فهرست مطالب

مجله مدیریت مخاطرات محیطی
سال سوم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی زارع صفحات 91-94
  • سید رضا مهرنیا*، سعید عباس زاده صفحات 95-108
    ریزگردها از مهم ترین آلاینده های جوی زمین به شمار می روند و به صورت ذرات معلق میکروسکوپی (جامد و مایع) در بخش های پایینی تروپوسفر مشاهده می شوند. از دیدگاه زیست محیطی، بررسی مخاطرات ناشی از توزیع ریزگردها و پیش بینی سازوکار حرکتی آنها اولویت دارد و با تاکید بر منطقه خاورمیانه مطالعه می شود. هدف اصلی این پژوهش، معرفی روش جدیدی مبتنی بر نتایج دورسنجی و تحلیل آماره های فرکتالی است تا ضمن بررسی منشا پیدایش ریزگردها، سازوکار حرکتی و الگوی پراکندگی آنها در مناطق وسیعی از شمال آفریقا و خاورمیانه بررسی شود. نتایج تحقیق موید آن است که الگوی توزیع ریزگردهای خاورمیانه از معیارهای غیرخطی با روند آشوبناک تبعیت می کند. برای اثبات این امر از تصاویر سنجنده MODIS متعلق به سازمان فضایی آمریکا [NASA] استفاده شد تا عکس نقشه های مورد نیاز متشکل از لایه های ضخامت اپتیکی ریزگردها (AOT)، تغییرات گاز دی اکسید نیتروژن (NO2) و مونواکسید کربن (CO) تهیه شوند. تحلیل مکانی داده ها و مقایسه فصلی- سالیانه آنها با یکدیگر، بیانگر وجود روابط نسبی نمایی در الگوی پراکندگی ریزگردهاست. بنابراین با استفاده از معادله پراش- مسافت مارک و آرونسون (1984)، ضمن اثبات ارتباط آلاینده های جوی ایران، عراق و عربستان با تحولات اقلیمی شمال آفریقا، دو رژیم آب وهوایی سرد و گرم، با توجه به محتوای انرژی و ترکیبات شیمیایی فصول مختلف مقایسه شد. در عمل، همیافتی ریزگردها با آلاینده های صنعتی منطقه تابعی از تغییرات فصلی بوده و رفتار آشوبناک آنها در ماه های سرد بیشتر از ماه های گرم است. ازاین رو مخاطرات زیست محیطی رژیم های زمستانی بیش از رژیم های تابستانی است. همچنین تغییرات بعد فرکتال (به ویژه در سطح توزیع براونی ضخامت های اپتیکی)، امکان بررسی معیارهای دورسنجی را براساس مبانی هندسه فرکتال فراهم کرده که به موجب آن، رهیافت جدیدی برای پیش بینی رفتار تجمعی و الگوی حرکتی ریزگردهای خاورمیانه معرفی شده است.
    کلیدواژگان: تحلیل فرکتال، توزیع غیرخطی، خاورمیانه، ریزگرد
  • سید اسکندر صیدایی*، داریوش رحیمی، نسیم حسین زاده صفحات 109-123

    آلایندگی پسماندها منشا بسیاری از مشکلات زیست محیطی است. این آلاینده ها سبب آلودگی منابع آب، خاک و هوا و تخریب منظرهای طبیعی و گسترش بیماری می شوند. تعیین مناطق مساعد برای دفن پسماند از راهکارهای عمومی مقابله با این بحران است. در این پژوهش، بخش مرکزی شهرستان اردل به دلیل موقعیت خاص آن از نظر منابع آب فراوان (آب های معدنی) و اکوتوریسم بررسی شد. از پایگاه داده های زمینی ارتفاع، کاربری اراضی، روستاها و زمین شناسی براساس معیارهای استاندارد دفن پسماند در روش تحلیل سلسله مراتبی- زوجی استفاده شد. نتایج نشان می دهد که فاصله از کانون های جمعیتی، مناطق حفاظت شده زیست محیطی، کاربری اراضی و منابع آب مهم ترین شاخص ها هستند و فاصله از زیرساخت های زیربنایی، سازندهای زمین شناسی و شیب در اولویت های بعدی قرار دارند. در این منطقه، 10/8کیلومتر مربع در طبقه بسیار مناسب، 17/3کیلومتر مربع در طبقه مناسب، 8/2 کیلومتر مربع در طبقه نسبتا مناسب، 4/8کیلومتر مربع در طبقه نسبتا نامناسب و 1055/3در طبقه نامناسب قرار دارند.

    کلیدواژگان: پسماند، شهرستان اردل، محیط زیست، مکان یابی، AHP
  • محمدحسین جهانگیر*، علی محمدی صفحات 125-139

    مطالعه وضعیت خشکسالی به عنوان نوعی مخاطره طبیعی در نواحی مختلف به منظور تدوین طرح های مقابله با خشکسالی و مدیریت خطر آن، اهمیت زیادی دارد. نمایه های مختلفی برپایه کمیت های موثر اقلیمی برای ارزیابی خشکسالی معرفی شده است. بررسی حالت های وقوع همزمان طبقات هر نمایه معین خشکسالی می تواند معیار مناسبی برای ارزیابی تطابق نمایه ها باشد. هدف این تحقیق، مقایسه دو روش رتبه بندی تاپسیس و شاخص استاندارد بارش (SPI) در بررسی وضعیت خشکسالی استان خوزستان و کارایی آنها در این زمینه بوده است. در بخش دیگری از پژوهش، میزان حساسیت روش تاپسیس با استفاده از چهار پارامتر اقلیمی مختلف در تعیین خشکسالی یا ترسالی در قالب جدول هایی ارایه شد. در این تحقیق مشخص شد که دو روش مذکور برای تعیین وضعیت خشکسالی و شدت آن کارایی یکسان و مناسبی دارند، ولی برای تعیین شدت ترسالی از روش شاخص استاندارد بارش نمی توان استفاده کرد. در واقع با روش اخیر تنها می توان این موضوع را مشخص کرد که آیا سال مورد نظر جزو سال های تر بوده است یا نه. برای مثال کمترین عدد این شاخص 04/3- در سال 1390 برای ایستگاه آبادان به دست آمد که نشان دهنده خشکسالی شدید است و بیشترین عدد یعنی 33/1 در سال 1377 مربوط به ایستگاه اهواز بود که در طبقه نرمال قرار گرفت؛ درصورتی که در روش رتبه بندی تاپسیس می توان علاوه بر تعیین شدت خشکسالی، وضعیت سال های تر را نیز به صورت کمی ارزیابی کرد. با توجه به محاسبات، برای همه ایستگاه های بررسی شده سال1390 خشک ترین، و سال1371 مرطوب ترین سال بوده است. همچنین به واسطه مطالعات پارامتریک انجام گرفته توسط روش تاپسیس، مشخص شد که بیشترین حساسیت در بین کمیت های اقلیمی، مربوط به تعداد روزهای بارانی، و کمترین حساسیت مربوط به رطوبت نسبی هواست.

    کلیدواژگان: استان خوزستان، حساسیت سنجی، روش رتبه بندی تاپسیس، شاخص استاندارد بارش، شدت خشکسالی
  • مریم ایلانلو*، لیلا ابراهیمی صفحات 141-153

    ایران به دلیل ویژگی های طبیعی و مورفولوژی خود در معرض بسیاری از مخاطرات طبیعی قرار گرفته است. حرکات توده ای و ناپایداری دامنه ای، مخاطرات مهمی برای فعالیت های انسانی اند که اغلب سبب از دست رفتن منابع اقتصادی و خسارت دیدن اموال و تاسیسات می شوند. این مسایل لزوم پهنه بندی خطر حرکات توده ای را به عنوان اولین مرحله مدیریت صحیح محیطی این پدیده روشن می کند. هدف این پژوهش، پهنه بندی خطر وقوع حرکات توده ای در حوضه آبخیز زهره در استان فارس است. به این منظور ابتدا لایه های اطلاعاتی 10 عامل مهم تاثیرگذار در وقوع حرکات توده ای از قبیل سنگ شناسی، شیب، ارتفاع، نوع استفاده فعلی از زمین، بارش، درجه حرارت، جهت شیب، فاصله از راه های ارتباطی، فاصله از گسل و فاصله از آبراهه تهیه و رقومی شدند. سپس با استفاده از تفسیر عکس های هوایی و عملیات میدانی، کلیه لغزش های موجود در حوضه، شناسایی و به صورت نقشه ارایه شدند. از تلفیق متغیرهای مستقل و وابسته، مقدار حرکات توده ای در هر کلاس عامل محاسبه شد و وزن دهی طبقات براساس روابط موجود در مدل های ارزش اطلاعاتی، تراکم سطح و LNRF صورت گرفت. در نهایت نقشه پهنه بندی خطر حرکات توده ای با ادغام لایه های مختلف وزنی در مدل های مختلف حاصل شد. شاخص حرکات توده ای در روش ارزش اطلاعاتی در رده خیلی خطرناک و خطرناک به ترتیب 97/0 و 1/6، در روش LNRF (روش گوپتا و جوشی) به ترتیب 33/4 و 27/4، و در روش تراکم سطح77/6 و 9/7به دست آمد که بیانگر کارایی مطلوب روش ارزش اطلاعاتی نسبت به روش های LNRF و تراکم سطح در پهنه بندی خطر وقوع حرکات توده ای در منطقه تحقیق است.

    کلیدواژگان: پهنه بندی، حرکات توده ای، مدل ارزش اطلاعاتی، مدل تراکم سطح و مدل LNRF، حوضه آبخیز زهره
  • حسین محمدی، مهدی خزایی*، محمدحسن ماهوتچی، اسماعیل عباسی صفحات 155-170

    توفان های تندری جزو پدیده های مخرب آب وهوایی محسوب می شوند. شناخت سازوکار، تکوین و توسعه این توفان ها، در کاهش خسارت آنها بسیار راهگشا خواهد بود. در پژوهش حاضر، توفان های تندری با بارش بیش از 10 میلی متر ایستگاه سینوپتیک اهواز در یک دوره آماری چهارده ساله (2013 2000) بررسی شده است. ابتدا کدهای مربوط به رخداد پدیده توفان تندری و سپس بارش های بیشتر از 10 میلی متر مربوط به پدیده مذکور استخراج شده و در ادامه داده های روزانه میانگین فشار تراز دریا از سری داده های بازکاوی شده NCEP/NCAR در 32 روز مورد نظر برداشت شد. در نهایت با روش تحلیل مولفه مبنا (PCA) و تحلیل خوشه ای، الگوهای گردشی تراز دریا که در ایجاد بارش های تندری موثر بودند، طبقه بندی شدند. با بررسی های صورت گرفته مشخص شد که بارش های تندری اهواز از دو الگوی کلی پیروی کرده است. در الگوی اول، در فشار تراز دریا، سامانه کم فشار سودان با زبانه 1012 میلی باری هوای گرم و مرطوب دریای سرخ و خلیج فارس را به منطقه تحقیق تزریق کرده و در تراز 850 و 500 میلی باری به ترتیب منطقه اهواز در جلو ناوه هایی با ارتفاع 1500-1480 ژیوپتانسیل متر و 5760 ژیوپتانسیل متر واقع شده است. در بارش های این الگو، ناپایداری ها تا تراز 500 میلی باری ادامه داشته است. در الگوی دوم، زبانه 1016 میلی باری واچرخندی که از سمت شرق گسترش یافته با عبور از روی دریای عمان و خلیج فارس موجب فرارفت رطوبت به سمت منطقه تحقیق روانه شده و در تراز 850 میلی باری منطقه تحقیق در جلو ناوه ای با ارتفاع 1510 1500 ژیوپتانسیل متر قرار گرفته است. در بارش های هر دو الگو، منبع اصلی تامین رطوبت، دریاهای گرم جنوبی و عامل اصلی صعود از طریق ناوه های غربی فراهم شده است.

    کلیدواژگان: اهواز، تحلیل همدیدی، تحلیل مولفه های مبنا، توفان تندری
  • اکبر نصراللهی*، رضا بیطرفان صفحات 171-189
    این تحقیق با هدف شناخت چگونگی پیش بینی «رویدادهای عادی و مخاطره آمیز جوی» در سازمان هواشناسی و شناخت نحوه پوشش خبری آنها در سازمان صداوسیما به روش «تحلیل محتوا» در بخش های خبری: استانی، ساعت 21:00 شبکه یک سیما و ساعت 13:00 شبکه خبر در سال های 1393، 1394 و 1395 انجام گرفت و نتایج آن (پیش بینی و پوشش رویدادهای عادی و مخاطره آمیز) با هم مقایسه شد. همچنین برای ارایه راهکارهای عملی، به روش «پیمایش» نظر کارشناسان هواشناسی و سردبیران خبر در خصوص مدیریت پوشش اخبار جوی گردآوری شد. نتایج نشان داده است ادبیات و واژگان در حدود نیمی از گزارش های هواشناسی بخش های خبری در مورد وقایع مخاطره آمیز، «حساس کننده و هشدارآمیز» نبوده اند. 22 درصد از رویدادهای بحرانی، در اطلاعیه های سازمان هواشناسی پیش بینی نشده و 33 درصد از گزارش های هواشناسی بخش های خبری با آنچه در اطلاعیه ها پیش بینی شده، تطابق نداشته است. در 5/92 درصد از گزارش های هواشناسی بخش های خبری، از کارشناسان برای آموزش به مردم و صاحبان مشاغل در معرض بحران استفاده نشد. پیش بینی های 5/58 درصد از مخاطرات همانند رویدادهای عادی در اولویت آخر بخش های خبری و با مدت زمان تقریبا مشابه (55 درصد از گزارش های هواشناسی رویدادهای عادی و حدود 47 درصد از رویدادهای بحرانی در مدت زمانی از یک تا دو دقیقه) پخش شدند. بررسی تحقیقات و مطالعات در زمینه موضوع تحقیق نشان می دهد که مطالعه ای در خصوص پوشش خبری مخاطرات و بحران های جوی در تلویزیون جمهوری اسلامی صورت نگرفته است؛ ازاین رو مقاله حاضر از حیث موضوع، کاری نو و بدیع محسوب می شود.
    کلیدواژگان: اخبار هواشناسی، بحران، پوشش خبری، مخاطرات جوی، مدیریت صداوسیما، هواشناسی بحران
|
  • Pages 91-94
  • Seyed Reza Mehrnia *, Saeed Abbaszadeh Pages 95-108
    Aerosols are among the most important of atmospheric pollutants and they are observed  like the microscopic particulate matter (solid and liquid) in the lower parts of the troposphere. From environmental standpoint, have priority the investigation of hazards due to aerosols distribution and predict the movement mechanism of them and will be studied with an emphasis on the Middle East. The main purpose of this study was introduce the new method based on remote sensing results and analysis of fractal statistics until in addition to investigate the origin of aerosols, make survey the movement mechanism and pattern of their distribution in large areas of North Africa and the Middle East. The research results indicate that the pattern of aerosols distribution in Middle East is followed from non-linear patterns with chaotic specifications. To prove it, is used from MODIS sensor Images belongs to America's space agency [NASA] until the needed photo-maps are produced that consists of aerosols optical thickness (AOT), changes in nitrogen dioxide (NO2) and carbon monoxide (CO). Spatial analysis of data and seasonal - annual compare of them with together, is represent a exponential relative relationship in aerosols dispersion pattern. So with use of variance-distance equation ( Mark and Aronson (1984)), besides demonstrating the relationship between atmospheric pollutants Iran, Iraq and Saudi Arabia with climatic changes in North Africa, two climatic regime of hot and cold, were compared according to the energy content and chemical composition of different seasons. In practice, bodieds of aerosols and industrial pollutants of area is functional of seasonal changes and chaotic behavior of them in the cool months is greater than the warm months. Therefore, the environmental hazards of winter regimes is more than of summer regimes. Also, changes the fractal dimension (especially at the brownian distribution level of optical thickness), the possibility of check the remote sensing criteria has provided on the based of  the fractal geometry principles,whereby, has been introduced the  new approach to predict the cumulative behavior and movement pattern of aerosols in Middle East .
    Keywords: Aerosol, Fractal Analysis, Nonlinear Distribution, Middle East
  • Seyed Eskandar Seidai *, Daryoosh Rahimi, Nasim Hossinzadeh Pages 109-123

    The waste pollution is sources environmental problems. These do pollution water resource, air and soil. In additional, they do destructive landscapes and pestilential in the regional. Therefore, the placement is a policy for solid waste landfill. In this research, we are going to find suitable placement for landfill in the Ardal region. This region is important for water resources and natural landscape. We are used of data geo data base  such as DEM, river, spring, wells, soil, land use ,forest, transfer energy(gas, power electric line),population settlement and geology .In addition, we used of AHP and geo-statically methods. The results shown that distance of population settlements, forest, land use and water resources are important for election placement of solid waste in Ardal region. Also, in this region are five classes for landfill. These classes are very suitable (10.8 km2), suitable (17.3 km2), relatively good (4.8km2) and unsuitable (1055.3km2).So, rural management must consider these conditions for landfill solid waste in Ardal regional.

    Keywords: Solid waste, Location, Ardal region, Land use
  • Mohammad Hossein Jahangir *, Ali Mohammadi Pages 125-139

    The drought status studies as a natural hazard in different areas in order to develop plans to deal with drought and risk management is very important. They are lots of indices for drought assessment which based on climatic effective quantities. Check simultaneously occurrence situation of drought indices categories can be a useful framework for conformity assessment profiles. The aim of this study was to compare two methods, TOPSIS ranking method and standardized precipitation index (SPI) for drought condition in Khouzestan province and their performance in this review. In another part of the study, the sensitivity of TOPSIS method to determine that which of four climatic parameters are affecting climate drought or wet has been done and provided as tables. In this study it is found that these two methods to determine the intensity and condition of drought, are good and have similar performance but for measure the intensity of wet, standard index (SPI) isn’t useful. In fact, This method just determine that, the target year is wet or not. For example, the lowest value for this index was -3.04 which is related to Abadan station at 1390 and this number indicates severe drought, also the highest value was 1.33 which is related to Ahwaz station so it located in normal (wet) category. TOPSIS ranking method in addition to determine the intensity of the drought, also can present the condition of wet years numerically. According to calculations, 1390 was the driest year between all stations and 1371 was the wettest year for all stations. Also, To determining The sensitivity of TOPSIS method, it was found that the most sensitive parameter among the climatic parameters, related to the number of rainy days and low sensitivity is for relative humidity between all the parameters.

    Keywords: Drought intensity, Sensitivity, TOPSIS Ranking Method, Standardized Precipitation Index, Khouzestan province
  • Maryam Illanlou *, Leila Ebrahimi Pages 141-153

    Iran because of its natural characteristics and morphology has been exposed to many natural hazards. Mass movements and slope instability are major dangers to human activity that often leads to loss of economic resources, damage to property are established. These issues need mass movement’s hazard zonation as the first step in the right environmental management explains this phenomenon. The study aimed to zonation of mass movement’s hazard in Venus watershed of Fars Province.  At first important factor affecting the data layers 10 in the mass movements such as lithology, slope, elevation, current use of the land, rainfall, temperature, slope, distance from roads, distance from fault, and distance from the river preparation and were digitized. Then, using aerial photo interpretation and field work, all the mistakes in the field, identifying and maps were presented.  The integration of independent and dependent variables of mass movements and the weighting factor classes in each class, based on the models of intelligence value, density and LNRF took place. Finally hazard map for a mass movement to integrate the various layers of weightlessness on different models.  The results show that the method further intelligence value in terms of compliance with the mass movements of high-risk zones as well as the ability to separate classes of risk, performance is better than the other two methods, especially methods LNRF.

    Keywords: zoning, mass movements, information value model, surface density model, LNRF model, Watershed Zohreh
  • Hosein Mohammadi, Mahdi Khazaei *, Mohammad Hasan Mahoutchi, Esmaeil Abasi Pages 155-170

    Thunderstorms are destructive climatic phenomena that, recognition of mechanism, genesis and development of the thunderstorms could can be special very helpful in order to play against and reduce losses. In this study examined thunder storms with rainfall exceeding 10 mm in a 14-year period (2000- 2013) the Ahwaz region. Early identify the code for this event and then extract 10 mm of rain And were taken mean daily data of sea level pressure from NCEP / NCAR reanalysis data in 32 days. Finally, using principal component analysis (PCA) and cluster analysis, were classified circulation patterns of sea level which played a role in a rain thunderstorms. The study showed that the Ahwaz region of thunderstorm, has followed by general pattern. In the first pattern, in the SLP, low pressure systems Sudan with trough 1012 millibar with the passage over the Red Sea and the Persian Gulf advected hot and humid air to the study area and at 850 and 500 millibar level, the Ahwaz region is located in front of the trough 1500 geopotential heights and 5760 geopotential meter respectively.In the precipitation of this pattern, instabilities has continued to 500 millibar level. In the second pattern, the anticyclone tongue (flank) 1016 millibar that had spread from the East with the passage of the sea of Oman and the Persian Gulf led to the moisture advection was from study area and the 850 millibar level the study area located in front of the trough with geopotential height of 1500 to 1510 meter. Both the precipitation pattern, main source of moisture provide by Warm seas of the South and the major factor of uplifting provide by the western trough.

    Keywords: synoptic analysis, Thunderstorms, Principal
  • Akbar Nasrollahi *, Reza Bitarafan Pages 171-189
    The present study aims to shed lights on the way "climate-related usual and disastrous events" are forecast by Iran Meteorological Organization and how they are covered by IRIB. This research is carried out through a "content analysis" of news items broadcast various provincial newscasts as well as Channel One's 21:00 newscast and IRINN's 13:00 newscast during Persian years of 1393, 1394 and 1395. The results of each newscast have been compared. For practical aims, as survey was conducted and the views of meteorological experts as well as news editors-in-chief with regard to the way weather-related news events are managed were gathered consequently. The findings indicated that the rhetoric and terminology used in almost half of the weather reports on dangerous and disastrous events were not "sensitizing and warning". 22 percent of critical events were not forecast in the Meteorological Organization's announcement and 33 percent of weather reports were not consistent with the organization's forecast announcements. In 92.5 percent of weather reports, no experts and employers-at-risk were interviewed for training implications. The forecasts of 58.5 percent of dangers were reflected as usual weather events with low priority at the end of newscasts and with the same amount of time (55 percent of weather reports on usual events and 47 on critical events lasted from one to two minutes). Literature review shows that no other study has been carried out on the subject in IRIB. Therefore, the present research is a new and innovative.
    Keywords: News Coverage, Meteorological Risks, Forecasting crisis, Weather Reports, Crisis Management, IRIB