فهرست مطالب

مجله مدیریت مخاطرات محیطی
سال ششم شماره 4 (زمستان1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ندا مجیدی راد، بهلول علیجانی*، ابراهیم فتاحی صفحات 301-315
    سیستم های آب و هوایی، به دلیل نشان دادن رفتار تصادفی در سال های مختلف، سیستم هایی پیچیده و در عین حال سازمان یافته به شمار می روند، در این زمینه، سیستم پرارتفاع جنب حاره با جابه جایی در محل قرارگیری خود در سال های مختلف، وقایع محیطی گاه منظم و گاه تصادفی (خشکسالی یا ترسالی و...) را در یک منطقه به وجود می آورد. این وقایع محیطی، در سطوح مختلفی از تعادل، آستانه و مخاطرات جای می گیرند. در این نوشتار در پاسخ به این موضوع، یعنی شناسایی رفتار سیستم های پرارتفاع جنب حاره از تعادل تا مخاطرات، تلاش شد در قالب تفکری سیستمی، این روند شناسایی و ارزیابی شود. در رفتارشناسی سیستم های آب وهوایی، برهم کنش مطالعات کمی و کیفی ضروری است. بدین منظور روش تحقیق در این مطالعه از دو بخش اصلی تشکیل می شود: در روش تحقیق آماری، داده های دریافت شده سطح فشار 500 هکتوپاسکال در طی دوره آماری 2018-1948 و داده های بارش ماهانه 84 ایستگاه سینوپتیک هواشناسی، دریافت و تحلیل شد. در گام بعد نتایج آماری به دست آمده از سیستم پرارتفاع، براساس مفاهیم هشت گانه تعادل، آستانه ها یا فرین، مخاطرات و بلایای محیطی ارزیابی شد و در نهایت شیوه مدیریتی مخاطرات خشکسالی بررسی شد. نتایج نشان داد که در طی دوره زمانی پژوهش، بیرونی ترین پربند تاثیرگذار بر ایران به عنوان معرف گسترش حد شمالی پرارتفاع جنب حاره، از چندین سطح تعادل به ویژه تعادل ایستا، یکنواخت لحظه ای، دینامیک و فراپایدار پیروی کرده و در برخی سال ها با اثر آستانه ای یا فرین مواجه شده است. این فرین ها می تواند بیانگر تهدیدی مبنی بر شروع مخاطرات محیطی (خشکسالی های شدید و بسیار شدید) باشد که در صورت رفتارشناسی آن و به کارگیری شیوه های مدیریت فعال می توان آسیب های احتمالی (بر محیط، سلامت و دارایی های انسان) ناشی از مخاطرات و بلایای محیطی را کاهش داد. بنابراین می توان گفت، ترکیب دیدگاه کمی و کیفی می تواند به عنوان روشی کاربردی در عرصه مدیریت محیط و پیش بینی رفتار سیستم ها، تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: پرارتفاع جنب حاره، خشکسالی، سیستم آب وهوایی، مخاطرات محیطی، مدیریت محیط
  • صالح میرزانیا، هیمن شهابی* صفحات 317-340

    زمین لغزش ها از بلایای طبیعی هستند که سالانه خسارت های مالی و جانی زیادی را در کشور ایجاد می کنند. شناخت مناطق پرخطر می تواند در کاهش خسارت ها و تصمیم گیری در زمینه سیاست های توسعه اراضی موثر باشد. هدف این پژوهش، پیش بینی مکانی خطر زمین لغزش در محدوده جاده ارتباطی سنندج-کامیاران در استان کردستان است. در این تحقیق، پهنه بندی خطر زمین لغزش با استفاده از الگوریتم های پیشرفته داده کاوی از قبیل مدل تابع شواهد قطعی (EBF) و شواهد وزنی (WOE) انجام گرفت. ابتدا 79 زمین لغزش با استفاده از پیمایش میدانی شناسایی شد. سپس این نقاط به طور تصادفی به منظور تهیه مدل و اعتبارسنجی به ترتیب به دو گروه آموزش (70 درصد، 55 نقطه) و اعتبارسنجی (30 درصد، 24 نقطه) تقسیم شدند. در این پژوهش، با توجه به تحقیقات قبلی و شرایط منطقه، چهارده عامل موثر در وقوع زمین لغزش ها شامل شیب، جهت شیب، ارتفاع، فاصله از رودخانه، تراکم رودخانه، فاصله از گسل، فاصله از جاده، کاربری اراضی، جنس خاک، انحنای شیب، لیتولوژی، شاخص تفرق پوشش گیاهی ((NDVI، شاخص توان آبراهه (SPI) و شاخص رطوبت توپوگرافی (TWI) برای پهنه بندی پتانسیل خطر زمین لغزش در نظر گرفته شدند. همچنین در این پژوهش با استفاده از منحنی ویژگی عملگر نسبی (ROC)، عملکرد هر دو مدل بررسی شد.نتایج تحلیل منحنی ویژگی عملگر نسبی نشان داد که مدل های WoE و EBF به ترتیب دارای مقدار AUC 0/89 و 0/79 هستند؛ بنابراین مدل WoE نسبت به EBF دارای بیشترین مقدار AUC بوده و بهترین مدل برای پیش بینی مکانی خطر زمین لغزش در منطقه پژوهش است. افزون بر آن، نتایج نشان داد که الگوریتم های پیشرفته داده کاوی بنا به ساختار خود از دقت کافی در پیش بینی مکانی زمین لغزش در منطقه پژوهش برخوردارند.

    کلیدواژگان: الگوریتم های پیشرفته داده کاوی، تابع شواهد قطعی، جاده سنندج-کامیاران، زمین لغزش، مدل شواهد وزنی
  • نیما یزدانی*، محمود گلابچی صفحات 341-359
    صنعت ساخت تاثیر زیادی بر محیط زیست دارد. فرایندهای احداث پروژه های صنعت ساخت و ساز از مهم ترین عوامل انسانی اثرگذار بر محیط زیست است. پژوهش حاضر به بررسی شاخص های مهم در اثربخشی مدیریت سبد پروژه به عنوان راهکاری برای کاهش مخاطرات محیطی در پروژه های صنعت ساخت می پردازد. مدیریت سبد پروژه(PPM)  در بسیاری از سازمان ها به عنوان یک رویکرد، برای هماهنگی سبدی از پروژه ها یا برنامه ها به منظوردستیابی به اهداف سازمان خاص استفاده می شود. اثربخش بودن مدیریت سبد پروژه در سازمان ها اهمیت زیادی دارد و بی توجهی به آن، ممکن است به مخاطرات محیطی گسترده ای منجر شود. عوامل متعددی در اثربخشی مدیریت سبد پروژه موثرند که تمرکز این پژوهش بر شناسایی مهم ترین این عوامل است. در این پژوهش با رویکردی کیفی و کمی (آمیخته) به بررسی شاخص های موثر در مدیریت سبد پروژه در صنعت ساخت با هدف کاهش مخاطرات محیطی پرداخته شده است. طی بررسی و تحلیل های انجام گرفته به کمک روش فراترکیب و مصاحبه با خبرگان، 37 شاخص مهم در اثربخشی مدیریت سبد پروژه در هفت گروه شناسایی شد و سپس به کمک پرسشنامه و تحلیل داده های پاسخ نمونه 159 نفری از جامعه آماری تحقیق از طریق روش تحلیل عاملی تاییدی مشخص شد که سه گروه شاخص راهبردی، عملیاتی و ساختار سازمانی از مهم ترین شاخص ها هستند. سازمان ها می توانند بستر خود را به منظور استفاده هر چه موثرتر از مدیریت سبد پروژه، با هدف کاهش مخاطرات زیستی در حین اجرای پروژه های صنعت ساخت بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: پروژه، شاخص های کلیدی، صنعت ساخت، مخاطرات محیطی، مدیریت سبد پروژه
  • آرش رحیمی، رضا برنا*، جعفر مرشدی، جبرائیل قربانیان صفحات 361-376

    یکی از مهم ترین مباحث و چالش های پیش روی بشر، پدیده تغییر اقلیم و اثرهای آن بر تاسیسات، صنایع و زیرساخت های یک مکان است. استان خوزستان و به خصوص بخش جنوبی آن از قطب های مهم صنعتی، تجاری و بندرگاهی کشور است. در دهه اخیر پدیده های جوی همچون ریزگردها، امواج گرمایی و بارش های سیل آسا سبب اختلال در فعالیت این زیرساخت ها و صنایع شده است. یکی از آثار تغییرات اقلیمی، نا هنجاری در شدت و تکرار وقوع فرین های اقلیمی است. هدف این پژوهش، آشکارسازی پهنه بندی آسیب پذیری زیرساخت های نواحی جنوبی استان خوزستان در شرایط تغییر اقلیم است. به این منظور ابتدا ایستگاه ها براساس دوره آماری مرتب شدند. هشت ایستگاه انتخاب شد و با استفاده از دو آزمون تحلیل روند یعنی آزمون تحلیل روند تخمینگر شیب سنس و آزمون تحلیل روند من-کندال روند سری زمانی 29 ساله این عناصر در طی دوره آماری پایه (2017-1989)، بررسی شد. دوره تغییر اقلیم تحت دو سناریوی RCP4.5 و RCP8.5 گزارش پنجم CMIP5 استخراج شد. با استفاده از الگوریتم AHP ماتریس مقایسه زوجی مخاطرات اقلیمی خسارت زا تشکیل شد. بعد از مشخص شدن وزن هر کدام از فاکتورها، در نرم افزار ArcGIS این وزن ها روی لایه های هر کدام از فاکتورهای اقلیمی اجرا شده و چهار پهنه خسارت زایی اقلیمی مشخص شد. براساس وزن نهایی به دست آمده از ماتریس مقایسه زوجی، سیلاب، گرد و غبار و سپس امواج گرم به ترتیب با وزن نهایی 0/17، 0/16 و 0/15 بیشترین تاثیر را در شدت خسارت زایی اقلیمی برای زیرساخت های مختلف منطقه داشته اند. پهنه با قابلیت مخاطره زایی بسیار زیاد در بخش های شمالی و مرکزی منطقه تحقیق دیده می شود. طبقه دارای خسارت زایی اقلیمی کم منطبق بر غربی ترین بخش از منطقه تحت مطالعه است. تنش های حرارتی ناشی از موج گرم و شرجی در این منطقه کم رنگ تر است، اما گرد و غبار و بارش های رگباری منجر به سیل در این پهنه از مخاطرات اقلیمی مهم به شمار می رود.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، استان خوزستان، تغییر اقلیم، زیرساخت، نواحی جنوبی
  • محمدابراهیم شمس ناتری، پری سیما اقبال*، سید نصرالله ابراهیمی صفحات 377-394

    در پی تخریب های جبران ناپذیر ناشی از فعالیت های صنعت نفت و گاز در جهان و همچنین استفاده روزافزون از سوخت های فسیلی که مخاطرات گسترده ای را در حوزه محیط زیست و سلامت انسان ها سبب شده است، دولت ها و جامعه جهانی به دنبال راهکارهایی برای مقابله با این چالش زیست محیطی برآمده اند. با توجه به اینکه ایران یکی از کشورهای مهم استخراج و استحصال منابع هیدروکربنی است، امکان سنجی این گونه تدابیر غیرکیفری، مطالعه پیشگیرانه را واجد جایگاه ویژه ای می سازد. مراعات نکردن قواعد علمی در زمینه استحصال و استخراج و پالایش این منابع می تواند محیط زیست خاکی، آبی و هوایی را آلوده کرده و محیط زیست و همچنین موجودات مختلف در این محیط را با چالش های عظیم جبران ناپذیری مواجه کند. وقوع برخی آثار مخرب از قبیل آلودگی هوا، مشکلات تنفسی، تخریب و آلودگی محیط زیست و غیره در برخی از جاها به ویژه مناطق نفت خیز و دارای منابع گازی جنوب کشور، معضل انکارناپذیری است. دلایل اصلی وقوع این گونه مخاطرات ناشی از آلوده سازی نفتی و گازی را می توان در رعایت نکردن قواعد علمی نسبت به تولید و پالایش و استفاده از منابع هیدروکربنی نفت و گاز و همچنین سوء تدبیر و نبود راهبردهای کاهنده و کنترل کننده این فعالیت ها دانست که راهکار آن در مقابله غیرکیفری قابلیت طرح دارند. از این رو سوال اساسی این مقاله آن است که چه راهکارهای غیرکیفری برای پیشگیری و مقابله با مخاطرات زیست محیطی در صنعت نفت و گاز وجود دارد و تاثیر این راهکارها بر پیشگیری از تخریب محیط زیست چیست؟ به نظر می رسد که موظف ساختن فعالیت های استحصال منابع نفتی و گازی به رعایت استانداردها و همچنین نظارت مکرر بر سلامت فعالیت ها و لغو مجوزها در صورت عدول از دستورالعمل ها می تواند تاثیر زیادی بر کاهش مخاطرات داشته باشد. به علاوه با توجه به آنکه اساس تدابیر غیرکیفری تاثیر بر کنترل و نظارت قبل از وقوع است، می توان با تقویت فعالیت مشارکتی سازمان های مردم نهاد در راستای اثربخشی دوچندان راهکارهای غیرکیفری اقدام کرد. بر این مبنا دانش مخاطرات در عین تلفیق مطالعه اثرات گذشته زیانبار و همچنین توجه به آینده مملو از مخاطرات ناشی از فعالیت های صنعت نفت و گاز به تدابیر غیرکیفری جنبه  کاربردی تری می بخشد. از این دیدگاه به نظر می رسد که تقویت عملکرد دادستان های شهرهای نفت خیز و همچنین شهرهای محل فعالیت پالایشگاه ها با محوریت نظارت های مستمر و استفاده از نظر کارشناسان متخصص در حوزه دانش مخاطرات محیطی تاثیر زیادی در کاهش اثرهای مخرب صنعت استحصال نفت و گاز خواهد داشت.

    کلیدواژگان: پیشگیری و مقابله غیرکیفری، صنعت نفت و گاز، محیط زیست، مخاطرات
  • حدیث صادقی، حسین محمدی*، علی اکبر شمسی پور، سعید بازگیر، مصطفی کریمی احمدآباد، سعید صوفی زاده صفحات 395-421

    بارش به عنوان یکی از مهم ترین عناصر چرخه هیدرولوژیکی، تحت تاثیر تغییر اقلیم است و می تواند سبب بروز شرایط جدیدی در منابع آب شود. از این رو شبیه سازی متغیر بارش به خصوص برای آینده می تواند در برنامه ریزی در زمینه مدیریت منابع آب بسیار بااهمیت باشد. در پژوهش حاضر برای پایش و شبیه سازی شرایط بارش آینده در سواحل جنوبی دریای خزر (استان های گیلان و مازندران) ابتدا داده های روزانه هفت ایستگاه همدید آستارا، بندرانزلی، رشت، رامسر، بابلسر، قراخیل و نوشهر برای دوره زمانی 2015-1986 به عنوان دوره پایه از سازمان هواشناسی و داده های روزانه مدل CanECM2 با سه سناریوی RCP2.6، RCP4.5 و RCP8.5 از وبگاه مرکز تحلیل و مدل سازی اقلیمی کانادا دریافت شد. برای شبیه سازی بارش در دوره 2050-2021 از مدل ریزمقیاس نمایی آماری SDSM استفاده شد. پس از تایید کارایی مدل، مقادیر بارش برای دوره آینده (2050-2021) شبیه سازی شد. سپس نمایه های حدی شدت، مدت و فراوانی بارش برای دوره های پایه و آینده محاسبه شد. نتایج هر سه سناریو نشان داد که مجموع بارش سالانه در منطقه تحقیق به طور متوسط بین 20 تا 70 میلی متر نسبت به دوره پایه (2015-1986) افزایش می یابد. همچنین نتایج تحلیل نمایه های حدی بارش در دوره پایه و آینده نشان دهنده افزایش بارش های بیش از 1 میلی متر در همه ایستگاه های تحت مطالعه و افزایش بارش های بیش از 10 میلی متر در بیشتر ایستگاه های تحت مطالعه (به جز بابلسر و قراخیل) در دوره آینده نسبت به دوره پایه است. اما بارش های بیش از 20 میلی متر در دوره آینده مشابه دوره پایه بوده و به نظر می رسد که تغییر چندانی نداشته است. همچنین نتایج حاکی از کاهش روزهای خیلی مرطوب و بی نهایت مرطوب در ایستگاه های رامسر و نوشهر و افزایش آن در بخش های غربی و شرقی نسبت به دوره پایه بود. افزون بر این، نتایج حاکی از کاهش طول دوره خشک در دوره آینده نسبت به دوره پایه بود. مقادیر بارش حدی زیادی برای منطقه پیش بینی می شود، به طوری که سبب افزایش متوسط بارش سالانه منطقه خواهند شد.

    کلیدواژگان: سواحل جنوبی دریای خزر، سناریوهای انتشار، سناریوی اقلیمی، مدل سازی، نمایه های حدی بارش، SDSM
|
  • Neda Majidirad, Bohloul Alijani *, Ebrahim Fattahi Pages 301-315
    Climate systems are complex, yet organized, systems that, in some years, exhibit definitive behavior and in others, random behavior. In the meantime, the subtropical high-pressure system, by shifting its location, creates occasional and sometimes random environmental events (droughts or wetlands, etc.) in one area. These environmental events are at different levels of balance, threshold and risk. In this article, in response to this issue, namely, identifying the behavior of tropical high-pressure systems from equilibrium to hazard, it was attempted to identify and evaluate this process in the form of systematic thinking. Since in the behavior of climatic systems, quantitative and qualitative studies interaction is essential. For this purpose, the research method in this study consists of two main parts: In the statistical research method, the data of 500 hPa pressure during the period 1948-2018 and the monthly precipitation data of 84 meteorological stations were analyzed and analyzed. Also, in the qualitative research method, the types of equilibrium, thresholds, hazards and environmental disasters in the behavior of high-pressure systems as well as its management type were studied. The results showed that in the warmest months of the study, the most significant impact on Iran has revealed several levels of equilibrium, in particular static, instantaneous, dynamic and transient equilibrium, which in some years face a threshold effect, which threatens to initiate risks. Is the environment (severe and very severe droughts). Which will be subject to environmental disasters if disturbed and drought-prone behavior is managed. Therefore, it can be said that combining quantitative and qualitative perspectives (in the form of active management) can be effective as a practical approach in the field of environmental management and predicting the behavior of systems to reduce risks.
    Keywords: Climate System, tropical high pressure, Environmental hazards, Drought, environmental management
  • Saleh Mirzania, Himan Shahabi * Pages 317-340

    Landslides are natural disasters that cause a lot of financial and life losses in the country, annually. Identifying high risk areas can reduce the damages and be effective on land development policies. The aim of this study was to spatial prediction of landslide hazard in Sanandaj-Kamyaran main road in Kurdistan province. In current study, landslide hazard mapping were performed using advanced data mining algorithms including weights of evidence (WOE), and evidential belief function (EBF). Firstly, 79 landslides location were obtained from field surveys. Then, these landslides were randomly categorized into two groups of training (70%, 55 locations) and validation (30%, 24 locations). In the current study according to previous studies and geography conditions, fourteen conditioning factors including slope, aspect, curvature, elevation, distance to fault, lithology, SPI, TWI, soil type, density of river, normalized difference vegetation index (NDVI), distance to river, distance to road, the slope angle, and land use were determined to landslide hazard potential mapping. Also, in this research, the receiver operating characteristic (ROC) curve and the area under the curve (AUC) were used for validation of the two achieved landslide susceptibility maps. The AUC results introduced the success rates of 0.89 and 0.79 for WOE and EBF, respectively. Therefore, WOE model, having the highest AUC, was the most accurate method for spatial prediction of landslide hazard in the study area. In addition, the results of the study showed that advanced data mining algorithms based on their structure have sufficient accuracy to spatial prediction of landslide in the study area.

    Keywords: Landslides, Advanced data mining algorithms, Weights of evidence model, evidential belief function, Sanandaj-Kamyaran road
  • Nima Yazdani *, Mahmoud Golabchi Pages 341-359
    The construction industry has an enormous impact on the environment, and the processes involved in construction projects are one of the most important factors affecting the environment. The present study examines key indicators in the effectiveness of project portfolio management as a strategy to reduce environmental hazards in construction industry projects. Project portfolio management (PPM) is used in many organizations as an approach to coordinate a portfolio of projects or programs to achieve specific organization goals. A common goal of PPM is to ensure that an organization is doing the right thing, rather than just doing things right. The effectiveness of project portfolio management in organizations has an important role that if it would neglect can lead to widespread environmental hazards. Several factors are effective in the effectiveness of project portfolio management. This research focuses on identifying the most important of these factors. The research approach is qualitative-quantitative (mixed) and uses a descriptive research approach. The statistical population used is construction companies that use the concept of project portfolio management in their organization and the data were collected through interviews and questionnaires. Experts identified the key indicators of project portfolio management success and effectiveness in seven groups and then, using a questionnaire and quantitative analysis, identified three groups of strategic, operational and organizational structure among the most important indicators. Based on the findings, organizations can improve their context in order to make more effective use of project portfolio management, with the aim of reducing biological hazards during the implementation of construction projects.
    Keywords: Project portfolio management, Environmental hazards, Key factors, Construction Industry, project
  • Arash Rahimi, Reza Borna *, Jafar Mrshedi, Jebraeil Ghorbanian Pages 361-376

    One of the most important issues and challenges facing mankind is the phenomenon of climate change and its effects on different systems. given the great importance of industries and industrial infrastructures in Iran and Khuzestan province and the potential impacts of major natural disasters, it is necessary to consider risk management against crises and appropriate management strategies to reduce the vulnerability of facilities. the purpose of this study was to investigate the vulnerability of infrastructure in southern regions of Khuzestan province to climate change. two elements of trend analysis tests, namely the Sensor Slope Estimator Trend Analysis and the Mann-Kendall Process Analysis Test of 32-year time series trend of these elements during the baseline statistical period (1985-2017), were investigated. during the climate change under the two scenarios of RCP4.5 and RCP8, the fifth climate change report, CMIP5, simulated the climate characteristics of the region. using the AHP algorithm, a pairwise comparative matrix of climatic hazards was developed. After determining the weight of each factor, in ArcGIS software these weights were applied to the layers of each climate factor and 4 climatic damage zones were identified. based on the final weight obtained from the pairwise comparison matrix, floods, dusts and then hot waves with the final weights of 0.17, 0.16 and 0.15 had the highest role in climate damage for various regional infrastructures, respectively have had. high hazard zone that is found in the northern and central parts of the study area. the class with low climatic damage corresponds to the westernmost part of the study area. the heat stress caused by the hot and humid waves in the area is less severe, but dust and heavy rainfall are causing significant flooding in the area.

    Keywords: Vulnerability, Infrastructure, climate change, Southern regions, Khuzestan Province
  • Mohamad Ebrahim Shams Nateri, Parisima Eghbal *, Nasrollah Ebrahimi Pages 377-394

    Following the devastating and irreversible effects of oil and gas industry activities around the world, as well as the increasing use of fossil fuels that have brought widespread risks to the environment and human health, governments and the international community are seeking solutions for Cope with this environmental challenge. Although one of the solutions seems to be criminal suppressive measures, but considering the lack of impact of the penalties on the recovery of some previous injuries, the importance of preventive non-criminal measures that prior to the occurrence of such hazards is a strategic priority. Given that Iran is one of the major countries in the extraction and extraction of hydrocarbon resources, the feasibility of such non-criminal measures makes the preventive study of special importance. Failure to comply with the scientific rules for the extraction and extraction of these resources can contaminate the soil, aquatic and aerial environments and may pose immense challenges to the environment as well as the various organisms present in the environment. The occurrence of some destructive effects such as air pollution, respiratory problems, destruction and environmental pollution, etc. in some areas of Iran, especially the oil wells and gas resources in the south of the country, is an undeniable problem. The main reasons for such risks from oil and gas pollution can be attributed to the lack of scientific rules regarding the production and refining and utilization of oil and gas hydrocarbon resources as well as the mismanagement and lack of reducing and controlling strategies of these activities. Non-criminal confrontation has the capability of design. The key question of this paper is therefore, what are the non-criminal strategies for preventing and confronting environmental hazards in the oil and gas industry and what is the impact of these strategies on preventing environmental degradation? Obliging to maintain standards for oil and gas extraction compliance with standards, as well as frequent monitoring of the health of activities and permissions in issuing instructions, can have a significant impact on risk reduction. In addition, since non-criminal measures are the basis for effective pre-emptive control and oversight, it can be possible to enhance the effectiveness of non-criminal strategies by enhancing the participatory activity of NGOs. On this basis, risk knowledge, while combining the study of the adverse effects of the past as well as paying attention to the future full of risks arising from the activities of the oil and gas industry, gives non-criminal measures a more practical application.

    Keywords: Hazards_Oil & Gas Industry_environment_Prevention_Non-Criminal Counter
  • Hadis Sadeghi, Hossein Mohammadi *, Aliakbar Shamsipour, Saeed Bazgeer, Mostafa Karimi Ahmadabad, Saeid Soufizadeh Pages 395-421

    Precipitation, as one of the most important elements of the hydrological cycle, is affected by climate change and this can lead to new conditions in water resources.In the present study, to monitor and simulation of Precipitation conditions in the southern coast of the Caspian Sea (Gilan and Mazandaran provinces), daily precipitation data of Astara, Rasht, Bandar Anzali, Ramsar, Gharakhil, Noshahr and Babolsar synoptic stations for base period 1986- 2015 from the Meteorological Organization and daily data for CanECM2 model with three scenarios RCP2.6, RCP4.5 and RCP8.5 from the Canadian Climatological Site was obtained. SDSM version 3.5 was used to simulate precipitation changes over the future period (2021-2050). After doing model calibration and validation, the downscaling of precipitation data was performed for the future period (2021-2050). Then, intensity, duration and frequency extreme indices of precipitation for the base and future periods were calculated. The results of three scenarios showed that the average annual precipitation in the study area increased, on average, by 20 to 70 mm as compared to base period (1986-2015). In addition, the results of analysis of precipitation indices showed an increase of precipitation with more than one mm in all weather stations and an increase of precipitation with more than 10 mm in most of the weather stations, excluding Babolsar and Gharakhil, in the future period 2021-2050 in comparison with the base period. However, the precipitation more than 20 mm was similar in the future and base period with a little change. The results revealed that a decrease in R95p and R99p indices at Ramsar and Nowshahr stations and an increase in the western and eastern parts will occurred in the future. Moreover, a decrease in the dry period length will happened in the future as compared to the base period. The extreme precipitation values are expected to be high for the region, which will increase the average annual precipitation.

    Keywords: Climate scenarios, Emissions Scenarios, modeling, precipitation extreme indices, SDSM, The southern shore of the Caspian Sea