فهرست مطالب

نشریه مهندسی ترافیک
پیاپی 75 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خشایار کاظم زاده*، سید محمد سیدحسینی صفحات 4-14

    در این پژوهش ، ارزیابی اشتراک گذاری هوشمند خطوط وسایل نقلیه با سطح اشغال بالا (HOV) مورد بررسی قرار گرفته است. برای نیل به این هدف ابتدا این خطوط در شرایط پایه (جریان پیوسته بدون وجود هیچ گلوگاهی) تحلیل گردیده است. مدل تحلیلی آلاینده ها تابعی از سرعت ، حجم جریان و تاخیر در نظر گرفته شده است. توسعه مدل فوق برای شرایط گلوگاهی در نظر گرفته شده است. سه سناریو هم در شرایط پایه و هم گلوگاهی در نظر گرفته شده است که شامل اشتراک گذاری کل ، اشتراک گذاری تا سه سرنشین و اشتراک گذاری بیش از سه سرنشین می باشد. در تمامی سناریوها نسبت میزان آلایندگی در شرایط عدم اشتراک گذاری ، به حالات مختلف اشتراک گذاری بررسی شده است. در این مدل سه جانمایی ممکن برای گلوگاه در نظر گرفته شده است.با توجه به عدم وجود گلوگاه واقعی ، پارامترهای مربوط به ترافیک گلوگاهی با استفاده از نرم افزار AIMSUN شبیه سازی شده است. تاثیر تغییر خط وسایل نقیله نیز در دسترسی به خط HOV در شبیه سازی نظر گرفته شده است. مدل ارزیابی کلی ارزیابی آلاینده ها با استفاده از مدل رگرسیون چند متغییره صورت گرفته است. نتایج حاصل از مدل ارزیابی نشان می دهد که در حالت پایه و همچنین  گلوگاه در خط تندرو و کندرو سناریو دوم یعنی اشتراک گذاری تا سه سرنشین بهترین تاثیر در کاهش آلایندگی و همچنین در حالت گلوگاه در خط میانه ، اشتراک گذاری کل وسایل نقلیه گزینه برتر می باشد.

    کلیدواژگان: خطوط HOV، شبیه سازی، مدل ارزیابی رگرسیون چندگانه، گلوگاه
  • مسعود جعفری کنگ*، بهروز نوروزی، مریم ابراهیمی، آرزو رحیمی، ایمان فرزین صفحات 15-26

    برنامه های تعدیل اقتصادی را می توان در چهار بخش آزاد سازی ، حذف مقررات ، تثبیت و نهایتا خصوصی سازی طبقه بندی نمود. خصوصی سازی فرآیندی است که طی آن کارآیی مکانیزم بازار حیات دوباره پیدا می کند و عملکرد فعالیت اقتصادی دولت و بخش عمومی در محک آزمون قرار می گیرد. درسال های اخیر سازمان های اتوبوسرانی در شهرهای مختلف جهان ، مدیریت و اجرای خدمات اتوبوسرانی را به بخش خصوص واگذار کرده اند. یکی از نکات بحث خصوصی سازی و مقررات زدایی در حمل و نقل این است که ارایه خدمات حمل و نقل شهری توسط بخش دولتی نا کارآمد و پاسخی معکوس به نیازهای شهروندان است. هدف از این مقاله مروری بر شیوه های واگذاری خدمات حمل و نقل عمومی (اتوبوس) به بخش خصوصی است. در این مطالعه پس از بررسی تاریخچه خصوصی سازی در حمل و نقل عمومی تهران ، به بررسی تجربیات جهانی در این خصوص پرداخته می شود و در نهایت مقایسه تطبیقی مکانیسم و اثرات خصوصی سازی خدمات اتوبوسرانی تهران با 5 شهر موفق در دنیا در این زمینه بررسی می گردد.

    کلیدواژگان: تعدیل اقتصادی، خصوصی سازی، مقررات زدایی، حمل ونقل شهری، خدمات اتوبوسرانی
  • روح الله اکبری*، سهیلا طالبی صفحات 27-37

    رانندگی خشن که تحت تاثیر استعداد رانندگی پرخاشگرانه و موقعیت های برانگیزاننده صورت می گیرد ، بر ایمنی ترافیک به ویژه در کشورهای در حال توسعه که در آن عابرین پیاده اغلب از گذرگاه های بدون علامت عبور می کنند ، تاثیری منفی دارد. هدف این پژوهش بررسی 1) رفتار رانندگی افراد متهاجم و کم تهاجم هنگام نزدیک شدن به گذرگاه عابر پیاده در راه های بدون علامت با و بدون وجود محرک های خشونت آمیز و 2) تغییرات تجمعی عملکرد رانندگی تحت تحریکات مکرر در معابر منطقه 21 می باشد. پژوهش حاضر، با کمک ابزارهای تصویربرداری و دوربین های نظارتی مرکز کنترل ترافیک پلیس راهور و با حضور 50 شرکت کننده صورت گرفته است. جنبه های مختلف شرکت کنندگان از قبیل حداقل سرعت رانندگی ، فاصله عرضی از یک عابر پیاده، انحراف جانبی ، و اقدامات پیشگیرانه مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته های حاصل از پژوهش حاضر بیانگر آن است که رانندگان متهاجم در معرض احساس برانگیختگی بیشتر، عدم راه دادن به عابرین پیاده برای عبور و مرور، رانندگی با فاصله کمتر از عابرین تنها زمانی که عابرین از خطوط حاشیه راست خیابان عبور می کنند ، قرار دارند. علاوه بر این ، در هنگام مواجهه مکرر رانندگان با محرک های برانگیزاننده ، یک اثر تجمعی در رفتار پرخاشگرانه آن ها در گذرگاه های عابر پیاده مشاهده شد. همچنین اجرای طرح های زیست محیطی، اجرای قانون ، و کمپین های آموزشی ممکن است در کاهش تعارضات بین عابر پیاده و راننده در راه های بدون علامت عملا موثر باشد.

    کلیدواژگان: رانندگی تهاجمی، محرک های خشونت آمیز، گذرگاه های عابر پیاده، راه های بدون علامت، منطقه 21 تهران
  • حسن خاکسار*، عبدالرضا شیخ السلامی، علی فغانی صفحات 38-45

    تاخیر در پروازها و تلاش برای کاهش آنها ، یکی از مواردی است که همواره مورد توجه محققین و پژوهشگران برنامه ریزی حمل و نقل و تحقیق در عملیات بوده است. به دلیل ماهیت تصادفی و غیر قطعی پارامترهای موثر در زمان بندی برنامه پروازی ، شرکتهای هواپیمایی معمولا با پدیده تاخیر مواجه هستند که در بسیاری از موارد ، عوامل تولید کننده این تاخیرها و مدیریت آنها در اختیار شرکتهای هواپیمایی نیستند. آنچه موضوع را بحرانی تر می کند تاثیرپذیری پروازها از هم و انتشار (رشد) تاخیرها در شبکه پروازی شرکتهای هواپیمایی است. در این مقاله به بررسی عوامل موثر در بروز تاخیرهای پروازها در شرکتهای هواپیمایی پرداخته شده است و در نهایت یک مدل داده کاوی برای پیش بینی تاخیرهای پروازی ارایه شده است. مدل پیشنهادی بر روی داده های پروازی یکی از شرکتهای هواپیمایی اجرا شده است. بر اساس نتایج مدلسازی ، مدل پیشنهادی قابلیت پیش بینی وقوع تاخیر و میزان آن در 70% مواقع را دارد.

    کلیدواژگان: تاخیر پرواز، مدل استوار، برنامه ریزی پرواز، تاخیر انتشاری (عکس العملی)
  • علی منصور خاکی*، فاطمه یوسفی، حامد یوسفی صفحات 46-54

    تخمین تاخیر در شبکه شهری یکی از مهمترین مسایل مطرح در " سیستم اطلاعات پیشرفته مسافر " است. به این دلیل که در تصمیمات فردی رانندگان در انتخاب کوتاهترین مسیر، پرهیز از ازدحام ترافیکی و بهبود کارایی شبکه بر اساس اطلاعات وابسته به تاخیر و زمان سفر کل شبکه شهری موثر است. در این پژوهش ، تاخیر شبکه معابر و گره های شهر نور مازندران با کمک نرم افزار ریزنگرVISSIM ، تعیین شد. شبکه مورد مطالعه با تقاطع های هم سطح بدون چراغ راهنمایی و با تابلوهای رعایت حق تقدم است. برای این منظور، پس از تعیین ساعت اوج شبکه ، داده های میدانی مربوط به احجام وسایل نقلیه در ساعت اوج در گره های ترافیکی شبکه ، با استفاده از روش فیلمبرداری و به طور همزمان ، برداشت شد. همچنین برای انجام شبیه سازی مشخصات هندسی شبکه ، از جمله تعداد لینک های ارتباطی اصلی ، مجموعه خطوط عبوری ، محل گردش ها ، تابلوهای رعایت حق تقدم ، کاهش و افزایش سرعت و سایر پارامترهای مورد نیاز برداشت شد. با انجام شبیه سازی ، تاخیر در گره های شبکه بدست آمد و نقاط حساس با مشکل ترافیکی مشخص شد. همچنین به منظور اعتبارسنجی نتایج بدست آمده ، تاخیر بدست آمده از نرم افزار با تاخیر بدست آمده از روابط ارایه شده در HCM مقایسه و اعتبار مدل تایید گردید.

    کلیدواژگان: تاخیر، شبیه سازی، VISSIM، شبکه شهری
  • علی توکلی کاشانی*، محمد مهدی بشارتی، محمدهادی بشارتی صفحات 55-62

    عابرین پیاده یکی از آسیب پذیرترین کاربران راه به حساب می آیند. هدف پژوهش حاضر، ارایه یک دید جامع نسبت به مکانیسم وقوع تصادفات عابرین پیاده و شناسایی مهم ترین رویدادهایی است که می تواند منجر به وقوع این نوع تصادف گردد. در این پژوهش ، 94123 تصادف عابرین پیاده در ایران طی سال های 88 تا 91 مورد بررسی قرارگرفته و ابزار تحلیلی مورد استفاده ، تکنیک تحلیل درخت خطا می باشد. احتمالات مربوط به هریک از رویدادهای اولیه در درخت خطا با استفاده از داده های تصادفات محاسبه گردید. سپس ، محتمل ترین رویدادهایی که منجر به وقوع تصادف شده است، شناسایی شد. براساس نتایج به دست آمده ، برخی از پرخطرترین رویدادهایی که منجر به تصادفات عابرین پیاده گردیده عبارتند از؛ عدم توجه راننده به جلو ، حرکت با دنده عقب ، عدم دید مناسب بدلیل وجود خودرو درحال حرکت ، عدم رعایت حق تقدم و عدم توانایی راننده در کنترل خودرو. در پایان ، براساس پرخطرترین رویدادهای شناسایی شده ، اقداماتی برای کاهش احتمال وقوع تصادفات عابرین پیاده پیشنهاد شده است. نتایج نشان می دهد که تکنیک درخت خطا می تواند به عنوان ابزاری مناسب برای شناسایی پرخطرترین رویدادهایی که درنهایت منجر به وقوع تصادف می شوند ، مورد استفاده قرارگیرد.

    کلیدواژگان: تصادفات عابرین پیاده، عامل انسانی، عامل راه، تحلیل درخت خطا
  • محمد مهدی طهوری نیا*، افشین شریعت مهیمنی، زینب لطفعلی زاده صفحات 63-70

    حمل و نقل پایدار و در دسترس یکی از شاخصه های توسعه سطح رفاه و ایمنی جامعه در کشورهای پیشرفته می باشد ، لذا پیشبرد و بهینه سازی حمل  نقل همگانی می تواند یکی از مسیرهای رشد و ترقی محسوب گردد. در این مقاله مدلی دوسطحی برای بهینه سازی مکان ایستگاه های حمل و نقل همگانی بعنوان تغذیه کننده خط ریلی ارایه شده است. ابتدا طراحی شبکه ی تغذیه کننده چند طریقه ای انجام می شود سپس برای هر ناحیه ی ترافیکی مکانیابی ایستگاه مربوط به هر طریقه صورت می پذیرد. شاخص های قابل سنجش در سطح دوم مدل هزینه ی زمان پیاده روی مسافر و امکان پذیری اجرای ایستگاه می باشد. مدل ریاضیاتی ارایه شده در جهت کمینه کردن هزینه های مسافر، بهره بردارو اجتماع است. برای نمایش و مقایسه ی نتایج از یک مثال حقیقی ، اطلاعات شبکه ی حمل و نقل همگانی شهر مشهد ، استفاده شده. نتایج نشان می دهد هزینه استفاده کننده حساسیت بیشتری نسبت به زمان پیاده روی تا سرفاصله حمل و نقل همگانی دارد. همچنین استفاده از شاخص امکان پذیری در مدل ریاضیاتی با توجه به پراکندگی آماری باعث اریب شدن نتایج حاصله می گردد.

    کلیدواژگان: حمل و نقل همگانی، تغذیه کننده چند طریقه ای، مکانیابی ایستگاه، بهینه سازی، الگوریتم مورچگان
  • سمیه سودمند*، سید مهدی تشکری هاشمی، نرگس ابوالقاسمی صفحات 71-79

    یکی از گام های اساسی در افزایش ایمنی جاده ای ، مکان یابی صحیح و شناسایی قطعات اولویت دار جهت جای گذاری تجهیزات هوشمند حمل و نقل می باشد. در این میان مهم ترین و تاثیرگذارترین سیستم هوشمند در افزایش ایمنی جاده ای ، دوربین های کنترل سرعت می باشند که در دو نوع لحظه ای و متوسط موجودند. با در نظر داشتن کارکرد متوسط (قطع های) ، تاثیرگذاری این دوربین ها در قطعات حادثه خیز بالاتر بوده و لذا از  اولویت بالاتری نسبت به دوربین هایی با کارکرد لحظه ای دارند. در صورت نصب صحیح این ابزار کنترلی ، میزان تصادفات و در نتیجه پیامدهای ناشی از آن به طور چشمگیری کاهش خواهد یافت. در مقاله ی حاضر ، شاخص های کارکردی مهمی از جمله معیارهای ایمنی ، هندسی و ترافیکی به همراه آستانه های موثرشان در قالب مدل مکانیابی دوربین کنترل سرعت متوسط ارایه شده است.  مدل ارایه شده جهت جانمایی دوربین های کنترل سرعت متوسط قطع ه ای در محور تهران - بازرگان مورد استفاده قرار گرفته است. در این کریدور 900 کیلومتری ، نصب 21 عدد دوربین جهت پوشش قطعات حادثه خیز این محور برای کنترل قطع ه ای پیشنهاد می گردد.  ارایه مدل جانمایی دوربین کنترل سرعت متوسطقطعه ای در محور برون شهری (مطالعه موردی: محور تهران-بازرگان)

    کلیدواژگان: کنترل سرعت نقطه ای، کنترل سرعت قطعه ای، شاخص ایمنی، ترافیکی، هندسی
|
  • Seyedmohammad Seyedhosseini, Khashayar Kazemzadeh Pages 4-14

    In this research, the intelligence sharing effect of high occupancy vehicle had been evaluated. To achieve this aim, firstly, HOV lane in base condition with uninterrupted flow and without any bottlenecks had been analyzed. The proposed model had been considered as a function of speed, volume and delay of traffic flow. The devel opment of evaluation model was considered for bottleneck conditions. In this thesis, three different scenarios for base condition and bottleneck determined which were consisted of sharing all vehicles, sharing vehicles up to three passengers and sharing vehicles with more than three passengers. In all scenarios, the portion of air pollution in unshared HOV lane with sharing strategies was compared. Regarding uncertainty the location of bottleneck, three possible location in highways had been considered. Since there was no actual bottleneck data in case study, the initial parameters of bottleneck had been simulated in AIMSUN software program. In these models, the effect of lane changing due to access to HOV lane had been calculated. The multiple regression model was used to evaluation air pollution reduction. The result of evaluation model shown that in base condi tion and where bottleneck was located on first lane and third lane, the second scenario which was about sharing vehicles up to three passengers was the best approach with orientation toward air pollution reduction. When the bottleneck was on the mid lane, the first scenario which was about sharing all vehicles was the best scenario.)

    Keywords: HOV Lane, Multiple Regression Evaluation Model Bottleneck, simulation
  • Masood Jafari Kang, Behrooz Norouzi, Maryam Ebrahimi, Arezoo Rahimi, Iman Farzin Pages 15-26

    Economic regulation plans are itemized in four main categories namely liberalization, deregulation, consoli dation, and finally, privatization. Privatization is a process through which not only does the efficiency of the market prosper, but also the economic performance of governments and public sectors is put to a benchmark test. One of the main aspects of Privatization and Deregulation in transportation is that the public sector is not able to hold urban transit services efficiently, and thereby provoking a reverse response to dwellers’ demand. The aim of this paper is to conduct a review on the privatization of public transit services (bus services) as well as its methods. In this paper, after studying the history of privatization in public transit services in Tehran city, we carry out a survey of the global experience in such area. Eventually, the mechanism of privatization in 5 successful cities all around the world and its impacts are compared with those of Tehran city.

    Keywords: Economic Regulation, Privatization, Deregulation, Urban Transit, Bus Transit Services
  • Roohollah Akbari, Soheila Talebi Pages 27-37

    Aggressive driving which is conducted under the influence of aggressive driving potential and provocative situations, has a negative impact on the traffic safety especially in developing countries where pedestrians often cross unmarked crossings. This study aims to examine: 1) aggressive and less aggressive drivers behavior when approaching a pedestrian crossing at unmarked roadways with and without aggressive stimulus way asymp tomatic with and without the stimulus of violence and 2) the cumulative changes in driving performance under repeated provocations in the passages of Region 21 of Tehran. This study has been carried out using imaging devices and surveillance cameras of Traffic Control Center of traffic police with the participation of 50 partic ipants. Participants various aspects such as minimum driving speed, lateral distance from a pedestrian, lateral deviation, and preventive measures were evaluated. Findings suggest that aggressive drivers are exposed to more arousal feeling, not giving way to pedestrians for crossing, and driving with less distance from pedestrians only when pedestrians cross the street right margin lines. Moreover, a cumulative effect on drivers aggressive behavior were observed at pedestrian crossings when their repeated exposure to evoking stimulus. Also the implementation of environmental initiatives, law enforcement and education campaigns may be effective prac tically to reduce conflicts between pedestrians and drivers at unmarked roadways.

    Keywords: aggressive driving, aggressive stimulus, pedestrian crossings, unmarked roadways, Region 21 ofTehran
  • Abdolreza Sheikholeslami, Hassan Khaksar, Ali Faghany Pages 38-45

    Flights in around the world have encountered with delays usually. Such delays have many costs for airlines, pas sengers and society. So identifying and predicting the delays is very important problem. Purpose of this research is to predict airline delays and identify the most important factors which generate delays in airline operation. A new data mining approach has been used for delay prediction. This approach can predict occurrence a delay and amount of each delay in the flight network. Proposed methodology was implemented on a real data set of a large Iranian airline with more than 50 airplanes that fly between 52 airports. Results show that the age of fleet, aircraft type and departure time have the most effect on delays. The accuracy of approach is 70% at predicting a delay event and predicting the amount of delay

    Keywords: flight delay, ostovar model, flight planing
  • Ali Mansour Khaki *, Fatemeh Yoosefi, Hamed Yoosefi Pages 46-54

    Simulation is used to evaluating a real world behavior of a system to find an approach for the best application operation. In fact we can estimate the realistic behavior of a system by simulation. Nowadays, simulating is one of the most powerful ways to study and research. Delay time is a key factor that can influence drivers’ behavior, and can let travelers understand what kind of traffic situations they are going to encounter while traveling. Delay prediction for urban networks is an important issue in Advanced Traveler Information Systems since drivers can make individual decisions, choose the shortest route, avoid congestions and improve network efficiency based on the predicted delay time information. Delay time is the difference between the expected travel times, i.e., the time it would take to traverse the system under ideal conditions, and the travel time. It is calculated as the aver age of all vehicles and then converted into time per kilometer. In this study, as a case study, we used VISSIM to simulate the delay in traffic network of Noor in Iran which is a linear network with unsignalized intersections and priority rules. To do this, first of all we gathered the vehicles volumes of network to drive out the peak hour by using the shooting technique. Also geometric characteristics data of network such as link lengths, number of lanes, lane widths, Right-turns, Left-turns and U-turns positions, priority rules signs and etc collected. As a result of simulating, delays of nodes in network drove out and the critical nodes recognized.

  • Ali Tavakoli Kashani*, MohammadMehdi Besharati, MohammadHadi Besharati Pages 55-62

    Pedestrians comprise the most vulnerable road users. The aim of this paper is to present a comprehensive view over the mechanism related to pedestrian crashes and identify the most important events that contribute to crash occurrence. In the current study, the data related to 94123 pedestrian-involved crashes occurred in Iran during 2009 through 2012 were explored and the Fault tree technique was employed as the analysis tool. Using the crash data, the probabilities for different basic events in the fault tree were assessed. Then, the most likely events leading to pedestrian crashes were identified. Based on the results, some of the most important events that had led to pedestrian crashes were “driver inatten tion”, “backing”, "vision obscured by moving vehicles”, “right of way violation” and “driver failure to control the vehicle”. Finally, based on the most significant contributory factors identified, several precautionary mea sures were suggested to reduce the pedestrian crash risk. Results indicate that the fault tree analysis could be used as an appropriate tool for identifying the most significant contributory factors that lead to crash occurrence.

    Keywords: pedestrian crash, human factors, roadway factors, fault tree analysis
  • MohammadMahdi Tahoorinia*, Afshin Shariat Mohaymany, Zeinab Lotfalizade Pages 63-70

    Sustainable transport,the availability is one of the development indicators in the welfare,safety of thepopulation in developed countries,therefore,the development,optimization of public transport can beconsidered a viable routes. In this article bi-level model for optimizing the location of the feeder railway sta tions,public transport is provided. First,the multimodal feeder network designing is done then for each trafficzone the stop location has been done. Measurable indicators in the second level of the model are walking timecost,implementing cost. The mathematical model presented in order to minimize the costs of passengers,operators,society. To show,compare the results is used a real example,the public transport network inMashhad. The results show that the cost of user has more sensitive to walking time to public transit headway.It is also possible to use the index mathematical model according to the statistical distribution may be skewedlatest results

    Keywords: public transit, multimodal feeder, stop location, optimization, ACO
  • Somayeh Soudmand*, S. Mehdi Tashakkori, Narges Abolghasemi Pages 71-79

    Correct identification of high collision segments and prioritization of these segments to intelligent transporta tion system (ITS) location is the most essential factors in rural safety enhancement. In this regard, speed control camera, including automated speed control (ASC) and automated section speed control (ASSC), play important role in rural network safety problem. By considering desirable effect of ASSC on high collision segments, it is beneficial that implement ASSC rather than ASC. So in this paper, we present effectively important criteria in cluding safety, traffic and numeral criteria to ASSC placement. The model is implemented on Tehran-Bazargan corridor (900 KM length). As a result, it is recommended that 21 speed cameras to monitor the high collision segments on this corridor.

    Keywords: point speed control, segment speed control, safe, traffic, geometric lindex