فهرست مطالب

مجله راهبردهای نوین تربیت معلمان
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرشته آل حسینی* صفحات 3-12

    تجربه مفهومی اساسی در برنامه درسی کارورزی است. دانشجومعلمان سفر خود را با یادگیری از تجربه آغاز می کنند و از برنامه درسی کارورزی انتظار می رود که فرصت هایی برای تجربه ورزی در محیط های واقعی کلاس و مدرسه برای آنها فراهم کند. اما، اگر فهم روشنی از مفهوم تجربه نداشته باشیم، نه می توانیم آگاهانه از تجربه هایمان بیاموزیم، و نه می توانیم به درستی از پژوهش روایی برای پژوهش در تجربه معلمان استفاده کنیم. پس، پیش از هرکاری، باید بپرسیم معنای تجربه چیست، و بر آنچه تجربه می پنداریم تامل کنیم، تا بفهمیم برایمان چه معنایی دارد. همچنین، خواندن روایت معلمان باتجربه از تجربه نیز ارزشمند است. این مقاله درصدد خواندن مفهوم تجربه از نگاه آیزنر است. قصد دارد، علاوه بر روشن کردن این مفهوم با خواندن روایت او از تجربه، کتابی خواندنی و آموزنده را به کسانی معرفی کند که می خواهند خودشان را در مقام معلم جدی بگیرند، و به کسانی که می خواهند بادقت از پژوهش روایی برای مطالعه تجربه های معلمان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تجربه، روایت تجربه، پژوهش روایی، معلمان به عنوان برنامه ریزان درسی، الیوت آیزنر
  • مهدی قنبری*، حسن نادعلی پور صفحات 13-26

    فرآیند اشاعه ی نتایج به عنوان یکی از مهم ترین حلقه های پژوهش مورد قبول دانشمندان، استادان و پژوهشگران قرار گرفت. از منظر دیگر، به استناد تفاوت پژوهش های کمی و کیفی، اشتراک گذاری نتایج تحقیقات کیفی دارای ظرافت های خاص خود بوده و درمورد روش درس پژوهی به عنوان یکی از راهبردهای پژوهشی که اصول کیفی پژوهی در آن ملحوظ است، این ظرافت مشهود تر می باشد. نظر به اینکه در زمینه ی مورد بحث متاسفانه الگویی متناسب با محیط پژوهشی کشور ما وجود ندارد، این مقاله با هدف ارایه ی الگوی اشتراک گذاری نتایج درس پژوهی تدوین گردیده و اعتبار آن از طریق تکنیک دلفی تامین شد. در الگوی مورد نظر، به دلیل نیازهای متفاوت دو گروه کاروران درس پژوهی و سایر مخاطبان (سایر معلمان، سیاست گذاران آموزش و پرورش و دیگر ذی نفعان خارج از نظام آموزشی)، نتایج در دو قالب ارایه می گردد: الف) گزارش به شیوه ی روایت نگاری (برای کاروران پژوهش، معلمان هم قطار) و ب) خلاصه گزارش (برای معلمان دیگر، سیاست گذاران نظام آموزشی و سایر ذی نفعان خارج از نظام) ارایه می گردد. گزارش به شیوه ی روایت نگاری که با هدف توسعه ی حرفه ای اعضای گروه درس پژوهی در ابعاد مختلف است، از طریق نوشتن داستان گونه و روایتی تدوین می شود. معمولا یک نسخه بوده و در مدرسه جهت بهره مندی ذی نفعان قرار خواهد گرفت و عناوین آن متناسب با مراحل چرخه ی درس پژوهی است. از طرف دیگر خلاصه گزارش که به منظور ارایه ی نتایج به مخاطبان خارج از گروه پژوهش تدوین می گردد، ناظر بر شش بخش (عنوان، خلاصه مطالعه، نمایه کلی فرآیند، نتایج فرآیند وکاربرد آن ها درباره دو گروه دانش آموز و معلم، بازگشت به عقب - ارزیابی کیفیت- و منابع) می باشد.

    کلیدواژگان: درس پژوهی، روایت نگاری، خلاصه گزارش
  • محبوبه سادات کدخدایی* صفحات 27-44
    مهم‎ترین سرمایه ای که هر سازمان برای تحقق بخشیدن به اهداف خود در اختیار دارد، نیروی انسانی است. آموزش و پرورش نیز به عنوان اثرگذارترین سازمان در هر جامعه، به منظور داشتن عملکرد مطلوب و بهینه نیاز به نیروی انسانی کارآمد و متخصص دارد. از آنجا که معلمان اصلی‎ترین سرمایه انسانی در نظام آموزشی هستند؛ دانش، مهارت و تخصص آنها از اهمیت بسزایی برخوردار است. ریشه چنین دانشی در آموزش و تربیت معلمان نهفته است که برنامه ریزی و اجرای اصولی آن ضرورتی اجتناب ناپذیر است. آموزش معلم فرایندی چند مرحله‎ای است که از گزینش افراد شایسته و واجد صلاحیت برای حرفه معلمی آغاز شده و تا آموزشهای ضمن خدمت معلمان که لازمه به روز بودن دانش آنهاست ادامه می‎یابد. آنچه در این میان مهم است این است که اولا آموزش و پرورش معلمان به گونه‎ای باشد که برونداد آن معلمان دانشمند، اندیشمند و هنرمندی باشد که علاوه بر داشتن دانش پایه، توانایی حل مساله و انطباق با موقعیت را داشته باشند وثانیا روش های آموزش معلمان، روش هایی بومی و متناسب با فرهنگ باشد تا علاوه بر سودمندی و اثربخشی بیشتر، معلمانی وابسته به فرهنگ بومی تربیت نماید.
    کلیدواژگان: نظام آموزشی، گزینش معلم، آموزش معلم، معلم دانشمند
  • حسین قربانی*، ابراهیم میرشاه جعفری صفحات 45-58

    برنامه درسی کارورزی، برنامه یادگیری فکورانه و تجربی بر مبنای صلاحیت های علمی و حرفه ای دانشجو معلمان در صحنه عمل است. کارورزی یکی از مهم ترین دروس تربیت معلم است. در این رهگذر دانشجو معلمان دانش، مهارت و نگرش معلمی را در پرتو تلفیق دانش نظری و عملی و بر مبنای محیط های واقعی آموزشی به دست می آورند. هدف مقاله حاضر این است که ضمن تبیین جایگاه درس کارورزی در عرصه تربیت معلم، به معرفی پژوهش روایی به عنوان یکی از ارکان این درس بپردازد. پژوهش روایی به توسعه تفکر فکورانه در یادگیری کلاسی و فهم عمیق تجارب آموزشی تمرکز دارد و به کاوش داستان ها و زیست آموزشگاهی دانشجومعلمان می پردازد. روایت پژوهی امکان تامل بر نظریه های مرتبط با تدریس و یادگیری را در عمل فراهم می نماید و ضمن تشریح پدیده های آموزشی، فرصت توصیف رخدادهای نابهنگام و تفکربرانگیز را مهیا می کند. در دوره های تربیت معلم، دانشجومعلمان در فرایند کارورزی باید بتوانند با استفاده از پژوهش روایی گزارش های جمع آوری شده از کاوش موقعیت های آموزشی را به صورت روایت نقل و کدگذاری نموده و ضمن سازماندهی گزاره ها بتوانند مسایل آموزشی را تبیین نمایند. بنابراین در این مقاله جایگاه و اهمیت پژوهش روایی در برنامهدرسی کارورزی در تربیت معلم مورد بررسی و تحلیل قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: تربیت معلم، کارورزی، پژوهش روایی، تجربه، عمل ورزی
  • فهیمه گندمی* صفحات 59-72
    هدف پژوهش حاضر فهم ماهیت اقدام پژوهی متاثر از دیدگاه معلم به عنوان پژوهنده است. در حقیقت، در حوزه پژوهش تربیتی اقدام پژوهی ما حصل جنبشی است که در آن مرجعیت معلمان به عنوان منبع تولید دانش به رسمیت شناخته شده است. اما آنچه در بین معلمان رواج پیدا کرده است کاربرد این پژوهش به شکل یک ابزار روش شناختی برای حل مسایل موقعیتی است که این حاصل تصور معلمان از خود به عنوان مجریان برنامه های درسی از پیش طراحی شده است. چنانچه اقدام پژوهی متاثر از دیدگاه عقلانیت تکنیکی در فرایند برنامه ریزی درسی منحصرا به عنوان یک ابزار روش شناختی صرف نگریسته شود و نسبت به باورها و مفروضات نظری معلم، به عنوان پژوهشگر، خنثی عمل کند، دریچه ای برای یافتن فهم ارزشمندی از تجربیات تربیتی نخواهد گشود. از دیدگاه جان الیوت، اقدام پژوهی تجلی عمل تربیتی فکورانه معلم و در حکم فلسفه عملی است و زمینه ساز خلق نظریه و نظریه پردازی تربیتی است. مسئله ای که نگارنده در جستجوی یافتن پاسخی برای آن است این است که ماهیت پژوهش کنش پژوهی در سایه دیدگاه معلم به عنوان پژوهنده چیست؟ با این امید که پژوهش حاضر فهم تازه ای را از کنش پژوهی فراهم آورد تا روشنی بخش و هدایتگر آموزش ها در باب کنش پژوهی در مراکز تربیت معلم باشد.
    کلیدواژگان: اقدام پژوهی، معلم به عنوان پژوهنده، دیدگاه عقلانیت تکنیکی، تربیت معلم
  • عزت الله کلانتری خاندانی* صفحات 73-96

    توسعه حرفه ای معلمان ضروری است چرا که باعث ارتقاء کیفیت دانش و مهارت معلمان شده و بر کیفیت یادگیری دانش آموزان نیز تاثیر مستقیم دارد. در طی این فرایند معلم دریافت کننده است، اما بهره وران نهایی دانش آموزان هستند. در تعریف توسعه حرفه ای نکات گوناگون و حتی متفاوت مورد توجه قرار گرفته است، از چشم انداز نگاه سیاستگذاران تا محوریت معلم. البته معلمان هما نند ظروف خالی نیستند که بایستی از طریق توسعه حرفه ای پر شوند یعنی توسعه حرفه ای فقط از طریق برگزاری دوره های خاص و کلی، چه بسا خسته کننده ، به منصه ظهور نخواهد رسید. علاوه بر برگزاری دوره های خاص، "خود راهبر" ی و روش های "حل مسیله" نیز کار ساز ند . به عبارت دیگر، یادگیری حرفه ای بر "بافت"، "شخص یا تجارب زیسته"، و داده ها استوارند. در اینصورت، معلمان با نگاه ژرف به آنچه که در کلاس رخ داده به بصیرت حرفه ای می رسند. با گره زدن تجارب به نظرات علمی در قالب دانش کاربردی بدنبال یافتن راه حل مناسب و ارایه شیوه های تدریس پویا در حرفه خود خواهند بود. مقاله حاضر می کوشد با روش توصیفی- تحلیلی به تبیین الگوهای توسعه حرفه ای معلمان که دارای سه محور: استاندارد، مدرسه محور، و خود راهبر می باشد، درس پژوهی یا همان پژوهش مشارکتی معلمان در تدریس و فعالیت های یادگیری که یکی از مهمترین ابزارهای توسعه حرفه ای به شمار می روند، بپردازد.

    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای، درس پژوهی، یادگیری، فعالیت یادگیری
  • سلمی احسانی تیلمی*، ابراهیم زارعی کیاسری، مریم سیدحسینی صفحات 97-110

    امروزه میزان علاقه مندی به آموزش معلم پژوهش محور در بین محققان تربیت معلم و جوامع اجتماعی تربیتی درحال افزایش است. آموزش با کیفیت بالا، بر توجه به اهمیت آموزش معلمین از سطح ابتدایی تا آموزش سطوح توسعه حرفه ای جهت کمک به به روز رسانی دانش معلمین، عمق بخشیدن به درک آنها و پیشرفت مهارتهایشان متمرکز شده است . هدف از رویکرد مبتنی بر پژوهش توسعه فرایندهای تفکر آموزشی معلم است. در این رویکرد ، مدرسه یک محیط کار ایستا نیست که معلم دانش آموزان را برای آموزش و پرورش آماده سازد، پویایی بیشتری برای تاکید بر توسعه ومدیریت خود معلم لازم است. هدف اصلی در آموزش معلمان مبتنی بر رویکرد پژوهشی تولید معلم فکور است. معلمان باید برنامه مطالعه ای داشته باشند که دارای ساختار آموزشی سیستماتیک باشد و دانش آموزان باید از این فرصت برای استدلال عملی، تصمیم گیری و حل مشکلات آموزشی استفاده کنند. به عنوان نتیجه ، اجرای برنامه های توسعه حرفه ای که بر اساس تیوری طراحی شده اند، کافی نیست. برای داشتن بهترین نتیجه ، نیاز به توسعه تجربیاتی است که بر اساس شواهد کاری ایجاد میشود. در این مقاله ما رویکرد آموزش پژوهش محور را به عنوان موضوع اصلی سازماندهی آموزش و پرورش معلمین مورد بحث قرار خواهیم داد

    کلیدواژگان: معلم پژوهش محور، تربیت معلم، تفکر آموزشی
  • شجاع عربان* صفحات 111-130

    مقدمه درس پژوهی [1] رویکرد ی همکاری محور به توسعه حرفه ای معلمان است، که از کشور ژاپن منشاء گرفته است (فرناندز و یوشیدا، 2004؛ لوییس و تسوچیدا، 1998؛ استیگلر و هییبرت، 1999). زمانی که این رویکرد اولین بار در اواخر دهه ی 1990 در ایالات متحده معرفی شد، به سرعت توجه مربیان و کارشناسان آموزش آمریکا را به خود جلب کرد، زیرا تصور بر این بود که این رویکرد یک نوآوری موثر و قابل اقتباس می باشد (چاکسی و فرناندز، 2004؛ گروه تحقیقاتی درس پژوهی ، 2007؛ لوییس و همکاران، 2004؛ شورای پژوهش های ملی، 2002؛ آزمایشگاه تربیتی منطقه شمال، 2002؛ ریچاردسون، 2004؛ استپانک ، 2001، 2003؛ ویلمز، 2003). درس پژوهی ویژگی های موثر سایر برنامه های توسعه ی حرفه ای که در پژوهش های قبلی شناسایی شده اند را شامل می شود. این رویکرد براساس مکان، کار محور، مبتنی بر یادگیری دانش آموز، بر پایه ی همکاری و پژوهش مداری می باشد (جل و گیلبرت ، 2004؛ برکو، 2004؛ کچران- اسمیت و لایتل ، 1999، 2001؛ دارلینگ - هاموند، 1994؛ وانگ و ادل، 2002؛ لیتل، 2001؛ هاولی و ولی، 1999؛ ویلسون و برن، 1999).    درس پژوهی همچنین یکی از کانون های توجه کنفرانس نهم (کنگره بین المللی آموزش ریاضی [2]) در سال 2002 بود، و در بسیاری از کشورهای دیگر گسترش یافته است (فوجیتا و همکاران، 2004؛ لو ، 2003؛ دانشکده ی ملی رهبری مدرسه، 2004؛ شیمیزو و همکاران، 2005). علی رغم آهنگ سریع اتخاذ این شکل از توسعه ی حرفه ای، این رویکرد هنوز هم در کشورهای دیگر غیر از ژاپن ، جدید و تازه محسوب می شود، و بنابراین مدارس و معلمان در این کشورها هنوز در مرحله ی اولیه ی اتخاذ نوآوری برای نظام های آموزشی خود هستند. مجموعه ای از ادبیات درس پژوهی وجود دارد، اما ما هنوز درک روشن و گسترده ای از یادگیری معلم با انگیزه از درس پژوهی و نیز الگوی جا افتاده ای برای آن نداریم. هدف از مقاله ی حاضر این است یک بررسی اجمالی از درس پژوهی همراه با ساختار (گوناگونی)، تاریخچه ، و بررسی ادبیات درس پژوهی نوظهور را ارایه دهد تا الگوهای یادگیری معلم در درس پژوهی را شرح دهد و نیز برنامه های پژوهشی آینده راجع به درس پژوهی را شناسایی کند.

    کلیدواژگان: یادگیری، درس پژوهی
|
  • F. Alehosseini * Pages 3-12

    Experience is a fundamental concept in the practicum curriculum. Student teachers start their journey by learning from experience, and practicum is expected to provide opportunities for them to develop their experiences in real classroom and school environments. However, if we don’t have a clear understanding of what the word ‘experience’ means, we can’t learn from our experiences consciously, nor can we use narrative inquiry to study teachers’ experiences properly. So, first of all, we need to ask what the concept of experience means, and to reflect on what we think of its meaning. Also, it is worthwhile to read experienced educators’ point of view. The purpose of this article is to read Eisner’s conception of experience. Moreover, it is willing to introduce an interesting and informative book to those who want to take themselves seriously as teachers, and those who want to use narrative inquiry to study teachers’ experiences accurately.

    Keywords: experience, narrative of experience, Narrative inquiry, teachers as curriculum planners, Elliot Eisner
  • H. Nadalipour Pages 13-26

    The research is the building block of scientific progress, responds to questions, Produces new knowledge and finally, improves the lives of all human beings. The main point is that for research study to make lifestyle changes, Results should be shared with other people. Accordingly, the process of disseminating and sharing the results of research is one of the most accepted steps by scientists, scholars and researchers. As there are some fundamental differences between quantitative and qualitative research methodologies, qualitative research results should be shared professionally. Lesson Study as a kind of qualitative research strategy is of special considerations. Considering the lack of lesson study result sharing model in our country, this article aims to develop such model. In order to evaluate the reliability of this research the technique of Delphi was applied. In the desired model, two formats are presented according the different needs of the two beneficiary groups, namely lesson study users and other audiences (Other teachers, Education policy makers and other stakeholders outside the education system). The two formats include: research report as a kind of narrative writing (for teacher researcher and their colleagues) and summary of research report (for other teachers, Education policy makers and other stakeholders outside the education system). Narrative writing reports aim to develop lesson study group members professionally and are created through anecdotal and narrative extracts. This kind of report is of one copy and held in school for the benefit of all stakeholders and their titles are suited for Lesson Study cycle. On the other hand, summary report is developed to present research results to the audiences outside the lesson study group and is of six parts including the title, summary of the study, The overall profile of the process, Process results and their application to two groups of students and teachers, quality control and References).

    Keywords: qualitative research, Lesson Study, Result sharing, Narrative inquiry, Summary oriented
  • Mahbobeh Sadat Kadkhodaie * Pages 27-44
    The most important capital of any organization to achieve their goals is human resource. Educational System as the most important organization in any country needs efficient and professional staff to reach its optimal performance. As teachers are the main human capital in the educational system, their knowledge, skill and expertise is very important. That is why education of teachers and teacher education Planning are of great importance. Teacher education is a multiple-step process, starting from recruitment of competent people and continuing to in-service training which makes their knowledge up to date. In this process, two things are important and should be considered: first, teacher training should lead to having scientist, thinker and artist teachers that have content knowledge, the ability of problem solving and the skill to adapt to the situation. Secondly, it's important that teaching methods used for teacher training consider their culture. In this way, the teachers will be culturally bound to their local setting.
    Keywords: educational system, teacher recruitment, Teacher Education, scientist teacher
  • Hossein Ghorbani * Pages 45-58

    Practicum curriculum, as one of the most important parts in teacher education, is an experimental and reflective learning program based on scientific and professional qualifications of student teachers. In this curriculum, student teachers can gain the teaching knowledge, skill and attitude through the integration of their practical and theoretical knowledge in real educational environment. The purpose of this study, which is an introduction to narrative inquiry, is to determine the importance of practicum curriculum in teacher education. Narrative inquiry is concentrated on developing reflective thinking in classroom and deep understanding of educational experiences. Narrative inquiry gives the possibility to reflect on learning and teaching theories in action and beside the explanation of educational phenomena provides the opportunity for the description of sudden and thought-provoking occurrences. In practicum curriculum, student teachers could encode and organize the reports gathered from educational situations in a narrative manner and explain educational problems through narrative inquiry. So, this article aims to analyze the role and importance of narrative inquiry in practicum curriculum of teacher education.

    Keywords: teacher education, practicum, Narrative inquiry, experience, Internship
  • Pages 59-72
    The purpose of this research is to understand the nature of action research influenced by the view of the “teacher as a researcher”. In fact, action research, in the field of the educational research, is a result of the movement in which has been recognized authority of teachers as a resource of knowledge. But, what has been popularized in between teachers is using of this kind of inquiry as a methodological instrument for solving the problems that rise in the particular situations, this is a result of that teachers view themselves as those who deliver the pre- planned curriculums. If the action research merely seen as a methodological instrument and it be neutral toward the teacher’s beliefs and theoretical assumptions, then it does not open the window for finding the valuable understanding of the educational experiences. According to john Elliott, action research is an expression of deliberative teacher educational practice and it is as a “practical philosophy” and provides conditions to create theory and educational theorizing. The problem of this inquiry is that, what is the nature of the action research affected by the “teacher as a researcher”. It is hoped that this research provide the new understanding of action research to direct the training about action research in the teacher education universities.
    Keywords: action research_teacher as a researcher_technical-rationality_teacher education
  • Pages 73-96

    Teacher professional development is necessary because it will provide teachers with high-quality skills and knowledge and will promote the quality of student learning. There are different definitions of professional development based on different stakeholders’ viewpoints from policy makers to teachers. Professional development is not limited to formal programs. Other courses such as self-directed learning and problem-solving skills are also important. In other words, professional learning is based on context and lived experience and educational reform is achieved when teachers believe in lifelong learning in their classrooms. In this way, they can reach professional insight in the classroom. Teachers have to tie their personal self-studies to theoretical approaches to practice the most effective techniques in their own classrooms. This article investigates teacher professional development models based on three axes: 1. Standard-based models; 2. School-based models and 3. Self-directed models. Then, lesson study or cooperative teaching as well as learning activities are discussed in detail. Finally, a useful example of learning activity with regard to problem-solving technique is illustrated.

    Keywords: teacher professional development, Lesson Study, Learning, learning activity
  • Pages 97-110

    Teacher education researchers and educational societies are approaching research-based teacher education. High quality education focuses on the importance of teacher training from elementary level to professional development in order to updating teacher knowledge, deepening their understanding and developing their skills. The aim of research-based approach is to develop educational thinking process of teachers. The main goal of this approach is to develop reflective teachers. Teachers should have a study program with a systematic educational structure and students should enjoy this opportunity in order to make practical reasoning, decision making and problem solving. In conclusion, programs that are merely based on theory are not successful. In order to reach the best conclusion, there is a need to develop the experiences that are based on work-setting evidences. In this article, we will discuss the research-based approach education as the main organizing theme of teacher education.

    Keywords: Research-based teacher, Teacher Training, Educational thinking
  • Sh. Araban* Pages 111-130

    Introduction Lesson study is a collaboration-based teacher professional development approach that originated in Japan (Fernandez and Yoshida, 2004; Lewis and Tsuchida, 1998; Stigler and Hiebert, 1999). When it was first introduced in the United States in the late 1990s, it quickly gathered the attention of the US educators as it was thought to be an adoptable and effective innovation (Choksi and Fernandez, 2004; Lesson Study Research Group, 2007; Lewis et al., 2004; National Research Council, 2002; North Regional Educational Laboratory, 2002; Richardson, 2004; Stepanek, 2001, 2003; Wilms, 2003). Lesson study incorporates effective characteristics of other professional development programs identified in prior research. It is site based, practice oriented, focused on student learning, collaboration based, and research oriented (Bell and Gilbert, 2004; Borko, 2004; Cochran-Smith and Lytle, 1999, 2001; Darling-Hammond, 1994; Wang and O’Dell, 2002; Little, 2001; Hawley and Valli, 1999; Wilson and Berne, 1999). Lesson study was also one of the foci for the International Congress on Mathematics Education (ICME) Ninth Conference in 2002 and has spread in many other countries (Fujita et al., 2004; Lo, 2003; National College for School Leadership, 2004; Shimizu et al., 2005). Despite the rapid rate of adoption, this form of professional development is still new in countries other than Japan, and thus schools and teachers in these countries are still at the early stage of adopting the innovation to their existing systems. There is an emerging body of lesson study literature, but we do not yet have a coherent and shared understanding and model of teacher learning with lesson study. The purpose of this article is to give an overview of lesson study with its structure (and variation), its history, and emerging lesson study research literature, in order to explicate teacher learning models in lesson study as well as to identify future research agenda with lesson study.

    Keywords: Lesson Study