فهرست مطالب

نشریه مهندسی مالی و مدیریت اوراق بهادار
پیاپی 42 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/07
  • تعداد عناوین: 18
|
  • زینب آریامند، سید عباس ابراهیمی* صفحات 1-22

    هموارسازی سود را می توان کاهش عمدی نوسانات سود تعریف می شود. عده ای از صاحبنظران معتقدند سرمایه گذاران تمایل بیشتری برای سرمایه گذاری در شرکتهای هموارساز دارند و حاضرند بهای بیشتری برای این شرکتها بپردازند. محققان معتقدند برخی ویژگیهای شرکت بر انگیزه مدیران جهت هموارسازی سود تاثیر دارد. در این تحقیق سعی شد ضمن تشریح مبانی نظری تحقیق، ارتباط بین هموارسازی سود و ویژگیهایی از شرکت نظیر کیفیت سود، نسبت قیمت به درآمدها (P/E)و بازده حقوق صاحبان سهام (ROE) و بازده دارایی های کلی (ROTA) در بورس اوراق بهادار بررسی شود. به منظور بررسی ارتباط بین هموارسازی سود و ویژگیهای شرکت، داده های مربوط به دوره زمانی1390 تا 1396 جمع آوری و تجزیه و تحلیل شود. سپس با استفاده از مدل ایکل شرکتهای هموارساز و غیر هموارساز از یکدیگر تفکیک گردیدند. به منظور آزمون فرضیات پژوهش از رگرسیون لوجیت استفاده شد. نتایج نشان می دهد شرکت هایی با نسبت قیمت به درآمد (P/E) بالاتر، انگیزه بیشتری برای گزارش سود هموار شده دارند و شرکت هایی با میزان کیفیت سود بالاتر انگیزه بیشتری برای گزارش سود هموار شده دارند. نهایتا مشخص شد که شرکت های با بازده دارایی های کلی (ROTA) بزرگتر، انگیزه بیشتری برای گزارش سود هموار شده دارند.

    کلیدواژگان: هموارسازی سود، کیفیت سودآوری، بازده دارایی ها، حقوق صاحبان سهام، اهرم مالی، اندازه شرکت
  • امیر آزادی، امیرعباس نجفی* صفحات 23-43
    مسئله بهینه سازی پورتفوی سرمایه گذاری، یکی از مباحث بسیار مهم در بازارهای مالی است. برای مدیریت پورتفوی دو نوع استراتژی منفعلانه و فعالانه وجود دارد که ایجاد پورتفوی ردیاب شاخص یکی از جنبه های رویکرد منفعلانه برای مدیریت سبد سهام می باشد. اساس سبد ردیاب شاخص، دستیابی به عملکردی مطابق با بازده شاخص با تشکیل سبدی محدود از سهام است که در پی آن هزینه های معاملاتی برای سرمایه گذار کاهش پیدا خواهد کرد. در این پژوهش، مدلی برای تشکیل پورتفوی ردیاب ارایه شده است که هدف آن کمینه سازی انحرافات نامطلوب (بازده پورتفوی کمتر از بازده شاخص) و بیشینه سازی انحرافات مطلوب (بازده پورتفوی بیشتر از شاخص) است. بمنظور حل مدل توسعه داده شده از الگوریتم ژنتیک استفاده شده است. برای ارزیابی عملکرد مدل، داده های چهار صنعت بزرگ بورس اوراق بهادار تهران بکار گرفته شده و نتایج نشان می دهد که مدل پیشنهادی عملکرد خوبی در ردیابی شاخص مربوطه و دستیابی به بازده مازاد بر شاخص داشته است.
    کلیدواژگان: سبد سرمایه گذاری، ردیابی شاخص، پورتفوی ردیاب، صندوق های شاخصی، الگوریتم ژنتیک
  • ابراهیم حاج خان میرزای صراف، تیمور محمدی*، محمدرضا صالحی راد، رضا طالبلو صفحات 44-66

    پژوهش حاضر با هدف توسعه مدل سازی بیزی تلاطم بازدهی و حجم معاملات بورس اوراق بهادار تهران انجام پذیرفته است. بر این اساس، تلاطم بازدهی شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران و حجم معاملات آن، در بازه زمانی1 اردیبهشت 1394 تا 8 اسفند 1397 با تواترهای روزانه، هفتگی و ماهانه مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد فرض همبستگی شرطی ثابت مدل CCC میان متغیرها نقض شده و مشاهده می-گردد رابطه موجود از نوع همبستگی شرطی پویا مدل DCC و منفی است که دلالت بر این واقعیت دارد با افزایش بازده، سرمایه گذاران به دلیل خوش بینی تمایلی چندانی به فروش سهام خود ندارند و با عدم فروش آن، موجب کاهش حجم معاملات در بازار می-گردند و برعکس. از سوی دیگر یافته های پژوهش نشان می دهد در نظر گرفتن توزیع tاستیودنت چوله برای پسماندها با دمی پهن تر از توزیع نرمال و اعمال چولگی، از عملکرد بهتری نسبت به سایر توزیع ها برخوردار است.

    کلیدواژگان: تلاطم بازدهی سهام، حجم معاملات، رهیافت بیزی
  • محمدرضا حدادی، یونس نادمی*، حامد فرهادی صفحات 67-88

    با توجه به اهمیت قیمت طلا در بازارهای مالی ، روند تغییرات قیمت طلا در اقتصاد ملی و جهانی، توجه بسیاری از محققان و تحلیلگران اقتصادی را به خود جلب کرده است. از این رو هدف اصلی این مطالعه، ، پیش بینی روند حرکت قیمت طلای جهانی می باشد. این پژوهش با هدف معرفی یک الگوی ترکیبی از مدل های کاپولا و مدل گارچ کلاسیک (GARCH-Copula) و مقایسه آن با مدل های خانواده گارچ، جهت پیش بینی روند حرکت قیمت جهانی طلا در بازه زمانی 04/ 01/ 2000 تا 26/ 06/ 2018، در افق های پیش بینی 1، 5، 10، و 22 روزه، صورت پذیرفته است. دقت پیش بینی مدل های مذکور با استفاده از معیار خطای RMSE، مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفته اند نتایج بدست آمده حاکی از آن بود که در افق های پیش بینی کوتاه مدت مدل کاپولای نرمال با توزیع حاشیه ای GARCH-t و در افق پیش بینی بلند مدت مدل کاپولای تی با توزیع حاشیه ای GARCH-t از عملکرد بهتری نسبت به مدل های رقیب برخوردار بودند. مدل ترکیبی معرفی شده در این پژوهش دارای پتانسیل بالایی در جهت پیش بینی روند حرکت قیمت طلای جهانی می باشد، بنابراین استفاده از این مدل برای سرمایه گذاران بخش های مختلف، تحلیلگران اقتصادی و نیز برنامه ریزان کلان کشور نتایج ارزنده ای را می تواند داشته باشد.

    کلیدواژگان: قیمت طلا، پیش بینی، سری های زمانی، کاپولا، مدل گارچ- کاپولا
  • اکبر دلیریان، مهدی مشکی*، فاضل محمدی نوده، سینا خردیار صفحات 89-137
    با توجه به گذر جوامع از عصر صنعت به عصر اطلاعات، اهمیت دارایی های نامشهود نیز در دنیای تجارت بیشتر شده است. موج حرکت شرکت ها به سوی سرمایه گذاری در دارایی های نامشهود و تشکیل، تشویق و تمایل به ایجاد شرکت های دانش بنیان و تکنولوژی محور نشان از تغییر مدل های تجاری، استراتژی ها و حرکت به سوی اقتصاد توسعه یافته است. با این حال، به نظر می رسد استانداردهای حسابداری مربوط به دارایی های نامشهود از این حرکت جا مانده و مورد غفلت واقع شده اند. هدف این پژوهش طراحی الگویی برای بهبود گزارشگری مالی دارایی های نامشهود بر اساس نظرات کاربران اصلی این گزارش ها است. این پژوهش از نوع پژوهش های کیفی بوده که با استفاده از رویکرد مبتنی بر نظریه داده بنیاد انجام شده است. جامعه آماری شامل حسابرسان، کارشناسان رسمی دادگستری، مسیول اعتبارات بانک ها، مدیران شرکت های سرمایه گذاری و مدیران شرکت های دانش محور بوده که با استفاده از رویکرد نمونه گیری هدفمند در مجموع تعداد 15 نفر به عنوان مشارکت کنندگان پژوهش انتخاب شدند. داده ها به روش مصاحبه و بصورت نیمه ساختاریافته گردآوری شد و سپس با استفاده از تحلیل مضمون، مضامین اصلی شناسایی و با استفاده از نرم افزار NVIVO شبکه آنها رسم گردید. مقوله های علی، محوری، راهبردی و پیامد معرفی شدند و در این میان گزارشگری مالی به عنوان متغیر مداخله گر شناسایی شد، مولفه ای که رد آن در تمام مقوله ها قابل مشاهده بود سودمندی اطلاعات برای تصمیم گیری در مورد دارایی های نامشهود بود که به عنوان مقوله محوری معرفی گردید.
    کلیدواژگان: دارایی های نامشهود، اطلاعات مفید برای تصمیم گیری، تئوری داده بنیاد
  • مهدی ذوالفقاری*، بهرام سحابی، محمدجواد بختیاران صفحات 138-171

    در سال های اخیر، توسعه ی پردازنده های کامپیوتری موجب معرفی الگوریتم های جدیدی برای پیش بینی داده های مالی شده است که یکی از این الگوریتم ها، یادگیری ماشین (Machine Learning) است. از اینرو در پژوهش حاضر به معرفی یک مدل ترکیبی از شبکه یادگیری عمیق (Deep Learning) و مدل های منتخب خانواده GARCH جهت پیش بینی کوتاه مدت بازدهی روزانه شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران پرداخته می شود. مهمترین ویژگی شبکه یادگیری عمیق در این است که بدون محدود بودن به مدل های معین، می تواند خود را با نوسانات متغیرهای بازار هماهنگ و تعدیل نماید. در این پژوهش از میان مدل های شبکه یادگیری عمیق، شبکه عصبی بازگشتی مبتنی بر حافظه کوتاه مدت و بلندمدت (RNN-LSTM) انتخاب و از مدل های دارای حافظه کوتاه مدت GARCH و EGARCH در ساختار آن استفاده می شود. همچنین دو متغیر مستقل قیمت نفت و نرخ دلار در ساختار مدل ترکیبی، کمک فراوانی به آن در پیش بینی دقیقتر داده های مالی می کند. نتایج تحقیق نشان می دهد که مدلهای ترکیبی دقت پیش بینی بالاتری نسبت به مدل های تکی دارند. همچنین براساس معیارهای ارزیابی خطای پیش بینی RMSE و MAPE، مدل RNN-LSTM-EGARCH برپایه توزیع GED دارای خطای پیش بینی کمتری نسبت به 23 مدل دیگر دارد. در این راستا، معیار بررسی صحت پیش بینی دیبولد-ماریانو (DM) نیز یافته های فوق را تایید میکند.

    کلیدواژگان: شاخص بورس اوراق بهادار، پیش بینی، خانواده GARCH، شبکه یادگیری عمیق
  • الهام آدخ، عارفه فدوی اصغری*، محمدابراهیم پورزرندی صفحات 172-194

    با رشد بانکهای خصوصی و موسسات مالی و اعتباری،رقابت بین آنها به منظور ارایه خدمات بهتر افزایش یافته است. با توجه به اهمیت موضوع،تدوین یک الگوی جامع و کامل برای ارزیابی بانکها ضروری به نظر می رسد. هر سازمان برای آگاهی از نقاط قوت و ضعف خود به ویژه در محیط های پویا نیازمند ارزیابی عملکرد می باشد. موضوع ارزیابی عملکرد آنقدر مورد توجه است که حتی در این باره صاحبنظران مدیریت معتقدند: "آنچه را که نتوان ارزیابی نمود، نمی توان مدیریت کرد".بنابراین بانک ها نیز همانند سایرسازمان ها در ایران برای ارایه خدمات متنوع تر و سریع ترو همچنین توسعه خود ، نیازمند ارزیابی عملکرد می باشند.[6] هدف اصلی این مقاله ارایه مدلی به منظور ارزیابی عملکرد بانکهای بورسی کشور با استفاده از روش های داده کاوی می باشد. در این پژوهش، 4 مدل داده کاوی درخت تصمیم C5.0، درخت تصمیم C4.5، الگوریتم بیز و جنگل تصادفی، به منظور ارزیابی عملکرد بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پیاده سازی و با یکدیگر مقایسه می گردند. بدین منظور نمونه ای مشتمل بر 28 نسبت مالی شامل نسبت های سودآوری، نقدینگی، حوزه کیفیت مدیریت ، حوزه کیفیت دارایی و کفایت سرمایه در 18 بانک بورس اوراق بهادار تهران درفاصله بین سالهای 1393 تا 1396 به عنوان متغیرهای مستقل و عملکرد بانکها درسه دسته قابل قبول، غیرقابل قبول ومتوسط به عنوان متغیر وابسته انتخاب گردیدند. نتایج حاکی از آن است که در بین کلیه مدلها درخت تصمیم C5.0 با صحت 94.4% بهترین مدل ارایه شده در این پژوهش می باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، داده کاوی، نسبت های مالی، بانکهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار
  • سمانه فتح علیان، سید علی نبوی چاشمی*، ابراهیم چیرانی صفحات 195-214

    فرآیند مهم ارزیابی و قیمت گذاری اوراق بهادار تخمین ارزش اوراق بهادار از جمله سهام عرضه اولیه شرکت ها است. زیرا از یک سو سرمایه گذاران به منظور سرمایه گذاری آگاهانه نیاز دارند که از ارزش واقعی سهامی که علاقمند به سرمایه گذاری در آن هستند، اطلاع داشته باشند و از سوی دیگر صاحبان شرکت ها که قصد فروش اوراق بهادار خود را دارند، ناگزیرند تا دارایی خود را به شیوه درست ارزیابی و قیمت گذاری نماید. لذا هدف از انجام این پژوهش تبیین الگوی بهینه ارزیابی و  قیمت گذاری عرضه اولیه عمومی سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره فازی، رگرسیون گام به گام، شبکه عصبی و الگوریتم ژنتیک می باشد. به این منظور داده های مربوط به 421 شرکت جمع آوری شد که در طی سال های 1385 تا 1397 اقدام به عرضه عمومی اولیه سهام در بورس اوراق بهادار تهران نموده بودند. هم چنین جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش AHP فازی، رگرسیون پیش رو، شبکه عصبی و الگوریتم ژنتیک بهره گرفته شده است. نتایج تحقیق نشان داد: الگوی الگوریتم ژنتیک مدل بهینه قیمت گذاری و ارزیابی سهام عرضه اولیهمی باشد.

    کلیدواژگان: قیمت گذاری، عرضه عمومی اولیه، رگرسیون گام به گام، شبکه عصبی، الگوریتم ژنتیک
  • حامد حیدری، مرتضی موسی خانی*، محمود البرزی، علی دیواندری، رضا رادفر صفحات 215-247

    هدف این پژوهش شناسایی و اعتبارسنجی پیشایندها و پیامدهای پذیرش زنجیره ی بلوکی در بازارهای مالی ایران است تا از این طریق زمینه لازم جهت ارزیابی آمادگی بازارهای مالی جهت پذیرش فناوری زنجیره ی بلوکی فراهم گردد. پیشایندها و پیامدهای پذیرش زنجیره ی بلوکی در 4 سطح، 12 متغیر و 53 شاخص از ادبیات پژوهش های مشابه در زمینه تجارت الکترونیک و بانکداری همراه استخراج گردیده است. برای اعتبارسنجی شاخص های پژوهش، علاوه بر مطالعه اسنادی از تکنیک دلفی فازی جهت پالایش شاخص ها بهره گرفته شده است، نظرسنجی بعمل آمده در سه مرحله انجام گرفته و نتایج هر مرحله مورد پالایش قرار گرفته است. بر اساس تجزیه وتحلیل داده ها 39 شاخص مورد تایید قرار گرفته است. در واقع نتایج این پژوهش، بینش مفیدی برای پژوهشگران و سیاست گذاران بازارهای مالی کشور فراهم می کند تا با ارزیابی این عوامل، بتوانند با تغییر مدل کسب وکار به کار گرفته شده در بازارهای مالی از کاربردهای زنجیره ی بلوکی در زیرساخت بازارهای مالی ایران استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: پذیرش زنجیره ی بلوکی، بازارهای مالی، دلفی فازی
  • مهدی خوشنود، فریدون رهنمای رودپشتی*، هاشم نیکومرام صفحات 248-271
    هدف این مقاله بررسی الگوهای رفتاری سرمایه گذاران در زمان نزول های اساسی بورس اوراق بهادار تهران در چارچوب مدل عامل ناهمگن و بهینه سازی الگوها با استفاده از الگوریتم ژنتیک می باشد. در ابتدا با توجه به مبانی نظری، نزول های اساسی در بورس اوراق بهادار تهران بر اساس سه معیار روند شاخص، ارزش معاملات روزانه و ارزش کل بازار مشخص گردید بر این اساس از سال 1380 تا سال 1394 سه نقطه شکست و نزول اساسی تعیین شد: ریاست جمهوری مربوط به انتخاب دولت نهم در سال 1384، بحران مالی غرب در سال 1387 بالاخره نزول دامنه دار بازار پس از ریاست جمهوری مربوط به دولت یازدهم و توافق اولیه هسته ای. با توجه به مدل عامل ناهمگن بروک و هومز و اصلاحات بعدی آن قیمت های بازار و بنیادی 40 روز قبل و بعد از نزول های اساسی تعیین و کد نویسی و شبیه سازی با استفاده از نرم افزار متلب انجام گردید و پس از آن با تولید پارامترهای اصلی، عامل های رفتاری فرا اعتمادی و احساسات بازار اعمال گردیده و میزان تطبیق خروجی شبیه سازی با داده های بازار واقعی مورد بررسی، آزمون و تحلیل قرار گرفت و بهترین استراتژی سرمایه گذاری انتخاب و با استفاده از الگوریتم ژنتیک بهینه سازی شد نتایج پژوهش نشان می دهد که مدل عامل ناهمگن، استراتژی دنبال کنندگان روند متضاد را به صورت مناسبی پیش بینی می نماید و همچنین با استفاده از الگوریتم ژنتیک می توان انحراف معیار و میانگین ضرایب استراتژی های سرمایه گذاری را بهبود داده و تعداد تطبیق با داده های بازار واقعی را افزایش داد .
    کلیدواژگان: مدل عامل ناهمگن، مدل سازی عامل بنیان، مالی رفتاری، فرااعتمادی، احساسات بازار، الگوریتم ژنتیک
  • روح الله رضازاده، میرفیض فلاح شمس لیالستانی* صفحات 272-301

    در طول دوران استرس مالی، تاثیر شوک های استرس مالی بر فعالیت های اقتصادی ممکن است با آنچه معمولا در زمان عادی مشاهده می شود متفاوت باشد. بنابراین مقتضی است که نحوه ی تفاوت تاثیرات استرس مالی بر فعالیت های اقتصادی و تورم در دوران بی ثباتی مالی مورد بررسی قرار گیرد. در این مقاله با توجه به بحث فوق چگونگی تاثیر وخامت شرایط مالی اقتصاد ایران  و تاثیر آن بر متغیرهای کلان اقتصادی در طی سال های 1391 تا 1396 مورد بررسی قرار گرفته است. به همین منظور در این پژوهش قصد داریم با ساخت شاخص استرس مالی با استفاده از نماینده هایی از بازارهای مختلف، تاثیر سرریز نوسانات شاخص استرس مالی را بر تورم، نرخ بهره، نقدینگی و شاخص صنعت بررسی کنیم. به همین جهت با استفاده از مدل GARCH دو متغیره (BEKK) و همچنین با مدل VAR،  تاثیر شوک ها و نوسانات بین آنها مورد آزمون قرار گرفت و سپس رابطه ی بین آنها از طریق آزمون علیت گرانجر بررسی گردید. نتایج نشان دهنده ی این است که بین شاخص استرس مالی با تورم، نرخ بهره و نقدینگی یک رابطه ی علیت برقرار است اما در بررسی رابطه علیت بین شاخص استرس مالی و  شاخص صنعت نتایج آزمون علیت نشان دهنده ی این است که این شاخص صنعت است که در بلند مدت با تلاطم خود باعث تغییرات شاخص استرس مالی می شود اما شاخص استرس مالی تاثیری بر شاخص صنعت ندارد.

    کلیدواژگان: شاخص استرس مالی، سر ریز نوسانات، مدل BEKK -GARCH، مدل VAR، علیت گرانجر
  • فرهاد غفاری*، سحر فتحی صفحات 302-332

    در این پژوهش به تحقیق و بررسی ساختار وابستگی و برآورد ریسک پرتفوی بر روی داده های بازار ارز خارجی در ایران با استفاده از روش GARCH-EVT- COPULAپرداخته می شود. مدل های GARCH-EVT برای توزیع حاشیه ای هر یک از 4 سری بازده نرخ ارز بکار برده می شود. برای توزیع توام، ما 5 مدل از توابع کاپولا با ساختار وابستگی مختلف مانند کاپولای فرانک، کلایتون، گامبل، نرمال و تی- استیودنت را انتخاب نمودیم. در این پژوهش ریسک پرتفوی با استفاده از معیار ارزش در معرض خطر و ارزش در معرض خطر شرطی اندازه گیری می شود. نمونه آماری این پژوهش شامل نرخ ارز روزانه بازار آزاد ارزهای دلار آمریکا، یورو، پوند انگلستان و درهم امارات با 5 روز کاری از شهریور ماه سال 1391 تا انتهای سال 1396 می-باشد. بر اساس نتایج حاصل از پژوهش، با استفاده از مقادیر معیار اطلاعات آکاییک، تابع تی-استودنت بهترین مدل برازش شده ی کاپولا برای بررسی ساختار وابستگی می باشد. نرخ های ارز دارای وابستگی دنباله بالایی و پایینی یکسانی هستند. بر این اساس در بازارهای رونق (مثبت شدید) و رکود (منفی شدید)، وابستگی بین هر دو نرخ ارز یکسان است.

    کلیدواژگان: ساختار وابستگی، ریسک پرتفوی، ارزش در معرض خطر، ارزش در معرض خطر شرطی، تئوری ارزش فرین، تابع کاپولا، واریانس ناهمسانی شرطی تعمیم یافته
  • علیرضا عاطفی فر، زادالله فتحی* صفحات 333-361

    هدف از تحقیق حاضر بررسی اثربخشی شاخص های سلامت مالی به عنوان نمادهای بحران مالی بانکی با بکارگیری مدل های لاجیت چند متغیره(مطالعه موردی بانکهای پذیرفته شده در بورس) می باشد. برای این منظور از بین بانکهای پذیرفته شده در بورس تعداد 9 مورد از بانکها برای نمونه انتخاب شدند. این پژوهش از نوع تحقیقات همبستگی است و روش شناسی پژوهش حاضر از نوع پس رویدادی می باشد، برای جمع اوری داده ها ترکیبی از دو روش میدانی و کتابخانه ای استفاده شد. و برای تحلیل یافته ها از رگرسیون لاجست بهره گرفتیم. همچنین از تکنیک فازی برای تکنیک AHP برای اولویت معیارهای اصلی استفاده کردیم. مطابق با یافته های تحقیق، با توجه به انتخاب روش Enter برای ورود داده ها، بر اساس آماره sig، صریب 4 متغیر(LQ4، LQ1، CA1 و LQ2) معنی دار بودند. بر اساس نتایج آماری مدل لاجیت، تنها 4 نسبت مالی از بین نسبت های کمل معرفی شده در رتبه بندی صحیح بانکهای مورد مطالعه بر اساس مقدار ترکیبی کمل موثر هستند. همچنین مطابق با تکنیک دلفی، کیفیت مدیریت با وزن نرمال 0.221 از بیشترین اولویت برخوردار است.کیفیت دارایی با وزن نرمال 0.104 در اولویت دوم،.نقدینگی با وزن نرمال 0.085 در اولویت سوم،کفایت سرمایه با وزن نرمال 0.075 در اولویت چهارم و سودآوری با وزن نرمال 0.070 در اولویت آخر قرار داشت.

    کلیدواژگان: سلامت مالی، بحران مالی، کفایت سرمایه، کیفیت دارایی، کیفیت مدیریت
  • مصطفی حیدری هراتمه*، محسن عامری شهرابی صفحات 362-386
    مطالعات متعددی به بررسی ارتباط وضعیت روحی سرمایه گذار با شرایط اقتصادی پرداخته اند این مقاله با ایجاد تغییراتی جزیی در الگوی « لوکاس » تاثیرگذاری وضعیت روحی سرمایه گذار بر بازگشت سرمایه مورد انتظار را مورد بررسی قرار می دهد که با توجه به قیمت های سهام و دارایی در بازار سرمایه در چارچوب مدل های قیمت گذاری و در چارچوب تغییرات جزیی، چگونگی تاثیرگذاری تغییرات جزیی در فاکتورهای وضعیت روحی (اولویت زمانی و ریسک گریزی بر قیمت سهام تعیین و محاسبه می گردد . نتایج نشان می دهد : الف) میزان مورد انتظار برای بازگشت سهام با وضعیت روحی سرمایه گذار رابطه معکوس دارد. ب) زمانیکه سرمایه گذار وضعیت روحی خوبی دارد میزان تاثیر وضعیت روحی بر میزان مورد انتظار برای بازگشت سرمایه افزایش می یابد. ج) متغیرهای وضعیت روحی بر بازارهای سرمایه گذاری تاثیر بیشتری دارد تا بر بازار اوراق بهادار د) وضعیت روحی سرمایه گذار عاملی اساسی در رابطه با بازگشت سهام است ه) یکپارچه سازی وضعیت روحی سرمایه گذار با الگوهای قیمت گذاری دارایی می تواند به تفسیر شواهد موجود از ناهنجاری های درحال رشد مربوط به رفتار سرمایه گذار کمک کند.
    کلیدواژگان: وضعیت روحی سرمایه گذار، بازگشت سرمایه مورد انتظار، مالی رفتاری، نگرش خطر، اولویت های زمانی
  • ناهید مالکی نیا، حسین عسگری آلوج*، ظاهر سپهریان صفحات 387-418
    هدف
    دراین پژوهش تغییرات قیمت سهام شرکت ایران خودروپذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران دردوره زمانی 23/9/1387 الی 13/12/1396 با هدف مدل سازی، بر اساس مدل حرکت براوونی هندسی تعمیم یافته بافرآیندرژیم سوییچینگ مارکوف که شکل تعمیم یافته مدل حرکت براوونی هندسی می باشد، برروی مقوله پیش بینی مورد مطالعه قرار گرفته است.
    روش
    مدل پژوهش بااستفاده ازرویکردپویایی شناسی سیستمی ونرم افزار Vensim DSS ابتدادرقالب نمودارعلی-معلولی و پس ازمشخص نمودن متغیرهای حالت وجریان، درقالب نمودارحالت وجریان تک حلقه ای ودوحلقه ای طراحی وشبیه سازی برای قیمت پایانی روزانه سهام انجام گرفت.دوپارامترریشه اختلال وگام زمانی به عنوان پارامترهای تحلیل حساسیت شناسایی وبکار گرفته شد.
    یافته ها
    ابتدا خطای شبیه سازی به ازای تغییرات تصادفی درریشه اختلال 74/22 درصد و درگام زمانی 35/30 درصد برآوردشد. بعلت بالابودن خطای شبیه سازی بالاترازحدقابل قبول 15درصد، هردوپارامترکالیبره شدند. جهت تخمین مناسبی از محدوده پارامترهای کالیبراسیون ازروش آزمون وخطا و مشاهده میدانی رفتارسیستم استفاده گردید. خطای شبیه سازی پس ازکالیبراسیون به ازای پارامترریشه اختلال از 74/22 درصد به 5/8 درصد وبه ازای گام زمانی از 35/30 درصد به 63/3 درصد کاهش یافت. دقت شبیه سازی به ازای پارامترریشه اختلال از26/77 درصد به 5/91 درصد و به ازای گام زمانی از 65/69 درصد به 37/96درصد افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد بابهینه سازی پارامترهای کالیبراسیون میزان ریشه های خطا به حالت ایده آل رسیده یعنی خطای نابرابری کوواریانس هابه سمت عدد یک و خطای نابرابری مبنا وخطای نابربری واریانس ها به سمت عدد صفر نزدیک شده ونشان ازصحت عملکردمدل پژوهش درشبیه سازی قیمت سهام دارد.
    کلیدواژگان: پویایی شناسی سیستم، حرکت براوونی هندسی، رانش، رژیم سوئیچینگ مارکوف، کالیبراسیون
  • اکبر خیام بور، سینا خردیار*، فرزین رضایی، محمدرضا وطن پرست صفحات 419-445
    افشاء اطلاعات مولفه های ریسک حاوی پیام های موثر در ارزیابی وپیش بینی رخدادهای آتی در شرکت هاست.لذا قضاوت آگاهانه استفاده کنندگان درگرو سودمندی ارایه اطلاعات تکمیلی از مولفه های ریسک درسطوح مختلف طبقه بندی شده ومتناسب با عملکردهای رودرروی شرکت ها و بهبود کیفیت تهیه وارایه اطلاعات حسابداری است. ازاین رو هدف پژوهش ،ارزیابی سودمندی در تصمیم برای سرمایه گذاران با افشاء اطلاعات مولفه های ریسک و پیامدهای اقتصادی عملکرد شرکت ها می باشد.بدین منظور این پژوهش با 87 شرکت نمونه و در بازه زمانی 7 ساله 1396-1390 به شیوه توصیفی- همبستگی با اجرای آزمون کروسکال والیس والگوی رگرسیون چندگانهصورت پذیرفت.نتایج نشان داد که، افشاء اطلاعات مولفه های ریسک درسطح شرکت حاوی اطلاعات سودمند در پیش بینی خطر سقوط قیمت بازار سهام شرکت ها است اما در سطح صنعت رابطه معناداری یافت نشد. افشاء اطلاعات مولفه های ریسک در سطح شرکت ودرسطح صنعت حاوی اطلاعات سودمند در پیش بینی رفتار همزمانی قیمت بازار سهام شرکت ها است.هرچه افشای مولفه های ریسک دارای شفافیت واطلاعات سودمند بیشتری باشد تاثیر زیادتری درافزایش قدرت پیش بینی وتوضیح دهندگی خطرسقوط قیمت سهام وهمزمانی قیمت سهام دارند.
    کلیدواژگان: خطر سقوط قیمتسهام، همزمانی قیمت بازار سهام، مولفه های ریسک شرکت
  • مهدی همتی آسیابرکی، محمدحسن قلی زاده*، سید مظفر میربرگ کار صفحات 446-463

    بانک ها به عنوان اهرم هایی در سیاست های کلان اقتصادی از طریق تنظیم و تعدیل نرخ سود بانکی، سیاست های پولی را به اجرا درآورده و تورم و بیکاری که یکی از مهم ترین اهداف کلان اقتصادی می باشد را کنترل می نماید. یکی از این ابزارها مدیریت دارایی- بدهی می باشد. از اینرو هدف از انجام این تحقیق توسعه مدل ریسک همبستگی دارایی ها(ACR) با رویکرد مدیریت دارایی-بدهی(ALM) می باشد. این تحقیق از لحاظ ماهیت از نوع توصیفی و از لحاظ هدف کاربردی است. جامعه آماری تحقیق، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و نمونه مورد نظر بانک های پذیرفته شده در این مجموعه هستند که داده های مورد نیاز تحقیق از آن ها قابل استخراج است. دوره زمانی تحقیق، از سال 1391 تا سال 1396 می باشد که تعداد 20 بانک به عنوان نمونه های تحقیق انتخاب گردید. این تحقیق دارای مدلی نظری است و برای آزمون فرضیه ها از مدل تصحیح خطای برداری استفاده گردید. با توجه به آماره t و جهت ضریب تخمین الگوی VECM آن مشخص می شود اثر استفاده از رویکرد مدیریت دارایی-بدهی بر ریسک همبستگی دارایی در تعادل بلندمدت کاهشی می باشد.

    کلیدواژگان: ریسک همبستگی دارایی، مدیریت دارایی-بدهی، مدل تصحیح خطای برداری، علیت گرنجر
  • محمد مختاری، ابوتراب علیرضایی*، حسن جوانشیر، محمود مدیری صفحات 464-497
    به حداقل رسیدن هزینه های زنجیره تامین به عنوان یکی از مسایل ضروری در فعالیت های مرتبط با پشتیبانی از جمله سیستم های برنامه ریزی مالی،فعالیت های مربوط به بازاریابی و فروش،قیمت تمام شده محصولات به چگونگی مدیریت زنجیره تامین مجموعه ای از روش هایی که برای یکپارچه سازی موثر تامین کنندگان، تولیدکنندگان، انبارها و فروشگاه ها به کار می رود،بستگی دارد تا هزینه های کل زنجیره تامین به حداقل برسد و همچنین نیاز مشتریان با سطح خدمت رسانی بالایی برآورده شود.در این مقاله به منظور برنامه ریزی و طراحی شبکه زنجیره تامین پویا در شرایط عدم قطعیت از ابزار پیش بینی با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی پرداخته شده است.هدف پژوهش یکی از مهمترین موارد رعایت شده در این تحقیق استفاده از متدولوژی های هوش مصنوعی مانند Grid Clustering, Subtractive Partitioning, FCM به منظور کشف الگوها و روابط بنیادی و تکنیکال موجود در داده های تاریخی استفاده شده است. برای این کار به ارایه یک شبکه عصبی مصنوعی چند لایه فازی استنتاجی مبتنی برزنتیک جهت جلوگیری از غیرتوجیه پذیری فنی و اقتصادی حل و اجرا پرداخته شده است. مدل پایه این مقاله که توسط محقق ارایه شده است به برنامه ریزی استوار و چند دوره ای برای حالت چند محصولی در شرایط عدم قطعیت می باشد.
    کلیدواژگان: سیستم پشتیبان تصمیم، پیش بینی، طراحی شبکه، استوار، عدم قطعیت
|
  • Zeinab Ariamand, Seyyed Abbas Ebrahimi * Pages 1-22

    Profit smoothing can be seen as a deliberate reduction in profit fluctuations, so that the activities of the company appear to be normal. Managers are making profit smoothing to reduce this volatility. Some experts believe that investors are more willing to invest in smoothing companies and are willing to pay more for them. Researchers believe that some of the characteristics of the company influence the motivation of managers to smooth profits. This study attempts to explain the theoretical foundations of the research, the relationship between earnings smoothing and company characteristics such as earnings quality, P/E and ROE and ROTA. Check the securities. In order to investigate the relationship between earnings smoothing and firm characteristics, data related to the period 2010-2017 were collected and analyzed. Logistic regression was used to test the research hypotheses. The results show that companies with higher price to earnings (P/E) ratios have more incentive to report earnings. And companies with higher earnings quality are more motivated to report earnings smoothly. Finally, it was found that larger ROTAs had a greater incentive to report earnings.

    Keywords: Profit smoothing, Profitability quality, Return on assets, Equity, Financial Leverage, Company size
  • Amir Azadi, Amir Abbas Najafi * Pages 23-43
    Portfolio optimization is one of the most important issues in financial sciences. Various strategies have been used to manage stock portfolios, which can be categorized into types: active and passive strategies. One of the most important passive portfolio management approaches is to form an index tracking portfolio. The purpose of index tracking portfolio is to its performance replicate market index as benchmark as closely as possible with a limited stocks in portfolio which will result in lower transaction costs for investor. In this research, a model for index tracking problem is proposed which aims to minimize undesirable deviations and maximize desirable deviations. Finally, a genetic algorithm is used to solve the leading model. To evaluate the performance of the model, data from four major industries of Tehran Stock Exchange has been used. The results show that the proposed model has a suitable performance in tracking the relevant index and achieving excess return over the benchmark.
    Keywords: Portfolio, Index tracking, Index portfolio, Index funds, Genetic Algorithm
  • Ebrahim Haj Khan Mirzaye Sarraf, Teymour Mohammadi *, Mohammad Reza Salehi Rad, Reza Taleblou Pages 44-66

    The purpose of this study was to develop Bayesian modeling of returns volatility and turnover volumes. On this basis, the volatility of the Tehran Stock Exchange index returns and its trading volume have been studied with daily, weekly and monthly frequencies during the period of 21 April 2015 to 27 February 2019. The research findings show that the CCC model assumption of constant conditional correlation between the variables is violated and it is observed that the existing relationship is a dynamic conditional correlation type of DCC model and a negative one which implies that with increasing returns, investors due to optimism is less reluctant to sell their stock and by failing to sell it reduces the volume of transactions in the market and vice versa. On the other hand, the research findings show that considering the skew student t distribution for errors with a wider tail than the normal distribution and skewness application, it has a better performance than the other distributions.

    Keywords: volatility, Return, trading volume, bayesian approach
  • Mohammad Reza Haddadi, Younes Nademi *, Hamed Farhadi Pages 67-88

    Given the importance of gold prices in financial markets and the economic effects of price fluctuations, the trend of gold price changes in the national and global economy has attracted the attention of many researchers and economic analysts. Therefore, the main purpose of this study is to predict the trend of the global gold price movement. The purpose of this study was to introduce a combined model of the GARCH-Classic and the GARCH-Copula models and to compare them with the Garch family models in order to predict the global gold price trend in the period 01/04/2002 to 26/06/2018. The forecast horizons are 1, 5, 10, and 22 days. The prediction accuracy of these models has been evaluated and compared using RMSE error criterion. Results showed that in short-run prediction horizons, the normal Capula model with GARCH-t distribution and in long run prediction horizon, Capula- t model with the distribution of GARCH-t performs better than competing models. The hybrid model presented in this study has a high potential for predicting the trend of global gold price movement, so using this model for different sector investors, economic analysts, as well as country macro planners, can have valuable results.

    Keywords: gold price, Forecast, Time series, COPULA, GARCH-Copula Model
  • Akbar Dalirian, Mehdi Meshki *, Fazel Mohammadi Nodeh, Sina Kheradyar Pages 89-137
    As societies transition from the industrial age to the information age, the importance of intangible assets has increased in the business world. The wave of companies moving to invest in intangible assets and the formation, encouragement, and inclination to create knowledge-based and technology-driven corporations have been indicative of changing business models, strategies, and moves toward a developed economy. However, accounting standards for intangible assets appear to have been neglected, resisting the shift to alignment with economic change. The purpose of this research is to design a model based on the views of key users for reporting intangible assets. This research is a qualitative research using a grounded theory approach. The statistical population consisted of auditors, official justice experts, bank creditors, managers of investment firms and managers of knowledge-based corporations, using a purposive sampling approach in total of 15 individuals selected as research participants.  Data were collected by interview and semi-structured and then, using content analysis, the main themes were identified and their network was drawn using NVIVO software. The categories of causal, strategic, and consequential were introduced, and financial reporting was identified as an intervening variable, "useful decision making information"a component that could be seen in all categories. It was useful to know how to make decisions about intangible assets. The title of the pivotal category was introduced.
    Keywords: Intangible Assets, Useful Information for Decision Making, Grounded Theory
  • Mehdi Zolfaghari *, Bahram Sahabi, Mohamad Javad Bakhtyaran Pages 138-171

    Given the development of machine learning models in predicting financial data in recent years, this study introduces a combination of Deep Learning Network and selected GARCH family models to predict short-term daily returns of the Tehran Stock Exchange Index. The most important feature of the deep learning network is that it can adapt and adjust itself to the volatility of market variables without being limited to specific models. In this study, short-term and long-term memory based neural network (RNN-LSTM) models are used for deep learning network models and GARCH and EGARCH models are used in its structure. Also, the two independent variables of oil price and dollar rate in the structure of the hybrid model help to predict the financial data more accurately. Comparison of the results of hybrid model prediction error with individual models shows that the RNN-LSTM-EGARCH hybrid model has higher prediction accuracy than competing models. competing models.

    Keywords: Stock Exchange Index, forecasting, GARCH Family, Deep Learning Network
  • Elham Adakh, Arefeh Fadaviasghari *, Mohammad Ebrahim Mohamad Pourzarandi Pages 172-194

    With the growth of private banks , financial and credit institutions, competition for better services has increased. Given the importance of the issue, it is necessary to develop a comprehensive model for evaluating banks. Every organization needs to evaluate its performance to understand its strengths and weaknesses, especially in dynamic environments. The issue of performance appraisal is so widespread that even management experts say: "What cannot be evaluated cannot be managed". Banks, like other organizations in Iran, need performance evaluation to provide more diverse and faster services as well as their development. [6] This study aimed to present a model to evaluate the performance of banks listed in Tehran Stock Exchange using data mining approach. In this research, four data mining models of decision tree C5.0, decision tree C4.5, Naive Bayes classifier, and random forest were implemented and compared to evaluat the performance of banks. To this end, 28 financial ratios (e.g., profitability ratios, liquidity, quality management, asset quality, and capital adequacy) in 18 banks of Tehran Stock Exchange during 2014-2017 were selected as independent variables. In addition, the performance of banks in three categories of acceptable, unacceptable, and moderate was selected as the dependent variable of the study. According to the results, the decision tree C5.0 with the accuracy of 94.4% was the most efficient model proposed in this research.

    Keywords: Performance Evaluation, Data mining, Financial ratios, Tehran Stock Exchange
  • Samaneh Fathalian, Sayyed Ali Nabavi Chashmi *, Ebrahim Chirani Pages 195-214

    Valuation and pricing of securities the process of estimating the value of securities is one of the initial shares of companies. Because, on the one hand, investors need to know in a conscious investment that knows the true value of the stock they are interested in investing in and on the other hand, the owners of companies that are going to sell their securities have to evaluate and value their assets in a proper manner. Therefore, the purpose of this study is to explain the optimal model of evaluation and pricing of the initial public supply of shares of companies accepted in Tehran Stock Exchange using fuzzy multi-criteria decision-making techniques, stepwise regression, neural network and genetic algorithm. To this end, data on 421 companies were collected that during the years 2006 to 2018 launched a public offering of shares on the Tehran Stock Exchange. Fuzzy AHP method, forward regression, neural network and genetic algorithm are also used to analyze the data. The results of the research showed that the genetic algorithm model is the optimal pricing model and initial stock valuation.

    Keywords: Pricing, IPO, stepwise regression, Neural network, Genetic Algorithm
  • Hamed Heidari, Morteza Mousakhani *, Mahmood Alborzi, Ali Divandari, Reza Radfar Pages 215-247

    The purpose of this study is to identify and validate the antecedents and consequences of blockchain acceptance in Iranian financial markets in order to provide the necessary background for assessing the readiness of financial markets for accepting blockchain technology. The implications and implications of blockchain acceptance at four levels, 12 variables, and 53 indices have been extracted from similar research literature in e-commerce and mobile banking. To validate the research indices, in addition to the documentary study, a fuzzy Delphi technique was used to refine the indices, the survey was carried out in three stages, and the results of each step were refined. Data analysis has confirmed 39 indicators. In fact, the results of this study provide useful insights for financial market researchers and policy makers in Iran to evaluate these factors so that they can utilize blockchain applications in the Iranian financial markets by changing the business model used in financial markets.

    Keywords: Blockchain adoption, Financial Markets, fuzzy Delphi
  • Mehdi Khoshnood, Fraydoun Rahnamay Roodposhti *, Hashem Nikoomaram Pages 248-271
    This paper survey beliefs of investor on Tehran stock exchange at three break point date (BPD). at first  three BPD with several criterion : average of the share price indices , average value of the stock market turnover , average value of the stock market capitalization .according this three BPD are : the election of Mahmood Ahmadinejad at 2005 , financial crisis at 2008  and the election of Hassan rouhani at 2013 . In addition this paper is base of Brock and Hommes heterogeneous agent model (HAM) framework. Samples are the shares of companies that 40 days before and 40 days after was traded .then with MATLAB software   code was writhed and simulation done. Finding shows that strategy of contrarian trend chaser is the best and we can with genetic algorithm optimize average and standard deviation of coefficient of investment strategy and adaption with real market at break point dates.
    Keywords: heterogeneous agent model, agent based modelling, Behavioral Finance, over confidence, market sentiment, Genetic Algorithm
  • Rohollah Rezazadeh, Mirfeiz Falah * Pages 272-301

    During financial stress, the impact of financial stress shocks on economic activity may differ from what is usually observed at normal times. Therefore, it is appropriate to consider the effects of financial stress on economic activity and inflation during the period of financial instability. In this paper, hence, the effect of the deterioration of financial conditions of the Iranian economy on macroeconomic variables between 2012  and 2017 has been investigated. For this purpose, in this research, we intend to study the impact of the fluctuations of the financial stress index on inflation, interest rates, liquidity, and industry index by developing the financial stress index using representatives from different markets. Therefore, using the GARCH two-variable BEKK model and also the VAR model, the effects of shocks and fluctuations between them were tested and then the relationship between them was investigated by Granger's causality test. The results indicate that there is a two-way relationship between the financial stress index and inflation, interest rate, and liquidity, but in examining the causality between the financial stress index and the industry index, the results of the causality test indicate that the industry index itself, in the long run, triggers changes in the financial stress index, but the financial stress index has no effect on the industry index.

    Keywords: Financial Stress Index, Overflow of fluctuations, GARCH Model, BEKK, VAR model, Granger causality
  • Farhad Ghaffari *, Sahar Fathi Pages 302-332

    In this research, the GARCH-EVT-COPULA method is investigated to determine the dependency structure and portfolio risk estimation on the foreign exchange market data in Iran. GARCH-EVT models are used to mariginal distribution of each of four currency returns series. For the joint model, we choose five copuls with different dependence structure such as Frank, Clayton, Gumble, Normal and t-Student copulas. In this research portfolio risk is measured using VaR and CVaR. The statistical sample of this study is the daily exchange rate of USD,EURO, Pound and AED for the free market with 5 working days from September to the end of 1396. Based on the results of the research, using the Akaike information criterion values, the t-student function is the best fitted copula model for investigating the dependency structure. Exchange rates have the same upper and lower tail dependencies. Accordingly, in the markets for boom (severe positive) and stagnation (severe negative), the dependence between the two exchange rates is the same.

    Keywords: Dependence structure, Portfolio risk, Value at Risk (VaR), Conditional VaR (CVaR), Extreme value theory (EVT), COPULA, GARCH
  • Alireza Atefifar, Zadollah Fathi * Pages 333-361

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of financial health indicators as indicators of banking financial crisis by applying multivariate logit models (case study of banks accepted in the stock exchange). For this purpose, among the banks accepted in the exchange, 9 banks were selected for sample. This research is a correlation research and the methodology of the present research is post-event type. A combination of two methods of field and library was used for collecting data. We used logistic regression to analyze the findings. We also used the fuzzy technique for the AHP technique to prioritize the main criteria. According to the findings of the research, according to the choice of the Enter method for data entry, based on the sig statistic, the 4 variable variables (LQ4, LQ1, CA1 and LQ2) were significant. Based on the results of the Logit model, only four financial ratios among the ratios of Kaml introduced in the correct ranking of the banks studied are based on Camel's combined value. Also, according to Delphi technique, the quality of management with the normal weight of 0.221 is the highest priority. The asset quality with a normal weight of 0.104 in the second priority, a confidence with a normal weight of 0.085 in the third priority, capital adequacy with a normal weight of 0.075 in the fourth priority and profitability with The normal weight of 0.070 was in the top priority.

    Keywords: Financial health, financial crisis, capital adequacy, asset quality, management quality
  • Mostafa Heidari Haratemeh *, Mohsen Ameri Shahrabi Pages 362-386
    Several studies have examined the relationship between investor's mood and economic conditions . This paper examines the effect of investor sentiment on expected return on capital by considering changes in Lucas's model, considering equity and equity market prices in the context of pricing models and in the context of minor changes. How the slight changes in the mood factors (time preference and risk aversion affect stock prices) are determined and calculated. The results show that: a) The expected rate of return on stocks is inversely related to the investor's mood state; b) When the investor has a good mood state, the effect of the mood state on the expected return on capital increases; c ) The variables of the mood state of affairs are more influential on the investment markets than on the securities market; d) The investor's mood state is an essential factor in the stock return; e) Integrating the investor's mood state with asset pricing patterns can help interpret existing evidence of growing maladies related to investor behavior.
    Keywords: “ Investor mood ”_“ Expected returns ”_“ Behavioral finance ”_“ Risk attitude ”_“ Time preference ”
  • Nahid Malekiniya, Hosein Asgari Alouj *, Zaher Sepehrian Pages 387-418
    Objective
    In this study, the changes of the stock price of Iran Khodro Company listed in Tehran Stock Exchange (TSE) has been studied on the issue of prediction modeling during of 9/13/1387 to 13/12/1396 based on Geometric Brownian Motion (GBM) model generalized by the Markov switching regime (MSR).
    Methods
    The research model was designed by system dynamics (SD) approach and Vensim DSS software in the causal- loop diagrams (CLD) firstly and then after specifying the flow-state variables, mono-loop and two-loop stock–flow diagrams (SFDs) was designed and daily final stock price was simulated. Two-parameter of noise seed and time step were identified and applied as sensitivity analysis parameters.
    Results
    The simulation error was estimated for the random variations of the noise seed and the time step configured by default user parameters up to 22/74 and 30/35 percent, respectively. Both parameters were calibirated due to higher simulation error than acceptable error of 15 percent. Trial - error and field observation methods was performed in order to appropriate estimation of the calibration parameters range.The post-calibration accuracy of simulation per noise seed parameter increased from 77/26 to 91/5 percent and per time step from 69/65 to 96/37 percent.
    Conclusion
    Findings indicate that the error roots have reached to the ideal mode by optimizing of the calibration parameters as covariance inequality error approached to one unit and base inequality error and variance inequality error approached to zero and indicate functionality accuracy of the GBM generalized by the MSR in stock price simulation.
    Keywords: Calibration, Drift, Geometrical Braunion Motion, Markov Switching regim, System dynamic
  • Akbar Khayampour, Sina Kheradyar *, Farzin Rezaei, Mohammadreza Vatanparast Pages 419-445
    The disclosure of risk elements contained effective messages in assessing the impact of future events in the company. Therefore, the conscious judgment of consumers is the usefulness of providing supplementary information from the risk elements of categorized factors on the different functions of firms and improving the quality of accounting information . thus , the purpose of this study is to evaluate the usefulness in decision makers with disclosure of risk elements and economic consequences of companies performance . for this purpose , the research with 87 sample companies and in the 7 - year period of 1396 - 1390 in the descriptive - correlation method showed that the disclosure of data elements of firm - level risk elements contained useful information in predicting the risk of fall of stock market prices but no significant relationship was found at the industry level . The disclosure of risk elements at the firm level of the industry contains useful information in predicting the synchronization behavior of firms ' stock market prices. The greater the disclosure of the risk elements has greater advantage, making a greater impact on the prediction and explanatory power of stock price and stock price appreciation.
    Keywords: Corporate risk factors, Stock price synchronicity, stock price Crash risk
  • Mahdi Hemmati Asiabaraki, Mohammadhasan Gholizadeh *, Seyed Mozafar Mirbargkar Pages 446-463

    Banks, as levers in macroeconomic policies, by regulating and adjusting the bank's interest rates, enforce monetary policies and controls inflation and unemployment, which is one of the most important macroeconomic goals. One of these tools is asset-debt management. Therefore, the purpose of this research is to develop the Asset Correlation Risk Model (ACR) with the Asset- Liability Management approach (ALM). This research is descriptive in nature and in terms of its purpose. The statistical population of the research is the companies accepted in the Tehran Stock Exchange and the sample of the banks accepted in this collection, which can be extracted from the research data. The research period is from 1391 to 1396, with 20 banks selected as research samples. This research has a theoretical model and a vector error correction model was used to test the hypotheses. According to the t-statistic and the coefficient of estimation of the VECM model, it is determined that the effect of using the debt-asset management approach on the asset-liability correlation risk in a long-term equilibrium is decreasing.

    Keywords: Asset Relation Risk, Asset- Liability Management, Vector Error Correction Model, Granger causality
  • Mohammad Mokhtari, Aboutorab Alirezaei *, Hassan Javanshir, Mahmoud Modiri Pages 464-497
    Minimize supply chain costs as one of the essential issues in support activities such as financial planning systems,How to manage supply chain A set of ways to integrate Effective suppliers, manufacturers, warehouses and stores used to minimize total supply chain costs and meet customer service needs with a high level of service. In this study, the design of a robust cement supply chain dynamic network model was designed to reduce supply chain management costs after a crisis. Principal and efficient design of cement grid infrastructures, given the strong demand fluctuations at different times of the year, can significantly reduce financial costs on the one hand and reduce the potential for high-speed, high-cost corruption by correct prediction. Other leads.From the following tool The nose has been analyzed using artificial neural networks. The purpose of this study is to use artificial intelligence methodologies such as Grid Clustering, Subtractive Partitioning, FCM to explore fundamental and technical patterns and relationships in historical data. Used. To this end, a genetically-based inference fuzzy multilayer fuzzy neural network is introduced to prevent technical and economic unpredictability. The basic model of this paper presented by the researcher is a robust and multi-periodic planning for multi-product state under uncertainty.
    Keywords: Decision support system, forecasting, Network design, Robustness, Uncertainty