فهرست مطالب

تمدن حقوقی - پیاپی 3 (تابستان 1398)

نشریه تمدن حقوقی
پیاپی 3 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • موسی کرمی* صفحات 9-32

     عرف بین المللی، در کنار معاهدات، در میان منابع صوری حقوق بین الملل، منبع اصلی آن به شمار می رود. افزون بر این، تصمیمات قضایی در کل و رویه قضایی محاکم و دادگاه های بین المللی به طور خاص، دوشادوش آموزه های برجسته ترین حقوقدانان بین المللی، منابع کمکی این شاخه حقوقی را تشکیل می دهند که کارکردشان، اثبات قواعد حقوقی و تعیین قلمرو اجرای آن ها است. بر این پایه، می توان گفت که از سویی، عرف بین المللی یکی از منابع اصلی تصمیمات دادگاه های بین المللی است و از سوی دیگر، دادگاه های بین المللی در تصمیمات قضایی خویش دامنه قواعد عرفی را تعریف و تبیین می نمایند. در این زمینه، دو دادگاه بین المللی یعنی دادگاه کیفری بین المللی برای یوگسلاوی سابق و دادگاه کیفری بین المللی برای رواندا، افزون بر بکارگیری حقوق بین الملل عرفی برای صدور آراء خویش، در روشن ساختن پاره ای قواعد عرفی نیز نقش چشمگیری ایفا کرده اند. از این رو، کنکاش در عملکرد این دو دادگاه بین المللی راجع به بکارگیری و تبیین حقوق بین المللی عرفی سودمند می نماید. دلیل و علت برگزیدن رویه این دو دادگاه، ابهام در قابلیت اعمال حقوق معاهداتی در جریان رسیدگی ها و در نتیجه مراجعه بیشتر به عرف بین المللی و نیز جایگاه برجسته آن ها در حقوق بین الملل کیفری است. بخش نخست مقاله توصیف منابع حقوقی دادگاه ها و با تاکید بر عرف بین المللی است. بخش دوم، شامل تجزیه و تحلیل رویکرد این محاکم در قبال نظریه دوعنصری حقوق بین الملل عرفی است. سپس، محتوای حقوق بین الملل عرفی از نظر صلاحیت و ماهیت آن به کنکاش گذاشته می شود. سرانجام مقاله با جمع بندی و نتیجه گیری به کار خود پایان می دهد. مطالعه فرارو، که آمیزه ای است از ترجمه و پژوهش، می کوشد تا به روشی توصیفی- تحلیلی، به بکارگیری و تبیین حقوق بین الملل عرفی در رویه قضایی دو دادگاه کیفری بین المللی برای یوگسلاوی سابق و رواندا بپردازد.

    کلیدواژگان: عرف، رویه قضایی، دادگاه کیفری بین المللی برای یوگسلاوی سابق، دادگاه کیفری بین المللی برای رواندا
  • الهام سلیمان دهکردی، سمیرا پیریایی* صفحات 33-65

    اطلاعات نهانی مهم ترین دارایی در بازار سرمایه است چرا که مبنای اصلی تصمیم گیری در بورس و کنترل ریسک در این بازار است. اکثر قواعد و مقررات بورسی در کشورهای مختلف به تاسی از این دیدگاه، شرکت هایی که سهام شان را در بورس خرید و فروش می کنند مکلف کرده اند تا اطلاعات نهانی خود را به صورت مستمر و یکسان در اختیار همه سرمایه گذاران قرار دهند تا سرمایه گذاران بر اساس این اطلاعات بتوانند در مورد معامله سهام خود و یا حفظ سهام خود تصمیم گیری کنند و از پذیرا شدن ریسک عمده و قابل توجه در معاملات خود اجتناب کنند. ایران نیز در بند 32 ماده 1 قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران مصوب 1384 به تعریف این اطلاعات پرداخته و در بند 1 ماده 46 این قانون به حمایت کیفری از این اطلاعات پرداخته است. در این ماده سوءاستفاده از اطلاعات نهانی مورد جرم انگاری قرار گرفته است. عنصر مادی این جرم استفاده نامشروع و خارج از کانال مقرر از اطلاعات است، عنصر روانی این بزه نیز استفاده عالمانه و عامدانه از این اطلاعات است. در ادامه به حمایت کیفری از این بزه به تفصیل پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: اطلاعات نهانی، ایران، حمایت کیفری، بورس
  • موسی عاکفی قاضیانی، محمد عاکفی قاضیانی* صفحات 67-86

    مخاصمه یمن موجب نقض اصل عدم توسل به زور در حقوق بین الملل شده است. با مداخله شورای امنیت و برخی دولت های صلح دوست، گسترش درگیری ها و قتل غیرنظامیان، این پرسش مطرح شده است که آیا دیوان کیفری بین المللی توان و صلاحیت نقش آفرینی برای پایان دادن به مخاصمه را دارا می باشد؟ امکان سنجی نقش آفرینی دیوان موضوع و پرسش اصلی این مقاله می باشد. منظور از امکان سنجی نقش آفرینی دیوان، همان تجزیه و تحلیل اقسام صلاحیت های این نهاد برای رسیدگی به جنایات مورد ادعای سازمان های بین المللی می باشد. این نوشته با بررسی انواع صلاحیت ها و نیز عناصر جرم مطابق با اساسنامه دیوان، سعی داشته با تشخیص موارد ادعا شده نقض اساسنامه، به سوال پیش گفته پاسخ دهد. فرضیه مورد تعقیب این است که دیوان صلاحیت ندارد، مگر آن که شورای امنیت پرونده را به دیوان ارجاع دهد. سیر مقاله نشان می دهد که در صورت ارجاع پرونده به دیوان به احتمال زیاد احراز تحقق عناصر جرم، یعنی عنصر روانی و عنصر مادی جرایم مذکور در ماده (5) اساسنامه، علیه نیروهای ایتلاف منتفی می باشد. هر چند گزارشات برخی سازمان های بین المللی به ارتکاب جنایات بین المللی در این مخاصمه اشاره دارد، اما دولت ها نیز تمایلی به اعمال صلاحیت جهانی نسبت به دادرسی اتهامات ندارند. در نهایت این نتیجه حاصل شده که نقش آفرینی این سازمان در مخاصمه یمن امری دشوار، بلکه احتمالا منتفی خواهد بود. عدم امکان نقش آفرینی دیوان در این مخاصمه عمدتا معلول عدم تصویب اساسنامه رم توسط دولت های مداخله کننده در مخاصمه یمن می باشد.

    کلیدواژگان: دیوان کیفری بین المللی، یمن، شورای امنیت، جنایت بین المللی، صلاحیت
  • پریسا محمدی مقدم* صفحات 87-102

    در کنار قوانین عام کیفری و حقوقی هر کشور، جوامع و نهادهای کوچک تر نیز برای ساماندهی اعضای خود اقدام به تعیین مقرراتی خاص نموده اند که ضمن عدم مخالفت با قوانین عمومی، مقررات جزیی تر و خاص آن نهاد را تبیین نماید و برای تخلف از آن نیز مجازات هایی در نظر گرفته شده است. از جمله این قواعد خاص، مقررات انتظامی شغلی می باشد. پیشکسوتان و بزرگان هر حرفه با استفاده از خرد جمعی خود و در راستای بهینه سازی شغلی و جلوگیری از سوءاستفاده از اختیارات شغلی، مقرراتی را وضع کرده و اعضاء را مکلف به رعایت این قواعد نموده اند. از جمله این تخلفات انتظامی که با مقرراتی به روز نشده و بعضا متروک در کشور ما وجود دارد و به ماهیت متناقض آن توجه شایسته ای نشده و با این شرایط، موجب تضییع حق بسیاری از مشمولان خود شده است، قواعد انتظامی وکلای دادگستری می باشد. این مقررات که در سال 1315 به موجب قانون وکالت و سپس به موجب آیین نامه لایحه قانونی استقلال کانون وکلا مصوب 1334، وضع گردیده تاکنون ملاک عمل بوده که از مقررات انتظامی سایر نهادهای صنفی و همطراز همچون پزشکی و مهندسی و قضاوت عقب مانده است. در این مقاله ضمن بررسی و نقد دو دسته از تخلفات انتظامی وکلا که دارای اشکالات عمده ای نسبت به سایر تخلفات می باشند، بر لزوم امکان اعاده حقوق صنفی در محکومیت های انتظامی به صورت مستدل پرداخته ایم و امید است که این اقدام در راستای اعتلای مقررات صنفی حرفه وکالت، گامی موثر باشد.

    کلیدواژگان: تخلفات انتظامی وکلا، تحدید تخلفات انتظامی، اعاده حقوق صنفی، اعاده حیثیت
  • فرود شکوه مسقانی، امیررضا قانع* صفحات 103-112

    بی شک امروزه یکی از جرایمی که بسیار در محاکم کیفری با آن مواجه هستیم، بزه افتراء می باشد. این در حالی است که در غالب پرونده های مطروحه پس از پایان تحقیقات مقدماتی و صدور قرار جلب به دادرسی از سوی دادسرا، پرونده پس از طرح در دادگاه کیفری دو، یا در همان مرحله بدوی با این استدلال که «متهم از باب تظلم خواهی اقدام به طرح شکایت نموده اند»؛ با حکم برایت مواجه گردیده و یا آن که پس از صدور حکم محکومیت از سوی دادگاه بدوی و اعتراض متهم نسبت به آن، در مرحله تجدیدنظرخواهی با همان استدلال فوق، منجر به صدور حکم برایت گردیده و مختومه می شود. پژوهش حاضر ضمن بررسی این امر، به واقع نقدی است بر رای صادره از سوی شعبه 27 دادگاه تجدیدنظر استان تهران در خصوص دادنامه شماره 9309970222700323- 13/03/1393، که علیرغم صدور حکم محکومیت متهم از سوی شعبه 1004 دادگاه عمومی جزایی تهران از باب بزه افتراء، با همان استدلال مارالذکر، اقدام به صدور حکم برایت نموده اند. با عنایت به موارد فوق و صراحت ماده 697 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب 1375، نظر به این که ماده مذکور از جمله شروط تحقق بزه افتراء را جرم بودن امر منتسب و همچنین عدم توانایی مفتری در اثبات ادعای خود در نزد محاکم دانسته است، معذلک سوالی که در اینجا به ذهن خطور می کند این است که، آیا صراحت ماده مذکور در مواردی که افراد نیز به قصد تظلم خواهی اقدام به طرح شکایت می کنند را هم در بر می گیرد یا خیر؟

    کلیدواژگان: حقوق معنوی، بزه افتراء، تظلم خواهی، تفسیر مضیق
  • زهرا وهبی* صفحات 113-125

    حقوق اشخاص که واجد شرایط مراقبت بهداشت ملی هستند شامل حق دسترسی به مراقبت بدون تبعیض و محدودیت زمانی خاص برای برخی از گروه ها مانند مراقبت های اورژانسی و برنامه ریزی شده بیمارستان و موارد مشابه می باشد. قانون بهداشت سال 2006 این موضوع را پذیرفته و مرکز ملی سلامت بر اساس قانون سال 2012 مسئولیت اجرای کلیه سیاست های ابلاغی وزارت بهداشت را بر عهده دارد. حمایت از بیماران خاص در این سیستم در چهاچوب های مختلفی قرار می گیرد. بیمارستان های دولتی و بیمارستان های هیاتی مسیول اعمال خدمات بهداشتی هستند. از سوی دیگر کمسیون کیفیت خدمات درمانی بر استاندارد های پایه ایمنی نظارت می کند. سازمان محلی دیدبان سلامت نیز به نسبت به نحوه و چگونگی اعمال کیفیت خدمات درمانی نظارت دارد. دورنمای اعمالی برای سال های آتی در این کشور تحت عنوان پیشگامان شناسایی می شود که انواع مراقبت های پزشکی را مدنظر قرار می دهد. موسسه هایی مانند موسسهMarsh  با هدف حمایت از اشخاص و شکایت فعالیت می نماید. شکایت های ایجاد شده از سوی اشخاص برای پزشکان در نهایت منتهی به اعمال مجازات برای این اشخاص در شرایط به خصوص و بر اساس قانون پزشکی 1859 این کشور می شود.

    کلیدواژگان: مسئولیت پزشکان، نهادهای نظارتی، نهادهای حمایتی، مجازات ها
|
  • Mousa Karami * Pages 9-32

     International custom, besides treaties, is the principal source of international law among its formal sources. Furthermore, judicial decisions in general and the jurisprudence of international courts and tribunals in particular, along with the teachings of the most prominent international jurists, form the subsidiary sources of this branch of law the function of which is to ascertain the existence of legal rules and determine their scope of application. Accordingly, it could be argued that on the one hand, international custom is one of the main sources of international courts/tribunals and on the other, international courts/tribunals define and clarify the scope of customary rules in their judicial decisions. In this regard, the jurisprudence of two international tribunals namely International Criminal Tribunal for Former Yugoslavia (ICTY) and International Criminal Tribunal for Rwanda (ICTR), in addition to applying international customary law for the issuance of their judgments, have played a notable role in clarification of some customary rules. Therefore, exploring the performance of these two tribunals as to the application and clarification of international custom seems to be profitable. The reason and cause for choosing the jurisprudence of these two tribunals is the ambiguity in applicability of treaty law in the course of trials and consequently increasing reference to international custom and their notable position in International Criminal Law as well. The first section of the article is describing the legal sources of the tribunals with emphasis on international custom. Second section entails analyzing the approach of these tribunals regarding two-element theory of international customary law. Thereafter, the content of international customary law would be studied in terms of its jurisdiction and nature. Finally, the article ends with concluding remarks. The present study which is a mixture of translation and research, through a descriptive-analytic method, attempts to deal with the application and clarification of international customary law in the jurisprudence of ICTY and ICTR.

    Keywords: International Customary Law, Jurisprudence (Case Law), ICTY, ICTR
  • Elham Soleimandehkordi, Samira Piriyaei * Pages 33-65

    Secret information is the most important belongings in the capital market, since it is the basic of decision-making and control of the risk in this market. Most rules and regulations which is related to stock exchange following from this approach, have bound those companies whose stocks are under transaction in stock market to deposit their own secret information constantly and uniformly at disposal of all investors so that they can decide on the basis of this information about transaction or keeping of their own stocks and avoid considerable principal risk in their own transaction. Iran's legislator also in Article 1 (32) of the Market law enacted in 1384 has defined secret information and Article 46 (1) provides criminal protection for this information. In this Article abuse of secret information has been criminlized. Actus rea of this crime is unlawful using and out of its routine, mens rea of this crime is knowingly and purposely using of this information.

    Keywords: Secret Information, Iran, Criminal Protection, exchange
  • Moosa Akefi Ghaziani, Mohammad Akafi Ghaziani * Pages 67-86

    The conflict in Yemen has caused a breach of the principle of non-use of force in international law. With the intervention of the Security Council and a few peace-loving states, conflict escalation and the massacre of civilians, the question has arisen of whether the International Criminal Court (ICC/the Court) is able and qualified to play a role to curb the conflict? The feasibility study on the role of ICC is the subject and also the main question of this article. The purpose of feasibility study is the role playing of ICC in the Yemen conflict and to analyze the types of jurisdictions of the Court to investigate the crimes alleged by the international organizations. This manuscript has tried to answer the mentioned question through assessing the alleged violations of Statute and checking the types of jurisdictions and also the elements of crimes according to the Statute of the Court. The pursued hypothesis is that ICC does not have jurisdiction unless the Security Council refers a case to it. The passage of the article demonstrates that if any case is referred to the Court, the probability of fulfillment of the elements of the crimes mentioned under Article 5 of the Statute, namely the mens rea and actus reus, against the coalition is loose. Although the reports of some international organizations suggest the commitment of international crimes in this conflict, states have no tendency to impose universal jurisdiction to proceed with the accusations. Eventually the conclusion is that the role playing of this institution in the Yemen conflict is difficult or even impossible. The impossibility for the Court to play a role in this conflict is mainly due to the lack of ratification of the Rome Statute by the states involved in the Yemen conflict.

    Keywords: International Criminal Court, Yemen, Security Council, International Crime, Jurisdiction
  • Parissa Mohammadi Moghaddam * Pages 87-102

    In addition to the general criminal and legal laws of each country, smaller societies and institutions have also instituted specific rules to regulate their members, whilst not contravening the general laws, specifying the specific rules of that entity and penalizing them for violations. There are some considerations. Among these specific rules are employment law regulations. The pioneers and leaders of every profession, using their collective wisdom to optimize their jobs and prevent abuse of authority, put in place rules that obliged members to abide by these rules. Among the unjustified and sometimes abandoned law enforcement in our country and the paradoxical nature of which has not received proper attention and has undermined the rights of many of its officials, are the rules of law for attortneys. These rules, introduced in 1936 by the Law of Attorneys and then by the 1956 Independence of the Bar Association Act, have so far been the standard of practice that lagged behind the law of other professional and related bodies such as medicine, engineering, and judgment. In this article, while reviewing two types of law enforcement violations that have major drawbacks to other violations, we have argued the need for the possibility of reinstatement of law enforcement in criminal convictions, and we hope that this will be in line with the enforcement of regulations. The law profession is an effective step.

    Keywords: Disciplinary Wrongs of Lawyers, Restriction of Disciplinary Wrongs, Reinstatement of Trade Union Rights, Restore Dignity
  • Forood Shokoh Mosghani, Amirreza Ghane * Pages 103-112

     Undoubtedly, one of the crimes we face in criminal courts today is the crime of defamation. However, in most of the cases filed after the preliminary investigation and the issuance of a summons to the trial by the prosecutor's office, the case was filed after the trial in the second criminal court, or in the same initial stage, with the argument that "the defendant will apologize." They have filed a complaint. ”They are facing a verdict of innocence or after the sentencing of the court of first instance and the defendant's objection to it, in the appeal stage with the same argument, it leads to the issuance of a verdict of innocence and ends. Rohet The present study, while examining this matter, is in fact a critique of the verdict issued by Branch 27 of the Tehran Court of Appeals regarding the lawsuit No. 9309970222700323- 13/03/1393, which, despite the sentencing of the accused by Branch 1004 of the General Criminal Court of Tehran, The offenders have issued the acquittal with the same reasoning as above. In view of the above and the explicitness of Article 697 of the Islamic Penal Code (Penalties) adopted in 1996, considering that the mentioned Article, including the conditions for the realization of defamation, is considered to be the crime of attribution and also the inability of the court to prove its claim. However, the question that comes to mind here is whether the explicitness of this article also applies in cases where individuals also file a complaint for the purpose of grievances?

    Keywords: Spiritual Rights, the Crime of Defamation, Grievances, Narrow Interpretation
  • Zahra Vahabi * Pages 113-125

    The rights of persons eligible for national health care include the right to access to non-discriminatory care and a specific time limit for certain groups such as emergency and scheduled hospital care and similar cases. The 2006 Health Act  accepts this and pursuant to 2012 Act, The National Center for Health is responsible for implementing all policies communicated by the Ministry of Health. Protecting specific patients in this system falls under various frameworks. Public hospitals and are responsible for implementing health services. On the other hand, the Commission on Quality of Health Services monotors the Basic Standards of Safety.  Furthermore, the Local Organization of Health Watchdog monitors the way in which the quality of health care is being implemented. The practice is identified as a pioneer in the country for years to come, providing a variety of medical care. Institutions such as The Marsh Institute work to protect individuals and complaints. Complaints made by individuals against physicians ultimately lead to the imposition of penalties for these individuals in special circumstances under the 1859 Medical Act.

    Keywords: Liability of Physicians, Regulatory Bodies, Protective Bodies, penalties