فهرست مطالب

نشریه مهندسی ترافیک
پیاپی 64 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آرمان الله یاری*، شاهین ریاحی نیا، معین معینی اقطاعی، محمود فتوحی فیروزآباد صفحات 4-13

    امروزه با پیشرفت صنایع و توسعه شهرنشینی که منجر به افزایش جمعیت و شلوغی در کلان شهرها شده است، آلودگی های صوتی به عنوان یک اثر ناخوشایند سلامت بشر را تهدید می کند. آلودگی های صوتی هوا اثرات منفی زیادی بر روی سلامت جسم و روان انسان ها دارد. خودروها و موتورسیکلت ها به عنوان یکی از منابع آلایندگی صوتی شناخته شده اند. در سال های اخیر پیشرفت های زیادی در زمینه حمل ونقل صورت گرفته است. یکی از این فناوری ها، استفاده از موتور الکتریکی در خودروها و موتورسیکلت هاست. با توجه به اینکه میزان آلایندگی صوتی تولیدی در خودروهای الکتریکی بسیار پایین است، انتظار می رود که با جایگزینی این وسایل نقلیه الکتریکی در حمل ونقل، آلودگی صوتی کلان شهرها کاهش یابد. در این مقاله این موضوع برای شهر تهران بررسی شده است. سه سناریوی مختلف با درصد نفوذهای کم، متوسط و زیاد خودروها و موتورسیکلت های  الکتریکی در نظر گرفته شده و شاخص های آلودگی صوتی محاسبه گردیده است. نتایج نشان می دهد که جایگزینی موتورسیکلت های الکتریکی می تواند به عنوان راه حلی سریع و موثر برای کاهش آلودگی در آینده نزدیک و جایگزینی خودروهای الکتریکی به عنوان راه حلی موثر  برای بلند مدت در کاهش آلودگی می باشد.

    کلیدواژگان: حمل ونقل الکتریکی، آلودگی صوتی، خودروی هیبریدی، موتورسیکلت برقی
  • مرتضی رموزی*، فهیمه روحی، محمود فتحی صفحات 14-22

    شبکه های موردی بین خودرویی مبنای سیستم های حمل و نقل هوشمند هستند. که قادر به انتشار اطلاعات ترافیکی و شرایط جاده ای، به منظور هدایت و کمک به رانندگان در جهت مدیریت بهتر و کاراتر رخدادهای موجود در شبکه است. در شبکه موردی بین خودرویی، انتشار داده از یک خودروی منبع اطلاعات به تعدادی خودرو مقصد در مسیرهای شبکه از اهمیت فراوانی برخوردار است. در پژوهش جاری، راه کاری ترکیبی به منظور ارزیابی مناسب خودرو نسبت به رویارویی با رخداد با توجه به معیارهایی مانند زمان، مسافت و زاویه ی رخداد با خودرو استفاده می شود. انتشار هدفمند داده در شبکه بین خودرویی با استفاده از گروه بندی خودرو ها تحت مفهوم مکانیزم رفاقت، جهت ارزش گذاری رویارویی با رخداد از یک سیستم مجتمع کنترلر فازی جهت تصمیم گیری کاراتر و در نهایت مدیریت بهتر حوادث و رخدادهای موجود استفاده خواهد شد.

    کلیدواژگان: انتشار داده، اشتراک گذاری، رخداد، ایمنی
  • امیرمسعود المطهری، نوید خادمی، مصطفی بابابیک، کامبیز بهنیا صفحات 23-40

    آسیبب پذیری سامانه های حمل ونقل ، مفهوم جدیدی در مباحث تحلیل شبکه های حمل ونقل است. در شبکه های حمل ونقل، پایایی که مفهومی در مقابل آسیب پذیری دارد، به بررسی افت عملکرد و کیفیت خدمت دهی شبکه و تغییرات تقاضای ناشی از آن می پردازد. در مطالعاتی که تاکنون در مورد آسیب پذیری در شبکه ی حمل ونقل انجام شده است، دلایل متفاوتی به عنوان علل خرابی در شبکه در نظر گرفته شده است. همچنین مکانیسم های خرابی متفاوتی وجود دارد که هرکدام از پژوهش ها، یکی از انواع این مکانیسم ها را در نظر گرفته اند. روش های تحلیل و معیارهای سنجش متفاوتی هم تاکنون برای اثر سنجی عواقب خرابی ارایه شده است. در این مقاله سعی می شود ضمن معرفی دستاوردهای محققان در زمینه ی آسیب پذیری شبکه حمل ونقل، با ارایه یک مرور طبقه بندی شده، الگویی ارایه شود که محققین و متخصصین توسط آن بتوانند برای مکانیسم خرابی خود با توجه به عوامل خرابی موجود، مقالات و مطالعات مفیدی را در زمینه ی تحلیل آسیب پذیری، انتخاب و مورد بررسی قرار دهند.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری شبکه ی حمل ونقل، قابلیت اطمینان، حوادث غیرمترقبه، پایایی شبکه
  • فاطمه صادق نژاد* صفحات 41-49

    ایران یکی از کشورهای پرحادثه از نظر سوانح رانندگی است و استفاده از کمربند ایمنی موثرترین وسیله در پیشگیری از شدت صدمه و مرگ و میر ناشی از حوادث جاده ای شناخته شده است. با وجود این بسیاری از رانندگان در هنگام رانندگی کمربند ایمنی خود را نمی بندند.  برای ترغیب استفاده از کمربند ایمنی تهیه پیامهای مناسب و مبتنی بر تیوریهای علمی از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف از این مطالعه استفاده از مدل فرایند موازی توسعه یافته در تهیه برنامه آموزشی موثر جهت ارتقای استفاده از کمربندایمنی در رانندگان تهران است. پژوهش حاضر مطالعه نیمه تجربی است. جامعه پژوهش گروهی از رانندگان تهرانی بودند که به دلیل رانندگی بدون استفاده از کمربند ایمنی توسط پلیس متوقف شدند. انتخاب محل نمونه گیری و رانندگان شرکت کننده در مطالعه با روش تصادفی چند مرحله ای صورت گرفت. طراحی پیام و مداخله آموزشی بعد از تحلیل اطلاعات بدست آمده از پیش آزمون انجام گرفت .از میان 209 راننده شرکت کنننده در مطالعه ، 80/4 درصد مرد بودند و میانگین سن آنها 41 سال با انحراف معیار 1/3 بود. اندازه گیری مقیاس تشخیص رفتار مخاطره آمیز قبل از مداخله نشان داد که رانندگان در موقعیت کلی فرایند کنترل ترس قرار داشتند و به عبارت دیگر در سطح پایین تری از کارآمدی درک شده  نسبت به تهدید درک شده قرار داشتند. همچنین نتایج  آنالیز رگرسیون چندگانه قبل از مداخله نشان داد که حساسیت درک شده و خود کارآمدی درک شده استفاده از کمربند ایمنی را پیشگویی می کند (0/38=R2 و0.05 >P). پس از مداخله آموزشی شرکت کنندگان در فرایند کنترل خطر و در موقعیت اتخاذ رفتار محافظتی قرار گرفتند. همچنین مقایسه خود گزارشی استفاده همیشگی ازکمربند ایمنی در قبل و بعد از مداخله 24% افزایش نشان داد.یافته های این پژوهش توصیه می کند که جهت ارتقای استفاده از کمربند ایمنی، به پیامهای با محتوی کارآمدی بالا  تمرکز بیشتری شود.

    کلیدواژگان: حوادث ترافیکی، کمربند ایمنی، تهدید درک شده، کارآمدی درک شده
  • امیر فلامرزی*، محمد سلطانی، احمد شهباززاده، نوید امیر پاشایی صفحات 50-57

    دراین مطالعه به اولویت بندی مشکلات تابلوهای راهنمای مسیر در کریدور بزرگراهی آزادگان با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) پرداخته شده است. بزرگراه آزادگان یکی از مهم ترین شاهرگ های ترافیکی ترافیکی تهران محسوب می گردد که نقش اساسی در حمل و نقل درون شهری و برون شهری شهر تهران ایفا می نماید. پس از بررسی محدوده مورد مطالعه که شامل مسیر جنوب به شمال و شمال به جنوب این بزرگراه بود، مهمترین مشکلات تابلوهای راهنمای مسیر این بزرگراه شناسایی گردید. بمنظور استفاده از مدل AHP، از سه داور خبره که دارای تجربه و تخصص در زمینه مهندسی ترافیک و برنامه ریزی حمل و نقل می باشند دعوت گردید در این مطالعه شرکت نمایند. در ادامه با تعیین شاخص های تاثیر گذار در اولویت بندی تابلوهای راهنمای مسیر و استفاده از نرم افزار Expert Choice 11 امتیاز هر یک مشکلات فوق محاسبه گردید. بر این اساس مشکلات مربوط به عدم وجود تابلوی راهنمای مسیر به عنوان بیشترین اولویت ساماندهی انتخاب گردید و ساماندهی تابلوهای دارای نقص در آدرس دهی و همچنین تابلوهای دارای پایه نامناسب در مرتبه های بعدی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: تابلوی راهنمای مسیر، تحلیل سلسله مراتبی، ایمنی ترافیک، ساماندهی ترافیک
  • محمدعلی نادم نالکیاشری*، علی منصور خاکی، ابوالقاسم نادم نالکیاشری صفحات 58-64

    تجهیزات و سیستمهای کنترل ترافیک در وضعیت ترافیک موثرند و درحد خود می توانند شرایط مطلوب فیزیکی ترافیک را نامناسب یا مشکلات موجود ترافیک را تشدید کنند. یکی از مهمترین این تجهیزات چراغ های راهنمایی هستند که امروزه به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرند. یکی از مسایل مهم در رابطه با چراغ های راهنمایی نصب شده در تقاطعات ، کارایی آنها متناسب با محلی است که در آن نصب شده است. در پروژه حاضر تحلیل ظرفیت و یافتن سطح سرویس در تقاطعی از شهرستان رشت مد نظر بوده است که در آن از چراغ های راهنمایی استفاده شده است و به این منظور اطلاعات مربوط به این تقاطع از قبیل حجم وسایط نقلیه و نوع آنها همراه با طول صف ایجاد شده در پشت چراغ راهنمایی و همچنین زمان تاخیر شروع به حرکت وسایل نقلیه و... با استفاده از برداشت های میدانی به دست آمده است و با استفاده از HCM 2000  و نرم افزار مربوط به آن یعنی HCS2000 تحلیل مربوط به آنها انجام شده است.در این تحقیق یک تقاطع چراغدار در شهرستان رشت به نام سه راهی حمیدیان مورد بررسی قرار گرفته است که با توجه به نتیجه حاصل شده این تقاطع در بدترین وضعیت سطح سرویس موجود می باشند و از نظر کارایی مناسب نمی باشد و وجود چراغ های راهنمایی با زمانبندی نامناسب یکی از دلایل این وضعیت می باشد.

    کلیدواژگان: چراغ های راهنمایی، ظرفیت، سطح سرویس، زمان تاخیر
  • مرتضی عراقی، زهرا باعزم، امید دیمی، مجتبی ماجدی، علیرضا باعزم صفحات 65-72

    زمان سفر یکی از عمده ترین پارامترهای اقتصادی حمل و نقل است و در بعضی مواقع صرفه جویی در زمان ، بزرگ ترین سود اصلاحات ترافیکی معابر می باشد. در بسیاری از مطالعات پیشین ، اثر کاهش زمان بر منافع اقتصادی حاصل از اجرای پروژه های بهسازی سیستم های حمل و نقل همگانی مورد بررسی قرار گرفته است. در این مقاله به بررسی نقش کاهش زمان سفر ناشی از بهینه سازی سیستم اتوبوسرانی شهر بیرجند بر افزایش منافع اقتصادی کاربران پرداخته شده است. در این مطالعه، خطوط اتوبوسرانی شهر در دو وهله ی قبل و بعد از بهینه سازی سیستم مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصله نشان داده است که زمان انتظار مسافران در مسیرهای مورد مطالعه پس از بهینه سازی به میزان 53/32% کاهش یافته است. بنابراین ، اجرای این بهینه سازی با توجه به پرسش نامه های تکمیل شده در مسیرهای مورد مطالعه ی شهر بیرجند، به میزان 59/68% در منافع اقتصادی کاربران اثر مثبت خواهد داشت.

    کلیدواژگان: حمل و نقل همگانی، سیستم اتوبوسرانی، اقتصاد، زمان سفر، بهینه سازی
|
  • Shahin Riahinia, Moein Moeini Aghtaei, Mahmud Fotuhi Firuzabad, Arman Alahyari* Pages 4-13

    Today, with development of different industries and tendency of human beings for urbanity, most of the modern cities have become crowded. This has led to many undesirable problems such as noise pollution which can affect the health of mankind. It has been proved that many physical and mental illnesses are possible side effects of the noise pollution. Transportation sector has been introduced as a main resource of noise pollution. In recent years, different technologies of electric cars and motorcycles have been considered as a new era in the transportation industry. Since, the noise pollution generated by these new technologies is negligible, it can be expected that by presence of these new technologies, the share of transportation sector in noise pollution of the cities would decrease. In this paper, we tried to investigate this important feature of electric transportation in Tehran. In this regard, three possible penetration scenarios including, low, average and high scenarios are defined for presence of electric cars and motorcycles in transportation sector of Tehran. It has been assessed how the noise pollution of this city would change considering these penetration scenarios. It has been shown that a remarkable improvement in noise pollution can be expected due to usage of these technologies.

    Keywords: electronic trasportation, noise, hybrid car, electric motorcycle
  • Fahimeh Roohi, Morteza Romoozi* Pages 14-22

    intervehicle ad hoc networks are the bases for intelligent transportation systems which are able to transmit traffic data and road condition to help and guide drivers to manage the events on the network efficiently. In inter vehicular ad hoc networks, it is important to transmit data from a data source vehicle to other destination vehicles on the network. In this study, integrated solutions are used to properly assess the node toward the event regarding the distance, time, events angle and the vehicle. And in the following, the purposeful transmission of data is used with vehicles grouping under the conept of friendship mechanism in order to evaluate the event happenings. Using an integrated fuzzy controler system, character decision and management of events occurred more efficently.

    Keywords: release data, share, event, safety
  • Seyed meisam emamjomeh, mahmoud haghani, Vahidreza Mirabi Pages 23-40

    This study aimed to investigate the relationship between quality of work life and organizational performance company operation command centers of Tehran Urban & Suburban railway (TUSROC) is done. The purpose of this study on the nature and type of application and the method of data collection, is descriptive. The population consisted of 298 employees of the company operating the command centers of Tehran Urban & Suburban railway (TUSROC) that Morgan on 169 subjects were selected using stratified random sampling. Data collection was done in two ways library and field tools for assessing the quality of work life and organizational performance, questionnaire. To assess the quality of work life of standard questionnaires to measure organizational performance Walton and Hersey and Goldsmith used a standard questionnaire to measure is the reliability of the questionnaire, the Cronbach's alpha was used. Finally, data from the questionnaires, the software SPSS 21 using charts and graphs, descriptive and inferential statistical tests were analyzed. The results show that a significant positive relationship between all components of QWL Walton organizational performance. Among the components of 8 QWL Walton components of a fair and adequate social dependence of work life as very minimum and maximum (average) rate perceived quality of work life by staffs command, the addition of variable 8 Walton components provide the opportunity for constant growth and security command centers have the most impact on organizational performance and component integration and social coherence in the organization has a minimal effect on organizational performance target is personnel.

    Keywords: components of quality of work life, organizational performance, command centers
  • Fatemeh Sadeghnejad* Pages 41-49
    Background

    Iran is one of the eventful countries of road traffic accidents in the world and the use of safety belts is known as the most effective in preventing severity of injuries and deaths caused by road accidents. However, many drivers do not wear their seat belts while driving. To encourage drivers to use seat belts, providing appropriate messages based on scientific theories is very important.

    Objective

    The purpose of thisstudy was to use extended parallel process model (EPPM) in developing an effective educational program to promote safety belt use among drivers in Tehran.

    Methods

    This is a quasi-experimental study and conducted on some drivers who were stopped by police officer because of driving without seat belts using. The site and participants of survey were selected by multistage random sampling. The message developing and educational intervention was done after analyzing pre-test results.

    Results

    among all 209 drivers, 80.4 percent were male and mean age of participants was 41 years old (SD =1.3). Measuring the Risk Behavior Diagnosis Scale, based on EPPM showed that drivers were in general position of fear control process. In the other word, they had a lower level of perceived efficacy in comparing to perceived threat. Multiple regression analysis before educational intervention showed that perceived susceptibility and perceived self-efficacy is a predictor of self-reporting use of seat belt among drivers in Tehran(R2 =0.38 , P< 0.05(. After intervention, participants were placed in the danger control process or were in a position to adopt protective behavior. Comparing before and after the educational intervention, ordinary self-reporting of seat belt wearing increased about 24%.

    Conclusion

    The findings suggest that focusing on messages with high efficacy contents; can promote seat belt wearing among drivers

    Keywords: Road traffic accidents, Safety belt, perceived efficacy, perceived threat
  • Amir Falamarzi*, Mohammad Soltani, Ahmad Shahbazzadeh, Navid Amir Pashaei Pages 50-57

    In this study, the prioritization of road guide signs in Azadegan highway have been described. Azadegan highway is one of the most important corridor in city of Tehran that hasthe fundamental role in Tehran transportation system. After analyzing the desired area which includes both north to south and south to north routes, the major problems were identified. In order to employ AHP technique, three evaluators who are experts in the field of transportation engineering have participated in this study. Expert Choice 11 have been used to solve the AHP model. Prioritizing of the alternatives have been carried out after calculating the weights of criteria and the lastpoint of alternatives. On this basis,theproblemsrelatedtolackofroadguide signs areplacedatthe topoftheprioritizationprocess andtheproblems related to defectsin addressing and columns are placed in the next positions.

    Keywords: Guide Signs, Analytic Hierarchy Process, Traffic Safety, Traffic Management
  • Ali Mansour Khaki, Abolghasem Nadem Nalkiashari, MohamadAli Nadem Nalkiashari* Pages 58-64

    Traffic controlsystems and equipment are so effective on traffic flow and could change the favorable conditionsinto inappropriate term and reverse. In this regard, one of the most important equipment is traffic lights those nowadays are extremely being used all around the world. Also the efficiency of these traffic lights is very important and should be customized with the local conditions where the lights have been set.In this article, some parts of a major project is quoted, which the final aim was estimating the capacity, analyzing and founding level of service (L.O.S) in some signalized intersections. For this purpose volume, type of vehicles, row length and delay time gathered with counting in intersections. Then according to HCM2000 standard and its related software, gathered data were analyzed. In this article on of the signalized intersections in Rasht which named “Hamidian” is studied and the advantages indicates that the intersection is on the worst level of service and is not efficient, that the traffic lamp with unadjusted timing is one of the main reasons of that.

    Keywords: traffic light, Capacity, service level, delay time
  • Morteza Araghi, Zahra Baazm, Omid Deymi, Mojtaba Majedi, AliReza Baazm Pages 65-72

    Travel time is one of the main economic parameters of transport and sometimes saving time is the biggest benefit of roads traffic modifications. In many previous studies, have been investigated the effect of reducing the time on the economic benefits resulted from implementation of projects improving public transport systems. This paper reviews the role of reduction in travel time resulting optimization of Birjand bus system on increasing of users’ economic benefits. In this study, has been discussed the city bus lines on two separated stages involving before and after of the system optimization. The results showed that waiting time of passengers in studied lines has reduced to 53.32% after the optimization. Therefore, based on completed questionnaires in routes studied of Birjand city, implementation of the optimization has 59.68% positive impact on users’ economic benefits.

    Keywords: Public Transport, Bus System, Economy, Travel Time, Optimization