فهرست مطالب

روان شناسی فرهنگی زن - پیاپی 33 (پاییز 1396)

نشریه روان شناسی فرهنگی زن
پیاپی 33 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اکبر محسنی، محمد بستان*، بهناز نظری صفحات 7-21

    پژوهش حاضر با هدف بررسی سیمای زن از نگاه نصاری انجام شده است. پرداختن به سیمای زن و نشان دادن چهره ای اثیری و گاه حقیقی از زن در همه دوره های تاریخی مختلف ادبیات عرب، در آثار بسیاری از شاعران و نویسندگان دیده می شود؛ اما شاعران معاصر با نگاهی متفاوت و نو نسبت به گذشته به موضوع زن پرداخته اند. جمال نصاری از جمله شاعرانی است که در مجموعه اشعارش در قالب موضوعات مختلف از این نام برای بیان احساسات خویش و دغدغه های شخصی و دیگر اندیشه های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی سود جسته است. این پژوهش بر آن است تا وجوهی از سیمای زن را در شعر نصاری بررسی نماید. وی در بسیاری از سروده هایش نسبت به زن نگاه خوش بینانه و مواضع جانبدارانه دارد و در عین حال سخنان و اندیشه های بدبینانه او نسبت به زن اندک نیست. یافته های این پژوهش توصیفی- تحلیلی برآن است تا موضوعاتی همچون؛ عدم توجه جامعه به احساسات و عواطف زن، نماد عفت و پاکدامنی، زن مایه آرامش مرد، اندوه فراق از معشوق، تکیه گاه و حامی و.. نیز نگرش های منفی که شاعر به آن پرداخته را توصیف کند .از این رو با بررسی اشعار این شاعر به این نتیجه دست یافته ایم که سروده های نصاری در بر دارنده توصیف ویژگی های جسمانی زن نیست، بلکه نماد مفاهیم و مضامینی است که شاعر برای بیان احساسات خویش از آن مدد می جوید.

    کلیدواژگان: سیمای زن، آیینه اشعار، جمال نصاری
  • فریبا زرگر شیرازی*، حسن احدی، فرح نادری، نورعلی فرخی صفحات 23-33
    هدف از پژوهش حاضر تعیین نقش احترام سازمانی و حمایت اجتماعی ادراک شده در پیش بینی فرسودگی شغلی پرستاران زن بیمارستان های شهر آبادان و خرمشهر بود. تعداد کل جامعه آماری پژوهش 380 نفر بود که به روش نمونه گیری سرشماری انتخاب شدند.  طرح پژوهش از نوع توصیفی - همبستگی بود. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه احترام سازمانی (رامرجان و بارساد ،2006)، حمایت اجتماعی ادراک شده (زیمت، دالم، زیمت، و فارلی، 1988) و فرسودگی شغلی مسلش (1993) بود. تحلیل داده ها با استفاده از روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه انجام گرفت. نتایج  نشان داد که بین هر دو متغیر با فرسودگی شغلی پرستاران رابطه منفی و معنادار وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که احترام سازمانی می تواند به طور معناداری فرسودگی شغلی پرستاران را پیش بینی نماید. پیشنهاد می گردد برای پیشگیری از فرسودگی کارکنان سطح احترام در بافت فرهنگی سازمان افزایش یابد.
    کلیدواژگان: احترام سازمانی، حمایت اجتماعی ادراک شده، فرسودگی شغلی، پرستاران
  • کبری کاظمیان مقدم*، مهناز مهرابی زاده هنرمند، علیرضا کیامنش، سیمین حسینیان صفحات 35-50
    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش تمایزیافتگی، معناداری زندگی و بخشودگی در پیش بینی دلزدگی زناشویی دانشجویان زن متاهل دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول بود. نمونه آماری پژوهش 256 نفر زن متاهل بود که به روش تصادفی ساده با استفاده از جدول اعداد تصادفی انتخاب شد. طرح پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. برای سنجش متغیرهای پژوهش از مقیاس دلزدگی زناشویی کایزر (1993)، پرسشنامه تمایزیافتگی خود بازبینی شده اسکورن (1998) شاخص ارزشمندی زندگی باتیستا و آلموند (1973) پرسشنامه بخشش رای (2001) استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی ساده و رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل ضریب همبستگی ساده نشان داد که بین تمایزیافتگی، معناداری زندگی و بخشودگی با دلزدگی زناشویی رابطه منفی معنی داری وجود دارد. همچنین تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از رگرسیون چندگانه نشان داد که متغیرهای تمایزیافتگی، معناداری زندگی و بخشودگی در تبیین و پیش بینی واریانس دلزدگی زناشویی نقش دارد.
    کلیدواژگان: تمایزیافتگی، معناداری زندگی، بخشودگی و دلزدگی زناشویی
  • آسیه ذبیح نیا عمران* صفحات 51-61

    هدف پژوهش حاضر بررسی پوشش زنانه در داستان عامیانه «سمک عیار» است. در تحقیق حاضر تلاش شده است یکی از عناصر فرهنگی هر جامعه ، نوع پوشش مردم بررسی شود. این اثر، نوع پوشش منطقه خراسان در حدود اواخر قرن ششم و اوایل قرن هفتم هجری را در برمی گیرد. دوره سلجوقیان در ایران از اهمیت بیشتری برخوردار است، زیرا ایران در این عصر از اقتدار، قدرت و جغرافیای وسیع تری برخوردار بوده و پادشاهان سلجوقی دل بستگی بیشتری به توسعه فرهنگی و هنری داشتند. در این دوره، لباس زنان چندان تفاوتی با پوشش مردان ندارد. لباس ها در اوایل قرن ششم هنوز هم به سبک دوران قبل است. پوشاک اصلی زنان جز روبندها و سربندها بقیه قابل تعویض بودند، اما در اصل لباس آن ها با ساده پوشی همراه بود. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی - تحلیلی است. نتایج تحقیق بر اساس بررسی اسناد و مدارک موجود نشان داد که در سمک عیار، جزییات، شکل و طرح جامه ها و جنس پارچه بیان نشده است و مولف اثر مذکور در اغلب بخش های کتاب به ذکر کلیاتی در باب پوشش زنانه اشاره دارد اما انواع البسه زنانه نظیر سرپوش، تن پوش و پاپوش را تحلیل و می کند و نگاهی خاص به آنها به عنوان نوع پوشش دارد.

    کلیدواژگان: فرهنگ پوشش زنانه، سمک عیار
  • عزت الله قدم پور*، لیلا منصوری، حدیث بکدلی نصرآباد صفحات 63-75

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش ابعاد حمایت اجتماعی در پیش بینی اشتیاق شغلی معلمان زن مدارس استثنایی دوره ابتدایی شهر اهواز بود. نمونه پژوهش شامل 132 نفر از جامعه مذکور بود که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های حمایت اجتماعی فلیپس (1986) و اشتیاق شغلی سالانوا و شوفلی (2001) استفاده گردید. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین حمایت اجتماعی  و مولفه های آن یعنی دوستان  و خانواده با اشتیاق شغلی رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد و بین  مولفه سایرین و اشتیاق شغلی رابطه معنی داری وجود ندارد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز بیانگر آن بود که از بین ابعاد حمایت اجتماعی تنها مولفه خانواده قادر به پیش بینی اشتیاق شغلی به صورت معنی دار بود. بنابراین بر اساس یافته ها می توان بیان کرد که حمایت اجتماعی نقش بسزایی در افزایش اشتیاق شغلی معلمان مدارس استثنایی دارد.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، اشتیاق شغلی، معلمان زن مدارس استثنایی
  • مجید محمدی*، افسانه ملکی صفحات 77-95
    هدف این پژوهش بررسی تطبیقی مهمترین مضامین عاطفی اشعار فراهانی و صباح و بیان اندیشه آنان در باره زن و عواطف زنانه است. نتایج  این پژوهش توصیفی- تحلیلی حاکی از این است که اشعار آنان از یک سو دربردارنده مسایل مربوط به زنان در جامعه مردسالار و از سوی دیگر نمود روح ظریف زنانه است؛ و از آنجا که این دو شاعر در شرایط نسبتا یکسان فرهنگی و اجتماعی زیسته اند و رنج های مشترکی را از سوی نظام مردسالار متحمل شده اند، بازتاب اندیشه ها و عواطف مشترک در شعر آنان طبیعی می نماید. نتیجه این تحقیق نشان می دهد موضوعاتی از قبیل عشق، مهرمادری، آرمان خواهی، ظلم ستیزی و اعتراض به تحقیر زن از برجسته ترین مضامین فکری و محور سروده های عاطفی سعاد و ژاله است که از تجربه ای زیبا و غنی، یعنی از دنیای درون شاعر نشات می گیرد و با بیانی رسا به مخاطب منتقل می شود.
    کلیدواژگان: زیبایی شناسی معنایی، سعاد الصباح، ژاله فراهانی، عواطف زنانه
  • مرضیه یراقی اصفهانی، علی مهداد* صفحات 97-108
    هدف از پژوهش حاضر، پیش بینی ادراک تعارض کار- خانواده از طریق تعهد شغلی و جاافتادگی سازمانی در بین زنان پرستار شیفت کار بیمارستان های دولتی اصفهان بود. نمونه پژوهش شامل 197 نفر پرستار از جامعه مذکور بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های تعهد شغلی بلاو (1993)، جاافتادگی سازمانی میشل و همکاران (2001) و تعارض کار- خانواده کارلسون و همکاران (2000)، استفاده شد. پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند گانه، استفاده شد. نتایج ضرایب همبستگی نشان داد که بین تعهد شغلی و جاافتادگی سازمانی با تعارض کار - خانواده همبستگی منفی و معنادار (01/0p<) وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چند گانه  به روش گام به گام نشان داد که دو متغیر تعهد شغلی و جاافتادگی سازمانی، طی دو گام توانسته اند در مجموع حدود 47 درصد از واریانس تعارض کار - خانواده را تبیین نمایند و جاافتادگی سازمانی نقش قوی تری در پیش بینی ادراک تعارض کار - خانواده داشته است. با توجه به یافته ها، می توان چنین نتیجه گیری نمود که ادراک تعارض کار - خانواده از طریق جاافتادگی سازمانی و تعهد شغلی قابل پیش بینی است.
    کلیدواژگان: ادراک تعارض کار - خانواده، تعهد شغلی، جاافتادگی سازمانی، زنان پرستار، شیفت کار
  • محبوبه سلیمانپور عمران*، زهره شیرازی صفحات 109-124
    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر ارتقای شغلی زنان در پست‏های مدیریتی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه زنان شاغل استانداری خراسان شمالی و سازمان های تابعه  مشتمل بر  150 نفر بود  که که همه جامعه آماری به عنوان نمونه انتخاب شدند. طرح پژوهشی از نوع همبستگی بود. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته دارای 30 سوال و 6 مولفه (عوامل شناختی، عوامل هنجاری، عوامل تنظیمی، عوامل شکلی، عوامل فرهنگی و ارتقای شغلی) بر اساس طیف لیکرت 5 درجه ای بوده است. روایی صوری و محتوایی ابزار مورد تایید اساتید و خبرگان قرار گرفت و پایایی آن به روش آلفای کرونباخ 0.94 بدست آمد. یافته‏ ها نشان داد که عوامل شناختی، عوامل هنجاری، عوامل تنظیمی، عوامل شکلی و عوامل فرهنگی با ارتقای شغلی زنان در پست‏های مدیریتی رابطه معنادار و مثبتی دارند. با توجه به اینکه هر چهار عامل مشخص شده در ارتقای زنان در سازمان نقش دارند با شناخت و برنامه ریزی می توان مسیر رشد زنان را در سطوح بالای مدیریتی هموارتر نمود.
    کلیدواژگان: ارتقاء شغلی زنان، پست مدیریتی، زنان
|
  • Ali Akbar Mohseni, Mohammad Bostan *, Behnaz Nazari Pages 7-21

    The present study aimed to investigate the female aspect from the perspective of Nasari. Addressing women's role and showing real and sometimes ethereal figures of women in all historical periods of Arab literature, is seen in the works of many poets and writers. But contemporary poets with new and different look than in the past; focused on the subject of women. Jamal Nasari of those poets whose poems in the collection of the same name in different threads to express their feelings and ideas and personal concern for the social, political and cultural benefit. This study intended to examine different aspects of women's role in Nasari poetry. Nasari in many positions held an optimistic bias towards women and at the same time his pessimistic words and ideas against women were not rare. The findings of this descriptive-analytic study proposed issues such as lack of society attention to woman emotions, a symbol of chastity, a man woman comforting, sad parting of lovers, shelter and support, etc., as well as to describes negative attitudes the poet dealt to. Therefore, by examining the lyrics of the poet the results indicated that the Nasari poems did not include describing the physical characteristics of women, but were symbols of the concepts and themes of the poet to express his feelings through it.

    Keywords: Woman's character, lyrics mirror, Jamal Nasari
  • Fariba Zargarshirazi *, Hassan Ahadi, Farah Naderi, Noorali Farrokhi Pages 23-33
    The aim of present study was to investigate the predictive role of organizational respect and perceived social support in predicting job burnout dimensions of female nurses. The population included all of the nurses in Abadan and Khorramshahr cities hospitals (380 nurses). Because of limited size and prevention of subject' drop, the data derived from 230 questionnaires that be completed by the subjects. The study was a correlational- descriptive one. The instruments were the Organizational Respect Questionnaire (Rammarjan and Barsade,2006) , Perceived Social Support (Zimet, Dalem, Zimet and Farley, 1988) , and Maslach Burnout Inventory – MBI (Maslach,1993).The data analysis were performed by using Pearson correlation coefficient and multi- variate regression methods. The results showed significant negative relationship between organizational respect and perceived social support with job burnout (p<0/0001). The multi-variate regression analysis showed that organizational respect was a significant predictor of job burnout. It is suggested to prevent job burnout; organizational respect should be promoted in the cultural context of organizations.
    Keywords: organizational respect, perceived social support, job burnout, nurse
  • Kobra Kazemian Moghaddam *, Mahnaz Mehrabizadeh Honarmand, Ali Reza Kiamanesh, Simin Hoseinian Pages 35-50
    The aim of this study was to determine the role of differentiation, meaningful life and forgiveness in predicting marital disaffection in the married female students of Islamic Azad University of Dezful. The research sample consisted of 256 married women that were randomly selected using random numbers table. The research was descriptive and correlational. The instruments of this study were Kayser’s Marital Disaffection Scale(1993) ,  Skowron’s Differentiation of Self Inventory—Revised,  Batista and Almond(1973 Life- Regard Index(LRI) and Rye’s Forgiveness Questionnaire (2001). In order to analyze the data; correlation coefficient and multiple regression were implemented. The results showed that the correlation coefficients of differentiation, life meaningful and forgiveness with marital disaffection were negatively significant. In conclusion, the results showed that differentiation, life meaningful and forgiveness played significant role in explaining and predicting the variance of marital disaffection.
    Keywords: Differentiation, life meaningful, forgiveness, marital disaffection
  • Asieh Zabihnia Emran * Pages 51-61

    One of the main cultural elements existing in each society is the kind of clothes they wear. The main objective of the present study was to investigate women’s wearing in folklore tale called “Samak Ayyar”. This study covers women’s wear in Khorasan region about the late sixth and early seventh century AH. Seljuk area is the most important one because Iranians were the most powerful in this era and their political geographical domain was very vast and Seljuk kings were really attached to cultural and artistic development. Through this era, women’s were not at all different from men’s. Women’s clothes in early sixth century was similar to previous era. Women’s wears except for their mask and snood, were changeable; however, their clothes was accompanied with some kind of simplicity. In Samak Ayyar, the details of form and design of garments haven’t been included. The present study attempted to investigate and analyze various women’s wearing like snood, garments and shoes.

    Keywords: Samak-E-Ayar, Cover, Women
  • Ezatolah Ghadampour *, Leila Mansouri, Hadis Bakdeli Nasrabad Pages 63-75

    The aim of present study was to examine the role of social support dimensions on predicting work engagement among female teachers of Ahvaz primary exceptional schools.From the above population 302 individuals were selected via stratified sampling method as research sample. The research was a descriptive and correlational study. Data were collected through Phillips & et.al Social Support Questionnaire (1986) and Schaufeli & Salanova Work Engagement Questionnaire (2001). Data were analyzed by Pearson correlation, stepwise multiple regression analysis and through SPSS. The results showed significant positive correlation between social support and its aspects including friends and family with work engagement. Also there was no significant between others and work engagement. The results of regression analysis showed that among different aspects of social support, only family factor could predict work engagement. Based on the result we could say that social support has a vital role in increasing work engagement among exceptional school teachers.

    Keywords: social support, work engagement, female exceptional schools teachers
  • Majid Mohammadi *, Afsane Maleki Pages 77-95
    The purpose of this research was to compare the most important emotional themes of Farahani and Sabah's poems and thoughts expression about women and women's emotions. The results of this descriptive-analytic research indicated that their lyrics included the issue of women in the patriarchal society in one hand and, the expression of a delicate soul of women on the other hand; and since these two poets lived in relatively similar cultural and social conditions and suffered from the patriarchal system, the reflection of common thoughts and emotions in their poems were seen naturally. Issues such as love, sympathy, idealism, oppression and protest against the woman's contempt were the most prominent themes and axes of Sa'ad and Jaleh's emotional poetry, which came from the beautiful and rich experience of the inner world of the poet. And were transmitted expressly to the audience.
    Keywords: Semantic aesthetics, Sa'ad Al-Sabah, Jaleh Farahani, Women's affections
  • Marzieh Yaraghy Isfahany, Ali Mehdad * Pages 97-108
    The main purpose of this research was to study predicting perceived work-family conflict through job commitment and organizational embeddedness among shift worker female nurses in Isfahan public hospitals in spring 1395. The method of this research was correlational.The statistical population included all nurses of the 11 public hospitals  that among them 197 subjects were selected through convenience sampling procedure. The research instruments consisted of Occupational Commitment Questionnaire (Blau, et al.1993), Organizational Embeddedness Questionnaire (Mitchell, et al. 2001) and Perceived Work- Family Cconflict Scale(Carlson, et al. 2000). Data were analyzed by using Pearson's correlation coefficient and stepwise multiple regression analysis  and the results of simple correlation showed that there were significant negative relationship between job commitment and organizational embeddedness with perceived work-family conflict (P<0/01). Moreover, the result of stepwise multiple regression analysis showed that, in tow steps, organizational embeddedness and job commitment could predict significantly %46/6 of work- family conflict variances. According to the findings, it concluded that, work-family conflict perception could be decreased through increasing organizational embeddedness and job commitment.
    Keywords: Job commitment, organizational embeddedness, work- family conflict, shift workers female nurses
  • Mahboubeh Soleimanpour Omran *, Zohreh Shirazi Pages 109-124
    The main purpose of the present study was to investigate and identify the factors affecting the job promotion of women in management positions in the organization. The statistical population of the study subsumed all women in North Khorasan province administration office and subsidiary organs which included 150 individuals. Due to the limited number of women employees in the provincial and subsidiary organs,all the members of the population were taken as sample. Research was designed as a correlation type. The data were collected through a questionnaire with 30 questions that was made of six sub scale (cognitive factors, normative factors, regulatory factors, form factors, cultural factors and promotion). Its reliability was obtained by Cronbach's alfa (0.94). The results showed that cognitive factors, normative factors, regulatory factors, form factors, cultural factors, the promotion of women in managerial positions had a positive significant relationship. Considering that each of the four factors identified in the promotion of women in the organization were associated with knowledge and planning, it is possible to improve the path of women's development to high levels of management.
    Keywords: Women&#039, s Job Promotion, management post, woman