فهرست مطالب

دانش حسابداری مالی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 24، بهار 1399)

فصلنامه دانش حسابداری مالی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 24، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد نظامی، امید پور حیدری*، مجید پاکدامن صفحات 1-24
    هدف

    ابعاد شخصیت در تصمیم گیری افراد موثر می باشد و می تواند قضاوت حسابرس را تحت الشعاع قرار دهد. هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط وجدان، توافق پذیری، احساسات-تفکر و ریسک پذیری با قضاوت حسابرس  با توجه به نقش میانجی خودکارآمدی است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری داده، توصیفی همبستگی است. 380 نفر از حسابرسان مشغول به کار در رده های حسابرس ارشد و بالاتر بعنوان نمونه در دسترس انتخاب گردید. روایی و پایایی پرسشنامه با ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل اکتشافی داده ها و معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد توافق پذیری رویکردی موجب کاهش و توافق پذیری اجتنابی موجب بهبود کیفیت قضاوت حسابرسان می گردد. هم چنین نتایج نشان داد حسابرسان با تیپ شخصیتی متفکر در مقابل احساسی قضاوت حرفه ای تری دارند. ریسک پذیری نتیجه مدار موجب کاهش و ریسک پذیری نامعین موجب بهبود کیفیت قضاوت حرفه ای حسابرسان می شود. علاوه براین تمام ابعاد شخصیت (به جز وجدان) با واسطه خودکارآمدی حرفه ای بر قضاوت حسابرسان تاثیر معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج دلالت بر نقش شخصیت در قضاوت حسابرسان دارد. خودکارآمدی در این ارتباط نقش میانجی را ایفا میکند لذا باید در بهبود فرآیند حسابرسی به این عوامل توجه نمود.

    دانش افزایی

    پژوهش حاضر نخستین بار در ایران نقش واسطه ای خودکارآمدی بر ارتباط بین وجدان، توافق پذیری، احساسات-تفکر و ریسک پذیری با قضاوت حسابرسان را مورد بررسی قرار داده است. یافته های پژوهش به توسعه ادبیات حوزه رفتاری حسابرسی و نظریه های مربوط به آن کمک می کند.

    کلیدواژگان: احساس-تفکر، توافق پذیری، خودکارآمدی، ریسک پذیری، قضاوت حرفه ای، وجدان
  • شکرالله خواجوی*، عبدالمجید سرمدی نیا، علیرضا پورگودرزی صفحات 25-44
    هدف

    چارچوب مفهومی فعلی مورد استفاده نهادهای استاندارد گذار بر منافع گروه های معدودی از استفاده کنندگان تاکید دارد. یعنی، کمتر به مسایل اجتماعی و در نتیجه به ارزش های اخلاقی توجه می کند. از این رو، توجه به تاثیر مطلوب ارزش های اخلاق بر حسابداری و گزارشگری مالی ضروری به نظر می رسد. به این ترتیب، هدف از پژوهش حاضر ارایه یک چارچوب مفهومی برای حسابداری و گزارشگری مالی است که مبتنی بر ارزش های اخلاقی باشد.

    روش

    در پژوهش حاضر، با رویکردی تحلیلی- انتقادی و با استفاده از روش تحلیل محتوا به بررسی متون معتبر و مربوط در حوزه اخلاق و گزارشگری مالی پرداخته شد. همچنین، برای استنتاج چارچوب مفهومی مورد نظر نیز از روش استدلال قیاسی استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش به ارایه یک چارچوب مفهومی منتهی شد که بر نقش شفاف سازی گزارشگری مالی تاکید دارد و بر مبنای مفاهیمی از جمله عدالت، حقیقت، انصاف، صداقت، امانت داری و مباشرت، صورت بندی شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش بیانگر این است که مبنا قرار دادن ارزش های اخلاقی در حسابداری و گزارشگری مالی می تواند منجر به ایفای نقش اصلی حسابداری، یعنی شفاف سازی، شود.    

    دانش افزایی:

    یافته های پژوهش می تواند در رشته حسابداری بینشی را فراهم کند که ارزش های اخلاقی مبنای حسابداری و گزارشگری مالی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اخلاق، چارچوب مفهومی، نظریه حسابداری
  • محمدرضا بهمنش*، محمدرضا عباس زاده، بهزاد کاردان صفحات 45-73
    هدف

    هدف از تحقیق حاضر این است که نیازبه تدوین استانداردهای حسابداری برای بنگاه های کوچک و متوسط را از دیدگاه ممیزان مالیاتی و حسابرسان مستقل موردبررسی قرار دهد.  

    روش

    روش تحقیق جهت جمع آوری اطلاعات، مصاحبه و پرسشنامه بوده و نیاز از طریق اندازه گیری شکاف بین استانداردهای موجود و تدوین استانداردهای جدید محاسبه شده است. جامعه آماری شامل 345 نفر در دو گروه حسابرسان مستقل (140 نفر) و ممیزان مالیاتی (205 نفر) در کلان شهرمشهد می باشد.  

    یافته ها

    یافته های تحقیق طبق آزمون من وی تنی که سطح معنی داری برای تفاوت دو گروه حسابرسان مستقل و ممیزان مالیاتی از 5 درصد کمتر است، حاکی از این است که با اطمینان 95 درصد می توان گفت بین دو گروه ممیزان مالیاتی و حسابرسان مستقل ازنظر میزان شکاف، تفاوت معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

     نتیجه تحقیق حاکی از این است کهدر هر دو جامعه حسابرسان مستقل و ممیزان مالیاتی، نیاز به تدوین استانداردهای حسابداری برای بنگاه های کوچک و متوسط وجود داشته و نیازدر گروه حسابرسان مستقل بیشتر از ممیزان مالیاتی است.

    دانش افزایی

    بررسی نیاز به تدوین استانداردهای حسابداری باعث می شود تا مجریان تدوین استانداردها بهتر بتوانند نیازهای استفاده کنندگان را شناسایی نموده و به یک جهت گیری روشن، انطباق استانداردها با نیازها، جلوگیری از دوباره کاری و تخصیص بهینه اعتبارات دست یابند.

    کلیدواژگان: استانداردهای حسابداری، بنگاه های کوچک و متوسط، حسابرسان مستقل و ممیزان مالیاتی
  • آرش قربانی* صفحات 75-100
    هدف

    هدف تحقیق حاضر، ارایه الگویی برای تبیین و اندازه گیری کیفیت حسابداری است. در این تحقیق، کیفیت حسابداری، به عنوان درجه ای تعریف می شود که اقلام تعهدی برای اندازه گیری دقیق تر عملکرد به کار گرفته شده است.

    روش

    در این تحقیق، مجموعه ای از شرط های گشتاوری تبیین شدند تا سه جزء غیرقابل مشاهده واریانس عملکرد حقیقی، واریانس جزء اندازه گیری عملکرد اقلام تعهدی و واریانس جزء خطای حسابداری از یکدیگر تفکیک شوند. برای حل شرط های گشتاوری، از روش گشتاورهای تعمیم یافته استفاده شد. داده های تحقیق شامل اطلاعات 180 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران برای دوره 1384 تا 1396 است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان می دهد که واریانس جزء اندازه گیری عملکرد اقلام تعهدی، که نقش آن کاهش خطای زمان بندی جریان های نقدی عملیاتی است، بیشتر از واریانس جزء خطای حسابداری اقلام تعهدی است، که در نتیجه خطاهای تصادفی و عامدانه ایجاد می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق مبین این است که در مجموع، به لحاظ اقتصادی، منافع استفاده از اقلام تعهدی بر هزینه های استفاده از آن فزونی دارد. این نتیجه گیری، با تداوم تقاضا برای به کارگیری حسابداری تعهدی و نقش حسابرسی در کاهش خطای صورت های مالی سازگار است. 

    دانش افزایی

    مطالعه حاضر، الگویی جدید و انعطاف پذیربرای شناسایی و اندازه گیری مفهوم کیفیت حسابداری ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: اقلام تعهدی، کیفیت حسابداری، شرط های گشتاوری، خطای حسابداری، عملکرد حقیقی
  • مهدی بشکوه، محسن محرم خانی* صفحات 101-131
    هدف

    پژوهش حاضر، بررسی پدیده چسبندگی سود سهام و تاثیر پذیری آن از مکانیزم های راهبری شرکتی در طی چرخه عمر شرکت ها به همراه تبیین  مدل های اندازه گیری در این خصوص است.

    روش

    به منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 119 شرکت از میان شرکت های پذیرفته شده بورس تهران طی سال های 1390 الی1397 انتخاب و به روش رگرسیون چند گانه مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد بین شرکت های نمونه، پدیده چسبندگی سود سهام وجود دارد. همچنین این پدیده در شرکت هایی که در مرحله بلوغ قرار دارند نسبت به مرحله رشد یا افول شدت بیشتری داشته است. علاوه بر این حضور مالکان نهادی و اعضای غیر موظف هییت مدیره باعث تقلیل این پدیده می شود. درحالیکه دو گانگی مسئولیت مدیر عامل تاثیر قابل ملاحظه ای بر آن نداشت.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان داد که دوگانگی مسئولیت مدیرعامل نقش مهمی در چسبندگی سودسهام ندارد. لیکن حضور اعضای غیر موظف هییت مدیره که استقلال مناسبی داشته و امکان برخورد جدی با مدیر عامل را دارند و حضور مالکان نهادی در مجمع عمومی نقش سازنده ای در بهبود اتخاذ تصمیم، سودتقسیمی دارند.

    دانش افزایی

    پژوهش حاضر ضمن بررسی پدیده چسبندگی سودسهام و تاثیرپذیری آن از مکانیزم های راهبری در شرکت ها در طی چرخه عمرشرکت ها، اقدام به تبیین مدل اندازه گیری پدیده چسبندگی سود سهام نموده است که پرداختن به آن، می تواند برادبیات موجود دانش افزایی داشته باشد. به گونه ای که سهامداران را در درک ارتباط بین سود خالص و سودتقسمی یاری نماید.

    کلیدواژگان: استقلال هیات مدیره، چرخه عمر، چسبندگی سود سهام، دوگانگی مسئولیت، مالکیت نهادی
  • محمدحسین صفرزاده*، علیرضا کریمداد صفحات 133-155
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر شجاعت اخلاقی حسابرسان داخلی انجام شده است.

    روش

    این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و از منظر روش و ماهیت از نوع توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل حسابرسان داخلی عضو انجمن حسابرسان داخلی ایران در سال 1397 بوده و جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه خلیل و همکاران (2018) استفاده شده است. تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها با نرم افزار آموس و به روش مدل سازی معادلات ساختاری بر اساس 230 پرسش نامه جمع آوری شده از حسابرسان داخلی و به روش نمونه گیری تصادفی انجام گردیده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان می دهد که خودکارآمدی، امید، انعطاف پذیری، حمایت و استقلال حسابرسان داخلی تاثیر مثبت و معنی داری بر شجاعت اخلاقی آنان دارد. هم چنین میزان شجاعت اخلاقی بین گروه های مورد بررسی متفاوت است.

    نتیجه گیری

    در نظرگرفتن حالت های مثبت حسابرسان داخلی (خودکارآمدی، امید و انعطاف پذیری) در هنگام استخدام سبب بهبود گزارشگری درون سازمانی می شود و از بسیاری از نابهنجاری ها جلوگیری می گردد. همچنین قرارگرفتن حسابرسان داخلی زیرنظر مستقیم کمیته حسابرسی سبب کاهش فشار روانی حسابرسان داخلی گردیده و برخورداری آنان از حمایت کمیته حسابرسی سبب افزایش شجاعت اخلاقی آنان در گزارشگری نقاط ضعف سازمان می شود.

    دانش افزایی

    یافته های تحقیق علاوه بر توسعه مبانی نظری تحقیقات پیشین حاوی پیشنهادهای ارزشمندی برای شرکتها در زمینه استخدام حسابرسان داخلی و حمایت از آنهاست.

    کلیدواژگان: استقلال، حالت های مثبت، حسابرسی داخلی، حمایت، شجاعت اخلاقی
  • حامد رضازاده، عسگر پاک مرام*، جمال بحری ثالث، رسول عبدی صفحات 157-180
    هدف

    پیش بینی سود توسط مدیریت یکی از ابزارهای تعامل مدیران با بازار محسوب می شود که ارایه آن به شرکت ها این فرصت را خواهد داد تا رفتار بازار را تحت تاثیر قرار دهند. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر خوش بینی و بدبینی مدیران بر مدیریت سود است.  

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی، همبستگی و پس رویدادی است. بدین منظور، تعداد 155 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1385 تا 1396 مورد مطالعه قرار گرفت. برای بررسی روابط بین متغیرها نیز از رگرسیون چندمتغیره استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج پژوهش بیانگر آن است که مدیران خوش بین تمایل به مدیریت سود از طریق اقلام درآمدی و اقلام تعهدی را دارند.

    نتیجه گیری

     خوش بینی بیش ازحد مدیریت منجر به پیش بینی های خوش بینانه تر می شود و با توجه به این که پیش بینی های مدیران به عنوان یک معیاری از تصمیم گیری ذینفعان است؛ بنابراین، مدیران بیش ازحد خوش بین انگیزه های بیشتری را برای مدیریت سود دارند. مدیران خوش بین همواره سعی بر آن دارند که اطلاعات و اخبار منفی را در پیش بینی های سود، از دید سرمایه گذاران پنهان و آن ها را در داخل شرکت به امید آن که عملکرد ضعیف شان با عملکردهای بهتری در آینده پوشیده خواهد شد، انباشت کنند. در نتیجه، ممکن است در راستای تشدید مشکلات نمایندگی اقداماتی را انجام دهند.

    دانش افزایی

    با توجه به این که پژوهش حاضر برای نخستین بار در ایران تمایل مدیران خوش بین و بدبین بر مدیریت سود را به طور مشخص بررسی کرده است، انتظار بر این است که یافته های پژوهش علاوه بر توسعه ادبیات و نظریه های مربوط به آن، بر تصمیمات مدیران و سرمایه گذاران نیز تاثیر مطلوبی داشته باشد.

    کلیدواژگان: خوش بینی و بدبینی مدیران، پیش بینی سود مدیریت، مدیریت سود
|
  • Ahmad Nezami, Omid Pourheydari *, Majid Pakdaman Pages 1-24
    Purpose

    Dimensions of personality are effective in people's decision making and it can also overshadow the auditor's judgment.The aim of this study was to investigate the relationship between conscientiousness, agreeableness, feeling-thinking and risk-taking with the auditor's judgment regarding the mediating role of self-efficacy.

    Method

    This study is considered as applied in terms of purpose and descriptive correlational in terms of data collection. 380 auditors working as senior auditors and higher ranks were selected as available samples. The validity and reliability of the questionnaires were confirmed by the high Cronbach's alpha coefficient. Data analysis was performed using data exploratory analysis and structural equations.

    Results

    The research findings showed that approach agreeableness reduces and avoidance agreeablenessimproves auditors' judgmental quality.Also,the results showed that auditors with thoughtful personality type had more professional judgment than the feeling type. Resultant risk-taking decreases the quality of auditors' judgmental quality and uncertain risk-taking improves it.In addition, all aspects of personality (except conscientiousness) mediated by professional self-efficacy had a significant effect on auditors' judgment.

    Conclusions

    The results imply the role of personality in auditors' judgment. Self-efficacy plays the mediating role in this regard, so these factors should be considered in improving the audit process.

    Contribution

    The present study examined the mediating role of self-efficacy on the relationship between conscientiousness, agreeableness, feeling-thinking and risk-taking with auditors' judgment for the first time in Iran. The findings of the study contribute to the development of the literature on the field of audit behavior and its theories.

    Keywords: Feeling-thinking, Agreeableness, Self-efficacy, Risk taking, Personality, professional judgment, Conscience
  • Abdolmajid Sarmadinia, Alireza Pourgoudarzi Pages 25-44
    Purpose

    Current conceptual framework used by standardizing institutions focuses on some of a few groups of users. This means that social issues and ethical values come forward are considered in less. Therefore, attention to the desired effect of ethical values on accounting and financial reporting is considered necessary.Thus, the goal of this research is to present an accounting and financial reporting conceptual framework based on ethical values.

    Method

    In order to do this, verified texts in Ethics and financial reporting context were explored by using content analysis and critical-analytical approach. Moreover, deductive reasoning method utilized to exclude intended conceptual framework.

    Results

    Research findings led toa conceptual framework focuses on transparency role of financial reporting and formed in order to Justice, Truth, Fairness, Honesty, Trust and Stewardship.

    Conclusions

    The results of the research indicate that the foundation of ethical values in accounting and financial reporting can lead to the main role of accounting, transparency.

    Contribution

    The findings can provide insight into the field of accounting so that the ethical values be the basis of accounting and financial reporting.

    Keywords: Accounting Theory, Conceptual Framework, Ethics
  • MohammadReza Behmanesh *, MohammadReza Abbaszadeh, Behzad Kardan Pages 45-73
    Purpose

    The purpose of the present study is to examine the need for compilation of accounting standards for small and Medium- Sized Entities from the perspective of tax auditors and independent auditors.

    Method

    The research method was data collection, interview and questionnaire and needs by measuring the gap between existing standards and developing new standards. The statistical population consisted of 345 people in two groups of independent auditors (140 persons) and tax auditors (205 people) in Mashhad metropolitan area.

    Results

    Findings of the research according to the Mann-Whitney testshowed that the difference between the two groups of independent auditors and tax auditors is less than 5 percent, it can be said that with 95 percent confidence, it can be said that there is a significant difference between the two groups of tax auditors and independent auditors in terms of gaps

    Conclusion

    The results of the research indicate that in both independent auditors and tax auditors, there is a need to develop accounting standards for SMEs, and the need for an independent auditors group is greater than that of tax auditors.

    Contribution

     A review of the need for compilation of accounting standards will enable standard-setting enforcers to better identify users' needs and achieve clear orientations, Compliance Standards with Needs, Avoid rework, and optimal allocation of credits.

    Keywords: Accounting Standards, Independent Auditors, Small, Medium-sized Entities, Tax Auditors
  • Arash Ghorbani * Pages 75-100
    Purpose

    The main purpose of this study is to develop and measure the notion of accounting quality, which is defined here as the degree accounting accruals contribute to the accurate measurement of the firm’s economic performance.

    Method

    The research proposes a set of moment conditions to disentangle the three distinct variance components: the variance of true performance, the variance of performance measurement component in accruals and the variance of accounting error. The GMM estimation has been used to solve the moment conditions and estimate the variance components. The research employs a sample of annual data of 180 firms listed in Tehran Security Exchange spanning the year 2004-2017. 

    Results

    The research findings show that, on average, the standard deviation of performance component in accruals exceeds the standard deviation of accounting error.

    Conclusion

    The result overall implies that, on average, the benefits of using accounting accruals exceed its costs. This is consistent with the role of auditing in reducing the noise of accounting earnings and the current demand for accounting accrual process.

    Contribution

    The study proposes a new and flexible method for capturing and identifying the notion of accounting quality.

    Keywords: accruals, Accounting Quality, Accounting Error, Moment Conditions, True Performance
  • Mahdi Beshkooh, Mohsen Moharram Khani * Pages 101-131
    Purpose

    The purpose of the present study is to provide models for measuring the dividend bonding phenomenon and its impact on corporate governance mechanisms and life cycles.

    Method

    In order to achieve the purpose of the study, 119 companies were selected from among the listed companies at Tehran Stock Exchange during 2011-2017 and analyzed by multiple regression method.

    Results

    The results showed that there is a dividend bonding phenomenon among sample companies. It is also more severe in mature companies than in growth or decline. In addition, the presence of institutional owners and non-executive directors reduces this phenomenon. While the duality of CEO responsibility did not have a significant impact on it.

    Conclusion

    The findings of the study showed that being or not managing directors has an important role in dividend policy, but the presence of non-executive directors who have good independence and are able to deal with the CEO seriously and the presence of institutional owners The General Assembly has a constructive role in improving dividend policy.

    Contribution

    the present study, while examining the phenomenon of dividend adhesion and its impact on corporate governance mechanisms over the lifecycle of companies, has attempted to explain the model of dividend adhesion phenomena that can be addressed by existing data. To increase knowledge. To help shareholders understand the relationship between net profit and dividend.

    Keywords: Board Independence, Dual Responsibility, Institutional Ownership, life cycle, Sticky Dividend
  • MohammadHossein Safarzadeh *, Alireza Karimdad Pages 133-155
    Purpose

    The purpose of this study is to investigate the factors affecting the moral courage of internal auditors.

    Method

    According to the method and nature, this research is a descriptive-survey. The sample is comprised of the members of Iranian Association of Internal Auditors in 2019. We used Khalil et al (2018) Questionnaire for data collection. Data analysis and hypothesis testing were performed using Amos software and structural equation modeling based on 230 questionnaires collected from internal auditors of Iranian Association of Internal Auditors.

    Results

    The results indicate that positive attitudes, support and independence of internal auditors have a positive and significant effect on the moral courage. Also, the level of moral courage was different between the groups.

    Conclusion

    Considering the Positive attitudes of internal auditors (self-efficacy, hope, and flexibility) in recruitment, improves internal reporting and avoids many of the norms. Subordinating internal auditors to the audit committee reduces the psychological pressure on internal auditors. Also, audit committee support for auditors enhances their moral courage in reporting weaknesses in the organization.

    Contribution

    Research findings, in addition to extending the theoretical foundations of past research, contain valuable concepts to companies in support and recruitment of internal auditors.

    Keywords: Independence, Positive attitudes, internal audit, Hope, Moral Courage
  • Hamed Rezazadeh, Asgar Pakmaram *, Jamal Bahri Sales, Rasoul Abdi Pages 157-180
    Purpose

    Earnings forecasting by management is one of the tools for managers to interact with the market that will give companies the opportunity to influence market behavior. The purpose of this study is to investigate the effect of management optimism and pessimism on earnings management.

    Method

    This is a descriptive, correlational and post-event study. For this purpose, the data of 155 companies listed in Tehran stock exchange during 2006-2017 were studied. The relationship between variables was investigated using multivariate regression.

    Results

    Study findings revealed that optimistic managers tend to earnings management through revenues and accruals methods.

    Conclusion

    Over-management optimism leads to more optimistic forecasts and given that managers' forecasts are as a measure of stakeholder decision making; therefore, overly optimistic managers have more incentives to earnings management. Optimistic managers are always trying to hide information and negative news from investors and to accumulate them inside the company in the hope that their poor performance will be covered by better performance in the future. As a result, they may take steps to aggravate agency problems.

    Contribution

    Given that the present study for the first time in Iran has specifically examined the tendency of optimistic and pessimistic managers to earnings management, it is expected that the findings of the study, in addition to the development of the literature and its theories, will have a favorable impact on the decisions of managers and investors.

    Keywords: Management Optimism, Pessimism, Management Earnings Forecasts, Earnings Management