فهرست مطالب

فصلنامه علوم اجتماعی
سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 85، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جواد نظری مقدم*، سید هاشم موسوی صفحات 1-33

    با توجه به اهمیت متون و ادبیات و فرهنگ عامیانه و بازتاب خلقیات و ارزش های اجتماعی ایرانیان در آن، رجوع به بخشی از مهم ترین اسناد و منشورها و آیین نامه های صنفی یا همان فتوت نامه ها به عنوان گوشه ای از ادبیات عامیانه ایرانیان می تواند ما را در شناخت هر چه بیشتر فرهنگ و جامعه ایرانی یاری کند. چراکه بخشی از فرهنگ و آداب ایرانیان در این اسناد تاریخی و ادبی بازتاب پیدا می کند. آیا ما در خلقیات در طول تاریخ ضعف داشته ایم؟ آیا ریشه بسیاری از مشکلات امروز را باید در ریشه های تاریخی و خلقیات ایرانیان در گذشته جست؟ پاسخ به این سوالات و سوالاتی از این دست جز با رجوع به تاریخ و منابع مردم شناسی به دست نمی آید. این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که با استفاده از روش مطالعه اسنادی و رجوع به اسناد (دسته اول) و متون ادبیات عامیانه، دیدگاه رایج در حوزه متون مربوط به خلقیات ایرانیان را به نقد بکشد. بر پایه یافته های تحقیق ویژگی های دیگر خواهان های همان سخاوت، مسئولیت پذیری، مشارکت و روحیه جمعی و رفق و مدارا در متون ادبیات عامیانه ایرانیان انعکاس و بازتاب یافته است. لذا مدعای رایج مطالعات حوزه خلقیات ایرانیان مورد تردید قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: منش ملی، خلقیات ایرانیان، استبداد، ادبیات عامیانه، فتوت نامه ها
  • تحلیلی بر عناصر و مولفه های تاریخی هویت ایرانی در آراء و اندیشه های مسکویه
    ذکرالله محمدی*، محسن پرویش صفحات 35-62

    هویت ایرانی از جمله مباحث بسیار مهم و قابل توجهی بوده که در طول تاریخ ایران موردتوجه مورخان و نویسندگان برجسته بوده است. هویت ایرانی به معنای دل بستگی عاطفی و تعهد نسبت به میراث فرهنگی، میراث سیاسی و تبار مشترک ایرانی است. در پژوهش حاضر، تلاش بر این است که هویت ایرانی بر اساس تعریف مذکور در آراء و اندیشه های ابوعلی مسکویه در تاریخ نگاری او مورد کنکاش و بررسی قرار گیرد. شیوه ای که او در تاریخ نگاری خود اتخاذ می کند در روند تکوین افق های تاریخ نگاری ایرانی تاثیر بسزایی برجای گذاشته است؛ بنابراین با بررسی و جست وجوی آثار مسکویه می توان مفاهیمی درباره ایران، تفکر ایرانی، الگوی مناسب نظام سیاسی و... را شناسایی نمود. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی به دنبال پاسخ گویی به این سوال می باشد که انگاره های هویت ایرانی در اندیشه تاریخ نگاری مسکویه کدام است؟

    کلیدواژگان: هویت ایرانی، میراث فرهنگی، اندیشه ایرانشهری، تاریخ نگاری، ابوعلی مسکویه
  • فرزاد قربانی*، محمد میرزایی، محمد حدادی، زینب محمدی زاده صفحات 63-87

    در چند دهه گذشته، میانگین سن ازدواج به صورت محسوسی افزایش داشته است، به نظر می رسد چنین افزایشی خودخواسته نیست و سن واقعی ازدواج مطابق با سن ایده آل ازدواج افراد نیست و عواملی باعث عدم تطابق این دو شده اند؛ بنابراین هدف از مطالعه حاضر بررسی تعیین کننده های شکاف سن واقعی و سن ایده آل ازدواج در استان کهگیلویه و بویراحمد است. جامعه آماری در این پژوهش، افراد در شرف ازدواج در سطح استان بوده و تعداد نمونه آماری در این پژوهش 400 نفر است که با توجه به نسبت جمعیت شهرستان ها انتخاب شده اند. در این پژوهش، برای گردآوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. یافته ها نشان داد که بیش از 60 درصد زنان و مردان، شکاف سن واقعی و ایده آل ازدواج را تجربه کرده اند. شکاف مذکور برای اکثریت افراد مثبت بوده است به این معنا که درصد افرادی که دیرتر از سن ایده آلشان ازدواج کرده اند بیشتر است. نتایج تحلیل چند متغیره نشان داد که متغیرهای تحصیلات، جهت گیری ارزشی و وضعیت اشتغال بر شکاف سن واقعی و ایده آل ازدواج مردان و متغیرهای تحصیلات، درآمد خانواده، جهت گیری ارزشی و وضعیت اشتغال بر شکاف سن واقعی و ایده آل ازدواج زنان موثر است. با توجه به اینکه بیش از نیمی از افراد، سن ایده آل ازدواجشان کمتر از سن واقعی ازدواجشان بوده، سیاست گذاران با مهیاکردن شرایط ساختاری می توانند مساله سن ازدواج را به عنوان یکی از دغدغه های اصلی کشور را تا حدودی حل کنند چرا که افراد به لحاظ نگرشی موافق ازدواج در سنین پایین تر هستند.

    کلیدواژگان: شکاف، سن ایدهآل ازدواج، افراد در شرف ازدواج، کهگیلویه و بویراحمد
  • روند و الگوی تک فرزندی در ایران
    جواد شجاعی*، امیر عرفانی صفحات 89-105

    از پیامدهای استمرار میزان باروری زیر سطح جایگزین، شیوع خانواده های تک فرزند است که اطلاعات دقیق علمی درباره میزان شیوع و روند تغییرات آن در ایران موجود نیست. هدف این مقاله برآورد و توصیف دقیق میزان، تحولات و الگوی سنی تک فرزندی در ایران بین سال های 2000 تا 2016 است. برای این منظور داده های دو پیمایش باروری تهران (2009 , 2014), سه پیمایش ملی سلامت و جمعیت (2000، 2010 و2015) و داده های دو درصد سه سرشماری عمومی نفوس و مسکن (2006، 2011 و 2016) تحلیل ثانویه شدند. درصد خانواده های تک فرزند بر اساس سن زنان دارای همسر در خانواده و تعداد کل فرزندان زنده محاسبه شد. به طوری که، تک فرزندی «قطعی» به زنان دارای همسر واقع در گروه سنی 40-44 و 45-49 سال دارای یک فرزند و تک فرزندی «احتمالی» به زنان دارای همسر زیر 40 سال دارای یک فرزند اطلاق شد. تحلیل داده های سرشماری نشان می دهد که درصد تک فرزندی قطعی در بین زنان دارای همسر 45-49 ساله از 4/4 درصد در سال 2006 به 5/1 در 2011 و 7/8 درصد در 2016 افزایش یافته است. داده پیمایش های ملی سلامت و جمعیت و پیمایش های باروری تهران نیز روندهای افزایشی مشابهی از تک فرزندی را نشان می دهند؛ اما روند افزایش میزان تک فرزندی در شهر تهران خیلی بیشتر است؛ به طوری که میزان تک فرزندی قطعی در تهران بین 2009 و 2014 بیش از سه برابر (از 3/6 درصد به 11/9 درصد) افزایش یافته است. نتیجه اینکه نه تنها «تک فرزندی احتمالی» بلکه «تک فرزندی قطعی» طی یک دهه گذشته در ایران افزایش یافته است. تشابه روندها و الگوی سنی تک فرزندی محاسبه شده از داده های مستقل در این پژوهش، بیانگر اعتبار و صحت روند فزاینده میزان های تک فرزندی در کشور است.

    کلیدواژگان: روند تک فرزندی، الگوی تک فرزندی، تک فرزندی قطعی، میزان باروری
  • علی یعقوبی چوبری* صفحات 107-133

    استعاره ها به افراد کمک کنند تا دانش ذهنی را در قالب امور عینی بیان کنند؛ یعنی اغلب مفاهیم انتزاعی از طریق استعاره و تمثیل عینیت می یابند. این مقاله به نقش زبان استعاری در اندیشه بوردیو به عنوان موضوعی جدید می پردازد. با مطالعه در آثار بوردیو استعاره های عمده ی وی، با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی و الگوی «روند تشخیص استعاره» استخراج و تحلیل شدند. یافته ها نشان می دهند که استعاره های بوردیو به صورت شبکه ای از مفاهیم درهم تنیده است. استعاره اصلی تفکر بوردیو نبرد است سایر استعاره های وی تابعی از این استعاره هستند. او برای تحلیل «زندگی اجتماعی» به مثابه ی «حوزه ی مفهومی مقصد» از چندین «حوزه ی مفهومی مبدا» از قبیل میدان، عادت واره، سرمایه، بازی و... استفاده کرده است. بوردیو از استعارات اقتصادی در تحلیل های اجتماعی خویش بهره برده است و قایل به «این همانی» بازار اقتصادی و بازار زبانی است. در بعضی آثار خود از استعاره های بدن مندی نظیر عادت واره استفاده نموده است. همچنین استعاره های جسمانی از طریق نظم نمادین و جدا ساختن سویه های متضاد شکل یافته اند. او تلاش کرد تا جهان اجتماعی نامحسوس و انتزاعی را با استعاره های مکانی، زمانی، اقتصادی، بدنی و امثال آن تجسم سازی یا عینیت بخشی کند.

    کلیدواژگان: استعاره، نبرد، میدان، عادت واره بوردیو
  • اقتدار پزشکی، از خشونت تا دگرفهمی؛ مطالعه ای قوم نگارانه در شهر تهران
    علیرضا صالحی*، محمدسعید ذکائی، ابراهیم اخلاصی صفحات 135-164

    رابطه درمانی بین پزشک و بیمار رابطه ای نابرابر است. بیمار در وضعیتی اضطراری ناگزیر از انجام توافقی با پزشک است که پذیرش طرح درمان و انجام آن و پرداخت هزینه ها را در برمی گیرد و پزشک برخلاف بیمار اضطراری برای پذیرش شرایط توافق ندارد. این موقعیت نابرابر ممکن است به اقتدار پزشک منتهی شود، به این معنا که پزشک با قرار گرفتن در موقعیتی برتر خواست و اراده بیمار را تابع خواست خود کند. یافته های این تحقیق که در سنت مردم نگاری انتقادی و بر اساس مصاحبه های نیمه ساخت یافته با عده ای از بیماران و پزشکان در شهر تهران انجام شده است نشان می دهند که در حوزه عمل درمانی پنج شکل اصلی اقتدار پزشکی را می توان به ترتیب زیر برشمرد: اقتدار فردی پزشکان که امتداد اقتدار آن ها در حوزه هایی غیر از حوزه عمل پزشکی است. اقتدار قهری که با نفی بدن زیسته و سوژگی بیمار پدیدار می شود. اقتدارگرایی پزشکی که با تحت سلطه گرفتن بیمار به کمک ترفندهای روانی امکان پذیر است. اقتدار حقوقی پزشکی که با تکیه بر پروتکل های درمانی و تاکید بر حقوق مدنی افراد به دست می آید و در نهایت اقتدار دگرفهم پزشکی که از تجربه شخصی پزشک و توان وی برای پرورش دادن رابطه ای شخصی با بیمار برمی خیزد.

    کلیدواژگان: اقتدار دگر فهم، اقتصاد انگیزشی، زندگی درونی، بدن زیسته، بدن بیولوژیک
  • پدیدارشناسی تجربه زیارت؛ مطالعه ای در حرم امام رضا (ع)
    محمدرضا پویافر* صفحات 165-200

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی تجربه زیارت زایران امام رضا (ع) از طریق یک مطالعه پدیدارشناختی انجام شده است. بر این اساس، از روش مصاحبه و همچنین مشاهده مشارکتی استفاده شده است. برای نمونه گیری کیفی از استراتژی نمونه گیری هدفمند استفاده شده است. 28 مصاحبه با مشارکت کنندگان انجام شد که در این میان یک توازن نسبی بر حسب جنس و بین زایران و مجاوران برقرار شده است. برای چارچوب مفهومی مطالعه از نظریه ویلیام جیمز در تعریف تجربه دینی و تلفیقی از نظریه ها و مدل های بومی سنجش دین داری در تعریف مفهوم اصلی تجربه زیارت بر اساس شامل سه بعد اندیشه ها (ذهنیات)، کنش ها (اعمال) و احساسات و عواطف استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان دهنده تنوعی از تجربه های دینی در هر سه بعد از ابعاد تجربه دینی بوده است. درعین حال، بین تجربه های دینی زایران و مجاوران در شاخص هایی همچون باور به اشیاء مقدس و الگوی گذران وقت در حرم تفاوت وجود داشته است؛ اما در سایر عناصر و مولفه های تجربه زیارتی، تنوع های موجود بین هریک از دو گروه زایران و مجاوران مشابه با هم بوده است.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: زیارت، پدیدارشناسی، تجربه دینی، ذهنیات، کنشها، احساسات و عواطف
|
  • Javad Nazarimoghaddam *, Seyed Hashem Mousavi Pages 1-33

    Due to the importance of folk literature and culture and the reflection of Iranian’s disposition and social values in them, referring to a part of the most important documents, charters, and guild regulations, known as “Fotovat Nameh” [Book of Gallantry] as parts of the Iranian folk literature, can help us comprehend Iran’s culture and society. This is because part of Iranian’s culture and manners is reflected in these historical and literary documents. Have we lacked a strong disposition throughout history?  Should we search for the root of many of today’s problems in history and Iranian’s disposition through time? To answer such questions, we should refer to anthropology references and history. The present research is a descriptive-analytical study, which intends to criticize the common viewpoint about the Iranian disposition by documentation and referring to folk documents (first-hand) and literature. Based on the research findings, some characteristics, such as generosity, responsibility, teamwork, a collective spirit, and tolerance were found in the Iranian folk literature. Therefore, The common belief regarding about Iranian’s disposition becomes uncertain.

    Keywords: National Character, Iranian Disposition, Tyranny, Fotovat Nameh
  • An Analysis of the Historical Elements and Componentsof Iranian Identity in Miskawayh's Ideas and Thoughts
    Zekrollah Mohammadi *, Mohsen Parvish Pages 35-62

    The Iranian identity has been the focus of historians and writers throughout Iran's history as a considerably important topic. The Iranian identity means an emotional attachment and commitment to Iran’s cultural heritage, political heritage, and common ancestry. In the present study, it is attempted to study and investigate the Iranian identity based on the aforementioned definition in the ideas and thoughts of Abū ʿAlī  Miskawayh  in his historiography. The way he adopts his historiography has greatly influenced the development of the horizons of Iranian historiography. Thus, by studying and exploring Masqawi's works one can identify concepts about Iran, Iranian thought, appropriate models of the political system, etc. The present paper, using a descriptive-analytic method, seeks to answer the question: what are the ideas of Iranian identity in the writings of Miskawayh? The results of the research show that in Miskawayh’s thoughts, history and historical past have played the most important role in the revival and reconstruction of the Iranian identity in the Islamic era. By highlighting the Iranian identity, Miskawayh aims to use the institution of Iranian monarchy instead of the caliphate. Indeed, this would give credence to both the Buyid dynasty and the political unity of Iran.

    Keywords: Iranian Identity, Cultural Heritage, Iranshahri Idea, Historiography, Abū ʿAlī Miskawayh
  • Farzad Ghorbani *, Mohammad Mirzaei, Mohammad Haddadi, Zainab Mohammadi Zade Pages 63-87

    In the last few decades, The average age of marriage has had a considerable increase, it seems that such an increase is not due to a change in people’s tendencies. There is a gap between the actual age of marriage and the ideal age for people, and a number of factors have caused the gap to appear. The present study aims to examine the determinants of the gap between the actual and the ideal age of marriage. The statistical population of the study consists of those who are at the age of marriage in the province of Kohgiluyeh and Boyer Ahmad. The sample size was 400 people which was based on the proportion of the cities’ population. The results showed that more than 60% of participants experienced a gap between their real and ideal age of marriage. Such a gap has been positive for the majority of people. This means that the percentage of people who postponed the ideal time of their marriage is high. Multivariate analysis indicates that education, value orientation, and employment status affect the real and the ideal age of marriage among men. For women, on the other hand, education, family income, value orientation, and employment status have an impact on the aforementioned gap. Approximately among half of the participants the ideal age of marriage was less than the actual age of their marriage, policymakers can provide the structural prerequisites so that the problem of postponed marriage can be resolved, as it is one of the main concerns of the country. And as evidenced by the study’s findings, people have a positive attitude towards marriage at an early age.

    Keywords: Gap, Actual Age of Marriage, Ideal Age of Marriage, People at the Age of Marriage, Kohgiluyeh, Boyer Ahmad
  • Trends and Patterns of One-child Families in Iran
    Javad Shojaei *, Amir Erfani Pages 89-105

    One of the results of the fertility rate continuously being below the replacement rate is the prevalence of one-child families, for which there are no exact scientific information in Iran regarding the level of prevalence and trend of change. The present study aims to estimate the level, changes, and age patterns of one-child families in Iran during 2000-2016. The data from two Tehran Fertility Surveys (2009 and 2014), three Iran’s Demographic and Health Surveys (2000, 2010, 2015), and three censuses (2006, 2011, 2016) were used. Based on the age of married women and number of living children, “definite” and “indefinite” percentages of one-child families were calculated, where the first one referred to married women aged 40-44 or 45-49 with one-child, and the latter referred to those under the age of 40 with one-child. The census results showed that the definite one-child families among women aged 45- 49 increased from 4.4% in 2006 to 5.1% in 2011 and 7.8% in 2016. Similar increasing trends were found from Demographic and Health Surveys and Tehran Fertility Surveys, with a sharper increase in one-child families in Tehran, where the percentage of definite one-child families rose from 3.6% in 2009 to 11.9% in 2014. The estimated levels of one-child families from different sources of data confirmed valid and reliable increasing trends of one-child families in Iran.

    Keywords: One-child Family, Definite One-child Families, Indefinite One-child Families, Fertility Rate
  • Ali Yaghoobi Choobari * Pages 107-133

    Metaphors help individuals express mental knowledge in the form of objective facts, that is, most abstract concepts become objective through metaphor and allegory. Almost all abstract conceptualizations occur through conceptual metaphor and metonymy. The present article is about the role of metaphorical language in Bourdieu's thought as a new subject. By studying Bourdieu's works, his major metaphors were extracted and analyzed using a qualitative content analysis method and the "Metaphor Identification Procedure" model. The findings show that Bourdieu's metaphors are interconnected as a network of concepts. The main metaphor of Bourdieu's thinking is conflict, and his other metaphors are a function of this metaphor. He has used several “Source Conceptual Domains” such as field, habitus, capital, play, and so on to analyze “Social Life” as a “Target Conceptual Domain”. Bourdieu has used economic metaphors in his social analysis and believes a "Sameness" exists between the economic market and the linguistic market. In some of his works, he has used embodied metaphors such as habitus. Physical metaphors are also shaped through a symbolic order and the separation of binary oppositions. He tried to visualize or objectify the subtle and abstract social world with metaphors which are spatial, temporal, economic, and physical.

    Keywords: Metaphor, conflict, Field, Habitus, Bourdieu
  • Authority in Medical Practice: From Coercion to EmpathyA Critical Ethnographic Study in Tehran
    Alireza Salehi *, Mohammadsaeed Zokaei, Ebrahim Ekhlasi Pages 135-164

    The medical relationship between a physician and their patient is unequal. The patient is in an urgent need to make a contract with the physician which includes the acceptance of the treatment plan and the payment for such treatment. However, The physician does not have the same urgency. This unequal situation may lead to misuse of power by the physician. The results of this critical ethnographic study, extracted from semi-structured interviews with a number of patients and physicians in the city of Tehran, show that five models for physicians' authority may appear in a doctor-patient relationship: Personal authority, being the extension of physician's authority in social sites other than medical practice. Coercive authority, constructed by neglecting the lived body. Authoritarianism, which is the result of manipulating patients' cognition. Juridical authority, which relies on doctor-patient protocols and civil rights, and finally, empathetic authority, which is based on a personal connection with the patient.

    Keywords: Empathetic Authority, Motivational Economy, Inner life, Lived Body, Biological Body
  • Phenomenology of the Pilgrimage Experience: A Study of the Imam Reza Shrine
    MohammadReza Pouyafar * Pages 165-200

    The present study aims to identify the experience of Imam Reza's pilgrimage through a phenomenological study. Accordingly, the interview method and participatory observation have been used. A qualitative sampling has been used for Purposive Sampling Strategy. 28 interviews with participants were conducted, in which a relative balance was established in terms of gender and between the native and non-native pilgrims. For the conceptual framework of the study, William James's theory was used to define religious experience and a combination of indigenous theories and models of religious measurement were used to define the basic concept of pilgrimage experience based on three dimensions of thoughts (Beliefs), actions (Behavior), and emotions. Findings of the research revealed a variety of religious experiences in all three dimensions of religious experience. At the same time, there is a difference between the religious experiences of the native and non-native pilgrims in indicators such as belief in holy objects, patterns of time spending in the shrine. But in other elements and components of the pilgrimage experience, the variations between each of the two groups of native and non-native pilgrims were the same.

    Keywords: Pilgrimage, Phenomenology, religious experience, Beliefs, Actions, Emotions