فهرست مطالب

نشریه روان شناسی فرهنگی زن
پیاپی 40 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم محمودی*، فائزه اشرفیان صفحات 7-19
    پژوهش حاضر با هدف شناخت فضای اجتماعی سال های پیش از انقلاب و تحلیل مسایلی هم چون نقش زنان در اجتماع، مردسالاری، غرب زدگی و حضور استعمار و خانواده با تکیه بر رمان سووشون سیمین دانشور، به روش، توصیفی - تحلیلی انجام گرفته است.  جامعه شناسی ادبیات از سویی با ادبیات و از سوی دیگر با جامعه شناسی در ارتباط است. در این شیوه نقد، ساختار و محتوای اثر ادبی و ارتباط آن با جامعه و تاثیرات متقابل ادبیات و جامعه و چگونگی انعکاس مسایل اجتماعی از دیدگاه خالق اثر مورد بررسی قرار می گیرد. رمان سووشون محصول شرایط اجتماعی سال های وحشت و خشونت پس از کودتای 28 مرداد 1332 است؛ دوره ای که آمال و آرزوهای ملتی آزادی خواه و استقلال طلب در اثر دسیسه عوامل بیگانه و داخلی و پاره ای اشتباهات رهبران سیاسی و مذهبی بر باد رفت و یاس و ناامیدی، احساس شکست و انزواطلبی، گریبانگیر جامعه ازهم گسیخته ایران گردید. نتیجه پژوهش نشان داد که سیمین دانشور با تیزبینی و درایتی متعهدانه تلاش کرده است بخشی از حقایق تلخ اجتماعی و نیز دردها، رنج ها و مصایبی را که در این سال های سیاه بر ملت ایران رفته است، ترسیم نماید. وی به مشکل هویت و جایگاه زن ایرانی در تغییرات و تحولات اجتماعی می پردازد و تلاش برای خودیابی و  باید و نبایدها را با انتقاد از جامعه مردسالار در هم می آمیزد.
    کلیدواژگان: مضامین اجتماعی، رمان سووشون، سیمین دانشور
  • خدیجه شریف کاظمی، فخرالدین محمدیان*، سید رسول موسوی حاجی صفحات 21-36

    هدف از تحقیق حاضر بررسی چگونگی نوع پوشاک متداول زنان ایران در سده ششم هجری و تاثیر آن بر جایگاه اجتماعی زنان آن دوره بر اساس نگاره های سفال مینایی می باشد. جامعه تحقیق حاضر نقوش زنان بر سفالینه های مینایی است که با تکیه بر مستندات عینی از پوشش زنان مورد بررسی قرار گرفت. روش تحقیق این پژوهش توصیفی- تحلیلی است. شیوه گردآوری اطلاعات با کمک منابع کتابخانه ای و مطالعه میدانی به صورت بازدید از نقوش سفالینه های مجموعه های هنری صورت پذیرفته است. مطالعه منطقی و روشمند شواهد باستان شناختی، از جمله مشاهده چگونگی نوع پوشاک جوامع گذشته می تواند در بازسازی نظام اجتماعی و فرهنگی آنها نقش مهمی داشته باشد. شواهد باستان شناسی در دوره میانی اسلام همچون؛ نقاشی ها و نگاره های موجود بر سفالینه های مینایی و زرین فام، می تواند نقشی ارزشمند در شناخت و بازتاب نحوه نگرش و تاثیرات ساختار اجتماعی و فرهنگی بر نوع پوشاک زنان این دوره داشته باشد. برآیند مطالعه نشان می دهد که در این دوره عوامل مختلفی از جمله نوع اقلیم منطقه، الگوپذیری از سبک های کهن، سبک های بومی و نوع تقاضا بر کیفیت و چگونگی شکل ظاهری لباس تاثیرگذاربوده است. نوع پوشش زنان این دوره نیز متناسب با فضای اجتماعی و مجالسی که در آن حضور پیدا می کردند. در حقیقت مضامین و نوع نقوش روی پوشاک زنان دوره سلجوقی می تواند بیانگر بخشی از فرهنگ و جایگاه و مرتبه اجتماعی زنان آن دوره باشد.

    کلیدواژگان: پوشاک زنان، سده ششم هجری، جایگاه اجتماعی، نگاره، سفال مینایی
  • پروانه گلرد*، مریم حسینی، عامر دهقان نجم آبادی صفحات 37-52

    هدف پژوهش حاضر تعیین میزان رابطه علی جو اخلاقی با عملکرد کسب و کارهای زنان با نقش میانجی رفتار اخلاقی می باشد. جامعه آماری پژوهش دربرگیرنده 148 نفر از زنان صاحب کسب وکار در سیزدهمین همایش توسعه کارآفرینی زنان ایرانی در شهر تهران بودند که با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی ساده 106 نفر حجم نمونه در نظر گرفته شده است. طرح تحقیق همبستگی از نوع معادلات ساختاری می باشد. داده های لازم از طریق پرسشنامه جو اخلاقی کالن (1988)، عملکرد کسب وکارهای زنان گرکیوسکی (2011) و رفتار اخلاقی بیکر و همکاران (2006) جمع آوری شدند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین جو نوع دوستی، حقوقی و اصولی و مستقل با عملکرد کسب وکارهای زنان رابطه مستقیم معنادار وجود دارد ولی بین جو قانونی و جو ابزاری با عملکرد کسب وکارهای زنان رابطه مستقیم معنادار بدست نیامد. هم چنین بین جو اخلاقی و عملکرد کسب و کار زنان از طریق رفتار اخلاقی رابطه غیر مستقیم معنادار وجود دارد و مشخص شد مدل پژوهش برازنده داده ها می باشد.

    کلیدواژگان: جو اخلاقی، عملکرد کسب و کارهای زنان، رفتار اخلاقی
  • سیده مریم اکبری کلور*، مرضیه حبیبی، زینب قطور، فاطمه عظیمی راویز صفحات 53-66

    پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان اثربخشی شفقت درمانی بر عدم تحمل بلاتکلیفی و نگرانی دانش آموزان  دختر مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر انجام شد. جامعه ی پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر در نیم سال اول تحصیلی 98-1397 تشکیل دادند که پس از ارزیابی اولیه با استفاده از مقیاس اختلال اضطراب فراگیر، 30 دانش آموز دختر به صورت هدفمند، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15نفر) و کنترل (15نفر) به نسبت یکسان گمارده شدند.روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود.گروه آزمایش، مداخله شفقت  درمانی را در 8  جلسه 90 دقیقه ای در هر هفته دو جلسه (به صورت گروهی) دریافت کردند؛ گروه کنترل به مدت دو ماه در لیست انتظار قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از آزمون تحلیل کوواریانس یک راهه استفاده شد. یافته ها نشان داد که درمان مبتنی بر شفقت برعدم تحمل بلاتکلیفی و نگرانی دانش آموزان دخترمبتلا به اختلال اضطراب فراگیر اثربخش است.

    کلیدواژگان: شفقت درمان، عدم تحمل بلاتکلیفی، نگرانی، اختلال اضطراب فراگیر
  • منیره حیدری*، حسین پارسایی، حسام ضیایی صفحات 67-80
    هدف پژوهش حاضر بررسی شخصیت پردازی زنان در رمان «هرس» از نسیم مرعشی می باشد. جامعه در این تحقیق شامل شخصیت های زنان در رمان مذکور می باشد. مقاله ی حاضر، به شیوه ی تحلیلی - توصیفی، در ابعاد گوناگون، به بررسی شخصیت پردازی زنان در رمان «هرس» پرداخته است. در این اثر داستانی، نسیم مرعشی با استفاده از فضاهای متعدد روایی، سرنوشت یک خانواده ی جنگ زده را در دوره ی زمانی طولانی روایت می کند. نتایج حاکی از آن است که، اغلب شخصیت های زنان این داستان پویا هستند، زیرا در طی حوادث جنگ، امیدواری ها و شور و شعف زندگی و انرژی های سازندگی و خلاقیت، در وجود شخصیت ها رنگ باختند، و  این افراد را دچار تحول و دگرگونی کردند.
    کلیدواژگان: شخصیت پردازی زنان، رمان، هرس
  • حکیمه خیری*، مهناز خسروجاوید، رضا سلطانی شال صفحات 81-93
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش گروهی مهارت های زناشویی با رویکرد پذیرش و تعهد بر بهزیستی ذهنی، باورهای ارتباطی غیرمنطقی و صمیمیت زنان در شهر رشت پرداخت. جامعه آماری شامل  زنان متاهل شهر رشت بوده و نمونه تحقیق نیز 30 نفر زن متاهل دارای معیارهای ورود بوده که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) جایگزین شدند. طرح پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون-پس آزمون و گروه گواه بود و جهت گردآوری داده از پرسشنامه بهزیستی ذهنی کی یز و ما گیارمو (2003)، مقیاس باورهای ارتباطی آدیلسون و اپشتاین (1982) و مقیاس صمیمیت اکسیس جی واکر و لیندا تامپسون (1983) استفاده شد. گروه آزمایش در قالب 10 جلسه آموزش  گروهی مهارت های زناشویی با رویکرد پذیرش و تعهد را دریافت کرد و گروه گواه، هیچ درمانی دریافت نکرد. جهت تحلیل داده ها از  آزمون  تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد. تحلیل داده های پس آزمون، نمرات بالاتری در بهزیستی ذهنی و صمیمیت و نمرات پایین تری در  باورهای ارتباطی شرکت کنندگان را نشان داد. این تغییرپذیری داده ها آشکار ساخت که آموزش گروهی مهارت های زناشویی با رویکرد پذیرش و تعهد بر بهزیستی ذهنی، باورهای ارتباطی و صمیمیت زنان اثربخش بوده است. می توان نتیجه گرفت که آموزش گروهی مهارت های زناشویی با رویکرد پذیرش و تعهد یک درمان موثر و قابل قبول برای بهبود بهزیستی ذهنی، باورهای ارتباطی و صمیمیت است.
    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، باورهای ارتباطی غیرمنطقی، صمیمیت، درمان پذیرش و تعهد، آموزش گروهی مهارت های زناشویی
  • منیره پورفراهانی، نجمه مرادیان، فاطمه زمانی نیا، سید علی کیمیایی، حمیدرضا آقامحمدیان شعرباف* صفحات 95-108

    هدف از پژوهش حاضر تعیین میزان اثربخشی آموزش مهارت های ارتباطی بر سازگاری و تاب آوری زوج های جوان شهر بشرویه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز فرهنگی- تربیتی کانون عترت، کانون امیرالمومنین و مرکز بهداشت شهر بشرویه در سال 1396 می باشند. نمونه آماری پژوهش شامل 24 زوج که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. روشپژوهش شبه آزمایشی و از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه سازگاری بل (1961) و مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) بود که در مرحله پیش آزمون و پس آزمون تکمیل گردید و پس از آن گروه آزمایش طی 8 جلسه یک ساعته تحت آموزش مهارت های ارتباطی قرار گرفتند. داده ها با روش تحلیل کوواریانس یک راهه نشان دادند؛ در پس آزمون گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل، افزایش معناداری در سازگاری و تاب آوری داشته و بر اساس مشخص شد آموزش مهارت های ارتباطی موجب افزایش سازگاری و تاب آوری زوج ها شده بود.

    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، سازگاری، تاب آوری
  • نعیمه کبیری قمی، سمیرا معصومی زواریانی* صفحات 109-120
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش تربیتی زن در جامعه اسلامی و بیان نظر اسلام نسبت به مشارکت زنان در عرصه های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی بود. طرح پژوهش مروری و از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد. تحلیل مطالب براساس منابع قرآن، احادیث، کتب، مقالات در حوزه ی تربیت اسلامی، آیات قرآن کریم و روایات معصومین (ع) انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که در آموزه های دینی ضمن تاکید بر مقام والای مادر و جایگاه زن، ضرورت احترام و تلاش برای برآوردن حقوق مادران، به سلامت جسمی و روانی آنان توجه بسیاری شده است و بر اساس اظهارات صاحب نظران در حوزه ی علوم اجتماعی، نقش محوری مادر در سازندگی کشور موثربوده، هم چنین دین مبین اسلام مانع مشارکت زنان در فعالیت های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی نشده، از این رو از نگاه قرآن زن نقشی موثر در اجتماع دارد و باید هم گام با مردان در مسایل مهم اجتماعی نقش آفرینی نماید. هم چنین مشخص شد که اسلام جامع ترین وکامل ترین نگرش را نسبت به شخصیت زن دارد.
    کلیدواژگان: نقش تربیتی، جامعه اسلامی، زن
|
  • Maryam Mahmoodi *, Faezeh Ashrafian Pages 7-19
    The purpose of this study was to identify the social atmosphere of the pre-revolutionary years and to analyze such issues as the role of women in society, patriarchy, westernization, and the presence of colonialism and family, based on the narrator's narrative by descriptive-analytical method. Sociology of literature, on one hand, is related to literature, and on the other hand to sociology. In this method of critique, the structure and content of the literary work and its relation to society, and the mutual effects of literature and society, and how to reflect social issues from the author's point of view in a literary work are examined. The novel “Savushun” is the product of social conditions in the years of horror and violence after the coup on Aug. 19 1953; the period that the wishes and ideals of a freedom loving and nationalist nation were ruined due to the conspiracy of alien and domestic agents and various mistakes by the political and religious leaders, and disappointment, despair, the feeling of failure, and aloofness bothered the disunited Iranian community. The main aim of the author in this study is identifying the social environment of the years before the revolution and analyzing the points such as the role of women in the community, patriarchy, heroism, and the influence of the foreigners by relying on the novel “Savushun”. By subtlety and committing discernment, Daneshvar has tried to depict a part of bitter social realities and the agonies and sufferings as well as difficulties confronting the Iranian nation in those black years. She dealt with the problem of identity and position of Iranian women in the social transformations, and in her efforts for self-concept and releasing from veils, she incorporates the agreements and disagreements by criticizing the patriarchal community.
    Keywords: Social contents, Savushun novel, Simin Daneshvar
  • Khadijeh Sharif Kazemi, Fakhredin Mohamadian *, Sayyed Rasool Mousavi Haji Pages 21-36

    The purpose of the present study was to investigate the type of Iranian women's clothing in the sixth century (AH), and its impact on the social status of women of that period based on the enamel -work paintings. The population of the present study was the female motifs on the enamel -work pottery which have been studied based on objective documentation of women's clothing. This research was conducted with a descriptive-analytical method. To collect data library resources and field studies were used via visiting and examining clay art collections. The rational and methodological study of archaeological evidence, examples of how the clothing of past societies can play an important role in rebuilding their social and cultural system. Archaeological evidence in the middle period of Islam such as paintings and paintings on enamel -work and luster painted potteries could be valuable in recognizing and reflecting the attitudes and influences of social and cultural structures on women's clothes in this period. The results of this study showed that there were several factors in this course such as the type of climate of the region, the pattern of the traditional styles, indigenous styles, and the type of demand for quality and the appearance of clothing has been impressive. The type of women's clothing in this period was proportional to the social atmosphere and the venue in which they would attend. In fact, the themes and types of motifs on the women's clothing of the Seljuk period can represent a part of the culture and position of the women of that period.

    Keywords: women, s clothing, enamel -work pottery, figures, Middle Islamic period, social position
  • Parvaneh Gelard *, Maryam Hosseiny, Amer Dehghan Najmabadi Pages 37-52

    One of the effective factors in the women's business is the ethical climate. The studies indicated that the female entrepreneurs was attracted towards moral issues in their own organizations. Regarding the importance of ethics in the women's business success, this study investigated the association of the ethical climate with the women's business performance and ethical behavior as a mediator. The statistical population of the study included 148 Iranian female business owners who attended the 13th Women's Entrepreneurship Development Conference. Using Cochran's formulas and simple random sampling, the sample size consisted 106 women from the above mentioned participants. The data was collected by implementing Cullen Ethical Climate Questionnaire (1988), Gorgievski Women's Business Performance Questionnaire (2011) and Baker, Hunt & Andrews Ethical Behavior questionnaire (2006). The data analysis was conducted by the Structural Equation Modeling (SEM) using the Partial Least Squares and the PLS Smart statistical software. The findings showed that there was a positive, significant association between the ethical climate and the business performance of women. There were significant relationships between the altruistic, independent, normative and juridical climates and the business performance of Iranian women. While there was not any association between legal and instrumental climates and the business performance of women. Finally, the Ethical Climate had a significant relationship with the performance of the women's businesses through the mediator of ethical behavior.

    Keywords: ethical climate, business performance of women, ethical behavior
  • Seyede Maryam Akbari Klor *, Marzieh Habibi, Zeinab Ghator, Fatemeh Azimi Raviz Pages 53-66

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of group-based compassion therapy on uncertainty and concern among female students with generalized anxiety disorder. The research method was semi-experimental with pretest-posttest and control group. The research population was comprised of all third grade secondary school female students in Mashhad, Iran during the first half of the academic year of 1394-1394. After initial evaluation for comprehensive anxiety disorder, using the semi-structured interview of Kiddie-Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Age Children-Present and Lifetime Version 30 female students were selected via judgmental sampling procedure and randomized samples were assigned to the experimental and control groups. The experimental group received compassionate therapy intervention in 8 sessions of 90 minutes per week in two sessions (grouped); the control group was placed on the waiting list for two months. To analyze the data, multivariate analysis of covariance analysis was implemented. The results showed that by controlling the effect of pre-test, the mean post-test scores of the experimental groups and the control group in the uncertainty variable and its components included; the disability to perform the operation, the stressfulness of the uncertainty, There was significant difference between uncertainties about the future and the variable of concern in the experimental and control groups . The research concluded that compassion therapy was able to reduce the incidence of uncertainty and concern among students with generalized anxiety disorder.

    Keywords: compassion therapy, Uncertainty, concern, generalized anxiety disorder
  • Monireh Heydari *, Hossein Parsaei, Hesam Ziaee Pages 67-80
    The purpose of this study was to review the characterizations of women in “Herus” novels. Choosing the right characters, with their unique traits and abilities, is one of the most important storytelling techniques. The characters in the novel or the story are the people who play a role in their actions and speech. This paper, in a descriptive-analytic way, examined the personalities and characterizations of women in the “Herus” novel of Nasim Marashi, in their various dimensions. In this story, Marashi narrated the fate of a war-torn family over a long period of time (from the beginning of the war and after) using multiple narrative spaces. The results suggested that the mental space reflected the characters and the pain they felt in their minds and hearts through the irreparable damage of war. Most female characters in this story were dynamic because during the events of war, life's hopes and excitement, and the energies of constructive and creativity, lost their color in the characters, and caused changes in them.
    Keywords: Characterization of women, novel, Herus
  • Hakime Kheiry *, Mahnaz Khosrojavid, Reza Soltani Shal Pages 81-93
    The goal of this study was evaluating the effectiveness of group marital skills education based on acceptance and commitment therapy on woman’s mental well-being, irrational communication beliefs and intimacy in city of Rasht. The statistical population included all married women of Rasht city and study’s sample subsumed 30 women who met the inclusion criteria that were selected by judgmental sampling method. The participants were randomly divided into control and experimental groups (15 women per group). The design of this study was quasi-experimental with pretest-posttest and control group. For data gathering the Subjective Well-being Questionnaire (2003), the Communication Beliefs (1988) and the Intimacy Scales (1983), respectively were complemented. The experimental group received marital skills with ACT approach education in ten sessions. Their psychological well-being, communication beliefs and intimacy were evaluated before and after the intervention using the gathered data were analyzes through multivariate analysis of covariance. Data analysis showed that, at post‐intervention, participants revealed significantly higher mental well-being and intimacy and lower irrational communication beliefs. The results revealed that, the acceptance and commitment therapy based group marital skills education affected the mental well-being, communication believes and intimacy among woman (p<0.05). ACT-B-MSE is an effective and acceptable treatment for improving woman’s’ psychological well-being, communication beliefs and intimacy.
    Keywords: mental well-being, irrational communication beliefs, intimacy, acceptance, commitment therapy, group marital skills education
  • Monireh Pourfarahani, Najmeh Moradian, Fatemeh Zamani Nia, Ali Kimiaee, Hamidreza Aghamohammadian Sharbaf * Pages 95-108

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of communication skills training on adaptation and resiliency of young couples in the city of Bashrooye. The statistical population of the study was the couples referred to the Etrat Education-Cultural Centers, Amir -alMomenin Center and Boshrooyeh city Health Center. Acording to convenient sampling 24 couples attending in the project as study sample were assigned by random equally in to experimental and control group. The methods of research was a quasi-experimental with the pre-test, post-test and control group. Bells Adjustment Questionnaire (1961) and Connor-Davidson Resilience Scale (2003) (CRI-RISC) were used as data gathering tools. After pre-test, experiment group was exposed to communication skills training for 8 sessions of 60 minutes each. At the end of intervention posttest was applied to this group. Analysis of Covariance (ANCOVA) was applied for data analyzing. Compared to the control group, results of the study showed a significant increase in adaptability and resiliency of experiment group.  According to the results, communication skills training can be considered as effective way for social adaptability and resiliency of young couples and to be used in training and consultation centers.

    Keywords: communication skills, Adaptation, resiliency
  • Naeime Kabiri Ghomi, Samira Masomie Zavariani * Pages 109-120
    Woman is the most beautiful expression of creation and the most effective factor in the development of the mental and physical health of children and society. The objective of this study was describing the role of women in the Islamic society. This study was carried out using a review method. Based on the clear verses of the Holy Qur'an and the infallible traditions, the woman is the foundation of all good things. While emphasizing on the high status of the mothers, their physical, mental and psychological health has drown a lot of attention, due to the health of the community and the health of the family. On the other hand, vitality, authority and family dynamism depends on the role of the mother. Also, according to experts in the field of social sciences, the central role of the mother in building the country is not covered by anyone. In addition to the educational role of the family, women can socially, politically and economically participate in the community, and contribute to the social, political and cultural development of society as a large part of the human resources present in the community. Islam not only does not prevent women from engaging in social, economic and political activities, but values it. From the perspective of the Qur'an, the woman is an effective member of the community and should play a role in social issues with men. Islam has the most comprehensive and complete attitude toward the personality of the woman.
    Keywords: pedagogical role, Islam, Family, woman