فهرست مطالب

نشریه تعالی مشاوره و روان درمانی
پیاپی 31 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهرنگ اسماعیلی شاد*، مسعود قاسمی، فاطمه مرتضوی کیاسری صفحات 1-14
    هدف

    هدف پژوهش، بررسی رابطه سواد سلامت و کیفیت زندگی با نقش میانجی سازگاری اجتماعی در افراد سالمند بود.

    روش شناسی

    هدف تحقیق، کاربردی و روش پژهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل 110 نفر افراد بالای 65 سال عضو خانه جهان دیدگان شهر ساری بودند که 85 نفر با استفاده از جدول کرجسی و مورگان به روش تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش عبارت است از پرسشنامه 26 سوالی کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1996)، پرسشنامه سنجش سواد سلامت جمعیت شهری ایران شامل 33 گویه و پرسشنامه سازگاری اجتماعی بل (1961) با 32 گویه. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون معادلات ساختاری و نرم افزار PLS استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های آماری نشان داد که سواد سلامت و کیفیت زندگی با نقش میانجی سازگاری اجتماعی در افراد سالمند رابطه معناداری داشتند (0/001>P).

    نتیجه گیری

    با آموزش سواد سلامتی می توان عملکرد اجتماعی و کیفیت زندگی سالمندان را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، کیفیت زندگی، سازگاری اجتماعی، سالمند
  • مرتضی حیدری، محمدرضا صفاریان*، الهام فریبرز، غلامرضا خویی نژاد صفحات 15-24
    هدف

    پژوهش حاضر باهدف بررسی مقایسه ای زوج درمانی هیجان مدار به شیوه گروهی (EFCT) و آموزش عملی مهارت های ارتباط صمیمانه (PAIRS) در الگوهای ارتباطی زوجین انجام شد.

    روش شناسی

    این پژوهش از نظر هدف،کاربردی و از نظر طرح، شبه آزمایشی و در قالب طرح پیش آزمون- پس آزمون و با یک گروه کنترل و دو گروه آزمایش صورت گرفت. جامعه آماری این تحقیق کلیه زوجینی که به منظور حل مشکلات زناشویی به یکی از مراکز مشاوره خشت اول، مهرماندگار،کوک زندگی، کلینیک امام هادی (ع) در سال 97 مراجعه نموده اند. نمونه پژوهش 24 زوج از افراد داوطلب بودند که به طور تصادفی درسه گروه؛ یک گروه آزمایش ودوگروه کنترل (در هر گروه 8 زوج) جایگزین شدند. در حقیقت گروه های آزمایشی هر کدام متعلق به یکی از شیوه های زوج درمانی(هیجان مدار- مهارت های ارتباط صمیمانه پرز) بودند. محتوی جلسات طبق مبانی درمان هیجان مدارو مهارت های ارتباط صمیمانه پرز تهیه و طی 9 جلسه (هفته ای یک جلسه) درگروهای آزمایشی اجرا شد. ابزارهای گردآوری اطلاعات، پرسشنامه الگوهای ارتباطی زوجین (CPQ) بود؛که قبل از مداخله و بلافاصله پس ازمداخله توسط هر دو گروه تکمیل گردید. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که مقدار F بدست آمده برای هر سه الگوی ارتباطی در سطح آلفای 0/05 معنی دار بود  (0/05>P).

    نتیجه گیری

    زوج درمانی هیجان مدار و آموزش مهارت های ارتباط صمیمانه پرز بر بهبود روابط زوجین موثر است. از میان دو رویکرد درمانی آموزش مهارت ارتباطی به شیوه پرز بر الگوهای ارتباطی زوجین موثر تر بود.

    کلیدواژگان: زوج درمانی هیجان مدار، مهارت های ارتباط صمیمانه، الگوهای ارتباطی زوجین
  • فرح محمودی، محمد ابراهیم مداحی*، حمید پورشریفی، فرحناز مسچی صفحات 25-35
    هدف

    پژوهش حاضر، با هدف تعیین اثربخشی گروه درمانی شناختی رفتاری بر کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به سوءهاضمه عملکردی شهر اراک در سال 1397 صورت گرفت.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری کلیه زنان مبتلا به بیماری سوءهاضمه عملکردی شهر اراک بودند که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (12 نفر) و کنترل (12 نفر) جایگزین شدند که در نهایت 11 نفر در هر گروه جای گرفت. گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای مداخله شناختی رفتاری گروهی را دریافت کردند و گروه کنترل در لیست انتظار ماندند. ابزار اندازه گیری مورد استفاده در پژوهش، پرسشنامه کیفیت زندگی نیپن (1998) بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه در دو بخش توصیفی و استنباطی (کوواریانس) در سطح معناداری 0/05 انجام پذیرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مداخله درمانی در گروه آزمایش باعث افزایش میزان کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به سوءهاضمه عملکردی شد. همچنین با مقایسه​ میانگین​های گروه​های آزمایش و کنترل می​توان نتیجه گرفت که مداخله درمانی در گروه آزمایش باعث افزایش میزان مولفه های کیفیت زندگی شامل تنش و نگرانی، تداخل با فعالیت های روزانه، اختلال در خوردن و آشامیدن، آگاهی نسبت به بیماری و احساس کنترل برآن و تداخل با کار و تحصیل در بیماران مبتلا به سوءهاضمه عملکردی شد (0/001>P).

    نتیجه گیری

    مداخله گروه درمانی شناختی رفتاری روشی موثر به منظور افزایش کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به سوءهاضمه عملکردی است.

    کلیدواژگان: درمان شناختی-رفتاری، کیفیت زندگی، سوءهاضمه عملکردی
  • آذر محمدی گرکانی، فریبرز درتاج*، علیرضا کیامنش صفحات 36-52
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش مهارت‏های اجتماعی- عاطفی به روش YCDI (You Can Do It) بر اختلالات رفتاری و عملکرد تحصیلی دانش‎آموزان بود.

    روش شناسی

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش‎آزمون - پس‏آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را 40 نفر از دانش‎آموزان دختر منطقه 1 تهران که در سال تحصیلی 97-1396 در پایه هشتم تشکیل دادند. با استفاده از روش نمونه‎گیری در دسترس برای انجام تحقیق انتخاب شد. سپس، به روش تصادفی ساده دو مدرسه از بین مدارس این منطقه انتخاب و 40 نفر از دانش‎آموزان پایه هشتم که با استفاده از آزمون های غربالگری سیاهه مهارت اجتماعی ایندربیتزن و فوستر (‎1992)، فرم سیاهه رفتاری کودک (CBCL در آزمون آخنباخ و پرسشنامه عملکرد تحصیلی فام و تیلور (1999) شناسایی شده بودند به تصادف در گروه‎های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. به گروه آزمایشی در یازده جلسه مهارت‏های اجتماعی- عاطفی با روش YCDI آموزش داده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از  تحلیل کواریانس در سطح معناداری 05/0 و با استفاده از نرم افزار spss21 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد که مداخله آموزشی YCDI منجر به کاهش اختلالات رفتاری و افزایش عملکرد تحصیلی شد (0/001>P). همچنین از بین مولفه‎های عملکرد تحصیلی، آموزش مهارت‎های اجتماعی - عاطفی بر روی انگیزش بیشترین اثر و بر روی اثر هیجانی و فقدان کنترل پیامد کمترین اثر را داشت.   

    نتیجه گیری

    معلمان در کنار تدریس مهارت‎های شناختی به دانش‎آموزان به آموزش مهارت‎های عاطفی-اجتماعی نیز اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: مهارت‎های اجتماعی-عاطفی، اختلالات رفتاری، عملکرد تحصیلی
  • مریم درزی ازادبنی، محمد کاظم فخری*، بهرام میرزائیان صفحات 53-68
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر مدل یابی نقش واسطه ای ایمنی هیجانی در رابطه بین ادراک ریسک با آسیب پذیری روانی در نوجوانان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی بود.

    روش شناسی

    روش این پژوهش از نوع همبستگی مبتنی بر روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش تمام دانش آموزان پایه اول در دوره دوم متوسطه شهر ساری در سال تحصیلی 98-1397 بودند. 260 نفر با استفاده از روش نمونه برداری خوشه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه ادراک ریسک راندمو و ابورسون (2004)، پرسشنامه اضطراب اجتماعی (SPI)، پرسش نامه آسیب روانی (SCL-25) و مقیاس ایمنی هیجانی برونر و همکاران (2008) پاسخ دادند. روش آماری پژوهش از نوع معادلات رگرسیونی ساختاری بود.

    یافته ها

    بر اساس یافته های پژوهش مدل پژوهش دارای برازش مطلوب بود و 66 درصد از متغیر آسیب پذیری روانی توسط ادراک ریسک و ایمنی هیجانی قابل تبیین بود. همچنین بین مولفه های ادراک ریسک و ایمنی هیجانی با آسیب پذیری روانی همبستگی منفی معنی داری وجود داشت(0/001>P). 

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش با تاکید بر ضرورت ادراک ریسک و همچنین نقش واسطه ای ایمنی هیجانی بر آسیب پذیری روانی نوجوانان، می تواند تلویحات کاربردی برای بهبود وضعیت روان شناختی در این قشر، ارایه دهد.

    کلیدواژگان: ایمنی هیجانی، ادراک ریسک، آسیب روانی، اضطراب اجتماعی
  • محمد مشهدی زاده، سلطانعلی کاظمی*، محمد خیر، سیامک سامانی صفحات 76-88
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف نقش انسجام و انعطاف پذیری خانواده در پیش بینی خودکارآمدی والدینی در دبیران آموزش متوسطه دوم شهر یاسوج بود.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری شامل دبیران آموزش متوسطه دوم شهر یاسوج که در سال تحصیلی 1397- 1396 مشغول به تدریس بوده اند. حجم نمونه شامل 150 نفر از دبیران آموزش متوسطه دوم بود که از طریق روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه های خودکارآمدی والدینی دومکا و همکاران (1996)، مقیاس انعطاف پذیری خانواده شاکری (1999) و مقیاس انسجام خانواده سامانی (1381) جمع آوری و مورد تحلیل آماری قرار گرفتند. پایایی ابزارهای پژوهش با استفاده از ضرایب آلفای کرونباخ به ترتیب 71/0، 77/0 و 81/0 بدست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از رگرسیون خطی در سطح معناداری 05/0 استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های انعطاف پذیری و انسجام خانواده توانایی پیش بینی خودکارآمدی والدینی را داشتند(0/001>P).

    نتیجه گیری

    خانواده های دارای انسجام عاطفی مناسبی، با توجه به قابلیت خانواده های سالم به لحاظ مهارتهای ارتباطی و انسجام عاطفی مناسب فرصت تبادل اطلاعات مهیا و درنتیجه والدین چنین خانواده هایی توانایی بیشتر در والدگری و تربیت فرزندان از خود بروز می دهند.

    کلیدواژگان: انسجام، انعطاف پذیری خانواده، خودکارآمدی والدینی، دبیران متوسطه دوم
  • شیما وفا، مینا مجتبایی*، نسرین باقری، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحات 89-108
    هدف

    هدف مطالعه حاضر ارایه مدل اضطراب تحصیلی بر اساس ادراک والد-فرزند، ادراک محیط کلاس و وضعیت اقتصادی اجتماعی با میانجی گری سبک های مقابله با استرس در دانش آموزان بود.

    روش شناسی

    روش پژوهش از نوع توصیفی، و با روش  همبستگی بود. جامعه آماری تمامی دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه مدارس دولتی شهر تهران که در سال تحصیلی 96-1395  مشغول به تحصیل بودند. حجم نمونه شامل 480 دانش آموز دختر مقطع متوسطه دوم که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. دانش آموزان به پرسشنامه های ادراک محیط کلاس ساخته ی فراسر، فیشر و مک روبی (1996)، سبکهای مقابله اندلر و پارکر (1990) ، اضطراب تحصیلیابوالمعالی و همکاران (1994)، ادراک رابطه والد فرزندفاین، جی مورلند و اندرو شوبل(1983) و  پرسشنامه وضعیت اقتصادی اجتماعی تیمز(2007) پاسخ دادند. به منظور تحلیل داده ها از روش الگو یابی معادلات ساختاری استفاده شد.  

    یافته ها

    نتایج نشان داد مدل ساختاری پژوهش که در آن فرض شده متغیرهای وضعیت اجتماعی اقتصادی، ادراک رابطه والد فرزند و ادراک محیط کلاس هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیر مستقیم با میانجیگری سبک های مقابله با استرس، متغیر مکنون اضطراب تحصیلی را پیش بینی کردند و با داده های گردآوری شده برازش داشتند.

    نتیجه گیری

    متغیرهای وضعیت اجتماعی اقتصادی، رابطه والد فرزند و ادراک محیط کلاس، هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیر مستقیم با میانجیگری سبک های مقابله با استرس متغیر مکنون اضطراب تحصیلی را پیش بینی می کند.

    کلیدواژگان: ادراک والد-فرزند، ادراک محیط کلاس، وضعیت اقتصادی اجتماعی، سبک های مقابله با استرس، اضطراب تحصیلی
|
  • Behrang Esmaili Shad *, Masod Ghasemi, Fatemeh Mortazavi Kiasari Pages 1-14
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the relationship between health literacy and quality of life with the mediating role of social adjustment in the elderly.

    Methodology

    The study was applied in term of purpose and the research method was a descriptive correlational one. The statistical population consisted of 110 individuals over 65 years of age in the Jahan Didegan House in Sari. 85 individuals were selected using simple random sampling using Krejcie and Morgan table. The research tools are the World Health Organization Quality of Life Questionnaire (1996), health literacy questionnaires with 33 items and the Bell,s Social Satisfaction Questionnaire (1961) with 32 items. Structural equation test and PLS software were used for data analysis.

    Results

    Statistical findings showed that health literacy and quality of life have a significant relationship with the mediating role of social adjustment in the elderly.

    Conclusion

    Health literacy training can improve social performance and quality of life of older people.

    Keywords: health literacy, quality of life, social adjustment, elderly
  • Morteza Heidari, Mohammadreza Safarian *, Elham Fariborz, Gholamreza Khoeinejad Pages 15-24
    Purpose

    The purpose of the present study was to compare EFCT and PAIRS in couple communication patterns.

    Methodology

    The purpose of this study was quasi-experimental and pretest-posttest with a control group and two experimental groups. The statistical population of this study was all couples who referred to one of the adolescent counseling centers, Mehrodegar, Cook Life, Imam Hadi Clinic, in order to solve their marital problems. The sample consisted of 4 couples who were randomly assigned into three groups; one experimental group and one control group (8 couples in each group). In fact, the experimental groups each belonged to one of the couples' therapies (Emotion Circuit - Intimate Percussion Communication Skills). The contents of the sessions were prepared according to the basics of Emotion Therapy and Peres' intimate communication skills and were administered to the experimental groups in 9 sessions (one session per week). Data gathering tools were Couples Communication Questionnaire (CPQ) questionnaire that was completed by both groups before and immediately after the intervention. Data were analyzed using analysis of covariance.

    Results

    The results showed that the F value was significant at the 0.05 level for all three communication patterns (P <0.05).

    Conclusion

    Emotion-focused couple therapy and intimate communication skills training are effective on improving couple relationships. Of the two therapeutic approaches, communication skills training was more effective on couples' communication patterns.

    Keywords: Emotional couple therapy, intimate communication skills, couples communication patterns
  • Farah Mahmodi, Mohamad Ebrahim Madahi *, Hamid Porsharifi, Farahnaz Meschi Pages 25-35

    Purpose The purpose of this study was to determine the effectiveness of Cognitive-Behavioral Group Therapy on Quality of Life in Patients with Functional Indigestion in Arak, in 2018.  

    Methodology

    The present study was a quasi-experimental study with pretest-posttest design with experimental and control group. The statistical population was all women with functional dyspepsia in Arak who were selected by convenience sampling and were randomly assigned into two experimental (n = 12 and control (n = 12) groups. Finally, each group was 11. The experimental group received cognitive-behavioral group intervention in eight 90-minute sessions and the control group remained on the waiting list. The measuring tool used in the study was the Quality of Life Nippen (1998) Questionnaire. Data analysis was done by SPSS22 software in two parts: descriptive and inferential (covariance).  

    Findings

    The results showed that the intervention in the experimental group increased the quality of life in patients with functional dyspepsia. Also, comparing the means of the experimental and control groups, it can be concluded that the intervention in the experimental group increases the quality of life components including stress and worry, interference with daily activities, eating and drinking disorder, disease awareness and feeling. Controlling for and interfering with work and education has been functional in patients with dyspepsia.  

    Conclusion

    cognitive behavioral group therapy is an effective way to improve the quality of life in patients with functional dyspepsia.

    Keywords: cognitive-behavioral therapy, quality of life, Functional Indigestion
  • Azar Mohamadi Garkani, Fariborz Dortaj *, Alireza Kia Manesh Pages 36-52
    Purpose

    The purpose of the present study was to evaluate the effectiveness of YCDI (You Can Do It) socio-emotional skills training on behavioral disorders and academic performance of students.  

    Methodology

    The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design with control group. The statistical population of this study consisted of 40 female students in the 1st district of Tehran who were in the eighth grade in the academic year 2017-18. Sampling was done using available sampling method. Then, two schools were randomly selected from among the schools in this area and 40 eighth grade students who used the Social Behavioral Blackness Form (CBCL) on the Achenbach and Blackbeard tests using the social skills tests of Inderbitzen and Foster (1992). The Pham and Taylor (1999) Academic Performance Questionnaire was identified and randomly assigned to the experimental and control groups, and the experimental group was trained in eleven sessions of socio-emotional skills using the YCDI method. The analysis of covariance was performed at the significant level 0.05 using spss21 software.  

    Result

    The results of analysis of covariance showed that YCDI educational intervention reduced behavioral disorders and increased academic performance (P <0.001). Also, among the components of academic performance, socio-emotional skills training had the highest effect on motivation and the least effect on emotional effect and lack of outcome control.  

    Conclusion

    In addition to teaching cognitive skills to teachers, students should also be trained in social-emotional skills.

    Keywords: Social-Emotional Skills, behavioral disorders, Academic Performance
  • Maryam Darzi Azadboni, Mohammad Kazem Fakhri *, Bahram Mirzaian Pages 53-68

    The purpose of this study was to model the mediating role of emotional immunity in the relationship between risk perception and psychological vulnerability in adolescents with social anxiety disorder. The method of this research was correlation research based on structural equation modeling method. The statistical population of this study was all first grade students in the second high school of Sari in the academic year of 1398-98. 260 individuals were selected using stage sampling method and responded to Randomo & Aborson Risk Perception Questionnaire (2004), Social Anxiety Inventory (SPI), Psychological Injury Questionnaire (SCL-25) and Bruner et al. (2008) Emotional Safety Scale. They gave. The statistical method of the research was structural regression equations according to Spss24 and Amos23 software. Results showed that the research model was fit and 66% of the variable of psychological vulnerability could be explained by risk perception and emotional safety. There was also a significant negative correlation between the components of risk perception and emotional safety with psychological vulnerability. The results of this study emphasize the necessity of risk perception as well as the mediating role of emotional immunity on adolescents' psychological vulnerability.

    Keywords: Emotional Safety, Risk perception, Psychological Injury, Social anxiety, adolescents
  • Mohammad Mashhadizade, Soltanali Kazemi *, Mohammad Khayer, Siamak Samani Pages 76-88
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the role of family cohesion and flexibility in predicting parental self-efficacy in Yasuj Secondary School Teachers.

    Methodology

    This study was a descriptive-correlational study. The statistical population includes Yasuj Secondary Secondary Education Teachers who were teaching in the academic year 2018-17. Sample size included 150 secondary school teachers who were selected through multistage cluster sampling. Data were collected and analyzed using the Domka and et al (1996), Shakeri Family Flexibility Scale (1999) and Samani Family Cohesion Questionnaire (2002). The reliability of the research instruments was estimated 0.71, 0.77 and 0.81 respectively using Cronbach's alpha coefficients. Data were analyzed using linear regression at the significant level of 0.05.

    Findings

    Based on the findings of Flexibility and Family Cohesion were able to predict parental self-efficacy (P <0.001).

    Conclusion

    Families with good emotional cohesion, given the ability of healthy families in terms of communication skills and appropriate emotional cohesion, have the opportunity to exchange information and as a result, parents of such families are more capable of parenting and raising their children.

    Keywords: Cohesion, family flexibility, parental self-efficacy, Secondary School Teachers
  • Shima Vafa, Mina Mojtabaie *, Nasrin Bagheri, Khadije Abolmaali Alhoseini Pages 89-108
    Purpose

    The purpose of the present study was to present a model of academic anxiety based on parent-child perception, perception of classroom environment and socioeconomic status by mediating stress coping styles in students.

    Methodology

    The research method was descriptive and correlational. The population of the study consisted of all female secondary school students in Tehran public schools who were studying in the academic year of 2015-2016. The sample size consisted of 480 secondary school girl students who were selected by multistage cluster sampling. Students' Questionnaires on Classroom Perception Questionnaires Made by Fraser, Fisher, and MacRobbie (1996); And responded to the Thames (2007) socioeconomic status questionnaire. Structural equation modeling was used to analyze the data.

    Findings

    The results showed that the structural model of the research assumes that the variables of socioeconomic status, parent-child relationship perception, and perception of classroom environment, both directly and indirectly, mediate stress coping styles, the present variable of academic anxiety Predicted and fitted to the data collected.

    Conclusion

    The variables of socioeconomic status, parent-child relationship, and perception of classroom environment, both directly and indirectly, mediate the current stressor coping styles predicting academic anxiety.

    Keywords: Parent-Child Perception, Classroom Perception, socioeconomic status, coping stress styles, academic anxiety