فهرست مطالب

مطالعات اصول فقه امامیه - پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1398)

نشریه مطالعات اصول فقه امامیه
پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی رحمانی فرد سبزواری * صفحات 7-35

    مقاله پیش رو چهار نظریه را در رسیدن به حکم شرعی الهی مطرح نموده است:1. اجتهاد به رای. 2. اجتهاد قیاسی. 3. اجتهاد استکشافی. 4. انحصار در سماع از معصومین. از انجا که اجتهاد به رای و اجتهاد قیاسی در ما لا نص فیه مورد مذمت اولیای دین بوده و هست و از منظر عقل و نقل به چالش هایی مبتلا است، اصولیون شیعه در رسیدن به حکم شرعی از این دو شیوه اجتهاد کناره گرفته و اجتهاد را به استکشاف حکم شرعی از ادله و دلیل شرعی تعریف نموده اند. اما دسته ای از عالمان شیعه شیوه اصولیون را نیز نقد و بررسی کرده و راه رسیدن به حکم شرعی را منحصر به سماع از معصومین دانسته اند اگرچه آنچه را اخباری می گوید، در صورت امکان بر سایر طرق مقدم است، ولی شیوه انحصار در سماع از معصوم مستلزم عسر و حرج و مخالف تعلیمات ایمه معصومین است. مقاله حاضر ادله اخباری را مطرح نموده و بدان پاسخ داده، در بخش نهایی مقاله نیز به حجیت قواعد استنباط از بعد ذاتی و جعلی پرداخته است.

    کلیدواژگان: استنباط، اجتهاد، حجیت، اخباریین، اصولیون
  • یعقوبعلی برجی* صفحات 37-65

    ابن ادریس در فقه و شیوه اجتهاد، ابتکارهایی داشت. وی به شیوه جالبی قواعد اصولی را در فقه پیاده نمود و به رغم انکار حجیت خبر واحد، از عهده اجتهاد بدون تمسک به اخبار آحاد بر آمد و کمبود آن را با تمسک گسترده به دلیل عقل و مقتضای مذهب و نیز بهره‎گیری فراوان از آیات قرآن جبران نمود. ابن ادریس با نقد‎های گسترده بر آرا و افکار شیخ طوسی، فصل نوینی در تاریخ تحول فقه و اصول شیعه رقم زد و خدمت بزرگی به فقه و اصول شیعه نمود.

    کلیدواژگان: اصول، فقه، ابن ادریس، فقیهان حله
  • ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی، سید صدرالله صمدی صفحات 67-89

    تسالم فقیهان، عبارت از اتفاقی است که می‎تواند حکم شرعی معینی را اثبات کند. به دیگر سخن: امر مسلم و بدیهی ای است که اختلاف فقیهان در آن ممکن نیست. در این نوشتار اصطلاح تسالم فقیهان بررسی گردیده و تعریف آن، پیشینه تاریخی، تفاوت آن با اجماع و عدم خلاف و شهرت واکاوی شده است. همچنین ادله حجیت و ویژگی‎ها و آثار آن وارسی شده است. در این میان به برخی آرا و مبانی اشاره شده و در نهایت، تصویری گویا، جامع و مستند از تسالم فقیهان ارایه گردیده است. به نقش تسالم فقیهان در روند استنباط احکام شرعی نیز اشاره شده و در پایان به این نتیجه رسیده ایم که تسالم فقیهان امری بالاتر از تسالم اصحاب، اجماع، شهرت و عناوین مشابه است و هنگامی تحقق می‎یابد که تمام فقیهان در همه طبقات به آن گرایش پیدا کرده و بر اساس آن فتوا داده باشند، به گونه‎ای که از ضروریات مذهب شده است.

    کلیدواژگان: تسالم فقیهان، تسالم اصحاب، اجماع، عدم خلاف، شهرت، سیره عقلا
  • احمد احسانی فر* صفحات 91-115

    برای اثبات و محقق شدن پدیده های فقهی از عبارت «مقتضی موجود، مانع مفقود» بهره گرفته می شود. برای حدوث معلول ضروری است که در عالم ثبوت، مقتضی با عدم مانع پیوند بخورد. اما در عالم اثبات و در مورد نهادها و احکام فقهی ای که از پدیده های اعتباری محسوب می شوند کشف تمام موانع - چه از لحاظ کمی و چه از لحاظ کیفی - نامقدور است. علم وجدانی به عدم مانع در سیطره علوم خداوند است و آدمی با وجود ضعف و محدودیت ادله اثباتی خویش به عدم مانع علم حقیقی دست نمی یابد. از این رو همواره احتمال مانع، ولو اندک باقی است؛ مانعی که از اثرگذاری مقتضی در حدوث معلول جلوگیری می کند. اگر این احتمال بتواند مانع واقعی برای حدوث معلول تلقی گردد، مسیر آگاهی به بسیاری از نهادها و احکام فقهی مسدود می گردد. به همین دلیل در این مقاله نشان می دهیم که در گزاره مشهور «مقتضی موجود، مانع مفقود» که در تحلیل های فقهی به کار می رود، مسامحه رخ داده است و فقدان مانع هیچ گاه محرز و یقینی نمی گردد؛ بلکه مراد از فقدان مانع، همانا عدم اثبات مانع می باشد.

    کلیدواژگان: مقتضی، مانع، یقین، شک، علت تامه
  • احمد خوانساری* صفحات 117-139

    یکی از مباحث استنباط احکام، بحث مقصدشناسی فقهی می باشد، با شناخت مقاصد کلی و عمومی شریعت می توان فروع فقهی را استخراج و یا در موارد تعارض ادله، آن را سبب ترجیح دانست و یا رفع تعارض نمود و یا در تفسیر و تاویل نصوص و شناخت اموری که نص مخصوصی ندارند و تقلیل احکام تعبدی و ایجاد توازن و اعتدال در احکام و جلوگیری از اضطراب از آن بهره جست. عامه در این روش پیشگام بوده‎اند اما چندان آن را دلیل مند ننموده و قطعی انگاری کرده‎اند. به خصوص متاخرین اهل تسنن به این نقصان پی برده و ادله ای برای این روش برشمرده‎اند مانند تمسک به آیاتی از قرآن کریم برای اثبات مقاصد حفظ دین و جان و مال و عقل و عرض و یا مقصد تیسیر و عدالت و برخی مقاصد جزیی تر که نقد هایی به این دلیل وارد می باشد.

    کلیدواژگان: فقه، مقاصد، شریعت، دلیل قرآنی، مصلحت مرسله، عامه
  • الهه شعبانپور المشیری* صفحات 141-172

    در ماده 874 قانون مدنی قانونگذاربا تمسک به استصحاب می گوید: آنکه تاریخ فوتش مجهول است از دیگری ارث می برد. دیدگاه فقها و اصولییون در مورد این مسئله متفاوت است و برخی این ماده را خلاف نظر مشهور دانسته‎اند. اما حقیقتا این ماده نه تنها مخالف با نظرمشهور نیست بلکه مطابق موازین فقهی و اصولی می باشد. چنانچه استصحاب را از اصول عملیه بدانیم طبق مبنای شیخ انصاری، مرحوم آخوند، علامه حایری و اکثر اصولییون که قایل به عدم حجیت مثبتات اصول عملیه می باشند ماده 874 قانون مدنی خارج از مدلول عدم حجیت اصل مثبت می باشد. مضافا بر اینکه قاعده مذکور استثنایاتی دارد که طبق آن، دلیل حجیت اصل شامل این نوع لوازم می شود و ماده 874 منطبق بر بعضی از این استثنایات است. اما چنانچه بر مبنای نظر متقدمین استصحاب را اماره ظنیه عقلیه بدانیم مشهور بین علما آن است که لوازم امارات حجت است و در نتیجه تمسک به استصحاب و اصل مثبت در ماده 874 قانون مدنی بلامعارض می باشد. برخی فقها مانند حضرت امام که دیدگاهشان مبتنی برعدم توجه به دقت های عقلی در احکام شرعی است، با قطع نظر از اینکه استصحاب اماره باشد یا نه به اصل تاخر حادث استناد کرده‎ اند که طبق این مبنا نیز ماده 874 مطابق موازین فقهی خواهد بود.

    کلیدواژگان: مثبتات ادله، استصحاب، اصل عملی، اماره، اصل تاخر حادث
|
  • Qasim Ali Kouchnani Pages 7-35

    The present article discusses four theories in trying to arrive at a legal ruling:1. Ijtihad based on one's independent rational reasoning; 2. analogical ijtihad;  3. explorative ijtihad 4.exclusiveness in hearing from the Infallibles
    The self-conceived ijtihad or the Ijtihad which is based on independent rational reasoning and analogical ijtihad about things that are not evidenced by any textual proofs and traditions from the Prophet (s) and his noble successors is disapproved and denounced by Shia scholars and it also suffers from challenges from both textual and rational perspectives. The Shiite scholars of Ilm al-Usul have distanced themselves from these two inference methods defining Ijtihad as the application by a jurist of all his faculties to the consideration of the authorities of law with a view to finding out what in all probability is the law.  However, some other Shia scholars have critically assessed the method adopted by the Usul scholars restricting the derivation of a legal ruling to hearing from the Infallibles (as). Although what the Akhbari's are pushing for precedes other methods of inference, restricting inference of legal rules to this method leads to unnecessary constraints and difficulties and it is also in contravention with the teachings of the Infallible Imams (leaders), peace be upon them.
    The present article focuses on a number of reports and gives answers to them. In the end, the article also deals with authoritativeness of the inference rules from both essential and legislative perspectives.

    Keywords: inferences, ijtihad (deduction), authoritativeness, Akhbaris, Usulis
  • Ya'qub Ali Borji Pages 37-65

    Ibn Idris had certain initiatives in jurisprudence and ijtihad. In an interesting way, he implemented the Usul rules in jurisprudence and despite denying the authenticity of the single news, he was able to perform ijtihad without relying on solitary reports; he has redressed the shortage of such reports with extensive reliance on reason and Quranic verses. Criticizing Sheikh Tusi's views and opinions widely, Ibn Idris marked a new chapter in the history of the development of Shiite jurisprudence and legal theories (Usul), and rendered great services to Shiite jurisprudence and legal principles.

    Keywords: Usul, jurisprudence, Ibn Idris, Hilla jurists
  • Abulfazl Alishahi Qal'ah Juqi, Sayyid Sadrullah Samadi Pages 67-89

    Concurrence (better known as tasālum) of jurist is a kind of agreement that can be instrumental in establishing a given legal ruling. In other words, there is an indisputable and self-evident truth about which jurists are unlikely to have any discrepancy. This study focuses on "jurists' tasālum" (concurrence), providing its definition, history, and explaining how it differs from consensus, unanimity and reputation [shuhra]. As well, the authority, features and effects of such a concurrence has been meticulously examined with the views and standpoints of some scholars pointed out and taken into account to provide, ultimately, a comprehensive and documented picture of the jurists' concurrence. Similarly, the role of jurists' concurrence in the derivation of Islamic legal ruling has been highlighted and it has been concluded that jurists' concurrence is way higher and more significant than that of the Companions, as well as consensus, reputation and other similar instruments. It materializes when all jurists in the same category are tilted towards it and give fatwa with reliance on it in a way such that it is considered to be a clearly and conspicuous principle of the religion.

    Keywords: Jurist's concurrence, companions' concurrence, consensus, non-discrepancy, reputation, normative conduct of the wise
  • Ahmad Ihsanifar Pages 91-115

    To prove the validity and authoritativeness of juridical phenomena, propositions and statements, Muslim scholars use the well-known sentence "the requirements are existing and the barriers are missing". In order for an effect to come into being it is essential that, in the theoretical (thubūti) stage, the requirements should be present when the barriers are missing. However, when it comes to the substantiation stage (ithbāti) and the juridical propositions and laws which are considered to be mentally-deposited, it is impossible to explore all the hurdles and barriers quantitatively and qualitatively. Real knowledge of such barriers is a prerogative of Allah and it is not possible for mankind to get knowledge of the nonexistence of barriers when man himself is limited in capacity and accession to demonstrative arguments. Therefore, the possibility of a barrier, though minor in terms of quantity, is always there. The barrier restricts the requirement in its influence on the effect. If this probability is regarded as hindrance to the emergence of the effect, it will definitely cause the window to a lot of juridical premises and laws to be closed. Thus, in this study we shall demonstrate that a kind compromise has occurred in this well-known statement which is used in juridical analysis i.e. "the requirements are existing and the barriers are missing". Thus, the absence of a barrier is never ascertained; rather absence of barrier refers to non-substantiation of a barrier.

    Keywords: barrier, certainty, doubt, perfect cause
  • Ahmad Khawnsari Pages 117-139

    One of the topics about inference of legal rulings is the discussion concerning the legal ends of jurisprudence.  Understanding the general purposes of Islamic law can help extract legal rulings, or, in cases of conflict of arguments, it can be considered as the cause of preference or dissolution of conflict. It can also be used in interpretation of texts and understanding matters that lack any textual proof as well as in reducing uncorroborated laws and creating a balance and preventing imbalance. The Sunnis have pioneered this method but they have not added to it any proofs. The recent generations of Sunni scholars have realized this defect and enumerated some reasons such as verses from the Holy Quran in a bid to prove general purposes like safeguarding the religion, life, honor and property of people or facilitation of justice and some other purposes which have been criticized in this study.

    Keywords: fiqh (jurisprudence), purposes, Shari'ah, Quranic reason, public good, Sunnis
  • Elaha Sha'abanpour al-Mushiri* Pages 141-172

    In article 874 of the civil code of the Islamic Republic of Iran, the legislator relying on the principle of Istishāb (presumption of continuity) says, "the person whose date of death is unknown will take an inheritance form the other." Jurists and experts of legal theories (Usulis) see this differently. Some consider this article of the civil code to be against the widely held (mashhur) opinion, but the truth of the matter is that not only this article is not against the widely-held opinion but it is also consistent with jurisprudential and legal standards. If we consider Istishab to be among the practical principles, according to Sheikh Ansari, Akhund Khurasani, Allamah Haeri and most of the Usul scholars who are of the view that things proved through practical principles are not valid, the article 874 of the civil code falls out of the signification of invalidity of the substantiating principle (asl-e muthbit). Additionally, there are exceptions in the said principles according to which the reason of authoritativeness includes this kind of implication, and that article 874 is consistent with some of these exceptions.   However, if we consider Istishab to be an indication (amāra) suggesting rational possibility, it is known among scholars that the ramifications of the indications (amārā) are authoritative. As a result, taking recourse to Istishāb and the substantiating principle in article 874 of the civil code is not contradicted. Some jurists like late Imam Khomeini (ra) whose opinion is based on meticulous rational examination of Islamic laws, have referred to the principle of deferment (ta'khkhur) of hādith (occurrence) irrespective of whether Istishab is viewed as an indication or not. Thus, based on this principle, the article 874 is in accordance with jurisprudential criteria.

    Keywords: substantiating arguments, presumption of continuity (istishāb), practical principle, indication, principle of deferment of hādith