فهرست مطالب

مجله بیمه سلامت ایران
سال دوم شماره 4 (پیاپی 7، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرضیه زنگنه، شهرام توفیقی* صفحات 172-175
  • مجید اکبری، خلیل علی محمدزاده*، علی ماهر، سید مجتبی حسینی، محمدکریم بهادری صفحات 176-183
    مقدمه

    با توجه به اهمیت سلامت به عنوان سرمایه ای ارزشمند و دستیابی به پوشش همگانی سلامت، برخورداری از مزیت های بیمه های سلامت لازمه دستیابی به سلامت برای همه است و برهمین اساس شناسایی و تحلیل مزیت های تجمیع صندوق های بیمه های سلامت می تواند گامی موثر در این خصوص باشد. مطالعه حاضر با هدف تحلیل روابط سیستماتیک مزیت های یکپارچه سازی بیمه سلامت در ایران به انجام رسید.

    روش بررسی

    مطالعه توصیفی حاضر در دو مرحله شناسایی و تحلیل سیستماتیک مزیت های یکپارچه سازی بیمه سلامت در ایران روی 68 نفر از خبرگان و متخصصان بیمه سلامت انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات در مرحله دلفی، پرسشنامه ای 40 سوالی در طیف لیکرت و در مرحله تحلیل سیستماتیک، پرسشنامه مقایسات زوجی بود. تحلیل نتایج فاز دلفی با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون تی تک نمونه ای و وزن دهی مزیت ها با استفاده از تکنیک دیمتل فازی (FUZZY DEMATEL) و با بهره گیری از نرم افزار MATLAB انجام گرفت.

    یافته ها

     در مجموع 40 مزیت برای تجمیع بیمه سلامت در ایران شناسایی شد که با انجام فاز دلفی، 29 مزیت مورد پذیرش قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل روابط سیستماتیک نیز نشان داد مزیت تولیت با مختصات (31/1 و 31/1) به عنوان تاثیرگذارترین و مزیت فرایند های عملیاتی با مختصات (959/0- و 959/0) به عنوان تاثیرپذیرترین هستند.

    نتیجه گیری

     با توجه به اهمیت مزیت های تولیت و تامین مالی و تاثیرگذاری آنها بر روی سایر مزیت ها، تمرکز بر تقویت این مزیت ها در راستای حرکت به سمت تجمیع صندوق های بیمه ای و فراهم سازی زیرساخت های آن، می تواند گام موثری در این خصوص باشد. همچنین دستیابی به مزیت های بسته پایه خدمتی، پوشش همگانی جمعیت، تامین مالی و فرایندهای عملیاتی می تواند در قالب برنامه های میان مدت و بلندمدت محقق شود.

    کلیدواژگان: بیمه سلامت، تجمیع، ایران، تکنیک دیمتل
  • لطفعلی عاقلی*، عباس عصاری، علیرضا ناصری، علی اصغر اسدی صفحات 184-197
    مقدمه

    برای انتخاب جراحی سزارین، علاوه بر الزامات و محدودیت های علمی و توصیه های پزشکی، مولفه های تاثیرگذار دیگری ازجمله عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی نیز نقش دارند. با توجه به معایبی که زایمان به روش سزارین برای فرد و جامعه دارد و در راستای نیل به نرخ استاندارد سزارین و طبیعتا رسیدن به جامعه سالم، هدف این مطالعه، درک و تحلیل دلایل انتخاب سزارین، به خصوص شناسایی عوامل اقتصادی و اجتماعی موثر بر انتخاب سزارین به عنوان شیوه وضع حمل است. محققان با توجه به ضرورت پژوهش، علاوه بر عوامل اقتصادی و اجتماعی، عوامل فرهنگی که بر انتخاب جراحی سزارین موثر است را نیز مورد کنکاش قرار می دهد.

    روش بررسی

    داده ها و اطلاعات مورد نیاز به صورت پرسشنامه ای و مقطعی در نمونه ای 600 عددی در سال 1397 و در شهر تهران جمع آوری شده اند. انتخاب تعداد بهینه نمونه از روش کوکران بوده و در مسیر انجام پژوهش از اطلاعات پایگاه های آماری معتبر و مقالات مرتبط نیز استفاده شده است. با توجه به صفر یا یک بودن متغیر وابسته روش وضع حمل (زایمان طبیعی یا سزارین)، روش تحلیل داده ها با کمک مدل های اقتصادسنجی گسسته لاجیت و نرم افزار STATA14 بود.

    یافته ها

     یافته های پژوهش نشان می دهد بهبود شرایط اقتصادی خانوار، احتمال انتخاب سزارین را به عنوان روش زایمان افزایش می دهد. همچنین از بین تمامی متغیرهای مورد بررسی در پژوهش، متغیر توصیه اطرافیان به زایمان سزارین با مقدار عددی (0.19)، بیشترین اثر نهایی را بر احتمال انتخاب و افزایش نرخ سزارین داشته و طبق یافته های پژوهش، کمترین اثر نهایی معنا دار بر احتمال انتخاب سزارین نیز به متغیر تعداد ساعات شرکت در دوره های پیش از زایمان با مقدار عددی (0.003-) اختصاص دارد.

    نتیجه گیری

     به صورت کلی و به عنوان نتیجه نهایی، می توان عنوان کرد که نرخ سزارین در میان بانوان، تحت تاثیر شمار زیادی از متغیرهای فردی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و پزشکی و بالینی است که هر کدام، اثر افزایشی یا کاهشی کوچکی بر احتمال انتخاب سزارین دارند؛ اما وجود همه آنها در کنار هم، مجموعه بزرگی را می سازد که می تواند نرخ سزارین را از حد استاندارد بین المللی فراتر برد.

    کلیدواژگان: نرخ سزارین، مدل اقتصادسنجی لاجیت، متغیرهای اقتصادی، متغیرهای اجتماعی، متغیرهای فرهنگی، متغیرهای پزشکی- بالینی
  • امیرعباس آذریان*، پرویز نصیری صفحات 198-205
    مقدمه

    یکی از عوامل موثر در تعیین هزینه های بیماران بستری در بخش های بیمارستانی، مدت زمان اقامت بیماران در بیمارستان و یکی از بخش های پرهزینه نیز، بخش مراقبت های ویژه کودکان (PICU) است. اطلاع از مدت زمان بستری بودن بیماران در مدیریت تخت های بیمارستانی می تواند موثر باشد. هدف از این مطالعه ارایه مناسب ترین توزیع آماری برای زمان اقامت بیماران در بخش های PICU بوده تا با استفاده از آن، بتوان زمان بستری بودن بیماران در بخش را پیش بینی کرد.

    روش بررسی

    در این مطالعه علاوه بر بررسی تشخیص های ارایه شده برای بیماران بستری در بخش PICU، سعی شد با استفاده از توزیع های آماری پرکاربرد در مطالعات بقا مانند خانواده توزیع های وایبول معکوس یا ترکیبات آن، بهترین مدل آماری را برای زمان بستری در بخش مراقبت های ویژه کودکان سه بیمارستان در شهر مشهد در سال 1397مشخص کرد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات و ارایه مدل های آماری از نرم افزار R ویرایش 3.5.2 و برای تشخیص مدل مناسب، از معیارهای آماری ماکزیمم درست نمایی، معیار آکاییک (AIC) و معیار اطلاع بیزی (BIC) استفاده شده است.

    یافته ها

    بر اساس داده های بررسی شده بیمارستان ها، توزیع های آماری هندسی وایبول معکوس، سری لگاریتمی وایبول معکوس، هندسی وایبول معکوس تعمیم یافته و سری لگاریتمی وایبول معکوس تعمیم یافته برای داده های بقا روی زمان ماندگاری بیماران در بخش های PICU مورد بررسی برازش داده شدند. پس از برآورد پارامترهای توزیع ها، شاخص های میانه، چارک های اول و سوم برای توزیع ها گزارش شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج برازش توزیع های آماری بر مدت زمان بستری بیماران در بخش PICU،توزیع های سری لگاریتمی وایبول معکوس تعمیم یافته و هندسی وایبول معکوس در مقایسه با سایر توزیع ها برازش بهتری ارایه دادند.

    کلیدواژگان: زمان بقا، توزیع وایبول معکوس، اقامت بیمارستانی، بخش مراقبتهای ویژه کودکان، معیارهای آماری
  • محمد مسکرپور امیری*، پریسا مهدی زاده صفحات 206-215
    مقدمه

    بررسی اثر متغیرهای کلان اقتصادی بر متغیرهای سطح سلامت می تواند علاوه بر آگاهی سیاست گذاران نظام سلامت از میزان تاثیر متغیرهای اقتصادی بر سطح سلامت، امکان پیش بینی اثر نوسانات اقتصادی را بر سطح سلامت فراهم کند. هدف از مطالعه حاضر، تحلیل روند متغیرهای اصلی اقتصاد کلان ایران و بررسی تاثیر آنها بر شاخص های سلامت بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی بود. در این مطالعه به منظور شناسایی تاثیر نوسانات اقتصادی بر سلامت عمومی، روند 4 دهه تغییرات (1350-1390) در شاخص های کلان اقتصادی و شاخص های سلامت عمومی مورد بررسی قرار گرفت. شاخص های سلامت از بانک جهانی و شاخص های مرتبط با اقتصاد کلان از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و مرکز آمار ایران جمع آوری شد. برای شناسایی ارتباط بین متغیرها از برازش مدل رگرسیونی الگوی خودتوضیح برداری (VAR model) و آزمون علیت گرنجر (Granger causality test) استفاده شد. تخمین مدل های رگرسیونی و آزمون های آماری مرتبط با استفاده از نرم افزار اقتصادسنجی eviews 7 انجام شد.

    یافته ها

    رشد درآمد سرانه، نابرابری درآمد، و نرخ بیکاری، تاثیر آماری معناداری بر شاخص های امید به زندگی و مرگ و میر کودکان زیر 5سال داشتند (P<0.05) و آزمون علیت گرانجر نیز جهت تاثیر را تایید می کرد. اختلالات نرخ ارز اگرچه تاثیر آماری معناداری بر امید به زندگی داشت (P<0.05)، اما اثر آن بر مرگ و میر کودکان زیر 5 سال معنادار نبود (P>0.05). از میان متغیرهای کلان اقتصادی تاثیر متغیر نابرابری درآمدی بر شاخص های سلامت بیشتر از سایر متغیرها بود.

    نتیجه گیری

    از بین متغیرهای کلان اقتصادی، تاثیر نابرابری درآمدی بیشتر و طولانی مدت تر از سایر متغیرها بود و برهمین اساس دولت می تواند با اتخاذ سیاست های بازتوزیع درآمد، از طریق کاهش نابرابری درآمدی آثار سوء نوسانات اقتصادی را بر سطح سلامت جامعه کنترل کند.

    کلیدواژگان: اقتصاد سلامت، نوسانات اقتصادی، سلامت، اقتصاد کلان، شاخص های سلامت
  • فاروق نعمانی، جعفر یحیوی دیزج* صفحات 216-227
    مقدمه

    محدودیت های مالی و اقتصادی یکی از مهم ترین موانع دسترسی به خدمات مراقبت های سلامت به شمار می روند و بنابراین، حفاظت مالی از گیرندگان خدمات در برابر هزینه های سلامت، با استفاده از مکانیسم بیمه، یکی از راهکارهای اصلی دستیابی به پوشش همگانی سلامت، در جوامع شناخته می شود. برهمین اساس پژوهش حاضر نیز با هدف تبیین وضعیت پوشش بیمه درمانی و تاثیر آن بر هزینه های کمرشکن بین خانوارهای ایرانی طراحی و اجرا شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر به صورت مقطعی در دوره مطالعاتی 1394تا 1396 و با استفاده از داده های پیمایش هزینه - درآمد خانوار مرکز آمار ایران انجام شد. پس از استخراج و پالایش داده های خام، به منظور دستیابی به هدف مطالعه، داده های مربوط به 114هزار و 375 خانوار وارد مطالعه شدند. سنجش شاخص هزینه های کمرشکن سلامت در مطالعه حاضر براساس تعریف سازمان جهانی بهداشت انجام شد. استخراج داده ها با استفاده از نرم افزارهای کاربردی MSAccess2013 و MSExcel2013 و تحلیل داده ها به کمک نرم افزارSTATA v.14.1 براساس تکنیک رگرسیونی لاجیت انجام شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که پوشش بیمه ای در مناطق روستایی (66/77 درصد) بیشتر از مناطق شهری (71درصد) بود. در مناطق روستایی، شهری و کل کشور به ترتیب بیمه سلامت، تامین اجتماعی و خدمات درمانی بیشترین جامعه را تحت پوشش قرار می دادند. تاثیر مثبت پوشش بیمه ای بر پیشگیری از احتمال مواجهه خانوارها با هزینه های کمرشکن سلامت مشاهده نشد. عواملی مانند افزایش تعداد سالمندان در خانوارها، نداشتن منزل شخصی، ساکن مناطق روستا بودن، درآمد پایین خانوار، تعداد شاغل کمتر در خانوار به عنوان عوامل موثر بر افزایش احتمال ابتلا به هزینه های کمرشکن سلامت شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج مطالعه حاضر به نظر می رسد بیمه های درمانی پایه نتوانسته اند از ابتلای خانوارهای ایرانی به هزینه های کمرشکن سلامت جلوگیری کنند. با وجود اینکه عوامل اجتماعی و اقتصادی دیگری نیز در مواجهه با هزینه های کمرشکن ممکن است دخیل باشند، اما آنچه به طور واضح به نظر می رسد، این است که خانوارهای ایرانی دارای بیمه درمانی از خطر مواجهه با هزینه های کمرشکن سلامت در امان نبوده اند. بنابراین در کنار اصلاحات سیاست های بیمه ای لازم است به سایر عوامل اجتماعی و اقتصادی موثر بر اقتصاد سلامت خانوار نیز توجه شود.

    کلیدواژگان: خانوار ایرانی، هزینه کمرشکن، پرداخت مستقیم از جیب، پوشش بیمه درمانی
  • مصطفی پیری، رضا جلالی*، علی اکبر امینی صفحات 228-237
    مقدمه

    تغییر در سیاست یکی از حوزه های پرطرفدار رشته سیاست گذاری عمومی است و در این میان، ایجاد عدالت و ارتقای آن در بخش سلامت یکی از اهداف مهم و اصلی دولت ها و سیاست گذاران فعال در این رشته محسوب می شود. پژوهش حاضر نیز با هدف تبیین عوامل موثر بر ارتقای عدالت در سلامت با محوریت سازمان بیمه سلامت ایران انجام شده است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نظر نوع هدف، کاربردی و از نظر روش، در دو بخش کیفی و کمی در سال 1397 اجرا شده است. در بخش کیفی پس از مرور متون از روش دلفی و پانل خبرگان استفاده شد. به کمک 6 نفر از خبرگان که به روش ترکیبی نمونه گیری در دسترس و گلوله برفی در این مطالعه شرکت کردند، موضوع هدف ارزیابی شد و ساختار مدل مفهومی تحقیق با 4 سازه و 20 متغیر ساخته شد. پس از بررسی روایی صوری و محتوایی، 16 سوال با طیف لیکرت 5 گزینه ای برای بررسی در بخش کمی نهایی شدند. در بخش کمی، روایی سازه توسط تحلیل عاملی تاییدی و پایایی توسط آلفای کرونباخ ارزیابی شد. در این مرحله از تحقیق به روش نمونه گیری در دسترس 190 نفر از اعضای جامعه هدف که در زمینه موضوع تحقیق اطلاعات کافی داشتند شرکت کردند. برای تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و AMOS نسخه 22 استفاده شد.

    یافته ها

     در این مطالعه 7/65 درصد از شرکت کنندگان مرد و 3/43 درصد زن بودند. 3/57 درصد از آنها استخدام رسمی بوده و 57 درصد نیز بیش از 20 سال سابقه کار دارند. بیش از 56 درصد از شرکت کنندگان دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد و دکترا بودند. پایایی پرسشنامه نهایی شده در این مطالعه 83/0 به دست آمد. تمامی 4 سازه پرسشنامه در این مطالعه، مقدار پایایی بیش از 7/0 داشت. روایی به 3 روش صوری، محتوایی و سازه ارزیابی و تایید شد. نتایج این مطالعه نشان داد که ساختار عملکردی در بالاترین اولویت و تامین منابع مالی در پایین ترین اولویت عدالت در سلامت با محوریت بیمه سلامت بوده است.

    نتیجه گیری

    کارشناسان و مسیولان بیمه سلامت به طور روزمره دغدغه تامین مالی دارند و به همین دلیل، صاحب نظران و مسیولان بیمه سلامت ایران بیش از اینکه به قرار گرفتن در جایگاه مناسب و نقش آفرینی موثر در بهسازی و افزایش کارایی و اثربخشی نظام سلامت کشور، همچنین سیاست گذاری و ساختارسازی استراتژیک و بلندمدت که منشا اکثر ناکامی ها و مشکلات بیمه سلامت هستند بیاندیشند، دل مشغول تامین مالی هستند. این گرفتاری ذهنی و عملی روزمره مانع کنار گذاشتن تفکر صندوق و حاکم کردن تفکر نظام بیمه سلامت می شود.

    کلیدواژگان: عدالت در سلامت، بیمه سلامت، خدمات درمانی، سطح بندی خدمات، آزمون وسع
  • محمدرضا رضایی، سعید دائی کریم زاده*، مهدی فدائی، اکبر اعتباریان صفحات 238-247
    مقدمه

    سازمان بیمه سلامت به عنوان یکی از بزرگ ترین سازمان های فعال در حوزه بیمه درمان ایران است که به دلیل شرایط اقتصادی حاکم بر کشور، ازجمله فشارهای اقتصادی ناشی از تحریم ها و روند پیر شدن جامعه، نیاز به درآمدزایی برای برابری منابع با مصارف خود دارد. این سازمان باید اقدامات مناسبی در راستای تامین منابع مالی به منظور تحت پوشش قرار دادن بیمه درمان برای تمامی آحاد جمعیت کشور، مطابق با قوانین جاری انجام دهد. هدف از این مطالعه ارایه شیوه های نوین درآمدزایی در سازمان بیمه سلامت ایرانیان است.

    روش بررسی

    در این پژوهش ابتدا براساس روش داده بنیاد و با استفاده از نظر متخصصان این حوزه نسبت به استخراج شیوه های نوین درآمدزایی اقدام شد. با توجه به کمبود متخصصان تامین مالی در حوزه بیمه درمان، جامعه آماری پژوهش شامل 21 نفر از خبرگان دانشگاهی و دستگاه های اجرای در حوزه اقتصاد سلامت و بیمه درمان انتخاب شدند. در نهایت با فرآیند سلسله مراتب تحلیلی، عوامل شناسایی شده مورد تحلیل و رتبه بندی قرار گرفت.

    یافته ها

    از میان 9 مولفه اصلی در تامین درآمد سازمان بیمه سلامت که مورد مقایسه براساس گزینه های سرعت جذب، میزان یا حجم درآمد، پایداری و درون زایی درآمد قرار گرفت، با توجه به ماتریس زوجی به دست آمده مشخص شد درآمدزایی از افراد با وزن 0.314 در رتبه نخست  اهمیت، درآمدزایی داخلی سازمان با وزن 0.264 در رتبه 2، کسب درآمد از شرکت های زیرمجموعه با وزن 0.221 در رتبه 3، انجام فعالیت های تجاری و غیر بیمه ای با وزن 0.209 در رتبه 4، درآمدزایی ناشی از آموزش و انتقال تجربیات با وزن 0.199 در رتبه 5، تامین منابع مالی از سازمان های دیگر با وزن 0.188 در رتبه 6، وجوه دریافتی از دولت به عنوان درآمد با وزن 0.176 در رتبه 7 و کمک های مردمی و سایر اقدامات درآمدزا با اوزان 0.165 و 0.163 در ترتیب اهمیت آخر است. در معیار درآمدزایی فردی مشخص شد، اهمیت اخذ هزینه مستقیم از گیرندگان خدمت نسبت به گزینه های فروش بیمه نامه های متنوع، ورود به عرصه بیمه مکمل و فروش خدمات به مخاطبان منطقه ای بسیار فراتر است

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد بار اصلی هزینه های بیمه درمان باید برعهده بیمه شدگان باشد. دولت و سازمان های ذی ربط قادر به ادامه تامین مالی در سازمان بیمه سلامت نیستند. نتایج این پژوهش با آنچه سایر محققان مطرح می سازند، مقداری متفاوت است و از نظر خبرگان، تامین مالی در سازمان بیمه سلامت باید متمرکز بر دریافت کنندگان خدمت باشد. در همین راستا سازمان بیمه سلامت ایران می تواند برای جلوگیری از فشار مضاعف به بیمه شدگان، از سایر اقدامات متنوع دیگر که اهمیتی برابر با اخذ هزینه مستقیم از گیرندگان خدمت دارد، استفاده کند. این راهکارها را می توان در گزینه های فروش بیمه نامه های متنوع، ورود به عرصه بیمه مکمل و فروش خدمات به مخاطبان منطقه ای به عنوان یک نهاد بیمه ای و سرمایه گذاری مشاهد کرد.

    کلیدواژگان: تامین مالی، درآمدزایی، بیمه سلامت
|
  • Majid Akbari, Khalil Alimohamadzadeh*, Ali Maher, Seyed Mojtaba Hosseini, Mohammadkarim Bahadori Pages 176-183
    Introduction

    Given the importance of health as a valuable asset and achieving universal health coverage, Enjoyment the benefits of health insurance are essential to achieving health for all. So identifying and analyzing the benefits of integrating health insurance funds can be an effective step in this regard. This study aimed to analyze the Systematic Relationship of Health Insurance Integration Benefits in Iran.

    Methods

    This descriptive study was conducted on 68 health insurance experts in two stages of systematic identification and analysis of the benefits of health insurance integration in Iran. Data collection tool was a 40-item Likert-type questionnaire in the Delphi phase and a paired comparisons questionnaire in the systematic analysis stage. Delphi phase analysis was performed using SPSS software and one-sample t-test and factor weighting were performed using FUZZY DEMATEL technique using MATLAB software.

    Results

    In total, 40 benefits were identified for integration of health insurance in Iran, and 29 benefits were accepted through Delphi phase. The results of Systematic Relationship Analysis also showed that the component of Stewardship with coordinates (1.31 and 1.31) as the most influential component and the component of operational processes with coordinates (0.959 and -0.959) as the most influential component.

    Conclusion

    Considering the importance of the Stewardship component, cost control and improving the efficiency of the health system in the current conditions of the country can be considered through the implementation of infrastructure reforms in the Stewardship. Also, achieving service-based benefits, general population coverage, financing, and operational processes can be achieved through medium-term and
    long-term plans.

    Keywords: Health Insurance, Integration, Iran, Dematel
  • Lotfali Agheli*, Abbas Assari, Alireza Nasseri, AliAsghar Asadi Pages 184-197
    Introduction

    In addition to the scientific requirements and limitations and medical advice, other influential factors are involved in choosing cesarean section, including economic, social and cultural factors. Given the disadvantages of cesarean delivery for the individual and society and in order to achieve a standard rate of cesarean section and naturally reach a healthy population, the aim of this study is to understand, and analyze the reasons for cesarean delivery, especially identifying the economic and social factors affecting cesarean delivery. It is a way of giving birth. In addition to the economic and social factors, the researchers also consider the cultural factors that influence the choice of cesarean section in addition to the necessity of research.

    Methods

    The required data and information were collected by questionnaire and cross-sectional in a sample of 600 in Tehran in 2019-2018. Cochran method was used to select the optimal number of samples and valid statistical databases and related articles were also used in the research. Given the zero or one dependent variable of delivery method (natural delivery or cesarean section), data analysis was performed
    using Logit discrete econometric models and STATA14 software.

    Results

    Research findings show that improving household economic conditions increases the probability of choosing cesarean delivery method. Also, among all the variables under study, cesarean delivery recommendation variable with numerical value (0.19) had the most final effect on probability of choosing and increasing cesarean rate. The least significant marginal effect on the likelihood of cesarean delivery belonged to variable “the number of hours of participation in prenatal periods” with a numerical value of - 0.003.

    Conclusion

    Overall, and as a final result, it can be concluded that the rate of cesarean section among women is influenced by a large number of individual, economic, social, cultural, medical and clinical variables, each of which has a small or incremental effect on the probability of cesarean delivery. But they all come together to form a large collection that can push the rate of cesarean beyond the international standard.

    Keywords: Cesarean Rate, Logit Econometric Model, Economic Variables, Social Variables, Cultural Variables, Medical-Clinical Variables
  • AmirAbbas Azarian*, Parviz Nasiri Pages 198-205
    Introduction

    Length of stay in hospital is one of the effective factors in determining the cost of hospitalized patients and one of the high-cost departments is the pediatric intensive care unit (PICU). Knowing how long patients stay in hospital beds can be effective. The purpose of this study was to provide the most appropriate statistical distribution of patients 'stay in PICU wards to predict patients' hospital stay.

    Methods

    In this paper, in addition to investigating the diagnoses presented to patients admitted to the PICU ward, it has been attempted to use the best statistical models in survival studies such as the inverse Weibull distribution family or its combinations to determine the best statistical model for pediatric hospitalization. To determine the pediatric intensive care unit of three hospitals in Mashhad in 2018 based on these
    distributions, the first, second and third quartiles of survival time are identified and the best statistical distribution is determined for patients' residence time. R statistical software version 3.5.2 was also used for data analysis and statistical modeling of the population. Finally, maximum likelihood, Akaike Information Criteria (AIC) and Bayesian Information Criteria (BIC) were used to identify the appropriate model.

    Results

    Based on the data from these three hospitals, several statistical distributions suitable for survival data were fitted to patients' survival times in the PICU wards studied, and the distribution parameters along with intermediate indices and first and third quartiles were reported. After fitting the composite statistical Weibull and Generalized Reverse Weibull statistical distributions to the length of hospital stay in the PICU ward, the best distribution was the logistic regression Weibull series distribution with the highest likelihood.

    Conclusion

    Generalized inverse Weibull logarithmic series and Inverse Weibull Geometric distribution had a good fit for patients’ bed time in PICU department of reviewed hospitals.

    Keywords: Survival Time, Inverse Weibull Distribution, Bed-Time, Pediatric Intensive Care Unit, Statistical Criteria
  • Mohammad Meskarpour Amiri*, Parisa Mahdizadeh Pages 206-215
    Introduction

    Investigating the effect of macroeconomic variables on health indicators can provide the ability to predict the effect of economic fluctuations on health in addition to health policy makers' awareness of the impact of economic variables on health level. The purpose of this study was to analyze the trend of the main variables of Iran's macroeconomics and their impact on Iran's health indicators.

    Methods

    The present study was a descriptive-analytical study. In this study, in order to identify the impact of economic fluctuations on public health, the trend of 4 decades (19712011-) fluctuation of macroeconomic and public health indices were analyzed. Health indicators were collected from the World Bank database and macroeconomic indicators from the Central Bank of the Islamic Republic of Iran and the Iranian Statistics Center. To identify the relationship between variables, the VAR model estimated and the Granger causality test used. Regression models and statistical tests run by using eviews7 econometrics software.

    Results

    The growth of "per capita income", "income inequality", and "unemployment rate" had statistically significant effect on life expectancy and mortality in children under 5 years (P <0.05) and Granger causality test also confirmed the effect. Although the "exchange rate disorder" had a statistically significant effect on life expectancy (P <0.05), its effect on mortality of children under 5 years was not significant (P> 0.05). Among macroeconomic variables, the effect of income inequality on health indicators was more than other variables.

    Conclusion

    Among macroeconomic variables, the effect of income inequality is larger and long lasting than other variables. By adopting income redistribution policies, the government can control the effects of economic fluctuations on the society's health through reducing income inequality.

    Keywords: Health Economics, Economic Fluctuations, Health, Macroeconomic, Health Indicators
  • Faroogh Na'emani, Jafar Yahyavi Dizaj* Pages 216-227
    Introduction

    Financial and economic constraints are among the most important barriers to accessing health care services. Therefore, protecting the recipients of health services against the cost of health by using the insurance mechanism is one of the main strategies for achieving universal health coverage in societies; accordingly, the present study was designed and implemented to explain the status of health insurance coverage and its effect on catastrophic health expenditure among Iranian households.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in 2015-2018 using the Household Expenditure Survey data by Statistics Center of Iran. After data extraction and data cleaning, data on 37962 households were included in the study. Catastrophic health expenditure index was calculated based on WHO definition. Data were extracted by MSAccess2013 and MSExcel2013 and analyzed using Logit regression technique
    with STATA v.14.1.

    Result

    The results of this study showed that insurance coverage in rural areas (77.66%) was more than urban areas (71%). In rural areas, urban and countrywide, respectively, health insurance, social security and health insurance covered the most of the population. There was no positive effect of insurance coverage on probability of households facing catastrophic health expenditures. Factors such as increasing number
    of elderly in households, being rented, being rural, income, unemployed were identified as contributing factors to the increased probability of facing catastrophic health expenditures.

    Conclusion

    According to the results of the present study, it seems that health insurance has not been able to prevent Iranian households with catastrophic health expenditures. While other socioeconomic factors may also be contributing to catastrophic health expenditures, what seems to be clear is that Iranian households with health insurance have not been exposed to the risk of being exposed to catastrophic health expenditures. Therefore, along with insurance policy reforms, other socioeconomic factors affecting the health of the household should also be considered.

    Keywords: Iranian Households, CHE, OOP, Health Insurance Coverage
  • Mostafa Piri, Reza Jalali*, AliAkbar Amini Pages 228-237
    Introduction

    Policy change is one of the most popular areas in public policy, and the establishment of justice in the health sector is one of the most important goals of government - oriented governments in this field. Accordingly, the present study aimed to explain the effective factors in promoting justice in health with centrality of Iran health insurance organization.

    Methods

    the present study is applied in terms of the practical purpose and the method is implemented in two qualitative and quantitative sectors in 1397. in the qualitative section after reviewing the literature, the delphi method and expert panel were used with the help of six experts who participated in the mixed sampling method and the snowball sampling in this study, the objective was evaluated and the conceptual model structure was constructed with four constructs and 20 variables. After examining the formal validity and content validity, 16 questions were finalised with a five - point Likert scale to examine in the quantitative section. in the quantitative part, structural validity was evaluated by cronbach's alpha by factor analysis and reliability. at this stage of the research, 190 members of the target community who had
    sufficient information on the subject of research were conducted. SPSS and excel software were used for data analysis.

    Results

    In this study, 65.7 percrent of male participants were male and 43.3 percent female. 57.3 percent of them are official employment and 57 percent have more than 20 years of work experience. More than 56 percent of the participants have master degrees and doctorate degrees. Reliability of the questionnaire proved to be 83 percent in this study. Validity was assessed and confirmed (Face validity, Content validity and Construct validity). All four constructs in this study were the reliability of over 70 percent. Confirmatory factor analysis also showed that construct validity was approved by the whole questionnaire.

    Conclusion

    The results of this study indicate that the Iranian health insurance organization has a key role in health with the support provided by the government and the adoption of reason Influence in the study to satisfy the people of the society and ultimately in health.

    Keywords: Justice in Health, Health Insurance, Health Care, Service Leveling, Expansive Testing
  • Mohammadreza Rezaee, Said Daei Karimzadeh*, Mehdi Fadaei, Akbar Etbarian Pages 238-247
    Introduction

    Having an insured population of 39 million, Iran Health Insurance Organization is one of the largest entities in health insurance sector of Iran. The organization needs to monetize in order to equate its resources with its costs due to economic conditions imposed on the country following sanctions as well as the aging trend of the society. That is, the organization needs to take appropriate measures to finance the coverage of health insurance for every Iranian, for which it is responsible in accordance with current law. This study aims at studying modern monetizing methods in Iran Health Insurance Organization.

    Methods

    First, the new monetizing methods were extracted using grounded theory and employing field’s experts’ opinion. Given the lack of finance experts in health insurance sector, the statistical population was consisted of 21 academic and administrative experts of health and insurance economy. Then the analytic hierarchy process was employed to analyze and rank findings.

    Results

    The nine main monetizing methods for Iran Health Insurance Organization were compared based on absorption rate, and revenue volume, sustainability, and endogeneity. According to the paired comparison matrix, the monetizing from individuals was ranked 1 with a weight of 0.314, internal monetizing was ranked 2 with a weight of 0.264, monetizing from subsidiaries was ranked 3 with a weight of 0.221, business and non-insurance activities was ranked 4 with a weight of 0.209, training and knowledge transfer was ranked 5 with a weight of 0.199, funding from other organizations was ranked 6 with a weight of 0.188, receiving public funds was ranked 7 with a weight of 0.176, and public donations and other monetizing measures were ranked last with weights of 0.165 and 0.163, respectively. For monetizing from individuals, receiving direct payments from recipients of services revealed to be far more significant than other options including selling a variety of insurance policies, introducing complementary insurance, and selling services to regional customers.

    Conculsions

    Results show that the insured need to carry the main burden of health insurance costs. The government and other relevant agencies are no longer able to finance Iran Health Insurance Organization. This is somewhat different from what other researchers suggest. However, experts believe that the Health Insurance Organization should be financed by service recipients. In order to prevent too much pressure on the insured clients, the organization can take various measures, which are of equal significance to receiving direct fees from service recipients. These include selling various insurance policies, introducing supplementary insurance policies, and selling services to regional clients as an insurance and investment organization.

    Keywords: Financing, Healthcare Insurance, Monetization