فهرست مطالب

نشریه روان شناسی فرهنگی زن
پیاپی 26 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جلیل عزیزی*، اعظم محمودی صفحات 7-18

    پژوهش حاضر، به بررسی خشونت روانی علیه زنان بر اساس نظریه های ساختاری و فرهنگی شامل نظریه های منابع و خرده فرهنگ خشونت پرداخته است. هدف نهایی پی بردن به نقش این دسته از تیوریها در ایجاد خشونت روانی علیه زنان می باشد. روش مورد استفاده در این پژوهش، روش میدانی، تکنیک مورد استفاده تکنیک پیمایش و ابزار پرسشنامه همراه با مصاحبه می باشد. جامعه آماری پژوهش تمامی زنان متاهل شیرازی می باشند که یک سال از زندگی مشترک آنان می گذرد. نمونه آماری بر اساس فرمول های آماری 400 نفر بودند که از طریق نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب گردیدند. یافته های به دست آمده نشان داد، متغیرهای سطح دینداری، درآمد اقتصادی، میزان تحصیلات و پایگاه اقتصادی اجتماعی رابطه معکوس و متغیر مشاهده مداخله خویشاوندان رابطه مستقیم با خشونت روانی دارد.

    کلیدواژگان: نظریه ساختاری، فرهنگی، خشونت روانی
  • یوسف صالحی اصل، فرح نادری* صفحات 19-32

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه تصویر بدنی، کیفیت زندگی و استرس ادراک شده با اختلالات خوردن در بین دانش آموزان دختر وپسرسال چهارم مقطع متوسطه شهرستان بهبهان بود. تعداد آزمودنی ها200نفر (100پسر و 100دختر) بود که به صورت تصادفی مرحله ای از جامعه مذکور انتخاب شدند. طرح پژوهش از نوع همبستگی بود. ابزارهای مورد استفاده عبارت بودند از: پرسشنامه تصویر بدنی (BICI)، کیفیت زندگی (WhOQOL BERF)، استرس ادراک شده (PSS) و اختلالات خوردن اهواز (AEDI). به منظور تجزیه و تحلیل داده ها ازضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیره استفاده شد، نتایج نشان داد بین تصویر بدنی و اختلالات خوردن در زمینه بی اشتهایی و پر اشتهایی روانی رابطه مثبت معناداری وجود دارد. و بین کیفیت زندگی و اختلالات خوردن رابطه منفی معناداری وجود دارد. بین استرس ادراک شده و اختلالات خوردن رابطه مثبت معناداری وجود دارد. همچنین تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان داد که از بین متغیرهای پیش بین تصویر بدنی و کیفیت زندگی پیش بینی کننده اختلالات خوردن دانش آموزان می باشند.

    کلیدواژگان: تصویر بدنی، کیفیت زندگی، استرس ادراک شده، اختلالات خوردن
  • ایران مهدیزادگان*، نرگس رئیسی صفحات 33-54
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه ی بین باورهای مذهبی، سبک های هویتی و ویژگی های شخصیتی با افسردگی در میان دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان (خوراسگان) بود. بدین منظور، از بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان (خوراسگان)، با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی چندمرحله ای، تعداد 370 نفر انتخاب شدند. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. برای جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه های سنجش نگرش های مذهبی مسلمانان سراج زاده (1377)، سبک هویت برزونسکی (1989)، پرسشنامه پنج عاملی شخصیت نیو  NEO-FFI (کوستا و مک کری،1985) و پرسشنامه افسردگی بک فرم 21 سوالی (1961) استفاده گردید. برای تجزیه وتحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیره استفاده گردید. نتایج نشان داد که نمره کل باورهای مذهبی و ابعاد آن شامل اعتقادی، عواطف دینی، پیامدی و مناسکی با افسردگی رابطه ی منفی معنادار و سبک هویتی اطلاعاتی، هنجاری و تعهد با افسردگی رابطه ی منفی معنادار، و سبک هویتی اجتنابی با افسردگی رابطه ی مثبت معنادار وجوددارد. همچنین، روان نژندی با افسردگی رابطه ی مثبت معنادار و برون گرایی، انعطاف پذیری، توافق و مسئولیت پذیری با افسردگی رابطه ی منفی معنادار نشان داد. علاوه بر این، نتایج تحلیل رگرسیون  چند متغیره نشان داد که ازمجموعه متغیر های پیش بین، برون گرایی، تعهد، انعطاف پذیری، اجتنابی، اطلاعاتی، و روان نژندی توانستند تا 91% از وایانس افسردگی را تبیین نمایند.
    کلیدواژگان: باورهای مذهبی، سبکهای هویتی، ویژگیهای شخصیتی، افسردگی، دانشجویان دختر
  • مهناز سادات حسینی* صفحات 55-64
    «پروین اعتصامی» در میان اهل ادبیات به «زنی که مردانه شعر می گوید» شهرت دارد، شاعری که سروده هایش بیش از هر چیز صبغه ی اخلاقی دارد. شعر پروین به دلیل وجود واژه ها و عباراتی که به طور کلی در ارتباط با زن معنای بیشتری دارند و نشان دهنده ی مهارتهای زندگی زنانه در شعر یک زن می باشد نمی تواند مردانه تلقی شود از سوی دیگر خالی بودن اشعار این شاعر از واژه هایی مانند: عشق، معشوق، یار، بوسه و... که می تواند حاصل زبان و رفتار طبیعی زنی جوان باشد نشان دهنده ی تفاوت های فکری و رفتاری او با دیگر زنان شاعر می باشد. بدیهی است که پروین چونان زنان دیگر از احساسات زنانه برخوردار بوده اما به دلیل پای بندی به آیین های قومی و خانوادگی از ابراز احساسات خود خودداری کرده است. بنابراین می توان شعر پروین را غیرجنسی نامید که آن چه در شعر او به شدت احساس می شود تنهایی زنی است که احساسات و بخصوص جنسیت خود را سرکوب می کند و در پشت اشعارش پنهان می شود.
    کلیدواژگان: پروین اعتصامی، جنسیت، شعر
  • مرضیه نوروزی جهان آباد*، سیما سبزعلی پور صفحات 65-76
    هدف از این پژوهش بررسی تفکیک از مبدا پسماند و تعیین میزان مشارکت زنان شهر شیراز بود. جهت دستیابی به اهداف تحقیق، پرسشنامه ای مبتنی بر 23 سوال به طور تصادفی بین 380 نفر از زنان مناطق 6 و 7 شیراز توزیع شد و داده های بدست آمده با استفاده از داده های توصیقی مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که میزان مشارکت زنان در منطقه 6 (بالا شهری) بیشتر از منطقه 7 (پایین شهری) بود. میزان درآمد، سطح تحصیلات، سن، آموزش و اطلاع رسانی از طرح تفکیک از مبدا، در میزان مشارکت زنان در تفکیک و جمع آوری زباله تاثیر بسزایی داشت و همچنین موثرترین روش برای افزایش مشارکت در طرح تفکیک از مبدا را، افزایش سطح آگاهی در زمینه تفکیک از مبدا از طریق آموزش می دانستند.
    کلیدواژگان: مشارکت زنان، مدیریت پسماند
  • سپیده پورحیدری، سودابه بساک نژاد، ایران داوودی، محسن دوستکام*، زهرا سادات باقرزاده انصاری صفحات 77-93

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش مداخله کاهش تنیدگی مبتنی بر ذهن آگاهی بر سلامت روان و استرس ادراک شده در مادران دارای فرزند مبتلا به اختلال کمبود توجه/ بیش فعالی در شهر اهواز بود. پژوهش از نوع نیمه تجربی و طرح پژوهش از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود.نمونه پژوهش شامل 32 مادر دارای فرزند مبتلا به اختلال بود که به شیوه در دسترس انتخاب و به طور تصاوفی به دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 16 نفر) تقسیم شدند. قبل از مداخله متغیر مستقل یعنی آموزش مداخله کاهش تنیدگی مبتنی بر ذهن آگاهی، از هر دو گروه آزمایش و کنترل با استفاده از پرسشنامه سلامت روان گلدبرگ و هیلر (1972) و پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن (1983)، پیش آزمون به عمل آمد. سپس، تنها گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 150 دقیقه ای آموزش های کاهش تنیدگی مبتنی بر ذهن آگاهی را طی 2 ماه دریافت نمود. پس از اتمام مداخله، مجددا از آزمودنی ها در هر دو گروه آزمایش و کنترل پس آزمون به عمل آمد. نتایج حاصل از یافته ها، با استفاده ار تحلیل کوواریانس نشان داد که تفاوت دو گروه آزمایش و کنترل در سطح 001/0>P معنادار است. این مطلب بیانگر آن است که آموزش مداخله کاهش تنیدگی مبتنی بر ذهن آگاهی منجر به افزایش سلامت روان و کاهش استرس ادراک شده در مادران دارای کودک مبتلا به اختلال کمبود توجه/ بیش فعالی شده است.

    کلیدواژگان: کاهش تنیدگی مبتنی بر ذهن آگاهی، سلامت روان، استرس ادراک شده، مادران دارای کودک مبتلا به اختلال کمبود توجه، بیش فعالی
  • نسرین داودنیا*، ناصر سراج خرمی، علی اکبر جولازاده اسمعیلی صفحات 95-107

    به طور کلی در شاهنامه حدود بیست زن نقش آفرینی می کنند که اکثر آنان در دوره پهلوانی می زیند. از جمله این زنان می توان از تهمینه و گردآفرید نام برد که هر دو در روند داستان رستم و سهراب موثر بوده اند. در این پژوهش با رویکردی روان شناختی و از دیدگاه کارن هورنای و زیگموند فروید شخصیت تهمینه و گردآفرید بررسی شده است. یافته های اساسی پژوهش بیانگر این است که تهمینه بر اساس نظریه هورنای تلاشی شدید به کار می گیرد تا با تصاحب رستم در قالب شریک زندگی مقتدر بر اضطراب اساسی و نیاز به ایمنی فایق آید و در فراق رستم با جایگزینی سهراب به دنبال برآورده سازی این نیاز است، اما با مرگ سهراب نه تنها از این وضعیت رهایی نمی یابد، بلکه سبب عدم توفیق وی در گذر از مراحل سوگ شده و در نهایت منجر به مرگ زودهنگامش می شود. گردآفرید نیز به نظر می رسد با توجه به نظریه فروید، عقده الکترا در وجود او سبب شکل گیری فراخود ناقص شده، در نتیجه با توسل به مکانیسم دفاعی شبیه سازی مردانه و با روش های انتقامی زنان علیه مردان سعی می کند با اعتراض به جنس مذکر برتری خود را بر نوع مرد به اثبات برساند. مهم تر از آن با فرار از نگاه دون مردانه علیه زن، می خواهد از زنانگی خود بگریزد، اگرچه حتی به قیمت نفی ویژگی های اصلی زنانه اش باشد. این در حالی است که در پایان با بازگشت به شخصیت واقعی خود (استفاده از ویژگی های زنانه) در نبرد توفیق بیش تری می یابد.

    کلیدواژگان: شاهنامه، تهمینه، گردآفرید، زن، روان شناختی
  • زهرا عمارلو*، فاطمه جاجی اربابی صفحات 109-123

    دیسمنوره یا قاعدگی دردناک یکی از مشکلات زنان در سنین باروری است که بر سلامتی آنان از لحاظ فردی و اجتماعی اثرات نامطلوب می گذارد. یکی از عمده ترین علل مراجعه ی زنان به پزشک بوده و به طور کلی کیفیت زندگی زنان را در سنین باروری تحت تاثیر قرار می دهد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی بیوفیدبک EMG در درمان بیماران مبتلا به دیسمنوره ی اولیه بود. این مطالعه از نوع طرح پژوهشی نیمه آزمایشی می باشد. جامعه ی آماری تمام بیماران مبتلا به دیسمنوره ی اولیه بودند که در سه ماه اول سال 1394 به بیمارستان های حکیم و قمربنی هاشم (ع) شهر نیشابور مراجعه کردند. نمونه های آماری به صورت در دسترس و با اجرای مقیاس چند بعدی کلامی انتخاب شدند. بیماران طی 6 جلسه در سه روز اول شروع قاعدگی، هر روز دو جلسه بیوفیدبک EMG   را همراه با آموزش های آرام سازی عضلانی پیش رونده دریافت نمودند. ابزار اندازه گیری داده های خروجی دستگاه بیوفیدبک و داده های پرسشنامه چند وجهی درد می باشد. داده ها با استفاده از آزمون کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان دادند بیوفیدبک EMG در کاهش درد بیماران دیسمنوره  اولیه موثر است (05/0 < p-value).

    کلیدواژگان: دیسمنوره، قاعدگی دردناک، بیوفیدبک، درد
|
  • Jalil Azizi *, Azam Mahmudi Pages 7-18

    The present research was intended to study the psychological violence against women based on structural and cultural theories, including the theory of sources and subculture of violence. The ultimate goal was to understand the role of these theories in psychological violence against women. The research was a field study. Survey questionnaires and interviews were implemented to collect data.  The statistical population consisted of all Shirazi married women with one year prolonged marriage. 400 women were randomly selected through multi-stage cluster sampling. The obtained results showed that religiosity, economic income, education and socio-economic status were negatively and significantly correlated with psychological violence and observing the relatives intervention was positively and significantly associated to the psychological violence.

    Keywords: Violence, psychological violence, the culture of violence, religious, socio-economic status
  • Yousef Salehi Asl, Farah Naderi * Pages 19-32

    The Research was intended to examine the relationship of body image, quality of life and perceived stress with eating disorder in male and female students among the girl and boy students of fourth grade high school in Behbahan.200 students were selected randomly as test sample (100 boys and 100 girls). The research was a correlation type. Body Image Inventory (BICI), Quality of Life Questionnaire (WhOQOL) Perceived Stress Scale (PSS) and Ahwaz Eating Disorder Inventory (AEDI) were implemented as data source. To analyze the data Pearson correlation coefficient and multi variables regression analysis were applied as main statistical procedure. The results indicated that there was positive significant correlation between body image and eating disorder concerning anorexia and hyperorexia. The results also showed that there was negative significant relationship between quality of life and eating disorder. The perceived stress was associated positively and significantly with eating disorder as well. The regression analysis also demonstrated that body image and quality of life significantly well predicated the eating disorder in the students.

    Keywords: body image, quality of life, perceived stress, eating disorder
  • Iran Mehdizadegan *, Narges Raeesi Pages 33-54
    The main purpose of this study was to study the relationship between religious beliefs, identity styles and personality traits with depression among female students of Islamic Azad University of Isfahan (Khorasgan). The research method was correlation, and research statistical population included all students of the mentioned population, among them 370 person were selected via multi-stage random cluster sampling and participated in this study. A set of questionnaires included Muslims Religious Beliefs (Serajzadeh, 1377), Identity Style (Berzonsky, 1989), Big Five Factors Personality Traits (NEO-FFI) by Costa and McCrae (1985) and Beck Depression Questionnaire (BDI-II), were used in current study. Data were analyzed by use of Pearson correlation coefficient and multivariable regression analysis . The results showed that there were significant negative relationship between   depression and total religious beliefs and its dimensions( faith, religious emotions, consequence and ritual (P≤0/01)). There were also significant negative relationship between depression and informational identity, normative identity and significant positive relationship with disoriented - avoidance identity (P≤0/01). Moreover, Depression had a significant positive relationship with neuroticism and had significant negative relationship with extroversion, agreeableness, openness to experience and conscientiousness (P≤0/01) as well. Furthermore, results of multivariable regression analysis showed that extraversion, commitment, agreeableness, avoidance, informational and neuroticism were able to predict 91% of depression variance.
    Keywords: religious beliefs, Identity styles, Personality traits, Depression, female students
  • Mahnaz Sadat Hoseini * Pages 55-64
    Parvin E'tesami who was known as "a feminine who versified alike a male" among wo/men literary; a poet whose works mostly composed on morality. Since Parvin's poems were full of words and expressions that reflected the femininity aspects associated with woman poem style could not be considered as masculine poems. In other hand lack of words such as amour, sweetheart, kiss…that could exhibit a young female behavior demonstrated the behavioral and emotional differences between her and other women poets. It was so obvious that Parvin possessed strong feminine emotions but she had avoided to show her feelings because of abiding by traditional formalities. However it can be concluded that her verse did not show sexuality. And what her poems showed was an alone woman that suppressed and hided her feelings.
    Keywords: Parvin E’tesami, sexuality, verse
  • Marzieh Nouroozi Jahan Abad *, Sima Sabzalipour Pages 65-76
    The aim of this study was to determine the source separation of waste and the participation of women in Shiraz city. To collect data a questionnaire of 23 questions randomly distributed among 380 inhabitant women in the 6 and 7, Shiraz regions. Descriptive statistical was implemented to analyze the collected data. The results showed that the rate of women's participation in 6 area (uptown urban residence) was significantly more than the 7 area (downtown urban residence). Income, education level, age, education and giving information on source separation plan, impacted the rate of women's participation in the separation and collection of waste. The awareness promotion of the source separation through education was considered as the most effective way to increase the women participation in source separation plan.
    Keywords: women's Participation, waste Management
  • Sepideh Pourheydari, Soodabeh Basaknejad, Iran Davoodi, Mohsen Doustkam *, Zahra Sadat Bagher Zadeh Ansari Pages 77-93

    The main propose of current research  was studying the effectiveness of mindfulness based stress reduction training on mental health and perceived stress in mothers of ADHD children in Ahwaz. This study was semi-experimental with pretest-post test and control group. The sample included 32 mothers having a child with ADHD and were divided to experimental and control group randomly. Each group members fulfilled Mental Health Questionnaire (Goldberg & Hiller, 1992) and Perceived Stress Scale (Cohen, 1983) before intervention. Then, the experimental group participated in 8 mindfulness based stress reduction sessions during 2 months. After terminating intervention, both groups had the post test. Based on results from ANCOVA (P> 0/001), two groups were significantly different; mentioning that mindfulness based stress reduction training resulted the increasing of mental health and decreasing the perceived stress in mothers with ADHD children.

    Keywords: mindfulness based stress reduction, mental health, perceived stress
  • Nasrin Davoudnia *, Naser Sarraj Khoram, AliAkbar Joula Zadeh Ismaili Pages 95-107

    In general, there were about twenty women who played significant role in the Shahnameh, most of whom lived in the epic era. Among these women Tahmineh and Gordafarid could be mentioned since both were effective in the story of Rostam and Sohrab. This study was purposed to analyze these two characters, from the perspective of the Karen Horney and Sigmund Freud psychological approach. The findings of this research suggested that Tahmineh based on Horney's approach through extreme effort tried to overcome the need for safety and the basic anxiety by possessing Rastam as strong life partner. After Rostam death she retried to satisfy such needs by replacing  Sohrab instead of Rostam. But with the death of Sohrab not only did  not escape from her situation, but due to her failure to pass the stages of grief ultimately would faced early death. Gordafarid also seemed to be, according to Freud, her Electra complex caused incomplete formation of the superego, as a result of the use of simulation defense mechanism and women revenge against men trying to protest and overcome against male supremacy and to prove woman superioty. More importantly, she by fleeing the  male chauvinist look against women tried to escape from their femininity, even though the price was the negation of the basic feminine features. However, at the end of a return to his true character (using the female characteristics) was more successful in battle.

    Keywords: epic, Tahmineh, Gordafarid, female psychology
  • Zahra Emarloo *, Fatemeh Hajiarbabi Pages 109-123

    Dysmenorrhea or painful periods is one of the problems of women in childbearing age which has negative effects on their individual and social health. It is one of the most important reasons for going to doctor and generally affects the quality of life in childbearing age. The goal of this research was to study the effectiveness of EMG biofeedback in curing primary Dysmenorrhea. This research was a quasi-experimental design. Statistical population of this study was all of the patients who had experienced the primary Dysmenorrhea and had been visited in Hakim and Qamar Bani Hashem hospitals in Neyshabour in spring 1394. The sampling method was convenience one. The samples were selected by Verbal Multi Dimension Scale (VMDS). The patients in 6 sessions and in the first three days of the period time were cured by EMG biofeedback and were trained progressive relaxation. In this study, the data were collected by Biofeedback device output and West Haven-Yale Multidimensional Pain Inventory (WHYMPI) implementation. Data was analyzed by ANCOVA method. The results showed reducing of pain in patients with primary Dysmenorrhea (p-value <0/05).

    Keywords: Dysmenorrhea, painful periods, Biofeedback, Women