فهرست مطالب

نشریه تعالی مشاوره و روان درمانی
پیاپی 18 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مینا آذرنیک*، اصغر آقایی صفحات 4-14
    مقدمه

    روابط زناشویی جز مولفه های اساسی در تضمین سلامت روان شناختی اعضا و زوجین می باشد. بنابراین شناسایی متغیرهای موثر بر داشتن کیفیت مناسب در اینگونه روابط امری لازم و ضروری خواهد بود. لذا هدف از پژوهش حاضر، پیش بینی کیفیت روابط زناشویی زوجین شهر اصفهان براساس مولفه های هوش معنوی(زندگی معنوی و اتکاء به هسته درونی) می باشد.

    روش

    در یک مطالعه همبستگی از نوع پیش بینی براساس نظر دکتر دلاور(1393) متناسب با هر متغیر تعداد 15 نفر کفایت می کند که جهت افزایش اعتبار بیرونی تعداد 50 زوج به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه های هوش معنوی عبداله زاده و همکاران (1387) و کیفیت روابط زناشویی باسبی و همکاران (1995) بود.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد بین هوش معنوی و زیرمقیاس های آن (درک و ارتباط با سرچشمه هستی و زندگی معنوی یا اتکا به هسته درونی) با کیفیت روابط زناشویی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (01/0>P) یافته های تحلیل رگرسیون نبز نشان داد ابعاد هوش معنوی(زندگی معنوی و اتکاء به هسته درونی) به صورت مثبت کیفیت روابط زناشویی را پیش بینی می کنند (01/0> P).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج بدست آمده به نظر می رسد که باید در آموزش های پیش از ازدواج به مولفه های اساسی در ایجاد روابط زناشویی مناسب و با کیفیت توجهی خاص مبذول نمود.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، کیفیت روابط زناشویی، زوجین شهر اصفهان
  • سید علی دربانی*، فاطمه مالکی، مهدی رستمی، آزیتا کشاورز صفحات 15-32
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مشاوره گروهی به شیوه عقلانی-عاطفی- رفتاری آلبرت الیس بر خودکارآمدی و سازگاری اجتماعی و عاطفی دانشجویان ساکن در خوابگاه انجام شده است.

    روش

    مطالعه ی حاضر از نوع نیمه تجربی، با گروه آزمایش و کنترل و پیش آزمون و پس آزمون می باشد. جامعه ی آماری را کلیه ی دانشجویان پسر خوابگاهی دانشگاه شهید بهشتی تشکیل می دهند که  جهت ارزیابی از وضعیت خودکارآمدی و سازگاری اجتماعی و عاطفی دانشجویان از پرسشنامه خودکارآمدیعمومی شرر (1982) و پرسشنامه سازگاری بل (1961) بروی کلیه دانشجویان ساکن در خوابگاه کوی پسران برگزار شد. بعد از استخراج نتایج آزمون ها ، جهت تعیین گروه آزمایشی و گواه به ترتیب در آزمون خودکارآمدی افرادی که نتایج پایینی کسب کرده بودند و در آزمون سازگاری اجتماعی و عاطفی افرادی که نتایج ضعیفی را کسب نموده بودند مشخص شدند. سپس به روش تصادفی ساده  30  نفر از میان این افراد تعیین و  در دو گروه  پانزده نفری آزمایشی و گواه بطور تصادفی تقسیم بندی شدند.گروه آزمایشی به مدت 8  جلسه،90 دقیقه و یک بار در هفته برنامه مشاوره گروهی به شیوه عقلانی- عاطفی- رفتاری را تجربه کردند. پس از اتمام جلسات مشاوره گروهی هر دو گروه، مورد آزمایش مجددا با پرسشنامه های یاد شده قرار گرفتند. داده های حاصل از این پژوهش با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره (مانکوا) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج  پژوهش نشان داد که مشاوره گروهی به شیوه عقلانی- عاطفی- رفتاری  الیس، موجب  بهبود خودکارآمدی و سازگاری اجتماعی و عاطفی در دانشجویان  می گردد.

    کلیدواژگان: شیوه عقلانی- عاطفی- رفتاری، خودکارآمدی، سازگاری اجتماعی و عاطفی، دانشجویان پسر
  • ناهید قنبری، سحر محمدی صفحات 33-44
    هدف

    از این پژوهش، مقایسه کارآیی مربیان مهدکودک های مونته سوری با مهدکودک های عادی شهر تهران  بوده است.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی - مقایسه ای است. جامعه مورد مطالعه شامل همه مربیان مراکز پیش دبستانی شهر تهران که با روش مونته سوری آموزش می دهند (37 مربی) و 74 مربی شاغل در مهدکودک های با روش آموزش عادی که بطور تصادفی از مناطق 22 گانه شهر تهران انتخاب شدند، می باشد. از روش برگزاری آزمون بسته پاسخ برای سنجش اطلاعات لازم جهت مقایسه کارآیی مربیان شاغل در مهدکودک های مونته سوری و عادی در چهار بعد تساوی، همسویی، سرعت در کار و استفاده از ابزار و تجهیزات استفاده شد. جهت جمع آوری داده ها از یک پرسشنامه استاندارد استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی (فراوانی، درصد و نمودار) و شاخص های آمار استنباطی (آزمون آماری من ویتنی) استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج پژوهش بیانگر این مطلب است که کارآیی کل مربیان شرکت کننده در این آزمون (111 مربی)، 5/22 در حد متوسط و 5/77 درصد دارای کارآیی خیلی خوب بودند. کارآیی کل مربیان مهدهای عادی شرکت کننده در این آزمون (74 مربی)، 8/33 در حد متوسط و 2/66 درصد دارای کارآیی خیلی خوب حاصل شد. این در حالی است که کارآیی کل مربیان مراکز مونته سوری شرکت کننده در این آزمون (37 مربی)، 100 درصد دارای کارآیی خیلی خوب بودند.

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان نتیجه گرفت که کارآیی مربیان مهد کودک های مونته سوری بالاتر از مربیان مهدهای عادی می باشد.

    کلیدواژگان: کارآیی مربیان، مهدکودک مونته سوری، مهدکودک عادی
  • فریبا دلبرنسب، سید محمود میرزمانی بافقی*، حمیدرضا وطن خواه صفحات 45-59
    هدف

    پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش گروه درمانی مبتنی بر شناختی- رفتاری بر راهبردهای مقابله ای افراد دارای اختلال اضطرابی بود.

    روش

    این پژوهش از نوع آزمایشی است و در قالب یک طرح پیش آزمون - پس آزمون همراه با گروه کنترل انجام شده است. بدین منظور  20 نفر از افرادی که تشخیص اختلال اضطرابی را داشتند به صورت تصادفی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند و به صورت تصادفی در 2 گروه آزمایش (10 نفر) و گروه کنترل (10 نفر) گماشته شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه راهبردهای مقابله ای اندلر و پارکر استفاده شد که در هر دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون توسط آزمودنی ها تکمیل گردید. مداخله شناختی- رفتاری به مدت 11 جلسه برای گروه آزمایش برگزار گردید ولی گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکرد. داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین نمرات گروه آزمایش در راهبردهای مساله مدار نسبت به گروه کنترل افزایش معنی دار و در راهبردهای هیجان مدار و اجتنابی کاهش معنی داری داشته است.

    نتیجه گیری

    بنابراین براساس یافته ها گروه درمانی شناختی رفتاری بر راهبردهای مقابله ای (مساله مدار، هیجان مدار و اجتنابی) تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: شناختی- رفتاری، گروه درمانی، راهبرد مساله مدار، راهبرد هیجان مدار، راهبرد اجتنابی
  • زهرا غلامی حیدرابادی، نسترن فیض آبادی، الهه خوشنویس* صفحات 60-75
    هدف

    هدف از تحقیق حاضر بررسی رابطه هوش معنوی با پیشرفت تحصیلی و شادکامی دانش آموزان دبیرستانهای دخترانه شهر تهران بوده است.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل دانش آموزان دبیرستانهای دخترانه شهر تهران که تعداد آنها برابر با 245897 نفر بوده که 385 نفر از آنان به عنوان نمونه به روش خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه شادکامی آکسفورد (OHI) و پرسشنامه هوش معنوی آمرام (2007) انجام شده است. داده های به دست آمده به کمک آزمون تحلیل رگرسیون (به روش گام به گام) مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین هوش معنوی با پیشرفت تحصیلی و شادکامی دانش آموزان دبیرستانهای دخترانه شهر تهران رابطه وجود دارد. بین ابعاد هوش معنوی (تفکر کلی و اعتقادی - توانایی مقابله با مشکلات -خودآگاهی و عشق و علاقه - سجایای اخلاقی) با پیشرفت تحصیلی و شادکامی دانش آموزان دبیرستان های دخترانه شهر تهران رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، پیشرفت تحصیلی، شادکامی، دانش آموزان دختر
  • نوشین فتح الله زاده، سیمین ایپچی حق، نادره سعادتی*، سید علی دربانی صفحات 76-93
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش گروهی تحلیل رفتار متقابل بر خودشفقتی و عزت نفس زنان آزاردیده عاطفی متقاضی طلاق انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه تجربی با گروه آزمایش، گروه گواه و طرح پیش آزمون-پس آزمون بود. جامعه آماری در پژوهش حاضر شامل زنان متقاضی طلاق مراجعه کننده به دادگاه مجتمع قضایی خانواده 2 ونک در تابستان 1395 بودند. پس از جلب رضایت و اطمینان از محرمانه بودن نتایج پژوهش از آن ها درخواست شد که به پرسشنامه های آزار عاطفی، خودشفقتی (نف، 2003) و عزت نفس (کوپر-اسمیت) پاسخ دهند پس از جمع آوری و تجزیه وتحلیل پرسشنامه های پر شده 48 نفر نمره آزار عاطفی بالا و خودشفقتی و عزت نفس پایین گزارش نمودند. پس از تماس با زنان واجد شرایط ورود به پژوهش، تنها 24 نفر به مرکز مهرآور مراجعه و به صورت تصادفی به دو گروه 12 نفری آزمایش و گواه کاربندی شدند. پیش از شروع درمان هر دو گروه آزمایش و گواه در مرحله پیش آزمون به پرسشنامه های خودشفقتی و عزت نفس پاسخ دادند و سپس گروه آزمایش 8 جلسه به مدت 90 دقیقه تحت آموزش گروهی تحلیل رفتار متقابل قرار گرفتند و گروه گواه هیچ نوع درمانی را در این مدت دریافت نکردند؛ پس از پایان درمان مجددا هر دو گروه آزمایش و گواه به پرسشنامه های خودشفقتی و عزت نفس پاسخ دادند. برای تجزیه وتحلیل داده های به دست آمده از روش های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که آموزش گروهی روان درمانی تحلیل رفتار متقابل بر خودشفقتی گروه آزمایش در مرحله پس آزمون اثر داشته است (001/0 P=، 73/14F=). همچنین این آموزش میزان عزت نفس (003/0 P=، 19/11F=) را نیز به طور معناداری افزایش داده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها می توان نتیجه گیری کرد که آموزش گروهی روان درمانی تحلیل رفتار متقابل بر خودشفقتی و عزت نفس زنان گرفتار آزار عاطفی موثر است.

    کلیدواژگان: تحلیل رفتار متقابل، خودشفقتی، عزت نفس، زنان آزاردیده عاطفی
  • ریحانه امینی*، احمد صادقی صفحات 94-107
    هدف

    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر آموزش هوش موفقیت بر بهزیستی و خودکارآمدی تحصیلی در دانش آموزان دختر دوره دوم متوسط شاهین شهر انجام شد.

    روش

    روش پژوهش از نوع نیمه تجربی، پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری 1 ماهه بود. نمونه آماری 30 نفر از دانش آموزان مقطع متوسط شاهین شهر بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای دو مرحله ای انتخاب شدند، به این طریق که از بین مدارس دوره متوسطه شاهین شهر دو مدرسه انتخاب و از کلاسهای آن مدراس دو کلاس به صورت تصادفی انتخاب شد. سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند و گروه آزمایش در9 جلسه آموزش گروهی هوش موفق شرکت کردند. در حالی که گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. ابزارهای مورد استفاده، پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان (مظاهری وصادقی 1394) و بهزیستی تحصیلی لنت و همکاران (2005) بود.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل واریانس چند متغیره (مانکوا) نشان داد که آموزش هوش موفقیت توانسته خودکارآمدی و بهزیستی تحصیلی دانش آموزان دختر را افزایش دهد.

    نتیجه گیری

    بر اساس این نتایج، می توان گفت هوش موفق که بر سه توانایی عملی، خلاق و تحلیلی تاکید می کند موجب افزایش بهزیستی و خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان می شود.

    کلیدواژگان: هوش موفقیت، بهزیستی تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی، دانش آموزان
|
  • Mina Azarnik*, Asghar Aghaei Pages 4-14

    Marital relationships are one of the essential components in ensuring the mental health of the members and couples. Therefore, identification of the variables affecting the appropriate quality in these relations will be an essential issue. So, the objective of the present study is to predict the quality of the marital relationships between Isfahanian couples based on the components of spiritual intelligence (spiritual life and relying on the inner core). In a correlational study of prediction type, according to Dr. Delawar's opinion (1393) 15 people is sufficient for every variable but for increasing the external validity of the study 50 people were considered as the sample. The tools used in this study include Abdullah Zadeh et al spiritual intelligence questionnaire (1387) and Busby et al marital relationships quality questionnaire (1995). The results showed that there is a positive and meaningful relationship between the spiritual intelligence and its subscales (understanding and connection with the source of life and spiritual life or relying on the inner core) and the quality of marital relationships (P˂0.01). The Regression analysis revealed that the dimensions of spiritual intelligence (spiritual life and relying on the inner core) positively predict the quality of marital relationships (P˂0.01). According to the obtained results, it seems that the essential components in establishing appropriate and high-quality marital relationships should be specially noted in pre-marital educations.

    Keywords: spiritual intelligence, spiritual life, relying on the inner core
  • Seyed Ali Darbani*, Fatemeh Maleki, Mehdi Rostami, Azita Keshavarz Pages 15-32

    This study aimed to investigate the effectiveness of group counseling practices Rational-emotive-behavior Albert Ellis on self-efficacy and social adjustment And emotional students living in dormitories is done. A quasi-experimental study, the experimental and control groups before and after the procedure are. The population of all the male students constitutes Shahid Beheshti University dormitory  To assess the efficacy and compatibility of social and emotional status of students Sherer General Self-Efficacy (1982) Questionnaire and the Bell (1961) compatibility questionnaire on all students  Living in the dormitory of the boys was held. After extraction results, To determine the experimental and control groups, respectively, in the self-test people The results obtained were lower in the social and emotional compatibility test people  The poor results were achieved were identified. Then randomly 30 Among those, set out in two groups of fifteen subjects were randomly assigned experimental and control groups. The experimental group for 8 sessions, 90-minute and once a week group counseling program to rational-emotive behavioral practices experienced. After the group counseling sessions, both groups were tested again with the questionnaire mentioned. Data from this study using analysis of covariance (MANOVA) were analyzed. The results showed that group counseling rational-emotive behavioral practices Ellis, Improved self-efficacy and social and emotional adjustment in students.

    Keywords: rational-emotive behavioral techniques, Self-efficacy, social, emotional adjustment, Boy Students
  • Nahid Ghanbari, Sahar Mohammadi Pages 33-44

    The aim of this study was to compare the effectiveness of Montessori preschool teachers with regular kindergartens in Tehran. This study used a descriptive - comparative. The closed test method has been used to measure the necessary information to compare the performance of the teachers in four equal, the convergence, the speedup of work and using the tools and equipment. The study population included all Montessori preschool teachers (37 samples) and 74 teachers who work in kindergartens with normal teaching methods that were randomly assigned to 22 districts of Tehran. A standard questionnaire was used to collect data. To analyze the data, descriptive statistics indexes (frequency, percentage, and charts) and inferential statistics indexes (Mann-Whitney test) were used. The results indicate that 22.5 and 77.5 percent of the teachers participating in the test (111 people) have average and very good performance, respectively. The teachers who worked in regular kindergartens (74 people), 33.8 and 66.2 percent have average and very good performance, respectively. While, the performance of the whole Montessori instructors participating in this test (37 people), was very good. So it can be concluded that the effectiveness of Montessori preschool teachers is higher than regular kindergartens teachers.

    Keywords: Teachers effectiveness, Montessori preschool, regular kindergartens
  • Fariba Delbarnasab, Seyed Mahmoud Mirzamani Bafghi*, HamidReza Vatankhah Pages 45-59

    The main purpose of present study was to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral group therapy on coping strategies in people of with anxiety disorder. This is an experimental research design in the form of a pretest and posttest is done with the control group. In order to, 20 subjects had a diagnosis of anxiety disorder were randomly chosen and randomly divided into 2 groups (10 control group, 10 experimental group). For data collection Endler & Parker coping strategies questionnaire was used in both pretest and posttest and was completed by the participants. For experimental group, 11 sessions of cognitive-behavioral group therapy were held but control group did not receive any training. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance. Results showed a significant increase in problem solving coping strategy and significant reduce in emotional and avoidance coping strategies. Thus, according to the findings of cognitive-behavioral group therapy on coping strategies (problem solving, emotional and avoidance) and led to an increase in the experimental group and the reduction of problem focused coping strategy and avoidance of experimental group.

    Keywords: cognitive-behavioral group therapy_problem- focused strategy_emotional - focused strategy_avoidance strategy
  • Zahra Gholami Heidarabadi, Nastaran Feizabadi, Elahe Khoshnevis** Pages 60-75

    The aim of this study was to examine the relationship between spiritual intelligence with academic achievement and happiness in Girls High School student in Tehran. Statistical population of the present study is consisted of students in Girls’ High schools in Tehran that are a total of 245,897 students and 385 of them were selected as research sample by using multistage cluster sampling method and completed Oxford’s Happiness Index (OHI) and AMRAAM’s (2007) Spiritual Intelligence Questionnaire. In the end, data collected from research questionnaires were analyzed by regression analysis test and results indicated that there is a relationship between spiritual intelligence with students’ academic achievement and happiness in Girls High Schools in Tehran. It was also indicated that there is a relationship between spiritual intelligence dimensions (overall thinking and beliefs, ability to cope problems, self-awareness and love and interest, moral individualities) with students’ academic achievement and happiness in Girls High Schools in Tehran.

    Keywords: spiritual intelligence, Academic Achievement, happiness, students in girls high schools in Tehran
  • Nooshin Fatholahzadeh, Simin Eipchi Hagh, Nadereh Saadati*, Seyed Ali Darbani Pages 76-93

    This study aimed to investigate the effectiveness of group training in transactional analysis on compassion and self-esteem, emotional abused women divorce is done. Quasi-experimental study experimental group pretest-posttest control group. The statistical population in this study include divorce women referred to family court trial in the summer of 2016 were 2 GUI. After satisfying and ensure the confidentiality of the results of the questionnaire, they were asked to emotional abuse, self-compassion (Neff, 2003) and self-esteem (Cooper-Smith) respond after collecting and analyzing questionnaires filled 48 people score high emotional abuse and low self-esteem and compassion, respectively. After contact with women eligible for the study, only 24 patients referred to the center Mehravar randomly into two groups of 12 subjects were assigned to experimental and control. After the end of treatment to both test and control groups responded to the questionnaire, compassion, and self-esteem. Data analyzed using descriptive statistics and analysis of covariance was used. The results showed that transactional analysis psychotherapy training program on self-compassion is affected groups in post-test (F =14.73, P = 0.001). Also, the training of self-esteem (F =11.91, P = 0.003) also increased significantly. Based on the results it can be concluded that transactional analysis psychotherapy training on compassion and self-esteem of women caught Emotional abuse is effective.

    Keywords: transactional analysis, compassion, self-esteem, emotional abused women
  • Reyhane Amini*, Ahmad Sadeghi Pages 94-107

    This study aims to investigate the effect of successful intelligence learning on well being and self-efficacy of high school female students of ShahinShahr zone. Method of study is pre test/post test quasi experimental method with control group and 1 month following. Tools consist of educational self-efficacy questionnaire and academic satisfaction questionnaire. Statistical society of this study includes all the high school female students of ShahinShahr zone. Sampling method is two-stage cluster sampling in which, through all high schools, two school has been chosen and through all the classes of that school, two classes has been investigated. Then tow groups selected randomly, one of them characterized as a control group and the other one experimental. Experimental group learned successful intelligence programs in 9 sections. Data have been analyzed by SPSS23 software and analysis of variance method has been used. Results show that, successful intelligence learning has positive effect on well being and educational self-efficacy of female students. As a result, successful intelligence emphasis on practical, creative and analytical capability which enhance the academic satisfaction and self-efficacy of students.

    Keywords: successful intelligence, well being, self efficacy, Students