فهرست مطالب

نشریه علوم و فناوری بذر ایران
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آرش محمدزاده*، حسن مجیدی دیزج، ناصر مجنون حسینی، مریم غفاری، محمد مددی زاده، مسعود سجادیان، احسان خدا رضایی صفحات 1-13

    به منظور بررسی اثر تنش خشکیو کود نیتروژن بر بنیهبذر حاصل از گیاه مادری لوبیا قرمز، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در شرایط مزرعه انجام گرفت.  تیمارهای تنش خشکی به عنوان عامل اصلی در سه سطح آبیاری نرمال به عنوان بدون تنش (60 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر)، تنش خفیف (90 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر) و تنش شدید (120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر) بودند. کود نیتروژن در چهار سطح صفر، 50، 100 و 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و دو ژنوتیپ لوبیا قرمز شامل رقم اختر و لاین   D81083 نیز به عنوان عامل فرعی به صورت فاکتوریل در نظر گرفته شدند. پس از برداشت بذر ها در مرحله رسیدگی کامل، کیفیت بذر با استفاده از آزمون های جوانه زنی استاندارد و هدایت الکتریکی مورد ارزیابی قرار گرفت. این آزمون ها به صورت فاکتوریل در  قالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت. نتایج نشان داد که اعمال تنش خشکی بر روی گیاه مادری سبب کاهش صفاتی نظیر درصد گیاهچه های طبیعی، طول و وزن خشک ریشه چه و ساقه چه، و بنیه گیاهچه حاصل از بذور گیاه مادری گردید. نیتروژن نیز سبب افزایش میزان هدایت الکتریکی بذر، طول ریشه چه، طول ساقه چه و شاخص طولی بنیه گیاهچه گردید. لاین D81083نیز نسبت به رقم اختر در شرایط بدون تنش از نظر صفات جوانه زنیبرتری داشت اما در سطح تنش شدید تفاوت معنی داری بین این ژنوتیپ ها مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: آزمون جوانه زنی استاندارد، آزمون هدایت الکتریکی، بنیه بذر، رشد گیاهچه
  • زهرا امینی، محمدعلی علیزاده*، محسن نصیری صفحات 15-26

    به منظور بررسی تاثیر پرایمینگ اسید جیبرلیک ، نیترات پتاسیم و تیمار سرما، بر ویژگی های جوانه زنی و رشد گیاهچه های بذور سه جمعیت گیاه دارویی مرزه سهندی sahendica Satureja ،آزمایشی در قالب طرح آماری فاکتوریل با دو سطح جمعیتها مجاریشن، زنینجاب و اسکو) سطح A و تیمارها شامل جیبرلیک اسید 500 ، 250 ppm نیترات پتاسیم 1 ، %2 %و سرما 4 درجه سانتی گراد) سطح B ،به طور جداگانه دردو شرایط آزمایشگاه و گلخانه در بانک ژ ن موسسه جنگلها و مراتع ایران در سال 91 - 1390 انجام گرفت. پس از رشد گیاهچه ها صفاتی از قبیل درصد جوانه زنی ، سرعت جوانه زنی ، بنیه ی بذر ، طول ریشهچه ، طول ساقهچه ، طول گیاهچه ، وزنتر و خشک گیاه چه ها ، نسبت ریشه به به ساقهچه و نسبت وزن تر و خشک گیاهچه در شرایط آزمایشگاه ، اندازهگیری شدند. همچنین در شرایط گلخانه، صفاتی نظیر درصد و سرعت سبزشدن،طول ربشهچه وساقهچه و نسبت آنها ، طول گیاهچه، وزنتر و خشک گیاه چه و نسبت آنها اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که مقایسه ی بین تیمارها و جمعیتها و اثر متقابل جمعیت ها با تیمارها در اکثر صفات دردو شرایط آزمایشبجز بین جمعیتها و تیمارها برای درصد سبزشدن و طول ساقه چه در شرایط گلخانه) در سطح 5 % معنی دار بود. مقایسه میانگین جمعیت ها نشان داد که جمعیت مجاریشن از استان آذربایجان شرقی در ش رایط آزمایشگاه، در صفات بنیه ای نظیر درصد جوانه زنی 97 %و سرعت جوانه زنی 15 عدد جوانه درروز) شاخص بتیه 41 بیشتر از سایر جمعیت ها بود. در صورتی که در شراط گلخانه درصد و سرعت سبز شدن جمعت اسکو به ترتیب 17 %و یک عدد جوانه در روز بیشتر از دو جمعیت دیگر بود. اثر تیمارها بر جمعیتها نشان داد که پرایمینگ بذر با تیمارهای اسید جیبرلیک در صفات بنیه ای نظیر درصد و سرعت جوانه زنی ،درصد سبز شدن و شاخص بنیه در دو شرایط آزمایش از تییمارهای دیگر موثرتربود.

    کلیدواژگان: توان بذر، ویژگیهای بذر و گیاهچه، اسید جیبرلیک، نیترات پتاسیم
  • سید محمد سیدی*، پرویز رضوانی مقدم، محمد خواجه حسینی، حمید شاهنده صفحات 27-38

    به منظور ارزیابی برخی جنبه های فیزیولوژیک بذر سیاهدانه در واکنش به فراهمی فسفر در خاک آهکی، آزمایشی در سال 92-1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. منابع اصلاح کننده خاک آهکی شامل ورمی کمپوست V+ باکتری تیوباسیلوس T ،گوگرد S + T ،T+S+V و شاهد در کنار سطوح فسفر صفر، 30 و 60 کیلوگرم در هکتار از منبع فسفات دی آمونیوم به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی به ترتیب عامل اول و دوم آزمایش در نظر گرفته شدند. جهت ارزیابی بنیه بذر در واکنش به تغذیه فسفر در بوته مادری از آزمون RE استفاده شد که طبق نتایج این آزمون، درصد جوانه زنی در روز چهارم به عنوان ارزیابی بنیه بذر سیاهدانه تعیین شد. نتایج نشان داد که کاربرد منابع اصلاح کننده خاک T+V ،T+S و T+S+V ،مقدار فسفر در پوسته، درصد فسفر پوسته به کل فسفر بذر و متوسط زمان جوانه زنی را به طور معنی دار کاهش داد. کاربرد T+S+V در مقایسه با شاهد منجر به کاهش مقدارفسفردرپوسته و متوسط زمان جوانه زنی به ترتیب تا 18 ،10 درصد شد. از سویی دیگر، کاربرد تیمارهای ذکر شده منجر به افزایش معنی دار وزن هزار دانه، بنیه بذر، مقدار فسفر در جنین و در بذر شد. بین وزن هزار دانه و غلظت فسفر در پوسته بذر نیز ارتباط منفی وجود داشت R =0/66** 2. به نظر میرسد که در شرایط محدودیت فسفر خاک، گیاه مادری از طریق تخصیص بیشتر فسفر به پوسته، ترجیح میدهد به جای افزایش بنیه، بذرهایی با دوام بالاتر تولید کند.

    کلیدواژگان: آزمون RE، بنیه بذر، فسفر بذر، متوسط زمان جوانه زنی
  • قاسم پرمون*، علی عبادی، معصومه اسدی آقبلاغی صفحات 39-52

    به منظور بررسی اثر شوری بر عوامل موثر بر جوانهزنی و رشد گیاهچه ماریتیغال و شکرتیغال آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در دانشگاه محقق اردبیلی اجرا شد. تیمارهای مورد بررسی شامل گونه های ماریتیغال و شکرتیغال و همچنین سطوح 0 ،50 ،100 ،150 و 200 میلیمولار کلرید سدیم بود. نتایج نشان داد، شوری موجب کاهش درصد و سرعت جوانه زنی و افزایش متوسط زمان جوانهزنی میشود که این کاهش در شکرتیغال بیشتر از ماریتیغال بود. شاخصهای رشد گیاهچه ها (طول و وزن تر و خشک ریشهچه و ساقهچه) نیز تحت تاثیر شوری قرار گرفت. در شوری 50 میلیمولار اغلب صفات ماریتیغال در مقایسه با شکرتیغال، اثر معنی داری نشان نداد، در حالی که در شوریهای بالاتر این صفات در شکرتیغال کاهش شدیدی در مقایسه با ماریتیغال داشت که این نشان دهنده تحمل نسبی ماریتیغال به شوری میباشد. با وجودی که شوری بنیه اولیه و ثانویه و کارایی استفاده از ذخایر را کاهش داد، استفاده از ذخایر در اثر این تنش افزایش پیدا کرد. محتوی سدیم و پتاسیم و کلسیم ریشهچه در شدتهای پایین شوری افزایش و با تشدید تنش کاهش نشان داد

    کلیدواژگان: تحمل، سرعت جوانه زنی، عناصر غذایی، کارایی ذخایر بذر
  • محمد صدقی* صفحات 53-60

    به منظور بررسی اثر دما بر تحرک ذخایر پروتئینی ارقام گندم و برخی از ویژگیهای گیاهچه آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی با سه تکرار به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش شامل سه دمای جوانه زنی 10 ،20 و 30 درجه سانتی گراد و سه رقم گندم سرداری، فینیکان و MV17 بود. صفات مورد اندازهگیری شامل درصد و سرعت جوانه زنی، وزن خشک گیاهچه، میزان پروتئین و پروتیاز، شاخص تنفس و توزیع ماده خشک به بخشهای مختلف گیاهچه بود. نتایج نشان داد که در همه ارقام دمای 20 درجه موجب نیل به حداکثر درصد، سرعت و میانگین مدت زمان جوانه زنی گردید. بیشترین مقدار پروتئین باقی مانده بذر 7/8 % در رقم سرداری و دمای 10 درجه و کمترین فعالیت آنزیم پروتیاز 63/4 واحد بر میلی گرم پروتئین در همین دما، ولی در رقم فینیکان مشاهده شد. حداکثر میزان مصرف ذخایر بذر در فرایند تنفس 21/20 در رقم MV17 و در دمای 30 درجه مشاهده شد. بیشترین میزان کارایی تحرک ذخایر پروتئینی بذر به طور مشترک مربوط به ارقام فینیکان و MV17 به ترتیب 23/1 و 2/1 در دمای 20 درجه بود. تخصیص مواد غذایی بذر برای رشد ریشه چه و ساقه چه در ارقام و دماهای مختلف متفاوت بود و رقم MV17 حداکثر تخصیص به ریشه چه 27/6 %و رقم فینیکان حداکثر تخصیص به ساقه چه 84/15 %را در دمای 20 درجه نشان داد. کارایی تحرک ذخایر پروتئینی هر سه رقم در دمای 20 درجه یکسان بود، ولی رقم MV17 در دمای 10 درجه و رقم فینیکان در دمای 30 درجه کارایی بیشتری داشتند. در مجموع، بالا بودن درصد جوانه زنی رقم MV17 را در دمای 20 درجه میتوان به بیشتر بودن فعالیت آنزیم پروتیاز نسبت داد.

    کلیدواژگان: پروتئاز، پروتئین ذخیرهای، توزیع ماده خشک، دما، گندم
  • رزیتا کبیری*، مهدی نقی زاده صفحات 61-72

    ارزیابی تحمل به شوری گیاهان دارویی به منظور کشت در مناطق شور از اهمیت ویژه ای برخوردار است. سالیسیلیک اسید یک تنظیم کننده رشد است که نقش آن در ایجاد تحمل گیاهان به تنش های محیطی از جمله تنش شوری مورد بررسی قرار گرفته است. برای مطالعه اثر این ماده بر جوانه زنی و رشد اولیه گیاه دارویی سیاهدانه (sativa Nigella (تحت شرایط تنش شوری، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 15 تیمار و 3 تکرار انجام گرفت. تیمار های آزمایشی شامل غلظت های مختلف سالیسیلیک اسید (0 ،25/0 ،5/0 ،75/0 و 1 میلی مولار) و شوری (0 ،50 و 100 میلی مولار) بودند. بذرهای سیاهدانه، به مدت 24 ساعت در غلظت های مختلف سالیسیلیک اسید پیش تیمار شدند، سپس به منظور انجام آزمون جوانه زنی به پتری دیش های حاوی 10 میلی لیتر NaCl با غلظت های ذکر شده منتقل شدند. نتایج بدست آمده از آزمایش نشان داد، با افزایش تنش شوری، درصد و سرعت جوانه زنی، وزن خشک گیاهچه، شاخص بنیه بذر، طول ریشه چه، وزن تر و خشک ریشه چه، طول اندام هوایی و وزن تر و خشک اندام هوایی در سیاهدانه بطور معنی داری کاهش یافت. پیش تیمار بذر با سالیسیلیک اسید موجب افزایش مقاومت گیاه در برابر تنش شوری گردید. سالیسیلیک اسید موجب افزایش درصد و سرعت جوانه زنی و در نهایت موجب افزایش وزن تر و خشک گیاهچه های سیاهدانه تحت شرایط تنش گردید. بنظر می رسد غلظت های بالاتر سالیسیلیک اسید (5/0 تا 1 میلی مولار) سبب افزایش کلیه صفات مذکور در شرایط کنترل و تنش می گردند.

    کلیدواژگان: تنش شوری، جوانه زنی بذر، سالیسیلیک اسید، سیاهدانه
  • مهدی بیات*، آزاده رحمنی، رضا امیرنیا، مهدی رمضانی صفحات 73-82

    به منظور مطالعه تاثیر روش های مختلف پیش تیمار (هاردنینگ، آبگرم، آب مقطر، کلرید پتاسیم، نیترات کلسیم ، کلرید سدیم، نیترات پتاسیم و شاهد) و مدت زمان پیشتیمار بذر (3 و 6 ساعت) بر خصوصیات گیاهچه ای و شاخصهای جوانه زنی بذر ختمیخبازی، دو تحقیق به صورت مجزا در شرایط آزمایشگاهی و گلدانی در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه به اجرا درآمد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان دادکه اثر پیشتیمار، مدت زمان پیشتیمار و اثرات متقابل آنها بر روی تمامی صفات کاملا معنی دار بوده و در اکثر موارد پیش تیمار بذر باعث بهبود صفات شدند. به طوری که در برخی موارد افزایش 3 تا 8 برابری در شاخص های رشد گیاهچه نسبت به شاهد مشاهده گردید. همچنین نتایج نشان دادند که با افزایش مدت زمان پیشتیمار، تمامی مولفه های جوانه زنی بهبود یافتند. در نهایت مشخص شدکه نیتراتکلسیم در مدت زمان 3 و 6 ساعت بیشترین اثرات مثبت را بر شاخص های گیاهچهای و جوانه زنی داشته است. لذا میتوان از این پیش تیمار جهت آمادهسازی بذور ختمی خبازی برای کشت استفاده نمود.

    کلیدواژگان: پیش تیمار بذر، شرایط آزمایشگاهی و گلدانی، مولفه های جوانه زنی و گیاهچه ای
  • مهدی براانی دستجردی، محمد رفیعی الحسینی*، عبدالرزاق دانش شهرکی، سید مجتبی هاشمی جزی صفحات 83-96

    این آزمایش به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 1390 - 1389 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد انجام شد. در این آزمایش تیمارهای آبیاری در سه سطح بدون تنش آبیاری پس از 50 میلیمتر تبخیر از تشتک کلاس A تنش ملایم و شدید (یه ترتیب آبیاری پس از70 و 90 میلیمتر تبخیر از تشتک کلاس A (به عنوان عامل اصلی و محلول پاشی روی و منگنز هر کدام در سه سطح (محلولپاشی با آب خالص، محلولپاشی 100 و 200 گرم در هکتار روی و محلول پاشی با آب خالص، محلولپاشی 150 و 300 گرم در هکتار منگنز) به صورت فاکتوریل، به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد تنش خشکی اثر معنی داری بر سرعت جوانه زنی، متوسط زمان جوانه زنی، طول و وزن خشک گیاهچه نداشت و سبب افزایش معنی دار درصد جوانه زنی، ضریب سرعت جوانه زنی و شاخص ویگور I و II شد. همچنین محلول پاشی منگنز به میزان 150 گرم در هکتار دارای بیشترین درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، ضریب سرعت جوانه زنی، شاخص ویگور I و II و کمترین متوسط زمان جوانه زنی بود. بالاترین میزان سرعت جوانه زنی، طول گیاهچه، وزن خشک گیاهچه، شاخص ویگور Iو IIدر تیمار 100 گرم در هکتار روی بدست آمد

    کلیدواژگان: سرعت رشد گیاهچه، شاخص های جوانه زنی، لوبیا قرمز، ویگور بذر
  • امید لطفی فر*، ایرج الله دادی، اسکندر زند، غلام عباس اکبری، سمانه متقی صفحات 97-108

    به منظور بررسی اثر تنشهای خشکی و شوری بر خصوصیات مرتبط با جوانه زنی و رشد گیاهچه توده علف هرز خردل وحشی جمع آوری شده از مزارع گندم آبی سه آزمون جداگانه در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار در موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور انجام شد. سطوح مختلف تنش خشکی و شوری شامل پتانسیل های صفر (شاهد)، 2 ،-4 ،-6 ،-8 - و 10 -بار بود که به منظور ایجاد آنها به ترتیب از دو ماده پلیاتیلن گلایکول   PEGو کلرید سدیم NaCl استفاده شد.درصد و سرعت جوانه زنی، طول گیاهچه، طول ساقه چه، طول ریشه چه و شاخص بنیه گیاهچه صفات اندازهگیری شده در این آزمایش بود.نتایج حاکی از تاثیرمنفی و معنیدار تنشهای مذکور بر روی کلیه صفات مورد بررسی بود که این تاثیرمنفی در تنش خشکی به صورت معنی دار بیشتر از تنش شوری بود که نشان دهنده مقاومت بالاترخردل وحشی به تنش شوری نسبت به خشکی میباشد. طول ساقه چه در برخورد با هر دو تنش بیشتر از طول ریشه چه تحت تاثیرقرار گرفت که حاکی از حساسیت بالاتر این صفت میباشد. بر اساس مدل برازش داده شده X50 یا پتانسیلی که سبب کاهش 50 درصدی جوانه زنی نهایی و سرعت جوانه زنی خردل گردید در تنش شوری به ترتیب 33/7 و 03/5 بوده که به صورت معنی دار بالاتر از X50 مربوط به تنش خشکی (به ترتیب 47/4 و 90/2 بار) بود.

    کلیدواژگان: تنش، جوانه زنی، خردل وحشی، خشکی و شوری
  • ستار غلامی گنجه، امین صالحی، علی مرادی* صفحات 109-118

    تغذیه مناسب گیاه مادری نقش مهمی در تولید بذرهای با بنیه زیاد دارد. به همین منظور آزمایشی در سال 1392 به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 12 تیمار و 3 تکرار بر شاخصهای جوانه زنی بذور زیره سبز حاصله از پایه های مادری تیمار شده با سطوح مختلف کودهای زیستی ورمیکمپوست و قارچ مایکوریزا در دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج انجام شد. بذرهای مورد استفاده در آزمایش از مزرعه ای که در سال قبل مقادیر ورمیکمپوست در سه سطح (صفر، 5 و 10 تن در هکتار) و قارچ مایکوریزا در 4 سطح (بدون کاربرد، کاربرد گونه mosseae Glomus ،گونه intraradices Glomus و کاربرد تلفیقی هر دو گونه) دریافت کرده بودند به دست آمدند. نتایج نشان داد که اثرات ساده ورمیکمپوست و مایکوریزا بر اغلب صفات جوانه زنی و نیز میزان نیتروژن و فسفر بذر معنیدار بود. همچنین نتایج اثرات متقابل حاکی از آن بود که بیشترین طول ریشهچه (571/2 سانتیمتر)، طول ساقهچه (612/1 سانتیمتر) و شاخص بنیه بذر (069/3 (در بذور حاصل از مصرف 10 تن ورمیکمپوست در هکتار همراه با قارچ mosseae. G ،بیشترین میزان نیتروژن و فسفر بذر در بذور حاصل از مصرف 10 تن ورمیکمپوست در هکتار همراه با کاربرد تلفیقی هر دو گونه قارچ mosseae. G و intraradices. G ،بیشترین طول گیاهچه در بذور حاصل از مصرف 10 تن ورمیکمپوست در هکتار بدون استفاده مایکوریزا؛ بیشترین سرعت جوانه زنی در بذور حاصل از مصرف 5 تن ورمیکمپوست در هکتار بدون استفاده مایکوریزا و بیشترین درصد جوانهزنی در بذور حاصل از مصرف 5 تن ورمیکمپوست در هکتار همراه با قارچmosseae. G به دست آمد. در مجموع نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که استفاده از کود ورمیکمپوست و قارچ مایکوریزا به ویژه مصرف 10 تن ورمیکمپوست در هکتار همراه با کاربرد تلفیقی هر دو گونه قارچ mosseae. G و intraradices. G میتواند از طریق افزایش جذب عناصر غذایی از جمله نیتروژن و فسفر بذر منجر به بهبود اکثر شاخص های جوانه زنی در گیاه زیره سبز شود.

    کلیدواژگان: جوانه زنی بذر، زیره سبز، شاخص بنیه گیاهچه، فسفر، نیتروژن
|
  • Pages 1-13

    To study the effects of drought stress and nitrogen fertilizer levels on some seed quality indices of two red kidney bean genotypes, a field experiment was carried out as a split factorial arranged in a randomized complete blocks design with three replications. The main plots were three drought stress levels [irrigation after 60 (without stress), 90 (mild stress) and 120 (severe stress) mm evaporation from open pan class A] and factorial combinations of N fertilizer at four levels (0, 50, 100, and150 kg N ha-1) and two red bean genotypes (Akhtar and D81083) were assigned in sub-plots. The seeds were evaluated by standard germination test and electrical conductivity (EC) test after harvesting at full ripeness. These experiments were carried out as factorial based on a completely randomized design. Results showed that drought stress decreased normal seedling percentage, root length, shoot length, root weight, shoot weight, and seedling vigor index. Also, application of nitrogen fertilizer increased EC value, root length, shoot length and seedling length vigor index. Generally, germination indices of D81083 in non-stress conditions were better than Akhtar but, there was not significant difference between two genotypes in terms of severe drought stress level

    Keywords: Electrical conductivity test, Standard germination test, seedling growth, Seed vigor
  • Pages 15-26

    In order to evaluate the priming effects of gibberllic acid and potassium nitrate on germination and seedling growth characteristics of three populations Satureja sahendica،, an experiment was conducted. The treatments including plant populations (Majarition, Zeninjab and Osko), gibberllic acid (500, 250 ppm) and potasium nitrate (1%, 2%) and cold treatment in three replications arranged in factorial was carried out in greenhouse and laboratory conditions in Natural Gene Bank Group of Research Institute of Rangeland and Forestry in 2011- 2012. After seedling growth, traits including: percentage and speed of germination, root and shoot length , ratio of root length by shoot length, vigor index, normal seedlings, seedling length, fresh and dry weight and ratio of dry weight to fresh weight were measured in laboratory condition. Also in greenhouse, traits including: percentage and speed of emergence, root and shoot length , ratio of root length by shoot length, normal seedlings, seedling length, fresh and dry weight and ratio of dry weight to fresh weight were measured. Analysis of variance showed that there were significanc differences between populations, treatments and interaction of populations with treatments(5%) for all traits in both experimental conditions except for seed emergence percentage and shoot length in greenhouse condition. Comparing seed germination characteristics of three population showed that population of Mjarishen selected from East Azarbijan had higher vigor characteristics like seed germination (97%), speed of germination (15 sprout/day) and vigor index(41) than other populations in laboratory condition. In greenhouse condition, percentage and speed of emergence of Osko population as 17% and 1 sprout/day, respectively, were higher than other two populations. Effect of treatment on the populations showed that priming of the seeds with gibberllic acid were more effective for vigor traits like(germination speed, emergence speed and vigor index) than the other treatments in both experimental conditions.

    Keywords: Gibberllic Acid, Potasium nitrate, Seed performance, Seed, seedling characteristics
  • Pages 27-38

    In order to investigate the effects of increasing soluble phosphorus (P) on seed production and quality of black seed (Nigellasativa L.) in a calcareous soil, a field experiment was conducted at Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran, in 2013. Field experiment was conducted as factorial layout based on a complete randomized block design with four replications. The fertilizer resources (vermicimpost (V) + Tiobacilus (T), Sulfur (S) + T, V+S+T and control) and three levels of P (0, 30 and 60 kg.ha-1) were the first and second experimental factors, respectively. Seed vigor was also assessed by radicle emergence (RE) test for further evaluation of the effects of P on mother plant on the quality of producing seeds. A germination percentage at day 4 was used as seed vigor test. The resources of soil amendment (V+T, S+T and V+S+T) significantly decreased the P concentration in coat, P percentage of coat to seed and mean germination time. For instance, by applying V+S+T, P concentration in coat and mean germination time were decreased by 18 and 10%, as compared to control treatment.However, 1000 seed weight, seed vigor, P concentration in embryo and seed were significantly increased by applying the resources of soil amendment. There was a significant negative relationship between 1000 seed weight and P concentration in coat (R2= 0.66 **). It seems that under P-deficient conditions in soil, mother plant prefer to produce more longevity seeds, instead to increase theseed vigor, by increasing the P allocation to seed coat

    Keywords: Mean Germination Time, seed phosphorus, Radicle emergence (RE) test, Seed vigor
  • Pages 39-52

    In order to study of salinity effects on seed germination and seedling growth of milk thistle and thistle, an experiment was carried out. Experiment was factorial based on a completely randomized design with three replications. Treatments included seeds of wild species milk thistle and thistle and five salinity levels (0, 50, 100, 150 and 200 mM NaCl). Results showed that salinity leads to decrease in germination percentage, germination rate and increase in mean germination time that these changes were more in thistle compared to milk thistle. Seedling growth indices (length and fresh and dry weight of cotyledon and hypocotyl) were also affected by salinity. Most traits of thistle were not affected by salinity (50 mM) in comparison with milk thistle, whereas these changes were higher in levels of salinity and this result indicated more relative tolerance to salinity in thistle. However, salinity caused to decline primary and secondary vigor and seed reserve use efficiency, but seed reserve using rate decreased under stress condition. The amount of Na+, K+ and Ca2+ in radicle increased in low levels of salinity and decreased by enhancing of stress intensity.

    Keywords: Elements content, Efficiency reservoirs, germination rate, tolerance
  • Pages 53-60

    In order to investigate the effect of temperature on the mobilization of protein reserves of wheat cultivars and seedling traits a factorial experiment conducted based on a completely randomized design at seed technology laboratory of  the Faculty of Agricultural sciences, University of Mohaghegh Ardabili with three replications. Treatments were three germination temperatures including 10, 20 and 30 ◦C and three wheat cultivars (Sardari, Finikan and MV17). Studied traits included germination percentage and rate, seedling dry weight, protease activity and protein content, respiration index and distribution of dry matter to seedling parts. Results showed that the highest germination percentage, rate and mean of germination time were related to 20 ◦C in all cultivars. The highest protein contentin in seed residual (8.7%) was observed in Sardari cultivar at 10 ◦C,but the lowest activity of protease (4.63 unit mg-1) was related to Finikan at this temperature. The highest amount of seed material lost as respiration (20.21) attained in MV17 cultivar at 30◦C. The highest seed reserves mobilization efficiency was related to Finikan and MV17 (1.23 and 1.2 respectively) at 20◦C. Seed dry matter distribution to radicle and plumule was different in cultivars and temperatures and the highest distribution to radicle (6.27%) and plumule (15.84%) were related to MV17 and Finikan cultivars, respectively at 20 ◦C. Seed protein reserves remobilization efficiency was the same in all cultivars at 20 ◦C, but MV17 at 10 ◦C and Finikan at 30 ◦C had the highest efficiency. In conclusion, higher germination percentage of MV17 at 20 ◦C can be related to the higher activity of protease

    Keywords: Distribution of dry matter, protease, Storage protein, temperature, Wheat
  • Pages 61-72

    The assessment of medicinal plants tolerance is very important for cultivation of them in saline areas. Salicylic acid is a growth regulator which its role was investigated in plants tolerance to environmental stresses such as salinity.In order to evaluate the effects of salicylic acid on early seed germination andseedling growth of black cumin (Nigella sativa) under salt stress, an experimentwas conducted in a factorial arrangement based on a completely randomized design with 15 treatments and three replications. The experimental treatments were including different concentrations of salicylic acid (0, 0.25, 0.5, 0.75 and 1 mM) and salinity (0, 50 and 100 mM). The seeds of black cumin which were primed with different concentrations of salicylic acid for 24 hour, for germination test under salt stress, they transferred into sterile petri dishes which contain 10 ml NaCl. Results revealed a significant reduction in germination percentage and rate, seedling dry weight, seed vigor index, radicle length, radicle fresh and dry weight, shoot length, shoot fresh and dry weight with increasing salinity stress. Pretreatment with salicylic acid caused an increase of plant tolerance to salinity stress.  The application of salicylic acid greatly caused the increment of germination percentage and rateand enhanced fresh and dry weight of black cumin under salt stress. It seems that higher concentrations of salicylic acid (0.5 up to 1 mM) caused an increase of all mentioned traits under normal and stress conditions.

    Keywords: Nigella sativa, Salinity stress, Seed germination, salicylic acid
  • Pages 73-82

    To study the influence of different priming methods (hardening, hydrothermal, hydro priming, KCl2, CaNO3, NaCl, KNO3 and control) and duration of priming (3 and 6 h) on seedling characteristics and germinationindices of Althaea Officinalis L. seeds, two laboratory and pot experiments carried out separately factorial arrangements based on a completely randomized design in the Agricultural faculty of Urmia University. Analysis of variance showedthat there were significant differences between priming methods, durations of priming and their interactions in respect of all traits. The seed priming methods as compared with control improved seedling and germination indices by 3 to 8 fold.On the other hand, it was confirmed that all of germination parameters improved along with increasing the duration of priming. Finally, it was found that CaNO3 priming for 3 and 6 hours had the mostpositive effects on the seedling and germination indices. Therefore, this priming can be used to prepare Althaea Officinalis seeds for planting.

    Keywords: Laboratory, Pot Conditions, Seed priming, Seedling, Germination Indices
  • Pages 83-96

    This experiment was conducted as split factorial in a Randomized Complete Block Design (RCBD) with three replications in the research farm of Shahrekord University during 2010-2011 growing season. In this experiment irrigation treatments in three levels of: non water stress (irrigation after 50 mm evaporation from class A pan), moderate and sever water stress (irrigation after 70 and 90 mm evaporation from class A pan, respectively) were used as main factor, while factorial combination of Zn (spraying with pure water, spraying of 100 and 200 g Zn per hectare) and Mn (spraying with pure water, spraying of 150 and 300 g Mn per hectare) were used as sub-factor. The results showed that drought stress did not have any significant effect on germination rate, mean germination time, seedling length and dry weight while significant increases were obtained on germination percentage, coefficient of velocity of germination and seed vigor indices (I and II). Moreover, Mn foliar application in amount of 150 g per hectare had the highest germination percentage, germination rate, coefficient of velocity of germination,vigor indices (I and II) and the lowest mean germination time. The highest germination rate, seedling length and dry weight and vigor indices (I and II) was obtained for 100 g Zn per hectare

    Keywords: Germination indices, Seed vigor, Seedling growth rate, Red bean
  • Pages 97-108

    This experiment was conducted to study the effect of salinity and drought stress on germination and growth characteristics of wild mustard seedlings collected from irrigated wheat fields on the base of a complete randomized design in Iranian Plant Protection Research Institute. Different levels of salinity and drought stress included of 0 (control), -2, -4, -6, -8 and -10 bar were created by NaCl and poly-ethylene-glycol (PEG), respectively. Measured criteria included of final germination percentage, germination speed, seedling length, plumule length, radicle length and seedling vigor index. According to the results, mentioned stresses had negative significant effect on germination rate and percentage, length of plumule, radicle and seedling and seedling vigor index. More significant effect in drought stress than salinity stress showed higher resistance of wild mustard in salinity stress rather than drought stress. Both salinity and drought stress affected length of plumule more than length of radical. It means that length of plumule is more sensitive to mentioned stresses. According to fitted model, X50 (the potential caused to 50% reduction of final germination and germination rate of wild mustard) related to salinity stress (7.33 and 5.03, respectively) was significantly higher than X50 related to drought stress (4.47 and 2.90, respectively).

    Keywords: Drought Stress, germination, Salinity stress, Wild mustard
  • Pages 109-118

    Proper nutrition of mother plant plays an important role in the production of seeds with high vigor. Therefore, a factorial experiment was done in a completely randomized design with 12 treatments and 3 replications to study the germination characteristics of cumin seeds which harvested from mother plants treated with different amounts of vermicompost and mycorrhiza fertilizers, in the Faculty of Agriculture, Yasouj University, Iran, in 2013. Vermicompost treatments consisted of three levels (0, 5 and 10 tons per hectare), and mycorrhiza fungi consisted of 4 levels (control, inoculation with Glomusmossae, inoculation with Glomusintraradices and inoculation with both species). For most of the germination traits, as well as seed nitrogen and phosphorus content, the effects of vermicompost and mycorrhiza were significant.  Results showed that the highest radicle length (2.57 cm), plumule length (1.61 cm) and vigor index (3.069) of the seeds was achieved by application of 10 ton vermicompost with G. mosseae, the highest seed nitrogen and phosphorus content observedin the application of 10 tons of vermicompost plus inoculation with two fungi, the largest seedling length was observed in application of 10 ton/ha vermicompost without mycorrhiza, the highest germination rate in the treatment of application 5 ton vermicompost without mycorrhiza and the highest germination percentage were obtainedin treatment of 5 tons vermicompost and G. mosseaeOverall, the results of this experiment showed that application of vermicompost and mycorrhiza especially combined treatment of 10  ton/ha verrmicompost plus G. mosseae and G.intraradices could increase uptake of nutritional elements such as nitrogen and phosphorous to seeds and  therefore enhance germination performance in cumin seeds.

    Keywords: cumin, nitrogen, Phosphorus, Seed germination, Seedling vigour index