فهرست مطالب

نشریه مهندسی ترافیک
پیاپی 76 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • هادی اعتصام* صفحات 4-11

    روش فعلی قیمت گذاری بیمه شخص ثالث که در آن مالک خودرو بصورت سالانه رقم ثابت و معینی را صرف نظر از عوامل موثر در ریسک تصادف می پردازد ، در واقع به مثابه یارانه ای است که از سوی رانندگان کم خطر (با ریسک کم) به رانندگان پرخطر (پر ریسک) پرداخته می شود. از سوی دیگر روش فعلی تعیین و دریافت حق بیمه ابزاری را در اختیار شرکت های بیمه گر و سیاست گذاران صنعت بیمه به منظور کاهش هزینه ها و ارتقاء ایمنی ترافیک قرار نمی دهد. این در حالی است که یکی از مجموعه هایی که می تواند از طریق ابزارها و اتخاذ سیاست های قیمتی مناسب ، نقش موثری در کاهش تصادفات و ریسک موجود در زمینه ایمنی ترافیک داشته باشد صنعت بیمه کشور است. ارتقاء ایمنی و کاهش تصادفات علاوه بر اینکه می تواند به طور مستقیم منجر به کاهش هزینه های شرکت های بیمه و سودآوری آنها باشد ، بلکه در مجموع به سود جامعه نیز می باشد. در نتیجه اهمیت و ضرورت تغییر در الگوی قیمت گذاری پوشش های بیمه ای در جهت ارتقای ایمنی ترافیک بیش از پیش ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: شرکت بیمه، قیمت گذاری، تصادفات، ایمنی ترافیک
  • علی نادران*، علی موسوی صفحات 12-28

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر منابع محدود بر مدیریت حمل و نقل روستایی (مطالعه موردی: روستاهای شهرستان ایلام) انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه روستاهای شهرستان ایلام و نیز روسای شوراهای اسلامی و یا دهیاران و کارشناسان خبره حمل و نقل روستایی در رابطه با موضوع پژوهش است که از 3 نفر کارشناس خبره در بخش تخصیص منابع استفاده شد. روش پژوهش از نوع توصیفی است که به لحاظ ماهیت کاربردی و به لحاظ روش اجرا پیمایشی است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه خبره و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش برنامه ریزی خطی صفر و یک  با استفاده از نرم افزارهای Excel و Lingo انجام شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد با اعتبار عمرانی بدست آمده که با فرض اختصاص 65 درصد آن صرف حمل و نقل روستایی ، فقط می توان از بین 25 روستای جامع آماری پزوهش 12 روستا (خروجی مدل) را ساماندهی کرده و مابقی به سال های آینده موکول می گردد.

    کلیدواژگان: حمل و نقل روستایی، منابع محدود، برنامه ریزی خطی صفر و یک، شهرستان ایلام
  • عباس محمودآبادی*، محمدرضا نصیری جان آقا، محمدرضا امین ناصری صفحات 29-39

    در این تحقیق به منظور بررسی تاثیر تغییرات قیمت سوخت بر حجم ترافیک در حمل و نقل جاده ای ایران از یک رویکرد مبتنی بر سیستم دینامیک جهت مدل سازی  سیستم حمل و نقل جاده ای ایران استفاده شده است. این مدل سیستم دینامیکی با استفاده از داده های آماری مربوط به سال 1393 کشور ایران و به وسیله نرم افزار  PLE VENSIM و تحت سناریو های نرخ افزایش قیمت سوخت 5% ، 15% و 20% در طول سه دوره زمانی کوتاه مدت (5 سال) ، میان مدت (10 سال) و بلند مدت (20 سال) شبیه سازی شده است. نتایج شبیه سازی نشان می دهد در طول دوره های زمانی در نظر گرفته شده ، تراکم ترافیک خودرو های مورد تردد در جاده های کشور به صورت خطی رشد خواهد کرد و نرخ های مختلف افزایش قیمت سوخت تاثیر قابل توجه و چشمگیری بر تعداد وسایل نقلیه ای که روزانه در جاده های کشور تردد می کنند نخواهد داشت. بنابراین استفاده از سیاست های قیمتی سوخت صرفا به منظور تعدیل حجم ترافیک در جاده های کشور اقتصادی و منطقی به نظر نمی رسد.

    کلیدواژگان: قیمت سوخت، حجم ترافیک، حمل و نقل، سیستم دینامیک
  • محمود صفارزاده*، یوسف صادقی قمی، مرتضی اسد امرجی، امیررضا ممدوحی صفحات 40-52

    اهمیت آموزش به رانندگان وسایل نقلیه سنگین در دیگر جوامع آنقدر مورد توجه قرارگرفته که مسیولین امر را بر آن داشته که اقدام به برگزاری کلاس های تخصصی به این رانندگان نمایند. حدود 70 درصد ازتصادفات در جاده های ایران که مشکلات فنی بسیار دارد ، مربوط به عامل انسانی است که بی تجربگی و ناآشنایی با مقررات و عدم وجود آموزش های حرفه ای از جمله عوامل مهم آن به شمار می رود. این مسئله درکشورهای پیشرفته که جاده های استاندارد دارند به 90 درصد می رسد. هدف این تحقیق ، اولویت بندی سرفصل های آموزشی دوره مهارت های حرفه ای رانندگان وسایل نقلیه سنگین می باشد. داده های مورد نیاز به صورت پرسشگری از 45 خبره و 80 راننده جمع آوری شده است. در نهایت شش سرفصل (اقدامات قبل از سفر، اصول اولیه رانندگی ، اصول رانندگی ایمن ، اصول رانندگی تدافعی ، رانندگی تحت شرایط خاص و امداد و نجات جاده ای) با استفاده از مدل ترکیبی تحلیل شبکه ای فازی و تاپسیس فازی (FANP و FTOPSIS) اولویت بندی شدند. نتایج بدین شرح است که در سرفصل های آموزشی به ترتیب: اصول رانندگی ایمن ، اصول رانندگی تدافعی ، امداد و نجات جاده ای ، اقدامات قبل از سفر، رانندگی تحت شرایط خاص و اصول اولیه رانندگی به ترتیب با اوزان 0/1764 ، 0/1728 ، 0/1686 ، 0/1647 ، 0/1619 و 0/1556 اولویت های 1 تا 6 را کسب کردند.

    کلیدواژگان: سرفصل های آموزش، رانندگان وسایل نقلیه سنگین، تحلیل شبکه ای فازی، تاپسیس فازی
  • مهدی رازپور*، کیومرث حبیبی، سید مجتبی صفدرنژاد، ادریس جهانگیر صفحات 53-68

    مدل سازی جذب سفرهای شهری ، یکی از مهم ترین ابزارهای برنامه ریزان شهری و حمل و نقل است ، چراکه با وجود معیارهای موثربرجذب سفر، میزان جذب سفرهای شهری در یک منطقه شهری قابل پیش بینی خواهد بود. در ایران هنوز مطالعات جامعی وجود ندارد که جذب و تولید سفر کاربری های مختلف را برآورد کرده باشد و معمولا از ضرایب نرخ تولید و جذب سفر موسسه مهندسی حمل و نقل آمریکا استفاده می شود. در این تحقیق معیارهای کاربری اراضی ، هم جواری با مترو ، عملکرد خیابان در جذب سفر ، هم جواری با BRT ، استقرار در پهنه های گردشگری ، نزدیکی به ایستگاه اتوبوس و تراکم ساختمانی به عنوان معیارهای موثربرجذب سفرهای شهری در منطقه 6 شهرداری تهران شناسایی شدند. با مقایسه دودویی این معیارها و زیرمعیارهای مربوطه با یکدیگر و تعیین اهمیت سلسله مراتبی این عوامل نسبت به یکدیگر در جذب سفرهای شهری ، پهنه های جاذب سفر شهری با درجه های مختلف ؛ کاربری دارای جاذبه سفر بسیار بالا ، بالا ، متوسط و پایین مورد شناسایی قرار گرفتند. استفاده از این مدل تحلیلی برای یافتن پهنه های با جاذبه سفر بالا می تواند راهنمایی برای برنامه ریزان شهری و حمل و نقل در راستای مکان یابی استقرار تسهیلات و خدمات موردنیاز و یا تغییر کاربری اراضی موجود برای ساماندهی ترافیک شهری در آینده باشد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، برنامه ریزی حمل ونقل، مدل تحلیلی جاذبه سفر، مکان یابی پهنه های جاذب سفر
  • فرشیدرضا حقیقی*، عباس شیخ فرد، شهرام عباسی صفحات 69-81

    آمار مجروحین و فوت شدگان عابرین پیاده طی تصادفات سالیان اخیر، بیانگر آسیب پذیری بالای این گروه از کاربران راه می باشد. شناسایی عوامل موثر در بروز اندرکنش های خودرو - عابر یکی از راه های مهم شناخت علل بروز تصادفات می باشد. در تحقیق حاضر، عوامل موثردر بروز اندرکنش های خودرو - عابرپیاده با استفاده از روش های رگرسیون لجستیک و  Dream (روش تحلیل خطا و قابلیت اعتبار رانندگی) ، با یکدیگر مورد مقایسه قرار گرفتند. اطلاعات مربوط به تحقیق ، با استفاده از مطالعات رانندگی طبیعی (NDS) ، رفتار 29 راننده ی وسیله نقلیه به هنگام بروز 289 اندرکنش خودرو- عابرپیاده در مسیر درون شهری شهر بابل طی ساعات اوج ترافیک جمع آوری گردید. نتایج نشان دادند که رفتارهای خطرساز رانندگان و عابرین پیاده نظیر رانندگی با سرعت بالا و یا دویدن به هنگام عبور از عرض خیابان در بروز اندرکنش ها تاثیرگذارند. نتایج روش رگرسیون لجستیک به دلیل وجود آزمون های آماری از صحت و اعتبار بالایی در تعیین عوامل اصلی بروز اندرکنشها دارند ، هرچند در روش Dream امکان مطالعه با جزییات بالای اندرکنشها به دلیل وجود نمودارهای درختی متعدد این روش میسراست.

    کلیدواژگان: اندرکنش خودرو- عابر، تصادفات عابرین پیاده، رفتار رانندگان، ایمنی عابرین پیاده
  • افشین شریعت مهیمنی*، محمدرضا رافعی صفحات 82-96

    ماتریس پویای مبدا - مقصد ، شامل تقاضای متغیر با زمان شبکه های شهری است که ورودی بسیار مهمی برای سیستم های ITS و مدل های تخصیص دینامیکی است. برداشت مستقیم این ماتریس نیازمند صرف هزینه و وقت بسیار زیادی است و به همین دلیل در سالیان گذشته مدل های بسیار زیادی به منظور تخمین این ماتریس با استفاده از احجام ترافیکی ارایه شده است. به طور کلی مدل های ارایه شده در زمینه تخمین پویای ماتریس را می توان به دو گروه بر مبنای تخصیص و بدون تخصیص تقسیم بندی نمود. با توجه به این که به منظور استفاده از مدل های بر مبنای تخصیص به ماتریس اولیه دقیق و مدل تخصیص دینامیکی کالیبره شده احتیاج است و حصول این دو شرط در شهر تهران در حال حاضر امکان پذیر نیست ، در این مقاله از مدل های بدون تخصیص استفاده شده است. در مدل ارایه شده با استفاده از احجام شمارش شده ی ورودی ها و خروجی ها و مقاطع اصلی یک کریدور بزرگراهی و همچنین توزیع زمان سفر حرکت ، و با به کارگیری الگوریتم فیلتر کالمن متوالی نسبت های مبدا - مقصد تخمین زده می شود. به منظور ارزیابی مدل ، ابتدا با استفاده از یک شبکه آزمایشی و داده های فرضی میزان دقت مدل ، مورد بررسی قرار گرفت و نتایج مدل ارایه شده در این مقاله با مطالعات گذشته مقایسه گردید که نتایج نشان دهنده بهبود دقت ماتریس تخمینی در شبکه های شلوغ ، نسبت به مدل های پیشین است.

    کلیدواژگان: تخمین ماتریس، احجام ترافیکی، کریدور بزرگراهی
  • منوچهر وزیری*، حسین عزیزیان صفحات 97-112

    یکی از متغیرهایی که در تصمیمات مدیریتی سیستم حمل و نقل دارای اهمیت بسزایی است ، متغیر کیفیت خدمات است. پژوهشگران رویکردهای متنوعی را برای مدل سازی اثرات ابعاد مختلف کیفیت حمل و نقل برای طرق مختلف بکار برده اند. با توجه به کلان بودن متغیر کیفیت حمل و نقل ، رویکرد کلان را می توان یک رویکرد مناسب برای مدل سازی آن به حساب آورد. ارایه داده های کلان شهرهای مختلف ، توسط بانک های اطلاعاتی متمرکز، بستر چنین مدل سازی کلانی را ایجاد نموده اند. پژوهش حاضر به بررسی روابط کلان عرضه و تقاضای حمل و نقل شخصی و همگانی و متغیر نهان کیفیت حمل و نقل با استفاده از داده های شهرهای جهان و بهره بردن از روش مدل سازی معادلات ساختاری پرداخته است. نتایج مدل سازی نشان می دهد که تقاضای سفر روزانه شهر به طور معناداری تحت تاثیر کیفیت حمل و نقل شخصی و همگانی است. بدین معنا که با افزایش کیفیت حمل و نقل شخصی و افزایش کیفیت حمل و نقل همگانی ، سیستم حمل و نقل شهری افزایش تقاضای سفر روزانه را شاهد خواهد بود. قسمت دیگر این پژوهش به بررسی اثرات همزمان کیفیت حمل و نقل شخصی بر تقاضای حمل و نقل شخصی و همگانی و اثرات کیفیت حمل و نقل همگانی بر تقاضای حمل و نقل شخصی و همگانی پرداخته است. از نتایج این مدل سازی مشاهده می شود که تقاضای حمل و نقل شخصی به طور معناداری تحت تاثیر کیفیت حمل و نقل شخصی و همگانی است. در سوی دیگر تقاضای حمل و نقل همگانی نیز به طور معناداری تحت تاثیر کیفیت حمل و نقل شخصی و همگانی است. تاثیر کیفیت حمل و نقل شخصی بر تقاضای همگانی و کیفیت حمل و نقل همگانی بر تقاضای شخصی منفی و تاثیر کیفیت حمل و نقل شخصی بر تقاضای سفر همگانی و کیفیت حمل و نقل همگانی بر تقاضای سفر شخصی مثبت به دست آمده است. نکته قابل توجه دیگر این است که نقش کاهنده یا منفی کیفیت حمل و نقل شخصی بر تقاضای سفر حمل و نقل همگانی تقریبا دو برابر نقش کاهنده کیفیت حمل و نقل همگانی بر تقاضای سفر حمل و نقل شخصی است. نتایج این پژوهش می تواند برای تصمیمات کلان شهری و تصمیم گیری در رابطه با توسعه حمل و نقل همگانی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کیفیت حمل و نقل همگانی و شخصی، تقاضای سفرهای روزانه شخصی و همگانی، مدل سازی عرضه و تقاضا، مدل سازی معادلات ساختاری، داده های شهرهای جهان
  • روزبه شاد*، افشین فامیلی، علیرضا جلالی یزدی، مریم حسن پور صفحات 113-125

    امروزه آلودگی محیط زیست به یکی از مشکلات جدی در کشورهای در حال توسعه تبدیل شده است. در مطالعه ی حاضر تلاش شده است که نقشه ی مناطق آلوده ی شهر مشهد تولید شده و آلودگی سایر مناطق با استفاده از درون یابی ، پیش بینی شود. برای این منظور ازاطلاعات شش آلاینده های هوا (CO, NO2,PM10, PM2.5) در 11 ایستگاه هواشناسی کلان شهر مشهد در سال 1390 استفاده شد. سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) و دو رویکرد کریجینگ معمولی و احتمالی به منظور نشان دادن مناطق آلوده و غیر آلوده در سطح شهر مشهد استفاده شد. روش کریجینگ در اینجا به عنوان ابزاری برای درون یابی استفاده شده است. در این تحقیق در ابتدا با کمک نمودار سمی وایروگرام وابستگی مکانی آلاینده ها در ایستگاه های سنجش آلودگی ارزیابی شد. سپس با کمک ساخت مدل فضایی که با استفاده از متوسط داده های روزانه تمرکز آلاینده ها، میزان آلودگی در مناطق مختلف شهر مشهد ثبت و ارایه شد.

    کلیدواژگان: مهندسی ترافیک، حمل و نقل، آلودگی، مشهد، آسمان آبی، سیستم اطلاعات مکانی
|
  • Pages 4-11

    The current method of pricing third-party car insurance, in which the car owner annually pays a fixed rate, regardless of the risk factors involved, is a subsidy provided by low-risk drivers to high-risk drivers. On the other hand, the current method of determining and receiving premium insurance does not provide insurance companies and policymakers with the means to reduce costs and improve traffic safety. However, one of the categories that can play an effective role in reducing traffic accidents and risk in traffic safety through tools and appropriate pricing policies is the insurance industry. Improving safety and reducing accidents can not only directly reduce insurance companies' costs and their profitability but also benefit the community as a whole. As a result, the importance and necessity of changing the pricing pattern of insurance coverage to improve traffic safety seems to be more than necessary

    Keywords: Insurance, pricing, accidents, traffic safety
  • Ali Mosavi, Ali Naderan* Pages 12-28

    This research is conducted in order to develop transportation management methods based on limited resources to reduce social exclusion in rural areas, (Case Study: Ilam city). The research population consisted of all villages in Ilam city and also the chairmen of councils or village administrators and experts on the subject of rural transport research of which the 3 expert in the sector allocation of resources were used.. The research method is descriptive in nature, and survey in terms of applicable methods. Questionnaire was considered to be the data collection tool and to analyze the data, the descriptive statistics (mean, median, standard deviation) and inferential statistics (correlation, regression analysis, path analysis) were done using the software Excel and Lingo. The results show that with the development of credit obtained 65% assigned by assuming that spending rural transport, can only be used between 25 holistic village 12 statistical research village (model output) has been implemented and the rest will be postponed to future years.

    Keywords: rural development, rural transport, limited resources, Linearprogramming zero, one, Ilam city
  • Mohamadreza Nasiri Jan Agha, Mohamadreza Amin Naseri, Abbas Mahmoudabadi* Pages 29-39

    The traffic systems are of complex economic systems include several variables and linear and non-linear feedback chains which are under influence of economic, traffic, social and environmental factors. The common traffic modeling approaches are not appropriate for evaluating and stimulating of performance of such systems. In this study, to examination of effects of fuel price changes on the volume of traffic on the roads of Iran an approach based on dynamic system is used to model Iran traffic system on the road. This dynamic model system, using statistical data from 2014 of Iran, by VENSIM PLE software and under fuel price increase rate scenarios for 5%, 15% and 20% during three short periods (5 years), medium period (10 years) and long period (20 years) is stimulated. The results of stimulation show that in such periods, the frequency of automobiles traffic on Iran roads has a linear growth and different petrol price increases have not any significant effect on the number of vehicles on Iran roads. Therefore, using pricing politics for fuel, merely to justify the volume of traffic on the roads of Iran, don’t seem have economic and logical bases.

    Keywords: Fuel Price, Traffic Volume, Transportation, System Dynamics
  • Younes sadeghighomi, Mahmood Saffarzadeh*, Morteza Asad Amraji, AmirReza Mamdoohi Pages 40-52

    The importance of training to heavy vehicles drivers is so considered and statisticsof road and urban accidents has been increased so that the in charges of peopletake action to held technical class for These drivers. About 70 percent ofthe accidents in roads of Iran which have many technical problems are related tohuman factor of which the lack of experience and non familiarity withregulations and lacks of the professional training are the most important factors.This factor reaches to 90 percent in advanced countries which have standardsroads.The purpose this study isHeadlines training course professional skills Prioritizing model for heavy vehicles drivers.Required data for questioning of 45 experts and 80 drivers have been collected.Finally six headings (pre-travel measures, the basics of driving, principles of safe driving, principles of defensive driving, driving under certain circumstances and Road rescue) using Fuzzy analysis network Process and Fuzzy TOPSIS(FANP and FTOPSIS) model combines were prioritized.The results is that in Headlines training: principles of safe driving, principles of defensive driving, Road rescue,pre-travel measures, driving under certain circumstances and principles of basic drivingwith weights 0/1764, 0/1728, 0/1686, 0/1647,0/1619 and 0/1556 Priority 1 to 6 gained.

    Keywords: Headlines training, heavy vehicles drivers, Fuzzy analysis networkProcess, Fuzzy TOPSIS
  • Kyoumars Habibi, Mehdi Razpour*, Mojtaba Safdar nezhad, Edris Jahangir Pages 53-68

    The modeling of urban trip attraction is one of the main important tools of urban and traffic planning, because the number of urban trips can be forecasted by the effective factors of travel attraction in an urban district. There is no comprehensive study in Iran that forecast the trip production and attraction of different land uses of a city. The factors of land use, proximity with metro stations, street function, proximity with BRT line, tourism areas, proximity with bus station and building density are the effective factors of urban trips attraction in 6th district of Tehran city. These factors and sub-factors were compared with each other in order to determine the hierarchical importance of relative to each other. As a result, the areas with very high, high, average and down trip attraction were identified. This model used to find the areas with high trip gravity which can be a guide for urban planners and traffic planners in order to locating the place of needed services or current land use change for the organizing of future urban traffic.

  • F.R.Haghighi*, A.Sheykhfard, SH.Abbasi Pages 69-81

    Statistics injured and killed pedestrians in recent years accidents, it is an expression of vulnerability of them. Identify risk factors interact is one of the important ways of understanding the causes of accidents. In this study, risk factors of interactions using logistic regression and Dream (analysis error and reliability, driving) methods, were compared with each other. Data were collected, using naturalistic driving studies (NDS) 29 driver bahavior at 289 interactions in the city of Babol during peak hours. The results showed that drivers and pedestrians risk behaviors, such as driving at high speed or running affect on interactions. The results of logistic regression due to statistical tests are accuracy and high reliability in identifying the risk factors of interaction, however, study in detail due to multiple diagrams is possible using the Dream method.

    Keywords: vehicle- pedestrian interaction, pedestrian accident, driver behavior, pedestrian safety
  • Afshin Shariat Mohaymany*, Mohammadreza Rafeei Pages 82-96
  • Manouchehr Vaziri*, Hossein Azizian Pages 97-112

    One of the most important variables, playing key role in urban transportation decision making, is quality of service. Researchers implemented various approaches for modelling transport quality for different modes. Concerning the macro dimension of transport quality, aggregate modelling is a proper approach for transport quality modelling. Giving aggregate data of different world cities by centralized databanks, provided prerequisite of such a macro analysis. Present research used world cities data and structural equation modelling method to analyze macro relations of supply and demand of public and private transportation and transport quality as a latent variable. Modelling showed that daily trip demand of city is significantly influenced by public and private transport quality. This means that with increase in private and public transport quality, urban transport system will face increase in daily trip demand. Another part of this research analyzes the simultaneous effects of private transport quality on private and public transport demand and effects of public transport quality on private and public transport demand. The modelling showed that private transport demand is significantly influenced by private and public transport quality. Furthermore, public transport demand is significantly influenced by private and public transport quality. Effects of private transport quality on public transport demand and public transport quality on private transport demand are negative, whereas effects of private transport quality on private transport demand and public transport quality on public transport demand are positive. Another conclusion is that, the decreasing or negative role of private transport quality on public transport demand is almost twice the decreasing role of public transport quality on private transport demand. Results of this research can be used for macro level urban transportation and public transportation policy and decisions making.

  • Afshin Famili, Alireza Jalali Yazdi, Maryam Hasanpour, Rouzbeh Shad* Pages 113-125

    Today, air pollution has become one of the serious problems in developing countries. In this paper, the eventful areas for Mashhad city has been represented and the polluted area has been predicted with interpolation technique. For this purpose, 6 air pollutant data (CO, NO2,PM10, PM2.5) in 11 Mashhad air-evaluating stations in for one year according to Iranian calendar has been used. Geographic information system and two ordinary and probability Kriging approach has been used for representing the hotspots areas in study area. The Kriging method has been used as a tool for interpolation. In this research, at first with using semivirogram map, the spatial dependence of air pollutant in air station has been evaluated. Then, spatial model has been created with average daily air pollutant concentration and the quantity of air pollution in various areas has been represented in study area.