فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 88 (تیر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/29
  • تعداد عناوین: 13
|
  • روح الله رحیمی، حسین سلیمی بجستانی*، کیومرث فرح بخش، محمد عسگری صفحات 391-412
    زمینه

    سبک زندگی زوج شاغل با وجود جنبه های مثبت و منفی در حال افزایش است. مساله اصلی این است که تجارب زیسته زوج های شاغل درباره رضایت و تعارضات زناشویی چگونه است؟

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف کشف تجارب زیسته زوج های شاغل از رضایت و تعارضات زناشویی انجام شد.

    روش

    این پژوهش با رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی تفسیری در سال 1397 در شهر نورآباد (لرستان) انجام شد. نمونه های پژوهش با انتخاب 12 زوج شاغل دارای رضایت زناشویی (با اذعان زوجین به رضایت و کسب نمره بالاتر از 161 در پرسشنامه ENRICH) با بهره گیری از نمونه گیری گلوله برفی و 12 زوج شاغل دارای تعارضات زناشویی (با اذعان زوجین به تعارض و کسب نمره 187 یا بالاتر از آن در پرسشنامه MCQ) با روش نمونه گیری هدفمند به حد اشباع رسید. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. مصاحبه ها با استفاده از روش دیکلمن، آلن و تانر که دارای ماهیت تیمی بوده و در پدیدارشناسی تفسیری مرسوم است، مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    تحلیل تجارب مشارکت کنندگان، منجر به شناسایی 2 مضمون اصلی زوج شاغل ماهر با مضامین فرعی؛ نقشه زناشویی کارآمد و خصیصه های مثبت زوجی و زوج شاغل غیرماهر با مضامین فرعی؛ نقشه زناشویی ناکارآمد و خصیصه های منفی زوجی شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد آنچه زوج شاغل ماهر و غیرماهر را از هم تفکیک می کند نه فقدان تعارضات زناشویی بلکه داشتن برنامه ریزی و اولویت بندی، نحوه مواجه شدن با تعارضات، ادراک منصفانه از توزیع ها، مراقبت مالی و شغلی از همسر و سازگاری است. نتایج به دست آمده می تواند زمینه را برای تدوین برنامه های پیشگیرانه و مدل های درمانی جهت متقاضیان ورود به این نوع سبک زندگی و کاهش تعارضات زناشویی این نوع زوج ها فراهم کند.

    کلیدواژگان: تجارب زیسته، رضایت زناشویی، تعارضات زناشویی، زوج شاغل ماهر و غیرماهر
  • محسن شکوهی یکتا*، سوگند قاسم زاده صفحات 413-420
    زمینه

    آموزش توانش حل مساله و خودکارآمد پنداری به والدین، قابلیت برخورد منطقی و موثر با رفتارهای مشکل آفرین کودک را در موقعیت های مختلف فرزندپروری فراهم می کند. اما مسئله اصلی اینست، آیا آموزش برنامه تربیت کودک اندیشمند بر حل مسئله و خودکارآمد پنداری والدگری تاثیر دارد؟

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش برنامه تربیت کودک اندیشمند بر حل مسئله و خودکارآمد پنداری والدگری انجام شد.

    روش

    پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون بدون گروه گواه بود. نمونه این پژوهش را والدین کودکان 4 تا 7 سال مدارس غیرانتفاعی شهر تهران در سال تحصیلی 98-97 که به شیوه دردسترس انتخاب شدند و برای شرکت در کارگاه کودک اندیشمند اعلام آمادگی نمودند، تشکیل داد. ابزارهای پژوهش پرسشنامه حل مسئله هپنر و پترسن (1982) و پرسشنامه خودکارآمد پنداری والدگری دومکا، استورزینگر، جکسون و روزا (1996) بود. برنامه تربیت کودک اندیشمند در 9 جلسه به صورت یک جلسه دو ساعته در هفته برگزار شد.

    یافته ها

    یافته های مطالعه حاضر، نشان داد که پس از اجرای برنامه تربیت کودک اندیشمند میانگین نمرات حل مسئله (در مولفه های حل مسیله؛ اعتماد به حل مسیله، سبک گرایش - اجتناب و مولفه های شخصی) در مادران، حاکی از افزایش نمرات آنها در پس آزمون است (0/0001=P). همچنین میانگین نمرات خودکارآمد پنداری والدگری در پیش آزمون و پس آزمون مادران حاکی از افزایش نمرات در پس آزمون است (0/01=P).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد کارگاه آموزشی تربیت کودک اندیشمند توانسته است حل مسئله و خودکارآمد پنداری مادران را در سطح معناداری پس از اجرای برنامه تغییر دهد. با استناد به افزایش نمرات می توان گفت که آموزش مادران بر انتخاب رفتار و راه حل مناسب تاثیر مثبت داشته است.

    کلیدواژگان: کودک متفکر، روش حل مسئله، خودکارآمد پنداری والدین
  • مهدی ایمانی، مریم دهقان، میلاد شرفی زادگان* صفحات 421-429
    زمینه

    پژوهش ها در زمینه رابطه اجتناب تجربه ای، بهشیاری، نارضایتی از تصویر بدن، اضطراب، افسردگی و استرس بایکدیگر انجام شده است، اما مقایسه این متغیرها با یکدیگر مورد غفلت واقع شده است. بنابراین مسئله این است: آیا بین اجتناب تجربه ای، بهشیاری، نارضایتی از تصویر بدن، اضطراب، افسردگی و استرس در افراد متقاضی جراحی زیبایی و افراد غیر متقاضی تفاوت وجود دارد؟

    هدف

    هدف بررسی مقایسه اجتناب تجربه ای، بهشیاری، نارضایتی از تصویر بدن، اضطراب، افسردگی و استرس در افراد متقاضی وغیر متقاضی جراحی زیبایی بود.

    روش

    پژوهش از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش حاضر عبارت بود از افراد متقاضی جراحی زیبایی که به کلینیک های زیبایی شهر شیراز مراجعه کرده بودند. از بین افراد مراجعه کننده 100 نفر (مشتمل بر 13 مرد و 87 زن) به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گروه کنترل نیز 100 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه شیراز به شیوه ی نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. ابزار عبارتند از: پرسشنامه ترس از تصویر بدن لیتلتون، آکسوم و پری (2005)، پرسشنامه ی بهشیاری براون و رایان (2003)، پرسشنامه ی پذیرش و تعهد باند، هیز و زتل (2011) و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس لاویبوند (1995). تحلیل داده ها از طریق تحلیل واریانس چند متغیره انجام شد. یافته ها: بین افراد متقاضی جراحی زیبایی و افراد غیر متقاضی از نظر متغیرهای مورد پژوهش تفاوت معناداری وجود دارد (0/001≤p).

    نتیجه گیری

    می توان اظهار نمود که نارضایتی از تصویر بدن، اجتناب تجربه ای، افسردگی، اضطراب و استرس، همچنین پایین بودن سطح بهشیاری منجر به افزایش جراحی زیبایی در افراد می شوند.

    کلیدواژگان: بهشیاری، نارضایتی از تصویر بدن، اجتناب تجربه ای، افسردگی، جراحی زیبایی
  • حسین ایلانلو، صدیقه احمدی*نسترن فراهانی، محمدباقر حسنی، منوچهر رضایی صفحات 431-437
    زمینه

    تحقیقات متعدد به پیش بینی رضایت از زندگی پرداخته اند، اما پیش بینی رضایت از زندگی بر اساس طرحواره های ناسازگار اولیه و سبک زندگی مغفول مانده است.

    هدف

    هدف از پژوهش، پیش بینی رضایت از زندگی بر اساس طرحواره های ناسازگاری اولیه و سبک زندگی در پرستاران بود.

    روش

    پژوهش از نوع توصیفی-  همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه پرستاران بیمارستان امام خمینی و مصطفوی شهر تهران در سال 98-97 بودند. تعداد 150 نفر به روش نمونه گیری در دسترس، به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارپژوهش عبارت اند از، پرسشنامه رضایت زندگی (Q-Les-QSF) اندیکت و همکاران (1993)، پرسشنامه طرحواره یانگ ((YSQ-SF(2005) و پرسشنامه سبک زندگی میلرواسمیت (2001). تحلیل داده ها، با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام انجام شد.

    یافته ها

    بین رضایت از زندگی و سبک زندگی رابطه مثبت معناداری وجود دارد (0/001 <p). همچنین بین رضایت از زندگی و طرحواره های ناسازگاری اولیه رابطه معناداری وجود دارد (0/001 <p).

    نتیجه گیری

    طرحواره های ناسازگار اولیه و سبک زندگی، رضایت از زندگی را پیش بینی کردند.

    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، طرحواره های ناسازگاری اولیه، سبک زندگی، پرستاران
  • حسین محققی*، مسلم مهدی خانلو، زهرا پارسی نژاد، اعظم عاشوری صفحات 439-449
    زمینه

    سندروم روده تحریک پذیر علاوه بر مشکلات جسمانی، می تواند فرآیندهای شناختی، هیجانی و روانشناختی بیماران را نیز متاثر سازد که ضروری است با بکارگیری درمان های روانشناختی مناسب نسبت به کاهش این آسیب ها اقدام شود. اما آیا رفتاردرمانی دیالکتیک می تواند منجر به بهبود خودکارآمدپنداری درد و کاهش اجتناب تجربه ای مادران مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر شود؟

    هدف

    بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیک بر خودکارآمدپنداری درد و اجتناب تجربه ای مادران مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش مادران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر مراجعه کننده به متخصص های گوارش در شهر زنجان در سه ماهه تابستان سال 1398 بود. در این پژوهش تعداد 30 مادر مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 15 مادر بیمار). گروه آزمایش مداخله رفتاردرمانی دیالکتیک (لینهان، 2004) را طی دو و نیم ماه در 10 جلسه 75 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه خودکارآمدپنداری درد (نیکولاس، 1989) و اجتناب تجربه ای (بوند و همکاران، 2011) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که رفتاردرمانی دیالکتیک بر خودکارآمدپنداری درد و اجتناب تجربه ای مادران مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر تاثیر معنادار دارد (0/001<p). نتیجه گیری: بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که رفتاردرمانی دیالکتیک با بهره گیری از تکنیک های تحمل پریشانی، پذیرش و خودنظم جویی هیجانی می تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت بهبود خودکارآمدپنداری درد و کاهش اجتناب تجربه ای مادران مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر مورد استفاده گیرد.

    کلیدواژگان: رفتاردرمانی دیالکتیک، خودکارآمدپنداری درد، اجتناب تجربه ای، سندروم روده تحریک پذیر
  • زهره هاشمی، ساناز عینی*، رامین تقوی صفحات 451-461
    زمینه

    تنیدگی تحصیلی متداول ترین حالت عاطفی یا ذهنی است که دانش آموزان در طول تحصیل خود آن را تجربه می کنند. در این زمینه، ابعاد شخصیتی و هوش معنوی چه نقشی می تواند در میزان تنیدگی تحصیلی دانش آموزان داشته باشد؟

    هدف

    با توجه به اهمیت شناخت متغیرهای تعیین کننده و تاثیر گذار بر تنیدگی تحصیلی دانش آموزان، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تعدیل کننده ی هوش معنوی در رابطه بین ابعاد شخصیتی هگزاکو و تنیدگی تحصیلی دانش آموزان انجام گرفت.

    روش

    این پژوهش یک پژوهش اکتشافی از نوع طرح های همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان سال سوم مقطع متوسطه دوم شهرستان اردبیل در سال تحصیلی 98-97 تشکیل دادند. از این جامعه 240 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل سیاهه تنیدگی تحصیلی (آنگ و هوآن، 2006)، سیاهه شخصیتی هگزاکو (لی و اشترن، 2004) و مقیاس هوش معنوی (کینگ، 2008) بودند. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره ی تعدیلی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل رگرسیون تعدیلی نشان داد که هوش معنوی در رابطه بین همه ابعاد شخصیتی هگزاکو، به جز صداقت- تواضع و برون گرایی، با تنیدگی تحصیلی دانش آموزان نقش تعدیل کننده دارد (0/001>p). به عبارتی با افزایش هوش معنوی، رابطه بین ابعاد شخصیتی هگزاکو و تنیدگی تحصیلی دانش آموزان ضعیف تر می شود.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این پژوهش هوش معنوی با تعدیل رابطه بین ابعاد شخصیتی هگزاکو و تنیدگی تحصیلی دانش آموزان می تواند از بروز این نوع تنیدگی ها بر اثر وجود ابعاد شخصیتی بکاهد.

    کلیدواژگان: ابعاد شخصیتی هگزاکو، تنیدگی تحصیلی، هوش معنوی
  • اکرم حسنی*، حمید علیزاده، باقر غباری بناب، شهلا پزشک، فرنگیس کاظمی صفحات 463-473
    زمینه

    دشواری های تربیتی، آموزشی و توان بخشی کودکان با کم توان ذهنی والدین آن ها را با مشکلات و موانع بی شماری مواجه کرده است، مادران این کودکان به دلیل پیوند عاطفی قوی تر و نقش پررنگ تری که در تربیت و آموزش فرزند خود عهده دار هستند، زمان بیشتری را به آن ها و برآورده کردن نیازهایشان اختصاص می دهند، ازاینرو بیشتر در معرض مشکلات جسمی و روانی قرار دارند.

    هدف

    تدوین برنامه آموزش گروهی ارتقاء معنویت و بررسی پیامدهای روان شناختی آن برای مادران کودکان با ناتوانی هوشی بود.

    روش

    پژوهش از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. تعداد 36 نفر از مادران با روش نمونه گیری به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارش شدند. ابزار پژوهش عبارتند از: مقیاس معنویت پارسیان و دانینگ (2009)، مقیاس رضایت زناشویی انریچ فوور و اولسون (1989) و آموزش گروهی ارتقاء معنویت محقق ساخته (1398). تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس تک متغیری انجام شد.

    یافته ها

    برنامه آموزشی بر ابعاد کلی معنویت تاثیرگذار بود (0/05<P). بین دو گروه آزمایش و کنترل در ابعاد کلی رضایت زناشویی در مراحل پس آزمون و پیگیری تفاوت معنی داری وجود داشت (0/05<P).

    نتیجه گیری

    می توان برای افزایش رضایت زناشویی مادران دارای کودک کم توان ذهنی از روش مداخله ارتقاء معنویت بهره برد.

    کلیدواژگان: برنامه آموزش گروهی ارتقاء معنویت، پیامدهای روان شناختی، مادران، کودکان با ناتوانی هوشی
  • مژگان میرزا*، مهدی قزلسفلو صفحات 475-482
    زمینه

    تعارضات زناشویی تنش ها و فشارهای روانی بر زوجین تحمیل می کند که اثرات مخربی بر رضایت زناشویی آنها دارد. مرور پژوهش ها نشان می دهد که بازآموزی اسنادی بر متغیرهای مختلفی تاثیر می گذارد اما تعیین اثربخشی آن بر تعارض و رضایت زناشویی زوجین متقاضی طلاق مغفول مانده است. اما مسئله اصلی اینست: آیا بازآموزی اسنادی در حل تعارض زناشویی و افزایش رضایت زناشویی متقاضیان طلاق تاثیر دارد؟

    هدف

    پژوهش با هدف بررسی اثربخشی و پایداری بازآموزی اسنادی در حل تعارض زناشویی و افزایش رضایت زناشویی زوجین متقاضی طلاق بود.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل زوجین متقاضی طلاق بود که در سال 1396 از دادگستری شهر گنبدکاووس به مراکز مشاوره شهر به منظور کاهش تعارض و جلوگیری از طلاق و ایجاد سازش ارجاع داده شده بودند.30 زوج به روش تصادفی به عنوان نمونه انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل (15 زوج) به صورت تصادفی جایگزین شدند. ابزار پژوهش عبارتند از: پرسشنامه تعارض زناشویی ثنایی (1388)، پرسشنامه رضایت زناشویی افروز (1390) و برنامه مداخله شامل بازآموزی اسنادی استینهارت و دالیبر (2008). تحلیل داده ها از طریق آزمون کوواریانس انجام شد.

    یافته ها

    برنامه بازآموزی اسنادی بر حل تعارض زناشویی و همچنین افزایش رضایت زناشویی زوجین متقاضی طلاق تاثیر داشت (0/001 P<). نتایج آزمون پیگیری هم نشان می دهد که بازآموزی اسنادی در مرحله پیگیری هم معنادار بوده است (0/001 P<).

    نتیجه گیری

    می توان از روش بازآموزی اسنادی در راستای کاهش تعارضات زناشویی و افزایش رضایت زناشویی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بازآموزی اسنادی، تعارض زناشویی، رضایت زناشویی
  • مرضیه شرکت*، مهرداد کلانتری، مسعود آذربایجانی، محمدرضا عابدی صفحات 483-493
    زمینه

    تحقیقات متعدد به اثربخشی هوش معنوی بر متغیرهای روانشناختی مختلفی پرداخته اند، اما پژوهشی که به تاثیر هوش معنوی بر میزان هوش معنوی، بهزیستی روانشناختی، اضطراب و افسردگی بپردازد مغفول مانده است.

    هدف

    بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر ارتقاء هوش معنوی باول بر هوش معنوی، بهزیستی روانشناختی، اضطراب و افسردگی دانشجویان بود.

    روش

    از نوع شبه آزمایشی بود. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان دانشگاه اصفهان بود که 40 نفر از آنها در سال 1397 به شکل در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه آموزش یا گواه قرار گرفتند. ابزار پژوهش عبارت اند از: پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف (2002)، اضطراب (1993) و افسردگی بک (1996)، و هوش معنوی کینگ (2008) و آموزش هوش معنوی بوول (2004). تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغییره انجام شد.

    یافته ها

    آموزش هوش معنوی باول در گروه آموزش سبب ارتقاء هوش معنوی (0/001<P)، کاهش اضطراب (0/05<P)، کاهش افسردگی (0/001<P) شده است اما اثر معناداری بر بهزیستی روانشناختی (0/001<P) نداشته است.

    نتیجه گیری

    آموزش هوش معنوی موجب ارتقای هوش معنوی و کاهش اضطراب و افسردگی در دانشجویان شد.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، بهزیستی روانشناختی، اضطراب، افسردگی
  • شیدا خوشه مهری، قربان فتحی اقدم*، محمد جواد پوروقار صفحات 495-501
    زمینه

    بسیاری از دختران نوجوان در سن بلوغ، با مسایلی نظیر افسردگی، احساس تنهایی و تصویربدنی روبرو می شوند که گاهی به شکل اختلالات روانی و حاد، مانع رشد طبیعی عاطفی و روحی می گردد. اما مسئله اصلی این است، آیا فعالیت های هوازی بر افسردگی، احساس تنهایی و تصویر بدنی دانش آموزان نوجوان دختر تاثیر دارد؟

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر فعالیت های هوازی بر افسردگی، احساس تنهایی و تصویر بدنی دانش آموزان نوجوان دختر بود.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری، شامل دانش آموزان دختر سال هشتم دوره اول متوسطه منطقه 8 تهران بود. 70 دانش آموز با روش نمونه گیری خوشه ای به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (35 نفر) جایگزین شدند. ابزار پژوهش عبارتند از، پروتکل اجرایی جلسات فعالیت هوازی (پور وقار و بهرام، 2014)، پرسشنامه افسردگی (بک، 1963)، پرسشنامه فرم کوتاه مقیاس احساس تنهایی اجتماعی- عاطفی بزرگسالان دی توماسو و اسپینر (1993) و پرسشنامه نگرانی از تصویر بدنی (هالینگ و همکاران، 2007).

    یافته ها

    فعالیت های هوازی بر بهبودی افسردگی و احساس تنهایی تاثیر داشت، اما بر تصویربدنی تاثیری نداشت (0/001<P).

    نتیجه گیری

    فعالیت هوازی باعث بهبود افسردگی و احساس تنهایی دانش آموزان نوجوان دختر شد.

    کلیدواژگان: فعالیت های هوازی، افسردگی، احساس تنهایی، تصویر بدنی، دانش آموزان، نوجوان، دختر
  • عارفه خراسانی زاده گزکی، هادی بهرامی*، حسن احدی صفحات 503-509
    زمینه

    پژوهش ها در زمینه توجه کودکان دارای نقص توجه و بیش فعالی به درمان های شناختی رفتاری، نوروفیدبک و دارو درمانی اشاره داشته است. اما آیا آموزش حافظه کاری بر توجه این کودکان می تواند موثر باشد؟

    هدف

    اثر بخشی آموزش حافظه کاری بر افزایش توجه کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه / بیش فعالی بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره سوم دبستان که مراجعه کننده به مرکز باور بودند، بود. 40 دانش آموز پسر دوره سوم دبستان به طور داوطلبانه، از میان مراجعان مرکز باور به عنوان نمونه انتخاب شدند. و به صورت تصادفی در دو گروه برابر آزمایش و کنترل (20 نفری) جایگزین شدند. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های t - استیودنت انجام شد. ابزار پژوهش عبارتند از: مصاحبه بالینی: (لازاک،2004). مقیاس درجه بندی SNAP-IV، سوانسون (1980) پرسشنامه کانرز والدین (فرم تجدید نظر شده)(1999) نرم افزار آموزش حافظه کاری (خدادادی، 1393).

    یافته ها

    آموزش حافظه کاری به طور معنی داری باعث افزایش توجه کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه / بیش فعالی بود (0/001>P).

    نتیجه گیری

    آموزش حافظه کاری توجه کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه را افزایش داد.

    کلیدواژگان: آموزش حافظه کاری، توجه، کودکان، اختلال نقص توجه، بیش فعالی
  • مصطفی رمضانی اول، حسن احدی*، پرویز عسکری، حمید نجات صفحات 511-519
    زمینه

    احساس تنهایی می تواند سبب افسردگی در سالمندان شود. اما مسئله اصلی اینست، آیا بهزیستی درمانگری بر احساس تنهایی و تنظیم شناختی هیجان سالمندان مبتلا به افسردگی غیربالینی تاثیر دارد؟

    هدف

    اثربخشی بهزیستی درمانگری بر احساس تنهایی و تنظیم شناختی هیجان سالمندان مبتلا به افسردگی غیر بالینی بود.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه سالمندان (زن و مرد) بین 65 سال تا 85 سال، ساکن در خانه سالمندان نشاط شهر مشهد، بودند. تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب و در دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه به صورت تصادفی جایگزین شدند. ابزار پژوهش عبارتند از: پرسشنامه احساس تنهایی راسل (1996)، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی، کرایج و اسپینهاون (2001)، پرسشنامه ی افسردگی سالمندان یساویج (1993) و پروتکل هشت جلسه ای بهزیستی درمانگری (کوک ارن و کلیش 2017). نتایج با روش آنالیز واریانس انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، بهزیستی درمانگری بر احساس تنهایی و تنظیم شناختی هیجان تاثیر معناداری داشت (0/05>P).

    نتیجه گیری

    می توان برای کاهش احساس تنهایی و بهبود تنظیم شناختی هیجان سالمندان و از بهزیستی درمانگری بهره جست.

    کلیدواژگان: بهزیستی درمانگری، احساس تنهایی، تنظیم شناختی هیجان، سالمندان، افسردگی غیر بالینی
  • علیرضا باغبان پرشکوهی، فریبرز درتاج*، فریبرز باقری صفحات 521-528
    زمینه

    مطالعات بسیاری نشان داده اند که توانش های فضایی با موفقیت تحصیلی مرتبط هستند و سطح فعالیت های فضایی در کودکی پیش بینی کننده این توانایی در بزرگسالی است. اما مسئله اصلی اینست، عملکرد و سرعت عمل چرخش ذهنی در دانش آموزان دختر و پسر پایه های تحصیلی مختلف چگونه است؟

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی تحول چرخش ذهنی دانش آموزان بود.
     

    روش

    پژوهش از نوع توصیفی بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان مدارس ابتدایی و متوسطه شهرستان آبیک در سال تحصیلی 96-95 بود، که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای 400 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند (203 پسر و 197 دختر). ابزار پژوهش عبارتند از: آزمون رایانه ای چرخش ذهنی گانیس و کیویت (2015). تحلیل داده ها با آزمون تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی توکی انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد توانایی چرخش ذهنی کودکان در پایه های تحصیلی اول تا یازدهم صعودی و معناداری بود (0/000= p). در هر دو شکل آزمون، دانش آموزان پسر نسبت به دختر بهتری بودند (0/001=p عملکرد و 0/008=p سرعت عمل). الگوی تحول چرخش ذهنی حاکی از تمایز بیشتر عملکرد دانش آموزان پایه های چهارم تا ششم بود، لکن در سرعت عمل روند کاهش سرعت از کلاس اول تا ششم و سپس افزایش سرعت در پایه های بالاتر ملاحظه شد.

    نتیجه گیری

    الگوی تحول چرخش ذهنی می تواند زمینه ای مناسب برای برنامه های آموزشی هدفمند باشد.

    کلیدواژگان: چرخش ذهنی، دانش آموز، جنسیت
|
  • Rohollah Rahimi, Hossien Salimi Bajestani*, Kiumars Farahbakhsh, Mohammad Asgari Pages 391-412
    Background

    The lifestyle of career couple is increasing despite the positive and negative aspects. The key question is, how are the lived experiences of career couples about marital satisfaction and conflict?

    Aims

    The purpose of this study was to explore the lived experiences of career couples from satisfaction and marital conflicts.

    Method

    This study was conducted with qualitative approach and interpretive phenomenological method in Nourabad (Lorestan) in 2019. Research samples were selected by using 12 career couples (with Couple acknowledging to satisfaction and score higher than 161 in ENRICH questionnaire) using snowball sampling and 12 career couples with marital conflict (with couple acknowledgment to conflict and acquisition the score of 187 or higher on the MCQ questionnaire) reached the saturation level by purposeful sampling. The semi-structured interviews were used to collect data. Interviews were analyzed using the Dickman, Allen, and Turner method, which is team-based and is common in interpretive phenomenology.

    Results

    Analyzing participants' experiences led to the identification of two main themes of Master career couples with sub-themes of efficient marital map and couple positive features and unmaster career couples with sub-themes of inefficient marital map and Couple negative features.

    Conclusions

    The results showed that what separates these two is not lack of marital conflicts but planning and prioritization, how to deal with conflicts, fair perception Among the distributions is financial and occupational care of the spouse and adaptation. The results of this qualitative study showed that what separates these two is not lack of marital conflicts but planning and prioritization, how to deal with conflicts, fair perception Among the distributions is financial and occupational care of the spouse and adaptation. The results can provide the basis for developing preventive programs and therapeutic models for those seeking entry into this lifestyle and reducing marital conflicts in these couples.

    Keywords: Living experiences, marital satisfaction, marital conflicts, master, unmaster career couple
  • Mohsen Shokoohi Yekta*, Sogand Ghasemzadeh Pages 413-420
    Background

    Teaching problem-solving skills and parental self-efficacy enable the parents to deal effectively and logically with problematic behaviors of a child in different situations. However this is, can your child's law-abiding and thoughtful educational program make it possible for you?

    Aims

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of teaching Thinking Child Program on problem solving and parenting self-efficacy.

    Method

    The research was quasi-experimental with pretest and posttest design without control group. The sample of this study was parents of children aged 4 to 7 years old of non profit schools in Tehran in 97-98 academic year, who were selected by available sampling method for participating in the “Thinking Child Program” workshops. The research tools were Hepner-Petersen Problem-Solving Questionnaire(1982) and Parental Self-Efficacy Questionnaire(1996). The intervention program was organized as a workshop in 9 sessions, one session of two hours per week.

    Results

    The findings of the present study showed that after the implementation of the “Thinking Child Program”, the mean scores of problem-solving (in problem-solving components, problem-solving confidence, approach-avoidance style, and personal control) in mothers indicated an increase in their post-test scores (P=0/0001). In addition, the mean scores of parenting self-efficacy in pre-test and post-test of mothers indicate a significant increase in post-test scores (P= 0/01).

    Conclusions

    The results of this study indicate that teaching “Thinking Child Program” could change problem solving and self-efficacy of mothers at a significant level after the program intervention. Based on the increase in scores, it can be concluded that mothers' training had a positive effect on choosing appropriate behaviors and solutions

    Keywords: Child thinking, problem solving method, parental self-efficacy
  • Mehdi Imani, Maryam Dehghan, Milad Sharafi Zadegan* Pages 421-429
    Background

    Research has been done on the relationship between emotion avoidance, physical well-being, body image dissatisfaction, anxiety, depression and stress, but the comparison of these variables with each other has been neglected. So the question is: Is there a difference between avoidance of experience, physical well-being, body image dissatisfaction, anxiety, depression and stress in cosmetic surgery applicants and non-cosmetic applicants?

    Aims

    The purpose of this study was to compare the experience of avoidance, physical well-being, body image dissatisfaction, anxiety, depression and stress in aesthetic and non-cosmetic applicants.

    Method

    The study was causal-comparative. The statistical population of this study was cosmetic surgery applicants who referred to cosmetic clinics in Shiraz. 100 patients (13 males and 87 females) were selected through convenience sampling. For the control group, 100 female students of Shiraz University were selected by convenience sampling method. The tools are: Littleton, Axom & Perry (2005), Body Image Fear Questionnaire, Behavioral Brown & Ryan Questionnaire (2003), Bond Acceptance and Commitment Questionnaire, Hayes & Zettel (2011) and Lovebond Depression, Anxiety and Stress Scale (1995). Data were analyzed by multivariate analysis of variance.

    Results
    Results

    There was a significant difference between the applicants for cosmetic surgery and the non-applicants for the variables under study (P<0/001).

    Conclusions

    It can be stated that dissatisfaction with body image, experiential avoidance, depression, anxiety and stress, as well as low level of hygiene can lead to increased cosmetic surgery.

    Keywords: Behshiyari, body image dissatisfaction, experience avoidance, depression, cosmetic surgery
  • Hossein Ilanloo, Sedigheh Ahmadi*, Nastaran Farahani, Mohammad Bagher Hasani, Manoochehr Rezaei Pages 431-437
    Background

    Numerous studies have predicted life satisfaction, but life satisfaction prediction based on early maladaptive schemas and lifestyles has been neglected.

    Aims

    The purpose of this study was to predict life satisfaction based on early maladaptive schemas and lifestyle in nurses.

    Method

    The study was descriptive-correlational. The statistical population of this study was all nurses of Imam Khomeini and Mostafavi hospitals in Tehran in 1997-98. 150 individuals were selected by convenience sampling method. The tools of the study are: The Life Satisfaction Questionnaire (Q-Les-QSF) of Indic et al. (1), the Young Schema Questionnaire (YSQ-SF) and the Milwaukee Lifestyle Questionnaire (2001). The Pearson correlation coefficient was performed step by step.

    Results

    There was a significant positive relationship between life satisfaction and lifestyle (p<0/001) and there was a significant relationship between life satisfaction and early maladaptive schemas (p<0/001).

    Conclusions

    Early maladaptive schemas and lifestyle predicted life satisfaction

    Keywords: Satisfaction with life, early maladaptive schemas, lifestyle saints, nurses
  • Hosein Mohagheghi*, Moslem Mahdikhanloo, Zahra Parsinejad, Azam Ashori Pages 439-449
    Background

    Irritable Bowel Syndrome can influence the patients’ cognitive, emotional and psychological processes in addition to the physical problems that appropriate psychological therapies should be applied to decrease these damages. But can dialectic behavior therapy lead to the improvement of pain self-efficacy and decrease of experiential avoidance in the mothers with Irritable Bowel Syndrome?

    Aims

    therefore the present study was conducted aiming to investigate the effectiveness of dialectic behavior therapy on pain self-efficacy and experiential avoidance in the mothers with Irritable Bowel Syndrome.

    Method

    it was a quasi-experimental study with pretest, posttest with control group. The statistical population of the current study was the mothers with Irritable Bowel Syndrome referring to circulatory specialists in the city of Zanjan in the second quarter of 2019. 30 mothers with Irritable Bowel Syndrome were selected through available sampling method and they were randomly accommodated into experimental and control groups (each group of 15). The experimental group received dialectic behavior therapy intervention (Linhan, 2004) during two-and-a-half months in ten seventy-five-minute sessions. The applied questionnaires in this study included pain self-efficacy (Nicolas, 1989) and experiential avoidance (Bond et.al., 2011). The data from the study were analyzed through MANCOVA method.

    Results

    the results showed that the dialectic behavior therapy has significant effect on pain self-efficacy and experiential avoidance in the mothers with Irritable Bowel Syndrome (p<0/001).

    Conclusions

    according to the findings of the present study it can be concluded that the dialectic behavior therapy can be used as an efficient method to improve pain self-efficacy and decrease of experiential avoidance in the mothers with Irritable Bowel Syndrome.

    Keywords: Dialectic behavior therapy, pain self-efficacy, experiential avoidance, irritable bowel syndrome
  • Zohreh Hashemi, Sanaz Eyni*, Ramin Tagavi Pages 451-461
    Background

    Academic stress is the most common emotional or mental state that students experience during their education. In this context, What role can personality dimensions and spiritual intelligence play in level of the students' academic stress?

    Aims

    Given the importance of recognizing the determinant and influencing variables on students 'academic stress, the present study aimed to investigate the moderating role of spiritual intelligence in the relationship between hexaco personality dimensions and students' academic stress.

    Method

    This research was an exploratory research of correlation type. The statistical population of this study consisted of all third year high school students of Ardebil city in the academic year 2018-2019. From this community, 240 people were selected through multistage cluster random sampling. Research tools included Academic Stress Inventory (Ang & Huan, 2006), Hexaco Personality Inventory (Lee & Ashton, 2004), and Spiritual Intelligence Scale (King, 2008). Data were analyzed using Pearson correlation test and adjusted multivariate regression analysis.

    Results

    The results of adjusted regression analysis showed that spiritual intelligence had a moderating role on the relationship between all hexaco personality dimensions, except for honesty-humility and extraversion, with students' academic stress (p<0/001). In other words, with the increase in spiritual intelligence, the relationship between hexaco personality dimensions and students' academic stress becomes weaker.

    Conclusions

    According to the results of this study, spiritual intelligence by moderating the relationship between hexaco personality dimensions and students' academic stress can reduce the occurrence of these types of stresses due to personality dimensions.

    Keywords: Hexaco personality dimensions, academic stress, spiritual intelligence
  • Akram Hasani*, Hamid Alizadeh, Baghr Ghobaribonab, Shahla Pezeshk, Farangis Kazemi Pages 463-473
    Background

    The educational, educational, and rehabilitative difficulties of children with intellectual disabilities have caused their parents numerous difficulties and obstacles. Mothers of these children have more time to develop and empower their children because of their stronger emotional bond and a stronger role in their child's education and education. They are dedicated to meeting their needs, so they are more vulnerable to physical and mental problems.

    Aims

    The purpose of this study was to develop a group education program to promote spirituality and its psychological consequences for mothers of children with intellectual disabilities.

    Method

    The study was a pretest-posttest with control group. 36 mothers were selected by random sampling method and assigned to experimental and control groups. Research tools include Parsian & Dunning (2009) Spirituality Scale, Enrich Fowler & Olson Marital Satisfaction Scale (1989), and researcher-made spirituality group training (2019). Data analysis was performed using univariate analysis of variance.

    Results

    The educational program had significant effect on overall spirituality (P<0/05). There was a significant difference between the experimental and control groups in the overall dimensions of marital satisfaction in the post-test and follow-up stages (P<0/05).

    Conclusions

    Spiritual intervention can be used to increase the marital satisfaction of mothers with mentally retarded children.

    Keywords: Spiritual promotion group training program, psychological outcomes, mothers, children with IQ
  • Mojgan Mirza*, Mehdi Ghezelseflo Pages 475-482
    Background

    Marital conflicts impose tensions and stress on couples that have devastating effects on their marital satisfaction. Research shows that documentary re-education affects a variety of variables, but its effect on marital conflict and marital satisfaction remains unclear. But the key question is: Is documentary re-training effective in resolving marital conflict and enhancing the marital satisfaction of divorce applicants?

    Aims

    The aim of this study was to investigate the effectiveness and sustainability of documentary retraining in marital conflict resolution and increasing marital satisfaction of divorced couples.

    Method

    This study was a quasi-experimental with pre-test and post-test design with control group. The statistical population consisted of couples seeking divorce who were referred to the city counseling centers in the city of Gonbadkavus in 1396 in order to reduce conflict and prevent divorce and to make compromises. Controls (15 couples) were randomly replaced. The research tools are: Secondary Marital Conflict Questionnaire (2009), Afrooz Marital Satisfaction Questionnaire (2011) and Intervention Program including Steinart & Daliber's Documentary Training (2008). Data were analyzed using covariance test.

    Results

    The documentary retraining program had an effect on marital conflict resolution as well as increasing marital satisfaction of divorced couples (P<0/001). The results of the follow-up test also showed that the retraining was also significant at the follow-up stage (P<0/001).

    Conclusions

    Documentary retraining method can be used to reduce marital conflicts and increase marital satisfaction.

    Keywords: Attribution retraining, marital conflict, marital satisfaction
  • Mrzieh Sherkat*, Mehrdad Kalantari, Masoud Azarbayejani, Mohammad Reza Abedi Pages 483-493
    Background

    Many studies have investigated the effect of spiritual intelligence on various psychological variables, but research on the impact of spiritual intelligence on spiritual intelligence, psychological well-being, anxiety, and depression remains largely ignored.

    Aims

    The purpose of this study was to investigate the effect of education based on Bowl spiritual intelligence promotion on spiritual intelligence, psychological well-being, anxiety and depression in students.

    Method

    It was a quasi-experimental type. The statistical population of this study was Isfahan University students, 40 of whom were selected as available sample in 1977 and were randomly assigned to education or control group. Research tools include the Reef Psychological Well-being Questionnaire (2002), Anxiety (1993) and Beck Depression Inventory (1996), and King's Spiritual Intelligence (2008), and Bowl's Spiritual Intelligence Training (2004). Data were analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    Bowl spiritual intelligence training in the educational group improved spiritual intelligence (P<0/001), reduced anxiety (P<0/05), decreased depression (P<0/001) but had a significant effect on psychological well-being (P<0/001). Did not have (P<0/001).

    Conclusions

    Spiritual intelligence training improved spiritual intelligence and reduced anxiety and depression in students.

    Keywords: Spiritual intelligence, psychological well-being, anxiety, depression
  • Sheyda Khoshemehry, Ghorban Fathi Aghdam*, Mohammad Javad Pourvaghar Pages 495-501
    Background

    Many adolescent girls face issues such as depression, loneliness and body image, which sometimes impede the development of normal emotional and psychological development in the form of mental and acute disorders. But the key question is, does aerobic activity affect depression, loneliness, and body image in adolescent girls?

    Aims

    The purpose of the present study was to investigate the effect of aerobic exercise on depression, loneliness and body image in adolescent female students.

    Method

    This study was a quasi-experimental with pre-test and post-test with control group. The statistical population consisted of eighth grade female high school students in district 8 of Tehran. 70 students were selected by cluster sampling method and were randomly assigned into two experimental and control groups (n= 35). Research tools include Aerobic Activity Session Implementation Protocol (Pour vagar & Bahram, 2014), Depression Questionnaire (Beck, 1963), Di Tomaso & Spinner Adult Short Socio-Emotional Loneliness Questionnaire, and Body Image Concerns Questionnaire. (Halling et al., 2007).

    Results

    Aerobic exercise had a significant effect on depression and loneliness but had no effect on body image (P<0/001).

    Conclusions

    Aerobic activity improved depression and loneliness in adolescent girls.

    Keywords: Aerobic activities, depression, loneliness, body image, students, teenager, girl
  • Arefe Khorasani Zade Gazki, Hadi Bahrami*, Hasan Ahadi Pages 503-509
    Background

    There is attention deficit hyperactivity disorder, neurofeedback and drug therapy in children with attention deficit hyperactivity disorder. But can working memory training affect these children's attention?

    Aims

    The efficacy of working memory training was to increase the attention of children with attention deficit / hyperactivity disorder.

    Method

    This study was a quasi-experimental with pre-test and post-test design with control group. The statistical population consisted of all male students in the third grade of primary school who referred to the belief center. Forty third grade male students were voluntarily recruited from the faith center as a sample. They were randomly divided into two equal groups of experimental and control (20 persons). Data were analyzed using t-student tests. Research tools are: Clinical Interview: (Lazak, 2004). SNAP-IV Grading Scale, Swanson (1980) Conners Parent Questionnaire (Revised Form) (1999) Working Memory Training Software (Khodadadi, 2014).

    Results

    Working memory training significantly increased the attention of children with attention deficit / hyperactivity disorder (P<0/001).

    Conclusions

    Working memory training increased the attention of children with attention deficit disorder.

    Keywords: Working memory training, attention, children, attention deficit disorder, hyperactivity
  • Mostafa Ramazaniawal, Hasan Ahadi*, Parviz Askari, Hamid Nejat Pages 511-519
    Background

    Feeling lonely can cause depression in the elderly. But the key question is, does therapeutic well-being affect the feeling of loneliness and cognitive emotion regulation in elderly people with non-clinical depression?

    Aims

    The efficacy of therapeutic well-being was on the feeling of loneliness and cognitive emotion regulation in elderly patients with non-clinical depression.

    Method

    This research was a quasi-experimental study with pre-test and post-test with control group. The statistical population of the study included all elderly (male and female) aged 65 to 85 years living in Nashat nursing home in Mashhad. Thirty individuals were selected by simple random sampling method and were randomly assigned into two groups of 15 experimental and control groups. Research instruments included Russell's Loneliness Questionnaire (1996), Garnefsky's Cognitive Emotion Regulation Questionnaire, Craig & Spinhaun's (2001), Yasavig's Elderly Depression Questionnaire (1993), and the eight-session Therapeutic Well-being Protocol (Cook Ern & Clich 2017). Results were analyzed by ANOVA.

    Results

    The results showed that well-being therapy had a significant effect on loneliness and cognitive emotion regulation (P<0/05).

    Conclusions

    Wealth therapy and well-being can be used to reduce loneliness and improve cognitive emotion regulation in the elderly.

    Keywords: Well-being therapy, loneliness, cognitive emotion regulation, elderly, non-clinical depression
  • Alireza Baghban Parashkohi, Fariborz Dortaj*, Fariborz Bagheri Pages 521-528
    Background

    Many studies have shown that spatial abilities are associated with academic achievement and that childhood spatial activity predicts this ability in adulthood. But the key question is, what is the performance and speed of mental rotation in boys and girls of different grades?

    Aims

    The purpose of this study was to investigate the evolution of students' mental rotation.

    Method

    This was a descriptive study. The statistical population consisted of Abik elementary and high school students in the academic year 2016-2017, who were selected by cluster random sampling method (400 male students (203 boys and 197 girls). Research tools include: Gannis & Kuwait Mental Rotation Computer Test (2015). Data analysis was performed using ANOVA and Tukey post hoc tests.

    Results

    The results showed that the ability of children's mental rotation in the first to eleventh grades was significant (p= 0/000). In both tests, male students were better than female students (p= 0/001) performance and(p= 0/008 speed of action). The pattern of mental rotation showed greater differentiation of fourth- to sixth-grade students, but the rate of deceleration from first to sixth graders and then higher speeds were higher in practice.

    Conclusions

    The model of mental rotation transformation can be an appropriate context for targeted educational programs.

    Keywords: Mental rotation, student, gender