فهرست مطالب

سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی در منابع طبیعی - سال یازدهم شماره 1 (بهار 1399)

فصلنامه سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی در منابع طبیعی
سال یازدهم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی اشرف صدرالدینی*، حامد سبزچی دهخوارقانی، امیرحسین ناظمی، ابولفضل مجنونی هریس صفحات 1-28

    کاربرد تکنیک های سنجش از دور در برآورد مکانی و زمانی مقادیر تبخیر و تعرق جایگزینی برای اندازه گیری های میدانی است. هدف از این مطالعه، تعیین حداکثر سهم روزانه گندم دیم از منابع آب سبز در شهرستان اهر با استفاده از اجرای الگوریتم سبال بر روی تصاویر مودیس است. در این پژوهش ابتدا کارایی الگوریتم سبال در برآورد تبخیر و تعرق گندم از مقایسه نتایج آن با روش الگامن افهولدر در اراضی گندم دیم و روش فایو پنمن مانتیث در اراضی گندم آبی ارزیابی شد و سپس حداکثر مقدار روزانه تبخیر و تعرق واقعی گندم دیم با استفاده از الگوریتم مذکور در سطح منطقه بدست آمد. از محصولات بازتاب سطحی و دمای سطح زمین سنجنده مودیس جهت رصد تغییرات مقادیر شاخص تفاضل گیاهی نرمال شده در طول دوره رشد گندم، تهیه نقشه اراضی گندم و برآورد مقادیر تبخیر و تعرق آن در سال 1389 در دوره خوشه رفتن تا طلایی شدن گندم استفاده شد. پس از ارزیابی کارایی الگوریتم سبال در دوره مذکور، حداکثر سهم روزانه گندم دیم از منابع آب سبز در 27 اردیبهشت سال 1398 محاسبه گردید. از مقایسه نتایج الگوریتم سبال با نتایج روش های محاسباتی در اراضی گندم میانگین خطای مطلق 0.61 میلی متر بر روز و ضریب همبستگی 0.9 بدست آمد. همچنین مشخص گردید که بیشترین میزان تبخیر و تعرق اراضی گندم در زمان به اوج رسیدن منحنی شاخص گیاهی آن می باشد که در این مقطع با استفاده از الگوریتم سبال حداکثر سهم روزانه گندم دیم از منابع آب سبز در سال 1398 حدود 0.93 میلیون مترمکعب برآورد گردید.

    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق، تصاویر مودیس، الگوریتم سبال، گندم دیم، اهر
  • صدیقه عبداللهی*، علیرضا ایلدرمی، عبدالرسول سلمان ماهینی، سیما فاخران صفحات 29-47
    یک گام موثر و کاربردی در بهبود مدیریت سرزمین، شناسایی و تعیین مناطق همگن عرضه خدمات اکوسیستمی است. ازاین رو در این مطالعه، پس از کمی سازی و نقشه سازی خدمات اکوسیستمی ارزش زیبایی شناسی، ارزش تفرجی و کاهش آلودگی صوتی، از روش خوشه بندی K-Means به منظور شناسایی مناطق همگن عرضه خدمات اکوسیستمی استفاده شد و پهنه بندی مناطق همگن در محیط GIS تهیه گردید. به منظور بررسی منابع اثرگذار بر عرضه خدمات اکوسیستمی، پارامترهای شیب، ارتفاع، تراکم جمعیت، فاصله از مسیرهای دسترسی، فاصله از مسیر رودخانه، درصد انواع کاربری های موجود و فاصله از مرکز بزرگ ترین منطقه شهری منطقه مطالعاتی، برای هر یک از مناطق همگن و یا خوشه ها استخراج گردید. براساس شاخص صحت سنجی دیویس-بولدین تعداد بهینه خوشه ها 4 به دست آمد. خوشه 2 با مساحت 686.27 کیلومترمربع دارای بیشترین وسعت در منطقه است درحالی که خوشه یک با 119.75 کیلومترمربع کمترین مساحت منطقه را به خود اختصاص داده است. بررسی پارامترهای محیطی-اجتماعی نشان داد که کاربری اراضی بیشترین تاثیر را در عرضه خدمات اکوسیستمی دارد. نتایج نشان داد که رابطه مستقیمی بین این پارامترها و عرضه خدمات اکوسیستمی در هر یک از خوشه ها وجود دارد. براساس نتایج این مطالعه بررسی مناطق همگن عرضه خدمات اکوسیستمی می تواند در بهبود برنامه ریزی و مدیریت کاربری زمین موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: خدمات اکوسیستمی، خوشه بندی K-Means، پهنه بندی مکانی، مدیریت سرزمین، اصفهان
  • سعیده اسکندری*، سجاد عالی محمودی سراب، سمیرا زندی فر صفحات 48-71
    با توجه به توقف بهره برداری از جنگل های صنعتی شمال ایران، پژوهش پیش رو به منظور تعیین اراضی مستعد زراعت چوب اکالیپتوس در استان خوزستان با تحلیل سلسله مراتبی فازی و سیستم اطلاعات جغرافیایی انجام شد. شاخص های مورد استفاده شامل چهار شاخص اصلی منابع آبی دردسترس، کاربری اراضی، اقلیمی و خاکشناسی و 22 زیرشاخص های مربوط به آنها (بافت خاک، عمق خاک، اسیدیته خاک، شوری خاک، فاصله از رودخانه ها، دبی آب رودخانه ها، شوری آب رودخانه ها، عمق آب های زیرزمینی، شوری آب های زیرزمینی، میانگین دمای سالانه، میانگین حداقل دمای سالانه، میانگین حداکثر دمای سالانه، حداقل مطلق دما، حداکثر مطلق دما، میانگین بارندگی سالانه، میانگین رطوبت نسبی سالانه، میانگین سرعت باد سالانه، بیشه زارهای حاشیه رودخانه ها، تپه های شنی (شن زارها)، اراضی جهاد نصر، زمین های خالی حاشیه کانال های نصر و زمین های خالی نزدیک به منابع آبی) بودند. نقشه های کلیه این عوامل، با استفاده از رقومی سازی با تصاویر ماهواره ای گوگل ارث (از تابستان 2017 تا تابستان 2019)، نمونه برداری زمینی (در شهریورماه 1398) و اطلاعات موجود تهیه شدند. همچنین نقشه اکالیپتوس کاری ها در استان خوزستان با استفاده از اطلاعات موجود در اداره کل منابع طبیعی استان و نمونه برداری زمینی با GPS در شهریورماه 1398 تهیه شد. نقشه کاربری اراضی با رقومی سازی کاربری اراضی/پوشش از تصاویر گوگل ارث 2017 تا 2019 تهیه شد. صحت نقشه کاربری اراضی تهیه شده با 60 نقطه کنترل زمینی بررسی شد. وزن شاخص های موثر در پتانسیل یابی زراعت چوب اکالیپتوس با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی محاسبه شد. بدین منظور تعداد 30 پرسشنامه برای مقایسه زوجی شاخص های اصلی و زیرشاخص ها، بین کارشناسان زراعت چوب در عرصه های منابع طبیعی توزیع شد. سپس میانگین پرسشنامه های تکمیل شده، به دست آمده و با روش آنالیز توسعه ای فازی مثلثی چانگ تجزیه و تحلیل شد. بر این اساس، وزن نرمال میانگین هر شاخص و زیرشاخص با روش تحلیل سلسله مراتبی فازی محاسبه شد. با ترکیب خطی وزنی نقشه های زیرشاخص های موثر، ابتدا نقشه شاخص های اصلی و سپس نقشه اراضی مستعد زراعت چوب اکالیپتوس تهیه شد. درنهایت، نقشه پتانسیل زراعت چوب با استفاده از نقشه مناطق کشت گونه اکالیپتوس اعتبارسنجی شد و دقت آن در شناسایی مناطق مستعد زراعت چوب اکالیپتوس در استان خوزستان ارزیابی شد. نتایج نشان داد که از بین شاخص های اصلی، منابع آبی و کاربری اراضی بیشترین اهمیت را براساس فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی در تعیین اراضی مستعد کشت اکالیپتوس در استان خوزستان داشتند. براساس نتایج به دست آمده، 12.83 درصد از منطقه پتانسیل بسیار خوب و 10.47 درصد آن پتانسیل خوب برای اکالیپتوس کاری داشت. نتایج ارزیابی صحت نقشه پتانسیل زراعت چوب نیز نشان داد که فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی با صحت کلی 82 درصد دقت مطلوبی در شناسایی مناطق مستعد زراعت چوب در استان خوزستان داشته است.
    کلیدواژگان: زراعت چوب، اکالیپتوس، تحلیل سلسله مراتبی فازی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، استان خوزستان
  • مصطفی مهدوی فرد، خلیل ولیزاده کامران*، احسان عطازاده صفحات 72-83

    خورها یکی از مهمترین منابع طبیعی ساحلی محسوب می شوند. نظارت بر کلروفیل- آ (Chl-a) که رنگدانه فیتوپلانکتون آب های اقیانوسی و ساحلی است می تواند با استفاده از فناوری نوین سنجش از دور اندازه گیری و ارزیابی شود. وجود طول موج های آبی، سبز و قرمز در ماهواره های مشاهدات اقیانوسی همواره راه را برای نظارت بر رنگ اقیانوس ها هموار نموده است. هدف از این پژوهش استفاده از الگوریتم های بیو اپتیکی OC2 و OC3 و از داده های ماهواره ای Sentinel-2 Multi-Spectral Instrument  و Landsat-8 OLI در فروردین سال 1398 به منظور تخمین غلظت کلروفیل- آ در منطقه خور تیاب است. جهت ایجاد همبستگی و ارزیابی نتایج از داده های میدانی نمونه برداری استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که الگوریتم OC2 در ماهواره های لندست-8 و سنتینل-2 به ترتیب دارای بیشترین مقدار ضریب تعیین (R2) معادل با 0.91 و 0.64 بود و همچنین مقدار خطای ریشه میانگین مربعات (RMSe) به ترتیب در تصاویر ماهواره ای معادل با 0.13 و 0.33 بود. این نتایج بیانگر دقت بالای الگوریتم OC2 در تصاویر ماهواره ای مورد استفاده است و به عنوان مناسب ترین الگوریتم برای تهیه نقشه غلظت کلروفیل- آ منطقه مورد مطالعه انتخاب شد.

    کلیدواژگان: کلروفیل-آ، سنتینل-2، لندست-8، سنجش از دور، خور تیاب
  • هادی زارع خورمیزی*، حمیدرضا غفاریان مالمیری، مراد مرتاض صفحات 84-103

    فن آوری سنجش از دور یکی از ابزارهای کارآمد برای پایش، مطالعه و تعیین سطح زیر کشت محصولات کشاورزی و باغی بویژه در سطوح وسیع می باشد. برنامه ریزان، مجریان و کشاورزان با آگاهی از نوع رقم و سطح زیر کشت محصولات کشاورزی می توانند سیاست های مدیریتی و اجرایی مناسبی اتخاذ نمایند. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی قابلیت طبقه بندی نظارت شده تصاویر ماهواره ای چند باندی لندست-8 و سنتینل-A2 در تعیین محدوده، سطح زیر کشت و نوع رقم چهار نوع پسته اکبری، کله قوچی، احمد آقایی و فندوقی در یک مزرعه مطالعاتی در استان یزد می باشد. دقت چهار الگوریتم طبقه بندی متوازی السطوح، کمترین فاصله، فاصله ماهالانوبیس و بیشترین تشابه و همچنین بهترین زمان در تفکیک ارقام پسته مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج، الگوریتم حداکثر تشابه در طبقه بندی تصویری در تاریخ 22 خرداد 1397 ماهواره لندست-8 با دقت نهایی و ضریب کاپای به ترتیب 76.8 درصد و 0.67 از بالاترین دقت و الگوریتم طبقه بندی متوازی السطوح به ترتیب با دقت نهایی و ضریب کاپای 7/64 و 47/0 از کمترین دقت برخوردار بود. همچنین بر اساس نتایج، بهترین زمان برای تفکیک ارقام پسته مورد بررسی اواخر خرداد می باشد. به طوری که ضریب کاپای طبقه بندی با الگوریتم حداکثر تشابه در تصویر تاریخ 22 خرداد 1397 ماهواره لندست، 0.67 و به ترتیب در تاریخ های 23 تیر، 24 مرداد و 25 شهریور 0.64، 0.63 و 0.63 بدست آمد. دقت نهایی و ضریب کاپای طبقه بندی با استفاده از الگوریتم حداکثر تشابه در تصویر تاریخ 24 خرداد 1397 ماهواره سنتینل-A2 به ترتیب 80 درصد و 0.71 بدست آمد. با انجام عمل فیلتر میانه با اندازه پنجره سه در سه بر روی تصویر طبقه بندی شده سنتیل-A2 میزان دقت نهایی و ضریب کاپا به ترتیب به 82.6 و 0.75 افزایش یافت. دقت نهایی و ضریب کاپای طبقه بندی و تفکیک ارقام پسته در تصاویر سنتینل-A2 نسبت به تصاویر لندست 8 بالاتر بود. در مجموع بر اساس نتایج، تکینک های طبقه بندی سنجش از دور و نیز تصاویر ماهواره ای چند باندی، از قابلیت مناسبی برای نقشه برداری کشاورزی و باغی برخوردار می باشند.

    کلیدواژگان: طبقه بندی نظارت شده، طبقه بندی الگوریتم حداکثر تشابه، ارقام پسته، ضریب کاپا، سنجش از دور
  • راضیه باقری، یوسف عرفانی فرد* صفحات 104-120

    جنگل های زاگرس از جمله مناطق مهم و با ارزش منابع طبیعی ایران هستند که با توجه به خشکیدگی های درختان در سال های اخیر بررسی، مدیریت و احیای این درختان دارای اهمیت است. هدف از تحقیق، تهیه نقشه پراکنش مکانی خشکیدگی درختان بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl)، تجزیه وتحلیل، تشریح پراکنش مکانی با استفاده از تلفیق تکنیک زمین آمار و سنجش از دور در دشت برم استان فارس است. ابتدا تصویر ماهواره ای RapidEye با طبقه بندی نظارن شده به روش حداکثر احتمال به دوطبقه درختان سالم و خشکیده طبقه بندی شد. صحت کلی و ضریب کاپا به ترتیب 80 و 73 درصد به دست آمد. درصد خشکیدگی در قطعه نمونه هایی دایره ای شکل به مساحت 2000 مترمربع (با شعاع 25.24 متر) بر اساس شبکه ای به ابعاد 300 × 300 متر با روش منظم -تصادفی جمع آوری شد. پس از تهیه نقشه نقطه ای درصد خشکیدگی تصویر طبقه بندی شده از روش های درون یابی کریجینگ ساده، معمولی، و عام تعیین شد که با استفاده از سه مدل نمایی، کروی و گوسی ارزیابی شدند. پس از ارزیابی داده ها با استفاده از نتایج ارزیابی متقابل، دقیق ترین برازش را روش کریجینگ ساده با مدل نمایی نشان داد (میانگین خطای برآورد 0.023). نقشه خشکیدگی در طبقه های صفر تا 10، 10-20،  20-30، 30-40 و > 40، درصد ترسیم شد. بیشترین سطح خشکیدگی به طبقه 20% تا 30% با 493.9 هکتار، (36.37%) و کمترین به طبقه صفرتا 10% با 70.46 هکتار (5.20%) تعلق داشت. نتایج نشان داد با استفاده از زمین آمار و سنجش از دور می توان پراکنش مکانی خشکیدگی بلوط ایرانی در منطقه موردمطالعه را در قالب نقشه ارایه داد و کانون خشکیدگی را شناسایی کرد.

    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، تغییرات مکانی، تصویر ماهواره ای RapidEye، زمین آمار، نقشه خشکیدگی
|
  • Ali Ashraf Sadreddini *, Hamed Sabzchi Dehkharghani, AmirHosein Nazemi, Abolfazl Majnooni Heris Pages 1-28

    Remote sensing techniques have been applied to estimate the spatiotemporal distribution of evapotranspiration as an alternative for field measuring methods. The objective of this study is to estimate the maximum daily demand of rain-fed wheat from green water sources in Ahar county using the SEBAL algorithm and MODIS images. First, the results from the SEBAL algorithm were evaluated by comparing them to the results from the Eagleman-Affholder method in rain-fed wheat fields and to the results from Fao-Penman- Monteith method in irrigated wheat fields and then the wheat maximum daily evapotranspiration values were calculated in the study area. MODIS surface reflectance and land surface temperature images were used to monitor the variation of normalized difference vegetation index during the wheat growth period, to map wheat areas and to estimate wheat evapotranspiration during the wheat booting stage until the wheat yellowing stage in 2010. After evaluating the SEBAL algorithm during the mentioned period, the maximum daily demand of rain-fed wheat from green water sources was estimated on the 17th of July 2019. By comparing the wheat evapotranspiration values from SEBAL and from computational methods, the average absolute error and correlation were calculated as 0.61 mm/day and 0.9 respectively. It was also found that the wheat highest evapotranspiration occurred when the vegetation index curve had reached its peak. In this time, the wheat maximum daily water demand from the green water resources throughout the county in 2019 was estimated almost equal to 0.93 million cubic meters.

    Keywords: evapotranspiration, MODIS images, SEBAL Algorithm, Rain-fed wheat, Ahar
  • Sedighe Abdollahi *, Alireza Ildoromi, Abdolrassoul Salmanmahini, Sima Fakheran Pages 29-47
    Determining and identifying homogeneous regions for ecosystem services supply is an effective and useful step in improving land management. Therefore, in this study, after quantifying and mapping ecosystem services, aesthetic value, recreational value, and noise pollution reduction, the K-Means clustering method was used to identify homogeneous areas of ecosystem service supply and homogeneous areas zoning was prepared in the GIS environment. To investigate the effective parameters on ecosystem services supply, the slope, altitude, population density, distance from access routes, distance from the river, percentage of available land uses and distance from the centre of the largest urban region were extracted for each homogeneous area or cluster. Based on the Davis-Bouldin validation index, the optimal number of clusters was 4. Cluster number two with the area of 686.27 Km2 was the largest, while cluster number one with the area of 119.75 Km2 was the smallest in the area. Investigation of environmental-social parameters showed that land use has the highest impact on ecosystem services supply. The results showed that there is a direct relationship between these parameters and ecosystem services supply in each cluster. Based on the results of this study, investigation of homogeneous areas of ecosystem services can be effective to improve land use planning and management.
    Keywords: Ecosystem Services, k-means clustering, Spatial zonning, Land management, Isfahan
  • Saeedeh Eskandari *, Sajad Ali Mahmoudi, Samira Zandifar Pages 48-71
    Regarding stop industrial forests exploitation in northern Iran, this study was conducted to determine the suitable areas for wood farming by Eucalyptus in Khuzestan province using Fuzzy AHP and GIS. The indices used were included four main indices, water resources, land use, climate and soil and 22 related sub-indices (Soil texture, soil depth, soil salinity, soil acidity, distance from the river, water volume, surface water salinity, groundwater depth, groundwater salinity, mean annual temperature, mean minimum annual temperature, mean maximum annual temperature, minimum absolute temperature, maximum absolute temperature, mean annual rainfall, mean annual relative humidity, mean annual wind speed, shrublands around the rivers, sandy hills, Jihad Nasr lands, empty lands around the Jihad Nasr channels, empty lands around the water resources). Maps of these factors were prepared using Google Earth satellite imagery (from summer of 2017 to 2019), ground sampling (September of 2019) and available data. Eucalyptus cultivation map in Khuzestan province was also prepared from Khuzestan Natural Resources Administration and ground sampling by GPS in September of 2019. The land use map was prepared by the digitization of land use/cover using Google Earth satellite imagery from summer of 2017 to 2019. Accuracy of land use map was evaluated by 60 ground control points. The weight of effective indices in Eucalyptus wood farming potential was calculated using Fuzzy AHP. For this purpose, 30 expert questionnaires (30 expert judgments) were distributed among the scientific and operating experts of wood farming to express the importance and priority of effective factors in wood farming. Then, the mean questionnaire was obtained and it was analysed by Chang triangular fuzzy extent analysis. Based on this method, the normal weights of the indices and sub-indices were calculated using Fuzzy AHP method. Using the linear weighted combination of effective sub-indices, maps of the main indices and then a map of Eucalyptus wood farming potential was prepared. Finally, the wood farming potential map was validated by Eucalyptus cultivation map and its accuracy was evaluated in identifying the suitable areas for Eucalyptus wood farming in Khuzestan province. The results showed that among the main indices, water resources and land use had the most importance in the determination of the prone lands for Eucalyptus farming in Khuzestan province based on the Fuzzy AHP. According to the results, 12.83% of the area had very good potential and 10.47% of the area had good potential for Eucalyptus farming.  The results of the accuracy assessment of wood farming potential map also showed that Fuzzy AHP with overall accuracy 82% had good accuracy in identification of the prone areas for wood farming in Khuzestan province.
    Keywords: Wood farming, Eucalyptus, Fuzzy analytic hierarchy process (FAHP), Geographical Information System (GIS), Khuzestan province
  • Mostafa Mahdavifard, Khalil Valizadeh Kamran *, Ehsan Atazadeh Pages 72-83

    The estuaries are one of the most important coastal natural resources. Chlorophyll-a (Chl-a) monitoring, which is the pigment of oceanic and coastal phytoplankton, can be measured and evaluated using new remote sensing technology. The presence of blue, green and red wavelengths in oceanic observation satellites has always paved the way for monitoring the color of the oceans. The aim of this study is used OC2 and OC3 bio-optical algorithms and Sentinel-2 MSI and Landsat-8 OLI satellite data in April 2019 to estimate chlorophyll-a concentration in the estuary Tiap area. Ground sampling data were carried out to correlate and evaluate the results. The results showed that the OC2 algorithm in Landsat-8 and Sentinel-2 satellites had the highest R Squared coefficient (R2) 0.91 and 0.64, respectively, and the Root mean square error (RMSe) of the satellite images were 0.13 and 0.33, respectively. These results indicate the high accuracy of the OC2 algorithm in the satellite images used and were selected as the most suitable algorithm for mapping chlorophyll-a concentration in the study area.

    Keywords: Chlorophyll-a, Sentinel-2, Landsat-8, remote sensing, Tiab Estuary
  • Hadi Zare Khormizi *, HamidReza Ghafarian Malamiri, Morad Mortaz Pages 84-103

    Remote sensing technique is one of the most effective tools for monitoring, studying and determining the cultivation area of agricultural and horticultural crops, especially on a large scale. Planners, managers, and farmers, with knowledge of the type and extent of crop cultivation, can adopt appropriate management and enforcement policies. The purpose of the present study was to evaluate the supervised classification ability to classify Landsat 8 and Sentinel-2A multi-band satellite imagery in determining the cultivated area and type of four varieties of Pistachio namely such as; Akbari, Kalle Ghuchi, Ahmad Aghaei and Fandooki in an orchard in the Yazd province. In the present study, the accuracy of four classification algorithms, namely: Parallelepiped classification, Minimum distance, Mahalanobis distance and Maximum likelihood, as well as the optimum time in the separation of pistachio cultivars, were investigated. According to the classification results of a Landsat-8 image, on June 12, 2018, the Maximum likelihood algorithm with a final accuracy and Kappa coefficient of 76.8% and 0.67% and Parallelepiped classification algorithm with the final and Kappa coefficients of 64.7 and 0.47, were of highest and lowest accuracy among others, respectively. Also, according to the results, the best time for the separation of Pistachio cultivars was in late June. The Kappa coefficient of maximum likelihood classification algorithm on June 22, July 23, August 24 and September 25 of 2018 were 0.67, 0.64, 0.63 and 0.63, respectively. The final accuracy and Kappa coefficient of maximum likelihood classification algorithm on the Sentinel-2A Satellite images on 12 June  2018, were 80% and 0.71, respectively. By applying the median filter with a 3×3 dimensional kernel window size on the classified image, the final accuracy and Kappa coefficient was increased to 82.6% and 0.75, respectively. The final accuracy and Kappa coefficient of classification and separation of Pistachio cultivars in Sentinel-2A images were higher than in Landsat-8 images. Overall, based on our results, the remote sensing classification techniques, as well as multi-spectral satellite imagery, are suitable for agricultural and horticultural mapping.

    Keywords: Supervised classification, Maximum likelihood algorithm, Pistachio cultivars, Kappa coefficient, remote sensing
  • Raziyeh Bagheri, Yousef Erfanifard * Pages 104-120

    Zagros arid woodlands are among the most important and valuable areas of Iran΄s natural resources that due to the dieback of trees in recent years, it seems necessary to manage and rehabilitate this vegetation. This research was aimed to study the spatial distribution map dieback of Persian oak trees (Quercus brantii Lindl), analyze and describe the spatial distribution using a combination of geostatistical techniques and remote sensing in Barm plain, Fars province. First, the RapidEye satellite image was classified into two categories of healthy and dried trees with the supervised classified algorithm including maximum likelihood. The overall accuracy and Kappa coefficients were 80% and 73%, respectively. The data were then collected in circular sample plots of 2000 m2 (with a radius of 25.24 m) based on a 300×300 meter network in a randomized manner. After preparing the point map, the percentage of drying of the classified image was determined by simple, ordinary, and universal Kriging  interpolation method, which were evaluated using three models: Exponential, spherical, Gaussian. After evaluating the data using the cross-evaluation results, the most accurate fitting was shown by the simple Kriging method with the exponential model (mean estimation error of 0.023). Dieback map was obtained with classes of zero to 10, 10-20, 20-30, 30-40 and more than 40%. The largest area was related to class 20% to 30% with 493.9 ha and the smallest area was for zero to 10%, with 70.46 ha. The present study showed that it is possible to obtain maps of the spatial distribution of Persian oak dieback and recognize the focal points using geostatistical techniques and remote sensing.

    Keywords: Persian oak, Spatial variation, RapidEye image, geostatistic, Decline map