فهرست مطالب

نشریه روان شناسی فرهنگی زن
پیاپی 38 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم بهنام مرادی*، حسن احدی، محمدرضا صیرفی صفحات 7-23

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی مداخله آموزشی بر اساس الگوی باور سلامتی و خودکارآمدی بر رفتارهای ارتقادهنده سلامت روانی و جسمیزنان یایسه شاغل در مدارس غیردولتی شهر تهران در سال1396 انجام گرفت. جامعه آماری شامل کلیه مدارس غیر دولتی دخترانه شهر تهران بود که از جامعه مذکور با روش نمونه گیری هدفمند 60 نفر از زنان یایسه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 30 نفر) جایگزین شدند. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. ابزارگردآوریداده ها پرسشنامه استانداردوالکر2 (2014) بود. به گروه آزمایش 6 جلسه 2 ساعته رفتارهای ارتقادهنده سلامت آموزش داده شد. داده ها با استفاده از آزمون کوواریانس چند متغیری و تک متغیری تحلیل شد. یافته ها نشان داد که مداخله آموزشی بر اساس الگوی باور سلامتی و خودکارآمدی در بهبود رفتارهای ارتقا دهنده سلامت گروه آزمایش اثربخش است.

    کلیدواژگان: الگوی باور سلامتی، خودکارآمدی، رفتارهای ارتقادهنده سلامت جسمی وروانی، زنان یائسه
  • شیما کریم پور زهرایی*، مرضیه پیراوی ونک صفحات 25-42
    هدف تحقیق حاضر توصیف ساختار اصیل پوشاک زنان کرد، شناسایی عوامل هویت دهی این پوشاک سنتی و پیرو آن، فرآیند جهانی شدن به عنوان یکی از اصلی ترین علل هویت زدایی از آن با تاثیر خود در قالب طراحی پوشاک سنتی جدید بود. جامعه تحقیق حاضر زنان کرد بود که با تکیه برمستندات عینی از پوشش زنان کرد غرب ایران و در عین حال مشاهده پوشش محلی جدید زنان کرد ساکن در کشورهای غربی از طریق رسانه های اینترنتی و شبکه های مجازی مورد بررسی قرار گرفت. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و  گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ایی، اینترنتی و میدانی بود. همچنین پوشاک سنتی زنان کرد غرب ایران با پوشاک سنتی زنان کرد در جوامع غیرایرانی مقایسه شد. پس از آن که یکی از اصلی ترین علل تغییر این پوشاک سنتی در سایر کشورها شناسایی شد، ساختار تغییریافته پوشاک زنان کرد شرح و علل ابقای ساختار اصیلش در غرب ایران بررسی شد. در نهایت نتایج به دست آمده بیانگر این بود که پوشاک سنتی زنان کرد درسایر کشورهای دربردارنده جمعیت قومی این مردمان، تحت تاثیرمستقیم اثرات فرهنگی جهانی شدن در طراحی مد و پوشاک، ساختاری حداقلی پیدا کرده و اجزا و نشانه هایی که عامل اصلی هویت دهی به این پوشاک بوده اند ساده شده یا از بین رفته اند و در بخش های مختلف آن ارزش های زیبایی شناسانه بر باورها و کارکردها غلبه یافته است. ضمنا علل بقای این پوشاک در ساختار اصیلش در غرب ایران را می توان ناشی از برنامه ریزی کارآمد دولت در حفظ هویت های قومی، پافشاری کردهای ایران بر آداب ورسوم و سنت ها قومی خود حتی سطحی ترین نمودهای فرهنگی شان و در نهایت مشخصات و ویژگی های خود لباس در هماهنگی اش با حدود و ضوابط پوشش فرهنگ اسلامی دانست.
    کلیدواژگان: جهانی شدن فرهنگ، پوشاک سنتی، زنان کرد
  • مرضیه داوودی، مراد شمسی* صفحات 43-60
    هدف از تحقیق حاضر شناسایی عوامل موثر بر توازن بین کار و زندگی در زنان شاغل است. جامعه مورد بررسی در تحقیق حاضر زنان شاغل بودند. روش تحقیق حاضر توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای بوده که با مطالعه تحقیقات پیشین، منابع و متون موجودعوامل موثر بر توازن بین کار و زندگی در زنان شاغل شناسایی شدند که بر اساس تحقیقات پیشین و تحلیل مطالب موجود در زمینه توازن کار- خانواده مورد شناسایی و بررسی قرار گرفتند. مفاهیم کار و خانواده بیش ترین و قوی ترین پیوند را با فرد و جامعه دارند، به طوری که ایجاد تعادل بین آن ها ارزش و اهمیت بالایی دارد. اگر رابطه بین کار و زندگی خانوادگی مدیریت نشود، تعارض بین آن ها زیان های جبران ناپذیری برای فرد، سازمان و جامعه در پی خواهد داشت. مقدمه رسیدن به تعادل بین کار و خانواده آن است که مدیران و سایر افراد جامعه به این نگرش برسند که می توان اولویت های فرد، سازمان و جامعه را همسو و هماهنگ کرد. نتایج بررسی مطالب در تحقیق حاضر نشان داد که عوامل حمایت خانوادگی، حمایت سازمانی، رضایت شغلی، انگیزه شغلی، انعطاف پذیری کاری، منابع فردی و کیفیت زندگی به عنوان عوامل موثر بر توازن و یا عدم توازن بین کار و زندگی زنان شاغل در عرصه اجتماع می باشند.
    کلیدواژگان: توازن بین کار و زندگی، زنان شاغل
  • اقلیما انصاری، اشرف چگینی* صفحات 61-79
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش رنگ و نمادهای آن در ابراز احساسات و عواطف زنانه ی فروغ فرخزاد، با بهره گیری از نظرات جدید روان شناسی رنگ است. استفاده از رنگ ها و نمادهای زنانه ی آن، راهی برای ارتباط فروغ با مخاطب است تا افکار زنانه اش را بیان کند، از دغدغه ها و آرزوهای یک زن بگوید و در نهایت از پاکی خود به عنوان یک زن دفاع کند. توجه به این عنصر در شعر سراسر احساسی و زنانه ی فروغ، کمک به شناخت شاعر، و تا حد زیادی ارتباط صحیح مخاطب با افکار و احساسات زنانه ی اوست. پژوهش حاضر برمبنای روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است و یافته های آن نشان می دهد که رنگ قرمز به عنوان رنگی هیجان آور با اثری کاملا مثبت در بالاترین بسامد بوده و پس از آن رنگ سیاه به عنوان سنگین ترین رنگ، قالب بیان زنانه ترین حس ها در شعر فروغ قرار گرفته است؛ رنگ صورتی با کمترین بسامد، به عنوان رنگی کاملا زنانه استفاده شده، و سایر رنگ ها شامل سفید، سبز، نقره ای، آبی و طلایی، با بسامدی تقریبا یکسان، بازتاب دهنده ی حالات روحی، حسرت ها، آرزوها و پاکدامنی این شاعر زن هستند.
    کلیدواژگان: عنصر رنگ، فروغ فرخزاد، سبک زنانه، رنگ در شعر فروغ فرخزاد
  • بهزاد تقی پور*، رقیه برزگران صفحات 81-94
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی گروه درمانی وجودی بر حساسیت اضطرابی و بهزیستی روان شناختی زنان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر که به کلینیک روان شناسی در شهرستان اردبیل مراجعه کرده بودند، که از جامعه مذکور 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند و به روش تصادفی در دو گروه  برابر آزمایش و گواه قرار گرفتند. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف (1995) و حساسیت اضطرابی تیلور و کاکس (1998) به عنوان ابزار ارزشیابی در پیش آ‍زمون، پس آ‍زمون مورد استفاده قرار گرفت. شرکت کنندگان با استفاده از مصاحبه ساختار یافته بالینی و بر اساس اختلال های محور یک انتخاب شدند. گروه آزمایشی طی 8 هفته تحت درمان وجودی قرار گرفت، و در این مدت در گروه کنترل هیچ گونه مداخله درمانی انجام نگرفت. داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که نمرات پس آزمون حساسیت اضطرابی و بهزیستی روان شناختی گروه مداخله و کنترل تفاوت معنی داری دارد. بدین ترتیب بر اساس یافته های این پژوهش می توان بیان کرد که شیوه گروه درمانی وجودی موجب کاهش علایم حساسیت اضطرابی و افزایش بهزیستی روان شناختی در زنان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر خواهد شد.
    کلیدواژگان: درمان وجودی، بهزیستی روان شناختی، حساسیت اضطرابی، اختلال اضطراب فراگیر
  • زهره اولیائی* صفحات 95-108

    هدف پژوهش حاضر بررسی معیارهای دین در انتخاب زوجه و آثار آن بر سلامت خانواده است. خانواده جایگاه مهمی در دین اسلام دارد و در آیات و روایات اسلامی توصیه های زیادی در این زمینه شده است که می تواند راهنمای خوبی در جهت تحکیم خانواده و سلامت آن باشد. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی به بررسی معیارهای دین در انتخاب زوجه می پردازد و به دنبال یافتن راهکارهایی جهت تامین و حفظ سلامت خانواده است. یافته های پژوهش بیانگر این است که زن به عنوان عنصر اصلی تشکیل خانواده نقش بسیار مهمی را در سلامت خانواده ایفا می کند و معیارهایی چون عفت و پاکدامنی، ولود بودن، دین داری و تقوا، خوشبو و پاکیزه بودن، آراستگی، آرامشگری، تواضع، امانت داری و مطیع بودن، حفاظت از آبروی شوهر، و مهارت در طبخ غذا و مدیریت امور خانه، که در دین اسلام به عنوان معیارهای انتخاب زوجه بیان شده اند، تمامی شاخص های سلامت خانواده شامل بسترهای فردی، زوجی، والدگری، خانوادگی، اجتماعی و مذهبی را در بر می گیرند و با تامین نیازهای روحی و جسمی افراد خانواده و بهبود روابط آن ها می تواند در تامین سلامت خانواده موثر باشد.

    کلیدواژگان: معیارهای دین، انتخاب زوجه، سلامت خانواده
  • حمیده علینقی لنگری* صفحات 109-116
    هدف ازپژوهش حاضر، تحلیل شخصیت گرد آفرید نخستین بانوی حماسه ملی ایران بارویکرد روان شناسی مثبت نگر مارتین سلیگمن بود. جامعه مورد تحلیل شخصیت  های زنان  شاهنامه به ویژه گرد آفرید می باشد. طرح پژوهش  توصیفی- تحلیلی بود که دربخش توصیفی، اطلاعات با شیوه مطالعه کتابخانه ای جمع آوری شده است؛ سپس در حوزه ی روان  شناسی به تحلیل  شخصیت گرد آفرید طبق آرای مارتین سلیگمن پرداخته شد . که بر این اساس چند دسته از ویژگی های روان شناسی مثبت نگر که در شخصیت گرد آفرید بوداز جمله خرد، شجاعت، تعالی ،اعتماد به نفس و خودباوری  مورد مطالعه قرار گرفت. یافته های به دست آمده بیان گر این است که روان شناسی مثبت نگر علمی است که در پی یافتن راهکارهایی مناسب برای زندگی مطلوب بشرامروزی است .در این رویکرد به نقاط قوت و توان مندی های انسان  از قبیل شجاعت، سعادت، خرد ودانایی توجه  می شود و این که انسان ها می توانند با کمک اراده و تحت تاثیر بسیاری ازفضایل ذکر شده در روان شناسی مثبت  نگربه منظور مبارزه با مشکلات، اقدام کنند تادرمسیرزندگی ایده آل و مطلوب خود قرار گیرند، همان گونه که گرد آفرید نماد نخستین زن حماسی ایران،برخلاف حماسه های اروپایی باشجاعت ودانایی خردمندانه تر از فرمانروایان بزرگ جنگ ،عمل کرد.
    کلیدواژگان: شخصیت، گردآفرید، روان شناسی مثبت نگر
  • ملیحه اصغری* صفحات 117-129
    هدف از پژوهش حاضر  بررسی نقش زنان مجاهد در طول تاریخ بشر برای استقرار و استیلای حکومت الهی بود. جامعه مورد مطالعه در تحقیق حاضر زنان مجاهد در استقرار حاکمیت الهی در طول تاریخ بود که تعدادی ازآن بانوان مجاهد که در این مسیر مقدس به فیض شهادت نایل شده اند، بصورت نمونه در تحقیق مورد بررسی قرار داده شد. طرح تحقیق حاضر توصیفی از نوع تحلیل تاریخی و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و با استفاده از منابع مکتوب تاریخی  موجود  بود. بررسی ها به روش طولی در چندین مرحله قبل از اسلام و صدر اسلام، حادثه کربلا، انقلاب اسلامی ایران، دفاع مقدس، زمان حاضر و عصر ظهور صورت پذیرفته است و در نهایت با ارایه مدلی کاربردی برای جامعه مسلمان ایرانی، نقش زنان در ابعاد گوناگون جهت تحقق آرمان شهر اسلامی و زمینه سازی برای حکومت عدل مهدوی  مورد بحث قرار گرفته است. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که در طول زندگی بشر همواره زنانی به صورت آشکار و پنهان در راستای پیروزی حق بر باطل و استقرار حاکمیت الهی  فعالیت نموده اند  و با جان و مال و وقت و استعداد خود از تفکر حق مداری جانبدرای نموده  و گاه در این مسیر به فیض شهادت نایل آمده اند . همان گونه که  فعالیت بانوان مجاهد  نقش مهمی در شکل گیری تاریخ بشری داشته ، مطالعه تطبیقی سبک زندگی بانوان مجاهد تاریخ و زنان در عصر حاضر  نیز می تواند با ارایه الگوهای عملیاتی ، پاسخگوی بسیاری از چالش های فرهنگی کنونی باشد.
    کلیدواژگان: زنان مجاهد، حاکمیت الهی، تاریخ
|
  • Maryam Behnam Moradi *, Hasan Ahadi, MohammadReza Seirafi Pages 7-23

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of educational intervention based on health belief model and self-efficacy on psychological and physical health promotion behaviors of menopausal women working in Tehran's nongovernmental schools in 1396. The statistical population consisted of all girls' non-governmental schools in Tehran. Among them, 60 menopausal women were selected by purposive sampling method and randomly were assigned in two experimental and control groups (each group 30). The research method was semi-experimental with pretest-posttest design with control group. Data were collected by Walker Standard Questionnaire (2014). The experimental group was trained in 6 sessions of 2 hours each on health promoting behaviors. The data were analyzed using multivariate covariance analysis (MANCOVA) and one-way analysis of variance (ANOVA). The results showed that education was effective in improving the health promotion behaviors in experimental group and there was a significant difference between the menopausal women of the two groups (P <0.01).

    Keywords: Health belief model, Self-efficacy, Health promotion behaviors, menopausal women
  • Shima Karimpour *, Marzieh Piravivanak Pages 25-42
    The purpose of this study was to describe the authenticity of the women's clothing industry, identifying the identity of the traditional garment, and, consequently, the process of globalization as one of the main reasons for identity stripping, to be explained by its impact on the design of a new traditional garment. The research population was the Kurdish women, relying on objective evidence of the Kurdish women dressing in western Iran and at the same time observing the Kurdish women clothes living in Western countries through internet and virtual networks. In the present paper, the method of descriptive-analytical research  was used and  the data was collected from library, online and field observation with data gathering tools such as index cards and computers and finally the traditional Kurdish women's clothing of western Iran was compared with traditional Kurdish women's clothing in Non-Iranian societies. After identifying one of the main causes of the change in these traditional garments in other countries, the modified structure of Kurdish women's clothing was described and the reasons for maintaining original structure in western Iran was investigated. Finally, the results showed that traditional Kurdish women's clothing in the countries containing the ethnic population of these people, influenced by the cultural effects of globalization in the design of fashion and clothing, has a minimalistic (minimal) structure and the components and indications that are the main factor Identity to this garment has been simplified or lost, and in different parts of it, aesthetic values have been overcome by beliefs and functions. Meanwhile, the causes of the survival of this garment in its original structure in western Iran can be attributed to the efficient planning of the state in preserving ethnic identities, the persistence of the Iranian Kurds and their ethnic traditions, even the most superficial cultural expressions, and ultimately their own characteristics In line with the Islamic culture's clothing of Islamic culture.
    Keywords: globalization of culture, traditional clothing, Kurdish women
  • Marzie Davoodi, Morad Shamsi * Pages 43-60
    The purpose of this study was to identify the effective factors on the balance between work and life in employed women. The method of this research was descriptive-analytic, based on library information study. By studying previous research, sources and existing texts the factors that had an important role in determining the balance between work and life in employed women were identified. The concepts of work and family had the strongest link with the individual and the community, so that the balance between them considered as an important one. If the relationship between work and family life was not managed, the conflict between them would lead to irreparable losses for the individual, organization and society. The results indicated that family support, organizational support, job satisfaction, job motivation, work flexibility, individual resources and quality of life were as factors affecting the balance or imbalance between work and life of working women in the community.
    Keywords: balance between work, life, employed women
  • Eqlima Ansari, Ashraf Chegini * Pages 61-79
    The purpose of the present research was to study the role of color and its symbols in expressing feminine sentiments and emotions of Forough by using the new views of color psychology. The use of colors and feminine symbols were the means for Forough to communicate with her audience, expressing her feminine thoughts, speaking of a woman’s concerns and aspirations, and ultimately, defending her virtue as a woman. Regarding this element in her sentimental and feminine poetry contributed to a better understanding of her and, to a large degree, a decent connection of the audience with her feminine thoughts and feelings. This research was based on descriptive – analytical study, and according to the results obtained from the current study, red was at the highest frequency as the most vibrant color with a perfectly positive effect; after that black was considered as the heaviest color, which is the expression of the most feminine feelings in Forough’s poetry. Pink with the lowest frequency was used as an utterly feminine color; and other colors including white, green, silver, blue and gold, were roughly the same, reflecting the spirits, regrets, wishes, and chastity of this female poet.
    Keywords: Color element, Forough Farrokhzad, feminine style, color in Forough Farrokhzad’s poem
  • Behzad Taghipuor *, Rogaye Barzegaran Pages 81-94
    The purpose of this study was to examine the effectiveness of group existence therapy on psychological well-being and anxiety sensitivity in women with generalized anxiety disorder. This semi-experimental study was conducted using pre-test and post-test with control group from all generalized anxiety disorder patients visited in Ardabil psychological clinic. 30 patients were selected through the convenience sampling method and randomly allocated into two equal experimental and control groups. Participants were selected via structured clinical interview   based on disorders axis I. Experimental group was exposed to 8 weeks of existence therapy, while control group received none. GAD Anxiety Inventory, Ryff Psychological Well-being Questionnaire (1995) and Taylor & Cox anxiety sensitivity Questionnaire (1998) were used in pre-test, post-test and follow up as the study instrument. Data were analyzed by descriptive indices and analysis of covariance. The results showed that there were significant difference in anxiety sensitivity and psychological well-being scores in experimental group and the control group. Thus, based on the findings of this study it could be said that the method of existential group psychotherapy decreased anxiety sensitivity and increased psychological well-being in women with generalized anxiety disorder.
    Keywords: existence therapy, Psychological well-being, anxiety sensitivity, generalized anxiety disorder
  • Zohreh Oleiaeyee * Pages 95-108

    The purpose of this study was to study the religion criteria in choosing a wife and its consequences on family health. The family has a significant position in Islam. In the Koran Verses, Hadiths and Islamic traditions there are many recommendations in this regard that can be a good guide for strengthening the family and its health. This article, by descriptive-analytic method, examined the religion criteria in choosing a woman and sought to find solutions for the preservation of family health. Findings of the research showed that women play a very important role in family health as a key element in family formation, and criteria such as chastity, religiosity and piety, perfection and cleanliness, dress, relaxation, humility, being trusted and obedient, protecting the husband's dignity, and the ability to cook and manage house affairs, which are expressed in the Islamic religion as criteria for choosing a wife, The criteria that are expressed in the Islamic religion as criteria for the selection of the wife include all family health indicators including individual, paired, parental, family, social and religious backgrounds and providing the physical and psychological needs of family members and improving their relationships can be effective in providing family health.

    Keywords: religious criteria, wife selection, family health
  • Hamideh Alinaghi Langari * Pages 109-116
    The purpose of the present study was to analyze the personality of Gordafarid, the first Iranian epic lady by the Martin Siligman positive psychology approach. The population was Shahnameh women and Gordafarid was taken as sample. A descriptive-analytic research project was compiled. In the descriptive field the data collected via library study method; then, in the field of psychology, Gordafarid's character analysis was conducted according to Martin Seligman's point of view. Based on this, several categories of positive psychological characteristics that were discussed in personality; including reason, courage, excellence and self-esteem were studied. The findings suggested that positive scientific psychology subsumed suitable solutions for the good life of humanity. In this approach, attention was drawn to the strengths and potentials of man, such as courage, prosperity, wisdom and knowledge. And that human can act with the help of will and under the influence of many of the virtues mentioned in positive psychology in order to confront the problems, as well as Gordafarid, as a symbol of the first Iranian epic woman, unlike European eagerness had behaved wiser than the great rulers of the war.
    Keywords: character, Gordafarid, Positive Psychology
  • Maliheh Asghari * Pages 117-129
    The purpose of this study was to investigate the role of militant women during the history of mankind for the establishment and stewardship of divine rule. The study population in the present study was the mujahid women in establishing the divine sovereignty in history. Some of the mujahid women who were martyred on this sacred route were sampled in the study. The present research was a descriptive study of historical analysis. The method of collecting data was a library information using historical sources. The study considered several era before Islam and the early Islamic era, the Karbala incident, the Islamic Revolution of Iran, the sacred defense, the present time and the Age of Advent. Finally, by presenting a practical model for the Muslim community, the role of women in various dimensions was discussed in order to fulfill the Islamic ideal and the foundation of the rule of Mahdavi's justice. The results showed that throughout human life, women have always been openly and secretly active to pursuit the victory of the right against falsehood and the establishment of divine sovereignty, and devoted with their lives, time, talents and their right oriented thinking. Many of them had been martyred. As the activities of the mojahed women have played an important role in shaping human history, the comparative study of the lifestyle of the mojahed women in this age could also respond to many of the current cultural challenges by providing operational models.
    Keywords: mojahed women, divine rule, history