فهرست مطالب

مطالعات زبان و ادبیات غنایی - پیاپی 33 (زمستان 1398)

نشریه مطالعات زبان و ادبیات غنایی
پیاپی 33 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدامین احسانی اصطهباناتی* صفحات 9-24

    در این مقاله ارزش ها، کنش ها، مهارت ها، سوگیری و کنترل های اجتماعی اشخاص در خسرو و شیرین نظامی گنجوی نقد و بررسی شده است. سوال اصلی این است که شخصیت های اصلی داستان در منظومه خسرو و شیرین نظامی، از منظرهای گوناگون جامعه شناختی، چگونه هستند. پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده و داده ها با استفاده از شیوه تحلیل محتوا به روش کتابخانه ای، بررسی و تجزیه و تحلیل شده است. نتایج این پژوهش، نشان می دهد که در خسرو و شیرین نظامی بزرگ‏منشی، فرهیختگی و اعتماد به نفس، موهبتی است که فضای آزاد اجتماعی و نگرش واقع‏بینانه جامعه به زن، در اختیار دختران و زنان منظومه خسرو و شیرین قرار داده است تا با بهره‏گیری از آن بر قلمرو روح و جسم و سرنوشتشان حاکم باشند و خود را مقهور و مغلوب هیچ مردی ندانند. از منظر کنترل های اجتماعی، خسرو در اوج درگیری های داخلی و وضع آشفته کشورش مصالح جامعه را نادیده می‏گیرد و خواسته‏های نفسانی او را بر می‏انگیزد که در پی شیرین روانه گردد، اما به دروغ وانمود می کند که به شکار می‏رود. علاقه خسرو نیز در رفتار اجتماعی خویش با شیرین از بابت زیاده‏خواهی پادشاهانه و انحصارطلبی اوست؛ زیرا مایل است هرچه خوبی و زیبایی در دنیاست از آن او باشد.

    کلیدواژگان: نظامی گنجوی، خسرو و شیرین، شخصیت، نقد جامعه شناختی
  • راضیه جان نثاری، مهدی نوریان*، حسین مسجدی، محبوبه خراسانی صفحات 25-42
    تردیدی نیست که مولانا در سرایش مثنوی، وام دار متون عرفانی و حکمی پیش از خود است. با وجود این، پاسخ به این پرسش که چرا مثنوی معنوی یکی از شاهکارهای بی بدیل ادب پارسی است، پرسشی است که سالها ذهن پژوهشگران این حوزه را متوجه خود کرده است. نبوغ داستان پردازی مولانا نسبت به اخلاف خود، یکی از دلایل برتری این اثر است. شاید هیچ شاعری مانند مولانا به این حد در دقایق داستانی تصرف نکرده است. او گاه داستانی را قبض می دهد و در نهایت ایجاز و اختصار، بیان می کند و گاه حکایتی را بسط می دهد و آن را در چند صد بیت بیان می کند. در این مقاله، نگارندگان با احصای داستان های گسترش پذیرنده در مقایسه با مآخذ آن، به تحلیل چهار داستان مثنوی پرداخته اند و میزان تصرفات مولانا را در ساختار حکایت، با رویکرد ایجاز و اطناب مشخص کرده اند تا تفوق حکایات بسیط مثنوی در مقایسه با مآخذ آن، آشکار گردد. نتیجه به دست آمده نشان می دهد که قبض و بسط (ایجاز و اطناب) کاملا آگاهانه و با اهداف مشخصی بوده است. مولانا در داستان پردازی فکر کرده و اندیشیده داستان را می سراید.ساختار داستان ها دقیق است ، به طوری که هیچ عنصری از آن را نمی توان حذف کرد.و در نهایت همه حکایات اصلی و فرعی با پیوندی جدا نشدنی در رابطه با حکایات قبل و بعد از خود می آیند.
    کلیدواژگان: حکایات غنایی مثنوی، مآخذ داستان، تصرفات داستانی، قبض وبسط روایی، ساختار داستان
  • نسرین جبارخلجی بناب، عزیز حجاجی کهجوق*، آرش مشفقی صفحات 43-58
    یکی از راه های دسترسی به ادبیات عامه در ایران ادبیات مکتب خانه ای است که بر مبنای ادبیات شفاهی بوده، به صورت مکتوب در آمده و در مکتب خانه های قدیم به محصلان آموزش داده می شد. از آن جا که زن یکی از مهم ترین موضوعات ادب و هنر سراسر گیتی است، بررسی جنبه های غنایی سیمای زن در آثار مکتب خانه ای از اهمیت خاصی برخوردار می باشد. هدف از این پژوهش که به روش مطالعه کتابخانه ای و بر اساس رویکرد توصیفی- تحلیلی صورت گرفته، بررسی جنبه های غنایی سیمای زن در ادبیات مکتب خانه ای می باشد. بر این اساس 27 قصه مکتب خانه ای که سیمای غنایی زن در آن ها مشهود است، به عنوان جامعه آماری انتخاب گردیده و مورد مطالعه قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که پر بسامدترین جنبه غنایی سیمای زن در ادبیات مکتب خانه ای ستایش زیبایی های جسمانی اوست. عشق نیز اصلی ترین درون مایه غنایی سیمای زن در منظومه های عاشقانه می باشد. توبه، مرثیه سرایی، تفاخر، عشوه گری، شادخواری و نفرین از جنبه هایی هستند که با بسامد کم تر سیمای غنایی زن را تشکیل می دهند.
    کلیدواژگان: ادبیات عامیانه، ادبیات مکتب خانه ای، ادبیات غنایی، جنبه های غنایی، زن
  • مریم محمودی*، رویا دهقانی صفحات 59-70

    غزل بهترین قالب برای بیان کردن گونه ادب غنایی است و شاعران بی شماری از این قالب برای سرودن اشعارشان بهره برده اند. یکی از این شاعران وحشی بافقی است. او یکی از بزرگ ترین شاعران قرن دهم است که نسبت به شاعران دوره خود در جایگاه ممتازی قرار دارد. وحشی بافقی در همه قالب های شعری طبع آزمایی کرده است، اما شهرتش بیشتر به خاطر غزلهای پر سوز و گداز اوست. یکی از دلایلی که غزلهای او را ممتاز گردانیده است، ویژگی سهل ممتنع بودن آنهاست. در این پژوهش تلاش بر این است تا به روش توصیفی - تحلیلی غزلهای او از نظر سهل و ممتنع بودن مورد بررسی قرار گیرد. این پژوهش نشان می دهد که استفاده از گفتار عامه، دستورمندی، سادگی و رسایی واژه ها و دوری از صنعت پردازی، باعث سهل ممتنع شدن غرلیات وحشی بافقی شده است.

    کلیدواژگان: وحشی بافقی، سهل ممتنع، ادب غنایی، غزل
  • سید مهدی موسوی میرکلائی، ایرج مهرکی* صفحات 71-80

    در ادب فارسی ترانه همواره اصطلاحی عام بوده است که بر انواع قالب های شعری ملحون یا همراه موسیقی به ویژه فهلویات، دوبیتی، رباعی، و بیت اطلاق می شده است. « فهلویات, خسروانی, گلبانگ, تصنیف و... در گذرگاه تاریخ نام های دیگر این صورت شعری بوده اند» (بهار: 1344،60). همچنین عده ای ترانه (ترانک، ترنگه، ترنگ، رنگ) را از ماده ی «تر» در لغت به معنای خرد، تر و تازه و جوان، خوش از ریشه ی اوستایی تیورونه گرفته اند(داد،1375،68) این اصطلاح، امروزه در میان اهل ادب به خصوص مترادف با دوبیتی و در اصطلاح موسیقی نیز معمولا مترادف با تصنیف، آواز، سرود و نغمه و به طور کلی اشعار ملحون به کار می رود. موسیقی و اولین سند مکتوب در ترانه به نظر کدکنی «به سرودی از باربد، شاعر و موسیقی دان دربار خسرو پرویز ساسانی باز می گردد» ترانه بعد از گذر از تحولات تاریخی دوران اسلامی، جنگ ها و صلح ها، آرامش ها و جنبش ها به انقلاب اسلامی ایران پیوند خورد و به آنچه امروز شاهد آن هستیم تبدیل شد. زبان ترانه ی امروز صمیمی و همه فهم تر شده است که ناشی از تحولات اجتماعی و فرهنگی جامعه اسلامی ست. در این پژوهش تلاش بر آن است که تحولات ترانه سرایی با رویکردی جریانشناسانه مورد کنکاش قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ترانه، ترانه سرا، تصنیف، موسیقی
  • احمد هاشمی، علی محمد سجادی* صفحات 81-98
    در ادبیات فارسی محور جمال شناسی بر شکستن هنجارها و عادت های زبانی در لفظ و معناست که این مهم در آرایه ادبی «متناقض نما» خود را نشان داده است. متناقض نما یا پارادوکس در شعر حافظ اغلب به صورت فنی، زیبا و البته ظریف و شگفت انگیز خودنمایی می کند. یعنی از اجتماع امور متضاد و متناقض، تصویری شگفت، هنری و زیبا خلق می نماید. این مقاله با هدف بررسی متناقض نما و گونه های آن در شعر حافظ به نگارش درآمده است. روش کار به شیوه توصیفی-تحلیلی است. سوال اصلی تحقیق این است که حافظ از چه شگردهایی در ابداع ترکیبات پارادوکسی بهره گرفته است؟ انواع پارادوکسهای زبانی، فکری و ادبی در دیوان حافظ کدامند؟ نتیجه تحقیق بیان می دارد پارادوکس در متن و بطن شعر حافظ حضوری فعال دارد و از اصلی ترین ویژگی های سبک شعر وی به شمار می آید. التذاذ و آفرینش ادبی، ایجاد امید و حس زیبانگری در فضای ایران بعد ازحمله مغول، هنجارگریزی به هدف ریاستیزی و عرفان ناب و هنری حافظ از عمده عوامل ایجاد متناقض نما در شعر وی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: حافظ، پارادوکس، خلاف آمد، تناقض، سبک شناسی
  • فاطمه مدرسی*، سجاد خجسته گزافرودی صفحات 99-107
    یکی از مهم ترین ویژگی های متغیر و بارز عرفان و آثار عرفانی و آثار منثور غنایی، کهن الگوی قهرمان است. سیر قهرمان نیز از مهم ترین مسایل عرفان و آثار منثور غنایی است تا آن جا که کهن الگوی قهرمان با سیری بغرنج به تکامل شخصیتی نزدیک می شود. تکامل شخصیتی قهرمان به اشکال گوناگونی در آثار عرفانی و آثار منثور غنایی به ویژه مقالات شمس تبریزی نمود می یابد. قهرمان عرفانی در مقالات شمس همچون قهرمان ژانر حماسی، ابزارهای گوناگونی در اختیار دارد، ولی در عین حال با قهرمان حماسی متمایز است. مکمل شخصیت قهرمان در مقالات شمس، سیر عرفانی اوست. او برای رسیدن به تکامل یا وصال باید این سیر را آغاز کند، اما آغاز سیر در مقالات شمس منوط به گذر از مراحل دیگر است. این مراحل، قهرمان را با یک ندای درونی فرامی خواند تا آن جا که قهرمان دچار یک ناخودآگاهی می شود. پس از عبور از مراحل مذکور، قهرمان به سیری پرمانع گام برمی دارد؛ این موانع در سیر عرفانی قهرمان متغیرند و به اشکال گوناگونی در مقابل قهرمان عرفانی قرار می گیرند. گاه حرکت قهرمان خود مانعی در مقابل اوست؛ این متغیر بودن موانع موجب تغیر شخصیتی قهرمان نیز می شود. این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی مبتنی بر تحلیل ساخت گرایانه با تکیه بر مقالات شمس تبریزی می کوشد تا کهن الگوی قهرمان را در سیر تکاملی مورد مطالعه قرار دهد و به فرضیات تکرار آغاز قهرمان در پایان سیر و عدم ایستایی شخصیت متغیر قهرمان در سیر تکاملی دست یابد.
    کلیدواژگان: قهرمان، عرفان، سیر، متغیر، مقالات شمس
|
  • MohammadAmin Ehsani Estahbanati * Pages 9-24

    This article provides sociological criticism of characters in Nezami Ganjavi’s Khosrow and Shirin. Sociological criticism approach in the context of evaluating the components of social values, social interactions, social skills, social orientations, and social control in characters of Shirin, Khosrow, Mahin Banu, Maryam, and Shekar in a classified way, and in each case, based on poetic evidence extracted from Khosrow and Shirin, analysis and comparison is performed. The findings of this article show that wisdom and self-esteem are the gifts granted to girls and women of Khosrow and Shirin through free social space and realistic overlook the society has over women. Moreover, Nezami was under the influence of various social stimuli that is clearly manifested in developing the characters in Khosrow and Shirin. However, it should be noted that the internal process of this perspective is related to the internal worldview of Nezami as a wise poet. Therefore, in sociology of characters in Khosrow and Shirin, there is a mediate as worldview between social realities and artistic creation of Nezami.

    Keywords: Nezami Ganjavi, Khosrow, Shirin, Characters, Sociological Critisicm
  • Razie Jannesare, Hossein Masjedi, Mahboubeh Khorasani Pages 25-42
    There is no doubt, Mowlana's poetry beholden of mystical and wisdom texts. However, the answer, to this question, why Masnavi is one of the exquisite masterpieces of Persian Literature, has long considered the mind of researcher's in this area. The genius of Mowlana's tale "is one of the reasons for this effect." Probably no poet like Mowlana hasn't taken modification of story, he sometimes writes a story with brevity and he sometimes writes a story redundance, the answer to this question, why Mowlana, on the structure of stories break down on the basis of it. Is one of the main objectives of this article in paper, the authors analyzed four stories and remark Mowlana's Modification in story of anecdotes with three different approaches, the result has been obtained that brevity and redundance in story conscious and specific goals. Mowlana is thinking in fiction and writes the story. The stories are accurate and no element of it can be omitted. It is finally observed that all anacdotes are inextricably inter twined.
    Keywords: Masnavi lyrical stories, source of tales, brevity, redundance, modification of story, story structure
  • Nasrin Jabbar Khalaji Bonab, Aziz Hojjaji Kahajoogh *, Arash Moshfeghi Pages 43-58
    One of the ways to access popular literature in Iran is home-based literature based on oral literature, written and taught to students in the old home school. Since woman is one of the most important subjects in the arts and crafts throughout the universe, it is important to examine the richness of the female form in the works of home school. The purpose of this research, which is a library-based study based on a descriptive-analytical approach, is to investigate the rich aspects of the female landscape in home school literature. Accordingly, 27 home school tales in which female enrichment is visible are selected and studied. The research findings show that the most frequently enriched aspect of the female face in home school literature is her praise of physical beauty. Love is also the main theme of the richness of the female image in romantic poems. Repentance, soliloquy, hypocrisy, humor, cheerfulness, and cursing are also aspects of the richness that make up the lesser richness of a woman.
    Keywords: Folk literature, home school literature, rich literature, rich aspects, woman
  • Maryam Mahmoodi *, Roya Dehghani Pages 59-70

    The sonnet is the best format for expressing a richly polite manner and numerous poets have used it to express their poems. One of these poets is a wild beast. He is one of the greatest poets of the tenth century who stands out among the poets of his era. The wild beast has practiced all forms of poetry, but his fame is mostly due to his burning and quivering sonnets. One of the reasons that made his sonnets outstanding is their easy to abstain. In this research, it is attempted to study the descriptive-analytic method of his sonnets in terms of ease and abstinence. This study shows that the use of spoken language, grammar, simplicity, and vocabulary, and avoidance of industrialization have made it difficult to derive wild The sonnet is the best format for expressing a richly polite manner and numerous poets have used it to express their poems. One of these poets is a wild beast. He is one of the greatest poets of the tenth

    Keywords: vahshi bafghi, lyrical literature, sonnet, Simple yet complicated to imitate
  • Seyed Mehdi Mousavi Mirkalaei, Iraj Mehraki * Pages 71-80

    In Persian literature, song has always been a generic term that refers to a variety of music-accompanied poetic formats (especially Fahlaviat, couplet, Rubaie, and Beat). The contemporary song was written in the traditional way at the beginning of the last century. This poetic form was influenced by the literature of the return period and the impetus to imitate and revive the glorious era of ancient music played a special role in the emergence of the styles of Ali Akbar Khan Sheida and Aref Ghazvini. In the middle of the century, however, the modernist movement permeated Persian song and music and established a new kind. The main purpose of this study is to investigate the evolution of contemporary songs. A song that transcended the Islamic Revolution of Iran after the historical developments of the Islamic era, wars and peace, movements and became what we are seeing today. Ultimately, the language of today's tranquility seems to have become more intimate than before the revolution, which is due to the social and cultural developments of our society today. To better understand this concept - as needed - a brief history of songwriting and definitions of the fundamental concepts of this literary branch of music is provided. This research is a descriptive-analytic one that uses library tools to understand the history and view past research and content analysis.

    Keywords: song, songwriter, ballad, music
  • Ali Mohammad Sajadi * Pages 81-98
    In Persian literature, professing is based on breaking the norms and habits of language, both in terms and meaning, which is well demonstrated in paradox. Paradox in Hafez's poetry is often technically beautiful and, of course, elegant and amazing. In other words, from a controversial and contradictory society, it creates a marvelous, artistic and beautiful image. This article is intended to study the paradox and its variants in Hafez poetry. The method is descriptive-analytical. The main question of the research is what Hafez employed in the invention of paradoxical compounds. What types of linguistic, intellectual and literary paradoxes are in the Hafez court. The result of the research suggests that the paradox is active in the context of the poetry and it is one of the main features of his style of poetry. Literary creation creating hope and sense of aesthetics in the atmosphere of Iran after the Mongol invasion, normality to the presidential goal and pure and artistic mysticism of Hafez which are among the main factors in creating a paradox in his poetry are also considered.
    Keywords: Hafez, paradox, Counterfeit, contradiction, stylistics
  • Fatemeh Modarresi *, Sajjad Khojasteh Gezafroodi Pages 99-107
    One of the most important, obvious and varied characteristics of mysticism, mystical works and lyric prosaic works is hero archetype. Hero’s development is an important issue in mysticism and lyric prosaic works so that hero archetype approaches personality evolution through an intricate process. In mystical and lyric prosaic works, and more specifically in the Conversations of Shams of Tabriz, the evolution of personality is revealed in various forms. The mystical hero in the Conversations of Shams of Tabriz, like the hero of the epic genre, has a variety of tools at his disposal but at the same time, he is distinguished from an epic hero. In the Conversations of Shams of Tabriz, hero’s mystical journey complements his personality traits. He must begin this journey to reach the evolution or get to the joiner but in the Conversations of Shams of Tabriz, starting the journey is contingent to pass other stages. These stages call the hero through the inner voice in a way that he lapses into unconsciousness. After passing the aforementioned stages, the hero sets foot in a difficult journey full of barriers, while these barriers are varied in the mystical journey of hero and appear in various forms to the mystical hero. Sometimes the hero’s own steps are barriers for him; the variability of the barriers brings changes in the hero's personality. This study employs descriptive-analytical methods based on structuralism, uses the Conversations of Shams of Tabriz, and intends to study the hero archetype in the evolutional process and formulate theories of repeating the hero’s starting point at the end of the journey and moving out the stagnation of the hero’s variable character in the evolutionary development.
    Keywords: hero, mysticism, journey, variable, Shams’ Conversations