فهرست مطالب

نشریه روان شناسی فرهنگی زن
پیاپی 17 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسنعلی موذن زادگان*، محمدعلی حیدری، امین نیکومنظری صفحات 9-20

    موضوع خصومت های مسلحانه در عصر حاضر یکی از موضوعات مهم درعرصه بین المللی و داخلی است.جهان هر روزه شاهد جنگ های بین المللی و داخلی می باشد.پیشگیری از این مخاصمات در گرو توسعه مردم سالاری ورعایت حقوق بشر و حکومت قانون در ابعاد گوناگون آن است. زنان و کودکان عامل برانگیختن جنگها نیستند ولی همواره به گواه تاریخ بیشترین صدمات را دراثر جنگ ها به صور گوناگون متحمل شده و می شوند. از مشکلات حادبین المللی زنان مسئله تجاوز نظام یافته علیه زنان و کودکان درمناقشات مسلحانه است که با هدف پاکسازی قومی و... به طور وحشیانه صورت میپذیرد.مسلمابرخورد قاطع و جدی جامعه بین المللی میتواند تاثیرمطلوبی در جلوگیری ازارتکاب به این اعمال غیرانسانی داشته باشد.

    کلیدواژگان: خصومت های مسلحانه، خشونت علیه زنان و کودکان
  • مریم سادات اسعدی فیروزآبادی* صفحات 21-40

    پروین اعتصامی در دیوان اشعار خود،بارها از خانواده و اعضای تشکیل دهنده آن و مناسبات بین آن ها به انحای گوناگون سخن گفته است.این بانوی شاعر،گاه از جایگاه زن در مقام همسر سخن می گوید و گاه نقش زن را در مقام مادر تبیین می کند،زمانی مرد را در جایگاه همسر و زمانی دیگر او را در مقام پدر به تصویر می کشد.فرزندان و ارتباطات آن ها با والدین نیز، از نظر او دور نمانده اند.او در سخن گفتن از خانواده و بیان تعاملات میان اعضا، از شیوه های گوناگونی استفاده می کند.تشبیه،تمثیل و حکایت پردازی، از شگردهای اوست که در آن ها اطفال یتیم،حیوانات به ویژه طیور و صاحبان مشاغل، به طرق مختلف،ایفای نقش می کنند. اگرچه بسیاری از پژوهشگران، درباره ی شخصیت زن در شعر و ادب فارسی سخن گفته اند ؛اما تحقیق درباره ی مناسبات خانوادگی از خلال متون ادبی،کمتر صورت گرفته است و تتبع در این زمینه،ما را در شناخت هرچه بیشتر و بهتر شخصیت، اعتقادات و اندیشه های شاعر یاری می رساند. پژوهش حاضر که به شیوه توصیفی -تحلیلی  با استفاده از منابع کتابخانه ای صورت گرفته است،بیانگر آن است که از میان اعضای خانواده،،زن به ویژه در مقام مادر، در دیوان پروین اعتصامی از نقش پر رنگ تر و جایگاه والاتری نسبت به اعضای دیگر برخوردار است.

    کلیدواژگان: پروین اعتصامی، خانواده
  • فاطمه سادات مرعشیان*، فرح نادری، علیرضا حیدرئی، میرصلاح الدین عنایتی، پرویز عسگری صفحات 41-53

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه فرهنگ سازمانی و هوش هیجانی با کارآفرینی سازمانی در کارکنان زن سازمان آب و برق خوزستان بود. نمونه شامل 155 نفر از جامعه مذکور بود که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های فرهنگ سازمانی گلسر، هوش هیجانی شات و رفتار کارآفرینانه استفاده شد. پژوهش حاضر از نوع همبستگی بوده و تحلیل داده ها به روش همبستگی و رگرسیون چند متغیره نشان داد که بین فرهنگ سازمانی و هوش هیجانی با کارآفرینی سازمانی رابطه معنی دار وجود دارد و از بین متغیرهای پیش بین، هوش هیجانی از قدرت بیشتری برای پیش بینی کارآفرینی برخوردار است.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، هوش هیجانی، کارآفرینی سازمانی
  • امین رضا توحیدی*، صادق شفیعی صفحات 55-64

    مقاله حاضر به بررسی جایگاه زن در دیدگاه اسلامی  و تشریح منزلت زن به صورتی عملی  وآنچه اتفاق افتاده و نه آرمانی  وخیال پردازانه است و در این راستا با تکیه بر آیات قرآن  ومصادیقی  از زنان برجسته  مسلمان  به این نتایج دست یافته است: قرآن کریم  و پیامبر (ص) زنان را با حقوق خود آشنا ساخته اند و به آنان این جرات و جسارت  داده شده  که حق خود را به  دست آورند  و این عمل  دقیقا تکلیفی بود که خدای تعالی بر دوش پیامبر  نهاده بود، حجاب، قوانین حقوقی، سلامت اخلاقی حضور زنان، بخشی از تلاش الهی است برای احیاء حقوق زنان که توسط دین مبین اسلام به منصه ی ظهور رسیده و حاصل آن تحولی بی نظیر در مقام  و سبک زندگی  زنان بود.

    کلیدواژگان: زن، حقوق، پایگاه اجتماعی، اسلام، طبقات، جنسیت
  • ایران مهدیزادگان*، محمدرضا حق شناس، سید حمید آتش پور صفحات 65-73

    تحقیق حاضر با هدف بررسی رابطه بین خشونت خانوادگی با کارکرد خانواده در زنان انجام شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان شهر شاهین شهر تشکیل می دادند که تعداد آنها 67000 نفر بود که از بین آنان تعداد 393 نفر (198 نفر زنان شاغل و 195 نفر زنان خانه دار) به شیوه تصادفی چند مرحله ای انتخاب و گروه نمونه را تشکیل دادند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه های خشونت خانوادگی و پویایی درون خانواده (F.A.D) بود. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین خشونت جسمی، خشونت عاطفی، خشونت کلامی و خشونت جنسی با کارکرد خانواده رابطه منفی معناداری وجود دارد (05/0 ≥P و 01/0 ≥P). همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که خشونت جنسی و کلامی قادر به پیش بینی کارکرد خانواده می باشد.

    کلیدواژگان: خشونت خانوادگی، کارکرد خانواده، زنان
  • حامد نظری*، محمدرضا علم، سید محسن آل غفور صفحات 75-92

    پژوهش حاضر با هدف بررسی فرهنگ سیاسی  ومشارکت سیاسی زنان در مذهب تشیع واثرگذاری آن برفرهنگ سیاسی زنان ایران ؛ بارویکردی توصیفی - تحلیلی انجام گرفته است.فرض اصلی این است که هرچند مولفه های فرهنگ سیاسی در ایران همچون فرهنگ آمریت/تابعیت،سبب کاهش مشارکت سیاسی زنان درطول تاریخ شده است.اما به دلیل تاثیرپذیری زنان ایران از فرهنگ سیاسی شیعه؛ درمقاطع خاص تاریخی ؛ مشارکت سیاسی زنان افزایش یافته است. برای نمونه درانقلاب اسلامی ؛ تحت تاثیرنظرات امام خمینی (ره) مشارکت سیاسی زنان به اوج رسید.دراین انقلاب برای نخستین بار زنان نقشی و سهمی برابر بامردان یافتند.این انقلاب تجلی مشارکت سیاسی زنان در ایران بود.

    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی، مشارکت سیاسی، زنان شیعه، انقلاب اسلامی ایران
  • نعیمه متوسلی* صفحات 93-103
    در دوره ی معاصر، یکی از چهره هایی که خوش درخشیده، دکتر علی شریعتی، متفکر و معلم شهید است. یکی از مولفه های اندیشه ی وی، بررسی مساله ی زن مسلمان ایرانی است. معلم شهید می کوشد تا بر اساس چهره ی حقیقی الگوی زنان مسلمان یعنی حضرت فاطمه (س)، سیمایی از زن آرمانی و به راستی مسلمان ایرانی را بر پرده ی اذهان تصویر کند و جایگاه حقیقی زنان را به آن ها بنمایاند. در این مقاله، با جستاری در اندیشه ها و آثار دکتر شریعتی، مشخص شده که چهره ی واقعی زن بدین صورت می باشد که زنان لازم است چهره ی حقیقی و ارزشمند حضرت فاطمه (س) را بهتر بشناسند تا هر کدام از زنان، خود، فاطمه ی دوران باشند.
    کلیدواژگان: زن، علی شریعتی، فاطمه (س)
  • اکبر محمدیان* صفحات 105-112

    دیدگاه اسلام نسبت به زن و خانواده همواره مبتنی بر قداست و احترام بوده است. با بررسی روایات و تدبر در آن می توان دریافت که اسلام شخصیت ویژه ای برای زنان قایل شده است. نکاح نهادی عاطفی، اجتماعی و حقوقی است که محصول آن زوجیت است. از جمله عناصر در پایداری زوجیت وفاداری بوده که آیات و روایات متضمن لزوم وفاداری در مطلق پیمان ها و ضرورت پایبندی به همبستگی عاطفی در پیمان زناشویی، مهمترین ادله ی وجوب وفاداری به شمار آمده است.حسن معاشرت، رازداری، رعایت الزامات حقوقی چون نفقه و عشق و محبت نیز در تعمیق و توسعه ی وفاداری موثر می باشد. بدون تردید وفاداری بستر شکل گیری اعتماد در روابط زوجین می باشد.

    کلیدواژگان: وفای به عهد، زناشویی و زن