فهرست مطالب

مدیریت بهداشت و درمان - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1399)

مجله مدیریت بهداشت و درمان
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرید ابوالحسنی، آزاده سیاری فرد، لاله قدیریان، مژگان فرشادی، فاطمه رجبی* صفحات 7-18
    مقدمه

    ناکارآمدی ارتباطات بین دانشگاه علوم پزشکی و بیمارستان های آموزشی وابسته آن، می تواند در مدیریت بیمارستان و کارکردهای مختلف آن مانند ارایه خدمات، آموزش و پژوهش مشکلاتی ایجاد کند. این مطالعه به منظور درک دقیق این ارتباطات و نیز چالش های موجود از دیدگاه ذی نفعان مختلف در یکی از دانشگاه های علوم پزشکی مستقر در شهر تهران، انجام شد.

    روش پژوهش

    در این مطالعه کیفی، برای جمع آوری داده ها، 33 مصاحبه حضوری نیمه ساختارمند و یک بحث گروهی متمرکز انجام شد. شرکت کنندگان از طریق نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی، از بیمارستان های آموزشی و واحدهای ستادی انتخاب شدند. برای تحلیل داده های مصاحبه ها از روش تحلیل محتوای قراردادی و نرم افزار تحلیل کیفی MAXQDA استفاده شد. کدزنی و طبقه بندی کدها توسط دو پژوهشگر به صورت مستقل انجام شد.

    یافته ها

     از چالش های موجود در ارتباطات بیمارستان ها و واحدهای مختلف ستادی دانشگاه، 1275کد به دست آمد که پس از دسته بندی های مفهومی، به 14 ساب تم و 4 تم اصلی «تصمیم گیری و سیاست گذاری»، «تامین منابع»، «نظارت و ارزیابی» و «جریان اطلاعات» طبقه بندی شدند که همه این تم ها زیرمجموعه یک تم محوری به نام «یکپارچگی» قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    تحلیل وضعیت موجود و چالش های ناشی از آن، لزوم بازنگری ارتباطات بین بیمارستان های آموزشی با واحدهای ستادی دانشگاه را نشان داد. این بازنگری باید به سمت کاهش تمرکزگرایی و افزایش قدرت تصمیم گیری در بیمارستان ها در ابعاد مختلف باشد. بدیهی است با توجه به مسئولیت اجتماعی و لزوم پاسخگویی دانشگاه و بیمارستان ها به انتظارات آموزشی و نیازهای درمانی جامعه، باید نقش حاکمیتی و نظارتی ستاد دانشگاه به خوبی مشخص و به درستی اجرا گردد.

    کلیدواژگان: ارتباطات سازمانی، چالش، ستاد، صف، بیمارستان، دانشگاه علوم پزشکی
  • ارش دهقان، محمدجواد تقی پوریان*، سهیلا نظرپور، مرضیه گرجی صفحات 19-34
    مقدمه

    یکی از مهم ترین جنبه های نگهداری و وفاداری مشتریان، ایجاد اعتماد به برند سازمان در آنهاست. همچنین اصالت برند نیز یکی از مباحث مطرح درباره برند می باشد که سازمان ها در دهه های گذشته کمتر به آن توجه نشان داده اند. از این رو هدف این تحقیق شناخت عوامل موثر بر این انتخاب یک برند بیمارستانی از منظر مدیریت برند می باشد.

    روش پژوهش

    جامعه آماری این تحقیق کلیه مراجعین بیمارستان چمران قزوین است. از این رو با کمک فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک، از 385 نفر داده از طریق پرسشنامه جمع آوری شد و با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار AMOS تجزیه وتحلیل صورت گرفت. جهت تعیین روایی و پایایی پرسشنامه در این تحقیق از روش اعتبار سازه (تحلیل عاملی تاییدی) و پایایی همسانی درونی (الفای کرونباخ) استفاده گردید و که نتایج نشان از اعتبار و پایایی مناسب دارد.

    یافته ها

    نتایج مدل یابی معادلات ساختاری نشان می دهد که سازگاری (0/58)، مشتری مداری (0/79)، تجانس (0/62) تاثیر معنی داری بر اعتماد دارند و هم چنین اعتماد تاثیر معنی داری بر ارزش ویژه برند (0/91) و تمایل به انتخاب برند (0/96) دارد.

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج این تحقیق می توان بیان داشت که از منظر مدیریت برند از عوامل تاثیرگذار بر تمایل به انتخاب یک برند بیمارستانی سازگاری، مشتری مداری، تجانس و اعتماد می باشد. بیمارستان ها می توانند با ارایه خدمات باکیفیت، متمایز و فراتر از انتظار بیماران، ضمن توجه بسیار به اصول بازاریابی در زمینه مورد خدمت خود لازم است به طور همزمان به اصالت برند، اعتماد و ارزش ویژه برند به طور همزمان توجه کنند.

    کلیدواژگان: بازاریابی، برند، بیمارستان، اصالت برند، انتخاب برند
  • نورا امیری، علی اکبر حسنی* صفحات 35-46
    مقدمه

    آگاهی از رضایت مندی بیمار از کیفیت خدمات جهت پیشبرد استراتژی های بهبود عملکرد حیاتی است. هدف اصلی ارزیابی کیفیت خدمات در سیستم سلامت و درمان، اندازه گیری عملکرد خدمات، تشخیص مشکلات، ارتقای کارایی و در نهایت ارایه خدمات مطلوب برای جامعه وسیع مشتریان است.

    روش پژوهش

    در این پژوهش ابتدا با مطالعه ادبیات موضوع و نظرخواهی از خبرگان، هفت بعد کلیدی جهت ارزیابی کیفیت خدمات درمانی تعیین و با استفاده از روش توسعه یافته بهترین - بدترین فازی وزن دهی شده اند. در ادامه با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته، نظرات مراجعه کنندگان به بخش های مختلف مراکز درمانی منتخب به عنوان نمونه آماری در مورد کیفیت خدمات بررسی شده است. درنهایت مجموعه مراکز درمانی و بخش های بستری و ابعاد کیفیت با استفاده از روش تصمیم گیری چندمعیاره ویکور فازی و آزمون های آماری مرتبط تحلیل و رتبه بندی شده اند.

    یافته ها

    توسعه مدل ارزیابی رضایت مندی جامع توانسته است گستره مطلوبی از معیارهای اثرگذار بر رضایت مندی مراجعه کنندگان به مراکز درمانی را در برگیرد. علاوه بر آن، استفاده از تصمیم گیری چندمعیاره ترکیبی توسعه داده شده فازی توانسته است عدم قطعیت فرایند ارزیابی معیارهای کیفی مدنظر ارزیابی شوندگان را لحاظ نماید. یافته های کلیدی تحقیق حاکی از آن است که اوزان نهایی به ترتیب اولویت عبارت اند از ابعاد بیمارمحوری (0/198)، زمان (0/188)، اثربخشی (0/178)، پاسخگوی (0/123)، تضمین (0/112)، مالی (0/108) و ارتباطات سلامت (0/09).

    نتیجه گیری

    مراکز درمانی با تمرکز برنامه های بهبود عملکرد مبتنی بر اولویت های حاصل می توانند به سطح مطلوب تری از کیفیت خدمات و در نهایت رضایت مندی مراجعه کنندگان دست یابند. ازاین رو خواهند توانست به مزیت رقابتی پایدار نیز دست یابند.

    کلیدواژگان: ارزیابی کیفیت، خدمات درمانی، تصمیم گیری چندمعیاره، عدم قطعیت، آزمون های آماری
  • حوری شجاع، مریم پورنصیر رودبنه* صفحات 47-55
    مقدمه

    هدف از این پژوهش، بررسی نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات در مدیریت منابع انسانی و ارتقای عملکرد شبکه های دامپزشکی استان گیلان است.

    روش پژوهش

    به این منظور 175 نفر از کارکنان ارشد و مدیران شبکه های دامپزشکی استان گیلان انتخاب شدند. جمع اوری داده ها توسط پرسشنامه استاندارد یونیس و همکاران (2018) صورت گرفت. ارزیابی و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری SEM و با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Smart PLS نسخه 3 انجام پذیرفت.

    یافته ها

     مطابق با نتایج میزان تاثیر استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات بر مدیریت منابع انسانی، 4/72 و ضریب تاثیر مدیریت منابع انسانی بر کارآفرینی، 2/89 می باشد که با توجه به این که آماری تی بزرگتر از 1/96 است، معنادار می باشد. پس نقش میانجی متغیر مدیریت منابع انسانی در تاثیرگذاری استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات بر کارآفرینی سازمانی تایید می شود. هم چنین میزان تاثیر پذیرش فناوری اطلاعات و ارتباطات بر مدیریت منابع انسانی، 3/6 و ضریب تاثیر مدیریت منابع انسانی بر کارآفرینی، 2/89 می باشد، بنابراین نقش میانجی متغیر مدیریت منابع انسانی در تاثیرگذاری پذیرش فناوری اطلاعات و ارتباطات بر کارآفرینی سازمانی تایید می شود.

    نتیجه گیری

     پذیرش ICT به تنهایی نمی تواند بر کارآفرینی سازمانی و عملکرد تاثیرگذار باشد و درصورتی ICT می تواند به عنوان یک مزیت رقابتی پایدار تاثیرگذار باشد که کارکنان آن را از راه ابزاری بشناسند و در فرآیندهای سازمان به کارگیرند.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، مدیریت منابع انسانی، عملکرد، شبکه های دامپزشکی
  • فخرالدین احمدی، سعید مرادی*، اسفندیار دشمن زیاری، نادر برزگر، لیلا شریفیان صفحات 57-69
    مقدمه

    سرمایه فکری به عنوان یک مجموعه از دارایی های نامشهود مانند منابع، شایستگی ها و توانایی ها مشخص گردیده است که نه تنها عملکرد سازمان را افزایش می دهد بلکه در تولید ارزش سازمانی هم موثر است. هدف اصلی این مقاله شناسایی وضعیت سرمایه فکری اعضاء هیات علمی یکی از واحدهای دانشگاه علوم پزشکی شهر تهران می باشد.

    روش پژوهش

     پژوهش حاضر از نوع پژوهش کاربردی است. هم چنین از نظر دسته بندی برحسب نحوه گردآوری داده ها از نوع پژوهش توصیفی-پیمایشی محسوب می شود. کلیه اساتید یکی از واحدهای دانشگاه علوم پزشکی شهر تهران جامعه آماری این پژوهش را تشکیل می دهند،که شامل 1017 نفر عضو هیات علمی می باشند. نمونه آماری این پژوهش با توجه به جدول مورگان 285 نفر به عنوان نمونه مورد پژوهش با توجه به گستره جغرافیایی بصورت تصادفی ساده انتخاب گردید. به منظور سنجش و تجزیه وتحلیل دیدگاه های پاسخگویان در جهت سنجش سرمایه فکری از پرسشنامه استاندارد استفاده شده است. پرسشنامه استاندارد سنجش سرمایه فکری بونتیس (2004) که شامل 37 سوال در سه بعد سرمایه فیزیکی (گویه های شماره 1-13) سرمایه ساختاری (گویه های 14-25) و سرمایه انسانی (گویه های 26-37) می باشد، با طیف لیکرت (پنج گزینه ای) استفاده گردید. جهت اجرای آزمون های آماری این پژوهش از نرم افزارهای SPSS و AMOS استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از اجرای آزمون مدل اندازه گیری نشان داد، پارامترهای مدل در سطح مطلوب و قابل قبولی قرار دارند. در ضمن نتایج حاصل از جمع آوری داده های پژوهش و مدل خروجی نشان می دهد بالاترین ضرایب تاثیر مربوط به مولفه سرمایه انسانی و جایگاه دوم مولفه سرمایه ساختاری و در نهایت در جایگاه سوم مولفه سرمایه کالبدی قرار دارند. در ضمن نتایج آزمون تاییدی نشان داد بالاترین ضریب مسیر مربوط به سرمایه انسانی با ضریب 0.66 و در جایگاه دوم سرمایه ساختاری با ضریب مسیر 0.62 و سرمایه کالبدی با ضریب مسیر 0.59 می باشد.

    نتیجه گیری

    وضعیت مولفه های سرمایه کالبدی،سرمایه ساختاری و سرمایه انسانی از مولفه های اصلی سرمایه فکری در دانشگاه علوم پزشکی بالاتر از متوسط قرار دارد. لذا با توجه به یافته پژوهش و جایگاه ویژه حوزه علوم پزشکی در توسعه و رشد اقتصادی و اجتماعی هر جامعه ای، پیشنهاد می شود نسبت به ارتقاء و بهبود بیشتر مولفه های فیزیکی،ساختاری و انسانی توجه ویژه ای شود.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه انسانی، سرمایه کالبدی، سرمایه ساختاری
  • ابراهیم قائد*، محمدطاهر احمدی شادمهری، مژگان مرادی، محمدصادق محمدی صفحات 71-86
    مقدمه

    یکی از مهمترین پارامترهای موثر در جهت ارتقای سطح تولید و رشد اقتصادی ایران نقش بخش خدمات بهداشتی و درمانی و شاخص های مربوط به آن است، در این زمینه بررسی های زیادی انجام شده است ولی تاثیر تفکیک همزمان انواع خدمات بهداشتی و درمانی بر رشد اقتصادی ایران بررسی صورت نگرفته است. لذا شناخت اثرات شاخص های بهداشتی و درمانی و نیازهای مربوط به آن، به سیاست گذاران حوزه بهداشت کمک می کند تا بدانند اثر کدام شاخص خدمات بهداشتی و درمانی بر رشد بیشتر است تا آن را جهت سرمایه گذاری در اولویت قرار دهند. هدف اصلی پژوهش، بررسی تاثیر انواع خدمات بهداشتی و درمانی بر رشد اقتصادی ایران است.      

    روش پژوهش

    این مطالعه از لحاظ روش علی - تحلیلی و از نظر هدف؛ کاربردی بوده و روش جمع آوری اطلاعات نیز از نوع اسنادی - کتابخانه ای است. برای تحلیل موضوع از الگوی خودتوضیح برداری، روش یوهانسن - جوسیلیوس و روش تصحیح خطا استفاده شد. داده های بدست آمده با استفاده از نرم افزار Eviews در طی دوره 1396-1360مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت..

    یافته ها

    یافته ها بر اساس ضریب جمله تصحیح خطا، حاکی از آن است که در هر دوره حدود 0/86 از عدم تعادل کوتاه مدت، برای رسیدن به تعادل بلندمدت، تعدیل می شود و می توان بیان داشت که در بلندمدت، یک درصد افزایش در متغیرهای نیروی کار، بهره وری نیروی کار، نرخ رشد جمعیت، نسبت سرمایه گذاری به تولید ناخالص داخلی و انواع خدمات بهداشتی و درمانی (هزینه بهداشت، هزینه درمان، هزینه آموزش و نسبت بیمه)، به ترتیب باعث افزایش0/67، 1/77، 0/88، 1/12، 5/43، 3/02، 4/85 و 2/09 درصد در رشد اقتصادی می شوند.

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج بدست آمده از پژوهش، از آنجا که هزینه بهداشت در مقایسه با سایرخدمات بهداشتی و درمانی بیشترین اثر را بر رشد اقتصادی دارد؛ می تواند به برنامه ریزان و سیاست گذاران کلان کشور کمک نماید تا نگاه خود را به نحوه تخصیص هزینه ها در بخش بهداشت کشور تغییر دهند و بهداشت را نوعی کالای سرمایه ای به حساب آورند و در این زمینه بیشتر سرمایه گذاری کنند تا باعث رشد اقتصادی و توسعه کشور درآینده شود.

    کلیدواژگان: خدمات بهداشتی و درمانی، رشد اقتصادی، تصحیح خطا، روش یوهانسن - جوسیلیوس
  • پریوش حیدری ارجلو، شقایق وحدت*، حسن سلطانی صفحات 87-99
    مقدمه

    توجه ناکافی به بهداشت و درمان به عنوان یک کالای ضروری می تواند زیان هایی بر سطح سلامت جامعه داشته باشد و منابع عظیمی که در این بخش صرف می شود به هدر رود. محدودیت منابع مالی، تحریم کشور، کاهش درآمدهای بودجه ای، پایین بودن سهم اعتبارات تخصیصی از بودجه عمومی دولت و پایین بودن سهم هزینه های بهداشت و درمان از مجموع هزینه های ناخالص ملی از عوامل محدودکننده در تامین مالی هزینه های بهداشت و درمان محسوب می شود که نیاز است الگویی متناسب با اقتضایات، الزامات، قوانین و فرهنگ کشور ارایه شود. به همین منظور در این مقاله سعی شد عوامل موثر و کارکردی بر تحقق نظام تامین مالی سلامت در کشور شناسایی و در قالب الگویی ارایه شود.

    روش پژوهش

     این تحقیق توصیفی، به روش زمینه یابی پیمایشی است و از نظر فرآیند اجرا، به صورت کیفی و کمی می باشد. در این تحقیق ابتدا با رویکرد کیفی و توسط مطالعات نظری و کتابخانه ای، الگوی تامین مالی در نظام سلامت در جهان مورد بررسی قرار گرفت و سپس با ارایه مقایسه و شرح نقاط افتراق و اشتراک، طراحی مدل اولیه انجام شد. سپس با استفاده از نظر خبرگان،محقق نسبت به طراحی مدل اولیه اقدام نمود و در مرحله بعد جهت معتبرسازی مدل ارایه شده نظام سلامت از الگوریتم تحلیل مدل ها در روش Smart-PLS-SEM استفاده شد.

    یافته ها

    برای بررسی فرضیه های تحقیق و بطور کلی آزمون مدل مفهومی پژوهش، چون ابعاد و مولفه های موثر بر تامین مالی سلامت رتبه های یکسانی نداشتند، در نتیجه اولویت بندی انجام شد و در بخش عوامل زمینه ای، به ترتیب ابعاد نظام بودجه ریزی، خدمات سلامت محور، نظام مالیات محوری ، در بخش عوامل ابزاری صندوق بیماری، مشارکت مالی و بیمارستان اجتماعی، در بخش عوامل محتوایی تدوین طرح های تامین مالی و قانون گذاری و در بخش عوامل ساختاری ابعاد ساختار کیفیت خدمات، ساختار ریسک و ساختار مالی قرار گرفتند و سپس تحلیل های لازم در سه بخش برازش مدل های اندازه گیری، برازش مدل ساختاری و برازش کلی مدل انجام گرفت و سپس به بررسی و تفسیر روابط موجود در بخش ساختاری پرداخته شد و در مرحله پایایی نیز برازش کلی الگوی تحقیق بررسی شد.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان می دهد ایجاد یک ساز و کار در بخش نظام مالیاتی، نظام بودجه ریزی با توجه به تحریم های صورت گرفته و ایجاد محدودیت ها در سیستم سرمایه گذاری در بخش سلامت و شیوع بیماری های مزمن و ناگهانی از بیشترین اهمیت و رتبه در ایجاد الگوی نظام تامین مالی سلامت در کشور برخوردار است.

    کلیدواژگان: الگو، تامین مالی، نظام سلامت
  • حسین درگاهی*، فرشته ویسی صفحات 100-111
    مقدمه

    درقرن جدید اعتقاد براین است که مدیران برای کسب موفقیت در سازمانها نیازمند هوش هیبریدی هستند. بالا بودن هوش هیبریدی مدیران می تواند برروی تعهد سازمانی کارکنان تاثیرگذار باشد. لذا این مطالعه باهدف تعیین ارتباط هوش هیبریدی مدیران با تعهدسازمانی کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است.

    روش پژوهش

     پژوهش حاضر ازنوع توصیفی - تحلیلی بود که درسال 97-1396 در واحدهای ستادی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. تعداد 112 نفر از مدیران سطوح ارشد و میانی بود که بصورت سرشماری و همچنین تعداد 181 نفر از کارکنان براساس جدول کرجسی و مورگان بعنوان نمونه پژوهش تعیین شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته هوش هیبریدی مشتمل بر 174 گویه و پرسشنامه تعهدسازمانی Allen و Mayer بود که روایی صوری و محتوی و پایایی آن به تایید رسید. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS، استفاده شد و نتایج توصیفی بصورت میانگین و انحراف معیار و نتایج تحلیلی با استفاده از آزمونهای استنباطی ارایه گردید.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد هوش هیبریدی مدیران با امتیاز 651/91 در سطح مطلوب و تعهد سازمانی کارکنان با امتیاز 76/12 در سطح متوسط روبه بالا قرار دارد. بین هوش هیبریدی مدیران با بعد هنجاری تعهد سازمانی کارکنان همبستگی معنی داری مشاهده شد (0/005=P). با استفاده از تحلیل رگرسیون مشخص شد هوش هیبریدی مدیران بمیزان  97% برروی تعهد سازمانی کارکنان تاثیرگذار است.

    نتیجه گیری

     انجام آزمون هوش هیبریدی در انتخاب و انتصاب مدیران و هم چنین تقویت و توسعه آن ازطریق آموزشهای توانمندسازی می تواند به افزایش تعهدسازمانی کارکنان کمک نماید.

    کلیدواژگان: هوش هیبریدی، مدیران، تعهد سازمانی، کارکنان، دانشگاه علوم پزشکی تهران
|
  • Farid Abolhassani, Azadeh Sayarifard, Laleh Ghadirian, Mojgan Farshadi, Fatemeh Rajabi * Pages 7-18
    Introduction

    The relationship between medical universities and teaching hospitals is a challenging issue. Lack of appropriate relations can create challenges in hospital management and its various functions, such as providing services, education and research. Therefore, this study was conducted to understand the current challenges of the relationship a university of medical sciences using different stakeholders' perspectives.

    Methods

    For data collection, 33 semi structured in-depth interviews and one focused group discussion were conducted. The participants were selected through targeted and snowball sampling, from educational hospitals and university departments. Qualitative content analysis method using qualitative analysis software, MAXQDA, was used for analyzing data. Coding and classification of codes were done by two researchers independently.

    Results

    After conceptual categorization, the obtained categories were turned into 14 sub-themes and 4 main themes of “decision and policy making”, “resource provision”,” supervision and evaluation” and “information flow”. All these themes are subsets of the main “unity” theme.

    Conclusion

    analysis of the condition and related challenges emphasized the need for a revision of the relationships between educational hospitals and university departments. According to scientific evidence, this reform should focus on decentralization in order to increase hospitals decision-making power in different aspects. Obviously, due to social responsibility of university and hospitals and the necessity of their accountability to educational expectations and therapeutic needs of the community, the university governance and supervision role should be well defined and implemented correctly.

    Keywords: Organizational relationship, Challenges, Line, Staff, Hospital, University Medical Center
  • Arash Dehghan, MohammadJavad Taghipourian *, Sohiela Nazarpour, Marzieh Gorji Pages 19-34
    Introduction

    Hospitals can provide high quality, distinct and beyond expectation services, while paying close attention to marketing principles in their area of service. At the same time, brand authenticity, trust and brand equity need to be addressed. As a result, while honoring patients and providing them with better services, they create a value-for-money environment in which to receive the appropriate benefits for their services.

    Methods

    The statistical population of this study was all clients of Qazvin Chamran Hospital. Thus, the Cochran formula for infinite societies determines 385 people. Also, systematic random sampling was used to select clients of this hospital. The required data were collected through a standard questionnaire distributed by Egers et al. (2013) and Lu et al. (2015) and analyzed using structural equation modeling and AMOS software. Content validity was used to determine the validity and reliability of the questionnaire and it was determined that the questionnaire was valid. The Cronbach's alpha coefficient also showed that the reliability of the research measurement tool can be relied on. Data were analyzed using structural equation analysis.

    Result

    The results of structural equation modeling show that consistency (0.58), customer orientation (0.79), homogeneity (0.62) have significant effect on trust and trust also have significant effect on brand equity (0.91) and tend to choose the brand (0.96).

    Conclusion

    According to the results of this study, it can be stated that from the perspective of brand management, one of the factors influencing the choice of a hospital brand is consistency, customer orientation, homogeneity and trust.Hospitals can provide high quality, distinctive and beyond-the-patient service while paying close attention to the marketing principles of their service, while simultaneously paying attention to brand authenticity, trust and brand equity.

    Keywords: marketing, Brand, Hospital, Brand Originality, Brand Selection
  • Noora Amiri, Aliakbar Hasani * Pages 35-46
    Introduction

    Awareness of patient satisfaction from service quality is vital to advance performance improvement strategies. The main goals to evaluate the quality of services in the health and treatment system are service performance, service identification, service performance improvement evaluation and finally providing favorable service to customers.

    Methods

    In this research, seven key aspects were identified to assess the quality of health care system. Then, they weighted by the best-worst fuzzy developed method. In the following by using a researcher-made questionnaire, the openions of referrals to selected departments of the treatment center have been reviewed as a statistical sample of service quality. Finally, the complex of treatment centers, hospital departments, and quality dimensions were analyzed and ranked by Fuzzy Vikor Method, Friedman statistical tests and Analysis of variance.

    Results

    Development of comprehensive satisfaction assessment model could include desirable range of criteria affecting the satisfaction of the referrers to health centers. In addition, using developed multi-criteria fuzzy hybrid decision making has been able to consider the uncertainty of the assessment process for the qualitative criteria considered by the evaluators. Key findings of the research suggest that the final weights in order of priority are: pivotal patient (0.198), time (0.188), effectiveness (0.178), responsiveness (0.123), warranty (0.112), financial (0.108), and health communication (0.9).

    Conclusion

    Health centers by focusing on priority-based performance improvement programs can offer a better level of service quality and can achieve higher customer satisfaction. Therefore, they will be able to achieve a sustainable competitive advantage.

    Keywords: Quality evaluation, health service, Multi-criteria decision making, Uncertainty, Statistical tests
  • Houri Shoja, Maryam Pour Nasir Roudbane * Pages 47-55
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the role of information and communication technology in human resource management and improving the performance of veterinary networks in Gilan province.

    Methods

    For this purpose, 175 senior staff and managers of veterinary networks of Gilan province were selected. The data were collected by standard questionnaire of Yunis et al. 2018. Data were evaluated using SPSS software and Smart PLS version 3 and SEM structural equation modeling.

    Results

    According to the results, the effect of using information and communication technology on human resource management is 4.72 and the coefficient of impact of human resource management on entrepreneurship is 2.89, which is significant considering that the statistical T is greater than 1.96. The mediating role of variable human resource management in influencing the use of information and communication technology in organizational entrepreneurship is thus confirmed. Also, the degree of impact of information and communication technology acceptance on human resource management is 3.6 and the coefficient of impact of human resource management on entrepreneurship is 2.89. Thus, the mediating role of variable human resource management in influencing the acceptance of information and communication technology in organizational entrepreneurship is confirmed.

    Conclusion

    Acceptance of ICT alone cannot affect organizational entrepreneurship and performance, and that ICT can be seen as an enduring competitive advantage that employees recognize as a tool and employ in organizational processes.

    Keywords: ICT, Human Resource Management, Performance, Veterinary Networks
  • Fakhredin Ahmadi, Saied Morsdi *, Asfandyar Doshman Zziari, Nader Barzegar, Leyla Sharifian Pages 57-69
    Introduction

    Intellectual capital has been identified as a set of intangible assets such as resources, competencies and abilities that not only enhance the performance of the organization but also contribute to the production of organizational value.

    Methods

    This is an applied research. It is also descriptive-survey in terms of categorization according to the method of data collection. Statistical sample of this study according to Morgan table 285 people as the sample of the study according to geographical area was selected randomly. A standard questionnaire was used to measure and analyze respondents' views on intellectual capital. Bontis's (2004) standard questionnaire of intellectual capital measurement, consisting of 37 questions in three dimensions of physical, structural and human capital, was used with Likert scale (five options). SPSS and AMOS software were used for statistical tests.

    Results

    The results of the measurement model test showed that the parameters of the model are at an acceptable and acceptable level. In addition, the results of the research data collection and output model show the highest impact factors related to the human capital component and the second position is the structural capital component and finally the third position is the physical capital component.

    Conclusion

    The results of the t-test show that physical capital, structural capital and human capital are the most important components of intellectual capital in the medical sciences university. Medicine In the economic and social development and development of any society, it is suggested that special attention be paid to the further enhancement and improvement of the physical, structural and human components.

    Keywords: Intellectual Capital, Human Capital, Physical Capital, Structural Capital
  • Ebrahim Ghaed *, Mohammadtaher Ahmadi Shadmehri, Mozhgan Moradi, MohammadSadeq Mohammadi Pages 71-86
    Introduction

    One of the most important parameters for improving the level of GDP and economic growth in Iran is the role of the health services sector and its related indicators. In this regard, many studies have been conducted, but the effect of simultaneous separation types of health services on the economic growth of Iran has not been studied. It would be helpful for policymakers to study the health indices in order to recognize the health-care index that has the greatest impact on growth and prioritize it for investment. Therefore, the main purpose of this study is to investigate the effects of Types of health services on the economic growth of Iran.

    Methods

    This study is causal analytical in terms of the method and it is also the applied research in terms of purpose. The method of data collection is documenting – library. For this analysis, Vector Autoregressive Model, Johansson - Juselius Method and Vector Error Correction Model are used. Data collected for the period of 1981 - 2017 Were estimated by Eviews software. 

    Results

    Based on the coefficient of the error correction method indicates that about 0.86 of the short-term imbalance is adjusted in each period to achieve the long-term equilibrium. Further, in the long run, a one percentage increase in the Labor force, labor productivity, population growth rate, ratio of investment to GDP and the of types health care services ( health costs, cost of treatment, cost of education and insurance ratio), leads to 0.67, 1.77, 0.88, 1.12, 5.43, 3.02, 4.85 and 2.09 percentage increase in the GDP, respectively.

    Conclusion

    Health cost has the most effects on economic growth in comparison with other health care services. This result could help policymakers to modify their policies in allocation of expenditures in different sectors of health services and to highlight the investment in this field in order to achieve economic growth and development in the future.

    Keywords: health care services, Economic growth, Vector Error Correction Model, Johansson- Juselius Method
  • parivash heidari orejlo, shaghayegh vahdat*, hasan soltani Pages 87-99
    Introduction

    Inadequate attention to health care as a necessary commodity can be detrimental to the health of the community and the huge resources spent in this area can be wasted. Limited financial resources, sanctions on the country, reduction of budget revenues, low share of funds allocated from the general government budget and low share of health care costs are among the total gross national expenditures that limit the financing of health care costs. It is necessary to provide a model that fits the requirements, requirements, laws and culture of the country. For this reason, in this article, we tried to identify the effective and functional factors on the realization of the health financing system in the country and present them in the form of a model.

    Methods

    This descriptive research is based on survey research and is qualitative and quantitative in terms of the implementation process. In this research, first with a qualitative approach and by theoretical and library studies, the financing model in the health system in the world is examined. The design of the initial model was done by comparing and describing the differences and commonalities. Then, with the help of experts, the researcher designed the initial model, and in the next step, the model analysis algorithm was used in the Smart-PLS-SEM method to validate the presented model of the health system.

    Results

    In order to study the research hypotheses and the conceptual research model in general, because the dimensions and components affecting health financing did not have the same ranks, as a result, prioritization was done and in the field of field factors, the dimensions of the budgeting system, respectively. Health-oriented services, tax-oriented system, in the instrumental factors section of the disease fund, financial participation and social hospital, in the content factors section, financing and legislation plans were developed and in the structural factors dimensions, service quality structure, risk structure and financial structure were measured. Then, the necessary analyzes were performed in three sections: fit of measurement models, structural model fit and general fit of the model, and then the existing relationships in the structural section were examined and interpreted, and in the reliability stage, the overall fit of the research model was examined.

    Conclusion

    The research results show that creating a mechanism in the tax system, budgeting system according to the sanctions and creating restrictions in the investment system in the health sector and the spread of chronic and sudden diseases of the greatest importance and ranking in creating the model. The country has a health financing system.

    Keywords: Model, Financing, Health system
  • Hossein Dargahi*, Fereshteh Veysi Pages 100-111
    Introduction

    In the new century, managers need high hybrid quotient. The high hybrid intelligence of managers can affect the organizational commitment of staffs. Therefore, this research is aimed to determine the relationship between managers’ hybrid quotient and employees’ organizational commitment of Tehran University of Medical Sciences, staff departments.

    Methods

    this research was a descriptive and analytical study induced in staff departments at 2017-2018. 112 middle and senior managers selected by census technic and also 181 employees as sample size induced by Krejcie and Morgan table. The research tool was research-instructed hybrid quotient questionnaire including 174 questions and Allen & Mayer Organizational commitment questionnaire that confirmed the validity and reliability of these questionnaires. The data was analyzed by SPSS and the descriptive results was presented by average and standard deviation, and using inferential statistics for presentation of analytical results.

    Results

    The results showed that hybrid quotient of managers was desired with score of 651.91, and employees’ organizational commitment were medium upward with score of 76.12. There was positive correlation between managers’ hybrid quotient and normative aspect of staffs organizational commitment (P= 0.005). Using regression analysis, it was indicated that managers’ hybrid quotient has 97% impact on organizational commitment of staffs.

    Conclusion

    Conducting a hybrid intelligence test in selection and appointment of managers as well as enhancement of this quotient through empowerment training can help the improvement of employees’ organizational commitment.

    Keywords: Hybrid Quotient, Managers, Organizational Commitment, Employees, Tehran University of Medical Sciences