فهرست مطالب

مجله بیمه سلامت ایران
سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاروق نعمانی، شهرام توفیقی، جعفر یحیوی دیزج*، مجید صفایی لاری، پدرام نوری زاده صفحات 1-6
    مقدمه

    عدالت در مشارکت مالی، یک هدف اساسی برای نظام های سلامت به شمار می رود؛ چراکه ممکن است دسترسی به خدمات درمانی و نتایج سلامت را بهبود بخشد. با توجه به اهمیت موضوع مذکور، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی وضعیت شاخص مشارکت عادلانه هزینه های سلامت در ایران طی دوره مطالعاتی: 1386- 1395 انجام شده است.

    روش بررسی

    مطالعه گذشته نگر حاضر به صورت مقطعی، در دوره مطالعاتی بین سال های 1386-1395، با استفاده از داده های پیمایش سالانه هزینه-درآمد خانوارها که توسط مرکز آمار ایران براساس روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی سه مرحله ای تهیه می شود، انجام گرفت. شاخص مشارکت مالی عادلانه (FFCI) طبق فرمول ارایه شده توسط سازمان جهانی بهداشت (WHO) و با استفاده از نرم افزار Excel محاسبه شد.

    یافته ها

     یافته های مطالعه حاضر نشان داد که شاخص FFC به طور متوسط برای کل دوره در مناطق شهری، روستایی و کل کشور به ترتیب 84/0، 82/0و 83/0 بوده است. علاوه براین در سال های 1388 و 1389 مقدار شاخص FFC هم در مناطق روستایی و هم در مناطق شهری و به تبع آن در کل کشور روند کاهشی داشته است. در سال 1390 در هر دو مناطق روستایی و شهری، شاهد تغییرات افزایشی محسوس در شاخص FFC هستیم. از سال 1393-1391 مقدار شاخص FFC با کاهش همراه بوده و در سال 1394 نسبت به سال 1393 بدون تغییر مانده است. در سال 1395 مقدار شاخص FFC تغییرات افزایشی محسوس داشته و برای کل کشور به مقدار 86/0 رسیده است.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج این مطالعه، سیاست های اتخاذ شده در بخش سلامت طی سال های 1386-1395 از جمله: توسعه بیمه های درمان، طرح تحول اقتصادی در سال 1388 و طرح تحول سلامت در سال 1393 نتوانسته است موجب تحقق اهداف برنامه توسعه ملی در عدالت تامین مالی در نظام سلامت (9/0=FFCI) شود و اختلاف قابل توجهی به ویژه در مناطق روستایی، با هدف تعیین شده دارد. لذا نظام سلامت، نیازمند توجه و برنامه ریزی منسجم و عملی دولت و سیاستگذاران، جهت ارتقاء این شاخص می باشد.

    کلیدواژگان: هزینه های سلامت، محافظت مالی، شاخص مشارکت مالی عادلانه (FFCI)
  • مهدی شهرکی* صفحات 7-13
    مقدمه

    تنوع روزافزون و هزینه های بالای خدمات سلامت، سهم بالای پرداخت از جیب هزینه درمان، کمیت و کیفیت خدمات تحت پوشش بیمه های پایه باعث افزایش تقاضای بیمه مکمل درمان شده است. با توجه به اهمیت و ضرورت بیمه های مکمل درمان، افزایش تقاضا برای آن ها، و تاثیر بر ارتقای کیفیت زندگی خانوار، در این مطالعه تابع تقاضای بیمه مکمل درمان در خانوار شهری ایران برآورد شده است.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر توصیفی- تحلیلی و کاربردی است که به صورت مقطعی برای سال 1395 و با مدل اقتصاد سنجی پروبیت با انتخاب نمونه و روش برآورد حداکثر راستنمایی انجام شد. حجم نمونه 18809 خانوار شهری استان های ایران است که براساس روش نمونه گیری سه مرحله ای و به صورت تصادفی سیستماتیک توسط مرکز آمار ایران انتخاب شدند. اطلاعات حجم نمونه از پرسشنامه هزینه و درآمد خانوارهای شهری ایران استخراج شد و برآورد ضرایب مدل پژوهش در نرم افزار Stata 14 صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد افزایش سن و تحصیلات، با سواد بودن و تاهل سرپرست خانوار به ترتیب احتمال تقاضای بیمه درمانی مکمل را به میزان 6/0، 17/0، 6/6 و 3/5 درصد، تعداد نان آوران خانوار، داشتن کودک زیر 7 سال و خانه شخصی به ترتیب این احتمال را به میزان 16، 7/3 و 85/0 درصد افزایش داده است. افزایش مخارج بهداشتی و درمانی، افزایش درآمد و مخارج تحصیلی تاثیر مثبت ناچیز و توان دوم سن و تحصیلات سرپرست خانوار تاثیر منفی بر تقاضای بیمه درمانی مکمل داشتند.

    نتیجه گیری

    تاهل، افزایش سن و تحصیلات سرپرست خانوار، تعداد نان آوران، افزایش هزینه های بهداشتی و درمانی سرانه، افزایش مخارج تحصیل و درآمد سرانه تاثیر مثبت بر تقاضای بیمه مکمل سلامت توسط خانوار داشتند که از این متغیرها، تعداد نان آوران، تاهل، سن سرپرست خانوار بیشترین تاثیر و درآمد سرانه و هزینه های تحصیل اعضای خانوار کمترین تاثیر را بر تقاضای بیمه مکمل درمان داشتند. همچنین تقاضای بیمه مکمل درمان خانوار شهری ایران تابع درجه دوم و مقعر از سن و تحصیلات سرپرست خانوار بود. شناسایی و طبقه بندی خانوار با توجه به عوامل تاثیر گذار بر تقاضای خانوار و همچنین تعیین شرایط مناسب برای پوشش خدمات درمانی مرتبط با هر گروه خانواری توصیه می شود به خصوص حمایت از سالمندان در مقابل مخارج درمان ضروری است.

    کلیدواژگان: تقاضا، بیمه سلامت، مخارج سلامت، آموزش، بیمه درمان مکمل
  • ندا شجاعی زاده، محمود کیوان آرا، لیلی صفائیان*، سعید کریمی صفحات 14-20
    مقدمه

    تجویز و مصرف غیرمنطقی داروها یکی از مشکلات عمده در نظام بهداشت و درمان محسوب می شود. عوامل تاثیرگذار بر تجویز و مصرف دارو را می توان در حیطه های آموزشی، مدیریتی، نظارتی و مالی بررسی نمود. مطالعه حاضر با هدف شناسایی مشوق های مالی در این زمینه طراحی و انجام شد.

    روش‎ بررسی

    این مطالعه به شیوه کیفی و با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته در سال 1395 انجام گردید. مشارکت کنندگان مشتمل بر افراد باتجربه و صاحبنظر در زمینه تجویز و مصرف دارو بودند. 16 نفر با روش نمونه گیری هدفمند مورد مصاحبه قرار گرفتند. مصاحبه ها پس از پیاده سازی به روش تحلیل مضمون ارزیابی شدند.

    یافته ها

     در این مطالعه 4 موضوع اصلی و 12 زیر موضوع بدست آمد. موضوعات اصلی عبارت بودند از: 1- انگیزه های مالی پزشکان (شامل: انگیزه جذب بیماران بیشتر، انگیزه کسب درآمد بیشتر، بدهی سازمان های بیمه گر، انتظار جامعه از جایگاه اقتصادی پزشکان، مشکلات مالی پزشکان و جابجایی نقش پزشک از عامل به اجراکننده)، 2- انگیزه های مالی داروخانه ها (شامل: مشکلات اقتصادی داروخانه ها، بدهی سازمان های بیمه گر، کسب درآمد بیشتر، اصرار بیماران و امنیت داروسازان)، 3- انگیزه های مالی بیماران (شامل: مصرف خود سرانه دارو و فقر جامعه) و 4- انگیزه های مالی شرکت های داروسازی (شامل: کسب سود بیشتر از فروش یک برند خاص).

    نتیجه گیری

     مشوق های مالی از عوامل مهم در امر تجویز و مصرف غیرمنطقی داروها بشمار می آیند. ارایه راهکارهای مناسب مالی توسط سیاست گذاران کشور و بهبود وضعیت اقتصادی جامعه می تواند در ارتقای کیفیت خدمات پزشکی و بهبود وضعیت تجویز و مصرف داروها موثر باشد.

    کلیدواژگان: تجویز غیرمنطقی دارو، مصرف غیرمنطقی دارو، انگیزه های مالی
  • محمدرضا رضایی، سعید دائی کریم زاده*، مهدی فدائی، اکبر اعتباریان، حمید بهرامی صفحات 21-29
    مقدمه

    برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع بیمه درمانی روستاییان و عشایر ایرانی در سال 1384 با تصویب در مجلس شورای اسلامی در سازمان بیمه خدمات درمانی وقت آغاز بکار نمود. جهت اجرای این برنامه توجه به منابع مالی و سایر زیرساخت های فیزیکی، قانونی، منابع انسانی اجتناب ناپذیر است. این پژوهش به بررسی عوامل موثر در موفقیت این طرح ملی در حوزه های بیان شده با توجه به میزان سهولت و قابلیت در دسترس بودن و نقش آن ها در موفقیت برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع بیمه درمانی روستاییان و عشایر ایرانی طی سال 1396 می پردازد.

    روش بررسی

    این مطالعه ابتدا بر اساس روش دلفی و با استفاده ازنظر متخصصین این حوزه که عبارت اند از: پزشکان شاغل در طرح روستایی، بازرسان و ناظران اجرای طرح بیمه سلامت و کارشناسان و مدیران استان های خوزستان، اصفهان، لرستان، ایلام، کرمانشاه، چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد که بر اساس نمونه گیری هدفمند و زنجیره ای انتخاب شده اند، به احصاء متغیرهای دخیل در زیرساخت فیزیکی، قانونی، نیروی انسانی و تامین منابع مالی می پردازد. سپس از طریق آزمون تی استیودنت به مقایسه جوابیه ها با جداول استاندارد اقدام می گردد.

    یافته ها

     درنهایت مشخص گردید در تامین منابع مالی، زیرساخت های فیزیکی، قانونی و نیروی انسانی پس از گذشت چند سال از شروع طرح، شاخص های همچون، تخصیص به موقع منابع مالی و تامین بسته خدمتی، تعیین سرانه واقعی و پرداخت خدمات به صورت سرانه ای، تصویب قانون نظام ارجاع و قوانین بالادستی، پرداخت فرانشیز در سطوح 2 و 3 به همراه تعداد نیروی متخصص در روستاها، توزیع مناسب آن ها بر اساس تراکم جمعیتی در کنار گسترش مراکز درمانی بر اساس این تراکم، آموزش مناسب و عقد قراردادهای بلندمدت، موجب ایجاد احساس سودمندی و سهولت استفاده از خدمات نزد بیمه شدگان می گردد که با تغییر نگرش به طرح پزشک خانواده و موفقیت اجرای این طرح، رابطه معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

     پس از گذشت چند سال از اجرای برنامه پزشک خانواده روستایی، این طرح به لحاظ تامین منابع مالی و سایر زیرساخت ها عملکرد نسبتا خوبی دارد، ولی هنوز نظام ارجاع به درستی اجرا نمی شود و پس خوراندها از پزشکان متخصص به پزشکان خانواده ارسال نمی گردد.

    کلیدواژگان: پزشک خانواده، نظام ارجاع، بیمه روستاییان و عشایر، بیمه سلامت
  • معصومه اسماعیلی، علی عسکری*، زین العابدین امینی سابق، احسان ساده صفحات 30-39
    مقدمه

    ارتقاء سطح سلامت و افزایش طول عمر افراد مستلزم این است که از طریق استفاده از کالاهای سلامت روی سلامت افراد سرمایه گذاری شود. ازآنجاکه بهره مندی از کالاهای سلامت نیازمند تامین مالی خرید آنان است، می توان گفت مخارج سلامت لازمه ی داشتن جامعه ای سالم است. از این رو هدف این مطالعه بررسی عوامل موثر بر ورود خانوارها به بازار سلامت و میزان مخارج سلامت آنها است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر با توجه به ویژگی های مربوط به مخارج سلامت خانوارهای شهری و روستایی ساکن استان تهران و استان های هم جوار، برای شناسایی عوامل موثر بر ورود خانوارها به بازار سلامت و مخارج سلامت آنها از مدل های انتخاب نمونه و روش برآورد دومرحله ای هکمن استفاده نموده است. قابل ذکر است که با توجه به مشکل انتخاب نمونه استفاده از مدل های انتخاب نمونه برای به دست آوردن برآوردهای قابل اعتماد ضروری است.

    یافته ها

     نتایج به دست آمده حاکی از آن است که جنسیت، وضعیت تاهل سرپرست، بهره مندی از خدمات بیمه های درمانی، تعداد کودکان، جوانان و سالمندان و استعمال دخانیات از جمله مهم ترین عوامل موثر بر تصمیم گیری خانوارهای ساکن در استان تهران و استان های هم جوار آن برای ورود به بازار سلامت می باشند؛ اما تحصیلات نمی تواند تصمیم این خانوارها را در مورد ورود به بازار سلامت متاثر نماید.

    نتیجه گیری

    با توجه به شرایط موجود، بایستی برای استفاده خانوارهایی که درآمد کمی دارند، خانوارهایی که تعداد اعضای آنان بیش تر است، خانوارهایی که تعداد سالمندان بالایی دارند و خانوارهایی که نسبت جنسیتی غالب در آنان زنان هستند، از کالاها و خدمات سلامت، طرح های حمایتی ویژه ای در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: بازار سلامت، مخارج سلامت، عوامل اقتصادی و اجتماعی، مدل انتخاب نمونه، روش برآورد دومرحله ای هکمن
  • الهام شامی، شیرین نصرت نژاد*، علیرضا پیرستانی صفحات 40-47
    مقدمه

    دریافت و مصرف خدمات و مراقبت سلامت را بهره مندی از خدمات سلامت می نامند. از آنجاییکه مدیریت نظام سلامت به تصمیم گیری های درست و آگاهانه بستگی دارد، بهره گیری از دانش بهره مندی از خدمات سلامت و مطالعات در این زمینه برای تخصیص منابع مالی و برنامه ریزی سلامت الزامی است. دسترسی نقش مهمی در بهره مندی و استفاده از خدمات بهداشتی و درمانی دارد. یکی از مهمترین عوامل افزایش دسترسی به خدمات، تحت پوشش بیمه بودن افراد می باشد. این مطالعه با هدف تعیین میزان بهره مندی از خدمات سلامت بیمه شدگان طرح بیمه ایران بعد از اجرای طرح تحول سلامت انجام گرفت.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی با حجم نمونه 400 خانوار از شهر تبریز با نمونه گیری تصادفی است. مطالعه با استفاده از پرسشنامه بهره مندی به روش مکالمه تلفنی (اطلاعات گذشته نگر)، میزان بهره مندی از خدمات سلامت سرپایی و بستری را در میان بیمه شدگان بیمه سلامت ایران شهر تبریز در بازه زمانی یکساله مورد بررسی قرار داده است. با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی و با کمک نرم افزارهای STATA 11 و EXCEL داده ها تحلیل گردید.

    یافته ها

     میزان بهره مندی از خدمات سرپایی و بستری به ترتیب 98.49 و 98.75 درصد بدست آمد. همچنین میزان دسترسی برای خدمات سرپایی و بستری به ترتیب 93 و 90 درصد بدست آمد. میزان رضایت برای بهره مندی از خدمات سرپایی 51 درصد و برای خدمات بستری 56 درصد بدست آمد.

    نتیجه گیری

     بیمه سلامت ایران در کل باعث بهره مندی افراد فاقد بیمه از خدمات سلامت شده است. بهره مندی از خدمات بستری به علت تحت پوشش قرار دادن خدمات بستری توسط بیمه سلامت، بیشتر ازخدمات سرپایی است. حرکت بسوی پوشش همگانی سلامت می تواند راهکار مناسب تری جهت تحت پوشش قراردادن افراد بدون بیمه و جامعه باشد.

    کلیدواژگان: بهرهمندی، بیمه سلامت، خدمت بستری و خدمت سرپایی، طرح تحول سلامت
  • مراد نصری* صفحات 48-52
    مقدمه

    فرآیند رشد انسان از بدو تشکیل جنین شروع و به مرگ خاتمه می یابد. هورمون رشد هورمونی است که از هیپوفیز ترشح و در فرآیند رشد دخالت دارد. 11 تا 28 درصد علل کوتاهی قد در ایران و حدود 10 درصد در جهان به کمبود هورمون رشد اختصاص دارد. در این مقاله وضعیت تجویز هورمون رشد برای بیمه شدگان بیمه سلامت در سال های 1396-1386 در استان ایلام مورد بررسی قرار می گیرد.

    روش بررسی

    مطالعه از نوع مقطعی توصیفی و گذشته نگر است و با استناد به اسناد و مدارک موجود در اداره کل بیمه سلامت انجام شده است. جامعه آماری مطالعه شامل کلیه نسخ دارویی بیمه شدگان سازمان بیمه سلامت حاوی هورمون رشد در سال های 1396-1387 می باشد که توسط داروخانه ها به اداره کل بیمه سلامت استان ایلام ارسال شده است. با استفاده از سوابق موجود در بانک اطلاعات و پردازشگر بیمه سلامت، و به روش سرشماری، توصیف داده ها از طریق نرم افزارهای Excel ویرایش 2007 و SPSS ویرایش 21 صورت گرفت و نتایج در قالب جداول فراوانی و نمودار ارایه شد.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد که تعداد هورمون رشد تجویز شده از سال 1386 تا سال 1396 روند افزایشی داشته و از 1858 عدد به 4485 عدد رسیده است که روند افزایشی معادل 82/2 برابر است. همین طور تعداد نسخ تجویز شده در سال 1386 جمعا 66 نسخه بوده که با رشد 78/7 برابری به 513 نسخه افزایش یافته است. میانگین هزینه هر نسخه حاوی دارو هورمون رشد در استان ایلام از مبلغ 606/399/3 ریال در سال 1386 به مبلغ 125/972/14 ریال در سال 1396 رسیده است.

    نتیجه گیری

     هورمون رشد یکی از اقلام دارویی هزینه ساز در سازمان بیمه سلامت است این دارو در سال های مورد مطالعه 1396- 1386 همواره در رتبه های بالا قرار داشته و سهم قابل ملاحظه ای از هزینه های دارویی بیمه سلامت استان ایلام را به خود اختصاص داده است و در تمام این سال ها جزو 20 قلم داروی هزینه ساز استان بوده است و با گذشت زمان رتبه هزینه ای آن افزایش یافته و در دو سال 96- 1395 به جایگاه اول رسیده است. کنترل و نظارت بیشتر بر نحوه تجویز و مصرف آن در بهینه نمودن هزینه های دارویی اداره کل بیمه سلامت استان ایلام موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: ایلام، بیمه شدگان، بیمه سلامت، هزینه، هورمون رشد
|
  • Faroogh Na'emani, Shahram Tofighi, Jafar Yahyavi Dizaj*, Majid Safaei Lari, Pedram Noorizade Pages 1-6
    Introduction

    Fairness in financial contribution is a fundamental objective for the health systems, which can improve access to health care services and health outcomes. Due to the importance of this issue, the current study aimed at assessing the fairness in financial contribution index (FFCI) in Iranian Health System from 2007 to 2017.

    Methods

    The current retrospective and cross-sectional study was conducted based on the annual income-expenditure survey of household data provided by the Statistics Center of Iran, from 2007 to 2017. The Statistics Center of Iran used a three-step clustered random method in the current study. The Fairness in Financial Contribution Index (FFCI) was calculated based on the formula presented by the World Health Organization (WHO) and using Excel software.

    Results

    The findings of the current study showed that the FFC index for the whole study period on average was 0.84, 0.82 and 0.83, in urban, rural and total country, respectively. In addition, in 2009 and 2010, the FFC index declined in rural and urban areas and across the country. In 2011, both in rural and urban areas, tangible incremental changes were observed in the FFC index. The FFC index dropped from 2012-2014, and in 2016 it remained unchanged compared to 2015. In 2017, the FFC index had a significant increase, and reached 0.86 for the country.

    Conclusions

    According to the current study results, the policies adopted in the health sector from 2007 to 2017 including the development of treatment insurance, the economic reform plan (2009), and the health reform plan (2014) failed to achieve the goals of the National Development Plan on Financing Justice In the health system (FFCI = 0.9), there was a significant difference, especially in rural areas, with the specified target. Therefore, the health system requires attention and specified planning by government and policymakers to promote this index.

    Keywords: Health Costs, Financial Protection, FFC Index
  • Mahdi Shahraki* Pages 7-13
    Introduction

    The increasing variety and costs of health services, the high share of out of pocket, and the quantity and quality of services covered by basic insurances increased the demand for supplemental health insurance. Considering the importance and necessity of supplementary health insurance, its demand growth and its impact on improving the quality of life, the present study amed at investigating the demand of supplementary health insurance in the urban household of Iran.

    Methods

    The present descriptive-analytical and applied study with cross sectional design was conducted in 2016 employing the probit econometric model with sample selection and maximum likelihood method. The sample size was 18,809 urban households in Iran's provinces selected via the three-stage sampling method on a systematically randomized basis by the Statistical Center of Iran. Data were extracted from the cost-income questionnaire of urban households and the coefficients of the model were estimated with Stata 14 software.

    Results

    The results showed that the increase in age, education, the level of literacy, and the marital status of the head of the household increased the probability of demanding for the supplementary health insurance by 0.6%, 0.17%, 6.6%, and 5.3%, respectively. Also, the number of family supporters, having a child under seven years old, and owning a private house increased this probability by 16%, 3.7%, and 0.85%, respectively. The increase in health and medical expenses, as well as income and educational expenditures had a negligible positive effect, while the squared index of the age and education of the head of the household had a negative impact on the demand for supplementary health insurance.

    Conclusions

    Marital status, age, education level of the head of the household, the number of family supporters, increased health costs per capita, increased education expenditures and the per capita income had a positive impact on the demand for supplementary health insurance by households. Among these variables, the number of family supporters, marital status, and the age of the head of the household had the highest impact and per capita income and education expenditures of the family members had the lowest effect on the demand for supplementary health insurance. Also, the demand for supplementary health insurance by Iranian urban households was a quadratic concave function of the age and education level of the head of the household. Thus, it is recommended to identify and classify households based on the factors affecting their demand and determine the appropriate conditions for the health services coverage corresponding to each class of household. It is particularly necessary to support the elderly in the treatment costs.

    Keywords: Demand, Health Insurance, Health Expenditures, Education, Supplementary Health Insurance
  • Neda Shojaeizadeh, Mahmoud Keyvanara, Leila Safaeian*, Saeed Karimi Pages 14-20
    Introduction

    Irrational use and prescribing of medications is a major problem in healthcare systems worldwide. The factors affecting prescribing and use of drugs can be assessed in educational, management, supervision and financial areas. Present study was designed to investigate the role of financial incentives in this field.

    Methods

    This qualitative study was conducted using a semi-structured interview in 2016. Participants included those who were well-informed and experienced in the field of rational use of drug. Sampling was done in a targeted way and 16 people were interviewed. Interviews were evaluated after the implementation of the theme analysis method.

    Results

    In this qualitative study, four main themes and 12 sub themes were obtained. The main topics were: 1. Financial incentives for physicians (including: motivation for attracting more patients, earning more money, health insurance organizations' liabilities, community expectations of physicians' financial position, physician financial problems, and shifting physician's role from factor to performer), 2. Financial incentives for pharmacies (including: pharmacies' economic problems, health insurance organizations' liabilities, earning more money through over-the-counter sales of all medications, patient insistence and pharmacists' security), 3. Financial incentives for patients (including: self-medication and community poverty) and 4. Financial incentives for pharmaceutical companies (including: earning more profit by selling a particular brand).

    Conclusions

    Financial motivators are among the important intervening factors in irrational use and prescribing of medications. Providing appropriate financial solutions by policy makers and improving economic situation of the community can help the quality of medical services and improve status of prescribing and usage of medications.

    Keywords: Inappropriate Prescribing, Inappropriate Use of Drugs, Financial Incentives
  • Mohammadreza Rezaee, Said Daei Karimzadeh*, Mehdi Fadaei, Akbar Etbarian, Hamid Bahrami Pages 21-29
    Introduction

    The family physician program and the referral system in health insurance of Iranian villagers and nomads were implemented in 2005 by the Iran Health Insurance Organization, after being approved by the Islamic Consultative Assembly. Financial resources and other physical and legal infrastructures as well as human resources are the essential requirements for implementing this program. The present study aimed at examining the factors contributing to the success of this national program in the described areas, considering their ease, accessibility, and role in the success of the family physician program and the referral system in health insurance of Iranian villagers and nomads in 2017.

    Methods

    In the current study, the variables involved in the physical and legal infrastructures, manpower, and provision of financial resources were first examined using Delphi method according to the experts' opinion including practitioners involved in the rural programs, inspectors, and supervisors of health insurance plan as well as experts and managers of Khuzestan, Isfahan, Lorestan, Ilam, Kermanshah, Chaharmahal va Bakhtiari, and Kohgiluyeh va Boyer-Ahmad provinces selected based on the purposive and chain sampling methods. Student t-test was then used to compare the responses with standard tables.

    Results

    In the provision of financial resources, physical and legal infrastructure and manpower after several years of implementating the program were approved by the indices such as the timely allocation of funds and provision of service packages, the determination of the actual per capita and the payment of services per capita, approval of referral system law and upstream laws, the payment of franchises at levels 2 and 3, and the number of specialists in the villages, their appropriate distribution on the basis of population density and the expansion of health centers based on this density, appropriate training, and long-term contracts, which create a sense of usefulness and ease of using services in insures and has a significant relationship with changing the family physician program and the success of the project.

    Conclusions

    After several years of implementing rural family physician program, the project has a relatively appropriate performance in terms of financing and other infrastructures. However, the referral system is still not implemented properly and feedbacks from specialized physicians are not sent to family physicians.

    Keywords: Family Physician, Referral System, Insurance of Villagers, Nomads, Health Insurance
  • Masoumeh Esmaeeli, Ali Askari*, ZeinAlAbedin Amini Sabegh, Ehsan Sadeh Pages 30-39
    Introduction

    Improving level of health and increasing life expectancy of people requires investment on health through use of health products. Since the health products benefits need to be financed, it can be said that health expenditure is necessary for a healthy society. Therefore, the purpose of this study was to investigate factors affecting on entry of households in the health market and their health expenditures.

    Methods

    This study considering the health expenditures characteristics of urban and rural households living in Tehran province and neighboring provinces, to identify the factors influencing entry of households in the health market and their health expenditures has been used sample selection model and Hackman's two-step estimation method. It is worth noting that given difficulty in choosing a sample, it is necessary to use sample selection models to obtain reliable estimates.

    Results

    The results show that gender, health insurance services, tobacco costs, head of household status, education, number of children, youth and elderly and urbanization are among most important factors affecting on entry of households in the health market and their health expenditures; but education cannot affect decision of these households to enter the health market.

    Conclusions

    According to the current situation, for households with low income, households with more members, older households and households with a predominant gender (women) should be considered special support schemes.

    Keywords: Demand, Health Insurance, Health Expenditures, Education, Supplementary Health Insurance
  • Elham Shami, Shirin Nosratnejad*, Alireza Pirestani Pages 40-47
    Introduction

    Getting and receiving health care services is called health care utilization. Health system management depends on decisions that are right and conscious, Utilizing knowledge of health services and studies in this area is mandatory for allocating financial resources and health planning. Access has an important role in the utilization and use of health services. One of the most important factors in increasing access to services is the people’s insurance coverage. The aim of this study was determine health care utilization among new insured people of the Iranian health insurance plan after the implementation of Health Care Improvement Plan.

    Methods

    The present study is a cross-sectional study with a sample size of 400 households from Tabriz with random sampling. The study was conducted using a telephone conversation (retrospective information) questionnaire on the rate of utilization of outpatient and inpatient care services among the Iranian health insurers of Tabriz during one-year period. Data were analyzed using descriptive and analytical statistics and analyzed using STATA 11 and EXCEL software.

    Results

    The relative frequency of outpatient and inpatient services were 98.49, 98.75%, respectively. Also, access to services in the use of outpatient and inpatient services was 93% and 90%, respectively. Satisfaction rate for outpatient services was 51%. Satisfaction rate for receiving hospital services was 56%.

    Conclusions

    Health insurance in Iran has led to the benefit of people without health insurance, which is higher in inpatient services. Moving toward universal health coverage can be a better way to cover people uninsured and the community.

    Keywords: Utilization, Health Insurance, Inpatient, Outpatient Services, Health Care Improvement Plan
  • Morad Nasri* Pages 48-52
    Introduction

    Human growth begins since the formation of the embryo and ends with death. Growth hormone is secreted from the pituitary gland and involved in the growth process. 11 to 28 percent of short stature in Iran and about 10 percent in the world is related to growth hormone deficiency. In this article, the status of prescribing growth hormone for those under the coverage of Iranian Health Insurance was investigated in Ilam province during 2007-2017.

    Methods

    This was a cross-sectional descriptive and retrospective study and conducted according to the available documents in the General Directorate of Iranian Health Insurance. The statistical population of the study included all medical prescriptions of growth hormone to those under the coverage of the Iranian Health Insurance during 2007-2017 sent by pharmacies to the general directorate of Ilam Health Insurance. Using the records in the database and the health insurance processor, and by census method, the data entered Excel 2007 and analyzed using SPSS version 21.

    Results

    The number of prescribed hormone in 2007 was 1858 which increased to 4485 in 2017, showing a 2.82 folds increase. Also, the number of prescriptions in 2007 was 66 totally, which increased by 78.7 times to 513 prescriptions. The average cost of each version containing the growth hormone in Ilam province was 3,699.606 Rials in 2007 that increased to 14.972.125 Rials in 2017.

    Conclusions

    Growth hormone is one of the expensive drugs in the health insurance organization. The drug in the studied years of 2007-2017 has always been at the top ranks with a significant role in medical expenses of Ilam health insurance, and has been one of the top 20 costing items in the province. Also, over time, its cost ranking increased and reached to the first in 2016-2017. More control and supervision on how to prescribe would be effective in optimizing the pharmaceutical costs of the general directorate of health insurance of Ilam province.

    Keywords: Ilam, Insured, Health Insurance, Cost, Growth Hormone