فهرست مطالب

نشریه علوم و فناوری بذر ایران
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید محمدرضا احتشامی*، زهرا امین دلدار، خداداد مصطفوی، محمد گلباشی، علی ایزدی دربندی، مهدی ضرابی صفحات 117-127

    افزایش تحمل به شوری در جو نیاز اساسی جهت پایداری تولید این محصول در مناطق شور محسوب میشود. به این منظور لزوم دسترسی به منابع جدید ژنتیکی تحمل به شوری و روش های غربالگری سریع وکارآمد، روشن میباشد. این پژوهش به منظور ارزیابی میزان تحمل به شوری هشت رقم جو در مراحل اولیه رشد و نمو اجرا گردید. بذرهای ارقام و لاین ها تحت شرایط بدون تنش شوری و تنش شوری (24 دسی زیمنس بر متر) در ظرف پتری و در چهار تکرار کشت شدند. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که بین ارقام و شرایط کشت از نظر اغلب صفات مورد مطالعه تفاوت معنیداری وجود دارد که نشاندهنده وجود تنوع کافی بین ارقام میباشد و میتوان از این تنوع به عنوان زمینهای برای غربال ارقام و لاینهای مقاوم به شوری استفاده کرد. برآورد پارامترهای ژنتیکی نشان داد که تحت شرایط تنش شوری بین اکثر صفات ارزیابیشده، مقدار ضریب تغییرات ژنوتیپی کمتر از ضریب تغییرات فنوتیپی می باشد. در مورد درصد جوانه زنی با توجه به مقدار بالای ضریب تغییرات ژنوتیپی و وراثتپذیری آن در شرایط تنش شوری می توان بیان نمود که احتمال وجود ژنهای با فعالیت افزایشی برای بنیه بذر وجود دارد. تجزیه خوشهای با استفاده از روش وارد (s’Ward (ارقام مورد مطالعه در هر دو شرایط را در سه گروه مجزا تقسیم بندی نمود. با توجه بهنتایج به دست آمده از این پژوهش، لاین 15-81-EB به عنوان متحمل به شوری و ارقام نرمال و نیمروز، ارقاممقاومبه شوری در مرحله جوانه زنی ورشد اولیه گیاهچه شناخته شدند.

    کلیدواژگان: تنش شوری، بنیه بذر، شاخص های انتخاب و جو
  • علی طویلی، حسین شکیب*، سلمان زارع، رضا یاری صفحات 129-138

    این تحقیق به منظور بررسی اثر دمای جوانه زنی و اندازه بذر بر برخی ویژگیهای جوانه زنی و رشد گیاهچه توت روباه Poterium((sanguisorba به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار انجام گردید. تیمارها شامل سه اندازه بذر، درشت با وزن هزار بذر 36/13 گرم و قطر 6 میلیمتر، متوسط با وزن هزار بذر 43/6 گرم و قطر 5/4 میلیمتر، و ریز با وزن هزار بذر 19/2 گرم و قطر 3 میلیمتر و دو دمای جوانه زنی 20 و 25 درجه سانتیگراد بودند. شایان ذکر است که تفکیک بذرها از نظر اندازه توسط روش چشمی صورت پذیرفت و داده های مربوط به وزن هزار بذر با طرح کاملا تصادفی مورد تجزیه و تحلیل ق رار گ رفت. ویژگیهای مورد مطالعه شامل درصد، متوسط زمان جوانه زنی و طول و شاخص بنیه گیاهچه بودند. نتایج نشان داد که اثر متقابل اندازه بذر و دمای جوانه زنی اثر معنی دار بر ویژگیهای مورد بررسی داشت. به طوری که در دمای 20 درجه سانتیگراد با کوچکتر شدن اندازه بذر، سرعت و درصد جوانه زنی، طول گیاهچه و بنیه بذر کاهش یافته اند. با کوچکتر شدن اندازه ب ذر در دم ای 25 درج ه سانتیگراد، درصد جوانه زنی، بنیه و طول گیاهچه کاهش یافت ولی از نظر سرعت جوانه زنی بین بذر های با اندازه درشت و متوسط اختلاف معنی داری مشاهده نشد. همچنین درصد جوانه زنی بذر در دو دمای 20 و 25 درجه سانتیگراد به گونه ای بود که درصد جوانه زنی بذرهای درشت در دمای 25 درجه سانتیگراد بیشتر از درصد جوانه زنی بذرها در دمای 20 درجه سانتیگراد بود. درحالیکه در بذرهای با اندازه های متوسط و ریز درصد جوانه زنی در دمای 20 درجه سانتیگراد بیشتر از درصد جوانه زنی در دمای 25 درجه سانتیگراد بود و سرعت جوانه زنی و شاخص بنیه بذر با افزایش اندازه بذر افزایش یافت.

    کلیدواژگان: توت روباه، درصد جوانه زنی، سرعت جوانهزنی، اندازه بذر، دما، شاخص بنیه گیاهچه
  • حسین صادقی*، مهران شرفی زاده، ویکتوریا عسکری صفحات 139-146

    به منظور بررسی اثر میزان رطوبت بذر در هنگام برداشت بر قابلیت جوانهزنی دو رقم کلزا، پژوهشی در منطقه دزفول اجرا گردید . بدین منظور نمونه بذرها از مزارع تولید بذر ارقام هایولا 401 و هایولا 308 با رطوبت های 35 ،25 ،15 و 10 درصد در منطقه دزفول برداشت گردید و در آزمایشگاه تجزیه کیفی بذر موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال در کرج با اجرای آزمون جوانهزنی استاندارد شاخصهای درصد جوانهزنی اولیه و نهایی (قابلیت جوانهزنی) و سرعت جوانهزنی روزانه اندازهگیری شدند. داده های حاصل با استفاده از آزمایش عاملی (فاکتوریل) 4×2 بر مبنای طرح پایه کاملا تصادفی تجزیه مرکب گردید. نتایج تجزیه و تحلیل آماری داده ها مشخص ساخت که جوانهزنی اولیه و نهایی تحت تاثیر اثر متقابل رقم × رطوبت هنگام برداشت × سال و سرعت جوانه زنی روزانه نیز تحت تاثیر اثر متقابل رقم × رطوبت هنگام برداشت قرار گرفتند. بالاترین درصد جوانهزنی اولیه و نهایی برای هر دو رقم در رطوبت 15 درصد ب هدست آمد. همچنین میانگینهای بیشترین سرعت جوانهزنی روزانه نیز در رطوبت10 و 15 درصد حاصل شد و در یک گروه آماری قرارگرفتند. بین دو رقم نیز، درصد جوانهزنی اولیه و نهایی رقم هایولا 401 نسبت به هایولا 308 بیشتر بود. بهطورکلی باتوجه به نتایج حاصل از این پژوهش مشخص گردید که کیفیت بذر و جنبه های مختلف آن تحت تاثیر شرایط محیط محل اجرای آزمایش قرار گرفته و درصد جوانه زنی بذرهای حاصله با رطوبت 15 درصد بیشتر از سایر رطوبتها بود.

    کلیدواژگان: کلزا، قوهنامیه، رطوبت بذر
  • سمانه متقی*، سید مجید نجفی نوری، امیرحسین شیرانی راد، آیدین حمیدی، فرشاد قوشچی صفحات 147-160

    جهت تعیین تاثیر کشت تاخیری گیاه مادری بر بنیه بذر برخی شاخص های مرتبط با جوانهزنی 10 رقم کلزای بهاره، آزم ایشی در سال های 85-84 انجام شد. در سال نخست که در مزرعه انجامگرفت، 10 رقم کلزای بهاره در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج، در دو تاریخ 15 مهرماه (کشت به موقع) و 15 آبان ماه (کشت تاخیری) کشت شدند و در بهار سال بعد در زمان رسیدگی برداشت شدند و سپس در آزمایشگاه تجزیه کیفی بذر موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال کرج با استفاده از آزم ون جوانه زنی استاندارد و آزمون هدایت الکتریکی، صفات مرتبط با بذرهای حاصله به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بذرهای حاصل از دو تاریخ کاشت ازلحاظ صفات وزن هزار ب ذر، چگالی بذر، درصد جوانه زنی، ضریب سرعت جوانه زنی، طول ریشه اولیه، ساقه اولیه و گیاهچه، وزن خشک ریشه اولیه، ساقه اولیه و گیاهچه، شاخص بنیه گیاهچه و هدایت الکتریکی تفاوت معنی داری داشتند. همچنین تفاوت ارقام مورد بررسی از نظر صفات چگالی بذر، وزن خشک ساقه اولیه و گیاهچه، شاخص بنیه گیاهچه و هدایت الکتریکی معنیدار بود. بذرهای تولیدی تاریخ کاشت معمول در اکثر ارقام ازنظر درصد جوانه زنی، شاخص بنیه گیاهچه و سایر شاخصهای مهم بنیه بذر نسبت به بذرهای تولیدی تاریخ کاشت تاخیری برتری داشتند. در بین ارقام نیز بذرهای رقم Elite تولید شده در هر دو تاریخ کاشت با داشتن وزن هزار بذر بالا و همچنین توانست ازنظر بسیاری از شاخصهای اندازهگیری شده نسبت به سایر رقم های مورد بررسی برتری در این تشخیصمشخص شد که صفت وزن هزاربذر میتواند به عنوان شاخصی جهت تعیین بنیه بذر استفاده گردد.

    کلیدواژگان: بنیه بذر، درصد جوانه زنی، شاخص بنیه گیاهچه، تاریخ کاشت تاخیری و کلزا
  • صمد مبصر*، لیلا زارع، مهرناز مهرآور صفحات 161-171

    به منظور بررسی اهمیت و تعیین پراکنش بیماریهای مهم بذرزاد در بذرهای خودمصرفی گندم استان گلستان، از بذرهای در حال کاشت مزارع شهرستان های مهم استان مانند کلاله، علی آباد، گنبد،گرگان، فاضل آباد و آق قلا بر اساس ضوابط انجمن بین المللی آزمون بذر(ISTA) نمونه برداری شد و به آزمایشگاه کنترل سلامت بذر و نهال موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال کرج منتقل گردید. برای جداسازی عامل بیماری بلایت فوزاریومی سنبله از روش بلاتر منجمد و کشت آگاراستفاده گردید . همچنین به من ظور جداسازی و تعیین نوع و میزان اسپورهای عامل از روش شستشو جهت تعیین نوع اسپورهای سیاهک پنهان و از روش آزمون جنین جهت جداسازی و شناسایی اسپور سیاهک آشکار استفاده گردید. همچنین برای ردیابی عامل بیماری بلایت فوزاریومی سنبله، کلیه نمونه ها و 37 ، 0/12 ، 69، 0/17، 47/55 ، 0/37، 37، 0/37، 66/19 ،0/09 ،45/55 حاصله نتایج . گرفتند قرار پی میکروسکو بررسی مورد 0/0درصد فراوانی آلودگی به ترتیب به عامل بیماری بلایت فوزاریومی سنبله و سیاهک آشکار گندم به ترتیب در علی آباد، گنبد، کلاله، گرگان، آق قلا و فاضل آباد را نشان داد. در ادامه با استفاده از تخمین همبستگی برای بررسی اثر متغیر بیماری با عملیات زراعی و شرایط کشت با بهره گیری از نتایج پرسشنامه ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد کاشت گندم بعداز ذرت سبب افزایش بلایت فوزاریومی شده، مصرف کودهای نیتروژن نیز آن را شدت بخشیده و مصرف کودهای عناصر ریزمغذی توانایی مقابله با بیماری را بیشتر می کند. ارقام کاشته شده گندم تفاوتی را از نظر شدت بیماری بلایت سنبله نشان ندادند . بذرهای مناطق کلاله و گنبد با 37/0 درصد آلودگی به سیاهک آشکار، بیشتر از سایر مناطق بوده و در این بین منطقه فاضلآباد آلودگی به این بیماری را به علت استفاده از بذر سالم نشان نداد.همچنین در این استان هیچ گونه آلودگی به سیاهکهای پنهان در نمونه ها مشاهده نگردید.

    کلیدواژگان: بلایت فوزاریومی سنبله گندم، سیاهک پنهان، سیاهک آشکار، بذر خودمصرفی، گندم
  • معصومه عباسی خالکی، مهدی معمری، علی طویلی*، محمدعلی زارع چاهوکی صفحات 173-183

    آللوپاتی به اثر متقابل گیاهان بر روی یکدیگر با رهاسازی مواد شیمیایی در محیط رشد اطلاق می شود. در این مطالعه اثر آللوپاتیک عصاره ریشه و اندام هوایی سیاه تاغ (ammodenderon Haloxylon) در محیط آزمایشگاهی در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تکرار بر سرعت و درصد جوانهزنی بذر، طول ریشهچه، طول ساقهچه، وزن تر و وزن خشک گیاهچه بذرهای گااوبو صحرایی (Agropyron desertorum) مورد بررسی قرار گرفت. فاکتورهای آزمایش شامل غلظتهای مختلف عصاره اندام هوایی و ریشه سیاه تاغ با 7 سطح 0 ، 10 ،15 ،25 ،50 ،75 و 100 درصد هر یک بودند. نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره اندام هوایی و زیرزمینی سیاهتاغ در همه غلظتها، مانع جوانه زنی بذرهای گونه گااوبو صحرایی (desertorum Agropyron) شد. همچنین نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش غلظت عصاره، اثر بازدارندگی آن بیشتر شده و میانگین خصوصیات مورد بررسی کاهش یافت. به علاوه اثر بازدارندگی اندام هوایی سیاه تاغ بر جوانه زنی و خصوصیات گیاهچه گااوبو صحرایی (desertorum Agropyron) نسبت به ریشه این گیاه بیشتر بود. بهطور کلی بر اساس نتایج این تحقیق، در مراتعی که گونه سیاه تاغ به منظور اصلاح خاک و یا کنترل فرسایش بادی در آن کاشته شده است، از گونه گااوبو صحرایی (desertorum Agropyron) جهت علوفه کاری استفاده نگردد زیرا این گونه تحت تاثیر مواد بازدارنده ی رشد که توسط اندام هوایی سیاه تاغ آزاد میگردد، قرار گرفته و تولید مطلوب و مقرون به صرفه ای نخواهد داشت. بنابراین توصیه می شود که تحقیقات مشابه بر روی گونه های دیگر برای کاشت همراه با سیاه تاغ انجام شود.

    کلیدواژگان: آللوپاتی، سیاه تاغ (ammodenderon Haloxylon)، گااوبو صحرایی (desertorum Agropyron)، بازدارندگی، عصاره، جوانه زنی
  • غزاله صفاری*، ایرج الله دادی، سید محمدجواد آروین، حمید ایران نژاد، غلامعلی اکبری، ابوذر نعمتی قاسم آبادی صفحات 185-192

    به منظور بررسی اثر تیمار بذر با تنظیم کننده های رشد متیل جاسمونات(MJ (و اسیدسالیسیلیک (SA)بر جوانه زنی و خصوصیات گیاهچه بذر کلزای رقم هایولا401 ،این تحقیق در آزمایشگاه و مزرعه بر پایه طرح کاملا تصادفی و با چهار تکرار اجرا شد. سطوح اسیدسالیسیلیک(SA) و متیلجاسمونات(MJ) بهترتیب عبارت بودند از غلظتهای 0 ،05/0 ،1/0 ،5/0 ،1 و 5/1 میلی مولار و 0 ،1 ،3 ،5 ،10 و 12 میکرو مولار و اثر آنها در آزمایشگاه بر درصد جوانهزنی، تعداد روزهایی که50 درصد بذرها جوانه زدند (G50) و طول ساقه چه و ریشهچه و در گلخانه درصد ظهور نهایی گیاهچه (FEP) تعداد روزهای ظهور50 درصد گیاهچه ها (E50) عداد روزهای بین10 تا 90 درصد ظهور گیاهچه ها(90-E10) میزان کلروفیل گیاهچه ها و تعداد گیاهچه های باقیمانده در پایان آزمایش(نسبت بقاء) تعیین شدند. نتایج آزمایش نشان داد متیلجاسمونات (MJ) و اسیدسالیسیلیک(SA) به طور معنیداری موجب بهبود صفات درصد جوانه زنی، طول ریشهچه و ساقه چه بذر کلزا نسبت به شاهد شدند. همچنین کاربرد این دو ماده موجب افزایش میزان کلروفیل و بقای گیاهچهجهای کلزا در مقایسه با شاهد شد و از بین غلظتهای مختلف مورد بررسی اسیدسالیسیلیک(SA) غلظت1/0 میلیمولار و غلظت5 میکرومولار متیلجاسمونات(MJ) موجب بیشترین بهبود خصوصیات جوانه زنی شدند.

    کلیدواژگان: اسید سالیسیلیک(SA)، متیل جاسمونات(MJ)، جوانه زنی، کلزا
  • ساره قمی*، علی طویلی صفحات 193-202

    برهمکنش آللوپاتی بین گیاهان میتواند روی مراحل مختلف زندگی آنها اثرگذار باشد. در این مطالعه اثر آللوپاتی عصاره اندام زیرزمینی و هوایی و گل مریم گلی کبیر (.L sclarea Salvia) در محیط آزمایشگاهی در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار بر سرعت و درصد جوانه زنی بذر، طول ریشه چه، طول ساقه چه، وزن تر و وزن خشک گیاهچه بذرهای گونه ای علف پشمکی(Bromus tomentellus) مورد بررسی قرار گرفت. فاکتورهای آزمایش شامل غلظتهای 0 ،5 ،25 ،50 ،و 100 درصد عصاره اندام هوایی، زیرزمینی و گل مریم گلی کبیر بودند. نتایج نشان داد که اثر عصاره اندام هوایی بر درصد و سرعت جوانه زنی، رشد ریشه چه، ساقه چه و وزن خشک و اثر اندام زیرزمینی روی همه خصوصیات رشدی مورد بررسی در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. همچنین نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش غلظت عصاره، اثر بازدارندگی آن بیشتر شده و میانگین خصوصیات مورد بررسی کاهش یافت. به علاوه اثر بازدارندگی اندام زیرزمینی مریم گلی کبیر بر جوانه زنی و خصوصیات گیاهچه این گونه علف پشمکی نسبت به اندام هوایی این گیاه بیشتر بود.

    کلیدواژگان: آللوپاتی، مریم گلی کبیر (sclarea Salvia)، علف پشمکی گونه (tomentellus Bromus) و جوانه زنی
  • حسن فیضی*، محمد خواجه حسینی صفحات 203-221

    به منظور تعیین رابطه بین متوسط زمان جوانه زنی و بنیه بذر در هیبریدها و لاین های ذرت، آزمایشی در آزمایشگاه تحقیقات عالی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در پاییز 1387 انجام گرفت. بدین منظور آزمایش جوانه زنی روی شش هیبرید و لاین ذرت شامل لاین اینبرد B73 و چند دورگ سینگلکراس (SC700), (OSSK713) ,(KSC400) ,(SC704) ,(DC370 (با چهار تکرار شامل 25 بذر از هر رقم در هر تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی به روش بین کاغذ (BP (به مدت 8 روز و در دمای روز 24 و شب 19 درجه سانتیگراد اجرا و شمارش روزانه بذرهای جوانه زده انجام شد. نتایج نشان داد که هیبریدها و لایناینبرد ذرت دارای درصد جوانه- زنی بین 86 تا 96 درصد بودند که این اختلاف معنی دار نبود. همچنین هیبرید دابلکراس DC370 نسبت به بقیه هیبریدها و لایناینبرد به - طور معنیداری کمترین تعداد گیاهچه های عادی (60 درصد) دارا بود و در بین هیبریدها و لاین اینبرد بیشترین طولگیاهچه مربوطبه دورگ سینکل کراسOSSK713 با 7/20 سانتیمتر و کمترین آن مربوط به دورگ دابلکراس DC370 با 7/16 سانتی متر بود . لاین اینبرد B73 با متوسط زمان جوانه زنی(MGT (9/3 روز و بیشترین ضریب تغییرات (CV (طول گیاهچه نسبت به هیبریدها بهطور معنیدار دارای متوسط زمان جوانهزنی MGT بالاتری (بنیه ضعیف تر) بود. رابطه رگرسیونیمنفی (84/0 = -r (بین درصد جوانهزنی و متوسط زمان جوانه زنی(MGT (وجود داشت و با افزایش متوسط زمان جوانه زنی(MGT (درصد جوانه زنی کاهش یافت . از طرف دی گر با افزایش متوسط زمان جوانهزنی(MGT ، (ضریب تغییرات(CV (طول گیاهچه نیز افزایش یافت، یعنی یکنواختی طول گیاهچه ها کاهش یافت. همچنین وجود رابطه مثبت بین متوسط زمان جوانهزنی(MGT (و ضریب تغییرات (CV (طول گیاهچه ها نشان داد که هیبریدها و لاین اینبرد دارای متوسط زمان جوانه زنی(MGT (بالاتر (جوانه زنی کندتر) از یکنواختی کمتری از نظر طول گیاهچه ها بودند . بنابراین میتوان نتیجه گرفت که از متوسط زمان جوانه زنی(MGT (میتوان به عنوان شاخصی جهت ارزیابی بنیه بذر ذرت استفاده نمود.

    کلیدواژگان: متوسط زمان جوانه زنی، جوانه زنی، بنیه بذر ذرت
  • مهدی پناهی*، غلامعلی اکبری، جواد روستاخیز، محمد گلباشی صفحات 212-222

    تنش شوری به عنوان عامل محدود کننده عملکرد، نقش مهمی در کاهش تولید گیاهان زراعی در جهان دارد، بنابراین دستیابی به ژنوتیپ های مقاوم ضروری می باشد. در این آزمایش میزان مقاومت به تنش شوری و اثرآن بر جوانه زنی ورشد اولیه گیاهچه 10 ژنوتیپ 5 در)} اصفهان محلی رقم (Kouse و KM47 ،KM44 ،KM36 ،KM13 ،KM20 ،KM12 ،KM8 ،KM4 KM5 , شامل {گلرنگ سطح مختلف تنش شوری {0)آب مقطر)، 3/0 ، -5/0 ،-1 -و 5/1 -مگاپاسکال} با استفاده از کلرید سدیم مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور ژنوتیپ و تنش شوری و در 4 تکرار در آزمایشگاه تکنولوژی بذر پردیس ابوریحان دانشگاه تهران اجرا شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد که بین ژنوتیپ ها، سطوح مختلف تنش شوری و اثرمتقابل آنها اختلاف بسیار معنی داری وجود دارد. براساس مدل لجستیک برازش داده شده، غلظتی از نمک که برای ممانعت 50 درصدی بنیه بذر لازماست سطح شوری 8/0 -مگاپاسکال می باشد. تجزیه خوشه ای با استفاده ازروش s’Ward ارقام مورد مطالعه را در سه گروه مجزا تقسیم بندی نمود. با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش ارقام KM5 ،KM12 ،KM36 ،KM20 جزو ارقام متحمل به شوری ورقم محلی اصفهان (کوسه) جزو ارقام مقاوم به شوری درمرحله جوانه زنی ورشد اولیه گیاهچه شناخته شدند.

    کلیدواژگان: بنیه بذر، تجزیه خوشه ای، درصد جوانه زنی، مدل لجستیک
|
  • Pages 117-127

    Increased salt tolerance is essential need for sustainable barley production in areas with risk of salinisation. This requires new genetic sources of salt tolerance, and more efficient techniques for identifying salt-tolerant germplasms. This study, conduct to access salt tolerance in primary growth stage of eight barley cultivars and find the most beneficial salt tolerance traits in this stage. The cultivars were studied at Non-Stress (Normal) and salinity stress (24 dS/m) condition with four replication. Results of ANOVA showed significant differences among cultivars and condition for most traits, which demonstrates high diversity among combinations that enabled us to screen salinity tolerant cultivar. Estimation of coefficient of genotypic variation (GCV) showed less than estimate of coefficient phenotypic variation (PCV) under salinity stress condition for most traits. Also germination prcentage under salinity stress condition had high GCV and h2and suggested that there is high importance of additive gene action for seed vigority. So using these traits as selection index can be effective. Cluster analysis with Wardandrsquo;s method for both condition classified hybrids into three different groups. According to the results of this research, genotypes Salt Toleranc,EB-81-15,NomarandNimrozidentified as tolerant lines cultivars to salinity at germination stage and early seedling growth.

    Keywords: Salinity stress, seed vigour, Selection index, barley
  • Pages 129-138

    This study was carried out to evaluate the effects of temperature and seed size onseed germination characteristics and initial seedling growthproperties of Salad burbent )Poterium sanguisorba(. For this purpose a factorial experiment in complete randomized block design with four replications was performed. Treatments included three levels of seed size, large 13.36 gr thousand carnal weight and diameter 6 mm, the average 6.43 gr a thousand carnal weight and diameter of 4.5 mm, and small 2.19 gr a thousand carnal weight and diameter of 3 mm. The two temperatures were 20 and 25ċ.The results showed that seed size and the different temperatures had significant effect on percentage of germination, seedling length and vigority.So that the temperature of 20ċ with smaller seed size, decreased speed and germination percentage, seedling length and vigority. In temperature of 25ċ with smaller seed size treatment, germination percentage, vigority and seedling length was reduced but the speed of germination did not show significant difference with large and medium size seeds. In large size, 25 ċ showed higher germination compared to 20 ċ, while in medium and small size seeds, germination of 20 ċ was more than 25 ċ. Vigority and germination rate increased whit increase in seed size.

    Keywords: Salad burhant(Poterium sanguisorba), germination percentage, germination rate, Seed size, temperature, Seedling vigor index
  • Pages 139-146

    In order to evaluation of moisture content at harvesting of two Oilseed Rape(Brassica napus L.) a study was conducted in 2007- 2009 in Dezfoul region. Therefore, samples of Hyola 401 and Hyola 308 seeds at 10, 15, 25 and 35% moisture content at harvest were taken from the field in Dezfoul and tested at the seed analysis laboratory. Some seed quality indices like primary and final germination percentage (seed viability) and daily germination speed (DGS) were measured. Data obtained using a 2andtimes;4 factorial experimental based on a completely randomized design with three replications, combined analysis revealed that primary and final germination percentage affected by cultivar andtimes; seed moisture content andtimes; year interaction and daily germination speed affected by cultivar andtimes; seed moisture content interaction. The highest primary and final germination at 15% seed moisture content and and daily germination speed in seeds with 10 and 15% moisture content was more than seeds with 25 and 35% moisture content. In addition, primary and final germination percentage of Hyola 401 was higher than Hyola 308. These results revealed that seed quality was affected by environmental factors and seeds harvested at 15% moisture content showed the highest quality.

    Keywords: Oilseed rape, Seed viability, seed moisture content
  • Pages 147-160

    To study the effects of mother plant delayed sowing date on seed germination and seed vigor of 10 spring rapeseed cultivars, an experiment was conducted in two years (2006-2007). In the first year, 10 cultivars of spring rapeseed were planted in research field of seed and Plant Improvement Institute, Karaj, Iran, in two dates: 7th October (on time sowing) and 6th November (delayed sowing date). In the second year, standard germination test and electrical conductivity test were conducted to study seed performance grown in first year experiment. A factorial experiment in randomized complete block design was used. According to the results, the seeds of two Sowing dates were significantly different on the point of 1000 seed weight, seed density, length and dry weight of seedling, radical and plumule, germination percentage, germination rate index, seedling vigor index and electrical conductivity. In addition, the effect of cultivar was significant on seed density, dry weight of plumule and seedling, seedling vigor index and electrical conductivity. The seeds of on time planting date had higher seed vigor than delayed sowing date. Elite cv had high seed weight than other cultivar. The seed weight could be used as a valuable index to determine seed vigor

    Keywords: delayed sowing, Rapeseed, Seed germination, Seedling Vigor Index, Seed Vigor
  • Pages 161-171

    An investigation to show importance of contamination of informal wheat seed to seed-borne diseases were conducted in Golestan Province. In 2007, a field survey was conducted in growing wheat fields using informal seed for planting in 6 towns of Golestan Province as Aliabad, Aghghala, Gorgan, Kalaleh, Gonbad, and Fazelabad in order to identify the casual agent of seed-borne diseases on or in the seeds. Washing, deep freeze blotter, agar plate and embryo tests were used to isolate and identify the spores present on different part of the seeds. The results indicated 0.09- 45.55- 0.37- 66.19- 0.37- 0.17- 47.55- 0.12 -69.0 and 0.37 percent of Aliabad, Kalaleh, Gonbad, Gorgan, Aghghala, and Fazelabad seeds were infected by Ustilago tritici and Fusarium head blight, respectively. No seed samples was observed to be infected by Tilletia spp. spores in Golestan Province. Coefficient between Fusarium disease and factors involved in disease variablesare also studied. Continuously cultivation of wheat after corn causes an increase in Fusarium head blight, and nitrogen fertilizer application increases this disease. Micro-elements application can increase resistance ability of plant against these diseases

    Keywords: fusarium, Common Smut, Loose smut, Informal seed, Wheat
  • Pages 173-183

    Allelopathy is the interaction of plants on each other through releasing allelochemicals in environment. In this study, allelopathic effects of sacsaoul (Haloxylon ammodenderon)aerial and underground parts extracts, in a compeletly randomized design (CRD) with 5 replications was tested on seed germination speed and percent root and shoot length, wet and dry weight of standard crested wheat grass (Agropyron desertorum). Seven leveles of extracts including 0, 10, 15, 25, 50, 75 and 100% were used. Results showed extract of sacsaoul (Haloxylon ammodenderon)inall levelesreduced the germination of standard crested wheat grass (Agropyron desertorum)seeds. In addition, the increasing density of extract, its inhabitation effects enhanced and subsequently decreased mean of seedling factors. Besides aerial parts inhabitation effects of sacsaoul (Haloxylon ammodenderon)on seed germination and seedling characteristics of Agropyron desertrum were more than the root extracts effects. Totally, results showed that not use of Agropyron desertrum for forage production in rangelands that has cultivated Haloxylon ammodenderon for soil improvement and control of wind erosion. Because aerial parts inhabitation effects of sacsaoul (Haloxylon ammodenderon), cause that standard crested wheat grass (Agropyron desertorum)hasnandrsquo;t had desirable and economical production. Therefore, recommend that similar researches do on other species.

    Keywords: Allelopathy, Sacsaoul (Haloxylon ammodenderon), Standard crested wheat grass(Agropyron desertorum), inhabitation, Extract, germination
  • Pages 185-192

    In order to study on effect of Salicylic acid (SA) and Methyl Jasmonate on germination and seedling growth of canola Hyola401 cultivar, this research in laboratory and greenhouse were conducted based on completely randomized design (CRD) by four replications. Salicylic acid (SA) and Methyl Jasmonate concentration levels respectively were 0, 0.05, 0.1, 0.5, 1, 1.5 mM and 1, 3, 5, 10 and 12 andmicro;m and effects of those on germination percent, days number to 50% germination (G50), primary shoot and root length in laboratory and seedlings final emergence percent, days number to seedlings 50% emergence (E50), days number between seedlings 10 to 90% emergence (E10-90), seedlings chlorophyll content and remind seedlings number at end of experiment (seedling survival) were determined. Results showed that Salicylic acid (SA) and Methyl Jasmonate significantly improves germination percent, days number to 50% germination (G50), primary shoot and root lengthin canola seed compared with control. Also Salicylic acid (SA) and Methyl Jasmonate also increase chlorophyll content and seedling survival compared with control and among variousstudied Salicylic acid (SA) concentration levels 0.1 mM and 5 andmicro;m Methyl Jasmonate caused most improved germinatin characters.

    Keywords: salicylic acid, methyl jasmonate, germination, Canola
  • Pages 193-202

    Allelopatic interactions between plants can affect different stages of their lives. In this study, allelopathic effects of Salvia sclarea uppers, underground parts and flower extracts, in a compeletly randomized design (CRD) with 4 replications was tested on seed germination speed and percent root and shoot length, wet and dry weight of Bromus tomentellus.Five leveles of extracts including 0, 5, 25, 50 and 100% were used. Results showed the effect of upper extract was significant in germination percentage and speed, root and shoot length, dry weight of Salvia sclarea, butunderground extract was effective on all growth characteristics (Pandlt;0/01). In addition, the increasing density of extract, its inhabitation effects enhanced and subsequently decreased mean of seedling factors. Besides underground inhabitation effects of Salvia sclarea on seed germination and seedling characteristics of Bromus tomentellus were more than the above part extracts effects.

    Keywords: Clary sage(Salvia sclarea), Allelopathic, Bromus tomentellus, germination
  • Pages 203-221

    To determine relationship between mean germination time (MGT) and seed vigour in maize Hybrids and liness an experiment was conducted in the Faculty of Agriculture, University of Ferdowsi in year 2008. Germination test was carried out utilizing six maize Hybrids and liness (DC370, SC704, KSC400, OSSK713, SC700, B73) in a randomized completely design with four replicates of 25 seeds per replication at 24anddeg;C. Results indicated germination of Hybrids and liness ranged from 86 to 96 percentages. DC370 Hybrids and lines had significantly the lowest normal seedlings (60%) and the lowest seedlings length (16.7 cm) while OSSK713 had the highest seedlings length (20.7 cm). MGT of B73 Hybrids and lines was the highest (3.9 days) and its coefficient variation (CV) of seedling length was significantly the greatest (6.58%) (low seed vigour). Significantly negative correlation between MGT and germination percentage (r = -0.84) was found while positive correlation between MGT with CV of seedling length was shown, that means a larger variation on seedling length in Hybrids and liness with slow germination rate (higher MGT). Therefore, it was concluded that MGT is a good indicator to assess the maize seed vigour.

    Keywords: Mean Germination Time, germination, seed vigour, Maize
  • Pages 212-222

    Salinity stress is one of the most common constraints to crop productivity in the world. Therefore it is of prime necessity trying to find suitable resistant genotypes to this limiting factor. In order to study the effect of osmotic potential, on germination and early seedling growth of ten genotypes of safflower (Carthamus tinctorius L.) including KM4, KM5, KM8, KM12, KM20, KM13, KM36, KM44, KM47 and Kouse, five concentrations of NaCl (0, -0.3, -0.5 , -1 and -1.5 MPa) were treated. An experiment with factorial arrangement was conducted by using a completely randomized design with four replications in seed technology laboratory of College of Abuoraihan,University of Tehran. Germination percentage, germination rate, the length of shoot and root, length of seedling, seed vigour, germination index, mean germination time, germination rate index and root to shoot ratio measured 6 days after germination. Results of data analysis showed that there were significant difference between genotypes, stress levels and their interaction. According to the fitted logistic model, the NaCl concentration level required for 50% reduction of seed vigirity was -0.8 Mp. Cluster analysis with Wardandrsquo;s method, classified hybrids into three different groups. According to the results of this research, genotypes KM5, KM12, KM36, KM20 identified as tolerant genotypes to salinity and Kose was resistant cultivar at germination stage and early seedling growth.

    Keywords: seed vigour, cluster analysis, germination rate, Logestic Model