فهرست مطالب

نشریه تعالی مشاوره و روان درمانی
پیاپی 16 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی رستمی*، نادره سعادتی، شکوه نوابی نژاد صفحات 7-24
    هدف

    از پژوهش حاضر بررسی علل تاخیر در ازدواج و رابطه آن با خودشناسی، به هوشیاری و سلامت روان در دانشجویان مجرد بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بوده و جامعه آماری را دانشجویان مجرد بالای 30 سال دانشگاه های تهران تشکیل می دادند که نمونه ای به حجم 537 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به پرسشنامه های تاخیر در ازدواج، خودشناسی انسجامی، به هوشیاری و فهرست نشانگان هاپکینز پاسخ دادند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که علل اقتصادی، علل تحصیلی و علل فرهنگی – اجتماعی با تاخیر در ازدواج جوانان رابطه مثبت معناداری دارد. به هوشیاری و اضطراب با علل اقتصادی، علل تحصیلی و علل فرهنگی – اجتماعی رابطه مثبت معناداری به دست آمد. افسردگی و جسمانی سازی با به هوشیاری رابطه مثبت و با خودشناسی انسجامی رابطه منفی معناداری دارد. حساسیت بین فردی نیز با علل اقتصادی رابطه منفی و با خودشناسی انسجامی رابطه مثبت دارد. علل تحصیلی توانست تنها حساسیت بین فردی (002/0=P) را پیش بینی نماید و علل فرهنگی – اجتماعی نیز قادر به پیش بینی خودشناسی انسجامی (03/0=p)، به هوشیاری (02/0=p) و حساسیت بین فردی (02/0=p) می باشد. بین علل اقتصادی (17/2=t)، علل تحصیلی (52/3 =t) و علل فرهنگی – اجتماعی (76/2 t=) دانشجویان دختر و پسر مجرد تفاوت معناداری به دست آمد. همچنین بین بهوشیاری (08/3=t)، اضطراب (86/1 =t) و وسواس  (83/1=t) در دانشجویان دختر و پسر مجرد تفاوت معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد به هوشیاری بودن فرد نسبت به توانایی ها و خواسته ها و انتظاراتش در خودشناسی او در جهت انتخاب صحیح شریک زندگی اش تاثیرگذار است و از طرفی به هوشیاری بودن بر سلامت روان او می تواند تاثیر گذارد.

    کلیدواژگان: تاخیر در ازدواج، خودشناسی، بهوشیاری، سلامت روان
  • مریم محمدی، سید محمود میرزمانی، مهرناز آزادیکتا صفحات 25-38

    هدف اساسی این پژوهش شناسایی رابطه خلاقیت مدیران با اثر بخشی معلمان مدارس ابتدایی دخترانه شهرستان رباط کریم است. روش اجرای پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی  بود.  جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه مدیران و معلمان مدارس ابتدایی دخترانه شهرستان رباط کریم بودند که در سال 1394-1393 به ترتیب به تعداد 42 نفر مدیر،324 نفرمعلم بودند که 42 نفرمدیر و 176 نفر از معلمان بر اساس جدول مورگان   انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه 28 سوالی پارسونز برای اثربخشی معلمان و آزمون 60 سوالی تورنس برای خلاقیت مدیران استفاده شد. اثر بخشی بر اساس مدل پارسونز تدوین شده و چهار مولفه (انطباق، تحقق اهداف، رضایت شغلی ،سلامت سازمانی) می باشد. برای جمع آوری اطلاعات از یک نوع پرسشنامه که پایایی آن 88/0 و یک آزمون خلاقیت تورنس که پایایی آن  91/0 محاسبه شده بود استفاده شد. برای آزمون فرضیه ها از همبستگی پیرسون استفاده شده است. یافته ها آزمون فرضیه های پژوهش نشان می دهد که  بین خلاقیت مدیران با اثربخشی معلمان رابطه مثبت و معناداری برقرار است. 9درصد از تغییرات نمره اثربخشی معلمان با استفاده از خلاقیت مدیران قابل پیش بینی است. رابطه ی معناداری بین خلاقیت مدیران با انطباق و تحقق اهداف در معلمان وجود دارد. رابطه معناداری بین خلاقیت مدیران با رضایت شغلی و سلامت سازمانی وجود ندارد. نتایج این پژوهش حاکی از ان است که به طور کلی بین خلاقیت مدیران با اثربخشی معلمان رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: خلاقیت، اثر بخشی، معلمان
  • نرگس برزآبادی فراهانی*، علیرضا عراقیه صفحات 39-50
    هدف

    از پژوهش حاضربررسی اثر تشویق بر افزایش احساس تعلق به مدرسه در دانش آموزان مقطع متوسطه بوده است.

    روش

    جامعه آماری عبارت است از کلیه دانش آموزان پایه دوم مقطع متوسطه منطقه 14 آموزش و پرورش شهرتهران که درسال تحصیلی 94 - 1393 مشغول تحصیل بوده اند.روش نمونه گیری درپژوهش حاضر، به شیوه تصادفی خوشه ای انجام شده وحجم نمونه تعداد 211 نفراز 8 دبیرستان بوده است. ابزارگردآوری داده ها برای سنجش احساس تعلق به مدرسه عبارت از پرسشنامه بری، بتی ووات  و روش پژوهش شبه آزمایشی بوده است. روایی این پرسشنامه به وسیله ی متخصصان موضوعی مورد تایید قرارگرفته واعتبار این پرسشنامه در گروه نمونه نیزازطریق آلفای کرونباخ 84/0 به دست آمد. روش آماری مورد استفاده  آزمون کلموگروف - اسمیرنوف و آزمون t وابسته و آزمون غیر پارامتری ویلکاکسون باکمک نرم افزارSPSS22 بوده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضرنشان می دهد که احساس تعلق به مدرسه و مولفه های مرتبط به آن شامل تعامل معلم دانش آموز، مشارکت در اجتماع، احساس رعایت عدالت و احترام درمدرسه، احساس مثبت نسبت به مدرسه، ارتباط فرد با مدرسه و مشارکت، در اثر تشویق افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: تشویق، احساس تعلق به مدرسه، دانش آموزان، مقطع متوسطه
  • مژگان نیکنام* صفحات 51-67
    مقدمه

    فرسودگی شغلی یکی از عوامل اساسی در کاهش کارآیی، از دست رفتن نیروی انسانی و ایجاد عوارض جسمی و روانی، خصوصا در حرفه های خدمات انسانی می باشد.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی رابطه راهبرد های مقابله ای با فرسودگی شغلی و پذیرش اجتماعی در کارکنان دانشگاه آزاد رودهن انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری آن شامل کلیه کارمندان شاغل در دانشگاه آزاد واحد رود هن می باشد. نمونه مورد بررسی شامل 250 نفر است که به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب و با استفاده از پرسشنامه های راهبردهای مقابله ایی لازاروس و فولکمن (1985)، فرسودگی شغلی خدمات انسانی مازلاک و جکسون (1985) و پذیرش اجتماعی کراون و مارلو (1998) مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با روش آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون هم زمان) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که راهبرد های مقابله ایی، پیش بین مناسبی برای پذیرش اجتماعی و موفقیت فردی از ابعاد فرسودگی شغلی در کارمندان مورد بررسی می باشد.
     

    نتیجه گیری

    با توجه به شرایط کاری کارمندان دانشگاه و تعامل مداوم با دانشجویان و ارباب رجوع برخورداری از راهبردهای مقابله ی مناسب می تواند به موفقیت در موقعیت شغلی خود و پذیرش اجتماعی مناسب تر کمک کند.

    کلیدواژگان: راهبردهای های مقابله ای، فرسودگی شغلی، پذیرش اجتماعی
  • زهرا درویش دماوندی*، توران خرسندپور صفحات 68-81
    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش شیوه های فرزند پروری به والدین کودکان دارای  مشکلات عاطفی - رفتاری اجرا شد.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل دختران و پسران 6 تا 8 سال مقطع پیش دبستان و دبستان اسلامشهر بودند. روش نمونه گیری به صورت در دسترس بوده؛ به این صورت که از بین کودکان ارجاع داده شده (به دلیل مشکلات هیجانی و رفتاری) به مرکز مشاوره آموزش وپرورش اسلامشهر و بر اساس مطالعه پرونده این دانش آموزان و با اعلام رضایت والدین جهت محرمانه ماندن اطلاعات و حضور در جلسات درمان، 20 نفر از والدین واجد شرایط این دانش آموزان به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. ابزار سنجش پرسشنامه توانایی ها و مشکلات (گودمن، 1997) بود. در گروه آزمایش 6 جلسه (هر جلسه 90 دقیقه) مداخله صورت گرفت. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم افزار SPSS-23 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش شیوه های فرزند پروری به والدین بر کاهش مشکلات عاطفی (اضطراب و افسردگی) و مشکلات رفتاری (سلوک و مشکل با همسالان)  در کودکان 6 تا 8 ساله بطور معناداری موثر بوده است (P≤0/01) اما آموزش شیوه های فرزند پروری به والدین در مشکلات بیش فعالی کودکان 6 تا 8 ساله تاثیر معناداری نداشته است (P>0/05).

    کلیدواژگان: شیوه های فرزند پروری، والدین، مشکلات عاطفی - رفتاری
  • زهره برزگر*، طهمورث آقاجانی، نصرالله انصاری نژاد صفحات 82-96
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین طرح واره های ناسازگار اولیه و رفتارهای مقابله ای اجتناب با اضطراب مرگ دانشجویان صورت گرفت.

    روش

    پژوهش برحسب هدف کاربردی و ازنظر روش گردآوری داده ها توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق شامل 30714 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج بود که از این میان با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 379 نفر به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. روش جمع آوری داده ها بر اساس سه پرسشنامه استاندارد طرح واره های ناسازگار اولیه یانگ (1988)، رفتارهای مقابله ای اجتناب یانگ-رای (1994) و اضطراب مرگ کالت لستر (1969) انجام گرفت. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از روش آلفای کرونباخ محاسبه شد که مقدار آن برای هر سه پرسشنامه بالای 0.7 به دست آمد. همین طور از روایی محتوا به منظور آزمون روایی پرسشنامه استفاده شد که برای این منظور پرسشنامه ها به تایید متخصصین مربوطه رسید. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS 20 در دو بخش توصیفی و استنباطی (آزمون همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چندگانه چند متغیره) انجام پذیرفت.

    یافته ها

    نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان داد با افزایش یک واحد در متغیر طرح واره های ناسازگار اولیه و کاهش یک واحدی در رفتار مقابله ای اجتنابی شاهد افزایشی معنادار در اضطراب مرگ دانشجویان خواهیم بود. هم چنین نتایج نشان داد، رابطه مستقیم بین طرح واره های ناسازگار اولیه و اضطراب مرگ دانشجویان وجود دارد. هم چنین بین رفتار مقابله ای اجتناب و اضطراب مرگ دانشجویان رابطه معکوس وجود دارد.

    کلیدواژگان: طرح واره های ناسازگار اولیه، رفتارهای مقابلهای اجتناب، اضطراب مرگ
|
  • Pages 7-24
    Purpose

     The purpose of this study was investigated the reasons of the delay in marriage and its relationship with self-knowledge, mindfulness and mental health in the single students.

    Design/methodology/approach

     This was a descriptive study. The statistical society was all over 30 years old Tehran University students. Five hundred and thirty-seven people were selected and invited to answer the delay in marriage questionnaire, self-knowledge, mindfulness questionnaire and Hopkins’s List syndrome.

    Finding

    The results showed that the economic factors, the causes of educational and sociocultural factors had positive significant relationship with delay marriage. Also mindfulness and anxiety had positive significant relationship with economy, education and, socio-cultural factors. Depression and somatization had negative significant relationship with mindfulness. Interpersonal sensitivity also had negative statistical relationship with economic factors and selfknowledge. Education causes predicted only interpersonal sensitivity (P=0/02); socio-cultural factors able to predicted self-knowledge (P=0/03), mindfulness (P=0/02) and interpersonal sensitivity (P =0/02). Economic reasons (t=2/17), educational causes (t=3/52) and socio-cultural factors (t=2/76) in unmarried male and female students were significantly different. Between mindfulness (t =3/08), anxiety (t =1/86) and obsession (t =1/83) there was a significant difference in male and female students were single.

    Keywords: delayed marriage, Self-Knowledge, mindfulness, mental health
  • Pages 25-38

    Purpose - The main aim of this project was recognized the relationship between managers’ creativity and elementary girlish schools teachers’ effectiveness in Robat Karim. Design/methodology/approach - Procedure of the study was descriptive and correlational. The statistical society was all the administrators and teachers of primary girlish schools in Robat Karim in 2014-2015. There were 42 administrators and 324 teachers; which all of administrators and 176 teachers by Morgan table were chosen for this study. Parsons Questionnaire and Torrance Tests of Creative were used to collect information. The effectiveness includes four components: (adaptation, achieving goals, job satisfaction, and organizational health). The reliability is 91% for Torrance Tests, and 88% for Parsons Questionnaire. Finding – The results of projection theories showed that there was a positive and meaningful relationship between managers’ creativity and teachers’ effectiveness. In other words, the managers’ Creative predicted 9% of teachers’ effectiveness. Also there was a meaningful relationship among principles creativity with adaptation and gaining objectives but there wasn’t a meaningful relationship between principles creativity with job satisfaction and organizational health

    Keywords: Creativity – Effectiveness
  • Pages 39-50
    Purpose

    The aim of this study was investigated the effect of encouraging the increased sense of connectedness with schools among high school’s students.

    Design/methodology/approach

    The statistical universe consists of all second grade students of secondary school education district 14 in Tehran were enrolled in the academic year 2015-2016. In this study, random cluster sampling technique used, and the sample included 211 people of 8 high schools. Data were collected by school connectedness questionnaires, provided by Berry et al. The research method is Quasi-Experimental. Validity and reliability of the questionnaire was approved by specialists. (Cronbach's alpha = 84/0). Kolmogorov-Smirnov test, depended t-test, Wilcoxon nonparametric and SPSS software (version 22) was used in this study.

    Finding

    The results showed that the sense of belonging to the school and its related components, including interaction between teachers, participation in community, sense of fairness and respect at school, positive feelings toward school, a person's relationship with the school and participation in work was increased by encouraging people.

    Keywords: Encouragement, a Sense of Connectedness with School, Students, high school
  • Pages 51-67
    Purpose

    Job burnout is one of the main factors for decline in performance, loss of manpower and physical and psychological effects, especially in the human services. This study examined the relationship between coping strategies with burnout and social acceptance in university employee.

    Design/methodology/approach

    This was a descriptive correlational study. The study population included all population that employed in Azad University in Roudehen branch. The sample consisted of 250 randomly selected people that requested to answer the coping strategies questionnaire for Lazarus and Folkman (1985), Burnout in Human Services by Maslach and Jackson (1985) and, social acceptance Crowne and Marlowe (1998). Data were analyzed by using descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (Pearson correlation and regression).

    Finding

     The results showed that coping strategies were an appropriate predictor for social acceptance and individual success from aspects of burnout between employees. So with regards to the working conditions of university staff and interaction with students and clients having suitable coping can help them succeed in their jobs and social acceptance more than before.

    Keywords: Coping Strategies, job burnout, social acceptance
  • Pages 68-81
    Purpose

     This study investigated and determined the effect of training parenting practices to parents of children with emotional-behavior problems.

    Design/methodology/approach

    The current research was quasi-experimental with pretestposttest design with control group. The population of this study included boys and girls 6 to 8 years of pre-primary and primary schools in Eslamshahr. This means that among children (due to emotional and behavioral problems) referred to counseling center and based on their files in school twenty student were selected. They were randomly assigned to two experimental and control groups. The assessment tool was Strengths and Difficulties Questionnaire (Goodman, 1997). In the experimental group 6 sessions (each session 90 minutes) intervention was use. Data were analyzed by covariance method and software SPSS 23.

    Finding

    The results showed that training parenting style to parents cause to decrease the emotional problems (anxiety and depression) and behavioral problems (conduct and problems with peers) in children 6 to 8 years in both groups, in other words, there was a significant difference (P≤0/01); But this training was no effect on hyperactivity problems in this children, means that was no significant difference (P>0/05).

    Keywords: Parenting style, Parents, Emotion– Behavioral Problems
  • Pages 82-96
    Purpose

    The aim of this study was investigated the relationship between early maladaptive schemas and avoidance coping behaviors with anxiety of death between university students.

    Design/methodology/approach

     The method of collecting data was cross-correlation and base on practical purpose. The population of studied consisted of 30714 students of Islamic Azad University of Karaj, which 379 students were selected by Cochran formula and stratified random sampling method. The method of data collection was based on three questionnaires: early maladaptive schemas questionnaire Young (1988), coping behaviors of avoidance YRAI (1994) and, death anxiety Collet-Lester (1969). The reliability was over 0.7 for all three questions. Data were analyzed by software SPSS 20 in two parts: descriptive and inferential statistics (Pearson correlation, multiple regression analysis, multivariate).

    Finding

      Multivariate regression analysis showed that if early maladaptive schemas increase one unit and, avoidance coping behaviors decrease so, we will witness a significant increase in students’ death anxiety. In other words a significant relationship was revealed between early maladaptive schemas and death anxiety. Also there was an inverse relationship between avoidance coping behaviors and students’ death anxiety.

    Keywords: early maladaptive schemas, Coping Behaviors of Avoidance, death anxiety