فهرست مطالب

مجله فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم موسوی نژادمقدم، مرتضی بهنام رسولی*، سید عبدالرحیم رضایی، ناصر مهدوی شهری صفحات 79-88
    زمینه و هدف

    یکی از عوامل ضعف ترمیم اعصاب محیطی ضایعه دیده، مرگ نورونی رو به عقب در گانگلیون های ریشه پشتی نخاع است که به علت افزایش فعالیت اکسیدان ها می باشد. مطالعه حاضر تاثیر تیامین بعنوان یک آنتی اکسیدان را بر مرگ نورونی، متعاقب قطع عصب سیاتیک مورد بررسی قرار داده است.

    روش ها

    در این مطالعه پژوهشی از 25 موش صحرایی نر ویستار در 5 گروه آزمایشی استفاده گردید (5 موش در هر گروه). گروه 1گروه سالم و در گروه های 2 تا 5 عصب سیاتیک قطع شده و بترتیب تیمار روزانه با سرم فیزیولوژی (گروه کنترل)، تیامین داخل صفاقی (50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم) و تیامین موضعی (1/7 میلی گرم بر کیلوگرم) انجام گرفت. پس از 4 هفته، حیوانات قربانی شده و گانگلیون ریشه پشتی قطعه پنجم کمری جهت مطالعات بافت شناسی برداشته شد.

    یافته ها

    در بررسی مورفولوژیکی برشهای گانگلیون های گروه های با قطع عصب، مناطقی بدون سلول مشاهده شد که احتمالا در ارتباط با مرگ برنامه ریزی شده است. اندازه حجم گانگلیون های گروه های تیمار موضعی و سالم تفاوتی نداشت، در حالیکه در سایر گروه ها کاهش حجم گانگلیون در مقایسه با گروه سالم مشاهده گردید  (0/001> p) و کاهش حجم در گروه کنترل در مقایسه با گروه تیمار موضعی مشاهده شد (0/001 > p) . مقایسه تعداد نورون های گانگلیون ها بین گروه های تیمار موضعی و سالم معنادار نبود، اما کاهش نورون ها در سایر گروه های آزمایشی در مقایسه با گروه سالم مشاهده شد (0/01 > p)  مقایسه تعداد نورون ها بین گروه های تیمار موضعی و کنترل افزایش نشان داد ( 0/01 > p). 

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که تیامین، متعاقب تجویز دوز کافی، می تواند در گروه عوامل محافظ نورونی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تیامین، گانگلیون ریشه پشتی، مرگ نورونی
  • حمید غلامی پوربدیع*، مرضیه جنیدی، فریبا خداقلی، فاطمه شاعرزاده صفحات 89-98
    زمینه و هدف

    بیماری آلزایمر یک اختلال مغزی پیشرونده است که با زوال عقلی همراه است. قشر انتورینال یکی از اولین نواحی مغزی است که در بیماری آلزایمر درگیر می شود. در بیماران آلزایمری سطح بالایی ازپروتیین بتا آمیلویید درمناطق مختلف مغزی از جمله قشر انتورینال مشاهده می شود. مطالعات نشان داده اند بتاآمیلویید باعث اختلال هومیوستاز کلسیمی می شود. در این مطالعه تغییرات مولکولی درناحیه CA1 هیپوکامپ متعاقب تزریق بتاآمیلویید در ناحیه انتورینال و همچنین نقش احتمالی محافظتی مسدود کننده های کلسیمی مورد بررسی قرار گرفت.

    روش ها

    بتاآمیلویید (یک میکروگرم/دو میکرولیتر) در قشر انتورینال دو طرف موشهای ویستار نر تحت جراحی استریوتاکسیکی تزریق شد و سپس یک کانول راهنما در بطن طرفی راست کاشته شد. ایزرادیپین و نیمودیپین با دوز 30 میکروگرم به صورت داخل بطنی روزانه به مدت 6 روز تزریق شد. در روز هفتم میزان بیان کالپین 2، کاسپاز 12 و 3 در ناحیه CA1 توسط تکنیک وسترن بلات اندازه گیری شد. برای نشان دادن سلول های دچار آپوپتوز از تست تانل استفاده شد.

    یافته ها

    تزریق بتاآمیلویید در ناحیه انتورینال موجب افزایش بیان کالپین 2، کاسپاز 12 و 3 در ناحیه CA1 شد. همچنین تعداد سلول های دچار آپوپتوز در ناحیه CA1 متعاقب آمیلوییدوپاتی در قشر انتورینال افزایش یافت. بدنبال تیمار موش ها با ایزرادیپین و نیمودیپین بیان کالپین 2، کاسپاز 12 و 3 کاهش یافت و همچنین تعداد سلول های آپوپتوتیک به سطح کنترل نزدیک شد.

    نتیجه گیری

    آمیلوییدوپاتی قشر انتورینال می تواند پروفایل مولکولی مرتبط با آپوپتوز را در نواحی مجاور مانند CA1 تغییر دهد و تیمار با مسدود کننده های کانال کلسیمی می تواند از این تغییر جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: بیماری آلزایمر، قشر انتورینال، مسدود کننده های کانال کلسیم، CA1
  • جلال بابایی*، محمد سیاح، مجید گل کار صفحات 99-107
    زمینه و هدف

    توکسوپلاسموز یک عفونت انگلی با شیوع جهانی است که بوسیله توکسوپلاسما گوندی ایجاد می شود. علایم عفونت حاد شبیه سرماخوردگی است ولی عفونت مزمن بدون علامت است. در این مطالعه اثر کوتریماکسازول بر تیتر انگل و پاسخ التهابی در مغز موش های مبتلا به توکسوپلاسموز بررسی شده است.

    روش ها

    موش های سوری با تزریق صفاقی کیست انگل به توکسوپلاسموز مبتلا شدند. توالی 529REP- (معرف بار انگل) و TNF-α (معیار پاسخ التهابی) در مغز موش ها با روش واکنش زنجیره ای پلیمراز کمی، در هفته های 1 تا 8 پس از تزریق کیست و نیز متعاقب درمان با کوتریموکسازول اندازه گیری شد. درمان با کوتریموکسازول ده روز پیش از شروع هفته چهارم و هشتم عفونت شروع شد و بمدت 10 روز ادامه یافت.

    یافته ها

    از روز 4 تا 14پس از تزریق کیست، موش ها دچار آسیت شدید شدند. مقادیر 529REP-  نشان داد انگل هفته اول وارد مغز شده و هفته دوم و سوم با سرعت تکثیر می یابد. بیان TNF-α از هفته دوم شروع شده و به اوج می رسد و هفته های بعد کاهش می یابد. کوتریموکسازول بطور معنی داری موجب کاهش معنی دار رونویسی 529REP- و TNF-α در هفته 4 و 8 عفونت شد. درمان در هفته 4 با افزایش معنی دار وزن موش ها  (0/05 > p) نسبت به گروه درمان نشده همراه بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که در موش های سوری مبتلا به توکسوپلاسموز، تجویز مزمن کوتریموکسازول با مهار تکثیر انگل و پاسخ التهابی در مغز موش ها و بهبود بیماری همراه است.

    کلیدواژگان: توکسوپلاسما گوندی، کوتریماکسازول، TNF-α، REP-529
  • مریم موسوی نژادمقدم، مرتضی بهنام رسولی*، سید عبدالرحیم رضایی، ناصر مهدوی شهری صفحات 108-116
    زمینه و هدف

    برای ترمیم یک فیبر عصبی قطع شده، فرایندهای تشکیل مخروط رشد و جوانه زنی آکسونی، تکثیر سلول های شوان، ساختن غلاف میلین و عواملی دیگر ضروری می باشند. جهت تسهیل و تقویت این فرایندها، مداخلات دارویی توصیه می گردد. در مطالعه حاضر آثار تیامین، دگزامتازون و ان-استیل سیستیین بر جوانه زنی آکسونی با یکدیگر مقایسه شد.

    روش ها

    در 24سر موش صحرایی نر ویستار، عصب سیاتیک راست قطع گردید و دو انتهای بریده شده عصب به درون یک قطعه لوله سیلیکونی بخیه زده شد. سپس موش های صحرایی به چهار گروه (در هر گروه 6 موش) تقسیم و با ان-استیل سیستیین (150میلی گرم بر کیلوگرم)، دگزامتازون (0/2 میلی گرم بر کیلوگرم)، تیامین (50 میلی گرم بر کیلوگرم) و سرم فیزیولوژی (گروه کنترل)، به طور روزانه و به صورت داخل صفاقی تیمار شدند. در پایان دوره آزمایش (16 هفته)، حیوانات قربانی شده و جوانه آکسونی جهت بررسی های بافت شناسی برداشته شد.

    یافته ها

    اگرچه تفاوت معنادار در تعداد فیبرها، قطر آکسون و ضخامت غلاف میلین در بین گروه های آزمایشی و کنترل وجود نداشت اما قطر آکسون در گروه تیمار با تیامین نزدیک به افزایش نشان داد (0/06= p). سطح مقطع عصب در گروه دگزامتازون در مقایسه با گروه کنترل و سایر گروه های آزمایشی به طور معناداری کم شده بود (0/05 > p). کاهش معنادار قطر آکسون و ضخامت غلاف میلین در گروه دگزامتازون در مقایسه با گروه تیامین مشاهده شد (0/05 > p).

    نتیجه گیری

    در ترمیم عصب سیاتیک موش صحرایی ممکن است تجویز دگزامتازون اثر مخرب، تیمار با تیامین تا حدودی اثر مفید و ان-استیل سیستیین تاثیر واضحی بر ترمیم نداشته باشند.

    کلیدواژگان: ان-استیل سیستئین، تیامین، جوانهزنی آکسونی، دگزامتازون
  • مرتضی امیرتیموری، ایمان فاطمی، جلال حسن شاهی، آیت کائیدی* صفحات 117-123
    زمینه و هدف

    تجویز مزمن مورفین، با تغییرات ساختاری در مغز همراه است. در برخی مطالعات اثرات آنتی اکسیدان و محافظت کننده عصبی متفورمین نشان شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر متفورمین بر حافظه کاری موش های تیمار شده با مورفین انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه از 40 موش صحرایی نر نژاد ویستار استفاده شد. حیوانات به 5 گروه آزمایشی (8 سر موش صحرایی در هر گروه) تقسیم شدند. (1): (دریافت سالین بصورت خوراکی به مدت 7روز)؛ (2): متفورمین (دریافت mg/kg 50 متفورمین، به صورت خوراکی به مدت 7 روز)؛ (3): مورفین (دریافت mg/kg 10مورفین دو بار در روز به صورت زیر پوستی به مدت 7 روز) و (4و 5): مورفین + متفورمین (دریافت mg/kg 10 مورفین و  mg/kg50 متفورمین یا  mg/kg 10مورفین و  mg/kg 5 متفورمین به مدت 7 روز). برای بررسی حافظه کاری از آزمون رفتاری اندازه گیری رفتار تناوب در ماز Y شکل استفاده شد. برای بررسی میزان پراکسیداسیون لیپیدی میزان مالون دی آلدهید در بافت هیپوکمپ مغز سنجیده شد.

    یافته ها

    مورفین، باعث نقص حافظه کاری و افزایش میزان مالون دی آلدهید نسبت به گروه کنترل گردید (0/001> p). متفورمین به تنهایی تاثیری بر حافظه کاری نداشت اما با دوز mg/kg 50 در موش های دریافت کننده مورفین بط ور معناداری باعث بهبود عمکرد حافظه کاری (0/01> p) و کاهش میزان مالون دی آلدهید (0/01> p) نسبت به گروه صرفا تیمار شده با مورفین شد.

    نتیجه گیری

    متفورمین می تواند نقص حافظه کاری القا شده با مورفین در موش های صحرایی را بهبود دهد.

    کلیدواژگان: حافظه کاری، ماز Y شکل، مالون دی آلدهید، متفورمین، مورفین
  • قربانگل اصحابی، مژده فتاحی، سید مرتضی کریمیان، اسماعیل ریاحی* صفحات 124-131
    زمینه و هدف

    هیپوتالاموس کناری ساختاری مهم در مدار پاداشی مغز است و مطالعات نشان داده اند که تحریک عمقی پرفرکانس مغز در این ناحیه می تواند از ایجاد وابستگی روانی به مورفین در موش صحرایی جلوگیری کند. در این مطالعه تاثیر تحریک عمقی مغز در هیپوتالاموس کناری بر میزان گیرنده های دوپامینی قشر پیش پیشانی بررسی شده است.

    روش ها

    الکترودهای تحریکی به صورت دوطرفه در هیپوتالاموس کناری کار گذاشته شدند. موش ها در چهار گروه جای گرفتند: مورفین-تحریک عمقی پرفرکانس ، سالین-تحریک عمقی پرفرکانس ، مورفین-شم، سالین-شم. مورفین (5 میلی گرم بر کیلوگرم) و سالین در چهار روز تزریق شدند و پس از هر تزریق، تحریک عمقی مغز (پالس های مربعی با شدت 150 میکروآمپر، پهنای 100 میکروثانیه و فرکانس 130 هرتز) یا تحریک شم به مدت 30 دقیقه مطابق با گروه مربوطه انجام شد. یک روز پس از آخرین تزریق، قشر پیش پیشانی جدا شد و برای سنجش میزان گیرنده های دوپامینی و mRNA c-fos مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    درمان با مورفین میزان گیرنده های D1 را افزایش و گیرنده های D2 را کاهش داد و بر گیرنده های D5، D3 و D4 تاثیر معنی داری نداشت. تحریک عمقی مغز در گروه دریافت کننده مورفین توانست از افزایش گیرنده های D1 جلوگیری کند، گیرنده های D5 را کاهش دهد، و گیرنده های D2 و D3 را افزایش دهد ولی بر گیرنده های D4 تاثیری نداشت. مورفین بیان mRNA c-fos را کاهش داد و تحریک عمقی مغز توانست این اثر را برگرداند.

    نتیجه گیری

    تحریک عمقی پرفرکانس مغز در هیپوتالاموس کناری می تواند سیستم دوپامینی مغز را بویژه در قشر پیش پیشانی دستخوش تغییر نماید.

    کلیدواژگان: تحریک عمقی مغز، گیرنده های دوپامینی، مورفین، موش صحرایی، هیپوتالاموس کناری
  • عفت باران، محمود الله دادی سلمانی*، ایران گودرزی، تقی لشکربلوکی صفحات 132-141
    زمینه و هدف

    تشنج های صرعی دوره ماهیانه، عمدتا به دنبال کاهش سطح پروژسترون اتفاق می افتد. از طرفی، آستروسیت ها بر تحریک پذیری مغزی اثرگذارند. لذا، اثرات محافظتی پروژسترون بر رفتار تشنجی، میزان گلوتامات و گابا و دخالت آستروسیت ها (فعالیت آنزیم گلوتامین سنتتاز) بررسی شده است.

    روش ها

    موش های ماده صحرایی ویستار (120 سر) در این مطالعه تجربی در شش گروه آزمایشی شامل کنترل سالم، کنترل اوارکتومی، پیلوکارپین، سه گروه درمانی پروژسترون (دوزهای 0/2، 2 و 20  میلی گرم/کیلوگرم) قرار گرفتند. مدل لیتیوم-پیلوکارپین برای القای تشنج استفاده شد و رفتار حیوانات به مدت یک ساعت ارزیابی گردید. پروژسترون، به صورت روزانه طی پنج روز برای درمان تشنج تزریق گردید. در گروهی از حیوانات پس از 5 روز و در گروهی دیگر پس از 30 روز، مغز خارج شد و سپس محتوی کلی گلوتامات و گابای هیپوکامپ، و فعالیت آنزیم گلوتامین سنتتاز اندازه گیری شد.

    یافته ها

    زمان نهفته تشنج، فقط در گروه پروژسترون با دوز بالا، 184% کاهش و مدت زمان تشنج در گروه های دوز پایین، متوسط و بالای پروژسترون (105، 59 و 265%) کاهش یافت. در گروه های 5 روزه، میزان فعالیت آنزیم گلوتامین سنتتاز، در گروه تیمار با دوز بالا کاهش (164%) نشان داد. در گروه های 30 روزه، محتوی گابای گروه پیلوکارپین، افزایش (176%)  و محتوی گابا در گروه های دوز پایین، متوسط و بالای پروژسترون (106، 70 و 64%) کاهش نشان دادند.

    نتیجه گیری

    تجویز پروژسترون خواص ضدتشنجی وابسته به غلظت دارد و همزمان میزان گلوتامات و گابا و فعالیت آنزیم گلوتامین سنتتاز آستروسیتی را تغییر می دهد.

    کلیدواژگان: پروژسترون، صرع، گلوتامات و گابا، گلوتامین سنتتاز، هیپوکمپ
  • فاطمه شریعت نیا، سیدعادل معلم، مهناز احمدی منش، الهام رمضانی، زهرا طیرانی نجاران* صفحات 142-147
    زمینه و هدف

    هدف از مطالعه حاضر مقایسه روش های جداسازی سلول های بنیادی از پالپ دندان مولر سوم افراد بالغ و بررسی تمایز آن ها به دو بافت استخوان و چربی است.

    روش کار

    پالپ دندان آسیاب به سه روش (1) کشت مستقیم قطعات پالپ، (2) هضم آنزیمی پالپ و کشت سلول ها و (3) کشت مستقیم قطعات پالپ و ثابت کردن آن ها با لامل صورت گرفت. شاخص های سطحی سلول های بنیادی با روش فلوسایتومتری و بررسی تمایز به بافت چربی ساز و استخوان ساز به ترتیب با رنگ آمیزی روغن قرمز-O و آلیزارین قرمز-S صورت گرفت. اندازه گیری آلکالین فسفاتاز، RUNX2 و استیوپونتین با آزمون وسترن بلات صورت گرفت.

    نتایج

    کشت سلول ها با روش هضم آنزیمی سریع تر بوده، ولی در روش های 1 و 3 رشد سلول ها کند بوده، خطر آلودگی و آسیب سلول ها ناشی از لامل وجود دارد.

    نتیجه گیری

    سلول های بنیادی پالپ دندان آسیاب جداشده به روش 2 سرعت رشد بیشتری دارند و قابلیت تمایز و تبدیل به سلول های استخوان و چربی را دارا می باشند.

    کلیدواژگان: جداسازی، تمایز استخوان ساز، تمایز چربی ساز
|
  • Maryam Mousavinezhad Moghaddam, Morteza Behnam Rassouli*, Seyed Abdol Rahim Rezaee, Naser Mahdavi Shahri Pages 79-88
    Background and aims

    The retrograde neuronal death in the dorsal root ganglia (DRG) can be the main factor in poor regeneration of injured peripheral nerves occurring by increased activity of oxidant agents. The present study investigated the effect of thiamine treatment, as an antioxidant, on neuronal death after sciatic nerve transection.

    Methods

    Twenty-five male Wistar rats were allocated in 5 experimental groups (n = 5). Group 1 was considered as intact. The sciatic nerve was transected in groups 2 to 5. Then rats were treated daily with physiological saline (control group), thiamine (50 and 100 mg/kg; i.p.) and thiamine (1.7 mg/kg locally). After four weeks, animals were sacrificed and L5DRG was removed for histological assessment.

    Results

    Morphological analysis showed some no cell areas in L5DRG sections, which may be related to apoptotic cells in axotomized animals. L5DRG volume measurement showed no significant difference between intact and local thiamine treated group, while its volume was significantly reduced in other experimental groups (p < 0.001). This parameter was also significantly reduced in control group compared with local thiamine treated group (p < 0.001). Although the difference of L5DRG cell number in local thiamine treated group was not significant, its reduction was significant in control and intraperitoneal groups compared with intact group (p < 0.01). The L5DRG cell count in local thiamine treated group was significantly higher than that in control group (p < 0.01).

    Conclusion

    These findings may indicate that thiamine if is administered in sufficient doses can be classified as neuroprotective agent.

    Keywords: Thiamine, Dorsal root ganglia, Neuronal cell death
  • Hamid Gholami Pourbadie*, Marzieh Joneidi, Fariba Khodagholi, Fatemeh Shaerzadeh Pages 89-98
    Background and aims

    Alzheimer's disease (AD) is a progressive brain disorder that is associated with dementia. The entorhinal cortex (EC) is one of the first brain regions affected in AD. High level of beta-amyloid (Aβ) is seen in various brain regions, including the EC. Previous studies have shown that Aβ causes calcium dyshomeostasis. In this study, molecular changes in the CA1 region following microinjection of Aβinto the EC and the potential protective role of calcium channel blockers was investigated.

    Methods

    Aβ (1 µg/2 μl) was injected into the right EC of male Wistar rats under stereotaxic surgery, and then a guide cannula was planted in the right ventricle. Isradipine and nimodipine were intraventricularly injected at 30 μg daily for 6 days. On the seventh day, the expression of Calpain 2, Caspase 12 and 3 in hippocampal CA1 was measured by western blot technique. Pro-apoptotic changes were also assessed by Tunnel test.

    Results

    Results indicated that Aβ injection into the EC increased the expression of Calpain 2, Caspase 12 and 3 in the CA1 region. Apoptotic cells were also increased in the CA1 region following amyloidopathy in the EC. Following the treatment of the rats with isradipine and nimodipine, the expression of Calpain 2, Caspase 12 and 3 decreased, and the number of apoptotic cells was returned to the control level.

    Conclusion

    EC amyloidopathy may change the molecular profile associated with apoptosis in neighbor regions such as CA1 and treatment with calcium channel blockers can prevent the changes.

    Keywords: Alzheimer's disease, entorhinal cortex, calcium channel blockers, CA1
  • Jalal Babaie*, Mohammad Sayyah, Majid Golkar Pages 99-107
    Background and aims

    Toxoplasmosis is a globally prevalent parasitic infection caused by Toxoplasma gondii. A flu-like syndrome is seen in the acute phase of infection with no obvious symptoms in the chronic phase. In this study effect of co-trimaxazole on parasite load and inflammation in the brain of infected mice was examined.

    Methods

    Mice were infected by intraperitoneal injection T. gondii cysts. Transcription of REP-529 (as indicator of parasite load) and TNF-α (as indicator of inflammation) were measured in the mice brain by RT-qPCR, at weeks 1-8 after injection of cysts, and after treatment with co-trimoxazole. Co-trimoxazole was administered 10 days before the weeks 4 and 8 of the infection for 10 days.

    Results

    Severe ascites was observed during 4-14 days after injection of cysts. The REP-529 transcription level indicates that the parasite enters the brain 1 week after cyst injection and proliferated rapidly in the second and third weeks. TNF-α level increased and reached the maximum level in the second week and then decreased in the next weeks. Co-trimoxazole significantly reduced transcription of both REP-529 and TNF-α during 4 and 8 weeks of infection. Co-trimoxazole caused significant (p < 0.01) weight gain in mice at the week 4 of infection compared to the untreated group.

    Conclusion

    We found chronic administration of co-trimoxazole to mice infected by T. gondii can inhibit parasite proliferation and inflammation in the brain and cure the disease.

    Keywords: Toxoplasma gondii, Co-trimoxazole, TNF-α, REP-529
  • Maryam Mousavinezhad Moghaddam, Morteza Behnam Rassouli*, S.A. Rahim Rezaee, Naser Mahdavi Shahri Pages 108-116
    Background and aims

    Regeneration of nerve fibers in transected nerve injuries requires formation of growth cone and axonal sprouting, proliferation of Schwan cells, myelin synthesis and etc. Pharmacological interventions are recommended to improve and promote these processes. In the present study the effects of thiamine, dexamethasone and N-acetyl cysteine administrations on axonal sprouting are examined.

    Methods

    After transection of right sciatic nerve of 24 male Wistar rats, the two ends of cut nerve were sutured into a piece of silicone tube. The rats were then divided into four groups (n = 6); receiving N-acetyl cysteine (150 mg/kg), dexamethasone (0.2 mg/kg), thiamine (50 mg/kg) and normal saline (control) once daily by intraperitoneal injection. At the end of treatment period (16 weeks) animals were sacrificed and the axonal sprouts removed and histologically examined.

    Results

    There was no significant difference in the number of nerve fibers, axonal diameter and myelin sheath thickness among experimental groups. However, axonal diameter was almost increased in thiamine treated group (p=0.06). Moreover, a significant decrease (p < 0.05) in nerve cross sectional area was observed in dexamethasone group. The axonal diameter and myelin sheath thickness were also significantly decreased (p < 0.05) in dexamethasone group, compare to thiamine group.

    Conclusion

    Our data indicate that sciatic nerve regeneration in rats is inhibited by dexamethasone, might be ameliorated by thiamine, and is not changed by N-acetyl cysteine.

    Keywords: N-acetyl cysteine, Thiamine, Axonal sprouting, Dexamethasone
  • Morteza Amirteimoury, Iman Fatemi, Jalal Hassanshahi, Ayat Kaeidi* Pages 117-123
    Background and aims

    Chronic administration of morphine leads to structural changes in the brain. Some studies have shown the antioxidant and neuroprotective effects of metformin. The aim of this study was to investigate the effect of metformin on working memory in morphine-treated rats.

    Methods

    In this study, 40 male Wistar rats were used. Animals were divided into 5 experimental groups (8 rats in each group): 1- control (animals received saline, orally for 7 days); 2- Metformin (animals received 50 mg/kg metformin, orally for 7 days); 3- Morphine (animals received subcutaneous morphine 10 mg/kg twice a day for 7 days); 4 and 5- Morphine + metformin, animals received morphine and metformin (5 or 50 mg/kg, orally) daily for 7 days. To evaluate the working memory, Y-maze spontaneous alternation test was used. Lipid peroxidation was assessed by measuring level of Malondialdehyde (MDA) in hippocampal tissue of rats.

    Results

    Morphine administration resulted in working memory deficits and increased MDA levels compared to the control group (p < 0.001). Metformin alone, at the doses used, had no effect on the working memory but the dose of 50 mg/kg significantly improved working memory (p < 0.01) and decreased MDA level (p < 0.05) of the morphine-treated rats.

    Conclusion

    Metformin can improve morphine-induced deficits in the working memory of rats.

    Keywords: Working memory, Y-maze test, Malondialdehyde, Metformin, Morphine
  • Ghorbangol Ashabi*, Mojdeh Fattahi, Seyed Mortez Karimian, Esmail Riahi Pages 124-131
    Background and aims

    The lateral hypothalamus (LH) is a main component of the brain’s reward circuit. Previous studies have shown that high-frequency deep brain stimulation (DBS) of the LH prevents morphine-induced place preference in rats. In the present study we evaluated the effect of intra-LH DBS on the levels of dopamine receptors in the prefrontal cortex.

    Methods

    Electrodes were implanted into the LH bilaterally. Rats were allocated to four different groups: morphine-DBS, saline-DBS, morphine-sham, and saline-sham. Morphine (5mg/kg.sc) and saline were given in four consecutive days immediately followed by DBS (130 Hz pulse repetition frequency, 150 µA pulse amplitude, and 100 μs pulse width) or sham-DBS for 30 min corresponding to the experimental group. One day after the last injection rats were sacrificed and the prefrontal cortex was dissected for assaying dopamine receptors and c-fos mRNA expression.

    Results

    Morphine increased D1 receptor, decreased D2 receptor, and had no effect on D3, D4, and D5 receptors. DBS in morphine-treated rats prevented the elevation of D1 receptor, increased D2 and D3 receptors, decreased D5 receptor, and had no effect on D4 receptors. Morphine decreased c-fos mRNA levels in the prefrontal cortex and DBS increased it.

    Conclusion

    DBS of LH influenced the brain’s dopaminergic system particularly in the prefrontal cortex.

    Keywords: Deep brain stimulation, Dopamine receptors, Morphine, Rat, Lateral hypothalamus
  • Efat Baran, Mahmoud Elahdadi Salmani*, Iran Goudarzi, Taghi Lashkarbolouki Pages 132-141
    Background and aims

    Epileptic seizures, during menstrual cycle, are mostly due to low level of progesterone. Furthermore, astrocytes influence brain excitability. Therefore, this study investigates the anticonvulsive effect of progesterone on convulsions, glutamate and GABA content and the involvement of the astrocytes through glutamine synthetase (GS) enzyme.

    Methods

    Female Wistar rats (n = 120) were assigned in six experimental groups including; naïve control, ovariectomized control, pilocarpine, progesterone treatment groups (0.2, 2, and 20 mg/kg). Lithium-Pilocarpine model was used to induce convulsions and the behavior was evaluated during one hour after pilocarpine injection. Progesterone, with low, medium and high doses was daily administered for five days. Following five or thirty days, the brains were dissected and the hippocampal glutamate, GABA and the activity of glutamine synthetase were measured.

    Results

    Latency to convulsions decreased (184%), only in high-dose (HD) progesterone group, while the duration of seizures decreased in low, medium and high (105, 59, and 265%) doses of progesterone. In the five-day sacrificed animals, the GC activity decreased (164%) in HD progesterone treated group. In the thirty-day groups, GABA increased (176%) due to pilocarpine and decreased following the progesterone treatment in the low, medium and high (106, 70, and 64%) doses.

    Conclusion

    It is concluded that progesterone administration has anticonvulsive (concentration dependent) effects, and changes the glutamate and GABA content and astrocytic GS activity.

    Keywords: Progesterone, Epilepsy, Glutamate, GABA, Glutamine synthetase, Hippocampus
  • Fatemeh Shariatnia, Seyed Adel Moallem, Mahnaz Ahmadimanesh, Elham Ramazani, Zahra Tayarani Najaran* Pages 142-147
    Background and aims

    The aim of this study was to compare different isolation methods to obtain stem cells from adult human third molars pulp and investigation on their potential of osteogenic and adipogenic differentiation.

    Methods

    Dental pulp was isolated by three ways: 1) direct culture of pulp pieces, 2) enzymatic digestion of pulp using collagenase and dispase, and 3) direct culture of pulp pieces and fixing it with lamella. Stem cell surface markers were analyzed by flow cytometry method. Adypogenic and osteogenic differentiation were verified by Oil Red O staining and Alizarin Red S staining, respectively.

    Results

    The growth of cells cultured after enzymatic digestion was faster than those isolated by other methods and the use of lamella increased the risk of infection and cell damage.

    Conclusion

    Dental pulp stem cells isolated with enzymatic digestion has faster growth and might be as an available resource both for research and tissue engineering.

    Keywords: Isolation, osteogenic, adipogenic