فهرست مطالب

مجله تحقیقات دامپزشکی
سال پنجاه و ششم شماره 1 (بهار 1380)

  • 105 صفحه، بهای روی جلد: 2,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1380/03/15
  • تعداد عناوین: 22
|
  • تقی قورچی، رضاییان، شعبان رحیمی، قربانی صفحه 1
    به منظور بررسی توان قارچهای بی هوازی شکمبه در تجزیه ماده خشک و مواد فیبری از خوراکهای کاه برنج،کاه گندم،کاه جو،کاه گندم+اوره و کاه گندم+ملاس،استفاده گردید. قارچهای بی هوازی جداشده از شکمبه گوسفند به مدت 0، 3، 6 و 9 روز مواد خوراکی مذکور کشت داده شدند و تغییرات حاصله از نظر تجزیه ماده خشک،دیواره سلولی (NDF)، دیواره سلولی فاقد همی سلولز،سلولز،همی سلولز و لیگنین (ADL) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که در مدت 9 روز کشت قارچهای بی هوازی شکمبه گوسفند روی انواع کاه ها گستره کاهش ماده خشک از 6/14 تا 6/23 درصد و دیواره سلولی از 5/18 تا 7/32 درصد متفاوت بود که به ترتیب کمترین مقدار در کاه برنج و بیشترین مقدار در کاه گندم+اوره اندازه گیری شد. بیشترین مقدار کاهش دیواره سلولی فاقد همی سلولز(ADF) و همچنین همی سلولز به ترتیب برابر 5/27 درصد و 44 درصد مربوط به کاه گندم+اوره بود. کمترین مقدار درصد کاهش ADF(9/8 درصد)،ADL(3/13درصد)،سلولز(16درصد)مربوط به کاه گندم و همی سلولز(16درصد) متعلق به کاه جو بود. در همه خوراکها،مقدار تجزیه ماده خشک و مواد فیبری تا روز ششم بیشترین مقدار و بعد روند افزایشی با سرعت کم تا روز نهم ادامه داشت. داده ها و اطلاعات حاصله بیانگر توانایی قارچهای شکمبه گوسفند در تجزیه و کاهش ماده خشک،دیواره سلولی،دیواره سلولی فاقد همی سلولز،در انواع کاه غلات می باشد.
  • مخبردزفولی، علیداری، نادعلیان، دضاخانی، نوروزیان، هدایت صفحه 7
    طی یک مطالعه کنترل شده از تعداد 152 اسب ترکمن در حال استراحت برای نخستین بار به طور مقایسه ای در 12 اشتقاق اسب شامل I،II،III،aVR،aVL،aVF،V10،CV6LU،CV6LL،CV6RL و BA الکتروکاردیوگرافی به عمل آمد.مجموعه QRS از مواردی بود که در این اشتقاقها از نظر نمودها،طول زمان،فراوانی نسبی موجهای Q،R وS و ارتفاع موجهای Q،R وS مورد بررسی قرار گرفت. محور الکتریکی مجموعه QRS نیز با استفاده از اشتقاقهای نیمه متعامد Iو aVF، I و V10، V10 و aVF به ترتیب در سه صفحه هندسی جلویی (افقی)،عرضی و نیمساز چپ بدن اندازه گیری شد. در کل این مطالعه نشان داد که اسب ترکمن از نظر مجموعه QRS در بسیاری از جنبه ها مشابه با اسب مشهور سواری جهان یعنی تاروبرد است.
  • دلیرنقده، یاراسماعیل صفحه 13
    این مطالعه بر روی 47 راس گوساله مبتلا به سندرم اسهال که در محدوده سنی یک روزگی تا 30 روزگی قرار داشتند، به انجام رسید. بعد از گرفتن تاریخچه کاملی از بیمار،معاینه بالینی،ثبت الکتروکاردیوگرام و اقدامات لازم برای اندازه گیری پارامترهای بیوشیمیایی مشتمل بر کلسیم،کلر،سدیم و پتاسیم و پارامترهای هماتولوژیک مشتمل بر هماتوکریت،شمارش کلی و تفریقی گویچه های سفید و پروتئین تام و فیبرینوژن به عمل آمد.براساس شواهد بالینی، یعنی مدت زمان چین زمان دوام چین پوستی و زمان پرشدن مجدد مویرگی درصد اتلاف مایعات به ترتیب 20/0± 09/8 و 28/0 ± 10/8 برآورد گردید و آزمون آماری تفاوت معنی داری را بین آن دو نشان نداد(05/0P<). براساس هماتوکریت درصد اتلاف مایعات در گوساله های مبتلا،25/0± 30/6 تخمین زده شد. آنالیز آماری نشان داد که برآورد اتلاف مایعات براساس هماتوکریت به طور معنی داری کمتر از میزان برآورد شده روی شواهد بالینی است (05/0P<).مطالعه ریتم قلب در دامهای مورد بررسی،در 15 مورد (9/31 درصد) ریتم منظم،در 22 مورد (8/46 درصد) تاکیکاردی سینوسی،در 5مورد (6/10 درصد)برادیکاردی و آریتمی سینوسی،و در 5 مورد (6/10 درصد) دهلیز خاموش همراه با آریتمی های دیگری همچون ایست سینوسی و بلوک سینوسی دهلیزی رانشان داد. هر سه مورد اخیر دچار هیپرکالمی شدیدی بودند. آزمون همبستگی نشان داد که ارتباط متقابل معنی داری بین عیار الکترولیتهای مورد بررسی از جمله پتاسیم و معیارهای الکتروکاردیوگرافیک وجود ندارد (05/0P>)،ولی بین مدت زمان دوام چین پوستی،زمان پرشدن مجدد مویرگی،هماتوکریت و عیار پتاسیم خون ارتباط متقابل معنی داری به چشم خورد (05/0P<).از این رو با استفاده از رگرسیون چندگانه،معادله پیشگویی عیار پتاسیم خون برحسب mEq/l (به عنوان عامل وابسته)از روی مدت زمان دوام چین پوستی برحسب ثانیه،زمان پرشدن مجدد مویرگی برحسب ثانیه و هماتوکریت برحسب درصد(به عنوان فاکتورهای مستقل)به دست آمد: 408/0=r2(مدت دوام چین پوستی)014/0+(هماتوکریت)132/0+(زمان پرشدن مجدد مویرگی)330/0+082/0=k
  • مینا رستمی بشمن صفحه 21
    در این مطالعه با به کارگیری روش کروماتوگرافی لایه نازک همراه با بیواتوگرافی (TLCB) همراه با ارزیابی منحنی های استاندارد مربوطه،19 گروه آنتی بیوتیکی مختلف مورد جداسازی و تشخیص قرار گرفتند. حساسیت روش ها و مقدار دارو از طریق اندازه گیری حداقل میزان قابل جستجو(MDCS) (میلی لیتر/میکروگرم)،میزان حلقه ممانعت از رشد(Z) (سانتیمتر) و مقدار حرکت دارو از مبدا سیلیکاژل (RF)(سانتی متر) تعیین می گردد. یک تکه کوچک از آگار از منطقه شفاف مربوط به آخرین MDCS را در روش دیسک انتخاب کرده و روی صفحات سیلیکاژل قرار داده،بعد از اینکه کاملا خشک شد،صفحات را در حلال کلرور آمونیوم با گرادیانهای غلظتی(5/0، 1، 2، 3، 5، 10، 20درصد)قرار داده شد. RF و MDCS را در این روش اندازه گیری کرده و از روی MDCS مقادیر و غلظتهای داروی مورد آزمایش بعد از مقایسه بااستاندارد مربوطه اش معلوم می گردد. باکتری مورد آزمایش ATCC 6633، Bacillus Subtillis و محیط کشتAM5 (Difco) بودند که محیط کشت در دو لایه ریخته میشد. نتایج نشان میدهد که هر چقدر MDCS پایینتر باشد میزان حلقه ممانعت از رشد کمتر می گردد و روش حساستر است. در روش دیسک میزان MDCS پایینتر و میزان حلقه ممانعت از رشد کمتر گردیده است. برای مثال در پنی سیلین جی (PCG) میزان MDCS و Z به ترتیب 025/0 میلی لیتر /مایکروگرم و 6/13 سانتیمتر بوده است و این مقادیر در روش TLCB به ترتیب 25 میلی لیتر/مایکروگرم و 25 سانتی متر گردیده است. بنابراین استفاده از روش TLCB همراه با روش دیسک نتایج بسیار رضایتبخشی میدهد.
  • فرهید همت زاده صفحه 25
    به منظور ارزیابی به کارگیری آزمون ژل دیفوزیون در تشخیص سرمی بیماری اسهال ویروسی گاو،تعداد 1357 نمونه سرمی که قبلا روی آنها آزمون SN انجام گرفته بود جهت انجام آزمون انتخاب گردیدند. پادگن مورد استفاده حاصل تکثیر و خالص سازی سویه استاندارد NADL ویروس BVD در کشت سلولی R-BK بود. جهت تهیه ژل از آگار نوبل دیفکو استفاده گردید و آزمون به روش معمول ژل دیفوزیون انجام گرفت. کلیه نمونه های واجد خط رسوبی بار دیگر در کنار پادتن اختصاصی ضد سویه NADL ویروس BVD مجددا آزمایش شده و در صورت الحاق کامل خط یا خطوط رسوبی بین نمونه مورد نظر و آنتی سرم استاندارد، نمونه به عنوان مثبت تلقی می گردید. در نهایت از بین 1357 نمونه ای که به این روش مورد آزمایش قرار گرفته بودند تعداد 251 نمونه واجد واکنش مثبت بودند در حالی که از بین همین 1357 نمونه آزمایش شده به روش SN،317 نمونه برعلیه ویروس BVD پاسخ مثبت از خود نشان داده اند. تعداد 234 نمونه در هر دو آزمون واکنش مثبت داشته و تعداد 1023 نمونه در هر دو آزمون واکنش منفی از خود نشان داده اند. 83 نمونه در آزمون SN پاسخ مثبت داشتند در حالی که در آزمون ژل دیفوزیون واکنش منفی از خود نشان دادند و تنها 17 مورد در آزمون ژل دیفوزیون پاسخ مثبت و در SN پاسخ منفی از خود نشان دادند. انجام آزمونهای آماری بر روی یافته های فوق الذکر حاکی از آن است که پاسخهای حاصل از آزمون SN و ژل دیفوزیون در تشخیص سرمی BVD تا 6/92 درصد همخوانی داشته و ضریب چوپروف برای میزان همبستگی آنها 76/0 می باشد. با مقایسه حساسیت و ویژگی آزمون SN و میزان همخوانی آن با این آزمون، چنین بنظر میرسد که میتوان تا حدی به پاسخهای حاصل از آزمون ژل دیفوزیون جهت قضاوت روی نمونه های سرمی اطمینان نمود ولی از آنجایی که جهت انجام یک آزمون غربالگری نیاز به آزمونی با حساسیت بالا وجود دارد و این آزمون با توجه به یافته های فوق الذکر و نظریات سایر محققین واجد حساسیتی کمتر از 90 درصد است و نمیتواند به عنوان یک آزمون غربالگری مناسب مورد توجه قرار گیرد ولی به هرترتیب نظر به سادگی، سهولت انجام،قابلیت تکرار و ارزانی چشمگیر این آزمون میتواند به عنوان یکی از آزمونهای تشخیص سرمی BVD از اعتبار خود برخوردار باشد.
  • اصلانی، موثقی، دکترمهری صفحه 27
    پولیوانسفالومالاسی(Polioencephalomalacia) در دو راس گوسفند،یک راس بز و دو راس گاومتعلق به دامپروری های اطراف مشهد تشخیص داده شد. این دامها در سنین مختلف بودند. نشانه های درمانگاهی در دامهای مبتلا شامل کوری مرکزی،لرزش،اسپاسم عضلانی بخصوص در اندامهای حرکتی،از پاافتادگی،تشنج متناوب همراه با اپیستوتونوس و نیستاگموس و افزایش حساسیت به صدا و تماس بود. درمان این دامها با استفاده از تزریق تیامین و دگزامتازون صورت گرفت. پاسخ به درمان در گوسفندان و بز مبتلا منفی ولی در گاوها خوب بود. هیستوپاتولوژی مغز دامهای تلف شده دژنرسانس نورونها به شکل لایه ای همراه با تغییرات ایسکمیک در قشر مخ، پرخونی مننژ،ادم اطراف عروقی و اطراف نورونی،نکروز میعانی پارانشیم مخ و نکروز نورونها همراه با میکروگلیوز را نشان داد. شکل گیری ضایعات مغزی و پیشرفت آن در گوسفندان و بز مبتلا علت عدم پاسخ به درمان بود.
  • شجاعدوست، بزرگمهری فرد، دکتز طباطبایی صفحه 33
    در این مطالعه 9 گروه در نظر گرفته شد که یکی از آنها به عنوان شاهد،هیچ آنتی بیوتیکی تا انتهای دوره دریافت نکرد و 8 گروه دیگر به آنتی بیوتیکهای سولفادیازین+تری متوپریم(سولتریم)، تایلوزین تارترات،سالینومایسین،لینکومایسین + اسپکتینومایسین(لینکوسپکتین)،انروفلوکساسین،کلرامفنیکل،کلرتتراسیکلین و فورازولیدون اختصاص یافت. برای هر گروه 68 قطعه جوجه یکروزه از نژاد راس در نظر گرفته شد که در 4 پن 17 قطعه ای قرار گرفتند. برنامه واکسیناسیون برای همه گروه ها یکسان بود. پس از مصرف واکسن لاسوتا در سنین 15 و 31 روزگی،7 گروه درمانی در سنین 16 تا 20 و 32 تا 36 روزگی آنتی بیوتیکهای فوق را به مقدار توصیه شده در آب دریافت نمودند و در گروه سالینومایسین،از 16 روزگی تا 3 روز پیش از کشتار،این دارو در دان مورد استفاده قرار گرفت. در سنین 15، 21، 31، 41 و همچنین یک روز قبل از پایان دوره (51 روزگی) وزن جوجه ها و دان مصرفی آنها اندازه گیری شد تا میزان وزن متوسط، دان مصرفی و ضریب تبدیل غذایی در گروه های مختلف مشخص شود. نتیجه محاسبات نشان داد که در انتهای دوره میزان بازدهی گروه های درمانی از شاهد بهتر بوده است که در این میان بهترین وزن متوسط (به میزان 6/8 درصد در مقایسه با گروه شاهد) به گروه لینکومایسین+اسپکتینومایسین و بهترین ضریب تبدیل غذایی کل (به میزان 7 درصد در مقایسه با گروه شاهد) به گروه سالینومایسین مربوط بوده است. بررسی آماری نتایج به دست آمده نشان داد که بین گروه های مختلف از این نظر اختلاف معنی داری وجود ندارد (05/0P<).گروه لینکومایسین+اسپکتینومایسین و گروه شاهد به ترتیب پایینترین و بالاترین میزان تلفات را داشتند که اختلاف آماری بین آنها معنی دار بود(05/0P<).
  • صفحه 37
    به منظور مطالعه تاثیر مواد معدنی آب بر عملکرد طیور در مزارع مرغ مادر گوشتی استان تهران بررسی جامع روی 48 مزرعه صورت گرفت. در این بررسی کیفیت نمونه های آب شرب مصرفی مربوط به مزارع مذکور در آزمایشگاه مورد تجزیه قرار گرفتند.آب مصرفی مزارع از نظر طعم، بو، رنگ، قلیائیت موقت، قلیائیت کل، میزان کلسیم، منیزیم، کلر، PH، معادل Nacl و هدایت الکتریکی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج این ارزیابی نشان داد که بین کیفیت آب مصرفی و تولید تخم مرغ رابطه ای مستقیم وجود دارد. کیفیت آب در 75/43 درصد مزارع از نظر املاح بالاتر از حد مجاز توصیه شده و در 25/56 درصد مزارع مناسب و میزان املاح در حد مجاز بود. همچنین در این ارزیابی مشخص گردید که میزان تولید در 3/92 درصد از مزارعی که در آنها کیفیت آب مناسب بود در حد استانداردهای توصیه شده نژادی و در 80 درصد از مزارعی که آب مصرفی آنها به لحاظ املاح نامناسب بود،میزان تولید تخم مرغ پایینتر از حد استاندارد بود. در این پژوهش مشخص گردید که توجه به کیفیت آب آشامیدنی واحدهای تولیدی مرغ مادر اهمیت ویژه ای داشته و به کارگیری تکنیکهای علمی جهت کاهش املاح نیز میتواند از افت و کاهش راندمان تولید تخم مرغ تا حد زیادی پیشگیری نموده و در نتیجه باعث افزایش بهره وری واحدهای موجود می گردد.
  • حسینی، نسلجی، سرحدی، بیرجند صفحه 41
    یکبار تزریق استروژن قبل از پروستاگلاندین در برنامه همزمانی فحلی مبتنی بر دوبار تزریق پروستاگلاندین جهت کاهش طول دوره تیمار از 14 به 7 روز مورد استفاده قرار گرفت. در این آزمایش 65 راس گاو سیستانی بدون توجه به چرخه فحلی انتخاب و در دو گروه براساس سن و وزن قرار گرفتند. گاوهای گروه اول (کنترل؛تعداد=33راس) با میانگین سنی 3/4±4/58 ماه و متوسط وزن 8±277 کیلوگرم دو تزریق متوالی آنالوگ پروستاگلاندین(500میکروگرم،کلوپروستنول) به فاصله 14 روز دریافت کردند. دامهای گروه دوم (تیمار؛تعداد=32 راس)با میانگین سنی 8/4±60 ماه و متوسط وزن 9±292 کیلوگرم،100میلی گرم پروژسترون و 2 میلی گرم استرادیول بنزوات به صورت عضلانی 7 روز قبل از تجویز پروستاگلاندین دریافت نمودند. 24 ساعت پس از آخرین تزریق پروستاگلاندین هر6 ساعت به مدت 7 روز فحل یابی انجام شد.گاوهایی که به گاو دیگر اجازه سواری میدادند(فحلی ایستا) تشخیص داده شده و 12 ساعت پس از فحلی ایستا با اسپرم منجمد تلقیح گردیدند. تشخیص آبستنی از طریق آزمایش راست روده ای 50 روز پس از تلقیح مصنوعی صورت پذیرفت. اطلاعات به دست آمده با استفاده از مربع کای و t-test آنالیز گردیدند. تراکم همزمانی فحلی (درصد)،فاصله زمانی از پایان تیمار تا شروع فحلی (ساعت)و نرخ آبستنی(درصد) بین دو گروه کنترل(6/69درصد،96/5±7/77 ساعت و 5/56 درصد) و گروه تیمار(2/68 درصد،64/7±6/82ساعت و 5/54 درصد) مشابه بود(05/0p<). به منظور خلاصه آماده سازی با استروئیدها یک راه مؤثر در کوتاه نمودن برنامه همزمانی فحلی مبتنی بر پروستاگلاندین از 14 به 7 روز می باشد.
  • دکتررضاخانی، دتر بیدگلی صفحه 47
    قلب و سیستم عروقی در همه دامها نقش اصلی در انتقال مواد غذایی، دفعی و گازهای مفید و مضر را داشته و هرگونه اختلال در ساختار و عملکرد آن موجب اشکالات مهم میشود. از جمله این اختلالات،آریتمی ها هستند که با تاثیر بر نظم کار قلب در فعالیت خونرسانی اشکال به وجود می آورند و مهمترین روش شناخت آنها الکتروکاردیوگرافی است.مطالعه آریتمی ها در اسبان دارای اهمیت دو چندان به علت نقش آنها در کارآیی ورزشی است. این پژوهش با هدف به دست آوردن اطلاعات صحیح و علمی در مورد میزان انواع آریتمی ها در اسبان به ظاهر سالم منطقه تهران صورت گرفت. در این بررسی از 120 راس اسب بین سن 3 تا 25 سال که در مسابقات ورزشی شرکت داشتند و از دو جنس و نژادهای مختلف بودند نوارد الکتروکاردیوگرام بر روی 8 اشتقاق ثبت شد. انواع آریتمی ها و تعداد ضربان قلب باتوجه به جنس، نژاد و نوع کاری که اسب انجام میداد بررسی و داده ها مورد پردازش آماری قرار گرفت و یافته ها عبارت اند از: درصد ابتلا به آریتمی در کل اسبها (5/37 درصد)،در نریانها(6/36 درصد) و در مادیانها(83/10 درصد)، بیشترین درصد ابتلا در اسبهای دو خون و کمترین در نژاد عرب خالص بود و بیشترین درصد مبتلا در اسبهای ورزش چوگان دیده شد. میانگین و انحراف معیار تعداد ضربان قلب کل اسبان 07/15±5/46 و در اسبهای بدون آریتمی 07/7±77/42 در دقیقه بود.میانگین ضربان قلب مادیانها(13/19±1/54) در مقایسه با نریانها (13/13±88/43) از نظر آماری معنی دار بود(05/0p<).آریتمی های ثبت شده در این 120 راس اسب عبارتند از تاکیکاردی سینوسی (15 درصد)،آریتمی های سینوسی (5/7 درصد)،آریتمی سینوسی همراه با بلوک دهلیزی بطنی درجه 2(5 درصد) و بلوک دهلیزی بطنی درجه 2(5 درصد)،بلوک سینوسی دهلیزی-انقباضهای زودرس دهلیزی و بطنی(به طور مساوی از هر کدام 83/0 درصد).در این بررسی فیبریلاسیون دهلیزی که آریتمی شایع در اسبها است مشاهده نشد. این ممکن است به دلیل آن باشد که در این بررسی تنها از اسبهای بظاهر سالم استفاده شد.
  • صائب، اکبریان صفحه 51
    داروهای مقلد سمپاتیک باعث هیپرپلازی و هیپرتروفی غدد بزاقی میشوند. ایزوپروترنول از طریق واکنش متقابل با رسپتورهای بتا-آدرنرژیک و دوبوتامین و تربوتالین به صورت اختصاصی تر با رسپتورهای بتا-یک و بتا-دو سطح سلولی غدد بزاقی واکنش می نمایند.در تحقیق حاضر یک گروه خوکچه هندی نر به مدت 20 روز از طریق داخل صفاقی تحت تاثیر تجویز 1/0 میلی گرم ایزوپروترنول و دو گروه خرگوش سفید نر بالغ نیز به مدت 15 روز به ترتیب تحت تجویز 40 تا 60 میلی گرم/کیلوگرم وزن بدن دوبوتامین و تربوتالین قرار گرفتند.به حیوانات گروه های کنترل آب مقطر استریل تزریق گردید. پس از پایان مدت مذکور حیوانات از طریق بیهوشی با اتر کشته و غدد بزاقی جدا،توزین و آزمایشات بیوشیمیایی روی عصاره غدد انجام گرفت. میانگین وزن غدد بناگوشی و تحت فکی تحت تاثیر ایزوپروترنول، دوبوتامین و تربوتالین در دو گروه حیوان در مقایسه با شاهد افزایش نشان میدهد(01/0p< و 05/0p<). در حالی که تجویز ایزوپروترنول باعث کاهش پروتئین تام و آمیلاز در غده بناگوشی خوکچه هندی میشود(01/0p<) ولی دوبوتامین و تربوتالین باعث افزایش پروتئین تام در غدد بناگوشی و تحت فکی خرگوش می گردند(01/0p< و 05/0p<). در خرگوش میانگین وزن و پروتئین تام غدد زیرزبانی تحت تاثیر دوبوتامین و تربوتالین در مقایسه با شاهد افزایش نشان نمیدهد. الکتروفورز عصاره غدد بناگوشی روی ژل آکریل آمید در حضور سدیم ددسیل سولفات نشان داد که در خوکچه هندی دو باند پروتئینی با وزن ملکولی 52 و 14 کیلودالتون در مقایسه با شاهد کمتر رنگ می گیرند، در حالی که در خرگوش تحت تاثیر دو بوتامین 6 باند پروتئینی با وزن مولکولی حدود 40، 38، 35، 34، 32 و 27 کیلودالتون و تحت تاثیر تربوتالین 4 باند پروتئینی با وزن مولکولی حدود 40، 38، 35 و 34 کیلودالتون در مقایسه با شاهد افزایش نشان میدهند. در غده تحت فکی خوکچه هندی تحت تاثیر ایزوپروترنول تراکم باندهای پروتئینی 8/14، 5/16 و 52 کیلودالتون و در خرگوش نیز تحت تاثیر تربوتالین 3 باند پروتئینی 20، 18 و 16 کیلودالتون در غده تحت فکی و زیرزبانی در مقایسه با شاهد افزایش نشان میدهند. این اختلافات شدیدا نشان میدهد که احتمالا تعداد رسپتورهای آدرنرژیک بتا در غده بناگوشی و تحت فکی دو حیوان متفاوت می باشند. احتمالا به نظر میرسد که در خوکچه هندی رسپتورهای بتا-یک به طور عمده در غده بزاقی بناگوشی و رسپتورهای بتا-دو در غده تحت فکی به طور غالب وجود داشته باشند. همچنین در خرگوش تغییر بیشتر غده بناگوشی در اثر دوبوتامین را میتوان به بیشتر بودن گیرنده بتا-یک نسبت به گیرنده بتا-دو در این غده نسبت داد. همچنین این مشاهدات نشان میدهد که این باندهای پروتئینی ممکن است به گروه پروتئینهای غنی از پرولین تعلق داشته باشند.
  • نبییان، صیفوری صفحه 57
    در سال 1378 مجموعا 140 قطعه غاز از روستاهای گیلان خریداری شدو از نظر آلودگی به انواع انگلها مورد بررسی قرار گرفت. سن 40 قطعه از این غازها کمتر از 6 ماه و بقیه بیش از 6 ماه بود. از غازهای آزمایش شده مجموعا 21 گونه کرم از لوله گوارش یک گونه نماتود از مجاری هوایی، دوگونه ایمریا از لوله گوارش و دو گونه شپش از پرها جدا گردید که برحسب اندامهای مختلف میزان شیوع انگلهای بدین شرح می باشند:الف)لوله گوارش: نماتودها:آمیدوستومم انسریس(9/73 درصد)، هیستریکیس تریکولور(8/5 درصد)،اسکاریدیاگالی(5/18 درصد)،کاپیلاریاآناتیس(6/35 درصد)،کاپیلاریااوبسیگناتا(70 درصد)،هتراکیس دیسپار(42/19 درصد)، هتراکیس گالیناروم(20 درصد) و تریکوسترونژیلوس تنوئیس(30درصد). ترماتودها:آپاتمون گراسیلیس ماینور(7/43 درصد)،اکینوستومارولوتوم(7/10 درصد)،هیپودرائوم کونوئیدوم(2/28 درصد)،اکینوپاریفیوم رکورواتوم(6/12 درصد) و کاتاتروپیس وروکوزا(10 درصد).سستودها:در پانیدوتنیا لانسه اولاتا(8/7 درصد)، میکروزوماکانتوس پاسریس (9/2 درصد)،گونه های مشخص نشده: جنس گاستروتنیا(5/17درصد)،دیورکیس(7/9 درصد)،سوبولوی کانتوس(20 درصد)اسکریابینوپاراکسیس(1 درصد)،منوتستیلپیس(9/1 درصد)،گونه های مشخص نشده هیمنولیپیس(9/4درصد)،تک یاخته:ایمریااناتیس(7/8 درصد) و ایمریاانسریس(7/8 درصد).ب) ریه: سیگاموس تراکئا(10 درصد).ج) انگلهای خارجی پر:منوپون گالینه (7/11 درصد)،لیپروس کاپونیس(7/9 درصد).کلیه انگلهای فوق برای اولین بار از غازهای ایران و کاتاتروپیس وروکوزا.سوبولوی کانتوس،اسکریابینوپاراکسیس،میکروزوماکانتوس،منوتستیلپیس برای اولین بار از پرندگان ایران گزارش میشوند. آلودگی به چند نوع انگل داخلی و خارجی میتواند موجب بروز فرم تحت درمانگاهی آلودگی های انگلی در غازهای مورد بررسی گردد ولی از میان انگلهای جداشده آمیدوستومم انسریس با فراوانی 9/73 درصد و میانگین 5/65 کرم در هر غاز آلوده و ضایعاتی که انگل میتواند ایجاد کند قادر است به تنهایی موجب بروز فرم تحت درمانگاهی گردد. به طور کلی درصد و شدت آلودگی به اکثر انگلهای جداشده در طیور مسن تر از 6 ماه بیشتر از جوانها بود. اگرچه آلودگی به اسکاریدیاگالی،ایمریااناتیس و ایمریاانسریس در طیور جوانتر شایعتر از مسنها بود و سینگاموس تراکئا،منوپون گالینه و لیپروس کاپونیس فقط از طیور کمتر از 6 ماه جدا گردید.
  • حدیقی:، دکتردلیمی، مدنی صفحه 61
    در این تحقیق از پادگن نیمه تخلیص شده فاسیولاژیگانتیکا برای آزمایش الایزای نقطه ای جهت تشخیص فاسیولیازیس تجربی در گوسفند استفاده شد. 47 سرم گوسفند آلوده شده به طور تجربی (موارد بیمار) و 46 گوسفند سالم (گروه شاهد) با آزمایش الایزای نقطه ای مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که در رقت 1:800 سرم گوسفندان تحت مطالعه،حساسیت آزمایش برابر با 100 درصد و ویژگی آن برابر با 30/91 درصد بوده است. لذا آزمون الایزای نقطه ای به عنوان یک آزمون دقیق،ساده،ارزان و سریع برای تشخیص فاسیولیازیس گوسفندی توصیه می گردد.
  • رئوفی، مرجانمهر، حسینی فرد صفحه 65
    این بررسی از ابتدای زمستان سال 1377 تا پایان پاییز سال 1378 انجام گرفت و در طی این مدت با مراجعه به کشتارگاه شهرستان بابل شیردان 400 راس گاو به صورت اتفاقی بررسی گردید. به منظور تشخیص دقیق جراحات و درجه بندی هیستوپاتولوژیک زخمهای شیردان از ضایعات مشاهده شده نمونه های بافتی تهیه شد و از نظر هیستوپاتولوژی مورد مطالعه قرار گرفت. از میان 400 نمونه شیردان تحت بررسی 67 مورد (75/16درصد) دارای زخم بودند که با حدود اطمینان 95 درصد فراوانی وقوع زخم شیردان در فاصله 75/12 درصد تا 75/20 درصد برآورد گردید. از دیدگاه پاتولوژی تمامی نمونه های زخم شیردان بررسی شده از نوع اروزیون بودند و اکثر آنها به شکل خطی یا بیضی در ناحیه فوندوس حضور داشتند. همچنین از 67 نمونه زخم شیردان 24 مورد (8/35 درصد) به صورت اروزیون سطحی، 32 مورد (8/47درصد) به صورت اروزیون نیمه عمیق و 11 مورد (4/16 درصد) با سیمای اروزیون عمیق بودند. در این بررسی با استفاده از آزمون آماری مربع کای نتایج به دست آمده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت که در این خصوص بین وقوع زخمهای شیردان مشاهده شده با فصول مختلف سال،سن و جنس گاوهای مورد مطالعه ارتباط آماری معنی داری وجود نداشت.
  • قراگزلو، بکایی صفحه 69
    در این مطالعه از 4 راس اسب سالم که در قسمت جانبی متاکارپ و متاتارس هر 4 اندام حرکتی آنها زخمهایی به ابعاد 5 سانتیمتر در 10 سانتیمتر ایجاد شده بود استفاده شد. جهت تحریک زخمها به ایجاد بافت گرانوله اضافی از فشار آب معمولی و سپس اسپری بتادین 10 درصد هر روز استفاده شد. پس از 35 روز در تمامی زخمها بافت گرانوله در سطحی بالاتر از زخم قرار گرفت. شانزده زخم موجود به 4 گروه 4 تایی به شیوه مربع لاتین تقسیم شدند. چهار روش درمانی مورد استفاده شامل: گروه A کورتاژ، گروه B برداشت با اسکالپل،گروه C کورتاژ+بانداژ و گروه D برداشت با اسکالپل +بانداژ بود. در مدت 6 هفته زخمها در هر هفته دو دفعه و در مجموع 13 دفعه مورد بررسی، شستشو و تهیه اسلاید و در صورت نیاز برداشت بافت گرانوله اضافی طبق برنامه قرار گرفتند. جهت تعیین سرعت التیام،میزان تشکیل بافت پوششی و میزان جمع شدگی، اسلایدها در کامپیوتر اسکن شده و نواحی مورد نظر به روش دیجیتالی مورد اندازه گیری قرار گرفتند. تعداد دفعات مورد نیاز جهت برداشت بافت گرانوله در گروه های A و C بیشتر از دو گروه دیگر بود. سرعت التیام در گروه D نسبت به سه گروه دیگر و در گروه C نسبت به گروه های A و B نسبت به گروه A به طور معنی داری بیشتر بود. در هر 4 گروه درمانی ارتباط خطی معنی داری بین وسعت زخمها و زمان به دست آمد که این اختلاف بین شیبهای خطی از نظر آماری معنی دار بود. همچنین اختلاف معنی داری از نظر تشکیل بافت پوششی جدید بین گروه D نسبت به سه گروه دیگر و بین گروه C نسبت به گروه های A و B وجود داشت. ضمنا میزان تفاوت در جمع شدگی زخمها نیز در گروه D نسبت به سه گروه دیگر و در گروه C نسبت به گروه های A و B و در گروه B نسبت به گروه A معنی دار مشاهده گردید.
  • محمد جواد قراگزلو، کامران درخشنده، سعید بکایی صفحه 75
  • ودود رضویلر، شجاعی، سلمانی، دکتررستمی صفحه 81
    خاویاردان ایران و محیط فرآوری آن از نظر 12 آزمایش میکروبی در دو صیدگاه حوزه مازندران مورد بررسی قرار گرفت. کلا 72 نمونه با دو تکرار از خاویار در سه مرحله: 1)خاویار قبل از عمل آوری،2)خاویار عمل آوری شده و 3) خاویار عمل آوری و نگهداری شده به مدت 6 ماه در سردخانه3- درجه سانتیگراد و 8 نمونه سطوح و وسایل مورد استفاده در فرآوری خاویار(در 14 مورد مختلف) مورد ارزیابی قرار گرفتند. گونه های ماهی خاویاری از نوع فیل ماهی، اوزون برون و قره برون بودند. کلا ترکیبی از 1920 آزمایش مختلف میکروبی (3*8*2*12 مورد برای 3 مرحله خاویار) و (14*8*12 مورد برای محیط فرآوری) در این مطالعه انجام گرفت. کشتهای انجام شده همچنین از نظر تعیین فلور غالب میکروبی مورد آزمایش قرار گرفتند. دوازده آزمایش میکروبی در این مطالعه شامل شمارشهای میکروبی (Standard Plate Count) SPC (در 37 و 25 درجه سانتیگراد)، قارچ،کلیفورم،استافیلوکوک و آنتروکوک همراه با جداسازی باکتری های سالمونلا،پلزیوموناس،ویبریو،کلستریدیوم بوتولینوم،کلستریدیوم پرفرینجنس و لیستریا بودند. چهارده مورد آزمایش میکروبی محیط شامل دو نمونه آب، دو نمونه آلودگی انگشت خاویارساز،دو نمونه هوای اطاق همراه با قوطی خاویار،جارو(برس گیاهی مخصوص پاک کردن خاویار از غربال)، غربال،چاقوی ماهی بری،کف گیر،میز ماهی بری،میز خاویارسازی و کف کرپی صید بودند. تعداد میکروب شمارش شده (در گرم نمونه) برای خاویار خام در آزمایشهای SPC و قارچ بین صفر تا 100 و برای آزمایش کلیفورم منفی بود. در خاویار عمل آوری شده تعداد 2-1 لوگ به تعداد SPC و قارچ اضافه گردید و نتیجه آزمایش کلیفورم باز هم منفی بود. در مرحله نگهداری پس از 6 ماه در سردخانه 3- درجه سانتیگراد حدود 2 لوگ دیگر به تعداد SPC و قارچ اضافه گردید و در ضمن تعداد کلیفورم در این مرحله g/101 * 5/5 بود. در بین 14 مورد آزمایش محیط، کمترین آلودگی مربوط به نمونه هوا(کمتر از یک میکروب در سانتیمتر مربع در دقیقه) و بیشترین آلودگی مربوط به سطح کرپی صید (محل تحویل ماهی با تعداد SPC بالای 104 میکروب در هر سانتیمتر مربع از سطح)و جارو(وسیله پاک کردن خاویار غربال با تعداد بالای 104 میکروب در هر میلی لیتر از آب شستشو) بود. میکروبهای غالب فلور نیز در خاویار و محیط فرآوری آن شناسایی گردید. گرچه معیار پذیرش قانونی برای شمارش SPC، قارچ،کلیفورم و سایر شمارشهای میکروبی در قضاوت روی خاویار و محیط فرآوری اختصاصی آن موجود نیست ونتایج آزمایشهای ما بیانگر وضعیت خوب میکروبی این فرآورده و محیط عمل آوری آن در اغلب موارد بررسی شده می باشد، ولی در بعضی موارد انجام اقدامات بهداشتی فوری برای ارتقای کیفیت میکروبی خاویار و محیط فرآوری آن ضروری است. تاثیر نتایج بدست آمده در این مطالعه در بهبود طراحی سیستم کنترل HACCP و فرمولاسیون جدید خاویار مورد بحث قرار گرفته است.
  • یخچالی، خسروی، اسلامی صفحه 89
    در کنترل زیست شناختی بهره گیری مستقیم از یک موجود و یا دستکاری در ساختمان ژنتیکی آن موجود برای فرونشاندن جمعیت زیستی موجود مورد نظر،هدف می باشد. در این بررسی اثر متابولیت پروتئینی قارچ فرصت طلب کاندیدا برای اولین بار در ایران و دنیا بر روی تخم و نوزاد عفونت زای کرمهای دون خانواده سیاستومینه مورد آزمایش قرار گرفت. در بررسی آزمایشگاهی، رقتهای متابولیت قارچ فرصت طلب کاندیدا اثر تخم کشی نداشت ولی غلظت پایه و رقتهای 5/1 تا 100/1 در مدت 7 ساعت باعث کاهش معنی دار نوزادهای عفونت زای نماتودهای سیاتوستومینه گردید(0001/0P<)، در حالی که در رقتهای 1000/1 و 10000/1 فاقد چنین خاصیتی بودند(05/0P<).
  • دلیمی اصل، معتمدی، خضاب صفحه 93
    در این مطالعه ابتدا 200 نمونه از انگلهای فاسیولاهپاتیکا و فاسیولاژیگانتیکا از کبد آلوده گوسفندان جدا گردید. پس از شستشو وتهیه سوسپانسیون سلولی،از سلولهای جنسی آنها با روش Air-dry گسترش کروموزومی تهیه شد، پس از رنگ آمیزی با گمیسا،کروموزومهای دوگونه انگل از لحاظ کاریوتیپی مورد مطالعه و مقایسه قرار گرفت. طبق نتایج به دست آمده اسپرماتوسیتها به صورت روزت هشت تایی و اواوسیت ها به صورت انفرادی مشاهده شدند اسپرمها نیز به صورت واضح و مشخص بودند. تعداد کروموزوم ها در مرحله متافاز در اسپرماتوسیت ها و اواوسیت ها در حالت دیپلوئید (20=n2) قابل رؤیت بودند. در مجموعه کروموزوم های انگل، یک جفت کروموزوم بزرگ،سه جفت کروموزوم متوسط و 6 جفت کروموزوم کوچک دیده میشد. هیچ اختلاف معنی داری بین کروموزوم های دوگونه انگل از لحاظ شکل،اندازه و خصوصیات کاریوتیپی و همچنین اسپرماتوسیت ها و اواوسیت های آنها مشاهده نشد.
  • سیفی، مهرناز، محمد صادق مددی صفحه 97
    اثر درمانی اسپری پویدین ایوداین(بتادین) در مقایسه با تزریق عضلانی اکسی تتراسیکلین و شستشو با آب مقطر در درمان کراتوکنژنکتیویت عفونی گاو مورد ارزیابی قرار گرفت. در این مطالعه،از چشم 47 راس گوساله با علایم تورم عفونی ملتحمه و قرنیه نمونه برداری شد که در 39 راس (9/82 درصد)،باکتری موراکسلابوویس جدا گردید. این 39 راس گوساله در سه گروه مختلف تحت ارزیابی درمانی قرار گرفتند. گروه اول درمانی شامل 12 راس گوساله میشد،که چشمهای گوساله های مبتلا با اسپری پویدون ایوداین(بتادین)2درصد،سه روز متوالی شستشو داده شد و گروه دوم شامل 15 راس گوساله، با یک نوبت تزریق عضلانی اکسی تتراسیکلین به مقدار 10 میلی گرم/کیلوگرم درمان گردید و گروه سوم نیز که شامل 12 راس گوساله بود.چشمهای مبتلایان،سه روز متوالی با آب مقطر شسته شد.چشم همه گوساله های مبتلا در 8 زمان مورد مشاهده قرار گرفتند که عبارت بودند از روزهای 1، 2، 3، 4، 7، 10، 13 و 16، ابتدا با استفاده از سواب استریل از ترشحات چشمی نمونه تهیه شده و جهت بررسی باکتری شناسی به آزمایشگاه ارسال میشد، سپس قرنیه بوسیله نوار فلورسئین سدیم رنگ آمیزی میشد و ضایعات مشاهده شده درجه بندی می گردید. آنالیز آماری نشان داد که درجه ضایعات از روز نخست تا روز شانزدهم در هر سه گروه تحت مطالعه به طور معنی داری کاهش یافت،که این اختلاف در دو گروه درمانی اکسی تتراسیکلین و بتادین خیلی معنی دار بود. اختلاف درجه ضایعات بین گروه های تحت مطالعه در روزهای اول، چهارم، دهم و سیزدهم معنی دار نبود ولی در روزهای هفتم و شانزدهم، درمان با اسپری بتادین و تزریق عضلانی اکسی تتراسیکلین روند بهبودی معنی داری نسبت به گروه شاهد نشان داد.
  • محمدنیاگ عصمت خرم صفحه 101
    به منظور به وجود آمدن مبنایی جهت مطالعه وضعیت انعقادی گوسفند که امروزه به عنوان مدل، در تحقیقات تجربی مورد قبول قرار گرفته است،این مطالعه بر روی 40 راس گوسفندان دانشگاه شهرکرد(نژاد محلی چالشتری) انجام گرفت. در طی این مطالعه مقادیر زمان سیلان(Bleeding Time، BT) زمان انعقاد (Clotting Time، CT) خون تازه روی لام،زمان نسبی ترومبوپلاستین(Partial Thromboplastin Time، PTT) و زمان پروترومبین (Prothrombine Time، PT) و به ترتیب 93/35 ± 65/94، 05/25 ± 9/81، 33/4 ± 46/46 و 12/1 ± 72/16 ثانیه، تعیین گردید. همچنین هیچ تفاوت معنی داری بین زمانهای ذکر شده در گروه های سنی کمتر و بیشتر از دو سال دیده نشد.
  • سلطانی، محمد رهاننده صفحه 105
    بررسی های بالینی،کالبدگشایی و میکروبیولوژی به عمل آمده بر روی تعداد 50 قطعه ماهی کفال گونه پوزه باریک صید استان گیلان نشان داد که تعداد 40 قطعه (80 درصد) ماهیان مذکور مبتلا به عارضه نفخ ناشی از سوء تغذیه بوده اند.