فهرست مطالب

مجله مدیریت مخاطرات محیطی
سال دوم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهمن شهریاری*، محمدابراهیم شمس ناتری صفحات 275-289

    مخاطرات گسترده اجتماعی شامل گستره وسیعی از مسایل و معضلات است که هر یک می تواند بر وجوه مختلف زندگی فردی و اجتماعی انسان و نیز ارزش ها و حقوق مختلف تاثیر نامطلوب گذارد. سابقه، پیشینه و ادبیات مربوط به شناسایی مخاطرات در حقوق، در دو قسم تاریخی و معاصر، شایان کاوش و بررسی است. در دوره تاریخی می توان دو رویکرد سده نوزدهمی و سده بیستمی را به مطالعه نشست. دورکیم به عنوان نخستین نظریه پرداز این حوزه، در انتقاد از عقاید لومبرزو مبنی بر جبری بودن وقوع جرم و جرم گرایی ذاتی مجرم، وقوع جرم را محصول جامعه ای دانست که یکی از سازمان های آن دچار مشکل شده است. در ادامه و با نگرشی بر عقاید و مکاتب مطرح شده در سده بیستم، اندیشه ورزان مکتب سوسیالیسم را عقیده بر آن استوار گشت که وقوع جرم محصول نظام سرمایه داری و برآمده از بی عدالتی های اجتماعی و توزیع ناعادلانه ثروت است. از این روی بر نوعی جبرگرایی اقتصادی در وقوع جرایم باور داشتند. رویکرد شایان توجه بعدی جرم شناسی واکنش اجتماعی بود. در این مکتب، نهادهای مبارزه با جرم و نیز کنترل جرم موضوع مطالعه قرار گرفت و دوربین مطالعاتی از بزه دیده و مجرم به سمت نهادهای دیگر سوق پیدا کرد و سرانجام جرم شناسی رادیکال، در قالبی ایدیولوژیک و اعتقادی، جرم را خارج از مباحث مطروحه در حقوق جزای حاکم بنا نهاد و راه را برای بیان نظریه هایی گاه افراطی تر، در قرن بیست و یکم گشود. رویکرد معاصر با نگاهی جدید به مخاطرات، با صراحت و تاکید بیشتر نسبت به آنچه پیشتر مطرح شده بود، در قالب عقاید زمیولوژیست ها و با انتقادی جدی از تعریف مضیق و محدود جرم، علت بسیاری از مشکلات، آسیب ها و مخاطرات به وجودآمده در زندگی بشر را از آن جهت معرفی کرده اند که رفتارهای منتهی به مخاطرات، مورد توجه شایسته و بایسته حقوق کیفری قرار نگرفته و هیچ گاه انگاره جرم، شامل این موارد نبوده است. از این جهت، ایشان را باور بر آن بود تا به جای شناخت جرم، باید از شناخت آسیب های اجتماعی سخن راند. از این روی می توان نظریه های مطروحه در مکتب یادشده را نمودی بارز از بررسی مخاطرات در حقوق بیان کرد.

    کلیدواژگان: انگاره جرم، پیشینه شناسایی، حقوق کیفری، جرم شناسی، مخاطرات گسترده
  • باقر شاملو*، ابوالفضل یوسفی صفحات 291-305
    خسارات مادی و معنوی ناشی از وقوع مخاطرات و چالش های ناشی از مواجهه قدرت عمومی با وضعیت اضطرار عمومی، موجب شده است تدوین سازوکارهای حقوقی متناسب با این شرایط ضرورتی اجتناب ناپذیر شود. از یک سو، نظارت بر رفتار دولت به منظور جلوگیری از تعدی قدرت عمومی به حقوق افراد در دوره مخاطره ضروری است و از سوی دیگر عدم التزام مقامات عمومی و دولت به حاکمیت قانون در دوره بحران ناشی از مخاطرات، موجب مسئولیت متولیان امر خواهد بود. اهم استانداردهایی که در مواجهه با بحران باید توسط دولت رعایت شوند عبارتند از: احراز تهدید استثنایی مستند به قراین معقول، ضرورت و تناسب در اقدام، موقت بودن تدابیر اتخاذی و عدم تبعیض در اجرای تدابیر فوق العاده. همچنین، تخطی دولت و مقامات عمومی از این ضوابط قانونی می تواند در سطح ملی و بین المللی مسئولیت حقوقی را متوجه آنها کند.
    کلیدواژگان: تکالیف دولت، حاکمیت قانون، مخاطرات، مسئولیت حقوقی
  • محمود احمدی*، فرزانه جعفری صفحات 307-324
    باران‎های فوق سنگین و سیل‎آسای غیرطبیعی در مناطق خشک و کم باران و با پوشش گیاهی تنک در اغلب موارد به رخداد سیلاب‎های سنگین و پیش‎بینی ناپذیر منجر می شوند و همه ساله خسارات سنگینی در بخش های تاسیسات زیربنایی، عمرانی و کشاورزی برای مناطق نیمه جنوبی کشورمان برجای می گذارند. سیلاب از مهم ترین بلایای طبیعی است که خسارات آن به انسان از سایر مخاطرات نظیر خشکسالی و قحطی بیشتر است. اعمال سیاست های جدید در خصوص مدیریت کاربری اراضی و توسعه مناطق مسکونی دور از حریم رودخانه به منظور کاهش آثار تخریبی سیل امری ضروری است. در این تحقیق به بررسی همدیدی و ترمودینامیکی بارش سنگین 104 میلی متری منجر به سیل مخرب 23 اسفند 1392 برابر با 14 مارس 2014 شهرستان بندرعباس پرداخته شد. ابتدا از طریق داده های ایستگاه های زمینی بارش مذکور شناسایی و سپس با استفاده از داده های جو بالا و ترسیم نقشه های مربوط به بارش سنگین بندرعباس تحلیل شد. وجود کم فشار سودانی با محور جنوب غربی-شمال شرقی بر روی جنوب ایران و در ترازهای میانی و بالایی جو گسترش ناوه بسیار عمیق با محور شمالی-جنوبی بر روی ایران، عراق، عربستان و دریای سرخ و قرار گرفتن منطقه تحقیق در جلو ناوه، حرکات قایم بالاسو در تمامی سطوح که موجب صعود هوا و ناپایداری شده و مقادیر تاوایی که گویای جریان واگرایی و چرخندی هوا برای تمامی سطوح جو است و واقع شدن منطقه در سمت چپ خروجی هسته رودباد، موجب تشدید ناپایداری ها و ایجاد شرایط باروکلینیک برای شهرستان بندرعباس شده است. از لحاظ منابع رطوبتی در سطوح 1000 و 850 هکتوپاسکال دریای عرب و عمان، و در ترازهای 700 و 500 هکتوپاسکال دریای سرخ، خلیج عدن و خلیج فارس، منابع اصلی تقویت و تامین رطوبت بارش فوق سنگین بندرعباس بوده اند.
    کلیدواژگان: باران سنگین، بندرعباس، رودباد، سیل مخرب، کم فشار سودان
  • محمدابراهیم شمس ناتری، بهمن شهریاری* صفحات 325-339

    در ادامه مکاتب جر م شناسی و به طور خاص جرم شناسی رادیکال، زمیولوژی را می توان مکتبی معرفی کرد که در سده بیست و یکم تلاش دارد ریشه بسیاری از نارسایی های حقوق کیفری و عدم توفیق جرم شناسی در مهار و کنترل جرم را محدود و مضیق بودن انگاره جرم معرفی کند و توجه به آسیب ها و مخاطرات اجتماعی گسترده و رفتارهای منتهی به آن را جایگزین توجه صرف به جرم کند. رفتارهای منتهی به مخاطرات را می توان در دایره ای وسیع از رفتارها که به شکل کلان و جدی منشا بروز پاره ای مشکلات و معضلات در سطح گسترده می شود و در بسیاری موارد صدمات بسیار سنگین تری از جرایم متعارف باقی می گذارند جست وجو کرد. نخستین قدم در این راه، بیان تعریفی جامع و کامل از رفتارهای پیش گفته است که راه را بر شناخت ماهیت رفتارهایی که قابلیت ورود به این دایره را دارند می گشاید. همه این موارد، زمینه ساز شناخت یکی از ارکان کلاسیک جرم، یعنی رکن مادی جرم در رابطه با رفتارهایی است که بدانها پرداخته می شود. این رفتارها افعال و ترک افعال بسیار متنوع و مختلفی را در بر می گیرد که پنهانی بودن رفتار، نامحسوس بودن آسیب در ابتدا و گوناگونی آسیب درکنار بحث از وجود فاصله زمانی میان وقوع رفتار و بروز آسیب، از اوصاف مهم این رفتارها به شمار می آید. در خصوص مرتکبان این رفتارها باید متذکر شد که از حیث ماهیت شخصیت اشخاص، این رفتارها نوعا از ناحیه اشخاص حقوقی، چه از نوع حقوق عمومی و چه از نوع حقوق خصوصی، به علل مختلف و با اهداف گاه مشابه و گاه متفاوت قابلیت بروز دارند، اما برعکس، در میان قربانیان، ممکن است هم اشخاص حقیقی و هم اشخاص حقوقی از متضرران این رفتارها قرار گیرند.

    کلیدواژگان: رفتار، زمیولوژی، ماهیت جرم شناختی، مخاطرات گسترده
  • حسن افراخته، فرهاد عزیزپور، اصغر طهماسبی، عادل سلیمانی* صفحات 341-354

    خشکسالی های مستمر همواره روستاییان و کشاورزان را با آسیب ها و چالش های متنوعی روبه رو می کند. روستاییان راهبرد های محلی و بومی خاصی را در مواجهه با این بلای خزنده اتخاذ می کنند که ظرفیت سازگاری آنان را به خشکسالی بهبود می بخشد. با توجه به ضرورت و اهمیت شناخت راهبردهای رایج سازگاری در کاهش آسیب پذیری روستاییان نسبت به این پدیده طبیعی، هدف کلی پژوهش حاضر، تبیین ظرفیت سازگاری خانوارهای روستای پشتنگ چشمه قلی جان از توابع شهرستان روانسر در استان کرمانشاه به خشکسالی است که با تلفیقی از روش های تحقیق کیفی (PRA و تیوری بنیانی) انجام گرفته است. روش نمونه گیری این مطالعه، از نوع هدفمند بود که با مراجعه به مطلعان کلیدی روستای مذکور صورت گرفت و اطلاعات لازم با استفاده از روش های مشارکتی قدم زدن عرضی، نقشه کاربری اراضی، درخت مشکل، ماتریس رتبه بندی، گروه متمرکز و مکالمه نیمه ساختارمند جمع آوری شد. تجزیه وتحلیل اطلاعات نیز از طریق کدگذاری های متداول در تیوری بنیانی انجام گرفت. یافته های حاصل نشان داد ظرفیت سازگاری رایج خانوارهای روستایی نسبت به خشکسالی در قالب پنج طبقه مفهومی شامل راهبردهای اجتماعی، اقتصادی، نهادی، فنی و ارتباطی- حمایتی دسته بندی می شود.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی روستایی، خشکسالی، سازگاری روستاییان، شهرستان روانسر
  • سید موسی حسینی*، منصور جعفربیگلو، فاطمه گراوند صفحات 355-369
    در میان همه مخاطرات طبیعی در کشور، با توجه به آمارهای ثبت شده و مشاهدات، سیل از مخرب ترین آنهاست و بیشترین فراوانی وقوع را نیز داراست. برای پیش بینی دامنه خسارات سیل در شرایط مختلف و توجیه اقتصادی و اجتماعی برنامه های کنترل و مهار سیل، پهنه بندی خطر سیل برای دوره های بازگشت مختلف ضرورت دارد. در حوضه رودخانه کشکان واقع در استان لرستان، با توجه به اینکه روستاها، اراضی زراعی و تاسیسات احداث شده در حاشیه رودخانه همواره در معرض خطر طغیان سیل قرار دارند، بررسی نواحی مستعد وقوع سیلاب و تهیه نقشه پهنه های سیل گیر در این محدوده ضرورت دارد که این تحقیق سعی دارد برای اولین بار به مدلسازی و تحلیل آن بپردازد. در این پژوهش سطوح سیل گیر برای دوره های بازگشت 2 تا 1000 ساله در بازه ای به طول 5 کیلومتر از رودخانه کشکان با استفاده از مدل الحاقیه HEC-geo-RAS در محیط Arc GIS تعیین شد و نتایج نشان داد که از کل مساحت سیل گیر مربوط به دوره بازگشت 1000 سال، 77 درصد آن مستعد سیل گیری با دوره های بازگشت کوتاه مدت (25 سال) است. همچنین نتایج نشان داد که حتی برای دوره های بازگشت کوتاه (2 سال) زمین های زراعی اطراف رودخانه در معرض خطر سیل قرار دارند، اما کاربری های مسکونی (روستاها) و صنعتی، اغلب از دوره بازگشت 25 سال به بالا دچار این مخاطره می شوند این مسئله با توجه به شرایط توپوگرافی منطقه در بالادست بازه مورد مطالعه، دارای اهمیت بیشتری است. همچنین مخاطره سیلاب و پهنه سیل گیری رودخانه با توجه به شرایط توپوگرافی منطقه در بالادست بازه دارای اهمیت بیشتری است.
    کلیدواژگان: پهنه بندی سیلاب، رود کشکان، سامانه اطلاعات جغرافیایی، مخاطرات سیل، مدل HEC-RAS
|
  • Mohammad Mirzaie Pages 269-273
  • Bahman Shahriari *, Mohammad Ebrahim Shams Nateri Pages 275-289

    Widespread social hazards include a wide range of problems and dilemmas that each of them can cause undesirable effects on various aspects of human individual and social life as well as its different values and rights. History, Background and literature of identifying hazards in rights can be explored in two historic and contemporary parts. In historic period, one can study two approaches of nineteenth and twentieth century. As the first theoretician in this field, Durkheim while criticizing Lombroso’s opinions on determinism of crime occurrence and criminal’s inner orientation toward crime, suggested that crime is the product of the societies where one of its organizations is faced with troubles. In the following and with an attitude toward opinions and doctrines raised in twentieth century, socialism theoreticians believed that crime is the result of capitalism, social injustices and unfair distribution of wealth. Hence, they believed in a kind of economic determinism. Another remarkable approach was social reaction criminology. In this doctrine, crime controlling and combating institutions were also discussed and studies were directed from victims and criminals toward the institutions. Ultimately, radical criminology, in an ideological form, established a discussion of crime beyond the debates ruling in criminal law systems and opened a way for more radical views in twenty one century. The contemporary approach with a new point of view toward hazards, by emphasizing more clearly on what was mentioned before under the ideas of gemologists, and by criticizing strongly the limited definition of crime, suggested that the reason of many difficulties and hazards in human life is the behaviors leading to these hazards, behaviors that has never been considered properly in criminal law and has never been criminalized. So, they believed instead of studying crime, the social hazards should be discussed. Hence, the ideas raised by this doctrine can be introduced as a clear example of studying hazards in laws.

    Keywords: crime idea, identification background, widespread hazards, criminal laws, criminology
  • Bagher Shamloo *, Abolfazl Yusefi Pages 291-305
    Damages caused by disasters in the case of dealing public power with public emergency lead to codification of appropriate legal arrangements to respond the situation properly. In one hand, monitoring government’s measures to prevent misuse of public power endangering individual right in critical times is necessary. On the other hand, public officials’ violations of rule of law principles at crisis lead to their responsibility. Most important standards regarding facing public emergency which should be abided by government are: recognition of exceptional threat based on reasonable circumstances, necessity and proportionality of measures, temporary feature of given measures and non-discrimination in exceptional measures’ implementation and also, violations of government or public officials in national and international cause responsibility.
    Keywords: Disaster, Rule of Law, government’s obligations, responsibility
  • Mahmood Ahmadi *, Farzane Jafari Pages 307-324
    Super heavy rains and abnormal floods in dry areas with low rainfall and sparse vegetation in most cases‚ led to occurrence of unpredictable heavy flooding and every year create a lot of damage in the sector of infrastructure‚ construction and agriculture for half southern of Iran. In this paper was paid to synoptic and thermodynamic analysis of super heavy rainfall 104 mm leads to flooding on 14 March‚ 2014.equivalent to 23 ESFAND‚1392 in Bandarabbas. First mentioned precipitation‚ was detected from ground stations. And then using data from the upper atmosphere and associated mapping‚ was analyzed super heavy rainfall in Bandarabbas. Existence of Sudan low pressure with axis of south west-north east on south of Iran and stretching of very deep trough with axis of Northern-Southern on Iran‚ Iraq‚ Arabia and the Red sea in the middle and upper levels of atmosphere and located area of the study in front of the trough‚ top side weather at all levels that led to rising air and instability. And located area of the study on the left side of jet stream core output‚ led to increase instability and create unstable atmospheric conditions for the township of Bandarabbas. The main sources of humidity super heavy rainfall Bandarabbas levels 1000 and 850 hp are the Arab and Oman sea but in thr levels of 700and 500 hp‚ Red sea‚ Persian Gulf and Gulf of Aden.
    Keywords: heavy rains, destructive flood, Sudan Low pressure, jet stream, Bandarabbas
  • Mohammad Ebrahim Shams Nateri, Bahman Shahryari * Pages 325-339

    Following to criminological schools especially radical criminology, one can introduce zemiology as a school in 21st century which attempts to define the roots of many criminal laws deficiencies and failure of criminology in curbing and controlling crimes as the limitation and constricts of criminology and to replace pure attention to crime with attention to broad social harms and hazards and behaviors which lead to it. One can look for behaviors which lead into hazards in broad circle of behaviors as the origination of some difficulties and disorders broadly in a serious and macro level and, in many cases, they leave damages too heavier than conventional crimes. The first step in this way is to provide a comprehensive and thorough definition on abovementioned behaviors which open the doors to recognize the nature of behaviors capable to enter into this circle. All these cases would pave the way to recognize a classic pillar of crime namely crime material pillar with regard to those behaviors to which we address. Such behaviors involve many different and varied actions and leave of actions that latency of behavior, intangibility of harm at the beginning and diversity of harms along with a time span between behavior occurrence and harm expose are seen as important characteristics of these behaviors. Concerning the committers of such behaviors, it should be noted that in terms of the nature of such individuals’ personality, these behaviors are capable to be exposed by legal persons – either public or private laws – for different reasons and by similar or different goals while, in contrary, among the victims, there should be both natural and legal persons as losers of such behaviors.

    Keywords: criminological nature, broad hazards, behavior, zemiology
  • Hasan Afrakhteh, Farhad Azizpur, Asgar Tahmasebi, Adel Sulaimany * Pages 341-354

    Continuous droughts have facing villagers and farmers with various vulnerabilities and challenges. In this regard, villagers choose special local and specific strategies in confrontation of this creeping disaster in order to improve their adaptive capacity about drought. With respect to the importance of identification of common strategies of adaptation to reduce the vulnerability of the villagers about this natural phenomenon, the main purpose of this study is to explain the adaptation strategies of villagers to cope with the vulnerability of the drought in Pshtang Village from Ravansar township, that has been done by combination of qualitative research methods (PRA and Grounded Theory). The key informants of the village were selected to refer for purposeful sampling. Using participatory techniques including transact walking, land use mapping, tree problem, matrix ranking, focus groups and semi-structured conversation, data was collected. Open coding, axial and selective coding was utilized as the basis of data analysis. The findings revealed that the most current adaptive capacity of rural households to drought can be categorized into five conceptual categories include social, economic, institutional, technical support and communication strategies.

    Keywords: Drought, Rural adaptation, rural planning, Rawansar township
  • Seiyed Mossa Hosseini *, Mansour Jafar, Beiglu, Fatemeh Geravand Pages 355-369
    Prediction, controlling, and reduction of the flood plain have crucial role in integrating watershed management. The flood damage analysis and designing control plans need to identify floodplain limits around the main river according to different return periods. Kashkan River in Lorestan province has been challenged frequently by dangerous floods. Since numerous villages and also agricultural lands are existed near the both sides of the river, they are exposed in flooding hazard. The aim of this study is preparing the floodplain maps of this river for a reach length of 5000 m using HEC-Geo-RAS for different return periods. For this purpose, digital elevation map (DEM) with scale of 1:150, topographic map with scale of 1:50000, cross-sections geometry, and peak discharge data recorded in the hydrometric station in upstream of the reach were incorporated. The peak discharge corresponding to return periods 2- to 1000-years are estimated as 227 to 5000 m3/s using fitting a three parameters person distribution. Simulation of the hydraulic behavior of the Kashkan River using the HEC-RAS model indicates that the floodplain area for discharge with return period 25-years are 75% of one obtained for 1000-years. Additionally, the floodplain area for the upstream of the study reach is greater than the other where. This reveals that construction of the villages and changing the land use in the river borders threaten with low period floods (e.g. 25-years).
    Keywords: Kashkan River, Flood Plain, HEC-RAS model, GIS, Flood Disasters