فهرست مطالب

نشریه روان شناسی فرهنگی زن
پیاپی 36 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صدیقه پورمختار، شمس الملوک مصطفوی*، سید محمد مرندی صفحات 7-21

    پژوهش حاضر با هدف یافتن راهی برای هویت بخشی به زنان فرودست به بررسی و تحلیل دیدگاه های گایاتری چاکراورتی اسپیوک، از منتقدان و متفکران حوزه ی مطالعات پسااستعماری می پردازد. او در مقاله ی معروف خود" آیا فرودستان می توانند سخن بگویند؟"، به بررسی وضعیت فرودستان می پردازد و با توجه به عواملی چون نفوذ استعمار و مردسالاری به این نتیجه می رسد که فرودستان نمی توانند سخن بگویند. او با توجه به نقدهای فمینیسم، مارکسیسم و مطالعات فرودستان می گوید که سلسله مراتب اجتماعی- سیاسی استعماری در حیطه ی پسااستعماری بازتولید شده اند، و صدای فرودستان هیچ گاه شنیده نمی شود. این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی به نقد آرای اسپیوک می پردازد و به دنبال راهکاری برای هویت بخشی به زنان فرودست است. یافته های پژوهش نشان می دهد که اسپیوک تنها به وجه کلامی ارتباط توجه کرده و وجه غیرکلامی ارتباط که هنر از پایه های اصلی آن است را مورد بی اعتنایی قرار داده است. هنر در نقش یک رسانه می تواند به مثابه زبان فرودستان عمل کند و به آنان هویت ببخشد. فعالیت هنری زنان ایران در جزیره ی هرمز نمونه ای از این کارکرد رسانه ای هنر است که توانسته است به آنان هویت ببخشد.

    کلیدواژگان: هنر، زنان فرودست، هویت، گایاتری اسپیوک
  • وحید مصطفی پور، عبدالله معتمدی*، حسین فرخی صفحات 23-36

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی معنادرمانی بر احساس تنهایی و اضطراب مرگ در زنان سالمند انجام گرفت. جامعه آماری شامل کلیه زنان سالمند شهر بیرجند در سال 1396 بود که از میان آن ها به روش نمونه گیری در دسترس، تعداد 30 نفر به عنوان نمونه انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) به صورت تصادفی ساده جایگزین شدند. طرح پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. ابزار اندازه گیری مقیاس احساس تنهایی راسل، پپلوا و فرگوسن (1998) و اضطراب مرگ کالت- لستر (1969) بود. سالمندان گروه آزمایش به مدت 10 جلسه ی 90 دقیقه ای تحت مداخله معنادرمانی اندرسون (2007)، بلر (2004) و هوتزل (2002) قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون کوواریانس چند متغیری تجزیه و تحلیل شد و یافته ها نشان داد معنادرمانی بر کاهش احساس تنهایی و اضطراب مرگ گروه آزمایش اثربخش است و تفاوت معناداری بین دو گروه وجود دارد (01/.>P).

    کلیدواژگان: معنادرمانی، احساس تنهایی، اضطراب مرگ، زنان سالمند
  • بهزاد خواجات* صفحات 37-53
    هدف پژوهش حاضر بررسی سیر رمانتیسم و گذر از آن در شعر فروغ فرخ زاد است. رمانتیسم یکی از مهم ترین مکاتب ادبی جهان است که ریشه در تحولات اقتصادی و اجتماعی غرب داشته و همواره از جهات گوناگون مورد توجه منتقدان قرار گرفته است. گر چه در ایران زمینه های مادی ظهور این مکتب به طور کامل مهیا نبوده و بالطبع رمانتیسم نمی توانسته در جامعه ی ادبی همپا و همتای نمونه ی غربی اش به فعلیت برسد، اما از اوان مشروطه و اولین ترجمه ی آثار ادبی، شاخصه هایی از این مکتب به حیات ادبی وارد شده و سپس با تحولات اجتماعی بازار گرمی پیدا کرده است. فروغ فرخ زاد یکی از چهره های موثر شعر رمانتیک ایران است که شعرش آیینه ای است از تحولات مکتب رمانتیسم ایرانی و در آثارش می توان استحاله ی این مکتب را در حیطه ی شعر امروز بررسی کرد. این نوشتار بر آن است که به روش توصیفی-تحلیلی و با تاکید بر شاخصه های مکتب رمانتیسم به دگردیسی شعر فروغ فرخ زاد بپردازد. نتایج این تحقیق بیانگر این است که شعر فروغ فرخ زاد توانسته در مسیری دشوار از رمانتیسمی سطحی به رمانتیسمی فهیم و اندیشمند طی مسیر کرده و به موقعیتی ویژه دست یابد.
    کلیدواژگان: رمانتیسم سپاری، رمانتیسم، شعر معاصر، فروغ فرخ زاد
  • شورانگیز مرتضوی*، بیژن ظهیری، رامین محرمی صفحات 55-74

    هدف پژوهش حاضر بررسی تطبیقی شخصیت پردازی زن در آثار فهیمه رحیمی و دانیل استیل با توجه به متفاوت بودن شرایط فرهنگی- مذهبی دو نویسنده بود. ادبیات داستانی به ویژه رمان نویسی یکی از زمینه های جالب توجه و مهم در عرصه پژوهش های تطبیقی است. شخصیت ها نه فقط به خاطر جاذبه ذاتی شان، بلکه به این دلیل انتخاب می شوند که معرف طبقات خاصی از افراد یک فرهنگ هستند. «فهیمه رحیمی» نویسنده ایرانی و «دانیل استیل» نویسنده آمریکایی از جمله ادیبانی هستند که در رمان هایشان به بیان احساسات زنان و مسایل و مشکلات آنان پرداختند و اندیشه های خود را منعکس نمودند. این پژوهش بر آن است که به روش توصیفی- تحلیلی، وجوهی از شخصیت زن در رمان «پنجره» نوشته ی فهیمه رحیمی و رمان «طلوع عشق» نوشته ی دانیل استیل را بررسی نماید. یافته ها نشان داد که داستان پنجره، ریالیستی و داستان طلوع عشق، ناتورالیستی می باشد. هم چنین رمان پنجره فهیمه عامه پسند بوده که یک داستان ایرانی خالی از هر گونه تصاویر غربی که در بستر یک زندگی اجتماعی با فرهنگ ایرانی شکل گرفته است. در رمان طلوع عشق، کلیشه های جنسیتی در شخصیت های مرد و زن آن دیده می شود و توانایی هایی متفاوت مردان و زنان را مطرح می سازد. شخصیت های اول در رمان پنجره، شخصیتی ایستاست ولی در رمان طلوع عشق شخصیت اول زن، شخصیتی پویا است.

    کلیدواژگان: دانیل استیل، فهیمه رحیمی، رمان طلوع عشق، رمان پنجره
  • الهام بهزادی، پرویز عسگری* صفحات 75-85

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان شناختی-رفتاری بر خستگی مزمن و احساس گرفتاری در زنان شاغل شرکت ملی حفاری اهواز بود. نمونه پژوهش شامل30 نفر بود که به روش تصادفی ساده انتخاب و به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. طرح پژوهش تجربی با پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. ابزار پژوهش شامل مقیاس خستگی چالدر و همکاران (1993) و مقیاس گرفتاری گیلبرت والن (1998) بود. گروه آزمایش مداخله درمان شناختی-رفتاری را طی 8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند. برای تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس چند متغیری و تحلیل کواریانس تک متغیری استفاده شد. نتایج نشان داد درمان شناختی-رفتاری بر خستگی مزمن و احساس گرفتاری آزمودنی ها اثربخش است.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، خستگی مزمن، احساس گرفتاری
  • علی جواد چاوشی، پگاه صیدی* صفحات 87-99

    هدف از پژوهش حاضر تعیین میزان اثربخشی آموزش مهارت های ارتباطی بر صمیمیت و بهداشت روان زوجین شرکت کننده در کلاس های مشاوره پیش از ازدواج شهرستان اهواز بود. نمونه آماری شامل 40 نفر از جامعه مذکور بود که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب  شدند. طرح پژوهش تجربی میدانی از نوع پیش آزمون و پس آزمون باگروه کنترل بود. ابزار پژوهش شامل مقیاس روابط  صمیمی با همسر واکر و تامپسون (1983)  و  پرسشنامه بهداشت روان گلدبرگ و هیپر (1979) بود. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش مهارت های ارتباطی قرار گرفتند، اما گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. برای تحلیل داده ها از ،تحلیل کوواریانس چند متغیری (مانکوا) و تحلیل کوواریانس تک متغیری (آنکوا) استفاده شد. نتایج نشان داد مهارت های ارتباطی بر افزایش صمیمیت و بهداشت روان زوجین اثر بخش است.

    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، صمیمیت، بهداشت روان
  • حمید پورحسین روشن*، هاشم داداش پور صفحات 101-115

    هدف اصلی این پژوهش، شناسایی ابعاد موثر ادراکی بانوان در استفاده از فضا و تبیین نظریه ای بر درک زنان از پیامدهای برنامه ریزی توسعه جدید حرم خواهر امام رضا (ع) بود. پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و روش آن مردم نگاری می باشد. داده ها با استفاده از روش های مشاهده مشارکتی و تکنیک مصاحبه گردآوری شدند. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات و ارایه نظریه نهایی از روش"نظریه زمینه ای" استفاده شده است. بر اساس روش نمونه گیری کیفی هدفمند و نیز معیار اشباع نظری، سی و هفت نفر از بانوان 20 تا 40 سال محله ساغری سازان رشت در این مطالعه شرکت کردند. با استفاده از روش “نظریه زمینه ای”و کدگذاری داده ها، 10مقوله هسته نهایی از یافته های اولیه استخراج شدند. نتیجه نهایی این بررسی بر “بازگشت به امنیت و آسایش پیشین مجموعه” تاکید داشته است.

    کلیدواژگان: ادراک معنایی، بانوان، فضای شهری، نظریه زمینه ای
  • سعید غفاری* صفحات 117-126
    هدف پژوهش حاضر مطالعه راهکارهای ارتقاء فرهنگ مطالعه در زنان عضو کتابخانه های عمومی شهر ملایر بود. جامعه مورد پژوهش 220 نفر بوده که تعداد  212 نفربه آن پاسخ داده اند  . پژوهش حاضر از نوع کاربردی و به صورت توصیفی- پیمایشی بود. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی انجام شد و نتایج نشان داد که؛ مهمترین راهکارهای ترویج فرهنگ مطالعه به ترتیب عبارت بودند از: «توجه به نیازهای اطلاعاتی و انجام پژوهش هایی در رابطه با نیازسنجی منابع درخواستی» با میانگین 34/3 درصد، «مثبت نشان دادن تاثیر مطالعه بر سایر یادگیری ها» با میانگین 30/3 درصد، «ساخت و تجهیز کتابخانه های روستایی» با میانگین 26/3 درصد و «تهیه منابع جدید» با میانگین 25/3 درصد بدست آمد.
    کلیدواژگان: مطالعه، فرهنگ مطالعه، کتابخانه های عمومی
|
  • Sediqeh Pourmokhtar, Shasolmolouk Mostafavi *, Seyed Mohammad Marandi Pages 7-21

    The present study aims were to find a way to identity formation of the subaltern women via reviewing and analyzing the ideas of Gayatri Chakravorty Spivak one of the critics and thinkers of the post-colonial studies. In her famous article, "Can the Subaltern Speak?" she examined the status of the subalterns and, considering colonialism and patriarchy, found that the subalterns could not speak out. According to her critique of feminism, Marxism, and subaltern studies, she believed that the colonial social-political hierarchy has been reproduced in the post-colonial domain, and the voice of the subalterns was never heard. This research criticized Spivak's ideas with a descriptive-analytical method and sought an approach to identity formation of the subaltern women and answer the question that how the subaltern woman could speak out? The findings of the research showed that Spivak only focused on verbal communication and disregards the non-verbal aspect of it; which art could be its main pillar. Art in the role of a media could act as a language for subalterns and give them identity. The artistic activities of Iranian women on the Hormuz Island were an example of such a media that had been able to give them identity.

    Keywords: Art, subalterns, language, Gayatri Spivak, Identity
  • Vahid Mostafapour, Abdollah Motamedi *, Hossein Farrokhi Pages 23-36

    The current research was conducted with the goal of examining the effectiveness of group logo-therapy on the sense of loneliness and death anxiety of elderly women in Birjand. The statistical population included all elderly women in birjand city in 2017. 30 of them were selected through convenience sampling method and were randomly assigned to two experimental groups and control, 15 individuals each. The research method was a quasi-experimental and pre-test and post-test design with control group was used. To collect data the UCLA loneliness Scale and Collett-Lester (1969) Death Anxiety Scale were utilized.  The elderly of the experimental group received Anderson (2007), Blair (2004) and Hutzel (2002) for 8 sessions of 90-minutes intervention. The gathered data were analyzed by using multivariate analysis of covariance MANCOVA. The result showed the effectiveness of logo-therapy on the sense of loneliness and death anxiety and there was a significant difference between the two groups (P<0.01).

    Keywords: logo-therapy, loneliness, death anxiety, elderly women
  • Behzad Khajat * Pages 37-53
    The purpose of the present research was to study the course of romanticism and its transition in Forough Farrokhzad's poetry. Romanticism was one of the most important literary schools in the world which rooted in the West's economic and social developments and has been critically accounted for, in various ways. However, in Iran, the material grounds for the emergence of this school had not been entirely completed and, consequently, romanticism could not be activated in the literary community like its western counterpart. From the Constitutional Revolution and the first translation of literary works, some features of this school had entered literary life and then had prevailed with the social developments. Forough Farrokhzad was one of the most influential figures in Iranian romantic poetry whose poem was a mirror of the developments in the Iranian romantic school. So it was possible to study the dynamics of this school in the field of poetry today in her works. This article aimed to use the descriptive-analytical method to emphasize the characteristics of the school of romanticism in transforming of the poetry of Forough Farrokhzad.The results indicated that Forough Farrokhzad's poetry had been able to reach a special position in a difficult path of superficial romanticism to a well-known and thoughtful romanticism.
    Keywords: romanticism, contemporary poem, Forough Farrokhzad
  • Shorangiz Mortazavi *, Bigan Zahirinav, Ramin Moharami Pages 55-74

    The purpose of this study was to investigate the comparative characterization of women in the works of Fahimeh Rahimi and Daniel Steele; regarding the different cultural-religious conditions of the two writers. Fiction, especially novel writing, is one of the most interesting and important fields in the comparative research. Characters were chosen not only because of their intrinsic gravity, but also because they represented certain classes of people in a culture. Persian writer Fahime Rahimi and Daniel Steele the American writers who had included the expressing of the women's emotions and their problems in their novels. The present paper sought to examine the features of the female character in the novel "Window" by Fahime Rahimi and the novel "The Dawn of Love" written by Daniel Steel in a descriptive-analytical way. The findings showed that the story of the “Window”, was realistic and the “Dawn of Love” story was naturalistic. Also, the “Window“ novel of Fahimehi was popular, an Iranian story free of any western images that have formed in the context of a social life with Iranian culture. In the novel “Dawn of Love”, gender stereotypes were featured in male and female characters, and presented the different abilities of men and women. The first characters in the “Window” novel was a staunch character, but in the novel The Dawn of Love, the first character of the woman was a dynamic person.

    Keywords: Daniel Steele, Fahime Rahimi, Dawn of Love, Window
  • Elham Behzadiazad, Parviz Askary * Pages 75-85

    The current research aimed to examine effectiveness of cognitive-behavioral therapy on reduction of chronic fatigue and feelings of entrapment among female married employees of National Drilling Company of Ahvaz. Among the population, 30 were recruited using simple random sampling method and were randomly assigned into experimental and control group. The research design was semi-experimental with pre- and post-test and control group. Chalder's et al. (1993) Fatigue Scale and Gilbert and Allan Entrapment Scale (1998) were used to collect the data. The group CBT intervention was applied. The treatment group received 8 weekly 90-minute sessions of CBT based on Stark's (1992) model and Beck's (1990) theory while the control group received no treatment. MANCOVA and ANCOVA methods were used to analyze the data. The results showed that the CBT intervention could reduce the subjects' fatigue and feelings of entrapment.

    Keywords: cognitive-behavioral therapy, chronic fatigue, feelings of entrapment
  • Ali Javad Chavoshi, Pagah Seidi * Pages 87-99

    The aim of the present study was to determine the effectiveness of communication skills training on intimacy and mental health of the participant couples attended in premarital counseling sessions in Ahvaz city. The sample consisted of 40 subjects from the mentioned population who were selected via simple random sampling. The study was an experimental one with pretest-posttest and control group. To collect data Walker & Thompson Intimacy Scale (1983) and Goldberg and Hiller General Health Questionnaire (1979) were implemented .The Experimental group was exposed to 8 communication skills training sessions of 60 minutes each. The control group received no intervention. For data analysis the analysis of multivariate covariance (MANCOVA) and one way analysis of covariance (ANCOVA) was applied as main statistical procedure. The results showed that communication skills training was effective in increasing intimacy and mental health of participant couples in the experimental group.

    Keywords: communication skills training, intimacy, mental health
  • Hamid Pour Hosein Roshan *, Hashem Dadash Pour Pages 101-115

    The main purpose of this research was to identify the effective dimensions of women perception of urban space and initiate a new women perception theory on the consequences of the Imam Reza's sister Shrine Development Plan. The present study was a qualitative and its method was ethnography. Data were collected by using participatory observation methods and interview technique. To analyze the data and provide the ultimate theory the "Grounded Theory" methodology was applied. In according to qualitative sampling and theoretical saturation criterion, thirty-seven women  of 20 to 40 years old participated in the study. Using "Grounded Theory" methodology and encrypts the data, ten category and one final core were extracted. The final result of the research had emphasized on the "return to previous safety and comfort of the space."

    Keywords: semantic perception, Women, Urban Space, Grounded theory
  • Saeed Ghaffari * Pages 117-126
    The purpose of this study was to investigate the promoting strategies of study culture among female members of public libraries in Malayer city. 220 questionnaires were distributed among all the female members. 212 questionnaires were returned. According to the results; the most important ways to promote the study culture was "paying attention to needed information and conduct research in relation to the needs assessment of requested resources" with an average of %34.3, "positively showing the impact of study on other learning" with average of %3.3, "building up and equipping rural libraries" with average %3.26, and "providing new resources" with average of  %3.2 respectively.
    Keywords: study, study culture, public libraries