فهرست مطالب

مجله مدیریت مخاطرات محیطی
سال دوم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدعلی بهشتی نیا*، مصطفی مقیمی صفحات 141-156

    مخاطرات در حوزه های مختلف ابعاد و جوانب مختلفی دارد. امروزه با توجه به حساسیت موجود در صنایع، افزایش توان سازمان ها در مواجهه با بحران ها و مقابله با عدم قطعیت ها و ریسک های تولید ضروری به نظر می رسد. یکی از راه هایی که برای مقابله با این ریسک ها مطرح می شود، افزایش چابکی، پایداری و انعطاف پذیری یک فرایند تولیدی است. در این تحقیق، نحوه افزایش توان برخورد با بحران ها و ریسک ها در بخش تولید با رویکرد مدیریت یکپارچه فرایند تولید، استفاده از ناوگان حمل ونقل اشتراکی و تولید چندمکانی با هدف کاهش تاخیر در تامین مواد و قطعات اولیه مورد نیاز شرکت تولید کننده بررسی می شود. به منظور حل مسئله از یک الگوریتم ژنتیک به نام الگوریتم ژنتیک پویا استفاده شده است. سپس به تحلیل نتایج در حالت تک مکانی و چند مکانی پرداخته می شود. نتایج نشان می دهد که حالت چندمکانی موجب تاخیر کمتری در تامین قطعات و مواد اولیه برای شرکت سازنده می شود. همچنین عواملی نظیر افزایش تعداد تامین کنندگان، تعداد وسایل نقلیه و کاهش تعداد سفارش ها، مقدار زمان های پردازش و حمل ونقل موجب کاهش تاخیر در زنجیره تامین می شود.

    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، تاخیر، تولید چندمکانی، زنجیره تامین، کاهش آسیب پذیری، مخاطرات
  • پروانه پیشنمازی*، یاسمین استوار ایزدخواه صفحات 157-170
    زمین لرزه های 21 مرداد 1391 اهر- ورزقان از جمله زلزله های دوگانه به شمار می رود که به فاصله 11 دقیقه از هم، اولی با بزرگای 2/6 و دیگری 3/6 ریشتر اتفاق افتاد. این زلزله بیش از 300 کشته و 3000 زخمی بر جای گذاشت. جلوگیری کامل از خسارات و آثار منفی یک زلزله در حال حاضر ممکن نیست، اما کنترل و مدیریت آن به گونه ای که خسارات مذکور به حداقل خود کاهش یابد، با استفاده از فرایند مدیریت بحران صحیح امکان پذیر است. همچنین عکس این موضوع هم می تواند مصداق پیدا کند؛ بدین معنا که مدیریت نادرست بحران، نه تنها می تواند دامنه خسارات را افزایش دهد، بلکه ممکن است به مخاطرات ثانویه مثل نارضایتی، اعتراض و بی نظمی اجتماعی، اغتشاش و... تبدیل شود. به همین دلیل اطلاع رسانی در مرحله وقوع بحران و انتشار اخبار دقیق و صحیح از مشخصات یک زلزله و آثار آن در ساعات اولیه، عامل تعیین کننده ای در فرایند مدیریت بحران و جلوگیری از بروز مخاطرات محیطی است.
    در این مقاله که بر اساس اطلاعات گردآوری شده اسنادی و کتابخانه ای و نیز مصاحبه با مسیولان و مدیران در مورد زلزله های دوگانه اهر- ورزقان تهیه شد، وضعیت اطلاع رسانی رسانه ها و به ویژه سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، به عنوان رسانه رسمی و ملی، بررسی شد؛ بدین منظور دو بعد اصلی اطلاع رسانی در حین بحران شامل: «اطلاع رسانی از وقوع زلزله و مشخصات آن» و «اطلاع رسانی از آثار زلزله» ارزیابی شده و ضعف ها و قوت های آن تشریح می شود. براساس بررسی های به عمل آمده در این مقاله نتیجه گیری می شود با اینکه اطلاع رسانی از وقوع زلزله های دوگانه اهر- ورزقان به درستی انجام گرفت که این مورد ناشی از ارتقای عملکرد شبکه های لرزه نگاری و شتاب نگاری در کشور است، اما اطلاع رسانی صحیح و سریع از آثار زلزله همچنان دچار نقصان است. یکی دیگر از نتایج این پژوهش مبین آن است که رسانه های محلی عملکرد مطلوب تری در پوشش خبری زلزله مذکور در مقایسه با رسانه ملی داشتند و عدم اطلاع رسانی کامل رسانه ملی از این واقعه، عرصه را برای فعالیت رسانه های غیررسمی و بیگانه و بروز شایعات هموار ساخت.
    کلیدواژگان: اطلاع رسانی، دقت و صحت خبر، زلزله اهر- ورزقان، سرعت خبر، صدا و سیما، مخاطرات
  • محمدابراهیم شمس ناتری*، مریم مهذب صفحات 171-189

    افزایش تولید مواد غذایی در عرصه های گوناگون، به مرور زمان بر رشد جمعیت تاثیر مثبت داشته است. اهمیت مواد غذایی در سلامت و زندگی انسان، به خصوص در حوزه اقتصاد انکارنشدنی است. با توجه به تقاضای روزافزون مواد غذایی در سراسر دنیا، افرادی به طور سهوی یا عمدی، از طریق تولید، عرضه، واردات و صادرات مواد غذایی فاسد و آلوده، سبب بیماری های لحظه ای، کوتاه مدت، طولانی مدت و حتی مرگ بسیاری از افراد می شوند. ازاین رو عدم ایمنی مواد غذایی به عنوان یکی از مخاطرات موجود، درصورتی که به خطر بالفعل تبدیل شود، منجر به واکنش آنی بدن شده و مسمومیت را به همراه خواهد داشت. در موارد بسیاری، عوارض ناشی از آن به مروز زمان و اغلب در دوران میانسالی، به صورت بیماری های مزمن بروز می یابد. از دیگر پیامدهای بالفعل شدن این گونه مخاطرات می توان به خسارت های مالی، کاهش تجارت مواد غذایی، کاهش گردشگری و افزایش هزینه های پزشکی و اقتصادی اشاره کرد. در تحقیق حاضر به منظور بحث و استدلال از روش کتابخانه ای، توصیفی- تحلیلی بهره گرفته شده و در مواردی نیز از نظر کارشناسان حوزه مواد غذایی، استفاده شده است. شناخت عوامل مداخله در مواد غذایی فاسد و آلوده از حیث جرم شناختی، می تواند به اتخاذ تدابیر پیشگیرانه و در نتیجه کاهش آستانه خطر کمک کند. از عوامل مداخله در مواد غذایی فاسد و آلوده می توان به عدم نظارت کافی بر مواد غذایی، نقایص و کمبودهای قانونی، تخلف برخی از بازرسان، نوسانات اقتصادی و فرهنگ کاری حاکم اشاره کرد که باید برای هر یک چاره اندیشی شود.

    کلیدواژگان: ایمنی مواد غذایی، پیشگیری، کاهش آستانه خطر، مخاطره، مداخله در مواد غذایی فاسد و آلوده
  • مجید جهانی*، سید محمدرضا حسینی بهشتی، سید حمید طالب زاده، مهدی قوام صفری صفحات 191-206

    انسان همواره در پی شناخت پدیده های مخاطره آمیز محیط اطراف زندگی بوده است. افراد و جوامع همواره به رابطه معنادار بین پدیده ها معتقد بودند و بیشتر از طریق احساس و تصورات ذهنی آنها را درک می کردند. درک تطور این شناخت یک ضرورت است. موضوعی که در این مقاله به آن پرداخته می شود، ارتباط و هماهنگی شناخت اسطوره ای با پدیده های مخاطره آمیز است. در این راستا به این پرسش پاسخ می دهیم که چرا مخاطرات اسطوره ای تفسیر می شدند و چرا تفسیر اسطوره ای مخاطره های طبیعی و انسانی بین جوامع مختلف، متفاوت بوده است. از این رو در نوع تفسیر اسطوره ای پدیده ها، نگرش های متفاوتی پدید آمده است. این مقاله با استفاده از روش قیاسی و استقرایی و از طریق مطالعات کتابخانه ای تهیه شده است. به نظر می رسد تبیین اسطوره ای، نوعی نگرش برای تفسیر انسانی از مخاطرات است. در این نگرش، انسان از علل علمی رخدادها اطلاعی ندارد و قادر به تفسیر علمی نیست ؛ همچنین در آن جنبه عقلانی (منطقی) کمتر مشاهده می شود . چنین تفسیری شامل پنداشت ها، باورها و داستان هایی است که تنها در محدوده تاریخ گذشته است. هرچند در حال حاضر نیز به شکل مدرن خود را ظاهر می سازد، آنچه در اسطوره گذشته و حال بازتاب داده شده، پاسخ به نیازها، دلهره ها، آرزوها و خواست های انسان است؛ انسانی که دیگر ابزارهای تشخیص وی هنوز به مرحله ای از بلوغ نرسیده است که خود را بی نیاز از اسطوره بداند. در این مقاله تلاش می شود که به نحوی این نگرش بررسی شود.

    کلیدواژگان: اسطوره، شناخت، مخاطرات، نگرش
  • سپهر چوب ساز*، مهدی آخوندزاده هنزائی، محمدرضا سراجیان مارالان صفحات 207-224
    ازآنجا که تشخیص آنومالی های لرزه ای به دلیل ساختار پیچیده زمین و عدم شناخت کامل سازوکار وقوع زلزله، دشوار است، دسترسی به داده های حرارتی متنوع به دست آمده از روش های سنجش از دوری سبب شده تا امکان بررسی آنومالی حرارتی قبل از وقوع زلزله های بزرگ فراهم شود. آنومالی های حاصل از پیش نشانگرهای حرارتی، از اصلی ترین منابع پیش بینی زلزله اند. در این مطالعه با استفاده از پیش نشانگرهای دمای سطح (Land Surface Temperature)، دمای جو (Atmospheric Temperature)، شار گرمای نهان سطح (Surface Latent Heat Flux) و موج بلند خروجی (Outgoing long-wave radiation) امکان وقوع آنومالی حرارتی قبل از زلزله های ورزقان (21/05/1391)، بوشهر (20/01/1392) و سراوان (27/01/1392) بررسی شده است.
    برای تشخیص آنومالی پیش از وقوع زلزله، سری زمانی مربوط به دمای سطح و دمای جو توسط محصولات سنجنده MODIS، شار گرمای نهان سطح از کتابخانه GLDAS و موج بلند خروجی از محصولات سنجنده AIRS در دوره زمانی قبل و پس از وقوع زلزله تشکیل شد و با تلفیق شبکه عصبی مصنوعی و الگوریتم بهینه سازی کلونی مورچه این سری های زمانی پیش بینی شده و امکان وقوع آنومالی در آنها بررسی شد. همچنین نتایج حاصل از این روش با نتایج روش شبکه عصبی با الگوی آموزش لونبرگ-مارکارد (Levenberg-Marquardt) مقایسه شده است. نتایج این تحقیق نشان دهنده وقوع آنومالی در تغییرات دمای سطح زمین، دمای جو، شار گرمای نهان سطح و موج بلند خروجی 10 تا 13 روز پیش از وقوع زلزله ورزقان، دمای جو و موج بلند خروجی 6-9 روز و شار گرمای نهان سطح 2 روز پیش از وقوع زلزله بوشهر و تشخیص آنومالی در تمامی پیش نشانگرهای حرارتی مورد مطالعه 5 تا 8 روز پیش از وقوع زلزله سراوان است.
    کلیدواژگان: آنومالی، الگوریتم بهینه سازی کلونی مورچه، زلزله، شبکه عصبی مصنوعی، پیش نشانگرهای حرارتی
  • ایمانعلی بلواسی*، محمدحسین رضایی مقدم، محمدرضا نیکجو، خلیل ولی زاده کامران صفحات 225-250
    زمین لغزش یکی از مخاطرات طبیعی در مناطق کوهستانی به شمار می رود که هرساله به خسارات زیادی منجر می شود. حوضه دوآب الشتر با داشتن چهره ای کوهستانی و مرتفع و شرایط طبیعی مختلف دارای استعداد بالقوه زمین لغزش است. هدف این تحقیق مقایسه مدل شبکه عصبی مصنوعی با فرایند تحلیل سلسله مراتبی، به منظور ارزیابی خطر زمین لغزش در حوضه دوآب الشتر است. بدین منظور ابتدا پارامترهای موثر در وقوع زمین لغزش استخراج و سپس لایه های مربوط تهیه شد. سپس نقشه پراکنش زمین لغزش های رخ داده حوضه تهیه شد. در ادامه با مقایسه و بررسی نقشه عوامل موثر بر لغزش با نقشه پراکنش زمین لغزش ها، تاثیر هر یک از عوامل شیب، جهت شیب، ارتفاع، سنگ شناسی، بارش، کاربری اراضی، فاصله از گسل و آبراهه در محیط نرم افزار ArcGIS سنجیده شد. در این پژوهش به منظور پهنه بندی خطر زمین لغزش در حوضه دوآب الشتر، از مدل های شبکه عصبی مصنوعی و تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد. در مدل شبکه عصبی مصنوعی الگوریتم پس انتشار خطا و تابع فعال سازی سیگمویید به کار گرفته شد. ساختار نهایی شبکه دارای 8 نورون در لایه ورودی، 11 نورون در لایه پنهان و 1 نورون در لایه خروجی شد. پس از بهینه شدن ساختمان شبکه، کل اطلاعات منطقه در اختیار شبکه قرار گرفت و در نهایت با توجه به وزن خروجی، نقشه پهنه بندی زمین لغزش تهیه شد. در روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی، پس از مقایسه زوجی و استخراج وزن پارامترها، با تلفیق آنها پتانسیل زمین لغزشی حوضه به دست آمد. برای ارزیابی و طبقه بندی نتایج خروجی مدل های مورد استفاده در برآورد خطر لغزش منطقه از ضریب آماری کاپا استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که مدل شبکه عصبی مصنوعی با ضریب کاپای 90/0روش کارامدتری نسبت به مدل تحلیل سلسله مراتبی در تهیه نقشه خطر لغزش های حوضه دوآب الشتر است.
    کلیدواژگان: حوضه دوآب الشتر، زمین لغزش، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شبکه عصبی مصنوعی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • بختیار ولدی*، سعید خضری، محمد صدیق قربانی صفحات 251-268
    این پژوهش به ارزیابی کمی تاثیر تکتونیک فعال در توسعه و تحول لندفرم ها و پهنه بندی خطر آسیب های تکتونیکی شهرستان کامیاران در جنوب استان کردستان می پردازد. منطقه پژوهش شامل دو حوضه به نام رازآور و سیروان است. داده های حاصل از نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی، تصاویر ماهواره ای و بررسی های میدانی با نرم افزارهای ARC GIS و EXCEL تجزیه و تحلیل شدند. در ارزیابی کمی تاثیر تکتونیک فعال در تحول لندفرم ها از شاخص های مورفوتکتونیکی (شاخص شیب طولی رودخانه، سینوزیته جبهه کوهستان، شاخص پهنای کف دره نسبت به ارتفاع و شاخص عدم تقارن حوضه) استفاده شد و نتایج ارزیابی به صورت شاخص نسبی فعالیت های تکتونیکی (Iat) ارایه شد. برای پهنه بندی خطر آسیب های تکتونیکی از متغیرهای طبیعی (شیب، سطح ایستایی آب، مقاومت لیتولوژی، فاصله از گسل و ترکیب نقشه های حاصل از آنها) استفاده شد، سپس تجزیه و تحلیل و همپوشانی لایه های اطلاعاتی در محیط نرم افزار ARC GIS  با استفاده از مدل وزن دهی سلسله مراتبی (AHP) اجرا و منطقه پهنه بندی شد. نتایج نشان داد این شهرستان به دلیل قرار گرفتن در دو زون ساختاری سنندج - سیرجان و زاگرس مرتفع، تنوع سنگ شناسی و وجود گسل ها دارای  وضعیت ژیومورفیک ویژه ای است. نتایج حاصل از شاخص های مورفومتری در هر دو حوضه آبخیز بیانگر فعال بودن منطقه تحقیق از نظر فعالیت های تکتونیکی است. براساس شاخص Iat، دو حوضه شمالی و جنوبی در کلاس فعالیت های تکتونیکی شدید قرار دارد. بنابر نقشه آسیب پذیری تکتونیکی تحلیل سلسله مراتبی، بیشترین خطر نسبی منطقه در محدوده  شمال، جنوب غرب و قسمت هایی از شمال شرق واقع است. نواحی مرکزی حوضه های شمالی و جنوبی دارای حد متوسط آسیب پذیری است. بیشترین سطح منطقه تحقیق در محدوده ای با آسیب پذیری زیاد قرار دارد و کمترین آسیب پذیری نسبی نیز به صورت پراکنده در حوضه های شمالی و جنوبی مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: آسیب تکتونیکی، پهنه بندی، تحلیل سلسله مراتبی، کامیاران، مورفوتکتونیک
|
  • Pages 137-139
  • Mohamad Ali Beheshti Nia *, Mostafa Moghimi Pages 141-156

    Hazards in different areas have different effects and consequences. Nowadays considering industries vital conditions, it seems necessary to boost organizations confronting uncertainties and risks. One solution for reducing these risks, is increasing agility, stability and flexibility in production process. This study tries to increase organization capabilities in supply chain hazards handing, using integration of production and transportation planning, shared transportation navigation and Multi-site manufacturing to minimize total tardiness in supplying required raw material and parts for a manufacturer. Considering that it is a NP-hard problem it is not possible to solve it in a reasonable time using exact methods. Hence, a genetic algorithm named dynamic genetic algorithm (DGA) is proposed to solve it. After that, results in single-site and multi-site problems are compared. The results show that multi-site manufacturing caused less tardiness than single-site manufacturing in reality. Also, increasing the number of suppliers, the number of vehicles and reducing the number of orders, the value of process times and transportation times causes tardiness reduction in a supply chain.

    Keywords: Hazards, Supply Chain, Multi-site manufacturing, Tardiness, Genetic Algorithm, Reduce vulnerability
  • Parvaneh Pishnamazi *, Yasamin O. Izadkhah Pages 157-170
    The Ahar-Varzaghan double earthquakes happened in August 11, 2012 in north-west of Iran. There were two main tremors, the first with 6.2 happened only eleven minutes before the second one with 6.3 in the Richter scale. More than 300 people lost their lives and 3000 got injured. Although there is no way to prevent the negative consequences of an earthquake at the moment, however, reducing the impact of the damages is possible through disaster management. In reverse, it has been proved that in the absence of disaster management, which basically also depends on accurate dissemination of information, the damage can increase and result in secondary environmental effects such as social disorders, objections and chaos. In this regard, dissemination of information during disasters and broadcasting accurate, thorough and transparent news about an earthquake and its impact in the first hours after an event has a crucial role in the process of disaster management and preventing its disastrous consequences.
    In this paper, the information has been gathered through library search as well as interviews with responsible officials after the twin Ahar-Varzaghan earthquakes. The way mass media reported the information, especially, Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB), as the national and official media, is evaluated. In this regard, two main factors have been considered, that is “information about the earthquake and its characteristics” and “dissemination of information about the effects of an earthquake”.
    The results show that quick and on time information dissemination regarding the effects of Ahar-Varzaghan earthquakes have been weak and reveals that a quick system for estimating the casualties and damages need to be reinforced. It also shows that media specially broadcasting media has not paid much attention to the accuracy of the disseminated news. The broadcasting of news is immediate, but its accuracy is under question. Also, with regard to the experience of twin Ahar-Varzaghan earthquakes and comparing the process of information dissemination between national and local networks, the latter showed a quicker and more effective performance than the national networks.
    Keywords: Information Dissemination, Broadcasting, Speed Communication, Accurate, correct communication, Consequences, Ahar-Varzaghan earthquakes
  • Mohammad Ebrahim Shams Natery *, Maryam Mohazab Pages 171-189

    The increase of food production in various fields is one of the causes which has affected the growth of human population over time. The importance of food in human lives especially in economy and their health is undeniable. Due to the increasing demand for food around the world, some individuals- inadvertently or deliberately- cause the illness and death among fellow humans, by producing, distributing, importing and exporting of spoiled and contaminated food. The importance of this matter will be more vital when we remind that if lack of food safety- as one of the potential hazards- occurs and becomes a real risk, would cause to immediate response of the body and poisoning, however in most of the cases the symptoms would express themselves over time and mostly in later adulthood and it would lead to chronic diseases. Other consequences of occurring this kind of hazards are financial losses, reduced food trade, decline in tourism, increase in medical and economic costs and etc. In the present study, library research methods have been used and in some cases the suggestions of the experts has been considered. Identifying the causes of involvement in spoiled and contaminated food, from a criminological perspective, can help preventing such crimes and therefore can decrease the threshold of such hazards. The risk factors of involvement in spoiled and contaminated food include lack of adequate monitoring, regulatory deficiencies, violating laws and regulations by some of the health inspectors, economic fluctuation, the prevailing organizational culture of food industry.

    Keywords: Food safety, involvement in spoiled, contaminated food, Hazard, reducing risk threshold, Crime Prevention
  • Majid Jahani *, Sayed Mohamad Reza Hosainie Beheshti, Sayed Hamid Talebzade, Mehdi Ghavam Safari Pages 191-206

    Human beings through history have made a big deal of attempts to get to know their hazardous surroundings. People and societies have always construed all events and phenomenon as having meaningful relations, which has been mostly interpreted according to feelings and mental images. In the recent paper the relation and coordination between mystical knowledge and hazardous phenomenon has been considered. The main question here is why divers cultures have adopted diverse approaches and interpretations towards human and natural hazards. Mystical approach is distinct from scientific or intellectual one in that it is based on the past history and stories, or notion based on them. However, such an approach is not past itself and the modern world has its own myths which like those of the past are shaped according to our humane wishes, desires and anxieties.

    Keywords: Hazards, mystical, outlook, Knowledge
  • Sepehr Choubsaz *, Mehdi Akhoondzadeh, Mohammad Reza Saradjian Pages 207-224
    Remote sensing techniques made it possible to study thermal anomalies prior to major earthquakes regardless of complications in comprehending earthquake mechanisms. Thermal pre-cursors are one the main resources for earthquake prediction. In this article, land surface temperature, atmospheric temperature, surface latent heat flux and outgoing long-wave radiation have been studied to detect anomalies prior to Varzaghan (August 11, 2012), Boushehr (April 9, 2013) and Saravan (April 16, 2013) earthquakes.
    To detect earthquake related anomalies, time series of each pre-cursor has been produced within the period of earthquake, land surface temperature and atmospheric temperature were acquired from MODIS products, surface latent heat flux from GLDAS library and outgoing long-wave radiation from AIRS products. These time series were predicted by an artificial neural network with ant colony optimization training method. The results of this study were compared with artificial neural network with Levenberg-Marquardt training algorithm. It has been shown that 10 to 13 days before Varzaghan earthquake, anomalies has appeared in all of the mentioned precursors, in case of Boushehr earthquake 6 to 9 days before the event, anomalies appeared in atmospheric temperature and outgoing long-wave radiation and also a strong anomaly appeared in surface latent heat flux 2 days prior to earthquake and in Saravan earthquakes anomalies have been detected 5 to 8 days before the earthquake in all of the studied thermal pre-cursors.
    Keywords: anomaly, earthquake, Artificial Neural Network, Ant colony Optimization, Thermal Pre-cursor
  • Imanali Balvasi *, Mohammad Hossein Rezaei Moghaddam, Mohammad Reza Nikjo, Khalil Valizadeh Kamran Pages 225-250
    Landslide is one of the natural hazards in mountainous regions that results in huge losses every year. Alashtar Doab watershed with mountainous terrains, uplands and different natural conditions has the potential for landslide. The purpose of this study is to compare the ANN[1] model with AHP to evaluate landslide in Alashtar Doab watershed.
    In order to preparing the map, first of all parameters of the landslide were extracted and then the layers were prepared and after that a landslide distribution map that was occurred in the basin was prepared and then by combining landslide influencing factors with landslide distribution map, the impact of each of these factors such as slope, aspect, elevation, lithology, rainfall, land use, distance from fault and stream in ArcGIS software were measured. In this study, in order to landslide hazard zoning in Alashtar Doab watershed, the ANN and AHP[2] were used. Back propagation algorithm and sigmoid activation function were used in ANN. The final structure of the network consisted of eight neurons in the input layer, eleven neurons in the hidden layer and one neuron in the output layer. After optimization of the network structure, all area information was imported to the network and finally, landslide hazard zoning map was prepared according to output weight. In AHP method, after paired comparisons and extracting of the weight of parameters, the potential landslide area was obtained by combining them.
    The kappa statistic factor was used for assessment and classification output results of model that were used to estimate of landslide hazard. The result shows that the ANN model with 0.9 kappa coefficient is more efficient
    Keywords: landslide, Artificial Neural Network, Alashtar Doab watershed, GIS, AHP
  • Bakhtiyar Valadi *, Saeed Khezri, Mohammadsedigh Ghorbani Pages 251-268
    This research quantitatively evaluates the role of active tectonic in the development of landforms and zoning of tectonic vulnerability in Kamyaran County, south of Kurdistan Province. Study area, includes two basins called Sirwan and Razavar. The extracted data from topographic and geologic maps, satellite imagery and field work, were analyzed by means of Arc GIS and Excel software. For quantitative assessment of the role of active tectonic in the evolution of landforms, the morphsotectonic indexes ( river longitudinal gradient, mountain- front sinuosity, the ratio of valley floor width to valley height, and asymmetric index of watershed) were used and the results were presented as the relative index of tectonic activity (Iat). For providing tectonic vulnerability zoning, the maps of natural variables (slope, water table, lithological resistant, distance from faults) were overlaid and data was analyzed using AHP model in Arc GIS software. The results indicate that due to geographical position of the county in both Sanandaj-Sirjan and High Zagros zones, variety of lithology and existence of faults, geographically and geologically is of great importance. The results of morphometric parameters in both basins indicate that the area tectonically is active. Based on the Iat index, both northern and southern basins are in the class of intense tectonic activity. According to the vulnerability map of AHP model, highest relative risk areas are located in the north, south west and some parts of north east of the area. The central parts of the northern and southern basins have a moderate vulnerability. Most of the study area is rated as the more vulnerable and the lowest relative.
    Keywords: TectonicHazards, zoning, AHP, Kamyaran, Morphotectonic