فهرست مطالب

راهبرد اقتصادی - پیاپی 31 (زمستان 1398)

فصلنامه راهبرد اقتصادی
پیاپی 31 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدعلی کفایی، نغمه پورفتحی* صفحات 5-42

    نوسان نرخ ارز و نااطمینانی ناشی از آن بر بسیاری از متغیرهای کلان، فعالیت ها، شرایط اقتصادی و همچنین رفاه اقتصادی اثرگذار است. بر این اساس در این مطالعه اثر نوسان نرخ ارز بر رفاه اقتصادی با استفاده از الگوی اقتصادسنجی کلان بررسی شده است. از آنجایی که افزایش تولید ناخالص داخلی همواره به معنای افزایش رفاه جامعه نیست، در این مطالعه ابتدا یک شاخص مناسب برای اندازه گیری رفاه تدوین و سپس رفاه اقتصادی با استفاده از الگوی اقتصادسنجی کلان طراحی و با ملاحظه نوسان نرخ ارز محاسبه شده و نتایج نشان داده است که نوسان نرخ ارز به کاهش رفاه اقتصادی منجر می شود. همچنین تاثیر به کارگیری قواعد سیاست پولی در راستای بهبود رفاه کاهش یافته ناشی از نوسان نرخ ارز مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های این بخش از مطالعه نشان داده که اجرای سیاست پولی ثبات نرخ سود بانکی، مناسب تر بوده است.

    کلیدواژگان: نوسان نرخ ارز، الگوی اقتصادسنجی کلان، رفاه اقتصادی، قواعد سیاست پولی
  • تیمور محمدی*، سعیده سادات مظهری موسوی، عباس شاکری، حمیدرضا ارباب صفحات 43-77

    با توجه به اهمیت درجات مختلف اختلال زایی انواع پایه های مالیاتی، نیاز به شناسایی و اولویت بندی پایه های مختلف مالیاتی در تاثیرگذاری بر متغیرهای کلان اقتصادی امری ضروری است، هدف از نگارش مقاله حاضر بررسی تاثیر تکانه های مالیاتی (مستقیم و غیر مستقیم) بر متغیرهای کلان (تولید و تورم) در ایران با استفاده از الگوی «خودرگرسیون برداری ساختاری» برای داده های فصلی طی دوره زمانی «1383- 1396» بوده است. در این پژوهش، در مرحله تعیین قیود جهت شناسایی سیستم، ابتدا کشش های تولید بر مالیات های مستقیم و غیرمستقیم محاسبه و سپس از کشش های به دست آمده، به عنوان متغیر ابزاری در برآورد کشش های مالیات بر تولید و تورم استفاده شده است. در واقع روش تعیین قیود، به صورت ترکیبی از اطلاعات حسابداری ملی از منابع مالیاتی و تخمین کشش ها بوده و پس از تعیین قیود، تکانه های ساختاری مالیاتی شناسایی و سپس با لحاظ این تکانه ها در مدل تصریح شده، توابع «ضربه- واکنش» استخراج شده است. تجزیه وتحلیل توابع ضربه- واکنش نشان داده که تکانه های مالیاتی مستقیم و غیرمستقیم آثار متفاوتی بر متغیرهای کلان داشته اند. بر اساس این توابع، تکانه مثبت بر مالیات های مستقیم، سطح تولید و تورم را کاهش داده و تکانه مثبت بر مالیات های غیرمستقیم، تاثیر معناداری را بر سطح تولید و تورم نشان نداده است.

    کلیدواژگان: تکانه مالیاتی، مالیات مستقیم، مالیات غیرمستقیم، تورم، الگوی خودرگرسیون برداری ساختاری (SVAR)، تابع ضربه- واکنش
  • عبدالحمید سعادت نژاد، زهره طباطبائی نسب*، سید یحیی ابطحی، محمدعلی دهقان تفتی صفحات 79-115
    هدف این مقاله بررسی اثرات سیاست مداخله بانک مرکزی ایران در بازار ارز بر متغیرهای کلان افتصادی است. مداخلات ارزی بانک مرکزی هرگونه خرید و فروش دارایی های خارجی در مقابل دارایی های داخلی در بازاراست. این مداخله تنها به یک نظام پولی مربوط نمی شود و می تواند در تمام نظام های پولی انجام شود. اما شکل مداخله به وضعیت نظام پولی و ارزی کشور بستگی دارد. در مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات اقتصاد کلان سیاست مداخله از اطلاعات سری زمانی 1396-1368 مبتنی بر فراوانی فصلی از الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE) استفاده شده است. بر مبنای نتایج به دست آمده شوک های وارد شده از ناحیه نرخ ارز و ذخایر ارزی بیانگر این موضوع بود که متغیرهای رشد اقتصادی، مصرف و سرمایه گذاری در کوتاه مدت کاهش اما متغیرهای نرخ تورم، هزینه نهایی تولید و نرخ بهره اسمی افزایش یافته است. به عبارت دیگرمداخله بانک مرکزی در بازار ارزهزینه های سنگینی برای اقتصاد کلان به همراه داشته است.
    کلیدواژگان: مداخله بازار ارز، ذخایر ارزی، الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE)
  • میثم خسروی*، علیرضا آذربایجانی، کامران ندری صفحات 117-148
    با توجه به شدت قید استقراض و ناکامل بودن بازارهای مالی در اقتصاد ایران فهم مکانیزم رفتار عوامل اقتصادی در چنین شرایطی حایز اهمیت است. این مقاله با استفاده از حل یک مدل عوامل ناهمگن به صورت عددی به شیوه ای که «آیاگاری» (1994) عرضه کرده، سعی نموده است تا این مکانیزم ها را معرفی کند. نتایج این تحقیق نشان داده که قید استقراض و محدودیت دسترسی به تسهیلات از سوی خانوار مهم ترین عامل بیش پس انداز در اقتصاد ایران بوده که به شکل پس انداز احتیاطی بروز یافته و اقتصاد کشور را در ناکارایی پویا کرده است. نتایج مدل نشان داده که سهم پس انداز احتیاطی از کل پس انداز کشور در شرایطی به 12 درصد رسیده است. سهم بالای این پس انداز در اقتصاد ایران که معمولا با حمله های سفته بازانه به بازار دارایی های حاوی ارزش بین المللی یا ذاتی (نظیر ارز یا املاک) بروز می یابد، باعث شده است که مصرف خانوار از سطح بهینه بلندمدت و میزان انباشت سرمایه از سرمایه بهینه فاصله بگیرند.
    کلیدواژگان: محدودیت استقراض، کارگزاران ناهمگن، پس انداز احتیاطی، حملات سفته بازانه
  • مژگان رفعت میلانی، جمشید پژویان*، سید شمس الدین حسینی، فرهاد غفاری صفحات 149-178

    امروزه در بسیاری از کشورهای جهان به علت کارایی و مزیت های «مالیات محلی» از آن به عنوان «پایه مالیاتی موجه و پایدار» نام برده می شود. مالیات محلی، مالیاتی است که مقامات محلی نرخ یا پایه آن را مشخص می کنند و نقش آن تامین اعتبار خدماتی است که ساکنان محلی از مزایای جمعی آن ها بهره می برند. این مالیات مشابه مالیات های ملی، مسایل توزیع درآمد را در بر دارد. با توجه به اهمیت این موضوع و در راستای اعمال سیاست های اقتصادی خردمندانه در جهت متعادل نمودن توزیع درآمد، هدف اصلی این تحقیق بررسی اثر مالیات بر درآمد و مالیات بر فروش محلی بر توزیع درآمد با تاکید بر متغیرهای کلان اقتصادی بوده است. تجزیه وتحلیل در این مطالعه بر مبنای روش اقتصاد سنجی با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) انجام شده است و به این ترتیب 12 کشور منتخب «سازمان همکاری اقتصادی و توسعه» (OECD) که مالیات محلی در آن ها اعمال گشته، طی سال های 2004 تا 2014 مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج نشان داده است که با افزایش مالیات بر درآمد محلی و رشد تولید ناخالص داخلی، ضریب جینی کاهش می یابد؛ در نتیجه نابرابری درآمد، کمتر می شود، اما با افزایش مالیات بر فروش محلی و تورم، ضریب جینی افزایش یافته، نابرابری درآمد بیشتر می گردد.

    کلیدواژگان: مالیات بر درآمد محلی، مالیات بر فروش محلی، توزیع درآمد، متغیرهای کلان اقتصادی، گشتاورهای تعمیم یافته
  • هادی کشاورز*، حجت پارسا صفحات 179-202
    «اعتماد به مقام پولی» یکی از مهم ترین عوامل نهادی تعیین کننده اثرگذاری سیاست های پولی است. از منظر سیاست گذاری اقتصادی اعتماد به مقام پولی در کوتاه مدت باعث کاهش انتظارات تورمی و در بلندمدت موجب اجرای اصلاحات ساختاری با منافع بلندمدت خواهد شد که در نتیجه آن رشد اقتصادی افزایش و تورم کاهش می یابد. پژوهش حاضر تلاش کرده است با «الگوسازی یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی» اثر اعتماد به مقام پولی بر متغیرهای کلان اقتصادی را بررسی کند. نتایج حاصل از الگو نشان داده است که بهبود در اعتماد به مقام پولی از طریق اثرگذاری بر انتظارات عامل های اقتصادی و کاهش انتظارات (قیمتی) باعث افزایش سرمایه گذاری و اشتغال شده، موجبات رشد اقتصادی را فراهم می کند. همچنین با سناریوسازی الگو و لحاظ سطوح مختلف اعتماد مشخص شده است که بهبود سطح اعتماد باعث تقویت اثر تکانه ها بر متغیرهای اقتصادی می شود؛ به عبارت دیگر افزایش اعتماد به مقام پولی حساسیت عامل های اقتصادی را نسبت به ریسک کاهش داده و موجب جذب بیشتر پول به بخش مولد اقتصاد شده است که در نتیجه آن، اثر تکانه ها همانند تکانه پول بر رشد اقتصادی تقویت می شود. از این رو تلاش سیاست گذاران برای بازسازی و افزایش سطح اعتماد به مقام پولی می تواند به بهبود شرایط اقتصادی کشور کمک کند.
    کلیدواژگان: اعتماد، مقام پولی، الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی، اقتصاد ایران
|
  • Seyyed MohammadAli Kafaie, Naghmeh Pourfathy * Pages 5-42

    Exchange rate volatility and its resulting uncertainty affects many macro variables, activities, economic conditions as well as economic welfare. This paper attempts to investigate the effect of exchange rate volatility on economic welfare using a macro-econometric model. Since measuring GDP does not always mean a higher welfare for the society, first a more appropriate index for measuring welfare is introduced, then the effect of exchange rate volatility on economic welfare is calculated using the designed macro-econometric model. With the assumption of no exchange rate volatility, economic welfare again is measured and the results are compared. Our findings show that exchange rate volatility results in lower economic welfare, which means ignoring it in the model would mis-specify it and therefore dis-array its findinings. At the end, the effects of implementing two different monetary policy rules in order to improve the declined economic welfare, due to exchange rate volatility, is examined and compared. The findings show that implementing the stability of banking profit rates in the era of exchange rate volatility is a better monetary policy.

    Keywords: Exchange Rate Volatility, Macro-econometric Model, Economic Welfare, Monetary Policy Rules
  • Teymour Mohammadi *, Saeedeh Sadat Mazhari Moosavi, Abbas Shakeri, HamidReza Arbab Pages 43-77

    Due to the importance of varying degrees of disturtion of different tax bases, the need to identify and prioritize different tax bases in Influencing macroeconomic variables is essential.Therefore, the main purpose of this paper is to investigate the impact of (direct) and (indirect) tax shocks on macroeconomic variables (GDP and inflation rate) in the Iranian economy using quarterly data over the period 2004-2017. For this purpose, the Structural Vector Regression (SVAR) model based on Blanchard and Protti's (2002) has been used. In this study, it is necessary to use quarterly data due to tax collection lag with annual data which makes the calculated elasticities different. In order to determine the elasticities using Giverno's (1995) method, first the direct and indirect tax elasticities of production are calculated and then from the constraints obtained as an instrumental variable in the Direct and indirect tax elasticity estimation on production and inflation. After determining the constraints and residuals of the VAR reduced form, structural impulses of tax policies were identified and then impulse-response functions were extract. The results of the Impulse Response Functions show that direct and indirect tax shocks have different effects on the macroeconomic variables of GDP and inflation. Based on the results and the analysis of the the Impulse Response Function, it can be said that the positive Shock on direct taxes reduces the level of production and the level of inflation. On the other hand, the positive Shock on indirect taxes does not have a significant effect on the level of production and the level of inflation.

    Keywords: Tax Shock, Direct Tax, Indirect Tax, Inflation, Structural Vector Autoregression Model (SVAR), Impulse Response Function
  • Abdolhamid Saadatnezhad, Zohre Tabatabaienasab *, Seyedyahya Abtahi, Mohamadali Dehghantafti Pages 79-115
    The purpose of this paper is to examine the effects of the Iranian central bank intervention policy on the macroeconomic variables. Foreign exchange intervention is every buying and selling foreign assets against domestic assets in the exchange market. This intervention is not limited to a single monetary regime and can be implemented in all monetary regimes. But the form of intervention depends on the state of the monetary and exchange regime of a country. To investigate the effects of the intervention policy on the macroeconomic variables, the dynamic stochastic general equilibrium (DSGE) model has been used, based on seasonal frequency data from 1989-2017. According to the results of the shocks from the exchange rate and foreign exchange reserves, the variables of economic growth, consumption, investment decreased in a short run but inflation rate variables, final production costs and nominal interest rates increased. In other words, the intervention of the central bank in the exchange market has higher costs of the macro economy.
    Keywords: Foreign exchange intervention, Foreign Exchange Reserves, DSGE Model
  • Meysam Khosravi *, Alireza Azarbayjani, Kamran Nadri Pages 117-148
    Despite borrowing constraint and incomplete financial markets in Iran economy, grasping how economic agents behave in these situations is very crucial. This paper attempts to investigate saving behavior in Iran by solving Ayagari heterogeneous agent model numerically. The paper concludes that precautionary saving increases in uncertain environment and in extreme uncertain cases it reaches 30 percent of total saving of Iran economy. These huge resources that go to real asset markets like exchange or real estate as a speculative attack decreases household consumption from golden rule consumption level and cause fluctuations in market prices.
    Keywords: borrowing constraint, Heterogeneous agent, precautionary saving, speculative attack
  • Mozhgan Rafat Milani, Jamshid Pajooyan *, Seyyed Shamsaddin Hoseini, Farhad Ghaffari Pages 149-178

    Today, in many parts of the world, local taxes are considered to be a just and stable tax base because of their efficiency and benefits. Local tax is a tax that is determined by local authorities at a rate or base, and its role is to provide credit for services whose collective benefits are exploited by local residents. This tax, like national taxes, covers income distribution issues. Similar to national taxes, it involves the problem of income distribution. Given the importance of this issue and in pursuit of rational economic policies to balance income distribution, the main purpose of this study is to investigate the effect of local income tax and local sales tax on income distribution with emphasis on macroeconomic variables.. In this study, econometric-based analysis using GMM method, 12 selected OECD countries include Austria, Denmark, Finland, Luxembourg, the Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Spain, Sweden, Turkey, the United Kingdom. Locally they have been studied from 2004 to 2014. The results show that with the increase in local income tax and GDP growth, the Gini coefficient decreases as a result of income inequality, but with the increase in local sales tax and inflation, the Gini coefficient increases and income inequality increases.

    Keywords: local income tax, local sales tax, Income Distribution, Macroeconomic variables, GMM Method
  • Hadi Keshavarz *, Hojat Parsa Pages 179-202
    One of the most important institutional factors determining the effectiveness of monetary policy is trust in the monetary authority. Trust in the monetary authority from the perspective of economic policy in the short run will lower inflation expectations and in the long run will lead to long-term structural reforms that will increase economic growth and reduce inflation. In this regard, this study attempts to model the effect of trust in monetary authority on macroeconomic variables by modeling a dynamic stochastic general equilibrium model. The results of the model show that improvement in trust to monetary authority by affecting the expectations of economic agents and lowering the (price) expectations increases investment and employment and provides economic growth. Also, by Scenario in the model and considering different levels of trust, it was found that improving the level of trust enhances the impact of shocks on economic variables. In other words, increasing in trust to the monetary authority reduces the response of economic agents to the risk and thus makes money more attractive to the productive sector, thereby enhancing the effect of shocks such as monetary shocks on economic growth. Therefore, policymakers' efforts to rebuild and raise trust in monetary authority can help improve economic conditions.
    Keywords: Trust, Monetary Authority, Dynamic Stochastic General Equilibrium Model, Iran