فهرست مطالب

نشریه دانش زیستی ایران
سال سیزدهم شماره 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • الهام رجب بیگی*، محمدرضا روستا صفحات 1-9
    امروزه استفاده از وسایل ارتباطی افزایش روزافزونی داشته است و برخی از این وسایل نظیر تلفن همراه بسیار مورد توجه بشر و بویژه قشر جوان قرار گرفته است. به منظور بررسی اثرات این امواج در زندگی امروزی در این تحقیق بذرهای گیاه گوجه فرنگی به مدت 14 روز و هر روز 10 دقیقه در مجاورت تلفن همراه فعال قرار گرفتند و در این مدت با تلفن دیگری به تلفن مذکور زنگ زده می شد. در پایان مدت تیمار، درصد جوانه زنی، تخریب لیپیدهای غشایی، محتوای پروتئین و ترکیبات فنلی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که درصد جوانه زنی در پاسخ به امواج تلفن همراه افزایش یافته است. این امر می تواند ناشی از افزایش بیان ژنها و یا افزایش فعالیت آنزیمهای دخیل در جوانه زنی تحت تاثیر امواج در مقایسه با گروه تیمار باشد. از سوی دیگر در گیاهان تیمار شده با تلفن همراه، پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی افزایش یافت که می تواند به علت کاهش ظرفیت جمع آوری رادیکالهای آزاد اکسیژن باشد. همچنین در گروه های تیمار شده محتوای پروتئین کل تا 50% کاهش نشان داد. بنابراین به نظر می رسد امواج تلفن همراه از طریق تخریب غشا و تغییر در محتوای پروتئین ها می تواند اثر نامطلوبی بر سیستم های زنده بگذارد.
    کلیدواژگان: پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی، ترکیبات فنلی، تلفن همراه، گوجه فرنگی
  • سیامک یوسفی سیاه کلرودی*، شهرام دادگر، خورشید طیبی، مهیار یوسفی سیاه کلرودی صفحات 11-21

    بررسی فونستیک دوزیستان بی دم رودخانه های شرق استان تهران طی 9 ماه (پاییز 92 و بهار و تابستان 93) به-صورت ماهانه به اجرا درآمد. برای این منظور 10 ایستگاه نمونه برداری در رودخانه های جاجرود، لار و حبله رود انتخاب شدند. نمونه ها بعد از این که توسط تور دستی گرفته شدند به ظروف درب دار منتقل و سپس جهت بررسی های زیست سنجی و شناسایی به آزمایشگاه زیست شناسی منتقل شدند. نتایج این بررسی نشان داد که دو زیرگونهBufo (Pseudepidalea) viridis viridis ، ridibunda ridibunda Pelophylax)) Rana و گونه Rana camerani در این مناطق زندگی می کنند که گونه غالب این منطقه ridibunda Pelophylax)) Rana بود (05/0>P). تراکم جمعیتی به ترتیب به ridibunda ridibunda Pelophylax)) Rana، Rana camerani وBufo (Pseudepidalea) viridis viridis تعلق داشت (05/0>P). زیرگونهPelophylax) ridibunda ridibunda) Rana با تعداد 83 نمونه در تمام رودخانه ها و ایستگاه ها یافت شد، از گونه Rana camerani، 50 نمونه در تمامی رودخانه ها یافت شد و تنها در ایستگاه های خجیر و پاکدشت از رودخانه جاجرود جمع آوری نشد. هم چنین مشخص شد که زیرگونه Bufo (Pseudepidalea) viridis viridis با تعداد 3 نمونه تنها در ایستگاه پاکدشت از رودخانه جاجرود صید شد و در بقیه ایستگاه ها یافت نشد. میزان پراکنش این گونه ها در فصل تابستان نسبت به سایر فصول بیش تر بوده است (05/0>P). نتایج نشان داد که عوامل محیطی و زیستگاهی نیز بر روی پراکنش گونه ها تاثیر دارد (05/0>P).

    کلیدواژگان: فونستیک، دوزیستان بی دم، جاجرود، لار، حبله رود، تهران
  • فاطمه عربگری، زهرا نورمحمدی*، شهره زارع کاریزی، سحر هنرمند جهرمی صفحات 23-33
    درحال حاضر استافیلوکوکوس اوریوس یکی از علت های اصلی عفونت های بیمارستانی محسوب می شود. مطالعه حاضر به بررسی پروفایل ژن های کدکننده مقاومت به اریترومایسین در سویه های استافیلوکوکوس اوریوس جدا شده از نمونه های بالینی پرداخته است. در این مطالعه 100 نمونه بالینی بیماران دارای استافیلوکوکوس اوریوس از بیمارستان های اهواز جمع آوری گردیده است. مقاومت به آنتی بیوتیک های اریترومایسین، تتراسایکلین، پنی سیلین و کلیندامایسین با استفاده از آزمایش آنتی بیوگرام در تمامی نمونه های حاصل از خون، ادرار، خلط و تراشه صورت گرفت. حضور چهار ژن کدکننده مقاومت آنتی بیوتیکی شامل ermA,B,C و msrA در سویه های مورد مطالعه در ژنوم و پلاسمید با استفاده از روش PCR مورد بررسی قرارگرفتند. همچنین 21 نمونه دارای ژن ermC جهت ارزیابی تنوع ژنتیکی توالی یابی شدند. بررسی های مولکولی نشان داد که از میان 64 نمونه مقاوم به اریترومایسین %5/87 ermA، % 8/93 ermB، % 2/92 ermC و 3/70 % msrA بوده و همچنین 25 نمونه حساس به اریترومایسین شامل %88 ermA، 92% ermB، 100%ermC و48% msrA بوده است که به ترتیب با ارزش P و مقادیر 0.23، 0.66 ،0.31 و 0.83 اختلاف معنی داری را بین نمونه های حساس و مقاوم به اریترومایسین نشان نداد. حضور این ژن ها در نمونه های حساس می تواند به علت جهش درپروموتر و یا ناحیه کد شده در منطقه ای از ژن ها باشدکه مانع از عملکرد صحیح آن ها می گردد. همچنین نتایج حاصل از توالی یابی، حضور ژن ermC را بر روی پلاسمید اثبات نمود.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، ژن های erm، اریترومایسین، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • فرشید قیدر، نسترن اصغری مقدم*، فریبا شریف نیا صفحات 35-41

    بیماری لوکمیای میلوییدی مزمن (CML) یکی از شایع ترین انواع سرطان است. میزان ابتلا به آن در سال های اخیر افزایش یافته و در صورت تشخیص دیرهنگام منجر به مرگ و میر بالا می شود. در حال حاضر اکثر روش های آزمایشگاهی و تشخیصی سرطان سخت، پر هزینه و وقت گیر می باشند و این موضوع مانع عمده ای برای تشخیص زودهنگام سرطان است. سیتوکراتین 18 (CK18) یکی از پروتئین های اسکلت سلولی می با شد و تغییر الگوی بیان آن در سرطان های مختلف مشاهده شده است. مطالعه حاضر به بررسی تغییر بیان این ژن در سطح mRNA در افرادی که بیماری CML در آنها به تازگی شناخته شده است، می پردازد. بدین منظور نمونه خون 50 فرد مبتلا به CML و 50 فرد سالم جمع آوری شد. در ادامه، استخراج RNA انجام شده و با روش Real-time PCR بیان نسبی ژن CK-18 مورد سنجش قرار گرفت و داده های حاصل با فرمول -ΔΔCT2آنالیز شد.قدرت بیومارکری CK-18 با رسم منحنی ROC اندازه گیری شد. یافته ها نشان دهنده افزایش بیان 92/1 برابری و معنادار ژن CK-18 در نمونه های لوسمی نسبت به نمونه های نرمال مشاهده شد (p<0.05) و نیز ارتباط معناداری بین جنسیت و تغییر میزان بیان این ژن در گروه بیماران یافت نشد. نتایج بدست آمده از این مطالعه نشان داد که بررسی مقدار mRNA ژن CK-18 می تواند برای تشخیص CML در کنار سایر عوامل مفید باشد.

    کلیدواژگان: لوکمیای میلوئیدی مزمن (CML)، سرطان، CK-18، سیتوکراتین
  • حسین صبوری*، عباس بیابانی، علی نخزری مقدم، مهدی ملاشاهی، مهناز کاتوزی، سکینه عرب کوهسار، سمیه سنچولی صفحات 43-52
    به منظور مطالعه نحوه توارث تعدادی صفات مورفولوژیکی و زراعی در برنج، شش والد به ترتیب شاه پسند، اهلمی طارم، غریب، ندا، IR28 و سپیدرود به صورت یک طرح دای آلل کامل با هم تلاقی داده شدند. سپس نسل های P1، P2، F1 و F1 معکوس در قالب بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی شهرستان گنبد کاووس کشت گردید. صفات طول و عرض برگ پرچم، ارتفاع گیاه، تعداد خوشه، تعداد دانه های پر، طول خروج خوشه از غلاف، طول خوشه و وزن دانه تعیین گردید. نتایج نشان داد که والدین و تلاقی ها از نظر کلیه صفات مورد بررسی دارای تفاوت معنی دار بودند. به جز چند مورد کلیه پارامترهای ژنتیکی در سطح احتمال یک درصد برای تمامی صفات معنی دار بودند. منابع تغییر b1 و c برای تعداد دانه و b، b1، b2، b3 و d برای طول برگ، b1 و b3 برای ارتفاع بوته، c و d برای تعداد خوشه معنی دار نشدند. هتروزیس متوسط (b1) برای صفات تعداد دانه، طول برگ و ارتفاع بوته معنی دار نشد. برای اکثر صفات مورد بررسی رقم اهلمی طارم بهترین والد ترکیب شونده بود. در اکثر موارد تلاقی های دارای قابلیت ترکیب پذیری خصوصی مثبت و معنی داری بودند که یک یا هر دو والد آن تلاقی از نظر صفت مورد نظر واجد ترکیب پذیری عمومی بالایی بودند. هرچند موارد استثنایی هم وجود داشت.
    کلیدواژگان: برنج، ترکیب پذیری، توارث، هتروزیس
  • مرضیه اشکانی فر*، سید محمود حجازی، رامبد خواجه ای، امیر رشیدلمیر صفحات 53-63
    مقدمه

    چاقی و اضافه وزن، عمومی ترین بیماری متابولیک در جهان و عامل ایجادکننده یا تشدیدکننده بسیاری از بیماری هاست؛ که با کاهش کیفیت زندگی همراه است. تمرینات ورزشی باعث افزایش چگالی مویرگی عضله اسکلتی می شود؛ اما مکانیسم مولکولی این فرایند هنوز به طور کامل مشخص نیست، ازاین رو هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر هشت هفته مقاومتی دایره ای بر VEGF و شاخص های آتروژنیک در مردان چاق بود.

    مواد و روش ها:

    در این مطالعه شبه تجربی، 22 مرد با 3 BMI=30±کیلوگرم بر مترمربع به طور داوطلبانه در این تحقیق شرکت کردند که به طور تصادفی به دو گروه کنترل و تمرین مقاومتی دایره ای (11 نفر) تقسیم شدند. برنامه ی تمرین مقاومتی شامل 3 جلسه در هفته و به مدت هشت هفته با شدت تمرین بین 60 تا 80 درصد یک تکرار بیشینه بود. نمونه های خون سیاهرگی که در مراحل پیش آزمون و پس آزمون گرفته شده بودند برای سنجش VEGF و شاخص های آتروژنیک مورداستفاده قرار گرفت. تحلیل داده ها توسط آزمون ANOVA با اندازه گیری مکرر و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 انجام شد.

     یافته ها: 

    نتایج نشان داد که سطوح سرمی VEGF از 75/1628 به 93/1762 (pg/ml) افزایش یافت که این افزایش در گروه تمرین نسبت به گروه کنترل معنی دار بود (001/0<p). همچنین نسبت LDL/HDL، TC/HDL و TG/HDL نیز در گروه تمرین نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری کاهش یافت (001/0<p).

    نتیجه گیری: 

    با توجه به اثرات مطلوب تمرین مقاومتی دایره ای بر سطح سرمی VEGF همچنین نسبت LDL/HDL، TC/HDL و TG/HDL ممکن است، شرایط متابولیکی افراد دارای اضافه وزن و چاق را بهبود ببخشد.

    کلیدواژگان: VEGF، شاخص های آتروژنیک، چاقی، تمرین مقاومتی
|
  • Elham Rajabbeigi *, Mohammadreza Rousta Pages 1-9
    Nowadays, the use of cell phone has increased with the modernization. It has led to the increase in the radiations in the environment which further has effect on the plants and animals including human beings. In this research, the grains of tomato (Solanum lycopersicum) were placed in petridish and the mobile phone set was placed over them and it was activated by calling from another phone. The grains under the treatment for 14 days, were radiated for 10 minutes every day. After the treatment, the effects of cell phone waves on tomato (Solanum lycopersicum) seedlings were investigated and the percentage of germination, radical scavengering capacity, and phenolics were examined in compared to control samples. It was observed that radiations emitted from cell phone show considerable increasing in the germination percentage and lipid peroxidation. Radical scavenging activity (RSA) and protein content were declined in response to cell phone radiations. Increasing of seed germination could be caused by inducing gene expression in response to cell phone radiations. It seems that although the decrease in radical scavenging activity, ROS was increased. It could be led to lipid degradation in compare to control ones. Total phenolics decreased in response to phone radiation. It seems that cell phone radiation can affect cells through the membrane degeneration and the production of reactive oxygen species.
    Keywords: Cell phone radiation, germination, phenolics, Tomato (Solanum lycopersicum)
  • Siamak Yousefi Siahkalroodi *, Shahram Dadgar, Khurshid Tayebi, Mahyar Yousefi Siahkalroodi Pages 11-21

    Identification and frequency of Anura order in south eastern cities of eastern rivers of Tehran province have been studied during 9 months of autumn 1392 and spring and summer 1393. For this reason, 10 stations have been selected in the Rivers of Jajrood, Lar and Hablehrood. After sampling by landing net, they transferred to laboratory to do identification and biometry. The results showed two subspecies, Pelophylax ridibunda ridibunda and Pseudepidalea viridis viridis and one species Rana camerani, subsist in these areas. In these stations, the dominant species in this area was Rana )Pelophylax) ridibunda ridibunda (P<0.05). Population density belonged to Rana )Pelophylax) ridibunda ridibunda, Rana camerani and Bufo (Pseudepidalea) viridis viridis, respectively (P<0.05). Subspecies Rana )Pelophylax) ridibunda ridibunda found with 83 specimens in all Rivers and stations. 50 specimens were found from Rana camerani. Samples were present in all rivers but were not collected from Khojir and Pakdasht stations at Jajrood. It was also found that Bufo (Pseudepidalea) viridis viridis subspecies was caught with only 3 specimens at Pakdasht station from Jajrood River and was not found at other rivers and stations. Distribution of these species was higher in summer than in other seasons (P<0.05). Results showed that environmental and habitat factors also influenced species distribution (P<0.05).

    Keywords: Faunistic, Anura order, Jajrood, Lar, Hableh Rood, Tehran
  • Zahra Noormohammadi, Shohre Zare Karizi, Sahar Honarmand Jahromi Pages 23-33
    Staphylococcus aureus is currently one of the main causes of nosocomial. The present study aimed to evaluate erythromycin resistant genes in Staphylococcus aureus strains isolated from clinical samples obtained from hospitals. In this study, 100 patients with positive S. aureus in clinical samples were collected from hospitals in Ahvaz. Resistance to antibiotics erythromycin, tetracycline, penicillin and clindamycin using antibiogram disks on all samples of blood, urine, sputum and trachea was tested. The presence of four genes involved in antibiotic resistance, namely ermA, ermB, ermC and msrA were determined by PCR in genome and plasmid. Also 21 samples with positive ermC gene were sequenced for evaluation of genetic variation. Molecular analysis showed that 64 samples were resistant to erythromycin while 87.5%, 93.8%, 92.2% and 70.3% of samples were positive in ermA, ermB, ermC and msrA respectively and 25 samples were susceptible to erythromycin including % 88 ermA, 92 % ermB, 100% ermC and 48% msrA with P value of: 0.23, 0.66, 0.31 and 0.83 showed no significant differences between susceptible and resistance to erythromycin samples. The presence of erm genes in erythromycin susceptible samples may be due to mutations in promoters or coding regions of genes which may inhibit their functions. Also the results of sequencing of ermC gene proved presence of this gene on plasmids.
    Keywords: Antibiotic resistance, erm genes, Erythromycin, S. aureus
  • Farshid Ghaidar, Nastaran Asghari Moghaddam *, Fariba Sharifnia Pages 35-41

    Chronic Myeloid Leukemia (CML) is one of the most common cancers. Its incidence has been increased during recent years and leads to high mortality if it is diagnosed late. Currently, most laboratory and diagnostic methods are difficult, cost- and time- consuming and this is the major obstacle to early detection of cancer. Cytokeratin 18 (CK18) is one of the cytoskeletal proteins which expression pattern change has been observed in various cancers. The present study investigates the altered expression of this gene at mRNA level in people who with recently diagnosed CML. In order to achieve this goal, blood samples were collected from 50 CML patients and 50 healthy individuals. Then, RNA extraction was performed and relative expression of CK-18 gene was measured by Real-time PCR. Data were analyzed by 2-ΔΔCT. Biomarker potential was evaluated by ROC curve. Results showed a 1.92-fold increase in the expression of CK-18 gene in leukemia samples compared to normal ones (p<0.05). No significant relationship was found between gender and changes in gene expression in case group. The results of this study elaborate that evaluation of CK-18 mRNA could be useful to detect CML along with other factors.

    Keywords: : Chronic Myeloid Leukemia (CML), cancer, CK-18, cytokeratin
  • Hossein Sabouri *, Abbas Biabani, Ali Nakhzari Moghaddam, Mehdi Mollashahi, Mahnaz Katouzi, Sekeneh Arab Kohsar, Somayyeh Sanchouli Pages 43-52
    In order to study the inheritance of some agronomic traits in rice, six parents named as Shahsavand, Ahlemi Tarom, Gharib, Neda, IR28 and Sepidrood were crossed to each other in a complete diallel design, respectively. Then, generations P1, P2, F1, and F1 were planted in Randomized Complete Block Design with three replications at the research farm in Gonbad-e-Kavous. Characteristics of flag leaf length and width, plant height, panicle number, the number of filled grain, Length of panicle exertion, panicle length and grain weight were determined. The results showed that the parents had a significant difference in all of the studied traits. The crossings evaluated showed a significant difference for all traits. Except for a few cases, all genetic parameters were significant at 1% probability level for all traits. Changes in b1 and c for grain number and b, b1, b2, b3 and d for leaf length, b1 and b3 for plant height, c and d were not significant for the number of panicles. Average heterozygosity (b1) for grain number, leaf length, and plant height was not significant. For most of the studied traits, Ahlemi Tarom was the best parent. In most of the cases, there was a positive and significant positive specific combining ability that one or both parents of the cross of the desired trait had high general combinig ability.
    Keywords: Rice, Combinig Ability, heritability, Hetrosis
  • Marzieh Ashkanifar *, Seyedmahmoud Hejazi, Rambod Khajeie, Amir Rashidlamir Pages 53-63
    Introduction

    Overweight and obesity are the most common metabolic disease in the world and cause or exacerbate many of the diseases that are associated with reduced quality of life. Exercise training increases skeletal muscle capillary density, but the molecular mechanisms of this process are not yet clear. The aim of this study was to determine the effect of eight weeks circuit resistance training on serum vascular endothelial growth factor (VEGF) and Factors Atherogenic of fat in obese men.

    Materials and Methods

    In this quasi-experimental study, 22 obese men were randomly divided into two groups of exercise and control. Training program was consists of three sessions per week for eight weeks with intensity between 60 to 80 percent of 1RM. Venous blood samples the pre-test and post-test for measured of VEGF and Factors Atherogenic was used. Data were analyzed by ANOVA test using SPSS software version 23.

    Results

    The results showed that VEGF levels increased from 1628.75 to 1762.93, which Evaluation of intergroup changes was significantly higher in the exercise group compared to the control group (p <0.001). The results showed that Factors Atherogenic which Evaluation of intergroup changes was significantly decrees in the exercise group compared to the control group (p <0.001).

    Conclusion

    circuit resistance training can increase levels of SIRT1 and PGC-1α, and reduce weight and fat percentage.

    Keywords: VEGF, Factors Atherogenic, Obesity, exercise training