فهرست مطالب

آموزه های حقوقی گواه - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 9، پاییز و زمستان 1398)

نشریه آموزه های حقوقی گواه
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 9، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین خلف رضایی، مصطفی منصوریان* صفحات 1-30

    چارچوب و بنای اصلی هر دولت قانونمند با قانون اساسی ترسیم می شود و از همین روی، پیش بینی الزامات و سازوکارهای طراحی این قانون از اهمیتی غیر قابل انکار برخوردار بوده و از این منظر نیز ضرورت و فایده تبیین الگوی مطلوب تدوین و تصویب قانون اساسی آشکار می گردد. البته هرچند نمی توان در این رابطه، الگوی واحد و یکسانی را برای همه کشورها پیشنهاد نمود، اما مسئله اساسی آن است که کشورها چگونه می توانند در یک روند مطلوب و شایسته، به تدوین و تصویب قانون اساسی مبادرت ورزند؛ امری که این نوشتار با رویکردی توصیفی- تحلیلی درصدد پاسخ به آن می باشد و از همین رهگذر نیز، ارزیابی فرآیند مزبور در خصوص قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران را مطمح نظر قرار می دهد. امعان نظر در مولفه های موثر و اساسی در این فرآیند مبین آن است که تضمین مشارکت حداکثری مردم، علنی بودن اقدامات نهادهای مسیول و آگاهی یافتن عموم از این اقدامات، جلوگیری از تحمیل قدرت از سوی افراد و گروه های ذی نفوذ، ممانعت از ایجاد آشوب و بی نظمی در کشور و همچنین تضمین مشارکت نخبگان و کارشناسان از جمله مهمترین مولفه های فرآیند مطلوب در تدوین و تصویب قانون اساسی می باشند.

    کلیدواژگان: تدوین و تصویب قانون اساسی، حق تعیین سرنوشت، قوه موسس، مجلس موسسان، قانون اساسی
  • محسن اسماعیلی، ابوالفضل قوی البنیه* صفحات 31-50

    خسارت تنبیهی نهادی ریشه دار در حقوق کامن لا است که اگرچه در حقوق ایران در مورد آن نص قانونی وجود دارد ولی صرفا در دعاوی مدنی علیه برخی دولت های خارجی کاربرد دارد در واقع در حقوق داخلی ایران مورد پذیرش قرار نگرفته است. به این مناسبت آثاری در مورد امکان پذیرش و رد آن در حقوق ایران به زبان فارسی نگاشته شده است و بعضا ورود این مفهوم حقوقی به حقوق ایران توصیه شده است. در این راستا توجه به محدودیت هایی که در کشور ایالات متحد آمریکا در سال های اخیر در مورد خسارت تنبیهی اعمال شده است می تواند کمک شایانی به پژوهشگران این حوزه بنماید. چراکه بررسی این محدودیت-ها پس از سال ها تجربه ی اجرای خسارت تنبیهی در این کشور طرح شده است و در راستای رفع برخی از مشکلات ناشی از خسارت تنبیهی به ویژه انتقادات نسبت به داراشدن بلاجهت خواهان در دعاوی خسارت تنبیهی و نیز نادیده گرفتن حقوق خوانده در این دعاوی بوده است. بنابر این گزاره، ورود خسارت تنبیهی به حقوق ایران در شکل خالص آن و بدون اعمال چنین محدودیت هایی دور از تدبیر و حکمت قانون گذاری خواهد بود. در مقاله ی حاضر با بررسی پنج عنوان از مهم ترین محدودیت هایی که در50 ایالت متحد آمریکا و در مورد خسارت تنبیهی اعمال می شود، سعی شده تا چهره ای از اصلاحات نهاد خسارت تنبیهی در حقوق آمریکا ارایه شود. این محدودیت ها در طیف وسیعی از عدم امکان مطالبه خسارت تنبیهی در 4 ایالت از ایالت های آمریکا تا تعیین سقف مالی برای دعاوی خسارت تنبیهی در قوانین بیش از 25 ایالت در آمریکا و نیز قوانین سخت گیرانه برای اثبات وصف خاصی از فعل زیانبار و یا فاعل آن در دعوای خسارت تنبیهی و نیز اخذ بخشی از مبلغ خسارت تنبیهی به نفع صندوق عمومی وجود دارد.

    کلیدواژگان: خسارت تنبیهی، داراشدن بلاجهت، استاندار اثبات دعوا، دادرسی عادلانه
  • سلمان عمرانی، رامین مالک* صفحات 51-82

    نهاد «امربه معروف و نهی از منکر» ازجمله نهادهایی است که جایگاه ویژه ای در سیاست جنایی اسلام دارد. این نهاد، علاوه بر اینکه نمونه بارز سیاست جنایی مشارکتی محسوب می شود، با تاثیرگذاری بر تمام مراحل شکل گیری پدیده مجرمانه، نقش آن در اصلاح جامعه، پیشگیری از وقوع جرم، و نیز سلطه آن بر تمام روابط اجتماعی، باعث شده که امربه معروف و نهی از منکر از جایگاه ویژه ای در جرم شناسی اسلامی و پیشگیری از جرم در اسلام برخوردار باشد. با توجه به اینکه در تحلیل عملکرد این نهاد نگاه تعبدی غلبه داشته و کارکردهای دیگر آن در امر پیشگیری و نیز کنترل اجتماعی، مورد غفلت قرار گرفته، بنابراین در این نوشتار تلاش شده تا رویکرد جدیدی نسبت به این نهاد ارایه گردد. از آنجا که آثار این نهاد حتی در آثار تالیفی غیردینی نیز مورد توجه قرارگرفته است، سعی بر این شده که تا با بررسی مقایسه ای بین نظریه های جرم شناختی که اشتراکات نظری یا کاربردی با نهاد «امربه معروف و نهی از منکر» دارند، ابعاد جرمشناختی آن مورد موشکافی قرار گیرد. بر این اساس ضمن تحلیل عناصر نهاد امر به معروف، وجوه اشتراک این نهاد با آموزه های نظریه ی پنجره های شکسته، کنترل اجتماعی، یادگیری، تقلید، معاشرت های ترجیحی و همبستگی اجتماعی مورد تحلیل قرار گرفته است. در کنار آن وجوه افتراق و خلاء های این نظریات در انطباق با کارکرد امربه معروف و نهی از منکر مورد توجه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: جرم شناسی، جامعه شناسی جنایی، امربه معروف و نهی از منکر
  • خیرالله پروین، ولی الله حیدرنژاد* صفحات 83-103

    تفکیک قوا به عنوان ایده ای مسلم و ضروری در اندیشه سیاسی قرون اخیر مطرح شده است به نحوی که معیاری برای ارزش گذاری نظام های سیاسی شناخته شده است. سیر تطور این نظریه بر مبنای کنترل و محدود کردن کردن حاکمیت مطرح گردیده است که نظر به بومی بودن مباحث حقوق اساسی از جمله ایده تفکیک قوا، لازم است که این مفهوم در چارچوب و نظام فکری حقوق اساسی هر کشور به طور اختصاصی مورد مداقه قرار گیرد. این ایده در نظام حقوق اساسی ایران، با تصویب قانون اساسی مشروطه و متمم آن بصورت رسمی مطرح شد. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران از این ایده تحت عنوان استقلال قوا یاد کرده است. هدایت و نظارت رهبری بر قوای سه گانه در قانون اساسی بر مبنای پذیرش هر کدام از نظریه های انتصاب یا انتخاب فقیه با حیطه و حدود اختیارات متفاوتی روبرو خواهد بود با بررسی نظریات ولایت فقیه و استدلالات فقهی حقوقی ذیل هر نظریه می توان به آثار برگزیدن هر یک از نظریات در رابطه رهبری و جایگاه تفکیک قوا در حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران پی برد.

    کلیدواژگان: تفکیک قوا، استقلال قوا، ولایت فقیه، نظریه انتخاب، نظریه نصب
  • محمدعلی مهدوی ثابت، جابر بیگی* صفحات 109-134

    مهمترین موضوعی که در اعمال مقررات مرور زمان باید به آن توجه داشت، مبدا مرور زمان در جرایم و مجازات هاست. مبدا مرور زمان تاریخی است که به موجب قانون تعیین می شود و از همان تاریخ محاسبه مدت مرور زمان بر جرم یا مجازات آغاز می گردد. با تنوع انواع جرایم، تعیین این تاریخ مستلزم دقت نظر بسیار است. در عین حال ممکن است مرور زمان بر اثر هر اقدام تعقیبی و تحقیقی قطع گردد لذا مدت قبلی نباید در احتساب مرور زمان جدید منظور شود برخلاف تعلیق مرور زمان که زمان سپری شده قبل از تعلیق، بابت مرور زمان قانونی احتساب خواهد شد. شناخت دقیق اقدامات قاطع مرور زمان و آثار قطع آن و در عین حال علل تعلیق مرور زمان با امعان نظر به تحولات قانون مجازات جدید از دیگر مباحث مطروحه در این مقاله می باشد. روش تحقیق مورد استفاده در این رساله توصیفی و تحلیلی است، که از طریق مراجعه به منابع فقهی- حقوقی موجود در کتابخانه ها، رساله های دکتری و مقالات در صدد بررسی این سوال هستیم که آیا تحولات نهاد مرور زمان توانسته مشکل تزاید پرونده های کیفری رو حل و فصل نماید؟

    کلیدواژگان: مرور زمان، احکام مرور زمان، تعلیق مرور زمان، انقطاع مرور زمان، مبدا مرور زمان
  • حسین سیمایی صراف، امیر شقایق* صفحات 135-156

    رسیدگی به ورشکستگی  ترتیب رسیدگی خاصی را طلب می کند که موافق باطبیعت خاص این رویداد است.  یکی از پرسش های اساسی در خصوص ورشکستگی در نظم حقوقی کنونی این است که تقاضای رسیدگی به امر ورشکستگی از مراجع دادگستری باید در قالب اقامه دعوا انجام گیرد یا ورشکستگی از امور حسبی است. ورشکستگی از مفاهیم حقوقی است که با نظم عمومی جامعه رابطه ای تنگاتنگ دارد و به همین جهت است که  قانون گذار سازوکاری خاص و ویژه در خصوص رسیدگی و دادرسی این مقوله طراحی کرده، همچنان که طلبکاران ورشکسته می توانند ورشکستگی و توقف تاجر را از دادگاه تقاضا کنند، خود تاجر نیز می توانند توقف و ورشکستگی خود را از دادگاه تقاضا کند و همچنین دادستان به عنوان نماینده مدعی العموم نیز می تواند امور مالی تاجر را بررسی و در صورت احراز توقف او، حکم ورشکستگی وی را صادر کند. همین ساز و کار خاص نشان از نگاه حسبی گونه قانون گذار به مقوله ورشکستگی تاجر دارد. در این تحقیق نشان داده می شود که دیدگاه حسبی بودن امر ورشکستگی با دلایل موجود بسیار قوی تر از دعوا دانستن آن است. از طرفی حسبی دانستن ورشکستگی، بسیاری از نارسایی هایی که دعوا دانستن آن دارد را پوشش می دهد و به سرو سامان دادن دادرسی ورشکستگی می انجامد. پژوهش حاضر نیز با ارایه دلایل و مستنداتی ثابت می کند که ورشکستگی از لحاظ ماهیتی یک امر حسبی است و حسبی بودن آن، اقتضایات ورشکستگی را پوشش می دهد.

    کلیدواژگان: ورشکسته، امر ورشکستگی، امر حسبی، دعوای ورشکستگی
  • سهیل طاهری، حسین بالازاده* صفحات 157-192

    محور اصلی این پژوهش به بررسی رویکردهای دوگانه در خصوص حقوق ورشکستگی، تحت عنوان؛ ضرورت اصلاح مقررات ورشکستگی با توجه به مقتضیات روز می باشد. عدم تطابق زمانی حقوق ورشکستگی با معاملات تجاری روز آسیب های زیادی را به حقوق ورشکستگی در ایران وارد کرده است. از این رو مسایل مربوط به شرایط ورشکستگی اولین زمینه هایی است که بستر شکل گیری مفاسد اقتصادی به معنای هرگونه خروج از اعتدال و نقض قوانین که اعم از جنبه های کیفری است، را با توجه به عدم دقت، صراحت، جامعیت و مانعیت شرایط ورشکستگی در قانون تجارت فراهم آورده است. یکی از علل بروز مفاسد اقتصادی در حقوق ورشکستگی و ضرورت اصلاح آن در وهله اول به شروط ورشکستگی از جمله توقف و تاجر بودن باز می گردد که شناخت دقیق این شرایط در حقوق ایران و ارایه راهکارهایی چون؛ بشمار آوردن حقوق ورشکستگی در قلمرو نظم عمومی، تاسیس دادگاه های اختصاصی ورشکستگی و تشکیل دادسرای ویژه جرایم ورشکستگی بعلت ورود کیفی محاکم، مجری نمودن مقررات اعتراض ثالث قانون آیین دادرسی مدنی در دعاوی ورشکستگی و جلوگیری از تضییع حقوق ذینفعانی که در زمره اصحاب دعوا بشمار نمی روند، پیشنهاد رسیدگی خارج از نوبت و بدون تشریفات آیین دادرسی مدنی دعاوی ورشکستگی همانند دعاوی ثلاثه تصرف، حل تعارضات موجود در قانون تجارت، قانون اداره تصفیه و قانون مجازات اسلامی، تصحیح و رعایت تناسب معقولانه مهلت های قانونی در نظر گرفته شده در قانون تجارت، تاسیس سامانه ای روزآمد و قابل دسترس برای استعلام وضعیت تجار در هنگام معاملات ،افزایش اختیارات دادستان و همچنین عدم لزوم تفکیک موارد ورشکستگی به تقصیر اجباری و اختیاری، جنبه های بازدارندگی و راهکارهای جلوگیری از بروز مفاسد اقتصادی در حقوق ورشکستگی را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: ورشکستگی، مفاسداقتصادی، توقف، تاجر، راهکار، معامله
  • علیرضا عالی پناه، محمدامین ولیخانی* صفحات 193-220

    ضمانت نامه ی مستقل، قرارداد یا سندی است که به موجب آن، صادرکننده به درخواست متقاضی پرداخت مبلغ معینی را به ذی نفع با رعایت شرایط مقرر در ضمانت نامه و مستقل از تعهدات متقابل ذی نفع و متقاضی که ناشی از قرارداد اصلی است، برعهده می گیرد. این ضمانت نامه ها ریشه در گسترش تعاملات تجاری دارد و بایستی آن را یک پدیده ی به نسبت جدید و ماحصل عرف و رویه ی تجارت بین الملل و نیازهای تجاری و اقتصادی به حساب آورد. ضمانت نامه ی مستقل دارای اوصاف متعددی است که شناخت آن ها در به کارگیری هرچه دقیق تر چنین ضمانت نامه هایی در عرصه ی حقوق تجارت و تعاملات تجاری موثر و ضروری به نظر می رسد؛ به ویژه که قانون گذار ایران به تازگی در صدد است تا با تدوین قانون در این خصوص، فضا را برای بهبود وضع تبادلات تجاری مهیا نماید. در این نوشتار، با روشی توصیفی- تحلیلی اوصاف ضمانت نامه های مستقل که عبارت است از استقلال از قرارداد پایه، تشریفاتی بودن صدور و قابلیت انتقال آن ها، در حقوق داخلی و عرصه ی تجارت بین الملل مورد بحث و بررسی قرار گرفته و ضمن بیان ویژگی ها و مفهوم دقیق هر وصف، شباهت ها و تفاوت های میان حقوق ایران و مقررات بین المللی در خصوص این اوصاف مورد اشاره قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: ضمانت نامه مستقل، اصل استقلال از قرارداد پایه، تشریفاتی بودن صدور، قابلیت انتقال
  • محمد سلطانی، حمید ناصری منشادی* صفحات 221-250

    در نظام حقوقی ایران شرکت تامین سرمایه از جمله نهادهای مالی موضوع بند 21 ماده 1 قانون بازار هستند که مجموعه ای از خدمات مالی متنوع را در بازار سرمایه ارایه می دهند این شرکت کامل ترین نوع نهاد مالی است، بدین معنا که قادر است مجموع خدماتی را ارایه دهد که سایر نهادهای مالی ارایه می دهند براساس ماده28 همان، قانون فعالیت آن تحت نظارت سازمان است و مجامع عمومی، مدیران، بازرس - حسابرس و کمیته های تخصصی شرکت مکلفند قوانین و مقررات را رعایت و اجرا نمایند. پس از دریافت مجوز تاسیس و صدور مجوز فعالیت، طبق قوانین و مقررات، شرکت تامین سرمایه حیات حقوقی خود را آغاز می نماید و طبق اساسنامه نمونه مصوب سازمان بورس و اوراق بهادار در قالب شرکت سهامی خاص و یا شرکت سهامی عام اداره می شود، لذا می بایست نظام بازرسی حاکم بر شرکت های تجاری را بر اساس قواعد کلی شرکت های تجاری مندرج در قانون تجارت، لایحه اصلاحی و سایر قوانین و مقررات مربوطه به حقوق بازار سرمایه بررسی و مورد تحلیل قرار داد. نظر به تاثیرگذاری چشم گیر شرکت های تامین سرمایه، به جهت نظارت بر این شرکت ها بر اساس قوانین موجود علاوه بر نظام بازرسی درونی مرسوم در شرکت های سهامی، مقرره های متعددی از سوی سازمان بورس مورد تصویب قرار گرفته است و در همین راستا، شرکت تامین سرمایه موظف است گزارش های ادواری مختلفی را با موضوعات مشخص در موعد مقرر به سازمان ارسال نماید که در کنار این گزارش ها، سازمان بورس و اوراق بهادار نیز از طریق بازرسان خود بر فعالیت شرکت های تامین سرمایه نظارت دارد. مضاف بر اینکه بانک مرکزی نیز در سنوات گذشته به طرق گوناگون سعی در نظارت بر شرکت های تامین سرمایه داشته و در راستای پیشگیری از ورود بانک ها به عرصه بنگاه داری و ایضا ضابطه مند تر نمودن سرمایه گذاری بانک ها و موسسات اعتباری، بانک ها را ملزم به فروش سهام خود در شرکت های تامین سرمایه نموده است.

    کلیدواژگان: شرکت تامین سرمایه، نظام بازرسی، سازمان بورس و اوراق بهادار، ارائه گزارش ادواری، نظارت بانک مرکزی
  • فرید محسنی، محمدحسین میرعماد* صفحات 251-276

    حریم خصوصی و مباحث نظری در ارتباط مستقیم با مساله حکومت می باشد چراکه از طرفی برای اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی گسترش حیطه و دایره حریم خصوصی به دلایل گوناگون مطلوب بوده و از طرف دیگر معمولا حکومت ها نیز به دنبال اهداف عمدتا سیاسی و امنیتی خود، در پی کوچک سازی مرزهای حریم خصوصی اشخاص و دست یافتن به مجوزهایی برای ورود و نقض این حق مسلم بشری بوده اند.تحقیق پیش رو، در صدد پاسخگویی به این پرسش اصلی می باشد که مبانی حریم خصوصی چیست و استثنایات وارد بر آن با توجه به آیات و روایات چه می باشد. در این راستا قدم اول در وصول به هدف آن است که از زاویه دید حقوق عمومی، مبانی احترام حریم خصوصی در حمایت از افراد و نیز استثنایات وارد بر آن در حمایت از حکومت به نمایندگی جامعه، مشخص و معلوم گردد؛ لذا منابع اسلامی به عنوان زیربنای اصلی نظام حقوقی ایران مورد بررسی قرار گرفت که بر اساس آن، مبانی حمایت از حریم خصوصی را می توان این گونه در پنج اصل احصاء کرد: پاسداشت کرامت انسانی؛ احترام به حریم و حرمت مومن؛ حرمت اذیت و آزار دیگران خصوصا مومنین؛ امانت داری و رازداری؛ منع اشاعه فحشاء در جامعه و حفظ سلامت اخلاقی. به این ترتیب حقوق مردم از بعد فردی در جامعه مورد تاکید اسلام واقع شده است ولی از آن سو، حقوق جامعه در نگاه کلان که حکومت نماینده آن می باشد، نیز باید مورد توجه قرار گیرد. در یک جمع بندی کلی، استثنایات وارد بر حریم خصوصی از نگاه آیات و روایات  به این موارد منتهی می شود:«کارگزاران حکومتی ؛ دشمنان خارجی؛ منافقین و معاندین داخلی؛ کودک و نوجوان از جانب اولیاء خود؛ فرد فاسق؛ حاکم ظالم؛ مخلان امنیت و بدعت گذاران». در ادامه جایگاه حریم خصوصی در حقوق ایران مورد بررسی قرار گرفت و اصول قانون اساسی و سند چشم انداز که منجر به تصویب طرح جامع ارتباطات و فناوری اطلاعات گردید، مورد بررسی قرار گرفت. در طرح جامع ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز اگرچه در مبنای تحدید حریم خصوصی تطابق هایی با مبانی اسلامی به چشم می خورد ولی در لابلای مباحث دیگر پنهان و به نادرستی هایی آمیخته شده است.

    کلیدواژگان: حریم خصوصی، اسلام، استثنائات، قانون اساسی، طرح جامع ارتباطات و فناوری اطلاعات
  • سید محمد مهدی غمامی*، جواد محمدی صفحات 277-310

    پرسش از چرایی و امکان الزام قانونی اخلاق ریشه در بنیادی ترین مفاهیم حقوق عمومی همچون آزادی و قانون دارد و پاسخ به این پرسش می تواند در تعیین شکل و کارکردهای دولت تاثیر فراوانی داشته باشد. آنچه در این مقاله بدان پرداخته می شود این است که با توجه به تضاد ظاهری اخلاق و اقتدار دولت، شیوه الزام به اخلاق چگونه باید باشد و به بیان دیگر سازوکارهای الزام به اخلاق در جمهوری اسلامی به عنوان نمونه عینی از دولت اسلامی چیست. پاسخ به این سوال علاوه بر اینکه مویدی بر اصل موضوع امکان ورود دولت به حوزه اخلاق و الزام به آن است می تواند مقدمه ای برای سنجش صحت شیوه های الزام به اخلاق توسط دولت باشد و در موضوعات مختلف از این سازوکارها بهره برداری گردد یا با انجام تغییراتی اصلاح گردند. در این مقاله که با شیوه مطالعه کتابخانه ای و تحلیل نظام حقوقی- قانونی جمهوری اسلامی ایران تهیه شده است پس از بیان مفهوم اخلاق و بررسی مختصر مبانی محدودسازی آزادی افراد به وسیله قانون؛ قوانین و نهادهای جمهوری اسلامی ایران مورد تحلیل و بررسی قرار می گیرند. می توان گفت راهکارهای ایجابی الزام به اخلاق مانند سازوکار حقوق اساسی جمهوری اسلامی، شیوه نصب و نظارت بر کارگزاران دولتی، ایجاد نهادهای خاص مروج اخلاق و نظارت همگانی و مردمی نسبت به الزام قضایی اخلاق در اولویت قرار می گیرند استفاده از قوه قهریه آخرین مرحله الزام به اخلاق است.

    کلیدواژگان: رگولاتوری، تنظیم مقررات، فضای مجازی، شورای عالی فضای مجازی
  • مقصود ایمانی، رضا رضایی* صفحات 309-348

    با توجه به اهمیت شرکت های سهامی عام از حیث قدرت جمع آوری سرمایه های خرد و سرگردان، و استفاده این سرمایه ها در مسیر رشد تجارت و صنعتی (که نیازمند سرمایه های کلان به صورت سریع دارد)، پس از تصویب لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت در سال 1347، قانونگذار با هدف رفع مشکلات موجود در مسیر این نوع شرکتها (با رویکرد حمایت از تولید کننده و سرمایه گذاران) اقدام به تصویب مقرراتی پراکنده در طی این سالها نموده و با تغییر در رویه سابق اقدام به تاسیس، حذف و یا اضافه کردن برخی امور از شکل گیری تا انحلال شرکتها کرده است. این پژوهش کتابخانه ای، با اریه گزارشی از برخی مهمترین تغییرات شکلی و ماهوی حوزه مدیریت این نوع شرکتها نسبت به لایحه سال 1347 به روند کارآمدی یا ناکارآمدی این اصلاحات پرداخته و در برخی موارد پیشنهاد هایی برای بهبود وضعیت موجود و رسیدن وضعیت مطلوب ارایه می دهد. لزوم شفافیت در دارایی های مدیران با هدف جلوگیری از فرار مالیاتی شرکتها به وسیله ایجاد سامانه شفاف نقل و انتقال سهام، لزوم به کارگیری تکنولوژی برای برگزاری جلسات الکترونیکی و اطلاع رسانی به وسیله روش های جدید و همچنین راهکارهای شبه قضایی جهت افزایش قدرت نظارت بازرسان، بخشی از دستاوردهایی است که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: شرکت سهامی، مدیریت شرکت، سهامی عام، شفافیت مالی، مدیریت الکترونیک شرکت
|
  • Hossein Kalaf Rezaee, Mostafa Mansourian * Pages 1-30

    The framework and foundation of every legal state is determined by the Constitution and Therefore, The importance of designing the requirements and mechanisms of such law is undeniable and it clarifies the benefits of ideal pattern of Constitution-making. The possibility of legal system’s changing in every period, necessitates as a central concern in constitutional law the design of Constitution-making process desirably. Looking attentively to the effective and fundamental characteristics of this process indicates that ensuring maximum participation of people, the openness of responsible bodies’ proceedings and public awareness of them, hindrance of the interested individuals and parties in imposing the power, preventing the chaos and disorder in the country and also, ensuring the participation of elites and experts are as the most important elements in ideal designing of such process. However it’s impossible to suggest one similar pattern for all countries, but the substantial point is how countries can attain the Constitution-making desirably in a competent process; the theme this article is to answer with a descriptive- analytical approach.

    Keywords: Constitution-making, Self-Determination Right, the Constituent Power, the Constituent Assembly, Constitution
  • Mohsen Esmaili, Abolfazl Ghaviolbonie * Pages 31-50

    Punitive damages is an institution that is rooted in common law. although in Iranian law there is a legal letter, but is used only in civil cases against some foreign states, it is not actually accepted in domestic law of Iran. To this occasion, works have been written in Persian language, about the possibility of accepting and rejecting it in Iranian law and in Some of them, the introduction of this legal concept to Iranian law is recommended. In this regard, attention to the limitations imposed on punitive damages in the United States of America in recent years can be of great help to researchers in this area. Because the review of these restrictions after years of experience in punitive damages in this country has been designed and to address some of the problems caused by punitive damages, especially the criticisms of the unjust enreachment in punitive damages cases and to ignore defendant’s rights in these cases. According to the proposition, the entry of punitive damages to Iranian law in its pure form and without such restrictions would be out of the way of planning and wisdom. In the present article, five of the most important restrictions that apply to punitive damages in the United States, have been attempted to address punitive damages reforms in American law. These restrictions range from the impossibility of claiming punitive damages in four states from the United States to a ceiling for punitive damages in the laws of more than 25 states in the United States, as well as rigorous laws to demonstrate a specific description of a harmful act and Or its subject in the cases of punitive damages, as well as the receipt of part of the punitive damages in favor of the General Fund.

    Keywords: Punitive damages, unjust enreachment, standard of proof evidence, Fair trial
  • Salman Emrani, Ramin Malek * Pages 51-82

    The "Commanding Right and Forbidding Wrong" is among the institutions that have a special place in Islamic criminal policy. This institution, also is one of typical Collaborative criminal policy, influencing all stages of the formation of criminal phenomenon, its role in reforming society, crime prevention, and control of all social relations, make that definitely special in Islamic criminology and crime prevention in Islam. Since the effect of this institution, even in the works of authorship secular also been considered, has been tried to study a comparison between the Criminological Theories that have subscription theoretical or practical with the "Commanding Right and Forbidding Wrong" with dimensions’ criminology in need of close contemplation and examination. Based on the analysis of the elements of Commanding Right and Forbidding Wrong, it’s similarities with the teachings of Broken windows theory, social control, Social learning theory, imitation theory, differential association and social cohesion is analyzed. Besides the difference and gaps in the functioning of Commanding Right and Forbidding Wrong, ideas in conformity has been considered.

    Keywords: Criminology, Sociology of Crime, Commanding Right, Forbidding Wrong
  • Kheyrollah Parvin, Valiyollah Heydarnejad * Pages 83-103

    The idea of separation of powers, in the light of the Appointment s’ theory and the Selection s’ theory of velayat-e faqih Certainly the idea of separation of powers as essential in politics recent centuries has been known as the standard to value political systems.The idea of fundamental rights in Iran, with formal adoption of the constitution it was proposed constitutional amendment. Constitution of the Islamic Republic of Iran, the idea is referred to as separation of powers. of opinions on leadership and the position of the separation of powers in the Islamic Republic of Iran recognized constitutional rights.

    Keywords: separation of powers, The Supreme Leader, Choice Theory, the Appointment Theory
  • Mohammad Ali Mahdavi Sabet, Jaber Beygi * Pages 109-134

    One of the most vital issues that must be considered for applying the regulations of lapse of time, is the beginning of this time through the crimes. Lapse of time beginning is the date determined by law, and lapse of time calculation for crime and penalties will begin from that date. The diversity of the crimes leads us put more attention for determining of this date. However, it is possible that lapse of time be interrupted due to any investigation measures, so the previous passed time may not be calculated during the new course. It is obviously on the contrary to lapse of time suspension through which the passed time before suspension may be calculated through the restart. Recognizing lapse of time interrupting measures, their impacts, and suspending measures in regard with the evolutions of criminal law have been studied in this article. Research method is descriptive-analytical that gained by referring to legal-jurisprudential sources at libraries including books, dissertations and numerous articles. We have addressed this question whether the evolutions of lapse of time regulations could have resolved the increase of criminal cases at courts.

    Keywords: Lapse of time, Lapse of time regulations, Lapse of time suspension, Lapse of time Interruption, Beginning of lapse of time
  • Hosein Sarafsimaee, Amir Shaghaegh * Pages 135-156

    Bankruptcy inquisition according to it’s special nature and character has it’s own special arrangement. One of the fundamental questions about this concept in our current legal system that the requesting bankruptcy settlement from the judicial jurisdiction should be by making petition or it belongs to non-litigious jurisdiction affairs. Current acts define the non-litigious affairs. According to article 1 of non-litigious jurisdiction act enacted on 1319, ((non-litigious affair is a kind of affair that judicial jurisdictions are bounded of settling them, without any need of conflicts and litigations to be made by petition)). In spite of the fact that the legislator hasn’t defined clearly the meaning of ((action)) but with the definitions coming from books of legal doctrine, we can say that ((action)) is a conflictive matter and the reason of bringing action against somebody is solving conflicts. In spite of existing variety evidences and presumptions about the non-litigious nature of bankruptcy, jurists and in some cases the acts, didn’t pay attention to this fact and have Judicial jurisdictions are bounded of settling them, without any need of conflicts and litigations to be made by petition. In spite of the fact that the legislator hasn’t defined clearly the meaning of ((action)) but with the definitions coming from books of legal doctrine, we can say that ((action)) is a conflictive matter and the reason of bringing action against somebody is solving conflicts. In spite of existing variety evidences and presumptions about the non-litigious nature of bankruptcy, jurists and in some cases the acts, didn’t pay attention to this fact and have considered it as an action. In this research it will be shown that the non-litigious outlook has covered many deficiencies that the outlook of considering it as an action can cause. The current research is proving with evidences and documentation that the bankruptcy is a matter of non-litigious affairs

    Keywords: Lapse of time, Lapse of time regulations, Lapse of time suspension, Lapse of time Interruption, Beginning of lapse of time
  • Soheil Taheri, Hosein Balazadeh * Pages 157-192

    An economic view of bankruptcy law suggests that some policies and behaviors in a legal relationship lead to a distortion of the balance and inefficiency of a legal system. The main focus of this study is to examine the twofold approaches to bankruptcy law, the occurrence of economic disadvantages In bankruptcy law. Economic damage is one of the deadliest illnesses caused by the mismatch of bankruptcy times due to trading transactions with the Iranian economy. Hence, issues related to bankruptcy conditions are among the first to provide the basis for the formation of economic corruption due to the inaccuracy, clarity, comprehensiveness and status of bankruptcy conditions in commercial law. One of the causes of the economic crimes in bankruptcy law is first and foremost the bankruptcy conditions, including standstill and merchant, that the precise knowledge of these conditions in Iranian law and the provision of such solutions as: the calculation of bankruptcy rights in the area of public order, the establishment of specialized courts Bankruptcy and the formation of a special court for bankruptcy crimes due to the quality of the courts, the implementation of third-party protest laws, civil procedural law in bankruptcy proceedings and the prevention of the violation of rights of stakeholders who are not parties to the dispute, a proposal for adjudication without trial and without formalities Civic Bankruptcy Claims Like Tripartite Claims To resolve the conflicts in the Commercial Law, the Law on the Recovery and the Penal Code, to correct and adhere to the reasonable appropriateness of the statutory deadlines set forth in the Commercial Code, to establish an up-to-date and accessible system for inquiring about the situation of traders during transactions, Increasing the powers of the prosecutor, as well as the unnecessary separation of bankruptcy cases for compulsory and optional blame, increases deterrence aspects and strategies to prevent economic damage in bankruptcy law.

    Keywords: Bankruptcy, Economic disadvantages, pause, merchant, approach, Transaction
  • Alireza Alipanah, Mohamad Amin Valikhani * Pages 193-220

    Independent Guarantee, is a contract or document that whereby issuer, according to the applicant request, has been claimed to pay a certain amount to the beneficiary with the conditions provided in the guarantee and independent from obligations arising from the basic contract between the beneficiary and the applicant. This guaranties are rooted in the development of commercial transactions and they should take into account a relatively new phenomenon and the result of custom and practice of international trade and economic and commercial needs. Independent Guarantee has several peculiarities that knowing these peculiarities seems to be effective and necessary to use such guarantees more precise in the field of trade law and business interactions; especially when the Iranian legislator has just been trying to improve the situation for trade exchanges by drafting the law in this field. In this paper, with a descriptive-analytical method, the peculiarities of independent guarantee which are independence from the basic contract, the specified procedure of issuance, and the transferability, had been discussed according to domestic regulations and the field of international trade, and the characteristics and precise meaning of each peculiarity had been expressed, and the similarities and differences between Iranian law and international regulations regarding these peculiarities had been mentioned.

    Keywords: Independent Guarantee, independence from the basic contract, the specified procedure of issuance, the transferability
  • Mohammad Soltani, Hamid Naserimenshadi * Pages 221-250

    In Iranian legal system investment bank including the financial institutions, is subject to paragraph 1 of article 21 of the market law, which provides a variety of financial services in the capital market. This company is the most complete form of financial institution, that is, it is able to provide the total services that other financial institutions provide in accordance with Article 28 of the same, the law of operation is under the supervision of the organization. And public assemblies, managers, inspector-auditor and specialized committees of the company are required to observe and enforce the laws and regulations. After obtaining a license to establish and issue a license, the company will start legal life according to the laws and regulations and is governed by the Statute of the Securities and Exchange Organization approved by the Joint Stock Company or by a public corporation , Therefore, it was necessary to review and review the system of inspections of commercial companies in accordance with the general rules of commercial companies in the Commercial Code, the amending bill and other laws and regulations related to capital market law. Considering the significant impact of investment banks on the supervision of these companies in accordance with existing laws, in addition to the customary internal inspection system in stock companies, several regulations have been approved by the Stock Exchange and In the same direction, the investment bank is required to submit to the organization periodic reports of specific issues in due time that along with these reports, the Securities and Exchange Organization also monitors the activities of investment bank through its inspectors. In addition, the central bank has been trying in many ways to oversee investment banks In order to prevent banks from entering the field of business and finance, making banks and credit institutions more attractive, banks are required to sell their shares in investment banks.

    Keywords: investment bank, statute of the sample, establishment, activity, management, liquidation, supervision, inspection, scope of activity
  • Farid Mohseni, Mohamad Hosein Miremad * Pages 251-276

    Privacy and its theoretical issues are in direct relation with governments since the expansion of Privacy and its realm are desirable to individuals and legal entities on the one side, and on the other side the governments, under the political and security reasons, are trying to minimize the realm of privacy in order to get access to information and get permissions for violating this absolute humanitarian right. This research attempts to answer the main questions that what are the bases of privacy?, and what are the exceptions considered thereon in regard with Islamic resources? Consequently, the first step is to look at privacy from public law point of view; furthermore, determine the bases of respecting privacy to support the rights of people and the related exceptions to support the government and the society. Therefore, studying the Islamic resources, we categorized the bases of respecting privacy as: Respecting human dignity, Respecting the righteous people (Mu’min), forbiddance of molesting of people, trustworthiness, prevention of dissemination of prostitute, and keeping ethics. It is clear that the rights of people have been emphasized by Islam, but on the other side, the rights of the society in general which represented by government must be considered as well. Generally, the exceptions toward privacy can be listed as governmental authorities, enemies, domestic hypocrites, children from their parents’ side, the sinner, the ruthless ruler, security breachers, and heretics. In the rest, the stand of privacy in the law of Iran has been studied and the principles of the constitution and the vision document eventuated to the enactment of the comprehensive plan of communication and information technology. Even though the bases of privacy limitations have been used in accord with the Islamic subjects, there are some misinterpretations through the opened issues.

    Keywords: privacy, Islam, exceptions, Constitution, the comprehensive plan of communication, information technology
  • Sayyed Mohamamdmahdi Ghamami, Javad Mohamadi * Pages 277-310

    The question of reason and possibility of legal enforcement of morality rooted in fundamental concepts of public LAW, such as freedom and law, and the answer to this question have a great influence on determining the form and functions of the state. What is being discussed in this article is that, by contradiction between the morality and authority of the state, how should be the morality enforcement  and in other words, what is  the mechanisms of the morality enforcement in the Islamic Republic as a concrete example of the Islamic state? The answer to this question, in addition to the fact that it is possible to enter the state in the field of morality and the requirement for it, can be a base to the assessment of the validity of the state's morality enforcement, and to use these mechanisms in various subjects or to amend them. In this article, which is prepared by the method of library studying and analyzing the legal- juridical system of the Islamic Republic of Iran, after expressing the concept of morality and a brief examination of the principles of limiting the freedom of individuals by law, the laws and institutions of the Islamic Republic of Iran are analyzed. It can be said that prioritization of morality enforcement, such as the mechanism of the Islamic Republic's fundamental rights, the method of Appointment and supervising state agents, the establishment of special institutions for the promotion of morality, and public supervision have the priority that the morality enforcement of Judiciary. The use of force is the last level of the morality enforcement.

    Keywords: morality, Islamic state, Legal enforcement, Morality ENFORCEMENT, Morality Promotion Mechanism, Enjoining good
  • Maghsood Imani, Reza Rezaee * Pages 309-348

    Considering the importance of public-sector partnerships in terms of the ability to raise micro and venture capital, and their use in the direction of business and industrial growth (which requires large capital gains rapidly), following the passage of the partial correction bill With the Trade Act of 1968, the legislator sought to pass dispersed regulations over the years with the aim of resolving problems along the way with these types of companies (with producer and investor protection approaches), and by changing the former procedure of incorporation, It has eliminated or added some things from formation to liquidation of companies. This library research reports on the efficiency or inefficiency of these reforms by presenting some of the most significant changes in the form of management of these companies in relation to the 1968 bill, and in some cases offers suggestions for improving the status quo and achieving the desired status. Don't give up. The need for transparency in the assets of managers with the aim of preventing corporate tax evasion by establishing a transparent stock transfer system, the need to employ technology to hold electronic meetings and information by new methods, as well as quasi-judicial approaches to increase power. Inspector oversight is part of the achievements discussed in this article.

    Keywords: Corporate, Corporate Management, Public Joint Stock, Financial Transparency, Corporate Electronic Management