فهرست مطالب

نشریه فرماندهی و کنترل
سال سوم شماره 1 (پیاپی 7، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید کاملیان، ناصر پریز*، علی کریم پور صفحات 1-24

    تهدید یکی از کلیدی ترین معیار های تصمیم گیری در صحنه عملیات فرماندهی و کنترل دریایی است. پویایی بالا و محدودیت های زمانی که در طبیعت عملیات دریایی وجود دارد، فرآیند ارزیابی تهدید را برای اپراتوری که به واسطه انجام همزمان سایر اقدامات کنترلی استرس و بار ادراکی زیادی را تجربه می کند دشوار و پیچیده می نماید. از این رو فرآیند ارزیابی تهدید نیازمند به یک سیستم تصمیم یار است تا اپراتور را در دستیابی به نتایجی دقیق تر و با قابلیت اطمینان بیشتر یاری کند. فرآیند ارزیابی تهدید با تفکیک آن به ارکان پایه ای تر اعم از توانمندی، قصد و فرصت و سپس تولید شاخص هایی برای ارزیابی این مفاهیم تحقق می پذیرد اما در این پژوهش توسعه مفهومی ویژه ای برای تهدید پیشنهاد شده است. رکنی به نام تحمل پذیری به مجموعه ارکان تهدید اضافه شده و شاخص هایی برای ارزیابی آن ارایه شده است. همچنین برای امتیاز دهی به پارامتر های اختصاصی هریک از ارکان تهدید یک رویکرد منطقی بدیع مبتنی بر شواهد گسسته-مقدار معرفی شده است. سپس یک سیستم تصمیم یار تمامی این شواهد را آنالیز می کند و براساس برآیند امتیازات پارامتر ها یک تابع امتیاز برای هریک از ارکان تهدید اختصاص خواهد داد. در نهایت یک آرایه چندبعدی که متشکل از بازه هایی از پیش تعیین شده برای ارکان تهدید است برای تعیین مقدار تهدید مورد استفاده قرار می گیرد. سپس مدل پیشنهادی برای ارزیابی تهدید در یک سناریوی دریایی مورد آزمایش قرار گرفته است. نتایج این آزمایشات حاکی از توانمندی این رویکرد در ارزیابی دقیق تر میزان تهدید است.

    کلیدواژگان: ارزیابی تهدید، سیستم تصمیم یار، شواهد گسسته مقدار، صحنه عملیات دریایی، گزاره های منطقی
  • محمدرضا پارسائی، رضا سپهوند، رضا جاویدان، بیژن عباسی آرند* صفحات 25-46

    در شبکه های فرماندهی و کنترل جهت اطمینان از عملیاتی بودن سنسورها (که دارای اهمیت زیادی می باشد)، بایستی هر سنسور امکان ارزیابی وضعیت خود و ارسال به لایه های بالاتر فرماندهی و کنترل را داشته باشد. اطلاع از وضعیت سنسورها از راه دور نیازمند ارسال حجم زیادی از داده های عیب یابی هر سنسور به سطوح بالاتر فرماندهی و کنترل است که باعث دریافت حجم زیادی از داده ها در لایه های بالای فرماندهی و کنترل، اشغال پهنای باند شبکه و ایجاد سربار زیاد برای پردازشگرها می شود. در این پژوهش یک چارچوب مدیریتی خود مختار بر اساس حلقه کنترلی تطبیقی MAPE-K به منظور کنترل و مانیتورینگ سنسورهای فرماندهی و کنترل بدون ایجاد سربار قابل ملاحظه برای سطوح فرماندهی و کنترل ارایه شده است و در جهت کاهش حجم تبال داده های تحت شبکه در میان تجهیزات شبکه فرماندهی و کنترل، یک راهکار سلسله مراتبی برای فاز نظارت این چارچوب، ارایه شده است. همچنین به منظور تبادل داده های سنسورها با مراکز فرماندهی و کنترل از یک پروتکل مبتنی بر XML پیشنهادی استفاده شده است که داده های دریافتی از سنسورها را با پروتکل دلخواه دریافت کرده و با تبدیل به پروتکل مبتنی بر XML  برای مراکز فرماندهی و کنترل ارسال می کند و از طرفی دستورات دریافتی از مراکز فرماندهی و کنترل به فرمت XML را به فرمت مورد نیاز سنسورها تبدیل کرده و به آنها اعمال می کند. نتایج ارزیابی کارایی نشان می دهد که درصد کمی از پهنای باند شبکه به این موضوع اختصاص پیدا می کند و از طرفی با توجه به توزیع سیستم مدیریتی، سربار کمی برای سیستم های پردازشی ایجاد می شود و ضمن اطمینان از صحت عملکرد سنسورها، در صورت نیاز، اطلاعات کامل سنسورها قابل دستیابی است.

    کلیدواژگان: حلقه MAPE-K، شبکه های ارتباطی، فرماندهی و کنترل، XML
  • علیرضا یاوری*، علیرضا حیدرنژاد صفحات 47-59
    مقدمه

    در نظام های توسعه ای مبتنی بر دانش، مدیریت دانش مولفه کلیدی در راهبرد توسعه ای تلقی می شود. از سوی دیگر با پیشرفت فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی در عصر حاضر، بالاخص در سازمان های امنیتی و انتظامی، دانستن، مزیتی بسیار بزرگ و ندانستن، ضعفی جبران ناپذیر خواهد بود. لذا لازم است مدل بومی مدیریت دانش، فناوری و نوآوری متناسب با شرایط و پتانسیل های ویژه برای استقرار سامانه فرماندهی و کنترل انتظامی در سازمان های انتظامی طراحی و اجرا گردد.

    روش

    این مقاله با بررسی و تلفیق دو گرایش از حوزه مطالعاتی مدیریت با روش کتابخانه ای و اسنادی و بهره جستن از اسناد بالادستی و منابع معتبر علمی و تجربی به رشته تحریر در آمده است. جامعه و نمونه آماری نیز از گروه نخبگان در سطح مدیران عالی مرکز فرماندهی و کنترل ستاد ناجا و فاتب به تعداد 15 نفر برای مصاحبه عمیق درراستای کشف مولفه ها و شاخص های مدل و گروه نمونه در سطح کارشناسان رده های موصوف، به تعداد 66 نفر برای ارزیابی مدل و تکمیل پرسشنامه ها انتخاب و داده ها از طریق نرم افزار SmartPLS تحلیل شدند.

    یافته ها

    محققین در فرجام یافته های خود به تبیین نقش پنج مولفه اساسی مدیریت دانش در استقرار سامانه فرماندهی و کنترل انتظامی شامل؛ منابع انسانی، فناوری اطلاعات، فرهنگ، رهبری و ساختار پرداخته اند که برابر خروجی های مدل، 89 درصد از تغییرات سامانه فرماندهی و کنترل انتظامی توسط این پنج متغیر تبیین می شود.

    نتیجه گیری

    بهره گیری از دانش می تواند ضامن اثربخشی و کارآیی سازمان ها و درونی سازی فرهنگ دانش محوری در ساختار، فرآیندها و نیروی انسانی شود. مدیریت دانش و دسترسی به موقع و موثق به رویدادها و وقایع کشور با پشتیبانی فن آوری های نوین، از الزامات فرآیند فرماندهی و کنترل انتظامی بوده و با ایجاد اشراف اطلاعاتی که محصول مدیریت دانش است، نقش قابل ملاحظه ای در شناخت تهدیدها ، تحلیل مسایل، شناسایی الگو ها ، تصمیم سازی و اتخاذ تدابیر موثر توسط مراجع برنامه ریز و تصمیم گیرنده دارد

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، فرماندهی و کنترل انتظامی، فرهنگ سازمانی، منابع انسانی، فناوری اطلاعات
  • محسن رحیمی*، بهزاد غفاری صفحات 60-71

    در جنگ های امروزی با ورود تکنولوژی های نوین در تسلیحات و تنوع تاکتیک های بکارگیری شده در آنها و همچنین بکارگیری و اجرای سناریوهای عملیاتی پیچیده و در عین حال گسترده نیاز است دکترین جامع و کاملی در مقابله با این تهدیدات وجود داشته باشدبنابراین امنیت ملی و دفاع هوایی کشور بعنوان یکی از بخش های مهم در برنامه ریزی جهت دست یابی به سامانه مدیریت ترافیک هوایی می باشد تحقیق حاضر که از نوع کاربردی - پیمایشی می باشدو جامعه آماری تحقیق فرماندهان و مدیران سطوح مختلف بوده که با مباحث CNS-ATM آشنا بوده که با استفاده از روش نمونه گیری غیر احتمالی سهمیه ای تعداد 139 نفر از طبقات مختلف سطوح مدیریتی سازمان نظامی به عنوان جامعه نمونه انتخاب شدند.وداده های لازم  با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته با ضریب پایایی 875/0 جمع آوری گردیده و با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمونهای آماری کولموگروف-اسمیرنوف و تحلیل واریانس یک طرفه تحلیل شدند که نتایج تحقیق نشان می دهد که طرح CNS-ATM در سازمان نظامی مورد مطالعه از دیدگاه فرماندهان و مدیران سطوح مختلف نسبتا مناسب بوده در صورت تجهیز نیروهای مسلح طرح CNS-ATM تاثیر منفی در امنیت هوایی جمهوری اسلامی ایران نداردهمچنین نتایج تحقیق نشان داد که در عاملهای  بین دیدگاه فرماندهان و مدیران عملیاتی با فرماندهان و مدیران ارشد و فرماندهان و مدیران میانی تفاوت معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: CNS-ATM، کنترل ترافیک، هوانوردی، سازمان نظامی
  • حمیدرضا یزدانی*، بهنام دهبان، زهرا علی پور درویشی صفحات 72-95

    در کشورهای درحال توسعه با توجه به ضعف ساختار برنامه ریزی استراتژیک، به دلایلی از جمله خصوصی سازی و آمادگی جهت پیوستن به سازمان تجارت جهانی، احساس نیاز به بکارگیری موثر تفکراستراتژیک رو به افزایش است. از این رو پرورش تفکر استراتژیک در مدیران به عنوان یکی از عوامل کلیدی در اثربخشی فرآیند مدیریت استراتژیک، نیازمند توجه بیشتری است. اثربخشی و کارایی راهکارهای تفکر در گرو بررسی و آسیب شناسی تحقیقات این حوزه می باشد. هدف پژوهش حاضرشناسایی کلیه تحقیقات توسعه تفکر استراتژیک از سال 1980 الی 2019 در پایگاه های اطلاعاتی معتبر و کشف کاربردهای علوم شناختی می باشد.نوع روش تحقیق مورد استفاده Scoping Review می باشد که بر اساس کلید واژه های تعیین شده، 207 مقاله انتخاب گردید. با بررسی و پالایش مقالات جستجو شده، تعداد 76 عنوان برای تحلیل نهایی انتخاب گردید. نتایج بررسی این دسته تحقیقات منتخب نشان داد که تحقیقات انجام گرفته صرفا به تاثیر یک عامل یا چند عامل بروی توسعه تفکر استراتژیک پرداخته است که عموما تغییر و بهبود بر اساس رویه های علوم فعلی چندان موثر و اثربخش نمی باشد بطور مثال غالب این تحقیقات از آموزش به عنوان راهکار کلی توسعه ذکر نموده اند ولی مشخص نکرده اند که چه نوع و چگونه آموزش باید داده شود. فقط تعداد محدودی از علوم شناختی در این مقوله توصیه و نام برده اند که صرفا به معرفی کلی این راهکار پرداخته اند از این رو محققان آتی می توانند با انجام تحقیقات دقیق تر علمی با استفاده از شاخه های متعدد علوم شناختی و نوظهور در این حوزه، توسعه تفکر استراتژیک را غنا و تعمیق بخشند.

    کلیدواژگان: تفکر استراتژیک، توسعه تفکر استراتژیک، بهبود تفکر استراتژیک، علوم شناختی، خطاهای شناختی
  • مسرور دولت آبادی، احمد افشار*، علی معرفیان پور صفحات 96-110

    در آینده نزدیک با افزایش استفاده از خودروهای بدون سرنشین (UGV) بحث پیشگیری از تصادف با موانع ثابت و یا متحرک اعم از جاندار، بی جان به چالشی جدی بدل خواهد شد. این موضوع در رابطه با موانع متحرک چالش جدی تری خواهد بود.  به طور معمول از سنسورهای لیدار و دوربین در خودروهای بدون سرنشین به منظور تشخیص مانع متحرک انجام می شود. و یکی از روش های موثر در ترکیب اطلاعات سنسورها تیوری بیزین و الگوریتم دمپستر شافر می باشد. الگوریتم دمپستر شافر توانایی ترکیب اطلاعات از منابع مختلف ورودی را دارد. در این مقاله یک روش با استفاده از روش بیزین ارایه شده است تا در فریم های متوالی تعقیب مانع متحرک انجام شود و بطور همزمان بتوان کلاس بندی موانع را در هر فریم انجام داد و همچنین ترکیب اطلاعات سنسوری نیز انجام پذیرد. سنسورهای در نظر گرفته شده بر روی خودروی بدون سرنشین لیدار و دوربین می باشد. در این مقاله نشان داده می شود که در روش پیشنهادی بدون دخالت دمپستر شافر توسعه یافته، دقت در تشخیص مانع در فریم هایی که اطلاعات سنسورها دارای اغتشاش بالایی است با خطای بالایی همراه است که با کمک دمپستر شافر توسعه یافته دقت پیش بینی مانع با دقت مناسبی بهبود یافته است.

    کلیدواژگان: خودروهای بدون سرنشین، سیستم های فازی، تئوری بیزین، تعقیب و کلاس بندی موانع، دمپستر شافر
|
  • Saeed Kamelian, Naser Pariz*, Ali Karimpor Pages 1-24

    Threat is one the most important key parameters in naval operation command and control systems. Fast dynamic and time constraints which is exist in the nature of the of naval mission make threat evaluation a very complex task for operators who simultaneously experience a large amount of stress and cognitive load. Therefore a kind of decision support system is needed for threat evaluating to help the operators achieving more accurate and reliable results. Threat evaluation process starts with decomposing threat concept to its fundamental element: intent, capability and opportunity and then generating some indexes for analyzing them. In this paper a remarkable conceptual development is proposed for threat evaluation. A novel fundamental element called tolerability is added to the conventional threat elements and some creative indexes designed for evaluating it. Also a new logical approach is used for scoring the threat elements based on real world discrete valued evidences. A decision support system exploring all of these evidences and assign quantitative value to the threat basic elements. Finally a five dimension array used to find a value for threat. The proposed method is tested with a naval scenario the output threat prioritized list of targets compared with experts advices.

    Keywords: Threat Evaluation, Decision support system, Discrete-Value evidences, Naval operation scene, Logical statements
  • MohammadReza Parsaei, Reza Sepahvand, Reza Javidan, Bijan Abbasi Arand* Pages 25-46

    In command and control networks, to ensure that the sensors are operational (which is very important); each sensor should be able to evaluate its status and send it to the higher command and control layers. The status of sensors through long distance requires sending large amounts of troubleshooting data for each sensor to higher levels of command and control that receives many data in the top layers of command and control, tenuring network bandwidth and creating overhead for processors. In this paper, an autonomous management framework based on MAPE-K adaptive control loop for controlling and monitoring command and control sensors without creating significant overhead for command and control levels is presented and to reduce the amount of network data exchange between command and control network equipment, a hierarchical approach is proposed for the monitoring phase of this framework. It also uses a proposed XML-based protocol to exchange sensor data with command and control centers, which receives the sensor data with the desired protocol and sends it to the command and control centers by converting it to an XML-based protocol. It also converts the commands received from command and control centers in XML format to the format required by sensors and applies them to sensors. The performance evaluation results show that a small percentage of network bandwidth is allocated to this issue and due to the distribution of the management system, caused little overhead for the processing systems. It is also possible to ensure the accuracy of the sensors performance and complete sensor information can be accessed if needed.

    Keywords: MAPE-K loop, Communication Networks, Command, Control, XML Hardness
  • Alireza Yavari*, Alireza Heydarnejad Pages 47-59

    In development systems based on knowledge, knowledge management is a key component of the development strategy. On the other hand, with the advancement of information and communication technologies in the present age, especially in security and disciplinary agencies, knowing is a very big advantage and ignorance will be irreparable weakness. Therefore, it is necessary to design and implement the native model of knowledge management, technology and innovation in accordance with the specific conditions and potentials for the establishment of the command and control system in the law enforcement agencies.This paper has been written by reviewing and integrating two trends from the field of management studies with library and documentary methods and using upstream documents and authoritative scientific and empirical sources. The population and the statistical sample were from two elite groups, first group at the level of high-level law enforcement officers, 15 people for depth interviewing to identify the components and indicators of the model and the second group at the level of organizational experts, 66 people were selected to evaluate the model and complete the questionnaires. Data were collected through the software SmartPLS analyzed. Finally, the researchers have explained the role of the five core components of KM in establishment of disciplinary command and control system including human resources, information technology, culture, leadership, and structure, which, against the model outputs, account for 89% of the changes in the disciplinary command and control system are explained by this Five variables. In conclusion, utilizing knowledge can ensure the effectiveness and efficiency of organizations and the internalization of a knowledge-based culture in structure, processes, and manpower. Knowledge management and timely and reliable access to events of the country with the support of modern technologies are among the requirements of disciplinary command and control process and by creating mastery information as a knowledge management product, it has a significant role in identifying threats, analyzing issues, identifying patterns, making decisions and adopting effective measures by planners and decision makers.

    Keywords: Knowledge management, Disciplinary command, control, Organizational culture, Human resources, Information technology
  • Mohsen Rahimi*, BEHZAD GHAFARI Pages 60-71

    In today's wars, with the advent of modern technology in weapons and the diversity of tactics used in them, as well as the implementation and implementation of complex but widespread operational scenarios, we need a thorough and comprehensive doctrine to deal with these threats. National Security and Air Defense is one of the most important sectors in planning for the Air Traffic Management System. In the present study, using descriptive-analytical method using library documents, field observations and surveys to collect data, the statistical population of the study was commanders and managers of different levels who were familiar with CNS-ATM discussions, using the sample method Non-probabilistic quotas of 139 different levels of military management levels were selected as sample population The data were collected using a researcher-made questionnaire with a reliability of 0.875. Data were analyzed by SPSS software using Kolmogorov-Smirnov statistical tests and one-way analysis of variance. According to the results, the research was applied in a practical way. The results of the research show that the CNS-ATM project in the military organization studied is relatively suitable from the viewpoint of commanders and managers of different levels. If equipped with armed forces, CNS-ATM design has no negative effect on the air safety of the Islamic Republic of Iran. If CNS-ATM is equipped with armed forces, it does not have a negative impact on the airspace of the Islamic Republic of Iran. Also, the results showed that there was a significant difference between the viewpoints of commanders and operational managers with commanders and senior managers and commanders and middle managers.

    Keywords: CNS-ATM, Traffic Control, Aviation, Military Organization
  • Pages 72-95

    In developing countries due to the weakness of the strategic planning structure, such as privatization and readiness to join the WTO, there is a growing need for effective strategic thinking. Therefore, developing strategic thinking in managers as one of the key factors in the effectiveness of strategic management process needs more attention. The effectiveness and efficiency of thinking strategies depend on the research and pathology of research in this field. The purpose of the present study is to identify all strategic thinking development research from 1980 to 2019 in valid databases and discover the applications of cognitive science.The type of research method used is Scoping Review, which selected 207 articles based on keywords. By reviewing and refining the searched articles, 76 titles were selected for final analysis. The results of selected research indicate it has focused solely on the influence of one or more factors on the development of strategic thinking, which is generally not as effective as current science practices. Education has been cited as a general development strategy but has not specified how it should be taught. Only a limited number of cognitive sciences have paid attention on this category and merely gave a general overview of this approach. So future researchers can conduct more detailed scientific research using multiple branches of cognitive and emerging sciences in this field to enrich and deepen the development of strategic thinking.

    Keywords: Strategic Thinking, Strategic Thinking Development, Strategic Thinking Improvement, Cognitive Sciences, Cognitive Errors
  • Masrour Dowlatabadi, Ahmad Afshar*, Ali Moarefianpour Pages 96-110

    In a near future, preventing the collisions with fixed or moving, alive, and inanimate obstacles will appear to be a serious challenge due to the increased use of Unmanned Ground Vehicles (UGVs). Lidar sensors and cameras are usually used in UGV to detect obstacles. We used a fuzzy algorithm in this study to examine the relationship between the obstacles, in which, the degree of confidence in each hypothesis is determined according to the design of the fuzzy system for extracting hypothesis. We proposed a novel approach in this paper, which uses a co-association matrix to gather all the information on targets and tracks generated for the Bayesian algorithm to predict and estimate the classes of obstacles and track them at sequential frames. To do so, the data generated by Lidar sensor and camera were fused by the extended Dempster-Shafer theory. This processed was used to assign the elements of the above mentioned matrix to, simultaneously classify and tract the obstacles in each frame. The simulation results of detecting obstacles revealed the benefits of the proposed method in classifying and tracking the obstacles. , we prepared the raw data and converted them into the probabilistic format to be used in the data fusion algorithms. We studied Lidar and camera raw data fusion layer and examined the process of deriving a hypothesis.

    Keywords: Fuzzy Dempster-Shafer Bayesian Algorithm Unmanned Ground Vehicles Lidar, camera Sensor fusion