فهرست مطالب

نشریه روان شناسی فرهنگی زن
پیاپی 41 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد امینی*، سید احمد مدنی، فاطمه باغشیخی صفحات 7-31

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی و کاوش مهم ترین عوامل موثر بر ضعف یادگیری و عملکرد تحصیلی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم کاشان با استناد به تجارب و روایت های دبیران زن این دوره بود. رویکرد کلی حاکم بر این تحقیق با توجه به ماهیت و هدف آن، رویکرد کیفی است که طی آن با استناد به نظریه داده بنیاد و بهره گیری از سنت پژوهشی تجربه زیسته و شیوه مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته تلاش گردید تا ادراکات واقعی دبیران در زمینه موضوع وارسی و مستندسازی گردد. در این راستا، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و با رعایت اصل اشباع نظری تجارب 19 دبیر مقطع متوسطه دوم جمع آوری، بررسی و از طریق فرآیند کد گذاری سه مرحله ای باز، محوری و انتخابی سازماندهی و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج و یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که برمبنای تجارب و دیدگاه های دبیران مهم ترین عوامل ضعف یادگیری و عملکرد تحصیلی دانش آموزان دختر شامل نحوه کارکرد معلمان، فضای مجازی، خانواده، کتب درسی،  ساختار و نحوه برنامه ریزی نظام آموزشی، کمبود امکانات، تجهیزات و فضای آموزشی، شیوه های ارزشیابی، زمان و واقعیات کلان اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی جامعه می باشند. در عین حال، پژوهشگران از طریق تمرکز و تامل بر روی عوامل مذکور دو مضمون اصلی یا پدیده هسته ای تحقیق یعنی عوامل مدرسه ای یا آموزشگاهی (درون سازمانی) وعوامل اجتماعی یا فرا مدرسه ای (برون سازمانی) را استنتاج و انتزاع نمودند که از نطر آنان عوامل اصلی توضیح دهنده ضعف یادگیری و کاهش عملکرد تحصیلی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم هستند.بدیهی است به کارگیری راهکارهای لازم جهت مقابله علمی با مشکلات مرتبط با عوامل یاد شده مستلزم تلاش سازمان یافته و منسجم نظام آموزشی کشور به ویژه در مقطع متوسطه می باشد.

    کلیدواژگان: ضعف یادگیری، عملکرد تحصیلی، مقطع متوسطه، دختران دانش آموز، دبیران زن
  • محمدباقر قهرمانی، محمدجواد بختیاری* صفحات 33-48

    هدف از این پژوهش، بررسی بازنمایی نقش زنان در فیلم های مربوط به آپارتاید آفریقای جنوبی می باشد. این مقاله، از میان فیلم های ساخته شده درباره ی آپارتاید به عنوان جامعه هدف، بازنمایی زنان در دو فیلم وینی ماندلا و سارافینا را که بر اساس روش نمونه گیری هدفمند، انتخاب شده اند، مورد مطالعه قرار می دهد. مقاله حاضر به شیوه ی تحلیلی - توصیفی، به چگونگی بازنمایی زنان در دو فیلم مذکور پرداخته و جایگاه زنان در این فیلم ها را بررسی می نماید. در این پژوهش، از روش مطالعه و تحلیل فیلم برای بررسی و تفسیر داده ها استفاده شده است. در نتایج پژوهش نیز مشخص شد که بازنمایی زنان در این فیلم ها، شخصیت هایی پویا، مهربان، باهوش، سخت کوش و دارای روحیات بزرگ است. آن ها اگرچه ممکن است مرز زنانگی را شکسته و وارد حیطه های مردان شوند و بخواهند نقوش مردانه بازی کرده و به هر نوعی وارد دنیای ناشناخته مردانه شوند، بااین حال بعد زنانه ی شان درنهایت آنها را عقب می کشد و آنها همچنان با آرامش و آینده نگری زنانه اوضاع را کنترل می کنند.

    کلیدواژگان: بازنمایی زنان، فیلمهای آپارتاید، فیلم وینی ماندلا و سارافینا
  • مریم بختیار* صفحات 49-59

    هدف از تحقیق حاضر بررسی جایگاه معنوی زن درعرفان اسلامی می باشد. عرفان حقیقی و ناب باطن دین است که ریشه در جان آدمی دارد و با فطرت انسان سرشته شده است و از این رو در ادبیات عرفانی، زن نماد و مظهر جمال الهی و نماد «حب» الهی است. تحقیق حاضر با روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است و به واکاوی نوشته های شعرا و عارفان در زمینه جایگاه معنوی زن  پرداخته است. بر این اساس در بررسی های نوشته های عرفای اسلامی مانند ابن عربی مشخص شد به اقتضای حال و مقام سخن، گاه زنانی را به عنوان اسوه و الگو معرفی کرده اند که مردان باید درس توحید، مردانگی، توکل، فداکاری و...را از آن ها بیاموزند. هم چنین طی بررسی جایگاه زن در دیدگاه برخی شعرا و نویسندگان معروف عارف مسلک مانند عطار نیشابوری و مولانا مشخص شد که زنان در کسب مراتب معنوی در مقایسه با مردان کم نداشته و بسیاری از آنها به بالاترین درجات رسیده اند.

    کلیدواژگان: زن، عرفان اسلامی
  • زهرا شیرین، جواد خلعتبری، فردین فرمانی* صفحات 61-70
    هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی آموزش شادکامی به شیوه شناختی- رفتاری فوردایس بر میزان رضایت زناشویی و خوش بینی زنان متاهل منطقه 5 شهر تهران بود. تعداد 30 نفر از زنان منطقه 5 تهران به صورت تصادفی انتخاب و در دوگروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. طرح این پژوهش از نوع نیمه تجربی به صورت پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه رضایت زناشویی اینریچ (1989) و پرسشنامه خوش بینی شی یر و کارور (1994) استفاده شد. مداخله آموزشی برای گروه آزمایش به مدت 8 جلسه دو ساعته اجرا شد ولی برای گروه کنترل این برنامه اجرا نشد و در پایان نتایج با روش تجزیه و تحلیل کواریانس چند متغیره مورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش بر اساس روش تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد که آموزش شادکامی شناختی- رفتاری به روش فوردایس، بر خوش بینی و رضایت زناشویی زنان متاهل اثربخش است.
    کلیدواژگان: آموزش شادکامی، شناختی رفتاری فوردایس، خوش بینی، رضایت زناشویی
  • فرزانه مردانی، زهرا تیشه کنی، مهدی رستمی*، الهه علی پور صفحات 71-86
    هدف از پژوهش حاضر تعیین میزان اثربخشی طرحواره درمانی بر سبک های مقابله ای اجتناب، جبران افراطی و ترس از ازدواج دختران دانشجوی مجرد بالای 30 سال شهر تهران بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی بود. با استفاده از نمونه گیری غیر تصادفی 30 دختر دانشجوی در دسترس، در دانشگاه شهید بهشتی انتخاب شدند و به طور تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل جای گرفتند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه های ترس های پیش از ازدواج سمیعی، یوسفی و نشاط دوست (1392)، سبک اجتناب یانگ-رای (1994) و جبران افراطی یانگ-رای (1994) بود که در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تکمیل شد. گروه آزمایش در قالب 8 جلسه آموزش گروهی طرحواره درمانی را دریافت کرد و گروه کنترل هیچ درمانی را دریافت نکرد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر بررسی شدند. نتایج نشان داد که آموزش طرحواره درمانی می تواند ترس از همسر، ترس از محدودیت همسر، ترس از خود، سبک های مقابله اجتناب و جبران افراطی را در دختران دانشجوی در سن ازدواج کاهش دهد.
    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، سبک مقابله، اجتناب، جبران افراطی، ترس از ازدواج
  • مریم زارع پستکی زاد، نرگس جابری نسب* صفحات 87-109
    هدف از پژوهش حاضر، سیمای زن در مجموعه داستان های کوتاه راضیه تجار است. در این پژوهش، جایگاه اجتماعی و نقش زن ایرانی در داستان نویسی معاصر فارسی و شناخت دقیق تصویری که یک نویسنده زن از زنان ارایه می دهد، به روش توصیفی- تحلیلی بررسی شده است. تجزیه و تحلیل اطلاعات و داده ها بر اساس تحلیل کیفی و مبتنی بر توصیف و تحلیل محتوای داده هاست. در بررسی های انجام شده، مشخص شد راضیه تجار از جمله نویسندگانی است که در دو دهه اخیر در حوزه داستان نویسی، جایگاه ویژه ای پیدا کرده است. قهرمان بیشتر داستان های وی، زنان هستند و مسایل مربوط به این زنان، موضوع اصلی داستان های وی است. در این مقاله، طبق بررسی سیمای زن و بررسی گفتار و رفتار شخصیت های زن در هشت مجموعه داستان کوتاه این نویسنده، نشان داده شد که زنان در کانون توجه قرار دارند و در سیطره نظام مردسالاری اسیرند و هیچ گونه هویت و استقلال شخصیتی ندارند و پیوسته در معرض تهدیدند و به هیچ تکیه گاهی اعتماد ندارند.
    کلیدواژگان: راضیه تجار، سیمای زن، داستان کوتاه
  • فهیمه باهنر، محمدحسن آسایش*، نیکو قاضی نژاد صفحات 111-134

    پژوهش حاضر باهدف، تبیین واکنش های رفتاری و مقابله های دانشجویان دختر با نشانگان ضربه عشقی انجام شده است. جامعه مطالعه حاضر را کلیه دانشجویان دخترخوابگاهی دانشگاه تهران در سال تحصیلی 1397-1398 که در یک سال گذشته تجربه آسیب عشقی را داشتند، تشکیل دادند. به منظور نمونه گیری دختران ساکن یکی از خوابگاه های دانشجویی دانشگاه تهران در طی یک فراخوان به صورت هدفمند انتخاب شدند. درنهایت تعداد 14نفر انتخاب و از مصاحبه های نیمه ساختاریافته جهت جمع آوری اطلاعات استفاده گردید. به منظور درک تجارب زیسته دختران با تجارب نشانگان ضربه عشق، روش پژوهش کیفی با رویکرد پدیدارشناسی، اتخاذ گردید. پس از تحلیل محتوای مصاحبه ها و کدگذاری نهایی آن ها 2 مضمون اصلی، 17مضمون فرعی و 41 مفهوم استخراج شدند. نتایج نشان داد مضمون اصلی نخست«واکنش های رفتاری و مقابله های سازگارانه»بود که مضمون های فرعی حرکت به سوی دیگران، سازگاری با شرایط، درخواست کمک حرفه ای، احتیاط در رفتار، خودمدیریتی، اشتغال و فعالیت، بهره مندی از مهارت و واکنش های معنوی سازگارانه را دربرمی گرفت. مضمون اصلی دوم«واکنش های رفتاری و مقابله های ناسازگارانه»بودکه مضمون های فرعی مقایسه گری، سرزنش گری، عدم مراجعه به متخصص، بازی نقش، یادآوری خاطرات، دوری گزینی، خود آسیب رسانی، اهمال کاری و گلایه های معنوی بود. بنابراین وجود واکنش های متنوع در شرکت کنندگان، نشان دهنده این است که نوع حمایت های محیطی و روان شناختی، بینش فردی و تیپ شخصیتی در کیفیت واکنش ها نقش مهمی را ایفا می کند.

    کلیدواژگان: نشانگان ضربه عشق، آسیب عشقی، شکست عشقی، واکنش های رفتاری، مقابله های معنوی
  • مریم رحمتی ترکاشوند*، جبار آذربار، فاطمه فیض الهی صفحات 135-148
    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی بازتاب شخصیت حضرت زینب (س) - به عنوان پرچمدار نهضت کربلا- در شعر شاعران مسیحی معاصر است زیرا شخصیت والا و نقش تعیین کننده ایشان در حوادث عاشورا و مابعد آن، از جمله خطبه های افشاگرانه ای که برای بیداری افکار عمومی، بیان مظلومیت اهل بیت (ع) و افشای هویت دشمنان آنان ایراد کردند، سبب شده است تا نویسندگان و شاعران زیادی از آیین و مذاهب مختلف به مدح و ستایش ایشان به عنوان نماد ظلم ستیزی و آزادگی بپردازند. روش تحقیق حاضر توصیفی-تحلیلی می باشد و از طریق منابع کتابخانه ای مورد برررسی و واکاوی قرار گرفته اند. جامعه ی آماری مورد بررسی در این پژوهش دیوان اشعار شاعرانی مانند بولس سلامه، ریمون قسیس، جورج شکور، جوزف هاشم و میشال سلیم کعدی است. یافته های پژوهش نشان داد که شاعران مسیحی در اشعار خویش بیشتر روی نقش حضرت زینب (س) در کربلا و حوادث بعد از آن ازجمله حضور در واقعه عاشورا، ایراد خطبه در مجلس یزید و عبیدالله و دفاع از جان امام سجاد (ع)، روشنگری در مورد قیام عاشورا، رسوایی خاندان اموی و... توجه داشته اند و حضرت زینب (س) را نماد و الگویی برای مبارزه با استعمار و ظلم ستیزی دانسته و در عصر معاصر،خود را ادامه دهنده راه ایشان در مبارزه با ظلم و بیداد می دانند.
    کلیدواژگان: بانوی قهرمان کربلاء، شعر عربی، شاعران مسیحی
|
  • Mohammad Amini *, Seyed Ahmad Madani, Fatemeh Baghsheykhy Pages 7-31

    The main objective of this research was to investigate and explore the most important factors affecting learning weakness and poor academic performance of female students in secondary education of Kashan, based on the experiences and narratives of the teachers of this level. The general approach to this research is a qualitative approach which based on the grounded theory and use of the lived   experience research tradition through the process of deep semi-structured interview. In this regard, using the purposeful sampling method, the experiences of 19 second high school teaches were collected and analyzed through the three-step open, axial and selective coding process. The results and findings of this research showed that the most important factors associated with the weakness of female students’ learning and academic performance of were teachers, communication technologies, family, textbooks, structure and planning of the educational system, lack of facilities, equipment and spacel, evaluation methods, time and social, cultural and economic facts of society. At the same time, the researchers by focusing on above factors deduced and abstracted two principal themes or phenomena of research, schooling factors (internal variables) and social factors (external variables). These factors are the main factors explaining the weakness of learning and reducing the academic performance of second-grade female students.Obviously, the implementation of the necessary strategies for coping with the problems associated with the mentioned factors requires an organized and coherent effort of the educational system especially in the secondary school.

    Keywords: Learning, Academic Performance, Secondary Education, female students, female teachers
  • MohammadBagher Ghahramani, MohammadJavad Bakhtiari * Pages 33-48

    The aim of this article studying the representation of women in the movies which are about South Africa’s Apartheid. Among various movies which have been made about Apartheid as the target group of this study, this article studies the representation of women in two movies of Winnie Mandela and Sarafina, which are selected by targeted sampling methodology. By using the descriptive-analytical method, this article examines the role and the representation of the women in the two mentioned movies. This article uses film Study and film analysis to analyze the selected movies. Finally, it would be concluded that the representation of women in these movies shows kind, hardworking characters, with strong souls. Although they might break the feminine boarders, cross over to the masculine side, play men’s roles, and intervene in the unfamiliar masculine world their feminine aspect pulls them back and they continue to control the situation with their peace and prosperity.

    Keywords: Representation of women, Apartheid movies, movies of Winnie Mandela, Sarafina
  • Maryam Bakhtyar * Pages 49-59

    The purpose of this news proposal is to determine the position of women in Islamic mysticism. True and pure mysticism is a religion that is rooted in the human soul and has been stolen by personal nature.The present study is a descriptive-analytical one and analyzes the writings of poets and mystics in the field of women's spiritual status. Accordingly, in the study of writings by Islamic mystics such as Ibn 'Arabi, it was found that, by virtue of their present status, they sometimes referred to women as the role models that men should learn from the lessons of monotheism, masculinity, trust, sacrifice, and so on. To learn.Also, when examining the position of women in the views of some famous poets and mystical writers such as Attar Neishaburi and Rumi, it was found that women were not low in spiritual attainment compared to men and many of them reached the highest levels.

    Keywords: woman, Islamic Mysticism
  • Zahra Shirin, Javad Khalatbari, Fardin Farmani * Pages 61-70
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of Fordyce cognitive-behavioral happiness training on the optimism and marital satisfaction of women. This study was a semi-experimental design with "pre-test and post-test design with control group". 30 women were randomly selected and assigned to two groups (Control and experimental group). Enrich Marital Satisfaction Questionnaire (1989) and Shirer and Carver Optimism Questionnaire (1994) were used to collect data. Training intervention was conducted for the experimental group for 8 sessions of 2 hours. At the end, the results were analyzed with covariance analysis method. The findings of this study showed that cognitive-behavioral happiness training by Fordyce method is effective on two variables of optimism and marital satisfaction, and there was a significant difference between the experimental group and the control group. Considering the findings of this study, this method can be used to reduce couples conflicts and increase the quality of their relationships.
    Keywords: Fordyce Happiness, Optimism, marital satisfaction
  • Farzane Mardani, Zahra Tishe Kani, Mehdi Rostami *, Elahe Alipour Pages 71-86
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of schema therapy on coping styles, avoidance compensation, and fear of marriage for single female students over 30 years in Tehran. The research method was semi-experimental. Using non-random sampling, 30 available female students were selected at Shahid Beheshti University and randomly assigned to experimental and control groups. The instruments used in this study were pre-marriage phobia questionnaires of Samii, Yousefi and Neshat Doost (2013), Avoidance Style Yang-Ray (1994), and Compensation (1994), which were completed in pre-test, post-test and follow-up stages. The experimental group Yang-Ray received 8 sessions of schema training in the group and the control group received no treatment. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance. The results showed that schema therapy can reduce spouse fear, fear of spouse restraint, fear of self, avoidance coping styles and excessive compensation in married college students.
    Keywords: Schema Therapy, Coping Style, Avoidance, Extreme Compensation, Fear of Marriage
  • Maryam Zare Pastaki Zad, Narges Jaberinasab * Pages 87-109
    The purpose of this research is woman role in Razieh Tojjar short stories collection. In this research woman role and social position in Persian contemporary story writing is surveyd through descriptive- analytic method. Data analysis is based on qualitive analysis and description of data content. In our studies, it is specified that Razieh Tojjar is one of the authors who has found special position in story writing. Field in recent two decades. The heros of her more stories are women and the main theme is women problems. In this article according to women role, analysis of speech and behaviou characters in her eight collections of short story, women are in the focus and under dominance of patriarchy system, they have no identity and personality independence. They are constantly threatened and don`t trust on any support.
    Keywords: Razieh Tojjar, Woman Role, Short story
  • Fahimeh Bahonar, Mohammadhasan Asayesh *, Nikoo Ghazinezhad Pages 111-134

    The purpose of this study was to explain the behavioral reactions and comparisons girl students with love-truma symptoms. In order to understand the life experiences of girls with the experiences of love truma syndromes, a phenomenological study approach was adopted. The present study community was comprised of all girles college students at the University of Tehran who experienced a love failure in the past year. In order to sample the girls living in a student's dormitory at Tehran University during a recall, they were selected through purposive sampling. Finally, 14 people were selected and semi-structured interviews were used for collecting information. Data analysis was done through the colaizzi methodology. Data analysis resulted in the production of 2 main themes, 17 sub-themes and 41 initial concepts. The main theme of the first was"behavioral reactions and adaptive comparisons". that sub-themes 1-move to others 2-compliance with conditions, 3-request professional help, 4- precaution in behavior, 5-self-management, 6-employment and activity, -self-management, 6-employment and activity, 7-Includes a skillfulness and 8-adaptive spiritual reactions. The second main theme was"behavioral reactions and maladaptive comarison" that included sub-themes 1-comparison, 2-blaming, 3-not referring to a specialist, 4-role play, 5-memorizing memories, 6-rejection, 7-self-injury and 8- It was a waking job, 9-was spiritual scum. The results showed a variety of responses in the participants, and the type of environmental and psychological support, individual insight and personality type were effective in the quality of the reactions of the participants. Other results are discussed.

    Keywords: emotional break-up, love truma syndrome, girls, Behavioral reactions
  • Maryam Rahmati Torkashvand *, Jabbar Azarbar, Fatemeh Feizolahi Pages 135-148
    The purpose of the present study is to examine the reflection of the personality of Prophet Zainab(PBUH) as the flag bearer of the Karbala movement in the poetry of contemporary Christian poets. Because of his valuable personality and his decisive role in the events of Ashura and after, including the sermons he expressed for awakening public opinion, expressing the oppression of the Ahlul-Bayt (AS) and revealing the identities of the enemies, has caused many writers and poets To worship and praise him from various religions as a symbol of oppression and freedom. have been studied through descriptive-analytic method through library sources. The findings indicate that Christian poets in their poems focus more on the role of Zaynab (peace be upon him) in Karbala and subsequent events, including attending the Ashura event, delivering a sermon in the Yazid and Obaidullah, and defending Imam Sajjad (Peace be upon him), The expression of the Ashura uprising, the devaluation of the Omavi family and so on have been taken into consideration. They see Prophet Zainab (peace be upon him) symbol and exemple in the fight against colonialism and oppression, and in the contemporary era they see themselves as a continuation of his struggle against oppression.
    Keywords: Lady of the Karbala, Arabic poetry, Christian poets