فهرست مطالب

دانش پیشگیری و مدیریت بحران - سال دهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1399)

فصلنامه دانش پیشگیری و مدیریت بحران
سال دهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعیده اسدی*، علی شرقی صفحات 9-22
    زمینه و هدف

    رخداد سوانح منجر به تجربه آسیب و ضربه های روانی در جامعه کودکان می شود. به طور میانگین از هر 3 کودک دچار سانحه، یکی از آنها دچار علایم اختلال استرس پس از سانحه می گردد. بنابراین برنامه ریزی و مدیریت شرایط گذار از بحران به وضعیت عادی در مرحله اسکان موقت و اضطراری به عنوان نقطه شروع بازتوانی، از اهمیت زیادی برخوردار می گردد. تحقیق حاضر به مبحث مکان گزینی سرپناه اضطراری و موقت در طبیعت و فضای بازی و نقش آن بر تاب آوری روانی و کاهش استرس کودکان سانحه دیده زلزله 1396 کرمانشاه، می پردازد.

    روش

    به دلیل محدودیت های موجود در برقراری ارتباط کلامی با کودک از یک سو و از سوی دیگر اتمام بازه زمانی اسکان موقت و اضطراری در مورد پژوهش، در این تحقیق رویکرد کیفی با ابزار بیان تصویری عکس-روایت و مصاحبه بدون ساختار در حین فرآیند انجام تحقیق، برگزیده شد. فرآیند به صورت سلسله مراتبی و در سه مرحله اجرا گردید. جامعه آماری 35 کودک بین 5-11 سال از جامعه سانحه دیده کرمانشاه بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند. داده های تحقیق با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس و تحلیل عاملQ  ،کمی شده و نحله های فکری در ترجیحات کودکان برای برپایی سرپناه پس از سانحه استخراج شدند.  

    یافته ها

    بر اساس یافته ها، ترجیح تمامی کودکان مورد پژوهش در برپایی سرپناه، فضاهای بازی و سبز بود که دال بر شناخت و کشش درونی کودک به چنین فضاهایی است. در مرحله دوم، مشخص شد که اهمیت فضاهای تعریف شده مانند فضای سبز طراحی شده و فضای سبز و بازی طراحی شده در بین جامعه، بیش از فضاهای سبز طبیعی و فضای سبز و بازی طراحی نشده است. در جایگاه دوم، فضاهایی با امکان بازی در مقابل فضاهای فاقد چنین شرایطی وجود داشت. دلیل مکنون در این بخش، احساس امنیت در فضاهای تعریف شده و نیاز به بازی و فعالیت جسمی است. در مرحله سوم تحقیق مشخص شد که اهمیت ارتباط با همسالان و روابط اجتماعی می تواند بر اولویت فضاهای فاقد اهمیت در مرحله قبل بیافزاید و بر نقش پررنگ ارتباط و حمایت اجتماعی در بازتوانی روانی کودکان صحه گذارد.

    نتیجه گیری

    بر طبق نتایج، در بین جامعه کودکان سانحه دیده کرمانشاه، اولویت مکان گزینی سرپناه پس از سانحه در فضاهای بازی و سبز با امکان بازی، بهبود عملکرد شناختی، فعالیت جسمی و احساس امنیت می باشد. بنابراین بر طبق چارچوب مفهومی تحقیق، سلامت روانی و تاب آوری به دنبال تجربه سانحه برای کودکان در فضاها با چنین قابلیت هایی حاصل خواهد شد.

    کلیدواژگان: فضای سبز، فضای بازی، مکان گزینی سرپناه، کودکان سانحه دیده، تاب آوری روانی
  • حسین ظفری، جلیل زربین* صفحات 23-37
    زمینه و هدف

    مهمترین گام در مدیریت یک بحران، شناخت درست، دقیق و عالمانه از مخاطرات و تهدیدات بالقوه ای است که احتمال رخ دادن آنها وجود دارد. به طور عقلانی توزیع منابع محدود، در میان انبوهی از مخاطرات و تهدیدات، نه مقدور است و نه ممکن؛ فلذا لازم است تا از طریق یک منطق و مدل عقلایی، اولا مخاطرات و تهدیدات هر منطقه شناسایی و سپس اولویت بندی شود تا سیستم مدیریت بحران، خود را برای مواجهه هوشمندانه با آنها آماده نماید. در این میان یکی از روش های مرسوم و تجربه شده، مدل ماتریس ریسک است که در منطق برنامه ریزی اقتضایی مورد استفاده قرار می گیرد. از سوی دیگر، از آنجاکه منطقه عسلویه از جمله مناطق بسیار مهم و راهبردی به شمار می رود و بروز هرگونه بحرانی در این منطقه، ممکن است خسارات غیرقابل جبرانی را به همراه داشته باشد، به همین دلیل لازم است تا مخاطرات و تهدیدات بالقوه منطقه شناسایی شوند. در این تحقیق سعی شده است تا با رویکرد مدیریت اقتضایی، مخاطرات و تهدیدات منطقه عسلویه شناسایی و اولویت بندی شود.

    روش

    روش بکارگرفته شده در این مقاله، ترکیبی از شیوه های کمی و کیفی است. در روش کیفی از طریق مصاحبه، عمده تهدیدات و مخاطرات بالقوه شناسایی شده و سپس با استفاده از پرسشنامه طراحی شده، شدت اثرگذاری آن مخاطره یا تهدید، از همه مدیران ستادی شاغل در منطقه عسلویه مورد سوال قرار گرفته است که 31 نفر از آنان پاسخ داده اند. همچنین به منظور صحت سنجی، مجددا خروجی کار به تایید 2 نفر از مسیولان ارشد منطقه که در دسترس محققین قرار داشتند، رسید. در پایان نیز بر اساس مدل ماتریس ریسک، جایگاه و اهمیت هریک از تهدیدات احصاء شده در این ماتریس نشان داده شده است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق حکایت از آن دارد که از 21 مخاطره شناسایی شده، 4 مخاطره بمب گذاری، سونامی، حمله هوایی و انفجارات زنجیره ای در صورت رخداد، تاثیرگذاری شان در حد فاجعه خواهد بود؛ همچنین تنها مخاطره ای که در حد بحران تاثیرگذار خواهد بود، حملات ویروس های اینترنتی است. جمع بندی نظرات کارشناسان حاکی از آن است که 8 مخاطره در سطح شدید و بقیه در سطح تاثیرگذاری محدود برآورد شدند. نکته قابل توجه آنکه از نظر کارشناسان، هیچ مخاطره ای با سطح تاثیرگذاری جزیی شناسایی نشده است.

    نتیجه گیری

    نتیجه گیری نشان از آن دارد که انفجارات زنجیره ای و بمب گذاری ها، بیشترین میزان خرابی و خسارت را خواهند داشت. اگرچه نظرات کارشناسان بر این نکته تاکید دارد که احتمال بروز چنین رخدادهایی بالا نمی باشد. از سوی دیگر آلودگی هوا و نیز آتش سوزی های انسان ساخت، احتمال رخدادشان بالاست و شدت تاثیرگذاری شان زیاد است.

    کلیدواژگان: مخاطره، تهدید، عسلویه، مدیریت بحران، ماتریس ریسک
  • حمزه امین طهماسبی*، علی خورشیدپور نوبندگانی، محمد امجدی پور صفحات 38-48
    پیش زمینه و هدف

    در احداث زیرساخت های مهم شهری، رعایت اصول پدافند غیرعامل جهت حفظ ایمنی و کاهش آسیب پذیری در شرایط بحرانی بسیار اهمیت دارد. در این پژوهش زیرساخت های حیاتی شناسایی و رتبه بندی گردید که در پی آن تاثیرگذارترین و تاثیرپذیرترین زیرساخت ها مشخص شد تا مدیریت موفق در پدافند غیرعامل میسر شود.

    روش

    در این پژوهش به ارزیابی و رتبه بندی زیرساخت های شهری نسبت به یکدیگر پرداخته شده است. استان گیلان به عنوان مورد مطالعه انتخاب و در ابتدا 32 زیرساخت شهری شناسایی و معرفی شد. سپس با استفاده از روش فریدمن، زیرساخت های غیرمهم حذف گردید. درنهایت تاثیرگذاری و تاثیرپذیری 23 زیرساخت باقی مانده با تکنیک دیمتل فازی سنجیده شد.

    یافته ها

    زیرساخت نیروگاه برق در بین سایر زیرساخت ها، بیشترین تاثیرگذاری و زیرساخت خطوط انتقال و ایستگاه های تقویت فشار کمترین تاثیرگذاری را دارد. همین طور زیرساخت فرودگاه های واقع در محدوده شهرها بیشترین تاثیرپذیری و زیرساخت کابل کشی های هوایی و زمینی کمترین تاثیرپذیری را دارند.

    نتیجه گیری

     زیرساخت نیروگاه های برق، تاثیرگذارترین زیرساخت است که به خاطر زمان بر بودن ترمیم و هزینه بالای ترمیم آن با آسیب در مواقع بحران و همچنین به سبب لازم بودن آن برای سایر زیرساخت ها، باید طبق اصول پدافندی ساخته شوند و یا مورد مهندسی مجدد قرار گیرند.

    کلیدواژگان: ارزیابی و رتبه بندی زیرساخت ها، پدافند غیرعامل، زیرساخت های شهری، دیمتل فازی
  • افشین کلانتری*، حامد روحبخش، امیررضا طاهریان صفحات 49-58
    زمینه و هدف

    منحنی های شکنندگی و آسیب پذیری لرزه ای ابزار مهمی در بررسی قابلیت اطمینان لرزه ای ساختمان ها می باشد و کاربرد گسترده ای در مطالعات ریسک لرزه ای شهر ها دارد. تاکنون مطالعات جامعی در زمینه ارزیابی شکنندگی لرزه ای ساختمان های بتنی سازگار با آیین نامه در ایران انجام نشده است. انجام چنین مطالعاتی برای ارزیابی کفایت آیین نامه های طراحی لرزه ای ساختمان ها ضروری است.

    روش

    در این مقاله با طراحی ساختمان های بتن آرمه با سیستم باربر جانبی با 4، 8 و 15 طبقه، بر اساس سه ویرایش آخر استاندارد 2800 ایران، توابع شکنندگی لرزه ای برای نتایج طراحی برای 9 حالت مختلف ارایه خواهد شد. به این منظور پس از طراحی سازه های تعریف شده مطابق مبانی استاندارد 2800 ایران و مبحث 9 مقررات ملی ساختمان، یک قاب مبنا از هر حالت در نرم افزار المان محدود OpenSEES مدل سازی شد. از 22 شتاب نگاشت مرجع برای تحلیل تاریخچه زمانی غیرخطی فزاینده استفاده شد. معیار بیشینه جابجایی نسبی طبقات برای دو حالت حدی ایمنی جانی و آستانه فروریزش، مطابق نشریه شماره 361 سازمان برنامه و بودجه در ارزیابی تحلیل های غیرخطی فزاینده مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

     با استفاده از تحلیل آماری نتایج تحلیل های غیرخطی فزاینده مقادیر شتاب میانه شکنندگی و انحراف معیار برای دو حالت حدی مورد نظر، برای هر کدام از مدل های مورد بررسی به دست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده کاهش شکنندگی لرزه ای ساختمان های قاب خمشی بتنی طراحی شده با ویرایش های جدید تر استاندارد 2800 می باشد.

    کلیدواژگان: ساختمان های بتن آرمه قاب خمشی، ساختمان های سازگار با آیین نامه، تحلیل دینامیکی فزاینده، شکنندگی لرزه ای
  • خدیجه کریمی*، علی اکبر تقی لو صفحات 59-73
    زمینه و هدف

    با افزایش بلایای طبیعی جوامع مختلف، پیوسته به دنبال کشف و ابداع راه حل هایی بوده و هستند تا بتوانند آسیب‍های ناشی از حوادث غیر مترقبه را به گونه‍ای کنترل نموده و یا به حداقل رسانند و در واقع بحران‍ها را مدیریت نمایند. در چند دهه گذشته ضرورت مشارکت اجتماعی برای کاهش بحرانها در قالب مدیریت اجتماع محور در برابر بلایا، در حال رشد است. لذا این مقاله با هدف ارزیابی مدل اجتماع محور به بررسی ضرورت و جنبه های آن می پردازد.

    روش

    این تحقیق با توجه به واکاوی مدیریت بحران اجتماع محور، به لحاظ ماهیت از نوع بنیادی- نظری است. در این تحقیق برای گردآوری داده ها و اطلاعات از روش های اسنادی و کتابخانه ای استفاده می گردد. با توجه به ماهیت و هدف تحقیق و با استفاده از روش اسنادی و کتابخانه ای در این مقاله، به توصیف و تحلیل مفهومی داده های به دست آمده پرداخته ایم.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان می دهد که رویکرد اجتماع محور، کاستی های رویکرد بالا به پایین را که در نشان ‍دادن نیازهای محلی به دلیل غفلت از منابع بومی و ظرفیت ها شکست خورده است، ندارد و به دنبال کاهش آسیب پذیری مردم، اصلاح برنامه ریزی و مدیریت بحران است.

    نتیجه گیری

    بررسی صورت گرفته نشان می دهد توانایی کشورها در رویارویی با خطرات، ارتباط زیادی به سیاست مدیریت بحران دارند. به منظور بهبود امور اقتصادی، اجتماعی و کاهش نابرابری های موجود در جامعه، توسعه روحیه همکاری و ایجاد انگیزه مشارکت در بین مردم، یکی از راه های روشن تشخیص داده شده است.

    کلیدواژگان: بحران، مدیریت اجتماع محور، توسعه پایدار، آسیب پذیری
  • کاظم نوجوان، امیر برزگری، میلاد محمدیان* صفحات 74-90
    زمینه و هدف

    سالانه پژوهش های زیادی در رابطه با تحلیل خطر لرزه ای با استفاده از روش احتمالی در تمامی نقاط جهان و ایران انجام می شود که معمولا در فرضیات اولیه تحلیل و یا نرم افزار مورداستفاده، متفاوت هستند. از سوی دیگر، هرساله مقالات فراوانی حاوی روش های جدید پهنه بندی خطر زلزله ارایه می شود که البته تاکنون بررسی های مذکور به محاسبه نقشه های پهنه بندی خطر ز لزله، برای تمام مناطق ایران نپرداخته است. از این روی، شناخت روش های به روزی که بتوان بر اساس راهکارهای ارایه شده در این منابع نقشه های خطر لرزه ای را برای کشور ایران به روز کرد، ضروری است.

    روش

     با بررسی چندین استاندارد ملی و بین المللی (ASCE 07 UBC-97, API650, IBC, ، 038) معتبر در سطح ایران و جهان به مقایسه آنها پرداخته و نتایج حاصل از برآورد تحلیل خطر و پارامترهای مربوط در هریک از این منابع، مورد مقایسه قرار خواهد گرفت. بنابراین با اجرای تحلیل خطر بر روی ساختگاهی مشخص به نقاط قوت و ضعف هر استاندارد با جمع آوری داده های مربوط به لرزه خیزی سایت 2 پارس جنوبی، نتایج با یکدیگر مقایسه شده اند. از این رو برای اجرای این امر، پیش نیازها شامل مرور وضعیت لرزه خیزی و پراکندگی زمین لرزه های گستره طرح، شرایط تکتونیکی و گسل های فعال ساختگاه، جمع آوری و توسعه یک بانک داده یکپارچه و جامع از چشمه های لرزه ای منطقه مورد مطالعه، تعیین سازوکار گسل ها، هندسه پهنه های لرزه زا، طول گسیختگی و حداکثر زلزله منتسب به هر چشمه است.

    یافته ها

     با استفاده از نقشه های زمین شناسی و توپوگرافی، اطلاعات موجود در خصوص لرزه خیزی منطقه، جمع آوری گردید و بازدیدهای صحرایی در گستره طرح تا شعاع تقریبی 200 کیلومتر در چندین مسیر انتخابی صورت گرفت. در طی بازدیدهای صحرایی، گسل های موجود در منطقه شناسایی و مشخصات آنها تعیین شده و بر اساس نقشه گسل ها و لرزه خیزی گستره مورد مطالعه ساختگاه، پارامترهای لرزه خیزی و تحلیل خطر زمین لرزه به روش احتمالی محاسبه و بیشینه شتاب جنبش نیرومند زمین و طیف پاسخ طراحی برای سطوح مختلف لرزه ای بر طبق دستورات هریک از استانداردها تعیین شده است.

    نتیجه گیری

    برآورد زلزله در ASCE7-5 & 10، IBC، API650 برای دوره بازگشت 2475 سال است (احتمال فروریزش یکنواخت با این فرض که هیچ گونه عدم قطعیتی در ظرفیت فروریزش یک سازه وجود نداشته باشد)، اما در ASCE7-10 چون برآورد زلزله بر اساس مفهوم ریسک محوری است (در حقیقت عدم قطعیت در ظرفیت فروریزش وجود دارد)، منجر به طراحی سازه های با خطر یکسان فروریزش می شود. طیف طرح این استاندارد تحت تاثیر انتگرال ریسک (ادغام منحنی خطر با منحنی شکنندگی)، متفاوت از طیف با احتمال فراگذشت 2% در 50 سال است. بنابراین استانداردASCE7 به دلیل استفاده از مفهوم جدید در ارتباط با برآورد زلزله نسبت به سایر استانداردها، از برتری نسبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: تحلیل خطر زلزله، استاندارد IBC، استاندارد ASCE7، استاندارد UBC97، استاندارد API650، لرزه خیزی
  • ناصر حسن پور کازرونی*، سید محمدحسین علویان، فرشاد طهماسبی زاده صفحات 91-103
    زمینه و هدف

    تهران به عنوان پایتخت استراتژیک و مرکز تجمع مراکز سیاسی و اداری ایران، در طول تاریخ بارها در معرض زلزله قرار گرفته است. در جهت کاهش اثرات خطر زلزله، بهره گیری از تمامی ظرفیت های موجود برای پیش بینی اماکن تخلیه و اسکان اضطراری در شرایط بحران زلزله الزامی است. یکی از ظرفیت هایی که تا کنون در اسکان جمعی به آن توجهی نشده است، بناهای عمومی و دولتی است. لذا این پژوهش درصدد است تا ظرفیت و امکان بالقوه موجود در بناهای عمومی و دولتی شهر تهران به لحاظ پهنه بندی جهت استفاده به عنوان مکانی برای اسکان آسیب دیدگان زلزله، شناسایی نماید. هدف پژوهش تحلیل میزان قابلیت و تناسب کاربرد بناهای دولتی و عمومی به عنوان مرکز اسکان جمع از لحاظ پهنه بندی به هنگام بحران زلزله است.

    روش

    پژوهش بر اساس هدف کاربردی و روشی از نوع توصیفی- تحلیلی است. در گردآوری اطلااعات از روش اسنادی و کتابخانه ای و آرشیوهای داده های مکانی سازمان ها در سال 1398 استفاده شده است. در تجزیه و تحلیل داده ها از روش های تحلیل فضایی در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی، شاخص های استاندارد سازی فضایی، تحلیل های تطبیق فضایی و مدل  تحلیل سلسله مراتبی استفاده شده است.

    یافته ها

    شاخص های مکان یابی بناهای عمومی و دولتی چند منظوره با قابلیت کارکرد مرکز اسکان جمعی در شرایط بحران زلزله، شناسایی و وزن دهی شده اند. براین اساس، نقشه های تعیین مطلوبیت موقعیت مکانی بناهای عمومی و دولتی در منطقه 5 شهرداری تهران تهیه و بناهای عمومی و دولتی که در زمان وقوع زلزله قابلیت استفاده در جهت اسکان غیر رسمی را دارند، شناسایی و ارایه شده اند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد که بناهای آموزشی، فرهنگی، مذهبی، ورزشی، پارکینگ طبقاتی و اقامتی به ترتیب دارای بیشترین فراوانی برای تغییر کاربری به مرکز اسکان جمعی در منطقه 5 شهرداری تهران در زمان وقوع زلزله می باشند.

    کلیدواژگان: بناهای عمومی و دولتی، مرکز اسکان جمعی، تحلیل فضایی، مدیریت بحران
|
  • Saeedeh Asadi*, Ali Sharghi Pages 9-22
    Background and objectives

    disasters lead to the experience of trauma in the children. On average, one in three children with trauma, one of them has symptoms of post-traumatic stress disorder. Therefore, planning and managing the transition from crisis to normal conditions during the temporary and emergency sheltering phase is important as a starting point for recovery. The present study deals with the location of emergency and temporary shelter in green spaces and playground and its role on psychological resilience and stress reduction in children of  the 1396 Kermanshah earthquake.

    Method

    Due to the limitations of verbal communication with the child on the one hand and completion of temporary and emergency accommodation time, on the other hand, the present study selected a qualitative approach using photo-novella visual expression and unstructured interviewing during the research process. The process executed in a hierarchical manner in three stages. The statistical population consisted of 35 children from Kermanshah community aged 5-11 years and were selected purposefully. Research data were quantified using SPSS software and Q factor analysis, and brainstorming on children's preferences for post-disaster shelter locations was extracted.

    Findings

    According to the findings, the preferences of all the children in the study were locating shelters in green spaces and playground, which indicates the child's intrinsic cognition and attraction to such spaces. Secondly, it was found that the importances of defined spaces such as designed landscapes and designed landscapes and playground, within the community, were more than natural landscapes and undefined landscapes and playgrounds. In the second place there were spaces with the possibility of playing against those without. The reasons for this, are the sense of security in defined spaces and the need for physical activity and play. In the third phase of the study, it was found that the importance of peer communication and social relationships can increase the priority of undefined spaces in the previous stage and confirm the strong role of social support and communication in the mental recovery of children.

    Conclusion

    According to the results, among the Kermanshah Disaster affected children, the priority is locating post-disaser shelter in playgrounds and green spaces with the possibility of play, improved cognitive performance, physical activity and a sense of security. Therefore, according to the conceptual framework of research, mental health and resilience will result from experiencing spaces with such capabilities.

    Keywords: green spaces, playground, shelter location, disaster affected children, mental resilience
  • Hossein Zafari, Jalil Zarbin* Pages 23-37
    Background and objective

    The most important step in disaster management is recognizing the correct, accurate and wise of the potential risks and threats that may occur. Rationally, the distribution of limited resources among a lot of hazards and threats is neither feasible nor possible; therefore, at the first the hazards and threats of each region should be identify and prioritize through a rational model, so that the disaster management system, Prepares itself for clever encounters. In this context, one of the most commonly used methods is the risk matrix model that used in contingency planning logic. Since the Assaluyeh is considered as one of the very important and strategic regions, and the occurrence of any disaster in this region may have irreparable damage, so that, it is necessary to identify the potential hazards and threats of the region. In this research, we have tried to identify and prioritize the hazards and threats of the Assaluyeh area by contingency planning.

    Method

    the method used in this paper is a combination of quantitative and qualitative methods. In qualitative method, major threats and potential hazards were identified through interviews and then, using the designed questionnaire, the severity of the hazard or threat was inquired from All of the managers of the administrative district of Assaluyeh have been questioned that 31 of them responded. Also for verification, the work output again confirmed two of the senior regional officials in the area who were available to researchers. Finally, based on the risk matrix model, the priority and significance of each of the threats are shown.

    Finding

    The findings of the study suggest that out of the 21 identified, 4 would be catastrophic, including bombings, tsunamis, air strikes, and chain explosions. Also, the only risks that will be affected by the crisis are Internet virus attacks. Summing up the experts' opinions, eight risks were estimated at the severe level and the rest at the limited impact level. It is noteworthy that, to the experts, no hazards with a minor impact level have been identified.

    Conclusion

    Conclusions indicate that chain explosions and bombings will have the highest amount of damage and damage, although expert opinion emphasizes that such incidents are not likely to occur. On the other hand, air pollution and man-made fires are both highly probable and highly effective.

    Keywords: hazard, Threat, Assaluyeh, Crisis Management, Risk Matrix
  • Hamzeh Amin-Tahmasbi*, Ali Khorshidpour, Mohammad Amjadipour Pages 38-48
    Research objectives

    In construction of main urban infrastructures, observing the principles of passive defense in order to maintain safety and reduce vulnerabilities in critical situations is very important. In this study, critical infrastructures were identified and ranked. Finally, the most effective and impressible infrastructures for successful management in non-operating defense were identified.

    Method

    In this study, urban infrastructures evaluated and ranked in relation to each other. Initially, 32 urban infrastructures were identified and introduced in the case study of Guilan province. Then, using the Friedman method, unimportant infrastructure was removed.Finally, most effective and impressible infrastructures of the remaining 23 infrastructures were measured by fuzzy DEMTEL technique.

    Finding

    The infrastructure of the power plant has the least influense on other infrastructures, and the infrastructure of transmission lines and pressure boosting stations has the least influense. Also, airports within urban areas recive the most impact and air and ground cabling infrastructure recive the least impact from others.

    Conclusion

    Power plant infrastructure is the most effective infrastructure that needs to be rebuilt or re-engineered according to the principles of passive defense due to the time it takes to repair and the high cost of repairing it in times of crisis as well as it is need for other infrastructures.

    Keywords: Evaluation, rating of infrastructure, passive defense, urban infrastructure, fuzzy DEMATEL
  • Afshin Kalantari*, Hamed Roohbakhsh, AmirReza Taherian Pages 49-58
    Background and objective

    Developing fragility and vulnerability functions are important tools in seismic reliability assessment of buildings and are widely used in regional seismic risk studies. To date sufficient studies for developing analytical fragility functions for Iranian code-conforming buildings have not been carried out. Performing such studies are necessary to assess the adequacy of Iranian seismic design codes. 

    Method

    In this paper, by designing 4, 8 and 15 storey concrete reinforced concrete buildings based on the latest three editions of Iranian Standard 2800, seismic fragility functions will be estimated for the 9 different design results. For this purpose, after designing the structures defined in accordance with the procedures in Iranian Standard 2800 and the National Building Code, Chapter 9, a nonlinear model of each case was developed in the OpenSEES finite element software. Nonlinear material properties as well as P-Δ effects were considered in the models. Twenty-two reference ground motion records were used to perform the incremental dynamic analyses. The relative performance criteria according to publication No. 361 of the Planning and Budget Organization of Iran were employed in the evaluation of the results of nonlinear analyses.

    Findings

    The results were applied in statistical analysis to estimate the seismic fragility functions and corresponding parameters.

    Conclusion

    The results show the trend of change in the seismic fragility for the frames with different height and conforming different editions of the Standard No. 2800.

    Keywords: RC Moment Resisting Frames, Code Conforming Buildings, Incremental Dynamic Analysis, Seismic Fragility
  • Khadijeh Karimi*, Aliakbar Tagilo Pages 59-73
    Background and Purpose

    With the rise of natural disasters, different societies have continually sought to discover solutions to control or minimize the damage caused by unexpected events and to actually manage disasters. In the past few decades, the need for social participation to reduce disasters has increased. The community-based disaster  risk management framework is growing. Therefore, this paper aims to evaluate the necessity and its aspects in order to evaluate the community-based model.

    Method

    The method, according to the analysis of community-based disaster risk management, is theoretical study based on library documents, and then the collected data were analyzed and described.

    Findings

    The research findings suggest that the community-based approach does not address the top-down approach deficiencies that have failed to address local needs due to neglect of indigenous resources and responsibilities, and seek to reduce people's vulnerability and improve planning and disaster management.

    Conclusion

    The survey shows that countries' ability to deal with risks depends heavily on disaster management policy. In order to improve social and economic affairs and reduce inequalities in society, developing a spirit of cooperation and motivating people to participate is one of the clear ways.

    Keywords: Disaster, Community-Based Management, Sustainable Development, Vulnerability
  • Kazem Nojwan, Amir Barzegari, Milad Mohammadian* Pages 74-90
    Background and objective

    numerous seismic hazard analysis studies are conducted annually using probabilistic methods throughout the world and Iran, which are usually different from the initial assumptions of analysis or software used. On the other hand, many researches are presented every year about new methods of earthquake hazard zoning, but so far these studies have not computed earthquake hazard zoning maps for all regions of Iran. Therefore, it is essential to know the modern methods of seismic hazard maps for Iran based on the strategies presented in these sources.

    Method

    By comparing several national and international standards (ASCE 07 ,UBC-97, API650, IBC, and 038) comparable across Iran and the world, we compare the results of hazard analysis and related parameters in each of these sources. The results were compared with each other, by performing a hazard analysis on a specific site to the strengths and weaknesses of each standard by collecting seismic data from Site 2 of South Pars; Therefore, the basic prerequisites for doing so include reviewing the seismic status and distribution of projected earthquakes, tectonic conditions,active faults at the site, collecting,developing an integrated and comprehensive database of seismic sources within the study area, fault length mechanisms, geometry the maximum disruption and earthquake attributable to each source is.

    Findings

    Using geological and topographic maps, information about seismicity of the area was collected and field visits were carried out in several selected paths in the design range up to approximately 200 km. During field visits, faults in the area were identified and their characteristics determined based on fault maps, seismicity of the study site, seismic parameters and seismic hazard analysis using probabilistic method, maximum acceleration of the strong earth movement and design response spectrum for the surface designated.

    Conclusion

    The earthquake estimation in ASCE7-5 & 10, IBC, API650 for the return period is 2475 years(Probability of uniform collapse assuming that there is no uncertainty in the collapsing capacity of a structure), but in ASCE7-10 since earthquake estimation is based on the risk concept that leading to the design of structures at risk of collapse is the same(In fact, there is uncertainty in collapsing capacity). The design spectrum of this standard is affected by the risk integral (integration of the hazard curve with the fragility curve), different from the spectrum 2% probability of Exceedance in 50 years, so ASCE7 has a relative advantage over using the new concept in earthquake estimation than other standards.

    Keywords: earthquake hazard Analysis, IBC standard, ASCE7 standard, UBC97 standard, API650 standard, Seismicity
  • Naser Hassanpour Kazerouni*, Seyyed Mohammad Alavian, Farshad Tahmasebizadeh Pages 91-103
    background and objective

    As a strategic capital and a hub for the national and international political and administrative buildings, Tehran has constantly been exposed to earthquakes in history. In order to reduce the risks contributed by the earthquake, it is essential to utilize all available potentials to predict evacuation and emergency accommodation during the hazard. To this end, a potential disregarded for the post-earthquake mass settlement is public and governmental buildings. Thus, this study aims to study the potential of the very buildings in Tehran, in terms of zoning for use as a place for temporary settlement of earthquake victims. Therefore, the objective of the study is to analyze the feasibility and appropriateness of using public and administrative buildings as a resettlement center after an earthquake crisis. In terms of the nature of the purpose, the research is of applicable type and in terms of method nature, it is of descriptive-case and analytical type.

    Method

    To collect data, such methods as documentation, library, and spatial data archives have been used. To analyze data, some other methods like spatial analysis methods in GIS, spatial standardization indices, spatial matching analysis, and AHP model have been used.

    Findings

    site selection indexes of multi-purpose use public buildings with community shelter function in earthquake crisis have been identifying and weighting. Accordingly, maps of the Proportion and Prioritization of public buildings in District 5 of the Tehran Municipality have been prepared. So, the very public buildings that can be used as informal resettlement during the earthquake were identified and offered.

    Conclusion

    Based on the findings, such buildings as educational, cultural, religious, sports, multistory parking, and residential hotels have the most potential to change use in the 5th district of Tehran municipality during the earthquake crisis.

    Keywords: Public, Governmental Buildings, Community Shelter, Spatial Analysis, Crisis Management