فهرست مطالب

The Iranian Review for UN Studies
Volume:1 Issue: 1, Summer and Autumn 2018

  • تاریخ انتشار: 1399/02/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نسرین مصفا * صفحات 1-26

    جنگ دهشتناک عراق با ایران ،طولانی ترین جنگ قرن بیستم بودکه برکودکان ایران از سپتامبر 1980 تا اگوست 1988 اثار فوری ویا طولانی بدنی،روحی،، اجتماعی واقتصادی گذاشت. تمرکز این مقاله به روی قربانی شدن کودکان ایرانی است. در این جنگ هزاران کودک  ،کشته ،مجروح ،اسیرجنگی شدند. این موارد اکنون به عنوان نقض فاحش حقوق کودکان درمخاصمات مسلحانه توسط سازمان ملل متحد به رسمیت شناخته شده است. برای مشخص نمودن گستره مواردنقض وعواقب انها،این مطالعه “ جنگ شهرها” راکه با حملات موشکی عراق به شهرها،مدارس وبیمارستانها در ایران همراه بود،را مورد مداقه قرار می دهد . مقاله به این واقعیت اساسی تکیه داردکه ، علیرغم وجود چارچوب حقوقی برای حمایت از کودکان درحقوق بین المللی بشردوستانه ودیگر اسناد،معتبر، ،سازمان ملل متحدبرای اقدام مثبت برای کودکان ایرانی حتی به عنوان یک موضوع اخلاقی شکست خورد. مقاله همچنین به برخی از روایت ها از کودکانی که بوسیله سلاحهای شیمیایی ومین های باقی مانده در شرق ایران اکنون  نیز  قربانی میشوند مستنداست.

    کلیدواژگان: کودکان، ایران، عراق، جنگ عراق با ایران
  • ستار عزیزی* صفحات 27-64

    شورای امنیت سازمان ملل متحد اولین بار عبارت مرزهای داخلی مورد اختلاف را در بند اجرایی قطعنامه 1770 (مصوب سال 2007) به کار برد و سپس در مقدمه قطعنامه های 1883 (2009)، 1936 (2010)، 2001 (2011)، 2061 (2012)، 2110 (2013)، 2110 (2014)، 2169 (2015)، 2233 (2016)، 2299 (2017)، 2367 (2017) و 2421 (2018) آن عبارت را تکرار کرد. این برای اولین بار در تاریخ شورای امنیت بود که از این عبارت استفاده شد. در این مقاله تلاش شده است تا در خصوص استفاده از این عبارت غیرمعمول در قطعنامه ها و همچنین آثار حقوقی آن در پرتو قانون اساسی عراق و وضعیت سیاسی آن کشور، تحقیق و بررسی به عمل آید. به نظر میرسد که هر 15 عضو شورای امنیت، به صورت مکرر، بر تعهد بغداد و حکومت اقلیم کردستان به حل و فصل مسالمت آمیز اختلافاتشان از جمله براساس قانون اساسی عراق بویژه اصل 140 تاکید کرده اند. به اعتقاد شورای امنیت، پیوند وثیقی میان حفظ صلح و امنیت با حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات در عراق وجود دارد.

    کلیدواژگان: شورای امنیت سازمان ملل متحد، مرزهای داخلی مورد اختلاف، کرکوک، حکومت منطقه ای کردستان
  • صادق ضیایی بیگدلی* صفحات 65-98

    صرف نظر از اختلاف نظرهایی که دررابطه با تاثیر نظام تجارت جهانی بر فضای سیاست گذاری کشورهای در حال توسعه وجود دارد، شواهد نشان داده است برخی کشورهای در حال توسعه توانسته اند از فرصت های موجود در سازمان برای تحقق اهداف توسعه ای خود استفاده نمایند. مورد الحاق نیز از این امر مستثنی نیست. فرایند الحاق، بسته به جزییات مربوط به تعهدات پذیرفته شده و همچنین سطح مشارکت جدی کشور متقاضی می تواند منجر به تسریع فرایند توسعه و یا مانع آن گردد. کشورهایی که به الحاق نه به عنوان یک هدف بلکه به عنوان وسیله ای در خدمت استراتژی توسعه خود نگاه کرده اند، توانسته اند از این فرصت به عنوان محرکی برای اصلاحات مناسب اقتصادی استفاده نمایند. دولت نباید جهت گیری ها و سیاست گذاری برای الحاق را به نیرو های رانتخواه خواستار جهانی شدن – آن هم از جنس نیولیبرال آن - واگذار نمایند، بلکه می بایست به آن به عنوان ابزاری در جهت تدوین و اجرای سیاست های توسعه صنعتی مناسب در دنیایی با تولیدات جهانی شده استفاده نماید.

    کلیدواژگان: سازمان تجارت، جهانی، تعهدات مربوط، به الحاق توسعه
  • سید حسام الدین لسانی* صفحات 99-118

    با توجه به اینکه سازمان ملل متحد در سالهای اخیر فعالیت های بشردوستانه خود را افزایش داده است و گاهی اوقات از اماکن متعلق به خود و مقرهایش به عنوان سرپناه افراد غیرنظامی گرفتار شده در میان جنگ ها استفاده می کند مصونیت این اماکن در زمان مخاصمات مسلحانه قابل بحث و بررسی می باشد. نگرش حقوق بشردوستانه بین المللی نسبت به مصونیت اماکن تحت پرچم سازمان ملل نگرشی توام با حمایت و حفظ مصونیت است و این را هم در حقوق بشردوستانه عرفی و هم قراردادی می توان دید؛ غیر از آنکه اساسنامه دیوان کیفری بین المللی نیز به موضوع وارد شده و اقدام به حمایت گسترده از اماکن مزبور نموده است اما حمایتی که حقوق سازمان ملل متحد در قالب منشور ملل متحد و کنوانسیون مزایا و مصونیتهای سازمان ملل متحد 1946 از اماکن تحت پرچم سازمان ملل انجام داده است گسترده تر از حقوق بشردوستانه است؛ هر چند که در جاهایی میان این دو حقوق تعارض هایی بوجود آمده است که در این مقاله به بررسی این تعارض ها پرداخته شده است.  نهایتا اینکه حقوق بشردوستانه بین المللی و حقوق سازمان ملل بعنوان مکمل یکدیگر قدمهای مثبتی در خصوص حمایت از اماکن تحت پرچم سازمان ملل که متاسفانه در سالهای اخیر چندین بار مصونیت آنها در زمان جنگها نقض شده است برداشته   اند.

    کلیدواژگان: ماکن سازمان ملل متحد، حقوق بشر دوستانه بین المللی، حقوق عرفی، کنوانسیون 1946 مصونیت
  • کتایون حسین نژاد* صفحات 119-144

    مقاله حاضر با بررسی انتقادی مبانی استدلالی دیوان بین المللی دادگستری در تفسیر متحولانه معاهدات بین المللی، توصیف رایج از رویکرد دیوان مبتنی بر شناسایی عبارات عام و کلی و قصد مفروض متعاهدین در استفاده از کلمات کلی را زیر سوال می برد. انتقادات اصلی مقاله در دو بخش ارایه می شوند. بخش نخست، با نگاهی به رویه دیوان به بیان این مساله می پردازد که تفسیر متنی مبنایی برای شناسایی عبارات کلی به دست نمی دهد. بخش دوم نشان می دهد که چگونه قصد واقعی یا مفروض متعاهدین مفهومی است بر ساخته ی خواننده متن و در نتیجه بی اعتبار در دادن پاسخی درست به پرسش زمان و تفسیر به عنوان یک معیار عینی. مقاله با بیان اینکه تفسیر در حقوق، تحلیلی است حقوقی در یک چارچوب حقوقی، مبنای درست برای تعیین تغییرپذیری معنای عبارات مندرج در یک معاهد در طول زمان را نتیجه تحلیل ماهیت حقوقی قاعده مورد نظر و هدف آن قاعده در چارچوب نظام حقوقی می داند.

    کلیدواژگان: تفسیر متحولانه، دیوان بین المللی دادگستری، معاهدات، قصد مفروض، زمان
  • صفی ناز جدلی* صفحات 145-170

    بی تابعیتی از روزهای نخست، در برنامه کاری سازمان ملل متحد قرار گرفته است. یک سری فعالیت های درون سازمان بر توسعه چارچوب قانونی بین المللی از پایان جنگ جهانی دوم تا اوایل دهه 1960 متمرکز بود. با این حال، علیرغم تعداد زیادی از افراد بی تابعیت در سراسر جهان و تاثیر منفی آن در بهره مندی از حقوق بنیادین توسط افراد بی تابعیت، این مقوله از دستور کار جهانی برای تقریبا سه دهه خارج شد. نه تنها دولت ها و جامعه بین المللی، بلکه دانشمندان و متخصصان نیز گستره و ماهیت بی تابعیتی را نادیده گرفته اند. تنها در اواسط دهه 1990، بی تابعیتی دوباره توجه جامعه بین المللی را به خود جلب و تبدیل به یکی نگرانی های بین المللی شد. در سال 1996، مجمع عمومی سازمان ملل، ماموریت دفتر کمیساریای عالی پناهندگان را گسترش داد تا مشکلات افراد بی تابعیت را نیز شامل شود. این مقاله در مورد محتوا و دامنه رژیم بین المللی بی تابعیتی که منجر به تصویب دو سند بین المللی گردید میپردازد. همچنین به وظایف و اقدامات جهانی کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد در امور پناهندگان نیز می پردازد. از آنجا که فعالیت ها و اقدامات سازمان ملل متحد برای مقابله با بی تابعیتی به عنوان یک "ناهنجاری" بر اساس ریشه ها و عواقب اصلی آن میباشد، بنابراین این موارد نیز در این مقاله به طور خلاصه تحلیل می شود. با در نظر گرفتن بی تابعیتی به عنوان یک موضوع حقوق بشری این مقاله به دنبال این است که آیا آیا اقدامات سازمان ملل متحد به طور مناسب و با توجه به وسعت موضوع پاسخگو میباشد؟

    کلیدواژگان: تابعیت، حقوق بشر، تبعیض، جانشینی دولتها، مهاجرت
  • مجیدرضا مومنی*، آرامش شهبازی صفحات 171-214

    مفهوم توسعه در گذر زمان تغییر کرده و به ویژه  بعد از پایان جنگ جهانی دوم از اهمیت بسزایی برخوردار شده است. تاسیس سازمان ملل متحد بعد نوینی به این مفهوم در روابط بین المللی بخشیده است. به عبارت دیگر، از آن زمان، توسعه مفهومی عینی و ملموس می یابد که عمدتا به معنای رشد اقتصادی و فرایندی تک بعدی  است که بر عملکرد و روابط میان دولتها در دوران جنگ سرد تاثیر قابل ملاحظه ای می گذارد. اگرچه، این مساله دستخوش تحولات و مقاطع گوناگونی در بستر سازمان ملل متحد شده است، پایان جنگ سرد و ظهور جهانی شدن به عنوان نقطه عطفی در ایجاد رویکرد نوین محسوب می شود که مفهوم و فرایندی چند بعدی با عنوان توسعه پایدار به آن می بخشد  و  نهایتا باعث می شود تا سازمان ملل متحد نقش فعالی را در مقایسه با گذشته ایفا نماید. این پژوهش، تلاشی است برای بررسی و تحلیل این امر که چگونه مفهوم توسعه از لحاظ کیفی در پرتو حمایت سازمان ملل و ظهور جهانی شدن تغییر یافته است تا درک بهتری از نقش متحول سازمان ملل متحد در تحقق توسعه پایدار و ماهیت آتی نظام بین الملل را ارایه نماید.

    کلیدواژگان: سازمان ملل متحد، توسعه، توسعه پایدار، جهانی شدن، روابط بین الملل
  • زکیه تقی زاده* صفحات 215-248

    محدوده دریایی اطراف ایران واقع در خلیج فارس، خاورمیانه و اقیانوس هند از چالش های امنیت دریانوردی از قبیل دزدی دریایی، سرقت مسلحانه در دریا، اقدامات تروریستی، قاچاق غیر قانونی تسلیحات کشتار جمعی، قاچاق انسان، ماهیگیری غیر قانونی، گزارش نشده و خلاف مقررات و آسیب غیر قانونی به محیط زیست دریایی رنج می برد. دزدی دریایی و سرقت مسلحانه به مثابه مهمترین نگرانی های امنیت دریانوردی می تواند موجب نابودی امنیت و ثبات منطقه ای و بین المللی گردد. مقاله پیش رو به موضوع مقابله با جرایم سازمان یافته دریایی و نظام حقوقی قابل اعمال بر آن با تاکید بر رویکرد جامع سازمان ملل متحد می پردازد. از این رو مقاله به بررسی دیدگاه حقوقی ایران در خصوص چالش های امنیتی منطقه و نقش آن حاکمیت دریاها در محو تهدیدات امنیتی می پردازد. برای این منظور، کلیت مقاله حاضر، جنبه ها و ابعاد گوناگون موضوع را از منظر حقوق بین الملل و ذیل راهبری و رویکرد جامع سازمان ملل متحد بررسی خواهد کرد.

    کلیدواژگان: امنیت دریانوردی، جرایم سازمان یافته در دریا، دیدگاه حقوقی ایران، رویکرد جامع سازمان ملل متحد
|
  • Nasrin Mosaffa * Pages 1-26

    The devastating Iran - Iraq war was the longest war of the 20 century, that also affected Iranian children from Sep 1980 to August 1988, suffering immediate or subsequent physical, mental, sociological and economic impacts. The focus of this paper is children’s victimisation as there are thousands of them killed, injured, captured as prisoners of war, acts that all are now categorised as grave violations of children rights during armed conflicts by the UN. To highlight the extent of these violations and their con-sequences, this study investigate ‘war of cities’ with missile attacks on Iranian cities, schools and hospital.  Despite existence legal framework for protection the children in International Humanitarian Law and other documents, United Nations failed to positive action to protect them even as a moral imperative. Study will also recount stories of children affected by chemical weapons and remaining mines in western Iran, that still killing them.

    Keywords: children, Iran, Iraq, Iran-Iraq war
  • Sattar Azizi * Pages 27-64

    The UN Security Council initially used the phrase ‘disputed internal boundaries’ in an operative part of Resolution 1770 (2007) and then reiterated it in preamble paragraphs of Resolutions 1883 (2009), 1936 (2010), 2001 (2011), 2061 (2012), 2110 (2013), 2169 (2014), 2233 (2015), 2299 (2016), 2367 (2017) and 2421 (2018). That was the first instance in the history the UNSC to use such phrase. This article tries to survey and analyze this unusual phrase in these resolutions and it`s legal repercussions in the light of Iraq’s constitution as well as the political situation there. It seems that the 15-member Council has repeatedly endorsed the obligation of Baghdad and the Kurdish Regional Government to resolve their outstanding disputes including internal boundaries based on the national constitution especially Article 140. According to the Security Council, there exists a critical link between maintaining peace and security and the peaceful settlement of disputes in Iraq.

    Keywords: UN Security Council, Disputed Internal Boundaries, Kirkuk, Kurdistan Regional Government
  • Sadeq Ziaee Bigdeli * Pages 65-98

    Regardless of the debates concerning the impact of the world trading system on developing countries’ “policy space,” evidence shows that a handful of these economies have been able to take advantage of the rules of the game to pursue their development objectives. The case of accession to the World Trade Organization is not an exception. However unruly and unfair, WTO accessions can either contribute to or hamper development depending on the details of accession commitments as well as the level of serious engagement on the part of the applicant county. Those acceding countries that were able to locate accession in their pre-determined development strategy, rather than an aim in itself, utilized this opportunity as a driver of sensible reforms. Rather than being captured by rent-seeking globalizing/neoliberal forces, the accession policy should be used as an instrument to enforce and embed a well-designed industrial development policy in a world of globalized production.

    Keywords: World Trade Organization, Accession Commitments, Development
  • Seyed Hesamoddin Lesani * Pages 99-118

    Given that the UN has increased its humanitarian activities over the past years and sometimes uses its own places and bases to shelter displaced civilians, the protection of such places during armed conflicts is an issue that can be a subject of an independent study. International humanitarian laws, both customary and conventional, call for the places with a UN flag to be granted immunity. The statute of the International Criminal Court has, particularly, taken the issue into consideration. The UN regulations, including the Convention on the Privileges and Immunities of the United Nations (1946), too, have taken into account the issue to a greater extent. Still, there remain certain contradictions between the aforementioned legal instruments that will be discussed in the current paper. Nonetheless, the international humanitarian laws and the UN regulations, aimed at protecting the UN flag, have been sadly trespassed during recent wars and armed conflicts worldwide.

    Keywords: UN Premises, humanitarian law, Customary Law, 1946 Convention, Immunity
  • Katayoun Hosseinnejad * Pages 119-144

    This article aims to evaluate the underlying foundation of the reasoning of the International Court of Justice (ICJ) on evolutionary interpretation of treaties. The paper questions the common narrative on the evolutionary interpretation based on the generic nature of terms and the presumed intention. It argues that the decision about genericity of terms cannot be decided on the basis of the textual interpretation of the terms of a treaty. Nor, the intention of the parties or the presumed intention can provide the proper ground for making such a decision, as the intention of a writer is always constructed by the reader. Based on the idea that interpretation of law is an act within the legal sphere that follows the rationality of that legal system, the paper argues that what determines the content of a norm to evolve in time is its legal nature considered together with the purpose it aims to serve within the ambit of a legal system.

    Keywords: International Court of Justice, Treaties, evolution, Legal system, interpretation
  • Safinaz Jadali * Pages 145-170

    The statelessness has marked significantly the agenda of the United Nations from early days of its inception in 1945. Its series of activities focused largely on the development of international legal framework in the post-World War II until 1960s. However, despite growing statelessness and the negative impact on fundamental rights of people around the world, the issue remained off the global agenda for almost three decades. Not only states, but even scholars and practitioners had until recently ignored the scope and nature of the statelessness. It was only in the mid-1990s, the issue regained international attention, with the UN General Assembly expanding the mandate of the Office of the UN High Commissioner for Refugees to also encompass the plight of stateless people. The current paper discusses the content and scope of the statelessness regime which gave birth to two universal instruments. It also explores the mandate and global actions of the UNHCR on statelessness. Conceiving the statelessness as a human rights issue, this article seeks to understand whether the endeavors within UN adequately respond to the magnitude of the problem. This article discusses the content and scope of the international statelessness regime which gave birth to two universal instruments. It also explores the mandate and global actions of UNHCR on statelessness. As activities and actions of UN to encounter statelessness as an “anomaly” are based on its root cause and consequences, therefore they will be briefly analyzed in this paper. Conceiving the statelessness as a human rights issue, this article seeks to understand whether the endeavors within UN adequately respond to the magnitude of the problem.

    Keywords: nationality, Human rights, Discrimination, State Succession, Displacement
  • Majidreza Momeni *, Aramesh Shahbazi Pages 171-214

    The concept of development has changed over periods of time and gained momentum particularly after the end of WWII. The establishment of the United Nations (UN) brought about a new dimension to this concept in international relations. In other words, the development then came into a concrete meaning, mostly understood as economic growth and one-sided process dominating the functioning of the UN and relations among the States during the Cold War. Although, the issue has gone through many changes and phases in the context of the UN, yet the end of the Cold War and the emergence of globalization are considered as turning points in bringing about a whole new idea, giving development a multi-dimensional meaning and becoming a multitude process under the framework of Sustainable Development which eventually led the UN to play a proactive role unlike the past. This paper tries to study and analyse the fact that how the concept of development has qualitatively changed under the UN auspices and the emergence of globalization in order to offer a better understanding of the changing role of the UN in the realization of sustainable development and future nature of international system.

    Keywords: UN, Development, sustainable development, globalization, international relations
  • Zakieh Taghizadeh * Pages 215-248

    Over the past years, Iran’s surrounding maritime area in the Middle East and Indian Ocean has encountered with a number of security threats, including piracy and armed robbery at sea, terror acts, illicit trafficking in arms and weapons of mass destruction, human trafficking as well as illegal, unreported and unregulated (IUU) fishing, and unlawful damage to the marine environment. Piracy and armed, in particular, as the main concerns can undermine local, regional and international security and stability. The following article tries to address the issues, with special focus on the eradication of organized maritime crimes through the international legal framework governed by the United Nations’ holistic approach. The study analyzes Iran’s own legal perspective on maritime security challenges and the ocean governance contributing to eradicate security threats.To this end, the paper encompasses various aspects and dimensions of the topic from the perspective of international law and the UN stewardship.

    Keywords: Maritime Security, Organized crimes, Iran’s Legal Perspective, United Nations Approach