فهرست مطالب

مجله مدیریت مخاطرات محیطی
سال دوم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسین رامشت*، مژگان انتظاری صفحات 371-375
  • سعید جهانبخش، فاطمه قویدل*، محمد اشجعی صفحات 377-391
    امواج گرمایی از تظاهرات اصلی تغییر آب وهوای جهان معاصرند که به لحاظ فراوانی وقوع و صدمات جانی و مالی ناشی از این پدیده، اهمیت زیادی دارند. هدف این پژوهش، شناسایی، طبقه بندی و تحلیل همدیدی امواج گرمایی است که در منطقه شمال غرب ایران به وقوع می پیوندند. در این مطالعه سامانه های همدیدی موثر در وقوع امواج گرمایی بررسی شده اند. از شاخص گرمایی معرفی شده توسط مرکز ملی داده های آب وهوایی ایالات متحده (NCDC) استفاده شد. بدین منظور ابتدا آمار بلندمدت 23ساله دمای حداکثر روزانه و رطوبت نسبی روزانه برای پنج ماه گرم سال (اردیبهشت تا شهریور) برای ایستگاه های همدیدی شمال غرب ایران و ویژگی های آماری و همدیدی امواج گرمایی به وقوع پیوسته بررسی شد. امواج گرمایی مناطق مورد مطالعه براساس شاخص گرمایی مذکور در پنج سطح شدت، طبقه بندی و شناسایی شد. نتایج تحلیل نقشه های همدید نشان داد که الگوهای غالب در مناطق مورد مطالعه در زمان وقوع امواج گرمایی پرفشار جنب حاره ای، کم فشار عربستان و پاکستان اند. نقشه های شار رطوبتی نیز نشان دادند که حرکت واچرخندی روی دریای خزر و نیز حرکت چرخندی دریای مدیترانه، بیشترین تاثیر را در شار رطوبتی به منطقه شمال غرب ایران در زمان وقوع امواج گرمایی داشته اند. رطوبت در زمان وقوع امواج گرمایی روی منطقه شمال غرب وجود داشت که سبب تشدید مخاطرات امواج گرمایی به لحاظ مخاطرات انسانی شده است.
    کلیدواژگان: امواج گرمایی، تحلیل همدیدی، شمال غرب ایران، کاهش مخاطرات انسانی
  • محمد سلمانی*، سید علی بدری، شریف مطوف، نسرین کاظمی ثانی عطاالله صفحات 393-409

    در سال های اخیر بیشتر پژوهش های مرتبط با مخاطرات، پارادایم خود را از مدل کاهش تلفات و خسارت به یک مدل جامع تر تاب آوری اجتماع محلی تغییر داده اند. بر این اساس دیدگاه ها و نظریه های مدیریت سوانح و توسعه پایدار در پی ایجاد جوامع تاب آور در برابر مخاطرات طبیعی هستند. تاب آوری میزان مقاومت سیستم ها، توانایی آنها در تحمل تغییر و اختلال و تداوم روابط موجود بین افراد یا متغیرهاست. این تحقیق با در نظر گرفتن چنین تعریفی برای تاب آوری به ارزیابی رویکرد تاب آوری شهرستان دماوند در برابر مخاطرات طبیعی پرداخته است. مهم ترین رویکردهای تاب آوری به چهار گروه تقسیم شده اند. گروه اول شامل رویکرد کنشگر، کنش پذیر و رویکرد سازگار و گسترده است؛ گروه دوم نیز شامل سه رویکرد تاب آوری به عنوان آمادگی، تاب آوری به عنوان عملکرد و تاب آوری بی اثر است؛ گروه سوم رویکردهای تاب آوری را به دو رویکرد بخشی و کلی تقسیم می کند؛ و گروه چهارم نیز شامل رویکردهای تاب آوری و تعادل جهانی، تاب آوری و تعادل چندبعدی است. این پژوهش براساس این رویکردها به شیوه پیمایشی و با تکمیل پرسشنامه در سطح منطقه تحقیق به شیوه تصادفی، داده های لازم را جمع آوری و با روش های آماری بررسی و تحلیل کرده است. تحلیل داده ها برای هر دسته بندی انجام گرفته تا تاب آوری منطقه تحقیق در هر گروه تعیین شود. نتایج حاکی از آن است که رویکرد تاب آوری این منطقه در گروه اول کنشگر است، و در گروه دوم تاب آوری به عنوان عملکرد، در گروه سوم تاب آوری بخشی و در گروه چهارم رویکرد تاب آوری و تعادل جهانی بر منطقه حاکم است.

    کلیدواژگان: بخشی، تاب آوری، تعادل جهانی، عملکرد، کنشگر
  • مسعود یزدان پناه*، معصومه فروزانی، طاهره زبیدی صفحات 411-422
    بخش کشاورزی منبع مهم انتشار گازهای گلخانه ای است. بنابراین، در بخش کشاورزی، راهبردهای کاهشی به منظور کاهش تغییرات آب وهوایی ضروری است. ازآنجا که کاهش تغییرات آب وهوایی در بخش کشاورزی به تمایل کشاورزان بستگی دارد، شناسایی عوامل تاثیرگذار بر تمایل آنان به کاهش تغییرات آب وهوایی مهم است. هدف کلی این پژوهش، بررسی عوامل موثر بر تمایل یا نیات کشاورزان در زمینه کاهش انتشار گازهای گلخانه ای بود. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش شناسی، پیمایشی است. جامعه آماری را کشاورزان شهرستان باوی به تعداد 3000 نفر تشکیل می دادند. نمونه ای 350 نفری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شد. ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه بود که روایی آن توسط کارشناسان و پایایی پرسشنامه از طریق آزمون آلفای کرونباخ (90/0-70/0) تایید شد. نتایج نشان داد، متغیرهای دانش اثرات، اعتماد به رسانه ها، دانش علل و اعتماد اجتماعی 28/0 درصد از تغییرات در میزان تمایل رفتاری کشاورزان را به کاهش تغییرات آب وهوایی پیش بینی می کنند. در نهایت بر اساس یافته های تحقیق، پیشنهادهایی ارایه شد.
    کلیدواژگان: تغییرات آب وهوایی، تمایل به کاهش، شهرستان باوی، نیات رفتاری
  • کمال امیدوار، رضا ابراهیمی*، عباسعلی داداشی رودباری، مریم ملک میرزایی صفحات 423-437

    توجه به تغییرات اقلیمی در سال های اخیر به علت پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و خسارات مالی مرتبط با رویدادهای ناهنجار آن به منظور کاهش مخاطرات اهمیت زیادی پیدا کرده است. در یک سامانه مدیریت ریسک بهنجار، پیش بینی و شناسایی، رکن اصلی سامانه تلقی می شود؛ ازاین رو این پژوهش با هدف واکاوی اثر گرمایش جهانی در بروز دماهای فرین سرد ایران طی دهه های آتی انجام گرفته است؛ چرا که شناسایی این مناطق و منطقه بندی آنها گامی مهم در کاهش مخاطرات ناشی از آن تلقی می شود. به منظور دستیابی به هدف تعیین شده، نخست داده های دمای روزانه مدل EH5OM موسسه ماکس پلانک آلمان طی دوره آماری 2050-2015 میلادی، تحت سناریوی A1B با تفکیک 1/75 درجه قوسی، برای گستره ایران بارگیری شد. در گام بعدی داده های نام برده با تفکیک مکانی 0/27×0/27 قوسی توسط مدل ریزمقیاس شدند. برای شناسایی روزهای فرین سرد از نمایه انحراف بهنجار شده دما  بهره گرفته شد. داده ها برحسب مقدار این نمایه و گستره حاکمیت گرما  مرتب شد و سپس 500 روز اول که شرط را برآورد می کرد در حکم نمونه انتخاب و آرایه ای به ابعاد 2140×500 تشکیل شد. نتایج حاکی از این است که ایران را می توان از نظر سرماهای فرین با استفاده از تحلیل خوشه ای به روش [1]SOM در شبکه عصبی به 9 ناحیه تقسیم کرد. در دهه های آینده سرمای فرین در نیمه غربی و نوار ارتفاعی (کوهستان و کوهپایه) بیشتر از نواحی داخلی و سواحل جنوبی کشور خواهد بود. کمینه رخداد فرین سرد ایران مربوط به ناحیه دشت کویر و بیشینه آن نیز در ناحیه شمال غرب مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: ایران، دمای فرین سرد، خوشه بندی SOM، مدلEH5OM، مدل
  • آذر کرمانی*، مهری اکبری، بهلول علیجانی، امید مفاخری صفحات 439-450
    آلودگی هوا از مهم ترین مخاطرات محیطی کلانشهرهای ایران است که طی چهار دهه اخیر، زندگی این شهرها را پرهزینه و خطرناک کرده است. هدف این پژوهش بررسی ارتباط باد با آلودگی هوا و شناسایی سیستم های حرارتی و دینامیکی در شهر تهران است که به تکوین و تشدید شرایط پایدار جوی در دوره سرد منجر می شوند.
    در این پژوهش از سه روش آماری، همدیدی و ترمودینامیکی برای رسیدن به اهداف یادشده استفاده شده است. در قسمت آماری، ویژگی باد در 16 جهت جغرافیایی با آلودگی هوا در یک دوره ده ساله در شهر تهران بررسی شد. به منظور محاسبه همبستگی و تحلیل وایازی بین مونواکسیدکربن با سرعت باد از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل وایازی استفاده شده است. نتایج نشان داد که همبستگی معناداری در سطح 99 درصد بین آلاینده مونواکسید کربن با سرعت باد در کل جهات وجود دارد، اما با تفکیک جهات به 16 جهت اصلی، بیشترین همبستگی (معناداری در سطح 99 درصد) بین سرعت باد در سمت NW ، SSE و W است. جهت عکس تغییرات سرعت باد در این سمت ها با مونواکسید کربن، نشان می دهد که با افزایش سرعت باد از مقدار آلاینده مونواکسید کربن کاسته می شود و برعکس. نتیجه دیگر این بررسی، جهت تغییرات سمت های باد NE و ENE است که مستقیم اند و با افزایش سرعت باد، آلاینده مونواکسیدکربن هم افزایش یافته است. همچنین میانگین سرعت باد در روزهای آلوده 3/1 متر بر ثانیه است که از میانگین سرعت دوره سرد مطالعاتی که 5/2 متر بر ثانیه است، کمتر است.
    در قسمت همدیدی پژوهش، 14 نمونه روز با آلودگی فراگیر در دوره سرد سال در طول دوره آماری 2002 تا 2012 انتخاب شد. نقشه های مورد نیاز مرتبط در تراز های مختلف جو (تراز 500، سطح زمین و نقشه تاوایی) با استفاده از داده های دوباره پردازش شده ECMWF و در محیط GRADS ترسیم شدند. نتایج بررسی نشان داد که در بیشتر روزهای مطالعاتی، آلودگی هوا از الگوی پرفشاری تبعیت کرده و در لایه های میانی جو، منطقه تهران یا روی محور پشته یا در پایین دست محور قرار گرفته که با همگرایی جریانات سطوح فوقانی جو، فرونشینی هوا در سطح زمین رخ داده است. در قسمت ترمودینامیکی، با ترسیم نمودار  Skew-Tدر نرم افزار RAOB و مشخص کردن نوع و ارتفاع لایه وارونگی مشخص شد که غلظت آلودگی هوا در زمانی که وارونگی تابشی زیر ارتفاع 100 متر از سطح زمین اتفاق می افتد، شدید و مخاطره زا می شود. همچنین در حالت جو پایدار، از سطح زمین تا تروپوسفر میانی و جو بالاتر، باد، سرعت چندانی ندارد.
    کلیدواژگان: آلاینده CO، باد، دوره سرد، شهر تهران، مخاطره، Skew-T
  • حمزه احمدی*، محمد باعقیده، سعید اسدی، فریبرز احمدی صفحات 451-469
    سیل های ناگهانی ناشی از بارش های شدید کوتاه مدت از مهم ترین مخاطرات طبیعی محسوب می شود. تحقیق حاضر با هدف تحلیل سازوکار همدیدی و ترمودینامیکی بارش شدید منجر به سیل 28 تیر 1394 در استان البرز صورت گرفت. براساس ایستگاه های باران سنجی سیجان، کندر و ایستگاه همدید کرج، ویژگی های بارش و رخداد بارش های فصل گرم منطقه مشخص شد. در ادامه، داده های آنومالی، ارتفاع ژیوپتانسیل، سرعت قایم (امگا) و تاوایی در روزهای قبل تا زمان رخداد بارشی در تراز500 و850 هکتوپاسکال و تراز دریا استخراج و براساس نرم افزار گرادس ترسیم شد. شاخص های ناپایداری و نمودار ترمودینامیکی اسکیو - تی برمبنای ایستگاه همدید تهران تحلیل شد. وجود هوای سرد در جو بالا، ایجاد ناوه شبه پایا، تزریق و تامین مداوم رطوبت از پهنه آبی خزر، کم فشار سطح زمین و جریان های شمال غربی، مشخصه های عمده همدیدی حاکم بر رخداد بارشی مذکور محسوب می شوند. الگوی غالب در تراز دریا در قبل و زمان رخداد بارش، حاکمیت کم فشار حرارتی پاکستان است. سرعت قایم (امگا) در زمان رخداد بارشی تقویت شده و در تراز850 هکتوپاسکال بیشتر از تراز 500 هکتوپاسکال مشاهده شد. در روز رخداد بارشی بر اثر حرکت نصف النهاری جریان های تراز بالای جو میزان تاوایی مثبت به 9+ رسیده است. رخداد بارشی مذکور با شاخص شوالتر در شرایط ناپایداری شدید و با شاخص مقدار آب قابل بارش، از بخار آب لازم برای بارش شدید در منطقه برخوردار بوده است. اختلاف حرارتی زیاد بین سطح بالای جو و سطح زمین در فصل گرم موجب بارش های شدید می شود. بنابراین، آگاهی از شرایط همدیدی بارش های شدید منجر به سیل می تواند به عنوان سامانه معتبر اخطار سیل در قبل از وقوع بحران حایز اهمیت باشد.
    کلیدواژگان: البرز، رخداد بارشی شدید، سیل، ناپایداری، همدید
|
  • Pages 371-375
  • Saeed Jahanbakhsh Asl, Fatemeh Ghavidel *, Mohammad Ashjaei Pages 377-391
    The heat waves are the main manifestations of contemporary world climate change, which in terms of the frequency of occurrence and financial and human loss caused by them are of great importance. The aim of this study was to identify, classify and analyze heat waves synoptic occurred in the Northwest of Iran, to verify the effective synoptic system in the occurrence of heat waves. In this study, the heat index introduced by the National Center for the United States weather data (NCDC) was used. For this purpose, long term statistics of 23 years old maximum daily temperature and relative humidity on a daily basis for five hottest months of the year (May to September) of Iran’s Northwest synoptic stations were collected from National Meteorological Organization and the statistical characteristics of heat waves and synoptic and occurrence of heat waves, were evaluated according this the thermal index and classified into five levels of intensity. The analysis of synoptic map showed also that the dominant patterns in the study regions next to a tropical high pressure, Saudi Arabia and Pakistan. The maps of moisture flux also showed a cyclone movement on the Caspian Sea and the Mediterranean Sea, have the most impact on the moisture flux of northwest area of Iran. there is moisture in the event of heat waves on north west area that exacerbate the risks of heat waves, in terms of human risk.
    Keywords: synoptic analysis, heat waves, North West of Iran, decreasing human hazardss
  • Mohamad Salmani *, Seid Ali Badri, Sharif Motavaf, Nasrin Kazemi Sani Ataallah Pages 393-409

    In recent years, the most researches in the field of hazards have been changed their paradigm from losses and damages reduce model to a more comprehensive society resilience model. Accordingly, the views and theories of disaster management and sustainable development are about to make resiliency societies against natural hazards. Resilience is system capacity and their ability to change tolerance, disruption and stability of current relationships between individuals or variables. This study evaluates Damavand's resilience approach in dealing with natural hazards by considering mentioned. The most important of resiliency approaches have been divided into four categories; the first one includes proactive approach, reactive, consistent and wide approach. The second one consist three resiliency approaches as a preparation, performance and Ineffectual resiliency. The third one is divided into two approaches are named specific and general resiliency. Finally, the fourth group includes resilience approaches and global equilibrium and resilience and multiple equilibria. Based on these approaches, this study attempted to examine and analysis resilience approach in case study by survey and questionnaire in study area. The questionnaires were filled randomly and data analyzed by statistical methods. In order to determine the resiliency approach in each group, Data were analyzed separately for each group. The results indicates that resilience approach of this area in the first group is proactive; in the second one is resilience as performance; in third group is specific resiliency and finally fourth one is resiliency approach and global equilibrium.

    Keywords: resiliency, proactive, Performance, specific, global equilibrium
  • Masoumeh Forouzani, Tahereh Zobeidi Pages 411-422
    Agriculture is a major contributor of the greenhouse gases. Therefore, in the agricultural sector, mitigation strategies to reducing the climate change are necessary. Where, mitigating climate change in agriculture is depends to willingness of farmers. Therefore, identify the influencing factors on willingness of farmers is important. The purpose of this study was to investigate of factors influencing on farmers’ willingness in order to mitigation greenhouse gases. This research in terms of purpose is an applied research and in terms of methodology is survey research.The statistical population of this research consisted of 3000 farmers of Bavi Township in khuzestan Province. A sample of 350 persons was selected through random sampling method. The survey instrument was a questionnaire which its validity confirmed by experts. The reliability of the questionnaire using Cronbach's alpha coefficient (α= 0/70-0/90) has been approved. The results showed, the variables of, knowledge about effects, media trust, knowledge about causes of climate change and social trust could predict 28 percent of variations in farmers’ willingness to mitigating climate change. Finally, based on the results of research, policy implications presented.
    Keywords: Behavioral Intention, climate change, Willingness to Mitigation, Bavi Township
  • Kamal Omidvar, Reza Ebrahimi *, Abbasali Dadashi Roudbari, Maryam Malek Mirzayi Pages 423-437

    According to climate changes in recent years due to consequences of economic, social and financial damages associated with uncomfortable events to reduce the risks of many importance. in an effective risk management system, identification and forecast as the main pillar of the system is considered to be so this study aims to mull over the effect of global warming in Iran so cold temperatures during the coming decades to say come in; since the identity of the regions and their zoning is an important step in order to reduce risks arising from it. In order to achieve the prime target of daily temperature data model EH5OM the Max Planck Institute Germany during the period (2015 - 2050 AD) , under the scenario A1B 1 / 75 differentiation degree arched , to the extent of Iran loaded . In the next step releasing data with a separate 0 / 27 * 0 / 27 arched by the model REGCM4 Downscaled. Cold days to identify the standard deviation of index temperature (NTD). Data in terms of rule extended heat index value (NTD< 0) are arranged and then the first 500 days that condition (NTD> -2) estimates that were selected in the sample sentence and an array of size 500 × 2140 was formed. The results indicate that the frost so that Iran could be using cluster analysis methods in neural network SOM divided into nine regions. In the coming decades Extreme cold in the western half and altitude bar (mountains and foothills) more visible areas inside and southern coasts. Minimum event Extreme cold Iran is related to the plain desert and maximum in the northwest.

    Keywords: Extreme cold temperatures, EH5OM model, RegCM4, SOM clustering, Iran
  • Azar Kermani *, Mehry Akbary, Bohloul Alijani, Omid Mafakheri Pages 439-450
    Air pollution is one of the environmental hazards in metropolitans which made the life very expensive and even hazardous during last decades. The main aim of the present study is to determine the synoptic patterns which lead to formation and intensification of stable atmospheric conditions in cold seasons of year. The present study investigated the thermal and dynamic systems that lead to stable atmospheric conditions in Tehran in the cold season. In this study statistical, synoptic and Thermo-dynamic methods are used to achieve the objectives.The wind characteristics in all geographical directions (16 directions) were examined in a 10-year period in Tehran City. In order to calculate the correlation between CO and wind speed, Pearson Correlation Method and regression analysis were used in SPSS and MS Excell. The results showed a significant correlation between CO emissions and wind speed in all directions, but by separating all 16 wind directions, the highest correlation (significant at 99% confidence level) between the wind speed at the directions of NW ,SSE and W was observed which means that by increasing the wind speed, the density of CO emissions reduced (and vice versa). Another result from wind analysis is that there is a direct correlation between NE and ENE directions and CO pollutant which means that by increasing the wind speed in mentioned directions, the density of CO emissions increased as well. Also results showed that average wind speed in polluted days is 1.3 meter per second which is far less than the average of 2.5 meter per second in the period.
    For synoptic analysis, 14 severe polluted days in cold seasons were selected during the period of 2002 to 2012. Maps of MSLP, 700 and 500 hpa and vorticity map in Grads software were drawn using ECMWF reanalysis data.
    The results showed that most of the selected polluted days have followed the same synoptic pattern in which high pressure systems dominated and Tehran is located in the ridges axis and due to convergence in upper-air levels, subsidence had occurred near surface levels and the negative vorticity in the region intensified the air pollution. In Thermo-dynamic analysis, by drawing SkewT diagram in Raob software, the type and altitude of inversion, is determined. According to the results, The air pollution severity becomes very hazardous and critical at the times which radiational inversion occurs in altitudes less than 100 meters. Also results showed that in stable atmosphere, wind speed is very low from earth to mid levels of troposphere.
    Keywords: CO pollutant, Hazard, Skew-T, Wind, cold season, Tehran city
  • Hamzeh Ahmadi *, Mohammad Baaghideh, Saeed Asadi, Fariburz Ahmadi Pages 451-469
    Flash floods caused by short heavy precipitation are one of the most important natural hazards. The main objective of the study is to provide a synoptic and thermodynamic mechanism analysis of the severe rainfall leading to floods on July 28th, 1394, in Alborz province. According to Sijan and Kondor rain-gauge stations as well as Karaj synoptic station, precipitation features and the occurrence of rainfalls in the warm season were determined. Furthermore, anomaly data, geopotential heights, vertical velocity (omega), and vorticity in the days prior to the precipitation at 500 and 850 hpa and sea level were determined and drawn based on GRADS. The instability indexes and the Skew-T thermodynamic graph were analyzed based on Tehran synoptic station. The main synoptic features of the rainfall include the cold weather in the upper atmosphere, creation of quasi-stationary trough, and surface earth low-pressure, injection and continuous supply of moisture from Caspian Sea and northwestern streams. The dominant pattern at sea level before and during the precipitation was thermal low pressure in Pakistan. The vertical velocity (omega) at the time of the rainfall strengthened  and more than 500 hPa and 850 hPa was observed. On the day of the precipitation, the amount of positive vorticity reached +9 due to the movement of the upper atmosphere meridional flows. The rainfall with Showalter Index in severe unstable conditions as well as Precipitation Index enjoyed the necessary water vapor for heavy rainfall in the region. High temperature difference between the upper level in atmosphere and ground surface during warm seasons causes heavy precipitation. Hence, such knowledge could be reliable source for flood warnings before the occurrence of the crisis.
    Keywords: Alborz, Flood, instability, Synoptic, Severe rainfall event