فهرست مطالب

طب دریا - پیاپی 4 (زمستان 1398)

مجله طب دریا
پیاپی 4 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی احمدی، جعفر سلیمیان* صفحات 182-189

    اهمیت منابع آب شیرین و تاسیسات زیربنایی آبی برای سلامت جوامع انسانی موجب شده است که این منابع از عمده ترین اهداف حملات تروریستی به شمار روند. در حال حاضر 9 نوع توکسین بیولوژیک بعنوان عوامل مهم بالقوه بیوتروریسم برای آلوده کردن منابع آب آشامیدنی در نظر گرفته می شوند. این توکسین ها شامل: توکسین بوتولیسم، مایکوتوکسین T-2، ریسین، آفلاتوکسین، ساکسی توکسین، آناتوکسین A، تترودوتوکسین، انتروتوکسین های استافیلوکوکی، و میکروسیستین می باشند. تاکنون چندین مورد حملات تروریستی با استفاده از آلوده کردن آب آشامیدنی به پاتوژن های میکروبی در دنیا گزارش شده است. برخلاف اغلب عوامل تروریستی، تشخیص تهدیدات مربوط به منابع آبی بسیار مشکل است و از آنجا که چنین حملاتی تنها با پخش شدن آب آلوده و تلفات تعداد زیادی از افراد در یک طغیان یا اپیدمی مشخص می شود، تشخیص و مقابله سریع، اهمیت بسیار دارد. علاوه بر کنترل دایمی و برطرف کردن احتمال آسیب پذیری مخازن و تاسیسات آب شرب در شرایط طبیعی، به منظور مقابله سریع و کارامد با این تهدیدات بویژه در موقعیت های بحرانی، اکثر کشورهای دنیا به آزمایشگاه های تشخیصی، سیستم های نظارتی و شبکه های مونیتورینگ پیشرفته مجهز هستند. به نظر می رسد راه اندازی آزمایشگاه مرجع تخصصی کنترل و پایش آب آشامیدنی در زمینه پدافند غیرعامل، حیاتی است. این آزمایشگاه علاوه بر انجام تست های عمومی و سنتی، دارای بخش های تخصصی برای پایش، ردیابی و تشخیص سریع عوامل پاتوژن میکروبی آلوده کننده آب آشامیدنی و نیز توکسین های بیولوژیک موجود در این حیطه با استفاده از روش های مولکولی، ایمنولوژیک، بیوسنسورها و نانوسنسورها خواهد بود.

    کلیدواژگان: بیوتروریسم، آب، توکسین
  • رضا کاظمی درسنکی، علیرضا حبیبی*، اصغر شکرالهی صفحات 190-196

    غواصی برای اهداف مختلف تجاری، تفریحی، نظامی، نصب و تعمیر سازه های زیر آب، صنعت نفت، باستان شناسی زیر آب و بررسی حیات دریایی انجام می شود. با گسترش غواصی، شرایط پزشکی مربوط به غواصی به تدریج روشن تر شده و چالش های جدیدی برای متخصصان سلامتی به وجود آورده است. دنیای جذاب، دیدنی و اسرار آمیز اعماق آب دریاها و اقیانوس ها، برای انسان می تواند بالقوه خطرناک باشد و اختلالات و عوارضی را ایجاد کند، زیرا با افزایش عمق آب، فشار وارد شده بر فرد افزایش یافته، حوزه دید او کاهش می یابد و دمای محیط نیز افت می کند. هدف این مطالعه مروری، بررسی انواع بیماری های احتمالی ناشی از غواصی نظامی است. همواره غواصان در معرض ابتلا به انواع گوناگونی از بیماریها و عوارض می باشند. نظر به سابقه طولانی غواصی، رفته رفته و همگام با پیشرفت علم و تولید و اختراع تجهیزات جدید غواصی و توام با افزایش عمق نفوذ غواصان در آب، بیماریهای جدیدی کشف و بر روی آنها مطالعات و تحقیقات متنوعی صورت پذیرفته است. با توجه به اهمیت غواصی در عرصه های نظامی نیاز است که در این خصوص مطالعات و تحقیقات بیشتر و پیشرفته تری صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: غواصی نظامی، پزشکی غواصی، باروتروما، بیماری برداشت فشار
  • سید علی موسوی جزایری، محمد نوبخت*، محمدرضا شکوری، حسن دباغی، مرتضی درویش امیری صفحات 197-203
    زمینه و هدف

    فرد رزمنده علاوه بر آنکه باید از سطح علمی قابل قبول در زمینه خود امدادی و دگر امدادی برخوردار باشد، بایستی ملزومات و تجهیزات لازم را به حد کافی و در کیفیت مناسب در دسترس خود داشته باشد تا قبل از رسیدن تیم پزشکی از تشدید صدمات وارده، پیشگیری نموده و نسبت به حفظ جان خود اقدام نماید. مطالعه حاضر با هدف طراحی کیف خودامدادی نظامی در نیروی دریایی انجام شد.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع کاربردی است. برای جمع آوری داده های مورد نیاز از ادبیات موضوعی استفاده شده و بر اساس آن و همچنین تجربیات تیم پژوهشی مدلسازی صورت گرفت. نظرات توسط یک پرسشنامه از خبرگان مورد سوال قرار گرفت تا به این صورت کیف خودامدادی طراحی گردد.

    یافته ها

    کیف خودامدادی در قطع 15x18 سانتیمتر و از برزنت نرم نظامی و ضدآب، به گونه ای دوخته شد که قابلیت نصب روی ران، کمربند، فانسقه و بند حمایل و کوله پشتی را داشته باشد. بر اساس نتایج حاصل از تحلیل نظر خبرگان لیستی از اقلام دارویی و اقلام تجهیزات پزشکی و بهداشتی اعتبار لازم جهت قرار گیری در داخل کیف خودامدادی نظامی ایرانی را کسب کردند. وزن کیف مذکور در حالت شارژ کامل (حاوی همه داروها و تجهیزات) 1200گرم خواهد بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به وزن مناسب کیف طراحی شده، جنس مناسب و مقاوم در برابر آب و آتش، محل مناسب قرارگیری کیف در سطح بدن و همچنین محتویات مناسب و کاربردی می تواند وسیله ای مناسب برای رزمندگان باشد.

    کلیدواژگان: کیف خودامدادی، امداد نظامی، نیروی دریایی، ایران
  • علی علی اکبر اصفهانی، حمید آذرخوش* صفحات 204-214
    زمینه و هدف

    تعیین بهای تمام شده واقعی خدمات مختلف، تاثیر زیادی در کارایی بیمارستان ها و افزایش سود آوری آنها دارد. این پژوهش به معرفی و کاربردهای روش هزینه یابی بر مبنای تعیین قیمت تمام شده در بخش دندانپزشکی انجام شده است.  

    روش ها 

    مطالعه حاضر در سال 1394 در بخش دندانپزشکی یک درمانگاه وابسته به نیروی دریایی در شهر تهران انجام شد. اطلاعات لازم از طریق به کارگیری روش هایی همچون مشاهده و مصاحبه جمع آوری گردید. پس از محاسبه هزینه ها، قیمت تمام شده هر یک از فرآیندها محاسبه و در جداول مربوطه ثبت گردید. با استفاده از مدل تسهیم دوطرفه و با کمک تابع ماتریکس معکوس هزینه های واحدهای خدماتی و تشخیصی به روش هزینه یابی برمبنای فعالیت ABC به هر یک از واحدهای عملیاتی بیمارستان که به طور مستقیم با بیماران سروکار دارند تخصیص یافت و سپس با نتایج روش سنتی مقایسه شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از آزمون داده های مربوط به بهای تمام شده بیماران در بخش دندانپزشکی به طور اختصاصی حاکی از آن است که بین بهای تمام شده خدمات در روش سنتی در مقایسه با روش ABC اختلاف معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که بین قیمت واقعی خدمات دندانپزشکی مورد مطالعه و تعرفه های دولتی تفاوت وجود دارد که البته در بیشتر فعالیت ها منجر به سوددهی دندانپزشکی شده است. باتوجه به سهم بالای هزینه دستمزد مستقیم از مجموع مخارج کل (75 درصد)، از طریق افزایش بهره وری نیروی کار و بهبود مدیریت عملکرد در زمینه نیروی انسانی و استاندارد سازی، می توان قیمت تمام شده خدمات را کاهش داده و در مصرف منابع به صورت بهینه عمل نمود.

    کلیدواژگان: هزینه یابی برمبنای فعالیت، خدمات بخش دندانپزشکی، تعرفه
  • یحیی حاجی، علی چوپانی*، اعظم چوپانی، محمد هیئت، منصور بابایی صفحات 215-221
    زمینه و هدف

    کاتاراکت به کدورت عدسی که باعث اختلال در عمل بینایی شود اطلاق می گردد. دریانوردان به دلیل قرار گرفتن در معرض اشعه و تروما در خطر ابتلا به این بیماری هستند. مطالعه حاضر به بررسی شیوع کاتاراکت و عوامل موثر بر آن در دریانوردان ایرانی پرداخته است.

    روش ها

    مطالعه مقطعی حاضر طی سال 1396 انجام شد. پرونده پزشکی همه دریانوردان ایرانی که به بخش چشم پزشکی مراجعه داشتند و برای ایشان کاتاراکت ثبت شده بود، به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. محقق با مراجعه حضوری به بخش چشم پزشکی اطلاعات لازم را از پرونده پزشکی بیماران استخراج و در چک لیست ثبت کرد. چک لیستی حاوی اطلاعات دموگرافیک (سن، جنس، تحصیلات) و بالینی از بیماران ثبت شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 16 مورد تحلیل آماری قرار گرفتند.

    یافته ها

    تعداد کل پرونده پزشکی بررسی شده مربوط به دریانوردان ایرانی، 2500 مورد بود، که از این تعداد، 337 نفر (13/48%) مبتلا به کاتاراکت یا دارای سابقه جراحی کاتاراکت بودند. میانگین سنی، دیابت، مصرف دارو و تروما به سر در افراد مبتلا به کاتاراکت بطور معنی داری بیشتر و سطح تحصیلات این افراد بطور معنی داری پایین تر بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه دریانوردان از گروه های در معرض خطر بیماری کاتاراکت می باشد و شیوع 13/48% در مطالعه حاضر گزارش گردید، لذا معاینه ادواری ایشان در این مورد ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: کاتاراکت، بیماری شغلی، دریانورد، ایران
  • جعفر بایرامی، محمدحسین حق پرور، فتح الله ادبی، شهاب امیدظهیر، محمود قاسم پورآبادی، حمیدرضا هدایتی* صفحات 222-229
    زمینه و هدف

    دیابت شایع ترین بیماری غدد و متابولیسم در جهان و مسیول حدود 4 میلیون مرگ در سال است. باتوجه به روند رشد بیماری دیابت، تعیین شیوع و عوامل خطر این بیماری ضروری می باشد. این مطالعه با هدف بررسی میزان شیوع دیابت در دریانوردان ایرانی انجام شده است.

    روش ها

    این مطالعه به صورت مقطعی در سال 1397 انجام گرفت. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای 460 نفر از افراد دریانوردان ایرانی برای شرکت در مطالعه انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با پرسشنامه محقق ساخته که شامل اطلاعات دموگرافیک و اطلاعات بالینی و آزمایشگاهی بیماران بود انجام شد. روایی با استفاده از نظر متخصصین بالینی انجام شد. به منظور بررسی پایایی نیز 20 نفر از افراد به فاصله 2 هفته پرسشنامه را در دو مرحله تکمیل کردند که مقدار آلفای کرونباخ آن 83 درصد بدست آمد. داده ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه 18 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    میزان شیوع دیابت در دریانوردان ایرانی 6/4 % بدست آمد. میانگین سن، شاخص توده بدنی، نسبت دور کمر به باسن، کلسترول تام و LDL در افراد دیابتی به طور معنی داری بالا بود. در این پژوهش ارتباط معناداری بین بعضی از عوامل تغذیه ای و رژیم غذایی از جمله عدم مصرف سبزیجات، مصرف بالای غذای پرچرب، مصرف گوشت به دفعات زیاد در هفته و عدم وجود تحرک لازم از جمله عدم انجام ورزش صبحگاهی مناسب، عدم اجرای پیاده روی به میزان لازم و افزایش شاخص توده بدنی با دیابت مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های حاصل از این مطالعه، میزان شیوع بیماری دیابت در دریانوردان ایرانی بالا می باشد. دیابت به عنوان یک بیماری چند عاملی است و سبک زندگی سالم می تواند از ابتلا به این بیماری پیشگیری کند.

    کلیدواژگان: دیابت، سبک زندگی، عوامل خطر، دریانورد، ایران
  • کامران مالکپور لپری*، مجتبی شاهنوشی، انوشیروان ظفری ریگکی صفحات 230-237
    زمینه و هدف

    در دهه های اخیر سازمان ها برای حفظ وضعیت رقابتی خود از مفهوم کیفیت جامع به سمت مفاهیم یادگیری سازمانی، هوش سازمانی، فراموشی سازمانی و بهبود مستمر در سطح جهانی حرکت کرده اند. پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین هوش و یادگیری سازمانی با فراموشی سازمانی در یک بیمارستان نیروی دریایی انجام شد.

    روش ها

    جامعه آماری شامل کارکنان یک بیمارستان وابسته به نیروی دریایی بود که تعداد 320 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از سه پرسش نامه هوش سازمانی آلبراخت، یادگیری سازمانی نیف و فراموشی سازمانی هالن و فیلیپس استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS-18 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج بیانگر این است که به طور کلی هوش و یادگیری سازمانی، فراموشی سازمانی را پیش بینی می کنند. هریک از مولفه های متغیرهای پیش بین، یادگیری سازمانی (R=0.38) و هوش سازمانی (R=0.57) به طور مثبت و معنادار متغیر ملاک یعنی فراموشی سازمانی را پیش بینی می کند.

    نتیجه گیری

    هوش و یادگیری سازمانی بر فراموشی سازمانی تاثیر مثبت و معنادار دارد. مدیران باید با ایجاد انگیزش، تشویق و تحریک افراد در سازمان، آنها را به طور هدفمند به سوی فراموشی دانش کهنه و قدیمی سوق دهند. همچنین، افراد را به کسب، توزیع، انتقال و به کارگیری دانش مفید موجود، دانش جدید و نیز دانش ضمنی هدایت کنند.

    کلیدواژگان: هوش سازمانی، یادگیری سازمانی، فراموشی سازمانی، بیمارستان، نیروی دریایی
|
  • Solmaz Sadat Hosseini* Pages 180-181
  • Ali Ahmadi, Jafar Soleimanian* Pages 182-189

    The importance of freshwater resources and water infrastructure for the health of human communities has made them one of the main targets of terrorist attacks. Currently, 9 types of biological toxins are considered to be potentially important factors in bioterrorism to contaminate drinking water resources. These toxins include botulinum toxin, T-2 mycotoxin, ricin, aflatoxin, saxitoxin, anatoxin A, tetrodotoxin, staphylococcal enterotoxins, and microcystin. There have been several reported terrorist attacks in the world using contaminated drinking water by microbial pathogens. Unlike most terrorist factors, it is very difficult to detect threats to water resources, and because such attacks are characterized only by the spread of contaminated water and the loss of many lives in an outbreak or epidemic, it is important to identify and deal with quickly. In addition to permanent control and elimination of the possible vulnerability of reservoirs and drinking water facilities in usual conditions, in order to quickly and efficiently deal with these threats, especially in crisis situations, most countries are equipped with diagnostic laboratories, monitoring systems and advanced monitoring networks. It seems vital to set up a specialized reference laboratory for controlling and monitoring drinking water in the field of passive defense. In addition to general and traditional tests, this laboratory must have specialized departments for monitoring, tracking and rapid detection of microbial pathogens contaminating drinking water, as well as biological toxins in this area using molecular, immunological methods, biosensors and nanosensors.

    Keywords: Bioterrorism, Water, Toxin
  • Reza Kazemi Darsanki, Alireza Habibi*, Asghar Shokrollahi Pages 190-196

    Diving is done for various commercial, recreational, military purposes, installation and repair of underwater structures, oil industry, underwater archeology and marine life. With the development of diving, the medical condition of diving has gradually become clearer and has created new challenges for health professionals. The fascinating, spectacular and mysterious world of the deep waters of the seas and oceans can be potentially dangerous to humans and can cause disturbances and complications. As the depth of water increases, the pressure on a person increases, his field of vision decreases and the ambient temperature falls. The aim of this review study is to investigate the types of military diving-induced injuries and damages. Divers are always exposed to a variety of diseases and complications. Given that the long history of diving, with the advancement of science and the production and invention of new diving equipment and the increasing depth of diving in the water, new diseases have been discovered and various studies have been done. It has been accepted that due to the importance of diving in military fields, more advanced studies are needed in this regard.

    Keywords: Military Diving, Diving Medicine, Barotrauma, Decompression Sickness
  • Seyed Ali Mousavi Jazayeri, Mohammad Nobakht*, Mohammad Reza Shokouri, Hassan Dabbaghi, Morteza Darvish Amiri Pages 197-203
    Background and Aim

    In addition to having an acceptable academic level in the field of self-relief and other relief, the combatant must have the necessary available supplies and equipment in sufficiently to prevent injuries from escalating before the medical team arrives and takes care of your life. The present study was conducted to design a military self-relief bag in the Navy.

    Methods

    The present study is applied research. Thematic literature was used to collect the required data and based on it, as well as the experiences of research team, the modeling was developed. The opinions of the experts were asked by a questionnaire to design a self-relief bag.

    Results

    The self-relief bag, in size of 15x18 cm and made of soft military and waterproof tarpaulin, was sewn in such a way that it could be installed on the thighs, belts, cuffs, back straps and backpacks. Based on the results of the analysis of the experts' opinions, a list of pharmaceutical items and medical and health equipment items gained the necessary credibility to be included in the Iranian military self-relief bag. The weight of the bag will be 1200 grams in full charge mode (containing all drugs and equipment).

    Conclusion

    Due to the appropriate weight of the designed bag, the appropriate material and resistance to water and fire, the appropriate location of the bag on the body surface as well as the appropriate and practical contents can be a suitable tool for combatants.

    Keywords: Self-relief Bag, Military relief, Navy, Iran
  • Ali Aliakbar Esfahani, Hamid Azarkhosh* Pages 204-214
    Background and Aim

    Determining the actual cost of various services has a great impact on the efficiency of hospitals and increasing their profitability. This study was conducted to introduce and apply the Activity Based Costing (ABC) Method in determining the total price of dental services.

    Methods

    The present study was conducted in 2015 in the dental department of a clinic affiliated with the Navy in Tehran, Iran. The necessary data was collected using methods such as observation and interview. After calculating the costs, the total cost of each process was calculated and recorded in tables. Using the two-way sharing model and with the help of the inverse matrix function, the costs of service and diagnostic units were allocated to each of the hospital's operating units directly dealing with patients by ABC method and then compared with traditional method results.

     Results

    The total cost of patients in the dental department specifically indicate that there is a significant difference between the total costs of services in the traditional method compared to the ABC method.

    Conclusion

    This study showed that there is a difference between the real price of dental services and government tariffs, which in most activities has led to dental profitability. Due to the high share of direct wage costs in total expenditures (75%), therefore, by increasing labor productivity and improving performance management in the field of manpower and standardization, it is possible to reduce the cost of services and consumption of resources.

    Keywords: Activity-Based-Costing, Dental Services, Tariff
  • Yahya Haji, Ali Choopani*, Azam Choopani, Mohammad Heiat, Mansoor Babaei Pages 215-221
    Background and Aim

    Cataract refers to the opacity of the lens that impairs vision. Sailors are at risk for radiation sickness and trauma. The present study investigates the prevalence of cataracts and the factors affecting it in Iranian sailors.

    Methods

    This cross-sectional study was performed during 2017. The medical records of all Iranian sailors who went to the ophthalmology department and had a cataract were included in the census method. The researcher extracted the necessary data from the medical records of patients by visiting the ophthalmology department and registering it in the checklist. A checklist containing demographic (age, sex, education) and clinical data of patients was recorded. Data were analyzed using SPSS software version 16.

    Results

    The total number of medical records of Iranian sailors was 2,500, of which 337 (13.48%) had cataracts or had a history of cataract surgery. The mean age, diabetes, medicine use, and head trauma were significantly higher in people with cataracts than others and their education level was significantly lower than others.

    Conclusion

    Considering that the sailors is one of the groups at risk for cataracts and a prevalence of 13.48% was reported in the present study, so periodic medical examination is necessary in this case.

    Keywords: Cataract, Occupational Disease, Sailor, Iran
  • Jafar Bayrami, Mohammad Hossein Haghparvar, Fathollah Adabi, Shahab Omid Zahir, Mahmoud Ghasempourabadi, Hamidreza Hedayati* Pages 222-229
    Background and Aim

    Diabetes is the most common endocrine and metabolic disease in the world and is responsible for about 4 million deaths a year. Given the rise of diabetes, it is important to determine the prevalence and risk factors for the disease. The aim of this study was to investigate the prevalence of diabetes in Iranian sailors.

    Methods

    This cross-sectional study was performed during 2018. Using cluster sampling, 460 Iranian sailors were selected to participate in the study. Data collection was done by researcher-made questionnaire, which included demographic and clinical and laboratory data of patients. The validity was performed using clinical experts. In order to assess the reliability, 20 people completed the questionnaire in two stages in 2 weeks, and Cronbach's alpha was 83%. The data were analyzed with SPSS statistical software version 18.

    Results

    The prevalence of diabetes in Iranian sailors was 6.4%. The mean age, body mass index, waist-to-hip ratio, total cholesterol, and LDL were significantly higher in diabetics. In this study, there was a significant relationship between some nutritional and dietary factors such as not consuming vegetables, high consumption of high-fat food, frequent consumption of meat per week and lack of necessary mobility such as lack of proper morning exercise, lack of walking and increased body mass index with diabetes.

    Conclusion

    Based on the current findings, the prevalence of diabetes in Iranian sailors is high. Diabetes is a multifactorial disease, and a healthy lifestyle can prevent it.

    Keywords: Diabetes, Lifestyle, Risk Factors, Sailor, Iran
  • Kamran Malekpour Lepri*, Mojtaba Shahnoshi, Anoushirvan Zafari Rigki Pages 230-237
    Background and Aim

    In recent decades, organizations have moved from the concept of comprehensive quality to the concepts of organizational learning, intelligence, and forgetfulness, and continuous improvement globally to maintain their competitive position. The aim of this study was to determine the relationship between organizational intelligence and learning with organizational forgetfulness in a navy hospital.

    Methods

    The statistical population included Iranian employees of a navy hospital, of which 320 people were selected by simple random sampling. Albrecht organizational intelligence questionnaire, Neef organizational learning questionnaire, and Halen & Phillips organizational forgetfulness questionnaire were used to collect data. Data were analyzed with SPSS-18 software.

    Results

    The results indicate that in general, organizational intelligence and learning predict organizational forgetfulness. Each of the components of predictive variables, organizational learning (R=0.38) and organizational intelligence (R = 0.57) positively and significantly predicts the criterion variable, i.e. organizational forgetfulness.

    Conclusion

    Organizational intelligence and learning have a positive and significant effect on organizational forgetfulness. Employers need to motivate and encourage employees in the organization, leading them to purposefully forget old and outdated knowledge. Also, employees should be guided to acquire, distribute, transfer and apply existing useful knowledge, new knowledge as well as implicit knowledge.

    Keywords: Organizational Intelligence, Organizational Learning, Organizational Forgetfulness, Hospital, Navy