فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق اسلامی - پیاپی 51 (بهار و تابستان 1399)

پژوهشنامه حقوق اسلامی
پیاپی 51 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی حسن زاده* صفحات 1-20
    شهادت شهود از ادله ای است که با جمع بودن شرایط شرعی و قانونی آن، سبب اثبات موضوع دعوا می شود و بر قاضی تحمیل می گردد و اعتبار آن مشروط به حصول علم و قناعت وجدان قاضی نیست. با وجود این، منوط بودن آن به عدم علم قاضی به خلاف واقع بودن آن، محل بحث است و تحقیق در این زمینه نشان می دهد؛ در فقه، علم قاضی به خلاف واقع بودن شهادت شهود، سبب بی اعتباری آن و لزوم اجتناب از صدور رای بر اساس آن می شود. قانون مدنی ما نیز این مطلب را پذیرفته و در ماده 1319 بیان کرده است. در عین حال، در خصوص اثر حصول علم قاضی به خلاف واقع بودن شهادت شهود پس از صدور رای، وضعیت در فقه و حقوق یکسان نیست و با وجود تاکید بر لزوم نقض رای در چنین حالتی در فقه، نقض رای در این حالت در حقوق، مقید به شرایط، مهلت ها و احکام مربوط به شکایت از آراء است.
    کلیدواژگان: شهادت (گواهی)، علم قاضی، شهادت خلاف واقع، شهادت کذب (شهادت زور)
  • علیرضا یزدانیان* صفحات 21-52

    یکی از مباحث تعهدات، «مدالیته» است که در فرانسه به «شرط» تعبیر شده و برای اجتناب از خلط آن با «شروط ضمن عقد» بهتر است به عوارض عارض بر تعهد تعبیر نماییم که مانند قید و شرطی بر تعهد ساده و بسیط، عارض شده و تعهد را تغییر می دهد. مدالیته ویژگی ای است که یکی از ارکان تعهد یعنی موضوع یا اطراف تعهد را تحت تاثیر قرار داده و اثر عادی و معمولی آن را متغیر می کند. مثلا تعهد حال را موجل یا تعهد قابل تجزیه را تعهد غیرقابل تجزیه یا تضامنی می کند. یکی از این مدالیته ها، تجزیه ناپذیری تعهدات است. در مواردی که تعهد، متعددالاطراف بوده و متعهدین یا متعهدلهم آن متعدد باشند، اصولا تعهد به اعتبار اطراف آن تجزیه می گردد. اما گاهی متعهدلهم یا متعهدین تعهد، متعدد بوده و تعهد با یک منبع ایجاد شده و موضوع آن غیرقابل تجزیه بوده که چنین تعهدی تابع رژیم حقوقی خاصی است که در فرانسه و برخی از کشورهای مسلمان پذیرفته شده ولی در قانون مدنی ایران به آن اشاره نشده است. در حالی که پذیرش احکام چنین تعهدی در حقوق ایران در نظریه پردازی و عمل برای طرفین و دادگاه ها تعیین تکلیف می نماید که در این مقاله با تطبیق با حقوق فرانسه مورد مطالعه قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: تعهد، تجزیه ناپذیری، قرارداد، مسئولیت مدنی، اسلام، حقوق ایران، حقوق فرانسه
  • سیدمصطفی سعادت مصطفوی، سید سعید هاشمی، بهنام امیدی* صفحات 53-80

    در فقه اسلامی، حقوق مصر و حقوق ایران حق طلاق تنها در اختیار زوج است. روشن است این انحصار ممکن است با سوءاستفاده زوج از این حق، موجب تضییع حقوق زوجه شود. در این مقاله تحلیلی توصیفی نشان دادیم قانون گذاران سیستم های حقوقی مذکور در مقام حمایت از زوجه، ابتدا سعی در تعدیل حق طلاق از طریق تراضی زوجین در قالب دو نهاد «توکیل» و «تفویض» می کنند. توکیل حق طلاق به زوجه در هر سه نظام حقوقی مورد پذیرش است، اما نهاد تفویض در حقوق ایران شناخته شده نیست و تنها در فقه عامه، حقوق مصر و قول اقلیت فقیهان امامی مقبول نظر افتاده است. مهمترین تفاوت تفویض و توکیل آن است که زوجه مفوضه الیها، مالک مطلق العنان طلاق خویشتن است، ولی زوجه وکیله تنها به عنوان نایب زوج و در محدوده نیابت است که طلاق را در اختیار دارد. النهایه تراضی زوجین در همه موارد راهگشا نیست و لازم است قانون گذاران در شرایط استثنایی خاصی مانند «استنکاف یا عجز از انفاق به زوجه»، «عسر و حرج زوجه در دوام زوجیت» و «غیبت زوج» مستقیما با حکم به طلاق، به تسریح زوجه از قید نکاح بپردازند.

    کلیدواژگان: طلاق به اختیار زوجه، وکالت در طلاق، تفویض، طلاق به حکم قانون
  • سید ابوالقاسم نقیبی، محمدرضا بقایی* صفحات 81-104

    شروط ضمن عقد نقش مهمی در تعریف، توسیع یا تحدید حقوق و تکالیف قراردادهای طرفین معاملات داشته و مورد شرط در افزایش و کاهش ارزش و بهای مورد معامله موثر می باشد. در صورتی که مورد معامله فاقد شروط باشد، تعادل اقتصادی قرارداد به هم می خورد. در مواردی که شروط ضمن عقد رعایت نمی شود و اجبار شرط نیز متعذر است، دیدگاه رایج در فقه امامیه که در حقوق مدنی نیز به ظاهر آن حکم شده است، فسخ قرارداد را تنها شیوه جبران می داند. فقهای امامیه به دلایلی همچون عدم تقابل اوصاف و شروط با ثمن قراردادی، استثنایی بودن ارش، در حکم قید و معنوی بودن مورد شرط و انحصار اسباب ضمان در فقه اسلامی بر این دیدگاه استناد کرده اند. علی رغم وجود قول مشهور مبنی بر عدم توزیع ثمن معامله بر شروط ضمن عقد، توسط برخی فقها با استناد به دلایلی همچون مالیت داشتن شرط در عرف، در حکم جزء بودن شرط در قصد مشترک طرفین و قابل ارزیابی بودن بهای شرط در مقام رفع خصومت، نظراتی مبنی بر امکان مطالبه بهای شرط در این مورد ذکر شده است. در این پژوهش با بررسی مبانی و ادله دیدگاه طرفین به نظر می رسد در مواردی که مورد شرط از ارزش مالی مستقل برخوردار بوده و مشروط له با اعمال فسخ متضرر می گردد مطالبه بهای شرط امکان پذیر می باشد.

    کلیدواژگان: شرط، وصف، جزء، توزیع ثمن، فقه امامیه
  • محمد صالحی مازندرانی، پیام محمدی میرعزیزی* صفحات 105-126
    تفسیر، روش علم حقوق است و خود زیرشاخه هایی دارد. هر یک از این خرده روش ها دارای مبانی ای هستند و از ابزار و فنونی استفاده می کنند که با مبانی مذکور سازگاری داشته باشد. یکی از این خرده روش ها در علم حقوق، روش تفسیر نظام مند است. مبنای اصلی این روش تفسیری، تفسیر بخشی از متن بر اساس سایر بخش ها است، به نحوی که انسجام و یکپارچگی متن حفظ شود. یکی از فکرافزارهایی که در این روش به کار می رود، استنتاج بهترین تبیین است. این شیوه استدلالی از سه مرحله گذر می کند: ابتدا قراین و شواهد را مشاهده می کند؛ سپس جهت توضیح و تبیین آن قراین، حدس ها و فرضیه هایی ارایه می دهد و در نهایت از میان این فرضیات رقیب، بهترین فرضیه را انتخاب می کند. منظور از بهترین فرضیه، فرضیه ای است که توان توضیح بیشترین قراین را داشته باشد و از پیچیدگی کم تری برخوردار بوده و با نظام حقوقی نیز سازگار باشد. این روش استدلالی، علی رغم ناشناخته بودن نامش، در علم حقوق بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. پژوهش حاضر می کوشد این شیوه استدلالی را به لحاظ منطقی توضیح دهد و جایگاه آن را در علم حقوق تحلیل نماید و با ارایه مثال هایی عینی، نحوه کاربرد آن را روشن تر کند.
    کلیدواژگان: استنتاج بهترین تبیین، تفسیر، فرضیه، استدلال
  • سید علیرضا میرکمالی* صفحات 127-150
    امروزه، تامین امنیت در راس دغدغه های هر نظام حقوقی قرار گرفته است. یکی از ابعاد مهم امنیت که احساس آرامش شهروندان را به دنبال خواهد داشت، تامین امنیت قضایی است. امنیت قضایی، یعنی در امان بودن جان، مال، ناموس، آزادی، حیثیت و حقوق شهروندان از هر گونه تجاوز. سازوکارهای مناسب برای نیل به این مقصود و تامین امنیت قضایی شهروندان به ویژه متهمین چیست؟ نظام های حقوقی ایران و فرانسه در این زمینه، چه گام هایی برداشته اند و چه اقداماتی تقنینی را پیش بینی کرده اند؟ تامین امنیت قضایی در پرتو ضمین اصول دادرسی عادلانه و منصفانه و حضور قضاتی مستقل و بی‏طرف در مراجع قضایی و رعایت حقوق دفاعی ایشان مانند اصل برایت، حق داشتن وکیل و تفهیم آن حاصل می شود. رعایت اصل برایت و پایبندی به آن و حضور وکیل در فرایند کیفری، علاوه بر اینکه به عنوان یاور دادرس شناخته می شود در اجرای عدالت نیز سودمند است، مورد توجه نظام حقوقی ایران و فرانسه و در کانون اصلی توجه اسناد بین المللی از جمله اعلامیه جهانی حقوق بشر (1948) قرار دارد. مطابق قانون آیین دادرسی کیفری ایران کسی را نباید بدون دلیل کافی برای انتساب اتهام، به عنوان متهم احضار یا جلب کرد. این مقرره به اصل برایت اشاره دارد و تامین کننده امنیت قضایی است که شهروندان می توانند در پرتو آن خود را از هر گونه پیگرد غیرقانونی در امان دارند و از سوی دیگر در صورت توجه اتهام با برخورداری از یک وکیل به دفاع از خود بپردازد. با توجه به اهمیت وکیل در فرایند دادرسی کیفری، حضور وکیل در تمام مراحل دادرسی در نظام حقوقی ایران و فرانسه پیش بینی شده است. در این مقاله، با استفاده از روش تحقیق توصیفی تحلیلی، نقش «حقوق دفاعی» به ویژه حق برخورداری متهم از وکیل در تامین «امنیت قضایی» مورد بررسی و مطالعه قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: امنیت قضایی، حقوق دفاعی متهم، حق داشتن وکیل، اصل برائت
  • عاطفه عباسی*، عطیه رنگچی طهرانی صفحات 151-176
    حقوق کیفری اطفال به دنبال تدوین چارچوب های لازم در مبارزه با بزهکاری کودکان و نوجوانان با هدف دستیابی به شیوه های صحیح مبارزه با بزهکاری این گروه و اصلاح و درمان مرتکبان زیر 18 سال جرایم است. بر این اساس واکنش جامعه به جرایم اطفال و نوجوانان باید متناسب با این اهداف، تنظیم گردد که این هدف در تدوین مجازات های تعزیری در قانون مجازات اسلامی به روشنی قابل ملاحظه است. هرچند این قانون، مجازات های حدی را نیز در مورد کودکان و نوجوانان مجرا دانسته لکن این امر به معنای بی توجهی به شخصیت و سن مرتکب این جرایم نیست. یافته های این نوشتار که با هدف بررسی نحوه صدور و اجرای حدود نگاشته شده، حاکی از آن است هر چند بازنگری در سن مسئولیت کیفری اطفال و نوجوانان بر اساس منابع فقهی موجود، امکان پذیر بوده و توصیه می شود لکن در وضعیت حقوقی موجود از یک سو با توجه به ویژگی های حدود از قبیل سیاست بزه پوشی اعمال مجرمانه، دشواری بار اثبات، لزوم توجه به قاعده درء، جریان قاعده جب توبه و نیز اختیارات حاکم در صدور و اجرای آن و نقش کم رنگ شاکی در پیگیری این جرایم، مصادیق اجرای حدود منحصر به فرد بوده و از سوی دیگر صدور حکم در خصوص آن موارد نیز وفق نص صریح قانون منوط به احراز رشد مرتکب و درک وی از ماهیت عمل و حرمت آن است. لذا تعارضی میان مجازات افراد زیر 18 سال به حد و اهداف حقوق نوین کیفری اطفال وجود ندارد.
    کلیدواژگان: حدود، کودک و نوجوان، بلوغ، حاکم اسلامی، بزه پوشی، توبه
  • عباس میرشکاری*، محمد حسامی صفحات 177-200
    مال مشاع، مالی است که دو یا چند نفر مشترکا مالک جزء جزء آن هستند. تصرفات مادی هر شریک ولو به میزان حصه خود منوط به اذن دیگران و بدون آن ضمان آور می باشد. در مقابل، کلیه تصرفات حقوقی شریک نسبت به سهم خود نافذ می باشد و نیاز به اذن دیگران ندارد. با این وجود نسبت به هبه مال مشاع جای بحث وجود دارد؛ زیرا برای انعقاد آن علاوه بر توافق متعاملین (بعنوان تصرف اعتباری)، قبض مال موهوب (بعنوان تصرف مادی) لازم است. در فقه و حقوق ایران راجع به موضوع مورد بحث دو دیدگاه کلی وجود دارد. دیدگاه نخست، بین اموال «قابل تقسیم و غیرقابل تقسیم» و همچنین «منقول و غیرمنقول» قایل به تفکیک می شود و بر اساس همین تفکیک، درباره اعتبار هبه مال مشاع داوری می کند. در مقابل این دیدگاه، باور دیگری وجود دارد که هبه مال مشاع را صحیح می داند بدون آنکه بین اموال مشاع از جهات یاد شده تفاوتی قایل شود. البته در این دیدگاه نیز، درباره کیفیت قبض مال مشاع اختلاف نظرهایی وجود دارد. برخی بر لزوم اخذ اذن سایر شرکا اصرار می کنند، برخی با تخلیه مال از سوی شریک، قبض را محقق شده می دانند و در نهایت، عده ای با طرح مفهوم قبض معنوی، امکان تسلط متهب بر مال موهوب را کافی تلقی می کنند. در حقوق ایران، نص ویژه ای در قانون مدنی پیش بینی نشده است، با این حال، بنظر می رسد با استناد به کفایت سلطه معنوی برای تحقق قبض و عدم نیاز به قبض مادی، صحت هبه مال مشاع قابل پذیرش است.
    کلیدواژگان: مال مشاع، هبه، مذاهب اسلامی، حقوق ایران، اذن شریک، تخلیه، سلطه معنوی
  • سید علی خزائی، سعید سیاه بیدی کرمانشاهی سیاه بیدی کرمانشاهی*، هادی دهنوی صفحات 201-222

    ناکارآمدی نظام توثیق اموال در کشور ما باعث شده است نویسندگان حقوقی به معرفی راهکارهای جایگزین توثیق اموال بپردازند تا از این طریق نارسایی‏های نظام حاکم بر رهن تا اندازه‎ای جبران شود. یکی از این روش‎ها که البته هنوز در کشور ما رواج فراوانی ندارد، استفاده از نهاد بیمه عمر مانده بدهکار است. این نهاد در قوانین فعلی آورده نشده و نیز شرایط و احکام آن مشخص نگردیده است؛ لذا شناخت این نهاد و شرایط و احکام آن می‎تواند به رواج بیشتر آن کمک نماید. نهاد بیمه عمر مانده بدهکار در واقع حد فاصل بیمه های اشخاص و بیمه‎های اموال است و خصوصیاتی از هر دو نهاد را در خود دارد؛ لیکن این نهاد دارای ویژگی‎های خاصی است که آن ‎را از بیمه‎های زندگی، متمایز و به بیمه‎های اموال نزدیک می‎کند. در این بیمه انتقال خطر عدم پرداخت وام به بیمه‎گر منتقل می‎شود و در ازای آن وام‎دهنده به عنوان ذینفع بیمه تعیین می‎شود. در این نهاد برخلاف سایر بیمه‎های زندگی، سرمایه سیر نزولی دارد و تابعی از مانده بدهکاری اعتبارگیرنده است، پرداخت حق بیمه اجباری است و نیز ذینفع پس از تعیین قابل عزل نیست. با عنایت به کارآیی این نهاد از حیث پوشش ریسک عدم بازپرداخت تسهیلات و نیز مطلوبیت این نهاد برای متقاضیان اخذ تسهیلات، لازم است قوانین ناظر بر حوزه وثایق بانکی و نیز قراردادهای اعطای تسهیلات در راستای رواج بیشتر این نهاد مورد اصلاح قرار گیرند.

    کلیدواژگان: بیمه زندگی، بیمه اموال، وام، بیمه عمر مانده بدهکار، توثیق
  • رضا طجرلو*، رامین مرادی مردای صفحات 223-242
    آیین دادرسی مالیاتی مفهوم و گستره، مبانی و منابع حقوقی و قانونی گسترده ای را دربرمی گیرد که از مرحله وضع قوانین مالیاتی تا مراحل تشخیص، تعیین، مطالبه وصول، رسیدگی و حل وفصل اختلافات، طرح و اقامه شکایات کیفری و دادخواست های حقوقی و چگونگی اتخاذ تصمیم، صدور و اجرای آرای کلیه مراجع اداری، انتظامی و قضایی، اعم از درون سازمانی و برون سازمانی را در خود جای می دهد تا بتواند در کنار عدالت مالیاتی، تحقق عدالت توزیعی و اجتماعی، عدالت رویه ای، عدالت حقوقی، عدالت کیفری، عدالت جنایی و عدالت اداری مالیاتی و حتی، عدالت ترمیمی را نیز، با خود به همراه داشته باشد. از این هر نظام حقوقی برای تحقق دادرسی مالیاتی عادلانه ملزم به رعایت اصول دادرسی مالیاتی نظیر؛ اصل محرمانه بودن اطلاعات مودیان مالیاتی، اصل علنی بودن دادرسی مالیاتی، اصل بر آمره بودن قواعد آیین دادرسی مالیاتی، اصل پژوهش خواهی آرای محاکم دادرسی مالیاتی و اصل ترافعی بودن در دادرسی مالیاتی است. وضعیت موجود دادرسی مالیاتی در ایران با اشکالات عدیده ای چه در فرایند و یا رسیدگی ماهیتی همراه است از جمله: رسیدگی بدون رسمیت یافتن جلسات به دلیل عدم حضور قاضی عضو هیات، صدور آراء کلیشه ای و فاقد استدلال و توجیهات قانونی، تاخیر در اجرای قرارهای کارشناسی و اطاله دادرسی که با دادرسی منصفانه و وضعیت مطلوب و قابل قبول آن فاصله ایجاد کرده است. بنابراین تحول در ساختار و ترکیب و نحوه فعالیت و عملکرد این مراجع و همچنین تدوین «قانون آیین دادرسی اداری» یک ضرورت اساسی است.
    کلیدواژگان: ناتوانان، حمایت کیفری، حمایت قضایی، قانون حمایت از حقوق ناتوانان
  • مهدی پناهی*، احمد شمس، محمودرضا محمدطاهری صفحات 243-266
    در جهان مجازی دارایی مجازی به صورت کدهای نرم افزاری خاصی تعریف می شود که مانند اشیاء فیزیکی، دارایی های شخصی جهان واقعی و یا بخشی از واقعیت عمل کرده و دارای کیفیات مشابهی هستند. دارایی های مجازی به جهت بهره مندی از حمایت قانونی باید چندین شرط را برآورده کنند. این دارایی ها نه تنها باید خصوصیات فیزیکی دارایی های جهان واقعی را داشته باشند، بلکه باید دیگر خصوصیات نامحسوسی که قابل تفکیک از دارایی های واقعی نیستند را هم دارا باشند. ابهامی که درمورد مفهوم دارایی مجازی وجود دارد بسیار شبیه به ابهامی است که در مورد مفهوم دارایی واقعی وجود دارد. از آن جایی که کلمه دارایی درحقوق واقتصاد درمعانی متفاوتی به کار می رود چنین ابهامی دور از انتظار نیست. عوام دارایی را به صورت مالکیت اشیاء وچیزها می بینند. حقوقدانان دارایی را به صورت حقوق مرتبط با اشیاء و مسایل تعریف می کنند. علاوه بر تفسیرهای متفاوتی که از مفهوم دارایی وجود دارد، مسئله این است که قانون جهان واقعی بر دارایی های محسوس (به جز چند مورد استثناء) تاکید می کند که این مسئله در سیستم های حقوقی رومی - ژرمنی بسیار بارز است. به دلیل تمرکز بر خصوصیت محسوس بودن دارایی ها به نظر می رسد که حقوقدانان بحث دارایی های مجازی را کاملا مورد بی توجهی قرار داده اند. به هر روی، شرط محسوس بودن دارایی ها تنها دلیل این بی توجهی نیست، موارد استثنایی وجود دارند و امکان توسعه بحث دارایی های مجازی موردی است که در سالهای اخیر بسیار مورد توجه بوده است. در این مقاله به شیوه توصیفی تحلیلی به تبیین این مقوله اشاره داشته ایم.
    کلیدواژگان: دارایی، جهان مجازی، مالکیت، اموال
  • مرتضی حاجی علی خمسه* صفحات 267-290

    سیاست های کلی نظام که به موجب بند «1» اصل 110 قانون اساسی، تعیین آن در زمره وظایف و اختیارات رهبر در نظر گرفته شده است، راهبردهایی است که بر مبنای اهداف و آرمان های مذکور در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تدوین می گردد و تعیین کننده چارچوب ها و جهت گیری های کلان کشور در راستای تحقق اهداف و آرمان هاست. این مهم، به عنوان ابزاری در دست رهبری جامعه اسلامی و به منظور راهبری کلان جامعه در مسیر ارزش ها طراحی شده است و مشخص کننده چارچوب عمل قوای سه گانه از جمله در تصویب قوانین و مقررات می باشد. از جمله موضوعات مهم در خصوص نظام حقوقی حاکم بر سیاست های کلی نظام، نسبت قوانین و مقررات موجود و مغایر با سیاست های ابلاغی جدید می باشد که نقش زیادی در اثرگذاری و بهبود کارکرد این تاسیس نوین حقوقی در نظام حقوقی سیاسی ایران خواهد داشت. بر همین اساس این نوشتار به دنبال پاسخی برای این پرسش است که آیا امکان نسخ قوانین و مقررات به دلیل مغایرت با سیاست های کلی نظام وجود دارد؟ در این تحقیق با استفاده از روش «تحلیلی» و به کمک روش جمع آوری منابع و اطلاعات به صورت کتابخانه ای، این فرضیه مورد تایید قرار گرفت که با توجه به ماهیت هنجاری سیاست های کلی نظام، آثار حقوقی مترتب بر هنجارهای حقوقی برای سیاست های کلی نظام نیز ساری و جاری خواهد بود که از جمله این آثار، نسخ هنجارهای حقوقی فرازین (در سلسله مراتب هنجارها) می باشد؛ البته باید سازوکارهایی حقوقی اندیشیده شود که مشکلات عملی این اثر مرتفع گردیده یا به حداقل کاهش یابد که پیشنهادتی در این رابطه ارایه شده است.

    کلیدواژگان: سیاست های کلی نظام، اصل 110 قانون اساسی، قوانین، مقررات، نسخ، هنجار حقوقی، سلسله مراتب هنجارها، خلا قانونی
|
  • Mahdi Hasanzadeh * Pages 1-20
    Confidence of Judge against Witness Abstract Witness is one of proofs that when its requirements are gathered proves the subject of action and judge is obliged to render the verdict according to it and its validity is not contingent on certainty of judge. But its depending on not certitude of judge against it, is discussable and the research on this field shows that in religious jurisprudence, the certainty of judge against testimony causes the invalidity of witness and the judge should deny rendering judgment according to it. Our Civil Code has accepted this matter and has explained it in article 1319. Meanwhile, about certainty of judge against testimony, situation in religious jurisprudence and in law is not similar and despite the fact of emphasis on necessity of reversal of judgment in such situation in religious jurisprudence, in law, reversal of judgment in such situation depends on requirements, respites and regulations of complaint against judgments.
    Keywords: Witness (Testimony), Certitude of judge, Witness untrue, Perjury
  • Alireza Yazdanian * Pages 21-52

    One of the issues of the law of obligations in France is "modality" that it has been translated in the dictionary in condition and it's better to interpret the complications of the obligation that regardless of the source of obligation usually applies to all contractual and non-contractual obligations. One of these modalities is the indivisibility of the subject of obligations. Occasionally there are many parties for the obligation and the obligor and the obligee are numerous that obligation is divised. This is a principle in the law of obligations. But sometimes the subject of the obligation is indivisible. The obligation is indivisible when the obligor and the obligee are numerous and it has been created with one source and the subject of this obligation is indivisible that such obligation is subject to a certain legal regime that has been accepted by French and some other Muslim countries however, despite the theoretical and practical needs in Iran's civil law, it is not mentioned which is studied in this paper comparatively with French law.

    Keywords: obligation, indivisibility, Contract, Civil Liability
  • Seyed Mostafa Saadat Mostafavi, Seyed saeed Hashemi, Behnam Omidi * Pages 53-80

    Divorcement right on Islamic jurisprudence, legal system of Egypt and Iran is essentially by husband. This is clear that men can abuse of Divorcement right so as we showed in this descriptive and normative article that legislators of nominated legal systems firstly try to balance this situation by contractual regimes like sub-delegation and Tafiz. Sub -delegation is admitted on all three legal systems, but Tafiz concept is unknown on Iranian law and just sunni jurisprudence, Egypt law, and minority of shia commentators have admitted that. The most important difference between sub-delegation and Tafiz is that wife under the Tafviz regime can has absolute Divorcement right, although under sub-delegation regime she is just agent of her husband and she has a limited Divorcement right. Lastly, the court will divorce the wife in some exceptional situation like family leave by husband, desertion of nourishing duty by man, and Distress and constriction of wife.

    Keywords: devorcement by wife, tafwiz, divorcement by law
  • Seyed Abolghasem Naghibi, MohammadReza Baghaei * Pages 81-104

    The terms of contract plays an important role in defining, disclosing or limiting rights and obligations of the parties to the contract and the object of condition is effective in increasing and decreasing the value and price of transaction. In the event that condition not filfulled, the economic balance of the contract will be distrupted.in this cace where is not possible compelling to execute the condition, the prevailing point of view in imamiye jurisprudence which is also evident in civil low, considers that termination of contract is only way of compensation. they have relied of this view for some reasons such as: the lack of balance between discriptions and terms with the contract price, the exceptional nature of the compensation (arsh), to be something qualification and spirituality of the object of term, and the monopoly causes of quarantees in islamic juricprudence. Despite the famous idea of the non-distribution contract price on the provisio by some jurists "based on reason such as capable to being owned of term in the custom, to be component of condition in the common intent of parties and evaluating the value of condition as eliminating hostility" comments on possibility of claiming the price of condition are mentioned in this case. In this survey by examining the basics and evidences of both views it seams in cases where the object of condition has an independent financial value and the person in whose favor the condition is hurts with rescinding the contract demanding price of condition is possible.

    Keywords: term, Discription, Component, Distribution of Price, Imamiye jurisprudence
  • Mohammad Salehi Mazandarani, Payam Mohammadi Mirazizi * Pages 105-126
    Interpretation is the method of law. It has sub methods. Any of these sub methods have basis and use technique that coordinate with its basis. One of the sub methods at law is the systematic method of interpretation. The major base of this method is to interpret a part of text in correspondence with the other parts so that the text’s coherence is preserved. One of these techniques that is used in this method is Inference to the best explanation. It includes three phases: to observe the facts and cases, to propose the theories and guesses to explain those cases and facts, to choose the best explanation through the rival theories. The best theory is that can explain more cases and be less complicated and have more consistency with the legal system. Inference to the best explanation is used in law very much though its name is less known. This inquiry tries to explain this way of argument logically and analyze its position at law and clarify its application by several instances.
    Keywords: Inference to the best explanation, interpretation, theory, Argument
  • Seyed Alireza Mirkamali * Pages 127-150
    Today, security is at the forefront of every legal system's concerns. One of the mostimportant aspects of security that will make citizens feel comfortable is theprovision of judicial security. Judicial security, is, the safeguards of the rights,property, rights, dignity and rights of all citizens. What are the proper mechanismsfor achieving this and ensuring the judicial security of the citizens, especially theaccused? What steps did the legal systems in this research take and what legalmeasures did they anticipate? Providing judicial security in the light of the principlesof fair and equitable trial and the presence of independent and impartial judges injudicial authorities and observing their defense rights such as the principle ofacquittal, the right to have a lawyer and their understanding. Observance of theprinciple of acquittal and adherence to it and the presence of a lawyer in the criminalprocess, in addition to being known as an assistant to the judge, is also instrumentalin the administration of justice, a focus of the Iranian and French legal system and amajor focus of international documents, including the Universal Declaration ofHuman Rights ( Located 1948). According to Iranian Criminal Procedure Code, noone should be summoned or summoned as a defendant without sufficient reason toattribute the charge. This regulation refers to the principle of absurdity and providesfor judicial security in which citizens can be protected from any prosecution and, onthe other hand, defend themselves if they are charged with a lawyer. Given theimportance of the lawyer in the criminal process, the presence of a lawyer in allstages of the Iranian and French legal system is anticipated. Given the importance ofthe lawyer in the criminal process, the presence of a lawyer in all stages of theIranian and French legal system is anticipated. In this paper, using the descriptiveanalyticalresearch method, the role of "defense rights", in particular the right of theaccused to have a lawyer in providing "judicial security", is studied
    Keywords: Judicial Security_Defendant's defense rights_the right to have a lawyer_the principle of innocence
  • Atefeh Abbasi *, Atieh Rangchitehrani Pages 151-176
    Children Criminal Rights seeks tocreate the necessary limitation for the fightagainst juvenile delinquency in order to achieve the corrent methods tomodify and treat the perpetrators under the age of 18.Accordingly, thereaction of the community to the crimes of childrenand adolescents shouldbe proportional tothese goals, which are clearly notablein the formulationofpunishments in Islamic Penal Code.According to this law, Hududisexecutable for children andadolescents, but it does not meanneglect of thepersonality and ageof the offenders. The findings of this article with thepurpose ofexamining the manner of issuance and enforcement of Hudud,indicatethat a review of the age ofcriminalresponsibility of children andadolescents based on existing jurisprudential sources is possible andrecommended, but in the current legal situation, on the one hand, features ofHudud such as criminal policy of ignoring crime, the difficulty of proving,the need to pay attention to the rule of dar, the process of rule of the Jeb andthe powers of governor in issuance and enforcement of Hudud and the lightrole of the plaintiff in the pursuit of these offenses; indicated that examplesof the implementation of Hudud were unique and, on the other hand, theverdict on those matters in according to the strict letter of the law, dependson the proof of growth and understanding of the nature and dignity of the actby the offense committed.Therefore, there is no conflict between thepunishment of persons under 18 years and the purposes of the new criminallaw.
    Keywords: Hudud, Adolescence, maturity, Islamic ruler, Delinquency, repentance
  • Abbas Mirshekari *, Mohammad Hesami Pages 177-200
    Joint property, is a property that two or more person jointly own eachcomponent. The partner material possessions, even to the extent of hisportion, are subject to permission of others and without it create civilliability. But, all partner immaterial possessions are valid in relation to hisportion and does not require the permission of others. There is, however,some debate over the contract of gift; because it is necessary for itsformation, besides the agreement (as immaterial possession), the delivery (asmaterial possession).There are two general views on this topic in jurisprudence and Iranianlaw. The first view distinguishes between “divisible and indivisible” and also“immovable and immovable” property and on the basis of this distinction,rules on the validity of gift on the joint property. Against this view, there isanother belief that it holds that the gift on the joint property to be valid,without making any distinction between the joint properties. There are, ofcourse, differences on the quality of joint property delivery. Some insist onNecessary permission of partners, some believe that the delivery is fulfilledby eviction the partner, and finally, some with outline the concept of theimmaterial delivery, consider the possibility of donee dominance over thedonated property sufficient. In Iranian law there is no specific provision incivil law, however, it seems, citing the sufficiency of immaterial dominationfor the realization of delivery and not needing the material delivery, validityof gift on the joint property to be acceptable.
    Keywords: joint property, gift, permission of partner, eviction, material domination, Islamic Religious jurisprudence, Iranian law
  • Seyedali Khazai, Saeed Siahbidi Kermanshahi *, Hadi Dehnavi Pages 201-222

    The ineffectiveness of the mortgage regime in our country has led legalwriters to introduce alternatives instead of mortgage so that the failure of themortgage regime partially to be less. One of these methods that still is notprevalent in our country is using of the mortgage protection policy. Ii notlisted in the current legislation and not express its provisions; thereforeunderstanding this institution and its provisions can helps to this institutionIs more common. Mortgage protection policy located between the propertyinsurance and life insurance and There are features of both institutions in thisinsurance; but this institution has certain characteristics that distinct it fromlife insurance and close to property insurance. In this insurance the risk ofnon-payment of loans transferred to the insurer in exchange for the lender isdetermined as the beneficiary of insurance. In this institution, unlike otherlife, investment is reduced and the investment is the amount of remainingdebt, payment of premium is compulsory and also the beneficiary isirrevocable. Given the effectiveness of this contract in terms of covering therisk of non-repayment of the loan as well as the suitability of this contractfor the applicants, it is necessary to amend the rules on banking and loancontracts in order to further extend this contract.

    Keywords: collateral assignement, life insurance, Loan, mortgage protection policy, property insurance
  • Reza Tajarlo *, Ramin Moradi Pages 223-242
    Tax procedures that have extensive concepts and scope, fundamentals andsources of law, include, from tax legislation to determining, demandingcollection and settlement of disputes, filing legal and criminal complaints,decision making condition, issuing and performing all administrative, lawenforcement and jurisdictions authorities judgments including insourcingand outsourcing to realize distributive and social justice, procedural Justice,legal justice, criminal justice, tax administrative justice and even restorativejustice alongside with tax justice. Every legal systems requires to complywith principles of tax trial such as principle of taxpayer information privacy,publicity of tax trial principle, principle of peremptory norms in tax trial,principle of taking appeal to tax trial judgments and the adversary principlein tax trial to realize fair tax trial.The present situation of tax trial in Iran has numerous difficulties either inthe process or the trial on merits, including hearing in unofficial trial becauseof absence of the commissioner judge, issuing stereotype, irrational anddelegitimized judgments, enforcement delay in writ of expert opinion andprolongation of trial which interrupted fair trial and favorable and acceptablesituation. Therefore it is essential to transform the structure and functionalityof these authorities and also codification of administrative procedure law.
    Keywords: tax trial, Fair trial, taxpayer rights, tax justice
  • Mehdi Panahi *, Ahmad Shams, Mahmodreza Mohammad Taheri Pages 243-266
    In the virtual world, virtual assets are defined as specific software codes thatact like physical objects, personal assets of the real world, or part of reality,and have similar qualities. Virtual assets must meet several conditions inorder to benefit from legal protection. These assets must not only have thephysical characteristics of real-world assets, but must also have otherintangible features that are indistinguishable from real assets. The ambiguityabout the concept of virtual assets is very similar to the ambiguity about theconcept of real estate. Since the word asset is used in different ways in lawand economics, such ambiguity is not unexpected. The common people seeproperty as the property of objects and things. Lawyers define property asrights related to objects and issues. In addition to the different interpretationsof the concept of asset, the problem is that the law of the real worldemphasizes tangible assets (with a few exceptions), which is very evident inRoman-German legal systems. Due to the focus on the tangible nature ofassets, lawyers seem to have completely neglected the discussion of virtualassets. However, the conditionality of assets is not the only reason for thisneglect, there are exceptions, and the possibility of expanding the discussionof virtual assets is a case that has received much attention in recent years. Inthis article, we refer to the explanation of this category in an analyticaldescriptive manner.
    Keywords: Assets, Virtual World, Property
  • Morteza Haji Ali Khamseh * Pages 267-290

    According to first part of Article number 110 of the IRI’s Constitution, Thegeneral policies of the system - which are considered among the duties andpowers of the Supreme Leader - are strategies that are formulated anddetermined based on the goals and ideals mentioned in the Constitution of theIslamic Republic of Iran. The country's macro-frameworks and orientations arein line with achieving goals and aspirations. This issue acts as a politicalinstrument in the hands of the leadership of the Islamic society and in order tolead the society in the direction of values. It also determines the framework ofthe action of three powers (legislative, Executive & Judiciary), including theadoption of laws and regulations. Among the important issues regarding thelegal system governing the general policies, is the ratio of the existing laws andregulations and contrary to the new enacted policies, which play a great role ininfluencing and improving the functioning of this new legal establishment in theIranian political and legal system. Accordingly, this paper seeks to answer thequestion: “Is it possible for laws and regulations to be abrogated because of theircontradiction to the general policies of the system?” Using the "analytical"method and with the help of library collection of resources and information Inthis study, the author believes that “due to the normative nature of the generalpolicies of the system, the legal effects which depend on legal norms, will beapplicable for the general policies of the political system, including theabrogation of the legal norms of higher (in the hierarchy of norms); However,legal mechanisms must be considered to solve the practical problems of thiswork or minimize it. This proposal is done in this regard.

    Keywords: The General Policies of Iran’s Political System_Rules & Regulations_Abrogation_legal norms_Hierarchy of norms_Legal loopholes