فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد
سال شصت و دوم شماره 8 (پیاپی 167، بهمن و اسفند 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/13
  • تعداد عناوین: 27
|
  • اثربخشی درمان گروهی مبتنی بر تعهد و پذیرش بر بهبود عزت نفس و کاهش احساس تنهایی نوجوانان دختر ساکن در مراکز نگهداری کودکان بی سرپرست و بد سرپرست
    مریم قوامی، محمدابراهیم حکم آبادی *، نادر منیرپور صفحه 1
    مقدمه

    با توجه به تاثیرات مخرب تجربیات کودکان و نوجوانان بی‌سرپرست و بد‌سرپرست بر جنبه‌های مختلف سلامت روانی آنها، بررسی عوامل و مداخلات تاثیر گذار بر بهبود وضعیت روانشناختی این قشر آسیب پذیر، از اهمیت بسزایی برخوردار است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش عزت نفس و کاهش حس تنهایی دختران نوجوان ساکن پرور‌شگاه بود.

    روش کار

    جامعه آماری شامل تمامی نوجوانان دختر ساکن پرورش‌گاه‌های شهر مشهد بود که با توجه به ملاک هایی ورود به پژوهش، تعداد 30 نفر از جامعه آماری، با استفاده روش نمونه گیری هدفمند، انتخاب شدند. اعضا به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. ابزار به کار رفته در این پژوهش عبارت بود از پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت و پرسشنامه احساس تنهای (دهشیری و همکاران، 1387) که در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون بر روی نمونه اجرا شد. اعضای گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت دراپمان گروهی ACT قرار گرفتند.

    نتایج

    نتایج بررسی ها نشان داد که درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد توانسته است به صورت معناداری موجب بهبود عزت نفس و کاهش احساس تنهایی در اعضای گروه آزمایش در مقایسه با اعضای گروه کنترل شود.

    نتیجه گیری

    این یافته ها بیانگر اهمیت توجه به ساختارهای هیجانی در نوجوانان بدسرپرست و بی سرپرست می باشد و اینکه با تدوین برخی مداخلات درمانی، می توان به بهزیستی روانی آنها کمک کرد.

    کلیدواژگان: درمان گروهی پذیرش و تعهد، نوجوانان دختر بدسرپرست و بی سرپرست، عزت نفس، احساس تنهایی
  • شهلا خطیبی، محمود گودرزی*، یحیی یاراحمدی صفحات 16-33
    مقدمه

     هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین مسئولیت‌پذیری و نیازهای بنیادین گلاسر با ازدواج رضایتمند بر اساس نقش میانجی تاب‌آوری بود.

    روش کار

     در این پژوهش 254 نفر از زنان سه منطقه شهر زنجان از طریق نمونه‌گیری در دسترس به‌عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. پنج نیاز اساسی به‌وسیله پرسشنامه استاندارد نیازهای اساسی گلاسر، مسئولیت‌پذیری به‌وسیله پرسشنامه مسئولیت‌پذیری گاف و تاب‌آوری با استفاده از پرسشنامه تاب‌آوری کانر و دیویدسون سنجیده شد. سپس داده‌های جمع شده با استفاده از روش تحلیل مسیر تجزیه‌وتحلیل و در ادامه مدل تدوین شد.

    یافته‌ها: 

    یافته‌ها نشان دادند که داده ها از مدل اولیه، برازش خوبی از مدل نشان دادند به عنوان مثال شاخص برازش CFI و IFI در مدل حاضر برابر با 96/0 بود که چون این میزان بالاتر از معیار 90/0 برای این شاخص ها بود نشان دهنده ی برازش خوب مدل بود. همچنین مسیر مستقیم متغیر‌ تاب آوری به متغیر ازدواج رضایت مند معنی دار است (084/21T= ،821/0=β).

    نتیجه‌گیری: 

    ارضای نیازهای بنیادین متغیری است که می تواند بیشترین تاثیر را بر رضایتمندی داشته باشد چرا که رضایتمندی ضرورتا تا حد زیادی بسته به ارضای نیازها در روابط است. از سوی دیگر تاب آوری نیز بر رضایت از زندگی مشترک تاثیر دارد؛ یافته ای که با مدل پیشنهادی پژوهش نیز همخوان است.

    کلیدواژگان: ازدواج رضایتمند، نیازهای بنیادین گلاسر، تاب آوری، مسئولیت پذیری
  • زهرا سادات گلی*، لیلا سادات میرصیفی فرد، فاطمه شماخی صفحات 1779-1886
    مقدمه

    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی مدیریت استرس و خشم بر کیفیت زندگی، تاب آوری و شدت درد بیماران مبتلا به میگرن بود.

    روش کار

    روش این پژوهش از نظر هدف کاربردی و بر اساس ماهیت و روش از نوع طرح نیمه آزمایشی پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش بیماران زن مبتلا به میگرن شهرستان هشتگرد در سال 96 بودند. نمونه پژوهش شامل 30 نفر از بیماران زن مبتلا به میگرن بود که به صورت هدفمند بر اساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل جای گرفتند. در این پژوهش گروه آزمایش آموزش های مدیریت استرس و بسته آموزش مدیریت خشم را دریافت کردند، و گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکرد. ابزار گردآوری داده های این پژوهش پرسشنامه کیفیت زندگی (SF-36)، مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) و پرسشنامه مختصر شدت درد (BPI) بودند.

    نتایج

    آموزش مدیریت استرس و خشمباعث بهبود کیفیت زندگی و تاب آوری و همچنین کاهش شدت درد در بیماران زن مبتلا به میگرن می گردد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش توصیه می گردد در برنامه های درمانی بیماران مبتلا به میگرن بسته های آموزشی مدیریت استرس و خشم گنجانده شود.

    کلیدواژگان: مدیریت استرس، مدیریت خشم، کیفیت زندگی، تاب آوری، شدت درد، بیماران میگرن
  • تاثیر اکسی بوتینین در درمان ناراحتی مثانه پس از عمل ترمیم مثانه در بیماران با پلاسنتا آکرتا
    امیرعباس اسدپور*، فرشته بزمی، ظهیرالدین خواجه کریم الدینی صفحات 1800-1810
    مقدمه

    در تعداد قابل توجهی از بیماران باردار با جفت های آکرتا، ممکن است درگیری مثانه‎ای اتفاق بیافتد که پس از ترمیم آسیب های مثانه ای حین سزارین، نیاز به سونداژ ادراری برای مدت طولانی و غالبا حدود سه هفته وجود دارد. سونداژ غالبا می‎تواند باعث ناراحتی قابل توجه در اینگونه بیماران شامل احساس سوزش و پربودن مثانه، فوریت در ادرار کردن و نشت ادراری از کنار سوند شود. در این مطالعه ارزیابی بروز و شدت این عوارض در دوگروه بیماران تحت درمان با داروی آنتی کولینرژیک اکسی بوتینین  و گروهی که این داروها را دریافت نکرده اند، صورت گرفته است. 

    روش کار: 

    در یک دوره شش ساله از سال 1391 تا1396 تعداد43 بیمار با پلاسنتا آکرتا که درگیری و آسیب مثانه ای حین عمل داشتند و جهت بررسی و پیگیری ترمیم مثانه به درمانگاه اورولوژی بیمارستان قایم (عج) مشهد مراجعه نموده بودند، به شکل دو گروه مورد و شاهد وارد  این مطالعه توصیفی-مقطعی شدند. در گروه مورد 18 بیمار (8/41%) پس از عمل ترمیم مثانه، علاوه بر درمان روتین (آنتی بیوتیک و ضددردها) داروی اکسی بوتینین به میزان 5-15 میلی گرم به شکل قرص روزانه و در گروه شاهد 25 بیمار (2/58%) نیز فقط داروهای روتین مذکور را برای 21 روز دریافت نموده بودند. پس از حدود 21 روز، شدت ناراحتی حاصل سوند فولی از بیماران سوال و ارزیابی شد. 48ساعت قبل از خروج سوند، اکسی بوتینین قطع شده بود.

    نتایج

    در گروه اکسی بوتینین (گروه مورد)، از مجموع  18 بیمار، میزان ناراحتی مثانه ای ناشی از سوند مجرا را 11 نفر خفیف (61%) و 7 نفر (39%) متوسط اظهار نمودند. درحالی که در گروه شاهد، 19 نفر (76%) عوارض ناشی از سوند را شدید و 6 نفر (24%) باقی مانده متوسط گزارش کردند. شایع ترین شکایت بیماران در گروه اول، خشکی دهان بود که فقط 3 نفر (6/16%)  آن را در هفته اول مصرف، آزاردهنده بیان نموده بودند که با کاهش دوز دارو و توصیه های حمایتی مثل مصرف مایعات بیشتر و جویدن آدامس به طور قابل توجهی کاهش یافته بود.

     نتیجه گیری:

     در این مطالعه مشاهده شد که مصرف قرص اکسی بوتینین به عنوان داروی آنتی کولینرژیک در کاهش عوارض و ناراحتی های حاصل از سونداژ پس از آسیب های مثانه ای در بیماران با پلاسنتا آکرتا مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: اکسی بوتینین، پلاسنتا آکرتا، سونداژ ادراری
  • احمد رستگاریان، محمدصادق صنیع جهرمی، سید ابراهیم صادقی، نوید کلانی، فاطمه افتخاریان، محمدحسن دم شناس*، ناصر حاتمی صفحات 1814-1822
    مقدمه

    کودکان در پاسخ به درد تحریک پذیر، بی‎قرار و هیجان زده می‎شوند. اغلب کودکان درد ناشی از تزریق را پیش بینی می‎کنند و با رفتار‎های غیر سازگارانه توام با اضطراب قبل از تزریق، مانع انجام آن می‎شوند بنابراین هدف از انجام این مطالعه بررسی میزان تاثیر روش‎های مختلف انحراف فکر بر روی درد ناشی از رگ گیری در کودکان6-3 ساله  است.

    روش کار

    این مطالعه شبه تجربی بر روی 110 نفر از کودکان بستری شده در بخش کودکان بیمارستان پیمانیه شهرستان جهرم به روش نمونه گیری در دسترس و تصادفی انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات در مطالعه حاضر شامل سه پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، مقیاس بررسی رفتاری درد کودکان و  مقیاس عددی سنجش درد بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار  SPSS نسخه 21 و آزمون‎های آماری توصیفی و استنباطی صورت گرفت.

    نتایج

    مقایسه گروهای پژوهش از لحاظ مقیاس بررسی رفتاری درد با استفاده از آزمون من ویتنی نشان داد که بین تمام گروه‎های توپ موزیکال، باد کردن بادکنک، در آغوش مادر، توپ موزیکال+آغوش مادر و کنترل تفاوت معنی دار وجود داشت (05/0 >p). گروه "کنترل" بیشترین و گروه "توپ موزیکال + آغوش مادر" کمترین میانگین رفتاری درد و سنجش درد را داشتند.  

    نتیجه گیری

    اجرای برنامه‎ی انحراف فکر باعث کاهش درد ناشی از رگ گیری در کودکان شده است. بنابراین می‎توان با انواع روش‎های انحراف فکر، اثرات تجزیه مخرب رویه‎های دردناک و استرس‎آور را در کودکانی که درد زیادی در هنگام رویه‎های دردناک زمان تشخیص، درمان و کنترل بیماری خود تجربه می‎کنند را کاهش داد.

    کلیدواژگان: انحراف فکر، درد، رگ گیری، کودکان
  • نجیب الله بااراده*، محمد افکار، طاهره پریشان کردیانی، گیتا پور شاهی صفحات 1823-1833
    سابقه و هدف

    سرطانها یکی از عوامل کشنده در جهان پس ازبیماری های قلبی و عروقی می باشند. اپیدمیولوژی سرطان در هر منطقه وابسته به وضعیت نژادی، سن،جنس،آداب ورسوم فرهنگی، اجتماعی، تغذیه ای و اسلوب زندگی افراد است این مطالعه باهدف تعیین بروز استاندارد شده سرطان های شایع در شهرستان تربت جام انجام گرفته است. 

    مواد و روش ها:

      مطالعه حاضر به صورت مقطعی بر روی کلیه ی موارد تشخیص داده شده سرطان در شهرستان تربت جام در سال 1393 ا انجام گرفت. در این مطالعه پس از حذف موارد غیربومی و تکراری 206 بیمار مورد ارزیابی قرار گرفتند و برای آن میزان بروز استانداردشده سنی انواع سرطان ها محاسبه شد.

    نتایج

    در این مطالعه از مجموع 206 بیمار سرطانی، 52.9 درصد موارد را مردان و 47.1 درصد را زنان تشکیل داده اند. میزان بروز استانداردشده کلی سرطان ها در مردان و رنان 167.3 و 137.6 در صد هزار نفر بود. شایع ترین سرطان ها در مردان به ترتیب سرطان معده با 24 مورد (22%)، مری با 20 مورد (18.3%)، پوست با 10مورد(9.2%) و در زنان مری با 22 مورد (22.7%)، پستان با22 مورد (22.7%) و معده با 9 مورد (9.3%) بود.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، شایع ترین سرطان های شهرستان تربت جام در سال 1393 بترتیب سرطان های دستگاه گوارش و پستان  می باشد، لذا انجام تحقیقات با متد های پیشرفته، اجرای صحیح برنامه های غربالگری و تشخیص زودرس و آموزش همه گروه های جامعه در خصوص عوامل خطر و علایم و نشانه های سرطان ضروری میباشد.

    کلیدواژگان: نئوپلاسم، سرطان، میزان بروز، تربت جام
  • علی فتاحی*، رویا نیک انجام، رشید حیدری مقدم صفحات 1834-1842
    مقدمه

    دیابت عامل مرگ بیش از 3/1میلیون در دنیا است.برنامه های تمرین بدنی از 8 هفته تا یک سال سطح هموگلوبین گلیکوزیله را تقریبا به میزان 6/0 درصد کاهش می دهد. نگه داشتن HbA1C زیر 7 درصد نه تنها از پیدایش عوارض دیابت در چشم ها، کلیه ها و اعصاب جلوگیری می کنند  حتی در صورت وجود این عوارض باعث برگشت آن ها شده و از پیشرفتشان جلوگیری به عمل می آورد.امید است با انجام برنامه ارتقاء دهنده فعالیت فیزیکی  مبتنی بر  پروتکل حرکات ورزشی در بیماران دیابتی نوع دو  در جهت بهزیستی  بیماران گامی برداشته شود.

    روش کار

    75 نفر زن دیابتی انتخاب شد و  به صورت تصادفی در گروه های مداخله و کنترل قرار گرفتند. پیش آزمون فعالیت فیزیکی به همراه آزمایش HbA1C انجام  گرفت و سپس برنامه آموزشی تدارک دیده شده بر روی گروه های مداخله اجراشد. آزمایش HbA1C و پس آزمون در گروه مداخله و کنترل، تکرار  شد. روش جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه مشخصات دموگرافیک افراد موردمطالعه و نسخه کوتاه  پرسشنامه بین المللی فعالیت  فیزیکی است. برای بررسی ارتباط هریک از فاکتورها، از آزمون های مناسب استفاده شد.

    نتایج

    میزان HbA1C در گروه کنترل قبل و بعد از مداخله میانگین به ترتیب59/1±3/8  و  33/1±8/8بوده است  . و در بررسی رابطه آماری میزان HbA1C بعد از مداخله در گروه کنترل و شاهد رابطه معنی دار آماری با آزمون تی مستقل وجود داشت (005/0=p). بعد از مداخله کلیه بیماران قادر به انجام حرکات نرمشی و حرکات سرد کردن بودند

    .نتیجه گیری:

    برنامه ارتقاء دهنده فعالیت فیزیکی  مبتنی بر  پروتکل حرکات ورزشی در بیماران دیابتی نوع دو  در بهبود شاخص سلامت بیماران موثر بوده است.

    کلیدواژگان: هموگلوبینA1C، فعالیت فیزیکی، بیماران دیابتی نوع دو
  • حسن سلطانی، مجتبی انصاری شهیدی* صفحات 1843-1852

    مقدمه:

     رویکرد های مختلف علل مختلفی را برای آسیب روانی جستجو کرده‎اند، که یکی از این دسته علل، علت‎های ژنتیکی در آسیب روانی هستند. از طرفی یکی از ویژگی‎های وراثتی ثابت شده در انسان گروه های خونی می‎باشد، لذا در این پژوهش وضعیت آسیب‎های روانشناختی در انواع گروه خونی بررسی شده است.

     روش کار:

     این پژوهش از نوع علی- مقایسه‎ای می‎باشد، جامعه پژوهشی شامل 175 نفرمراجعه کنندگان به آزمایشگاه‎ های شهر اصفهان در سال 1397 بودند که بصورت در دسترس انتخاب گردیدند، ابزار گردآوری داده ‎ها پرسشنامه شخصیت چند وجهی مینه سوتا MMPI-2  هته وی، مک کین لی (1984) بود و داده‎های جمع آوری شده پس از کدگذاری با استفاده از نرم افزار تجزیه تحلیل آماریSPS S-23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 

    نتایج:

     نتایج بدست آمده از پژوهش حاکی از این بود که بین آسیب روانی با انواع گروه خون تفاوت وجود دارد، به عبارتی، بین آزمودنی ها با گروه خونی مختلف حداقل به لحاظ یکی از متغیرها، تفاوت معناداری وجود داشت (05/0˂p).

     نتیجه گیری:

     بنظر می‎رسد که با توجه به نتایج بدست آمده بین گروه خونی A وO با افسردگی رابطه معناداری بوده، و بین گروه خونی B با درونگرایی اجتماعی رابطه معناداری نسبت به سایر گروه های خونی بدست آمده است.

    کلیدواژگان: آسیب روانی، گروه های خونی
  • مژگان بدیعی اول، علی اکبر ثمری*، شاپور بدیعی اول صفحات 1853-1865
    مقدمه

    مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر روان درمانی پویشی- حمایتی و شناختی- رفتاری بر افسردگی و تبعیت از درمان بیماران همودیالیزی انجام گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر  از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون در دو گروه آزمایش، یک گروه کنترل بود. شرکت کنندگان شامل 45 نفر از بیماران همودیالیزی،که 15 نفر در گروه روان درمانی پویشی- حمایتی، 15 نفر روان درمانی شناختی- رفتاری و 15 نفر دیگر در گروه کنترل بصورت تصادفی قرار گرفتند. درمان در طی 15 جلسه  به صورت فردی برای کلیه بیماران (بجز گروه کنترل) اجرا گردید. ابزارهای اندازه گیری شامل دو پرسشنامه افسردگی بک (II) و تبعیت از درمان بیماران مزمن کلیوی (ESRD-AQ) بود. تجزیه و تحلیل آماری داده ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS-23 صورت پذیرفت.

    نتایج

    یافته ها در بررسی شاخص های چند متغیری و سطح معناداری 001/0 در درمان پویشی - حمایتی اندازه اثر کوتاه مدت (پیش آزمون- پس آزمون)  90/0 و بلندمدت (پیش آزمون- پیگیری 4 ماهه) 80/0، در درمان شناختی - رفتاری با همین سطح معناداری، اثر کوتاه مدت 61/0 و اثر بلندمدت 39/0 را نشان داد و در نهایت با آزمون بن فرونی و با استفاده از پروفایل مقایسه میانگین ها اثر کوتاه مدت و بلندمدت در درمان پویشی- حمایتی بیشتر ازدرمان شناختی- رفتاری بود.  

    نتیجه گیری

    درمان پویشی- حمایتی در بهبود علایم افسردگی این بیماران نسبت به درمان شناختی- درمانی موثرتر می باشد اما در خصوص تبعیت از درمان بین این دو نوع روان درمانی تفاوت معناداری یافت نشد.

    کلیدواژگان: افسردگی، همودیالیز، تبعیت از درمان، روان درمانی
  • مجید وطن خواه، هاشم جری نشین، مهرداد ملک شعار*، نوید کلانی صفحات 1854-1882
    مقدمه

    القای توالی سریع بیهوشی، هنگامی که بیمار در معرض خطر افزایش آسپیراسیون ریوی ناشی از  محتویات معده میباشد، کاربرد دارد.  بروز  عوارض متعدد سوکسینیل کولین از جمله گلودرد ، فاسیکولاسیون و میالژی ما را بر آن داشت تا در جهت یافتن روشی برای کاهش عوارض این دارو، به بررسی اثر لیدوکایین وریدی بر گلودرد ، میالژی و فاسیکولاسیون  ناشی از سوکسینیل کولین متعاقب آپاندکتومی بپردازیم.

    روش کار

    مطالعه کارازمایی بالینی حاضر بر روی جمعیت مورد مطالعه شامل 90 نفر از بیماران 15 تا 70 ساله کاندید عمل آپاندکتومی مراجعه کننده به بیمارستان شهید محمدی بندرعباس در سال 95 انجام پذیرفت. بیماران به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. اطلاعات دموگرافیک شامل سن، وزن، جنسیت بیماران ثبت شد.گروه اول پس از القای بیهوشی و قبل از دریافت سوکسینیل کولین ، بلافاصله لیدوکایین و گروه دوم نرمال سالین دریافت کردند. بیماران پیرامون هریک از عوارض سه گانه گلودرد، میالژی و فاسیکولاسیون مورد پرسش قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از  نرم افزار SPSS نسخه 23 و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی صورت گرفت.

    نتایج

    از 90 نفر شرکت کننده در مطالعه 55 درصد مذکر و 45 درصد مونث بودند.میانگین سنی در گروه دریافت کننده نرمال سالین سه سال بالاتر از گروه دریافت کننده لیدوکایین بود. گلودرد در افراد دریافت کننده لیدوکایین به مراتب کمتر بود، میالژی در هر دو گروه تقریبا مساوی بود و فاسیکولاسیون خفیف در گروه دریافت کننده لیدوکایین بیشتر از گروه دیگر بود در حالی که فاسیکولاسیون شدید در گروه دریافت کننده نرمال سالین بیش از گروه دریافت کننده لیدوکایین بود.

    نتیجه گیری

    استفاده از لیدوکایین تفاوت معناداری در بروز عوارض سوکسینل کولین از جمله شدت گلودرد، میالژی و فاسیکولاسیون ایجاد نمی کند.

    کلیدواژگان: لیدوکایین، سوکسینیل کولین، گلودرد، میالژی، فاسیکولاسیون
  • سیروان زارعی*، ابراهیم نوروزی، آزاده نکوئی اصفهانی، بهاره کنعانی صفحات 1866-1873
    مقدمه

    اختلالات اسکلتی عضلانی از مهم ترین و شایع ترین آسیب های شغلی می باشند که منجر به ناتوانی و غیبت از کار کارکنان می شوند. با توجه به میزان شیوع رو به افزایش اختلالات اسکلتی عضلانی این تحقیق باهدف بررسی شیوع اختلالات در متخصصین زنان و زایمان در سال 1396 انجام شده است.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی همه متخصصان شرکت کننده در چهاردهمین کنگره بین المللی زنان و مامایی ایران بر اساس روش سرشماری انتخاب و درنهایت 50 نفر در مطالعه شرکت کردند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه نوردیک (Nordic) شامل: اطلاعات دموگرافیک و سوالات عمومی و اختصاصی شغلی استفاده شد. اطلاعات با استفاده از آزمون t دو نمونه ای و آزمون مجذور کای تحلیل گردید.

    نتایج

    بیشترین و کمترین میزان درک درد در متخصصین بعد از شروع به کار به طور میانگین به ترتیب در نواحی گردن (%81) و آرنج (%15) بوده است. درصد فراوانی تجربه درد و ناراحتی ناشی از اختلالات اسکلتی عضلانی در طول یک سال گذشته به ترتیب در گردن (73%)، پایین کمر (62%)، شانه ها (41%)، بالای کمر (36%)، زانوها (34%)، مچ دست ها (24%)، بازوها (16%) و آرنج (7%) گزارش شده است. به علاوه رابطه معناداری ازلحاظ آماری بین سن، سابقه کار، ساعات فعالیت در هفته با درد در نواحی مختلف بدن دیده شد (05/0-value<p).  

    نتیجه گیری

    شیوع اختلالات اسکلتی_عضلانی در متخصصان زنان و زایمان به دلیل این که عمده وظایف این شغل مربوط به خم شدن جهت معاینات می باشد، بالا است. ارزیابی ارگونومی با روش های دقیق تر و همچنین مداخلات ارگونومی در محیط کار متخصصان زنان و زایمان با رضایت شغلی پایین تر نیاز است.

    کلیدواژگان: پرسشنامه نوردیک، اختلالات اسکلتی-عضلانی، ارگونومی، متخصصان زنان و زایمان
  • فاطمه عسکریان، محمدتقی شاکری، وحید شاکری، جمشید جمالی* صفحات 1866-1903
    مقدمه

    امروزه، اینترنت جزء لاینفک زندگی روزمره افراد است. در کنار مزایای فراوان اینترنت، آثار مخرب آن خصوصا در حوزه سلامت مورد بحث می باشد. اختلالات روانی از قبیل افسردگی، اضطراب و استرس می تواند عملکرد روزانه زندگی افراد را تحت تاثیر قرار دهد. در این مطالعه برآنیم تا به بررسی وجود رابطه اعتیاد به اینترنت با افسردگی، اضطراب و استرس در میان دانشجویان علوم پزشکی مشهد بپردازیم.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی که به صورت مقطعی در نیمسال دوم سال تحصیلی 98-1397 در دانشگاه علوم پزشکی مشهد صورت گرفت، 329 دانشجو مورد بررسی قرار گرفتند. دانشجویان به صورت نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در این مطالعه، پرسشنامه ی سنجش اعتیاد اینترنتی یانگ ((IAT و پرسشنامه افسردگی، اضطراب و استرس (21 - DASS) بود.

    نتایج

    میانگین سن دانشجویان 01/4±72/22 سال بود. میانگین زمان استفاده از اینترنت 51/2±18/4 ساعت در شبانه روز بود.  میانگین نمرات افسردگی، اضطراب و استرس به ترتیب 87/4±72/5 ،06/4±65/4 و 70/4±8 (از 21 نمره) ارزیابی شد. نتایج رگرسیون لجستیک نشان داد که اعتیاد به اینترنت با افسردگی، اضطراب و استرس رابطه معنادار دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به بالا بودن میانگین زمان استفاده از اینترنت در بین دانشجویان و ارتباط آن با افسردگی، اضطراب و استرس، ضروری است که مسیولین مربوطه، با فرهنگ سازی، آگاه سازی و برنامه ریزی در جهت پر کردن اوقات فراغت به بررسی و رفع این معضل بپردازند.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، اضطراب، افسردگی، استرس، دانشجو، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
  • محمد یونسی هروی، مرتضی درجزی پور، مینا اکبری راد* صفحات 1871-1878
    مقدمه

    علی رغم پیشرفت هایی که در زمینه درمان های طبی و جراحی صورت گرفته است، جراحی استومی هنوز یکی از درمان های اصلی برای بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان های کولورکتال محسوب می شود. هدف در این مطالعه طراحی و ساخت کیسه کلستومی جدیدی است تا علاوه بر کوچک بودن بتواند مشکلات ناشی از این عارضه را کاهش دهد و بر افزایش کیفیت زندگی این بیماران موثر باشد.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه مداخله ای تجربی بر روی مدل حیوانی می باشد. سیستم طراحی شده از دو لوله که درون یکدیگر قابلیت حرکت دارند تشکیل شده است که در داخل روده قرار می گیرند. دستگاه از طریق سنجش میزان فشار وارده به درپوش لوله ها میزان تجمع موارد دفعی را می سنجد. به منظور ارزیابی کارآیی، دستگاه بر روی 5 خرگوش نژاد داچ آزمایش شد. پس از تعبیه لوله در حیوانات اندازه گیری فشار و ایجاد به موقع آلارم صوتی توسط دستگاه به عنوان معیار ارزیابی مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج ارزیابی فشار نشان می دهد که پس از افزایش فشار بیش از 10 میلی متر جیوه سیستم صوتی دستگاه روشن شده و آمادگی برای تخلیه را نشان می دهد. تعداد دفعات تخلیه نیز در سه روز بین 0 تا 2 بار در روز متغیر بود. در روز اول دفع مواد به سختی انجام شد و در مواردی دفع مواد از طریق لوله انجام نشد. همچنین پس از بررسی در سه روز متوالی برای حیوانات متوسط فشار تخلیه 17/0+07/11، 33/0+11/11 و 25/+042/12 به ترتیب در روز اول، دوم و سوم به دست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج مدل حیوانی در این مطالعه نشان می دهد که با طراحی این وسیله می توان تخلیه مناسب را ایجاد کرد و لذا با توسعه این مطالعه می توان راهکاری برای ایجاد یک کیسه استومای مناسب ارایه نمود به گونه ای که مشکلات زیاد ناشی از لوله لاستومای موجود را از بین ببرد و بتواند راحتی را برای بیماران فراهم آورد.

    کلیدواژگان: لوله استوما، سرطان های کولورکتال، گزارش نوآوری
  • زهرا زری مقدم، حسین داودی*، خلیل غفاری، حمیدرضا جمیلیان صفحات 1888-1897
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش خودمراقبتی روانی بر سلامت روان و سازگاری اجتماعی دانش آموزان انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه تجربی و طرح تحقیق پیش آزمون-پس آزمون با گروه تجربی و کنترل بود. جامعه آماری دانش آموزان مراجعه کننده به مشاوره مدرسه شهرستان اراک بودند که براساس معیارهای ورود و خروج 40 نفر از آنها انتخاب و به صورت تصادفی ساده به دو گروه تقسیم شدند. برای جمع آوری اطلاعات از مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس لاویبوند و لاویبوند (1995) و مفیاس سازگاری اجتماعی سینها و سینگ (1993) استفاده شد. دوره آموزش خودمراقبتی روانی 10 جلسه 2 ساعته بود. روش تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس چند متغیره انجام شد.

    نتایج

    نتایج تحلیل کواریانس بین دو گروه بر روی نمرات تعدیل شده متغیر سازگاری اجتماعی نشان داد که 42%از تغییرات سازگاری اجتماعی،  39 درصد از تغییرات افسردگی، 26%از تغییرات اضطراب و 43 درصد از تغییرات استرس توسط متغیر مستقل (آموزش خودمراقبتی روانی) تبیین می شود. یعنی آموزش خودمراقبتی روانی، بر افسردگی، اضطراب، استرس و سازگاری اجتماعی در دانش آموزان اثربخش بوده است (0/05> P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت که آموزش خودمراقبتی روانی که به دانش آموزان ارایه شده است، باعث کاهش افسردگی، اضطراب و استرس و افزایش سازگاری اجتماعی شود. لذا به مدیران آموزشی، و تمام مراکزی که با دانش آموزان سروکاردارند  پیشنهاد می شود از آموزش خودمراقبتی روانی جهت افزایش سلامت روانی و بهبود سازگاری اجتماعی دانش آموزان استفاده گردد.

    کلیدواژگان: آموزش خودمراقبتی روانی، سلامت روان، سازگاری اجتماعی، دانش آموزان
  • حیدر دوست کافی، حسن حیدری*، حسین داودی، مهدی زارع بهرام آبادی صفحات 1898-1907
    مقدمه

    بیماران مبتلا به سرطان علاوه بر مسایل جسمانی، درگیر مسایل روانشناختی نیز می شوند، یکی از آسیب هایی که ممکن است این بیماری در پی داشته باشد، کاهش بهزیستی ذهنی است. هدف از پژوهش حاضر، تعیین و مقایسه اثربخشی مشاوره گروهی با روش گشتالت و روانشناسی مثبت بر بهزیستی ذهنی زنان مبتلا به سرطان ریه بود.

    روش کار

    روش پژوهش به صورت نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. از جامعه بیماران بخش سرطان بیمارستان ولیعصر (عج) شهرستان قم به صورت دردسترس 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه جایگزین شدند. پرسشنامه پژوهش بهزیستی ذهنی کی یز و ماگیارمو (2003) بود. نتایج با استفاده از کواریانس و آزمون تعقیبی بن فرونی تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد سطح معنی داری شاخص لاندای ویلکز در سطح 01/0 معنی دار است (264/0Wilks Lambda= ؛ 9/6F= ؛ 001/0 P= ؛ 486/0=µ2). این یافته نشان می دهد که با کنترل اثر پیش آزمون، بردار میانگین گروها در متغیر بهزیستی ذهنی با یکدیگر تفاوت معنی داری دارد. در حقیقت با کنترل اثر پیش آزمون و احتساب آلفای میزان شده بنفرونی (016/0)، تفاوت مشاهده شده تنها در دو مولفه بهزیستی روان شناختی و بهزیستی اجتماعی معنی دار است، و در مولفه بهزیستی هیجانی تفاوت معنی داری بین گروه ها وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    هر دو روش گشتالت و روانشناسی مثبت بر بهزیستی ذهنی زنان مبتلا به سرطان موثر است اما تاثیر روانشناسی مثبت بیشتر است.

    کلیدواژگان: مشاوره گروهی گشتالت، مشاوره گروهی مثبت، بهزیستی ذهنی، سرطان ریه
  • مونا فلسفی، حسن احدی*، پرویز عسگری صفحات 1904-1913
    مقدمه

    تحقیق حاضر با هدف مقایسه اثربخشی روش بازی درمانی شناختی-رفتاری و آموزش برنامه فرندز بر اختلالات رفتاری کودکان مبتلا به اختلال اضطراب جدایی انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون و پس آزمون با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری در این پژوهش شامل تمامی کودکان مراجعه کننده به کلینیک های درمان اختلالات رفتاری در غرب شهر تهران بود که با روش نمونه گیری به صورت در دسترس  45 نفر انتخاب شد و به طور تصادفی به سه گروه  تقسیم شدند. گروه آزمایش اول و دوم به مدت 10  جلسه 30 تا 45 دقیقه ای تحت مداخله بازی درمانی شناختی-رفتاری و برنامه فرندز قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل سیاهه رفتاری کودک آخنباخ بود.

    نتایج

    نتایج تحلیل کوورایانس نشان داد که بازی درمانی شناختی رفتاری و آموزش برنامه فرندز بر اختلالات رفتاری کودکان مبتلا به اختلال اضطراب جدایی موثر بود (001/0≥P). نتایج مقایسه اثربخشی دو رویکرد نشان داد که بازی درمانی تاثیر بیشتری نسبت به برنامه فرندز بر بهبود اختلالات رفتاری دارد (001/0≥P).
     

    نتیجه گیری

    به منظور بهبود اختلالات رفتاری کودکان دارای اختلال اضطراب جدایی، از هر دو روش بازی درمانی شناختی-رفتاری و آموزش فرندز می توان استفاده کرد اما بازی درمانی موثرتر است.

    کلیدواژگان: بازی درمانی شناختی-رفتاری، برنامه فرندز، اختلالات رفتاری، اختلال اضطراب جدایی
  • لیدا غوره دان، صدیقه حسین پوردلاور *، وحید تادیبی، ناصر بهپور صفحات 1914-1924
    مقدمه

    هدف از این تحقیق بررسی اثر 12 هفته تمرین مقاومتی بر شاخص های ساختاری قلب زنان سالمند بود.

    روش کار

    روش تحقیق نیمه تجربی و طرح تحقیق به صورت پیش آزمون پس آزمون، پیگیری با گروه تجربی و کنترل می باشد. جامعه آماری تحقیق را سالمندان مرکز بهزیستی شهر کرمانشاه تشکیل دادند. روش نمونه گیری به صورت هدفمند و بر اساس معیارهای ورود و خروج از بین زنان سالمند 60 تا 65 سال بود که 27 نفر به صورت تصادفی به دو گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند. تمرینات با شدت 40% یک تکرار بیشینه آغاز و در سه نوبت (ست) با 10 تا 12 تکرار و استراحت 2 دقیقه ای بین هر مرحله و 3 دقیقه بین هر ایستگاه انجام شد. پس از 4 هفته اول شدت تمرینات به 60% یک تکرار بیشینه و از هفته هشتم به 70% یک تکرار بیشینه رسید و تا پایان هفته دوازدهم حفظ شد. از دستگاه اکوکاردیوگرافی برای اندازه گیری متغیرهای ساختاری (توده بطن چپ، ضخامت دیواره بین بطنی در پایان سیستول، توده بطن راست) آزمودنی ها استفاده شد. جهت تعیین اثربخشی تمرین از آزمون اندازه گیری مکرر و جهت تفاوت بین گروه ها از آزمون بونفرنی استفاده شد.

    نتایج

    میانگین نمرات متغیرهای ساختاری بین پیش آزمون و پس آزمون بعد از 12 هفته در گروه تجربی افزایش معناداری داشت (05/0≥p). نمرات متغیرهای ساختاری بین پیش آزمون و پیگیری بعد از 4 ماه (2 ماه تمرین و 2 ماه عدم تمرین) در گروه تجربی افزایش معناداری داشت (05/0≥p). همچنین نمرات متغیرهای ساختاری بین پس آزمون و پیگیری بعد از 2 ماه (عدم تمرین) در گروه تجربی کاهش معناداری داشت (05/0≥p). میانگین نمرات متغیرهای ساختاری بین پیش آزمون و پس آزمون بعد از 12 هفته (05/0≤p)، بین پیش آزمون و پیگیری بعد از 4 ماه (05/0≤p)، بین پس آزمون و پیگیری بعد از 2 ماه (05/0≤p) در گروه کنترل تفاوت معناداری نداشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که 12 هفته تمرین مقاومتی بر شاخص های ساختاری قلب زنان سالمند تاثیر معنی داری دارد.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، شاخص های ساختاری، قلب، زنان سالمند
  • محمدحسین ظلی، پگاه نفریه * صفحات 1925-1933
    مقدمه

     بررسی مراجعه کنندگان به کلینیک های کودک نشان از این دارد که بسیاری از کودکان در زمینه شایستگی اجتماعی و اضطراب مساله دارند؛پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی بازی درمانی مبتنی بر رویکرد شناختی-رفتاری بر شایستگی اجتماعی و اضطراب کودکان انجام شد.

    روش کار

     از روش نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. از بین تمامی کودکان مراجعه کننده به کلینیک های منطقه 6 شهرستان تهران در سال 1397، 30  نفر به صورت دردسترس انتخاب شدند و بصورت تصادفی در دوگروه آزمایشی و کنترل جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش شایستگی اجتماعی و اضطراب کودکان بود. روش اجرا بدین ترتیب بود که بعد از پیش آزمون، بازی درمانی مبتنی بر رویکرد شناختی-رفتاری برای گروه آزمایش اجرا گردید در نهایت از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد.

    نتایج

     تحلیل کواریانس نشان داد که پس از حذف اثر پیش آزمون، میانگین نمرات پس آزمون در شایستگی اجتماعی و اضطراب کودکان دو گروه اختلاف آماری معناداری داشتند (0/001<p).

     نتیجه گیری

     این مطالعه نشان می دهد که بازی درمانی مبتنی بر رویکرد شناختی-رفتاری بر افزایش عملکرد اجتماعی و کاهش اضطراب کودکان موثر است.

    کلیدواژگان: بازی درمانی مبتنی بر رویکرد شناختی-رفتاری، شایستگی اجتماعی، اضطراب، کودکان
  • سیده مژگان صالحی، مهناز استکی*، مهدیه صالحی، مجتبی امیری مجد صفحات 1934-1944
    مقدمه

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی بازی درمانی مبتنی بر رژیم حسی در تعدیل حسی حس وستیبولار/تعادل کودک اتیستیک شهر تهران در سال 1397 صورت گرفت.

    روش کار

    روش این پژوهش شبه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کودکان مبتلا به اتیسم شهر تهران در انجمن اتیسم بودند. نمونه آماری این پژوهش 20 نفر بودند که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب، و به صورت تصادفی در گروه آزمایش (10 نفر) و گروه کنترل (10 نفر) قرار داده شدند. گروه آزمایش 25 جلسه 45 دقیقه ای تحت آموزش بازی درمانی مبتنی بر رژیم حسی قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماندند. جمع آوری داده ها بر اساس آزمون استاندارد حسی وینی دان (1997) انجام شد سپس با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل پذیرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش بازی درمانی مبتنی بر روش رژیم حسی به طور معناداری در سطح (0/05>P) در بهبود حس وستیبولار/تعادل کودکان اتیستیک موثر است.

    نتیجه گیری

    بازی درمانی مبتنی بر رژیم حسی به عنوان یک روش موثر می تواند موجب بهبود در حس تعادل کودکان دارای اختلال اتیسم شود.

    کلیدواژگان: بازی درمانی، رژیم حسی، حس وستیبولار، تعادل، اتیسم
  • فاطمه محمدی، مریم میرزایی*، نسرین سلطانی، مونا فدایی صفحات 1945-1959
    مقدمه

    محققان در دهه های اخیر علاقه زیادی به بررسی عوامل شناختی در بیماران وسواسی پیدا کردند؛ طرحواره درمانی یکی از رویکردهای درمانی موثر در حیطه های مختلف است. هدف این پژوهش تعیین اثربخشی طرحواره درمانی بر نشخوارهای ذهنی و اضطراب بیماران وسواسی بود

    روش کار

    روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را تما‎می افراد مبتلا به وسواس منقطه 1 تهران تشکیل دادند. از طریق فراخوان و مراجعه به کلینیک های روانشناسی منطقه 1 شهر تهران، 30 نفر مبتلا به وسواس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند؛ بدین ترتیب ابتدا پرسشنامه های نشخوارهای ذهنی و اضطراب به عنوان پیش آزمون اجرا شد سپس گروه آزمایش تحت طرحواره درمانی به مدت 10 جلسه قرار گرفتند و در پایان از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد و داده های پژوهش با استفاده از کورایانس مورد تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج کواریانس نشان داد که طرحواره درمانی بر کاهش نشخوارهای ذهنی و اضطراب بیماران وسواس تاثیر مثبت و معنی داری دار (0/001 ≤p).

    نتیجه گیری

    با استفاده از رویکرد طرحواره درمانی می توان نشخوارهای ذهنی و اضطراب بیماران مبتلا به اختلال وسواس را کاهش داد.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، نشخوارهای ذهنی، اضطراب، بیماران وسواسی
  • الهه پوراکبران، جعفر حسنی*، مهدی قاسمی مطلق صفحات 1960-1970
    مقدمه

    امروزه با توجه به تغییر روش زندگی شهرنشینی و عوارض ناشی از آن، به ویژه شرایط پراسترس زندگی شهری، زمینه برای بروز بیماری های مختلف، ازجمله سردرد فراهم شده است. گرچه سردرد دارای اشکال بسیار متنوعی است، اما دو نوع اصلی آن در طب سرپایی سردردهای میگرنی و سردردهای تنشی می باشند که در این مطالعه سردد تنشی مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش کار

    روش مطالعه از نوع همبستگی ستجامعه موردمطالعه مبتلایان به سردردهای تنشی  در شهر مشهد در سال 97 بود که به. کلینیک های مغزو اعصاب و نیز مطب های متخصصین مغز و اعصاب و نیز زوانپزشکان  وروانشناسان بالینی که از این میان، تعداد 300نفر به صورت غیر تصادفی ود دسترس از  میا ن اینها انتخاب شده ومعیارهای ورود و خروج نیز دزنظرگرفته  شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که سیستم فعال ساز رفتاری بر تاب آوری تاثیرمستقیم دارد. بازداری رفتاری به عنوان دومین زیرمقیاس سیستم های مغزی - رفتاری بر تاب آوری تاثیرمستقیم منفی دارد و  سیستم جنگ و گریز به عنوان سومین زیرمقیاس بر تاب آوری تاثیرمستقیم مثبت دارد...

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر بین سیستم بازدارنده رفتار و ناگویی هیجانی و سردردتنشی شکل رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.همچنین ناگویی هیجانی با اختلال در تنظیم هیجانی همراه است.

    کلیدواژگان: سیستم مغزی رفتاری، تاب آوری، ناگویی هیجانی، مبتلایان به سردرد تنشی
  • لیلا کوثری اصفهانی، فاطمه فلاحی، نسیم خداقلی پور، سهیلا لیزاده کندری، هنگامه ساقی ها* صفحات 1971-1980

    مقدمه بیماران مبتلا به درد مزمن علاوه بر مسایل جسمانی بر در زمینه های روانی مخصوصا کیفیت زندگی و شادکامی نیز مشکل دارند. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کیفیت زندگی و شادکامی بیماران مبتلا به درد مزمن انجام شد. روش کار در پژوهش حاضر بر حسب نوع گردآوری داده ها از نوع طرح های نیمه آزمایشی استفاده شد، طرح این پژوهش از نوع طرح های پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. از جامعه آماری بیماران مبتلا به درد مزمن منطقه 2 شهر تهران، به روش در دسترس، 28 نفر انتخاب شد که به صورت تصادفی به دو گروه 14 تایی با عنوان گروه آزمایش و گروه کنترل را تقسیم شدند. پرسشنامه های پژوهش پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت و شادکامی آکسفورد بود و از بسته آموزشی ذهن آگاهی کابات زین (2003) استفاده شد. داده ها با آزمون کواریانس مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نتایج کواریانس نشان داد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر افزایش کیفیت زندگی و شادکامی بیماران مبتلا به درد مزمن تاثیر مثبت و معنی داری دارد (001/≥p). نتیجه گیری اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کیفیت زندگی و شادکامی بیماران مبتلا به درد مزمن موثر است؛ از این رو پیشنهاد می شود از تکنیک های ذهن آگاهی بر بیماران مبتلا به درد مزمن استفاده شود.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، کیفیت زندگی، شادکامی، درد مزمن
  • هادی خوران، عبدالله قاسمی*، میثم رضایی، معصومه شجاعی صفحات 1981-1990
    مقدمه

    اوتیسم به عنوان یک اختلال رشدی همواره کودکان را با مشکلاتی در زندگی روزمره همراه می سازد و پیوسته او را به سوی انزوا و دوری از جامعه سوق می دهد و یافتن ابزاری پایا برای این اختلال به عنوان یک نیاز است. هدف از این تحقیق تعیین پایایی مجموعه آزمون سنجش حرکتی کودکان-ویرایش دوم برای کودکان3 تا 16 ساله مبتلا به اوتیسم در تهران است.

    روش کار

    به این منظور از جامعه پژوهش مشتمل بر کودکان دارای اختلال اوتیسم تعداد 100 کودک  3 تا 16 سال انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، مجموعه آزمون سنجش حرکتی کودکان-ویرایش دوم بود، داده ها توسط دو آزمونگر که با نحوه اجرای آزمون آشنایی داشتند و بر اساس دستورالعمل کتابچه راهنمای آزمون جمع آوری شد. پایایی بین آزمونگرها و آزمون-آزمون مجدد با فاصله زمانی دو هفته ای و پایایی همسانی درونی محاسبه شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه 23 انجام شد. سطح معنی داری 01/0p < در نظر گرفته شده است.

    نتایج

    پایایی بین آزمونگرها از طریق محاسبه ضریب همبستگی درون طبقه ای برای مهارت چالاکی انگشتان 973/0، مهارت دریافت و پرتاب 948/0 و مهارت تعادل 967/0 و نمره کل آزمون970/0 بود. در پایایی درون آزمونگر ضریب همبستگی برای مهارت چالاکی انگشتان 950/0، مهارت دریافت و پرتاب 902/0 و مهارت تعادل 942/0 و نمره کل آزمون948/0 بدست آمد. ضریب آلفای کرونباخ به منظور بررسی همسانی درونی آزمون، در مهارت چالاکی انگشتان 856/0، مهارت دریافت و پرتاب 836/0 و مهارت تعادل 924/0 و نمره کل آزمون917/0 بدست آمد.

    نتیجه گیری

    بر پایه یافته های بدست آمده می توان نتیجه گیری نمود که این آزمون را به عنوان آزمونی پایا جهت سنجش رشد حرکتی کودکان و نوجوانان اوتیسم شهر تهران می توان بکار گرفت.

    کلیدواژگان: اختلال اوتیسم با عملکرد بالا، سنجش حرکتی کودکان، پایایی، آزمون استاندارد، رشد حرکتی
  • سمانه قلی مسگرها، رمضان جهانیان *، مهتاب سلیمی صفحات 1991-2003
    مقدمه

    نظام آموزشی بدون مدیریت موثر و اثربخش قادر به دستیابی به اهداف خود نیست. از رویکردهای نوین و موثر که امروزه در بسیاری از سازمان‌ها و شرکت‌های تولیدی، خدماتی، تجاری و حتی اداری مورد توجه قرار گرفته است مدیریت ناب است. این پژوهش با هدف شناسایی ابعاد و مولفه‌های مدیریت ناب در مدارس دوره اول متوسطه انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش نوع آمیخته (کیفی و کمی) بود. در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختار یافته با 15 نفر از متخصصین حوزه مدیریت در دو سطح اعضاء هیات علمی دانشگاه‌ها و مدیران مدارس که به روش هدفمند انتخاب شدند، صورت گرفت و با استفاده از نتایج حاصل از روش کدگذاری در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی به تحلیل مصاحبه‌ها پرداخته شد و بر اساس آن پرسشنامه‌ای در مقیاس پنج درجه‌ای لیکرت ایجاد گردید. پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ 98/0 برآورد گردید. در بخش کمی جامعه آماری پژوهش شامل 1059 نفر از کلیه مدیران متوسطه دوره اول شهر تهران بودند که از طریق نمونه‌گیری خوشه‌ای و با استفاده از فرمول کوکران 283 نفر برای پاسخگویی به پرسشنامه و به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند.

    نتایج

    بعد از کدگذاری و تحلیل عاملی داده‌ها، 7 مولفه اصلی مدیریت و رهبری، ساختار، منابع انسانی، ارتباطی، تکنولوژی، فرهنگ سازمانی و فرایند و 60 مولفه فرعی شناسایی شد.

    نتیجه‌گیری

    مدیریت ناب دارای مولفه‌های خاصی است که با به‌کارگیری آن به عنوان یک رویکرد نوین می‌توان در راستای دستیابی به اهداف مدرسه موثرتر عمل کرد.

    کلیدواژگان: مدیریت ناب، مدارس، آموزش و پرورش، بهبود مستمر
  • پریوش الماسی، رضا نیک بخش *، علی محمد صفانیا صفحات 1992-1998
    مقدمه

    تحقیقات نشان داده است که توانمندسازی سبز کارکنان بر بسیاری از مولفه های مدیریتی و روان شناختی کارکنان اثرگذار است. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف نقش توانمندسازی سبز کارکنان بر برخی مولفه های مدیریتی و روان شناختی سبز در سازمان های ورزشی انجام گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری را تمام کارکنان وزارت ورزش و جوانان (890 نفر) تشکیل دادند که نمونه آماری براساس فرمول کوکران 268 نفر و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. از پرسشنامه های توانمندسازی منابع انسانی سبز دیگالوار و همکاران (2013)، نقش شریک کسب و کار منابع انسانی کانر و همکاران (1996)، مدیریت منابع انسانی سبز جابور (2011) استفاده شد. از معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس و اسمارت پی ال اس نسخه 3 استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که توانمندسازی سبز کارکنان با تحلیل و توصیف سبز جایگاه شغلی، ارزیابی عملکرد سبز، استخدام سبز، پاداش های سبز و آموزش سبز در سازمان های ورزشی ارتباط معنی داری دارند.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های تحقیق به مدیران سازمان های ورزشی پیشنهاد می شود از مولفه های مدیریتی و روان شناختی مورد نظر در این تحقیق در راستای توانمندسازی سبز کارکنان استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: توانمندسازی سبز کارکنان، ارزیابی عملکرد سبز، استخدام سبز، پاداشهای سبز، آموزش سبز
  • سپیده رئیسی ناصحی، اکرم دهقانی *، فردین مرادی منش، سید عباس حقایق صفحات 2004-2019
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف مدلیابی روابط ساختاری سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت بر اساس حس انسجام، انعطاف پذیری روانشناختی و تکانشگری با میانجیگری نارضایتی از بدن در بیماران قلبی عروقی مبتلا به چاقی انجام شد.

    روش کار

    روش تحقیق همبستگی با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه بیماران قلبی عروقی مبتلا به چاقی شهر تهران در سال 1397 تشکیل دادند، که از میان آنها، تعداد 220 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از: سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت والکر و همکاران (1987)، حس انسجام کیمیایی و همکاران (1392)، انعطاف پذیری روانشناختی بوند و همکاران (2011)، تکانشگری بارت (1995) و نارضایتی از بدن لیتلتون (2005) که همگی از اعتبار و پایایی قابل قبولی برخوردار بودند. ارزیابی الگوی پیشنهادی با استفاده از روش تحلیل مسیر مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که حس انسجام، انعطاف‌پذیری روان‌شناختی و تکانشگری بر سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت با میانجی‌گری نارضایتی از بدن در بیماران قلبی عروقی مبتلا به چاقی تاثیر دارد (05/0>P). در بخش مدل ساختاری نیز نتایج نشان داد تاثیر انعطاف‌پذیری روان‌شناختی بر سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت با نقش میانجی نارضایتی بدن در بیماران قلبی عروقی مبتلا به چاقی به میزان 1.14 است. تاثیر تکانشگری بر سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت با نقش میانجی نارضایتی بدن در بیماران قلبی عروقی مبتلا به چاقی به میزان 1.07- است. تاثیر حس انسجام بر سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت با نقش میانجی نارضایتی بدن در بیماران قلبی عروقی مبتلا به چاقی به میزان 0.91 است.

    بحث و نتیجه گیری

    بنابراین می توان با استفاده از تشکیل کارگاه های آموزشی و تغییر در سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت در افراد در معرض بیماری قلبی عروقی مبتلا به چاقی موجبات افزایش حس انسجام و انعطاف پذیری رواشناختی را فراهم کرد. لذا توجه به متغیرهای مذکور در پیشگیری و طراحی درمان های مناسب تر به پژوهشگران و درمانگران یاری می رساند.

    کلیدواژگان: سبک زندگی ارتقا، دهنده سلامت، حس انسجام، انعطاف پذیری روانشناختی، تکانشگری، نارضایتی بدن، بیماران قلبی عروقی، چاقی
  • صفا ضیایی سانیچ، آتوسا صادق پور* صفحات 2011-2023
    مقدمه

    افسردگی فرایندهای روان شناختی و هیجانی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی هیپنوتراپی شناختی و رفتاری بر عزت نفس و هیجان خواهی زنان مبتلا به افسردگی مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه صورت پذیرفت.

    روش کار

    جامعه آماری پژوهش حاضر تمام زنان مبتلا به اختلال افسردگی مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه یک شهر تهران در بازه زمانی فروردین تا خردادماه 1398 بود. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. نمونه در پژوهش حاضر شامل 30 زن مبتلا به اختلال افسردگی بود که به شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب و به صورت گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایش مداخلات درمانی 8 جلسه ای مربوط به هیپنوتراپی شناختی و رفتاری را در طی دو ماه به صورت هفته ای یک جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. ابزارهای مورد استفاده شامل  پرسشنامه افسردگی (بک و همکاران، 1996)؛ پرسشنامه هیجان طلبی (زاکرمن، آیزنک و آیزنک، 1978) و  پرسشنامه عزت نفس (کوپراسمیت، 1967) بود. پس از جمع آوری پرسشنامه ها و استخراج داده های خام، تجزیه و تحلیل داده های حاصل از این پژوهش توسط نرم افزار (SPSS) ویرایش 23  با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس صورت گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که هیپنوتراپی شناختی و رفتاری بر عزت نفس و هیجان خواهی زنان مبتلا به افسردگی مراجعه کننده به مراکز مشاوره تاثیر معنادار دارد (001/0>p). بدین صورت که این درمان توانسته منجر به بهبود عزت نفس و کاهش هیجان خواهی زنان مبتلا به افسردگی شود.

    نتیجه گیری:

     یافته های پژوهش حاضر بیانگر آن بودند که درمان فراتشخیصی یکپارچه با بهره گیری از فنونی همانند القای تکنیک های آرامش بخش، ارایه تفکرات مثبت، گسترش آگاهی و تلقینات مثبت درمانی می تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت بهبود عزت نفس و کاهش هیجان خواهی زنان مبتلا به افسردگی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: افسردگی، عزت نفس، هیپنوتراپی شناختی و رفتاری و هیجان خواهی
|
  • The effectiveness of commitment-based group therapy and acceptance on improving self-esteem and reducing the loneliness of adolescent girls living in orphanages
    Maryam GHavami, Mohammad Ebrahim Hokmabadi *, Nader Monirpoor Page 1
    Introduction

    Considering the destructive effects of the experiences of abused and abused children and adolescents on various aspects of their mental health, it is important to examine the factors and interventions that affect the psychological well-being of this vulnerable group. The aim of this study was to investigate the effectiveness of group therapy based on acceptance and commitment to increase self-esteem and reduce the loneliness of adolescent girls living in the university.

    Materials and Methods

    The statistical population included all female adolescents living in Mashhad orphanages, and according to the criteria for entering the research, 30 statistical population were selected using targeted sampling method. The members were randomly assigned to two experimental and control groups. The tools used in this study were the Cooper Smith Self-Esteem Questionnaire and the Single Feeling Questionnaire (Dehshiri et al., 2008) which were performed on the sample in two stages of pre-test and post-test. The members of the experimental group underwent 8 minutes of 90-minute sessions under the auspices of the ACT group.

    Results

    The results of the studies showed that group therapy based on acceptance and commitment has been able to significantly improve self-esteem and reduce the feeling of loneliness in the members of the experimental group compared to the members of the control group.

    Conclusion

    These findings indicate the importance of paying attention to emotional structures in malnourished and homeless adolescents and that by developing some therapeutic interventions, their psychological well-being can be helped.

    Keywords: Group Acceptance, Commitment Treatment Abused, Homeless Girl Teens Self-Esteem
  • Shahla Khatibi, Mahmoud Godarzi *, Yahya Yarahmadi Pages 16-33
    Introduction

     The purpose of the present study was to investigate the relationship between accountability and the basic needs of Glaser with satisfactory marriage based on the mediating role of resilience.

    Methods

    In this study, 254 women from three regions of Zanjan were selected through available sampling. The five basic needs were measured by the standard Glaser Basic Needs Assessment, Liability Questionnaire and Gap Responsibility Questionnaire, using Conner and Davidson Resiliency Questionnaire. Then the collected data were analyzed using path analysis method and then the model was developed.

    Results

     Findings showed that the primary model had a good fitness. For example, the CFI and IFI in the present model were about 0.96, which indicates a good fitness (> 0.90). All indices indicated a good fitness of the model. Therefore, the study hypothesis is confirmed. In addition, the analysis showed that the direct path from resiliency to satisfactory marriage is significant (T= 21.084, β= 0.821).

    Conclusion

    Satisfying basic needs is a variable that can have the greatest impact on satisfaction because satisfaction is largely dependent on satisfying needs in relationships. Resilience, on the other hand, has an impact on life satisfaction, which is consistent with the proposed research model.

    Keywords: satisfactory marriage, Glasser’s basic needs, Resiliency, responsibility
  • Zahra Sadat Goli *, Leila Sadat Mirseify Fard, Fatemeh Shamkhi Pages 1779-1886
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of stress management and anger on quality of life, resilience and pain intensity of patients with migraines.

    Methods

    The method of this research was applied in terms of purpose and based on the nature and method of pre-test-post-test semi-experimental design with control group. The statistical population of this study was female patients with migraine in Hashtgerd city in 1996. The study sample consisted of 30 female patients with migraines who were randomly selected based on the criteria for entering the study and randomly assigned to two groups of 15 subjects. In this study, the experimental group received stress management training and anger management training package, and the control group did not receive any training. The data collection tools for this study were the Quality of Life Questionnaire (SF-36), the Connor and Davidson Resilience Rating Scale (2003), and the BPI Questionnaire (BPI).

    Results

    Stress and anger management training improves quality of life and resilience, as well as reduces the severity of pain in female patients with migraines.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it is recommended to include stress management and anger management training packages in the treatment programs of patients with migraines.

    Keywords: stress management, Anger management, Quality of life, Resilience, pain intensity, migraine patients
  • Effect of Oxybutynin on Catheter-Related Bladder Discomfort after Cystoplasty in Placenta Accreta Patients
    Amir Abbas Asadpour *, Freshteh Bazmi, Zahiroddin Khajeh Karimoddini Pages 1800-1810
    Introduction

    In a considerable number of pregnant patients with placenta accreta, during cesarian section bladder involment and injury is common .After bladder repairment, urinary catheterization and free drainage for a long time( about three weeks) is needed. Sondage is a source of significant discomfort in these group of patients . Burn sensation, bladder fullness, urgency, and urine leakage are the most common problems. In this cross-sectional retrograde study, we aimed to describe the incidence and severity of the catheter-related bladder discomfort (CRBD) in patients receiving  oxybutynin as  anticholinergic treatment and whom not received this drug as the control group.

    Materials & Methods:

    In about six years period of time since 2012 to 2018 , forty three patients whom had been visited in Mashhad Ghaem Hospital clinic for their bladder injury follow up ,enrolled in this study .Twenty five  (58.2%) patients had received antibiotics and analgesics as the routine regimen (control group) . In addition to the routine regimen 18 (41.8%) patients had received 5 to 15 mg daily oxybutynin oral tablet (Oxybutynin group). During follow up and after about 21 days, patients were asked and evaluated about the severity of catheter related bladder discomfort (CRBD). Oxybutynin had stopped 48 hours before catheter removal.

    Results

    In Oxybutynin group, all patients described the severity of CRBD as mild to moderate, whereas in control group, for 19 (76%) patients, CRBD was severe and it was moderate in only 6(24%) patients .The most common complication in oxybutynin group was mouth dryness which was expressed severe by only 3(14.4%)  patients  in the first week of treatment. Mouth Dryness was considerably controlled by decreasing the oxybutynin dose and drinking more liquids and especially chewing gum. Constipation was the second one and limited by using high-fiber foods.

    Conclusion

    In this study we saw that using oral Oxybutynin tablet as an anticholinergic drug could be beneficial for controlling CRBD after cystoplasty in placenta accreta patients.

    Keywords: Oxybutynin, Placenta Accreta, Urinary Catheterization
  • Ahmad Rastgarian, MohammadSadegh Saniejahromi, Seyed Ebrahim Sadeghi, Navid Kalani, Fatemeh Eftekharian, MohammadHasan Damshenas *, Naser Hatami Pages 1814-1822
    Introduction

    Children become irritable, restless, and excited in response to excruciating pain. Most children anticipate the pain caused by the injection and are prevented from doing so by non-adaptive anxious behaviors prior to the injection, so the aim of this study was to investigate the effect of different methods of thinking on the pain caused by venous thrombosis. In children 6-3 years old.

    Methods

    This quasi-experimental study was performed on 110 children admitted to the pediatric ward of Peymaniyeh Hospital in Jahrom city by available and random sampling method. The data collection tools in this study included three demographic information questionnaires, children's behavioral pain scale and numerical pain measurement scale. Data analysis was performed using SPSS software version 21 and descriptive and inferential statistical tests.

    Results

    Comparison of research groups in terms of scale of behavioral pain analysis using test Mann Whitney showed that there was a significant difference between all groups of musical balls, inflating balloons, in the mother's arms, the musical ball + the mother's arms, and controlling (p-value <0.05). The "control" group had the highest and the "musical ball + mother embrace" group had the lowest average pain behavior and pain measurement.  

    Conclusion

    Implementing a mindfulness program has reduced the pain caused by sprains in children. Therefore, it is possible to reduce the effects of destructive and stressful procedures in children who experience a lot of pain during painful procedures when diagnosing, treating and controlling their disease with various deviant methods.

    Keywords: Deviation of Thought, Pain, Vascular, Children
  • Najib Allah Baeradeh *, Mohammad Afkar, Tahereh Parishan, Gita Purshah Pages 1823-1833
    Introduction

    Cancers are one of the leading causes of death in the world after cardiovascular disease. The epidemiology of cancer in each region depends on race, age, sex, cultural, social, nutritional, and lifestyle habits. This study aims to determine the standardized incidence of common cancers in Torbat-e-Jam.

    Materials and Methods

    The present study was performed cross-sectionally on all diagnosed cases of cancer in Torbat Jam city in 2014. In this study, after eliminating non-native and recurrent cases, 206 patients were evaluated and the standardized age of various cancers was calculated.

    Results

    In this study, out of 206 cancer patients, 52.9% were men and 47.1% were women. The standardized incidence of cancer in men and women was 167.3 and 137.6 percent, respectively. The most common cancers in men are gastric cancer with 24 cases (22%), esophagus with 20 cases (18.3%), skin with 10 cases (9.2%) and esophageal cancer in women with 22 cases (22.7%), and breast cancer with 22 cases (22.7%). And stomach with 9 cases (9.3%).

    Conclusion

    According to the results of the present study, the most common cancers in Torbat Jam in 1393 are cancers of the gastrointestinal tract and breast, respectively, so conduct research with advanced methods, proper implementation of screening programs and early diagnosis and training of all community groups on risk factors and Signs and symptoms of cancer are essential.

    Keywords: Neoplasm, Cancer, incidence, Torbat jam
  • Ali Fattahi *, Roya Nikangam, Rashid Haidari Moghadam Pages 1834-1842
    Introduction

    Diabetes is the cause of more than 1.3 million deaths worldwide. Exercise programs reduce glycosylated hemoglobin levels by about 0.6 percent from 8 weeks to one year. Keeping HbA1C below 7% not only prevents the onset of diabetes complications in the springs, kidneys and nerves, but also prevents them from progressing and prevents them from progressing. Exercise in type 2 diabetic patients should be taken to improve patient well-being.

    Materials and Methods

    75 diabetic women were selected and randomly assigned to intervention and control groups. The physical activity test was performed with the HbA1C test and then the prepared training program was performed on the intervention groups. The HbA1C and posttest tests were repeated in the intervention and control group. The data collection method includes a demographic profile questionnaire of the studied individuals and a short version of the International Physical Activity Questionnaire. Appropriate tests were used to investigate the relationship between each factor.

    Results

    The HbA1C level in the control group before and after the mean intervention was 3.8 59 1.59 and 8.8 33 1.33, respectively. And in the study of the statistical relationship between HbA1C level after intervention in the control and control group, there was a statistically significant relationship with independent t-test (P = 0.005). After the intervention, all patients were able to perform soft movements and cooling movements.

    Conclusion

    The program of promoting physical activity based on the exercise protocol in type 2 diabetic patients has been effective in improving the health index of patients.

    Keywords: Hemoglobin A1C_Physical Activity_Type 2 diabetic patients
  • Hassan Soltani, Mojtaba Ansarshahidi * Pages 1843-1852
    Introduction

    Different approaches have searched various causes for mental harm, one of which is the cause of genetic damage in mental health. On the other hand, it is one of the hereditary characteristics of blood groups in humans. Therefore, in this research, the status of psychological injuries has been investigated in a variety of blood types.

    Methods

    This study was a causal-comparative study. The research population consisted of 175 non-participants in Isfahan labs in 1397 that were selected as available. The data collection tool was Minnesota Multidisciplinary MMPI-2 Personality Inventory He, McCain Leigh (1984) analyzed the data collected after encoding using SPSS-23 statistical software.

    Results

    The results of the research indicated that there was a significant difference between the mental harm with different types of blood groups, that is, there was a significant difference between the subjects with different blood groups at least in terms of one of the variables (P (0.05)

    Conclusion

    According to the results, there is a significant relationship between depression in the blood group A and O, and there is a significant relationship between B-type B and social introversion compared to other blood groups.

    Keywords: psychopatology, blood groups, system (ABO)
  • Mozhgan Badiee Aval, Ali Akbar Samari *, Shapour Badiee Aval Pages 1853-1865
    Introduction

    The aim of this study was to compare the efficacy of supportive- expressive and cognitive - behavioral psychotherapy on depression and adherence to hemodialysis patients.

    Materials and Methods

    The study had a quasi-experimental design with pretest and post-test.A total of 45 patients undergoing hemodialysis were selected through purposive sampling and randomly allocated to the three study groups. 15 patients were treated by supportive – expressive psychotherapy, 15 patients by cognitive - behavioral psychotherapy and 15 patients were in the control group. The measurement tool was Beck Depression Inventory II and End stage renal disease adherence questionnaire (ESRD-AQ). The data were analyzed through spss-23.

    Results

    Results in the study of multivariate indicators and significance level of 0.001 in the group of supportive-expressive psychotherapy showed the size of short-term (pre-test-post-test) effect was 0.90 and long-term (pre-test-follow-up for 4 months) was 0.80 and in cognitive-behavioral therapy With the same significance level, the short-term effect was 0.61 and the long-term effect was 0.39, and finally, with the Benfroni test and using the average comparison profile, the short-term and long-term effect in supportive- expressive psychotherapy was higher than cognitive-behavioral therapy.

    Conclusion

    Supportive-expressive psychotherapy is more effective in improving the depressive symptoms of these patients than cognitive- behavioral psychotherapy, but no significant difference was found between these two types of psychotherapy for adherence.

    Keywords: Depression, hemodialysis, Adherence, Psychotherapy
  • Majid Vatankhah, Hashem Jarineshin, Mehrdad Melekshoar *, Navid Kalani Pages 1854-1882
    Background

    Rapid Sequence Induction and Intubation (RSII) is used when the patient is at high risk of pulmonary aspiration of gastric contents. Various side effects of succinylcholine such as sore throat, fasciculation, and myalgia led us to search for a solution to mitigate succinylcholine’s complications. The goal of this study was, therefore, to determine if the Intravenous (IV) administration of lidocaine can affect the incidence of succinylcholine-based sore throat, myalgia, and fasciculation following an appendectomy.

    Materials & Methods

    A clinical trial was performed in 2016 on 90 patients (aged 15-70) who were referred to Shahid Mohammadi Hospital (Bandar Abbas, Iran) for an appendectomy. Patients were randomly divided into two groups. Patients’ demographic information (e.g. age, weight, and gender) were recorded. Participants in the first and second groups received lidocaine and normal saline (NSS), respectively, immediately following RSII and shortly before succinylcholine administration. Patients were asked to survey them in terms of any sore throat, myalgia, and fasciculation symptoms. Data were analyzed using IBM SPSS Statistics 23.0, and descriptive and inferential statistics.

    Results

    Fifty-five percent of the participants were male and forty-five percent were female. The mean age at the group receiving normal saline was three years more than that of the group receiving lidocaine. The incidence of sore throat was considerably lower in patients receiving lidocaine. The incidence of myalgia was nearly equal in both groups. And the rate of mild fasciculation incidence was higher in the group receiving lidocaine, while patients receiving normal saline experienced a higher rate of severe fasciculation incidence.

    Conclusion

    The use of lidocaine has no significant effect on the incidence of succinylcholine side effects such as the intensity of sore throat, myalgia, and fasciculation.

    Keywords: Lidocaine, Succinylcholine, Sore throat, Myalgia, Fasciculation
  • Sirvan Zareei *, Ebrahim Norouzi, Azadeh Nekoei Esfahani, Bahareh Kanani Pages 1866-1873
    Introduction

    Musculoskeletal disorders are one of the most important and most common occupational injuries that lead to disability and absence from work. Given the increasing prevalence of musculoskeletal disorders, this study aimed to investigate the prevalence of disorders in gynecologists in 2017.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, all experts participating in the 14th International Congress of Gynecologists and Obstetrics of Iran were selected based on a census method. Finally, 50 subjects participated in the study. Nordic questionnaire including demographic information and general and specific occupational questions were used for data collection. Data were analyzed using two-sample t-test, chi-square test.

    Results

    The highest and lowest level of pain perception among specialists after the onset of work was on average in the neck area (81%) and elbow (15%). The frequency of pain and discomfort experienced by musculoskeletal disorders during the last year was Neck (73%), Lower Back (63%), Shoulders (41%), Upper Back (36%), Knees (34%), Wrists (24%), Arms (16%) and elbows (7%) reported. Also, there was a statistically significant relationship between age, work experience, hours of activity per week with pain in different areas of the body (P-value <0.05).

    Conclusion

    The prevalence of skeletal disorders in gynecologists is high because the main tasks of this occupation are to bend for examination. Ergonomic assessment with more accurate methods as well as ergonomic interventions in the workplace of gynecologists with lower job satisfaction is needed.

    Keywords: Musculoskeletal disorders, Nordic questionnaire, Ergonomics, Obstetrics, Gynecologists Specialists
  • Fatemeh Askarian, Mohammad Taghi Shakeri, Vahid Ghavami, Jamshid Jamali* Pages 1866-1903
    Introduction

    Today, the Internet is an integral part of students' daily lives. Alongside the many benefits that are available on the Internet, its harmful effects are particularly debated in the health field. Minor psychological disorders such as depression, anxiety, and stress can affect people's daily functioning of life. The purpose of this study was to investigate the relationship between internet addiction and anxiety, stress, and depression in Mashhad medical students.

    Methods

    A descriptive-analytical study was conducted on 329 medical science students of Mashhad University of Medical Sciences in the second semester of the academic year 2018-2019. The students were selected using stratified random sampling method. Data were collected using two questionnaires of Young Internet Addiction Assessment Questionnaire (IAT) and Depression, Anxiety and Stress Questionnaire (DASS-21).

    Result

    The mean age of students was 22.72±4.01 years. The mean duration of Internet use was 4.18±2.51 hours / day and the mean score of Depression was 5.72±4.87 and Anxiety was 4.65±4.06 and Stress was 8±4.70 (from 21 score). The results of logistic regression showed that there is a significant relationship between internet addiction and minor psychological disorders.

    Conclusion

    Due to the high prevalence of Internet use among students and its association with minor psychological disorders, it seems essential that relevant authorities, by cultivating, informing, and planning to leisure optimization, resolve the problem of addiction Internet and thus reduce the severity of mild mental disorders.

    Keywords: Internet addiction, Anxiety, Depression, stress, Student, Mashhad University of Medical Sciences
  • Mohammad Younesiheravi, Morteza Darjazipour, Mina Akbarirad * Pages 1871-1878
    Introduction

    Despite advances in medical and surgical therapies, ostomy surgery is still one of the main treatment procedures for many colorectal cancer patients. This study aims to design and fabricate a new colostomy bag that reduces the complications of this procedure and improves the quality of life for these patients, and at the same time maintains a low-profile. Method & Materials: The current study is an experimental interventional study on an animal model. The designed system consists of two tubes that can move inside each other, which are placed inside the intestine. The system measures the amount of waste material by measuring the pressure applied to the cap of the tubes. The device was tested on five Dutch rabbits to assess its efficiency. After insertion of the tube in the animals, pressure measurement and timely creation of acoustic alarms by the device were evaluated as the criteria for this assessment.

    Results

    Pressure evaluation shows that after a pressure increase of more than 10 mmHg, the sound system of the device is switched on and the colon is ready for discharge. The discharge was done between 0-2 times per day within three days. On the first day, there was some difficulty in drainage and in some cases drainage was not done via the tube. The average discharge pressure values measured within three consecutive days for animals are 11.07 + 0.17 mmHg, 11.11 + 0.33 mmHg, and 12.042 + 0.25 mmHg for the first, second, and third day, respectively.

    Conclusion

    The results of the animal model in the study indicate that designing this device can provide proper drainage and, therefore, by developing this study we can provide a solution to create a suitable ostomy bag that can solve many of the problems associated with the current tube designs and provide comfort to the patients.

    Keywords: Stoma tube, Colorectal carcinoma, Innovation report
  • Zahra Zarimoghadam, Hossein Davoudi *, Khalil Ghafari, Hamidreza Jamilian Pages 1888-1897
    Introduction

    Many studies have shown that the organization of mental health services in schools is a fundamental strategy for improving the health of students and ultimately the whole community. So, the purpose of this study was to investigate the effectiveness of mental self-care Trainingon mental health and social adjustment of students.

    Methods

    This was a quasi-experimental study with pre-test and post-test design with experimental and control groups. The statistical population consisted of 40 students of Arak school counseling who were selected based on inclusion and exclusion criteria and were randomly divided into two groups. Data were collected using the Levibond and Levibond (1995) Depression, Anxiety and Stress Scale, and the Sinha & Singh (1993) social adjustment scale. The self-care training course was 10 sessions 2-hour. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance test.

    Results

    The results of analysis of covariance between two groups on adjusted scores of social adjustment variable showed that 42% of social adjustment changes, 39% of depression changes, 26% of anxiety changes and 43% of stress changes by independent variable (self-care training). Explained. That is, mental self-care training was effective on depression, anxiety, stress and social adjustment in students (P <0.05).

    Conclusion

    According to the results of the present study, it can be said that self-care education provided to students will reduce depression, anxiety and stress and increase social adjustment. Therefore, educational administrators, and all centers dealing with students, are recommended to use mental self-care education to enhance mental health and improve students' social adjustment.

    Keywords: Mental self-care Training, Mental health, Social adjustment, Students
  • Heidar Dustkafi, Hasan Heidari *, Hussein Davoodi, Mahdi Zare Bahramabadi Pages 1898-1907
    Introduction

    Cancer patients, in addition to physical problems, are also involved in psychological issues. One of the harms that this disease can cause is a decrease in mental well-being. The aim of this study was to determine and compare the effectiveness of group counseling with Gestalt method and positive psychology on the mental well-being of women with lung cancer.

    Methods

    The research method was semi-experimental with pre-test-post-test design with control group. From the community of patients in the cancer ward of Valiasr Hospital in Qom, 30 people were selected and randomly assigned to three groups. The research questionnaire was the mental well-being of Keyes and Magyarmo (2003). The results were analyzed using binary covariance and Ben Ferroni tracking test.

    Results

    The results showed a significant level of Wilkes Lange index at 0/01 level (Wilks Lambda = 0.486, P=0.001, Wilks Lambda =0.264, µ2=6/9). This result shows that by controlling the effect of pre-test, the mean of the group's variables in the "mental well-being" variable is significantly different. In fact, with the control of the effect of pre-test and the inclusion of alpha-rate Bonferroni (0/016), the observed difference is significant only in the two components of "psychological well-being" and "social well-being", and in the "emotional well-being" component, there is a significant difference between the groups there was not.

    Conclusion

    Both Gestalt and Positive Psychology methods affect the mental well-being of women with cancer, but the effect of Positive Psychology is greater.

    Keywords: Gestalt Group Counseling, Positive Group Counseling, Mental Well-being, Lung cancer
  • Mona Falsafi, Hasan Ahadi*, Parviz Asgari Pages 1904-1913
    Introduction

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of Cognitive-Behavioral Play Therapy and FRIENDSprogram training on behavioral disorders in children with separation anxiety disorder.

    Materials and Methods

    The present study was a quasi-experimental and pretest-posttest design with two experimental and one control group. The statistical population of this study consisted of all children referred to Behavioral Disorders Clinics in west of Tehran who were selected by convenience sampling method. The first and second experimental groups received 10 sessions of 30 to 45 minutes of cognitive-behavioral game therapy and the FRIENDSprogram. The research tools were Achenbach's Child Behavior Checklist.

    Results

    The results of the covariance analysis showed that the cognitive behavioral game therapy and the education program of FRIENDSwas effective on behavioral disorders of children with separation anxiety disorder (P≤0.001). The results of comparing the effectiveness of the two approaches showed that play therapy had more effect on the improvement of behavioral disorders than the FRIENDSprogram (P≤0.001).

    Conclusion

    Both Cognitive-Behavioral Play Therapy and FRIENDSTraining can be used to improve behavioral disorders in children with separation anxiety disorder, but play therapy is more effective.

    Keywords: Cognitive-behavioral play therapy, FRIENDS program, Behavioral disorders, separation anxiety disorder
  • Lida Ghoredan, Sedigheh Hosseinpour Delavar*, Vahic Tadibi, Naser Behpour Pages 1914-1924
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the Effect of 12 weeks Resistance training on heart’s functional and structural characteristics in elderly women.

    Methods

    The research method was quasi-experimental and the research design was pre-test, post-test, follow up with experimental and control groups. The statistical population of the study consisted of elderly in Kermanshah Welfare Center. The sampling method was purposive and based on inclusion and exclusion criteria among 60-65 years old women. 27 persons were randomly divided into experimental and control groups. Echocardiography was used to measure heart structure. Repeated measurement test was used to determine the effectiveness of exercise and Bonferroni test was used at the P≤0.05 level. All calculations were performed using SPSS 24 software.

    Results

    The results showed that in all structural variables, the difference between pre-test and post-test was significant in the experimental group (p

    Keywords: Resistance training, Structural characteristics, Heart, Elderly Women
  • Mohammad Hosein Zelli, Pegah Nafariye * Pages 1925-1933
    Introduction

    Examination of referrals to child clinics shows that many children have problems with social competence and anxiety; The purpose of this study was to determine the effectiveness of play therapy Based on cognitive-behavioral approach On the social competence and anxiety of children.

    Methods

    A quasi-experimental design with pre-test and post-test with control group was used. Of all the children referred to clinics in district 6 of Tehran city in 1397, 30 were selected and randomly assigned to two experimental and control groups. Research tools were social competence and children's anxiety. The method of the study was that after the pre-test, the cognitive-behavioral game therapy was administered to the experimental group. Finally, both groups received post-test.

    Results

    The analysis of covariance showed that after eliminating the pre-test effect, the mean of post-test scores in social competence and children's anxiety were statistically significant (p

    Keywords: Cognitive-behavioral play therapy, Social competence, Anxiety, Children
  • Seyedeh Mojgan Salehi, Mahnaz Estaki*, Mahdiyeh Salehi, Mojtaba Amirimajd Pages 1934-1944
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of Play Therapy Based on Sensory Diet in Sensory Adjustment Vestibular Sense / Balance in autistic Children in Tehran City in 1397.

    Methods

    The method of this study was quasi-experimental with pretestposttest design with control group. The statistical population of the study included all children with autism in Tehran Autism Society. The statistical sample of this study consisted of 20 individuals who were selected by convenience sampling and were randomly assigned to experimental (n = 10) and control (n = 10) groups. The experimental group received 25 minutes of 45-minute sessions of sensory-based game therapy and the control group remained on the waiting list. Data collection was done according to Wini Don (1997) standard sense test and then analyzed by repeated measures ANOVA.

    Results

    The results showed that Play Therapy Based on Sensory Diet in Sensory training significantly (P <0.05) improved the vestibular / balance sensitivity of autistic children.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that sensory regimen-based play therapy as an effective method can improve the sense of balance in children with autism disorder

    Keywords: Play therapy, Sensory Diet, Vestibular, Balance Sense, Autism
  • Fatemeh Mohammadi, Maryam Mirzaei*, Nasrin Soltani, Mona Fadaei Pages 1945-1959
    Introduction

    In recent decades, researchers have become increasingly interested in examining cognitive factors in obsessive-compulsive patients; schema therapy is one of the most effective therapeutic approaches in various domains. The purpose of this study was to determine the effectiveness of schema therapy on the rumination and anxiety of obsessive-compulsive patients.

    Materials and Methods

    The present study was a quasi-experimental study with pretest-posttest design with control group. The statistical population of this study consisted of all individuals with OCD 1 in Tehran. Through recall and referral to psychology clinics in district 1 of Tehran, 30 patients with obsessive-compulsive disorder were selected and randomly assigned into two groups of experimental and control. Then the experimental group underwent 10 sessions of Schema Therapy and at the end of both groups the post-test was performed.

    Results

    The results of covariance showed that schema therapy had a positive and significant effect on reducing rumination and anxiety in obsessive-compulsive patients (p≤0.001).

    Conclusion

    Schema therapy can reduce the rumination and anxiety of patients with obsessive-compulsive disorder.

    Keywords: Schema therapy, Mental Rumination, Anxiety, Obsessive-Compulsive Patients
  • Elahe Poorakbaran, Jafar Hasani*, Mahdi Ghasemi Motlagh Pages 1960-1970
    Introduction

    Nowadays, due to changing urban life style and its complications, especially stressful urban living conditions, the conditions for various diseases, including headache, have been provided. Although headache has a wide variety of forms, but its two main types are migraine headaches and tension headaches that have been studied in this study.

    Methods

    This study was a correlational study. The population was studied by stress disorder patients in Mashhad in 1997. Neurology clinics as well as neurosurgery offices, as well as zoologists and clinical psychologists, among whom 300 were randomly selected and accessed and exclusion criteria were considered.

    Results

    The results showed that behavioral activation system had a direct effect on resiliency. Behavioral inhibition as the second subsystem of brain-behavioral systems has a negative effect on resiliency and the War and Escape system as a third subsystem has a positive effect on resilience .

    Discussion & Conclusion

    According to the results of this study, there is a positive and significant relationship between behavioral inhibition system and emotional exhaustion and headache. Also, emotional exhaustion is associated with impaired emotional regulation.

    Keywords: Behavioral Brain System, Resiliency, Emotional Consciousness, Patients with Tension Headache
  • Leyla Kosari Esfahani, Nasim Fallahi, Nasim Khodagholipour, Soheyla Alizadeh Kondori, Hengameh Saghiha* Pages 1971-1980
    Introduction

    Patients with chronic pain, in addition to physical problems, also have problems in psychological areas, especially quality of life and happiness. The aim of this study was to determine the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) on quality of life and happiness of patients with chronic pain.

    Methods

    In the present study, according to the type of data collection, semi-experimental designs were used. The design of this research was pre-test-post-test designs with a control group. From the statistical population of patients with chronic pain in region 2 of Tehran, 28 people were selected by available methods, who were randomly divided into two groups of 14 as the experimental group and the control group. The research questionnaires were the Oxford Quality of Life Questionnaire of the World Health Organization and the Kabat Zayn (2003) mindfulness training package was used. Data were analyzed by covariance test.

    Results

    The results of covariance showed that mindfulness has a positive and significant effect on increasing the quality of life and happiness of patients with chronic pain (p 00 0.001).

    Conclusion

    mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) is effective on quality of life and happiness of patients with chronic pain; Therefore, it is suggested to use mindfulness techniques on patients with chronic pain.

    Keywords: mindfulness-based cognitive therapy (MBCT), Quality of life, Happiness, Chronic pain
  • Hadi Khoran, Ghasemi Abdollah*, Meysam Rezaie, Masoumeh Shojaei Pages 1981-1990
    Background and Aim

    Autism, as a developmental disorder, always causes problems for children in their lives and continuously leads them to isolation and away from society and finding a reliable instrument for this disorder is a need. The aim of this study was to test the reliability of theMovement Assessment Battery for Children - Second Edition (MABC-2) in children with autism spectrum disorder aged 3-16 years in Tehran.

    Materials and Methods

    In the current study, 100 children with autism disorder aged 3 to 16 years were selected. The instrument used in this study was the Movement Assessment Battery for Children - Second Edition (MABC-2). The data was collected by two testers who were familiar with the test, and according to the manual of the test. The reliability between testers, test-retest reliability with a two-week interval and internal consistency reliability were calculated. All tests were two- tailed, and p < 0.01 was considered significant. Data analysis was performed using SPSS software (version 23, SPSS).

    Results

    Reliability between testers was calculated by calculating intraclass correlation coefficient for manual dexterity skill 0.973, aim and cache skill 0.948, balance Skill 0.967 and total score 0.970. In the internal reliability of the test, correlation coefficient was obtained for the skill of the manual dexterity  0.950, aim and cache skill 0.902, balance skill 0.942 and total score 0.948. To verify the internal consistency of the test, Cronbach's alpha coefficient was obtained in manual dexterity Skill 0.856, aim and cache skill 0.836, balance skill  0.924 and total score  0.917.

    Conclusion

    According to the results, theMABC-2 Test is a reliable measure to assess motor development in autistic children and adolescents in Tehran.

    Keywords: high performance autism disorder, assessment of children's motor competence, Reliability, standard test, Motor Development
  • Samaneh Gholi Mesgarha, Ramezan Jahanian*, Mahtab Salim Pages 1991-2003
    Introduction

    Without an effective management system, the education system will not be able to achieve its goals. Lean management is one of the most effective and innovative approaches today in many manufacturing, service, commercial and even administrative organizations and companies. The purpose of this study was to identify the dimensions and components of lean management in first grade high schools.

    Method

    The research method was mixed (quantitative and qualitative). In the qualitative part, semi-structured interviews were conducted with 15 management experts at two levels of faculty members of universities and school principals who were selected by purposeful method and using the results of coding method in three stages of open coding, the central and selective analyzes of the interviews were conducted and a five-point Likert scale questionnaire was developed. The reliability of the questionnaire was estimated as 0.98 by Cronbach's alpha. In the quantitative part of the statistical population, 1059 high school principals in Tehran were selected by cluster sampling and 283 individuals were selected by using Cochran formula to answer the questionnaire and as the sample size.

    Result

    After data coding and factor analysis, 7 key components of management and leadership, structure, human resources, communication, technology, organizational culture and process and 60 sub-components were identified.

    Conclusions

    Lean management has certain components that can be used to achieve school goals more effectively as a new approach.

    Keywords: Lean management, Schools, Education, continuous improvement
  • Parivash Almasi, Reza Nikbakhsh*, Ali Mohammad Safania Pages 1992-1998
    Introduction

    Research has shown that green empowerment of employees affects many managerial and psychological components of employees. Accordingly, the present study was conducted with the aim of the role of green empowerment of employees on some managerial and psychological components of green in sports organizations.

    Methods

    The present study was a descriptive correlational study. The statistical population consisted of all employees of the Ministry of Sports and Youth (890 people). The statistical sample was selected based on Cochran's formula of 268 people using a simple random sampling method. The green human resource empowerment questionnaire of Degalvar et al. (2013), the role of human resource business partner Connor et al. (1996), and the green human resource management of Jabour (2011) were used. Structural equations with partial least squares approach were used using SPS software and SmartPLS version 3.

    Results

    The results showed that green empowerment of employees has a significant relationship with green analysis and job description, green performance evaluation, green employment, green rewards and green training in sports organizations.

    Conclusion

    Based on the research findings, it is suggested to the managers of sports organizations to use the managerial and psychological components considered in this research in order to empower employees.

    Keywords: Green Employee Empowerment, Green PerformanceEvaluation, Green Recruitment, Green Rewards, Green Training
  • Sepideh Raisi Nasehi, Akram Dehghani *, Fardin Moradi Manesh, Seyyed Abbas Haghayegh Pages 2004-2019
    Introduction

    Modeling Structural Relations of Health Promoting Lifestyle Based on Sense of Coherence, Psychological Flexibility and Impulsivity with the Mediating Role of Body Dissatisfaction in Cardiovascular Disease patients with Obesity

    Methods

    The research method is correlation using structural equation modeling. The statistical population of this study consisted of all cardiovascular patients with obesity in Tehran in 2018, out of whom, 220 were selected through stratified cluster sampling and available as the sample. Research tools were: Health Promoting Lifestyle Walker et al. (1987), Sense of Coherence Kimiai et al. (2013), Psychological Flexibility Bund et al. (2011), Impulsiveness Bart (1995), and Body Dissatisfaction Littleton (2005) all of them had acceptable validity and reliability. The evaluation of the proposed model was analyzed using the path analysis method.

    findings

    The results showed that Sense of Coherence, psychological flexibility and impulsivity influence health promoting lifestyle by mediating body dissatisfaction in cardiovascular patients with obesity (P <0.05). In the structural model section, the results showed that the effect of psychological flexibility on health promoting lifestyle with mediator role of body dissatisfaction in cardiovascular patients with obesity is 1.14. Impact of impulsivity on health-promoting lifestyle with mediating role of body dissatisfaction in cardiovascular patients with obesity is -1.07. The effect of sense of cohesion on health promoting lifestyle with mediator role of body dissatisfaction in cardiovascular patients with obesity is 0.91.

    Conclusion

    Therefore, it is possible to increase the Sense of Coherence and psychological flexibility through the establishment of workshops and changes in the health-promoting lifestyle of people at risk for obesity-related cardiovascular disease. Therefore, considering these variables helps prevent researchers and therapists designing more appropriate treatments.

    Keywords: Health promoting lifestyle, Sense of coherence, psychological flexibility, Impulsivity, Body Dissatisfaction, Cardiovascular Disease patients, Obesity
  • Safa Ziaei Sanich, Atosa Sadegh Pour * Pages 2011-2023
     Introduction and purpose

    Depression affects individuals' psychological and emotional processes. according to thisThe present study was conducted to determine the effectiveness of cognitive and behavioral hypnotherapy on the self-esteem and emotion-seeking of the women with depression who refer to consultation centers.

    Material and Methods

    The statistical population of the present study was all women suffering from depression who referred to consultation centers in zone 1 in the city of Tehran from March to May 2019. The research method was quasi-experimental with pretest, posttest and control group design. The samples in the present study included 30 women with depression disorder who were selected through convenient sampling method and randomly replaced into experimental and control groups. The experimental group received eight ninety-minute sessions of therapeutic interventions related to cognitive and behavioral hypnotherapy during two months once a week. The applied instruments included depression questionnaire (Beck et.al, 1996), emotion-seeking questionnaire (Zuckerman, Eysenck & Eysenck, 1978) and self-esteem questionnaire (Coopersmith, 1967). After collecting questionnaires and extracting raw data, the data analysis was conducted via SPSS23 through descriptive statistics and ANCOVA methods.

    Findings

    The results showed that cognitive and behavioral therapy significantly affects self-esteem and emotion-seeking of the women suffering from depression who referred to consultation centers (p<0.001) in a way that this therapy was able to lead to the improvement of self-esteem and decrease of emotion-seeking in the women suffering from depression.

    Conclusion

    the findings of the present study showed that the cognitive and behavioral hypnotherapy through employing techniques such as Induction of relaxation techniques, presentation of positive thoughts, spread of awareness and positive therapeutic beliefs can be used as an efficient treatment to improvement of self-esteem and decrease of emotion-seeking in the women suffering from depression.

    Keywords: Depression, Self-Esteem, cognitive, behavioral hypnotherapy, emotion seeking