فهرست مطالب

مجله حقوق کودک
پیاپی 2 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شیما طباطبایی* صفحات 11-22
    زمینه و هدف

    علی رغم افزایش توجه جهانی در مورد نیاز جامعه به احکام و اصول حقوق مشارکتی کودکان، لیکن رابطه بین حقوق کودک و اخلاق تحقیقاتی به طور شفاف مشخص نشده و در راهنماهای اخلاقی مربوط به تحقیقات علوم اجتماعی به حقوق کودکان توجه نشده است، لذا هدف از این مطالعه تعیین رابطه رهنمودهای اخلاقی تحقیقات با حقوق کودکان است.

    روش

    این مطالعه تحلیلی به منظور بررسی ملاحظات اخلاقی از دیدگاه حقوق بشر به ویژه حقوق کودک انجام شده است.

    یافته ها

     این مطالعه تحلیلی نشان داد در دستورالعمل های اخلاقی تحقیقات اجتماعی تعریف «حقوق بشر» و به ویژه «حق کودکان» نادیده گرفته می شود. همچنین در اصول اخلاقی تحقیقات علوم اجتماعی، از جمله تحقیق در مورد کودکان، اغلب مراجعه مستقیم به اصول حقوق بشری مورد تاکید کنوانسیون حقوق کودک (UNCRC) صورت نپذیرفته است.

    بحث و نتیجه گیری

     گنجاندن اصول حقوق بشر در رهنمودهای اخلاقی تحقیقات ضروری است. همچنین دستورالعمل های اخلاقی تحقیقاتی خاص کنوانسیون حقوق کودکان رویکرد مبتنی بر حقوق مشارکتی کودکان در تحقیقات مرتبط با آنان را ترویج و تشویق خواهد کرد.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، کنوانسیون حق کودکان، اخلاق پژوهش، اضول اخلاقی
  • مهدی خاقانی اصفهانی*، قاسم محمدی صفحات 23-43

    کودکان کار اعم از خیابانی و فعال در محیط های بسته مشغول کارهای متعارف (مانند دست فروشی)، نیمه متعارف (مانند زباله گردی)، و غیر متعارف (مانند فحشا) هستند. نظریه های جرم شناختی متعددی از جمله نظریه فشار اجتماعی، بوم شناسی جنایی و تعارض فرهنگی، تبیین های علت شناسانه مهمی از پدیده کودکان کار ارایه کرده اند، اما از نظریه های جرم شناختی دیگری مانند نظریه فرصت و نظریه فعالیت های روزمره، می توان برای رابطه سنجی نوع فعالیت های متعارف، نیمه متعارف و غیر متعارف کودکان کار با عناوین مجرمانه ای که غالبا قربانی آن ها می شوند، بهره جست. ناپایداری سکونتگاه، نظارت ناپذیری محیط آسیب زا، ناتوانی/ ناآگاهی از مددخواهی از نهادهای مداخله در بحران، اختلالات ادراکی و رفتاری، و نداشتن مهارت های توانبخشی شهروندی، فرصت ارتکاب بزه های خاصی علیه کودکان کار را در مبلمان شهری آشفته کلان شهرها فراهم می آورد. آگاهی از این که کدام فعالیت ها توسط انواع کودکان کار، زمینه بزه دیدگی در چه جرایمی را افزایش می دهد، امکان هوشمندسازی راهبردهای پیشگیری از بزه دیدگی کودکان کار را به متولیان سیاستگذاری جنایی در حوزه حمایت از کودکان را به دست می دهد. اتخاذ راهبرد پیشگیری بدون آگاهی تخصصی در مورد سنخ بندی وضعیت های محیطی آسیب زا نسبت به کودکان کار، شکست پایدار این راهبردها را تداوم می دهد.
    این مقاله، پس از تطبیق نظریه های جرم شناختی مذکور بر عوامل و فرایند بزه دیدگی کودکان کار، معناداری رابطه جرایم ارتکابی علیه این کودکان با نوع کار آن ها (متعارف، نیمه متعارف و غیر متعارف) را تبیین می کند و راه کارهایی برای سختی افزایی ارتکاب بزه علیه این کودکان و مصونیت افزایی آنان در برابر فرصت های محیطی بزه دیده ساز پیشنهاد می نماید.

    کلیدواژگان: کودکان کار، محیط آسیب زا، بوم شناسی جنایی، مبلمان شهری جرم زا، دسترسی به عدالت
  • امین جعفری، مریم شجیرات* صفحات 45-69

    پژوهش حاضر با مطالعه قوانین و مقررات ایران و مصر راجع به کودکان و نوجوانان و اسناد و موازین بین المللی از جمله کنوانسیون حقوق کودک و مقررات پکن به تطبیق موضوعاتی چون قوانین حمایتی راجع به اطفال و نوجوانان در ایران و مصر، حداقل و حداکثر سن مسوولیت کیفری، نوع و میزان مسوولیت کیفری در دوره های سنی مختلف در دو کشور ایران و مصرپرداخته است و با تحلیل و بررسی موضوعات مذکور میزان انطباق دو کشور ایران و مصر با موازین بین المللی را مورد مداقه قرار داده است. حاصل پژوهش این است که کشور ما در تدوین قوانین حمایتی اطفال و نوجوانان اصول قانون نویسی رعایت نشده است، وضع قوانین متعدد و پراکنده در قبل و بعد از انقلاب اصل قابل دسترس بودن قوانین را مخدوش نموده است و این موضوع حمایت از کودکان و نوجوانان را با مشکل مواجه می کند و مانع تحقق عدالت است. در قانون مصر حداقل سن مسوولیت کیفری را در تمام جرایم 12 سال و حداکثر سن مسوولیت کیفری 18 و سن رشد در معاملات مدنی را 21 سال تمام میلادی است، در حالی که قانون ما با توجه به تقسیم بندی جرایم به حدود، قصاص و تعزیرات رویکرد یکسانی نسبت به حداقل و حداکثر سن مسوولیت کیفری نداشته و این اقدام مخالف صریح مقررات بین المللی است.

    کلیدواژگان: مسئولیت کیفری، اطفال و نوجوانان، ایران، مصر، اسناد بین المللی
  • حسین غلامی*، حسنعلی موذن زادگان، نفسیه زائری صفحات 71-98

    الگوهای پاسخ دهی به رفتارهای معارض با قانون کودکان و نوجوانان در پنج طبقه تحت عناوین الگوی عدالت کیفری، رفاه، ترمیمی، حداقل مداخله، مدیریت خطر دسته بندی می شود. هریک از این الگوها با شیوه و تاثیر متفاوتی موجب اصلاح کودکان می شوند، چه بسا گاهی در برخی جرایم عدم کیفر و مجازات ملایم موجبات اصلاح را بیشتر فراهم آورد. در همین راستا در این پژوهش میزان و نحوه کاربرد الگوی حداقل مداخله در مقایسه با سایر الگوها در مجتمع قضایی شهید فهمیده تهران بررسی شد. این پژوهش به روش تحلیل محتوای تبیینی انجام و جامعه آماری، صد پرونده از دو شعبه این مجتمع به روش نااحتمالی هدفمند در نظرگرفته شد. پس از گردآوری اطلاعات، داده ها از طریق نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت و درصدهای فراوانی بدین شرح بود: به 20% از پرونده ها به دلیل صدور قرار موقوفی و منع تعقیب پاسخی داده نشده بود، 76% پرونده ها در کنار سایر الگوهای پاسخ دهی حداقل دارای یکی از شاخص های حداقل مداخله بود. یافته ها حاکی از این امر بود که قضات در این مجتمع در مقایسه با سایر الگوها اهتمام خاصی به استفاده از الگوی حداقل مداخله داشتند، اگرچه کاربرد این الگو در حوزه حقوق کیفری کودکان و نوجوانان اقدام مثبتی ارزیابی می شود، اما در برخی از جرایم استفاده از این الگو باید تعدیل شود.

    کلیدواژگان: پاسخ دهی، کودکان و نوجوانان، مجتمع قضایی شهید فهمیده، الگوی حداقل مداخله
  • محمد مهدی مقدادی*، محمد مهدی بادامی صفحات 99-131

    آموزش و پرورش به عنوان حقی اساسی از حقوق انسانی کودکان، نمایانگر توسعه جوامع انسانی و رشد و تعالی کودکان در جوامع امروزی می باشد. بی تردید محیط های آموزشی در راستای تحقق چنین حقی باید از فضایی امن و مطلوبی جهت افزایش سلامت روانی کودکان در فراگیری دانش و تحقق تربیت و پرورش آنان برخوردار باشد. لیکن با وجود رویکردهای تربیتی و اصلاح محور نسبت به رفتار کودکان و برقراری نظم و انضباط در فضای حاکم بر آموزش، پدیده خشونت در چنین محیط هایی به طور فزاینده ای گسترش پیدا نموده است. از این رو در این پژوهش، با بررسی و تبیین خشونت علیه کودکان در محیط های آموزشی بر اساس اسناد نظام بین الملل حقوق بشر و همچنین معیارهای نظام حقوقی ایران نسبت به حق کودکان و حمایت از آنان، راه کارهایی را در جهت مقابله و پیشگیری از بروز چنین پدیده ای در محیط های آموزشی ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: کودکان، خشونت، حمایت، محیط آموزشی، حقوق بشر
  • مهرنوش ابوذری* صفحات 133-154

    بزه کاری نوجوانان نوعی اعلام ناسازگاری با جامعه و یک نشانه خطر در زمینه احتمال ماندگاری آنان در ورطه مجرمانه به شمار می رود. هدف اصلی اعمال ضمانت اجرا و کیفر در برخورد با جرایم نوجوانان، اصلاح، تربیت و بازسازگاری آنان بوده و بیش از هر چیز، تلاش تدابیر عدالت کیفری به سمت بازپروری و آماده نمودن فرد در بازگشت به جامعه می باشد، لذا به نظر می رسد حبس و مجازات سالب آزادی نمی تواند جهت دستیابی به این اهداف چندان کارآمد باشد و چه بسا برخوردهای قهرآمیز و شدید می تواند به سوگیری درست و نادرست نظام رفتاری آنان بیانجامد. در نتیجه مجازات های جایگزین حبس در مورد جرایم نوجوانان، تحت تاثیر آموزه های عدالت ترمیمی، بیش از هر چیز تاثیرگذار خواهد بود. مجازات هایی که با توجه به جرم ارتکابی، شخصیت و پیشینه کیفری مجرم، دفعات ارتکاب جرم، وضعیت بزه دیده و آثار ناشی از ارتکاب جرم توسط دادگاه تعیین و با مشارکت مردم و نهادهای مدنی در اجتماع به اجرا درمی آیند. اقداماتی از قبیل اعمال دوره مراقبت، اقامت در منزل، نگهداری در روزهای پایان هفته، نظارت الکترونیک، خدمات عمومی رایگان و نهادهای ارفاقی مانند تعویق صدور حکم، ترک تعقیب، تعلیق تعقیب، بایگانی کردن پرونده، معافیت از کیفر، میانجی گری کیفری، تعلیق مجازات، نظام نیمه آزادی و آزادی مشروط به مجرم فرصت می دهد تا درصدد جبران خطای ارتکابی و آسیب وارده به جامعه برآمده و احساس مسوولیت پذیری و کارآمدی در جامعه کند، گرچه باید در نظر داشت افراط در مجازات جایگزین حبس، بدون در نظرگرفتن بسترهای خانوادگی، محیط زندگی و شرایط اقتصادی یک نوجوان، نوعی رهاکردن وی در شرایط ناامن موجود در زندگی اش است که او را به سمت بزه کاری سوق داده بود و اکنون بار دیگر به همین محیط سپرده می شود که چه بسا منتج به وقوع جرایمی جدی و مزمن شدن بزه کاری در وی گردد؛ در چنین مواردی، آرامش و انضباط نگهداری در کانون اصلاح و تربیت و موسسات تربیتی بر این قبیل اقدامات ترجیح دارد. در این مقاله، به بررسی مبانی و اقسام مجازات های جایگزین حبس در جرایم اطفال پرداخته و سپس نگرش انتقادی پیرامون برخی مصادیق اجرایی و همچنین ایرادات احتمالی اعمال مجازات های جایگزین حبس مورد تبیین قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: مجازات جایگزین حبس، بزه کاری، جرائم نوجوانان، اصلاح، بازپروری
  • محمود عباسی*، میثم کلهرنیا گلکار صفحات 155-169
    زمینه و هدف

    سزارین نابهنگام، دستبرد در روند زایمان با هدف تولد تقویمی در تاریخ دلخواه بدون معاذیر پزشکی است. این ناهنجاری رفتاری در سال های اخیر بیش از هر زمان، گریبان اجتماع را گرفته و روند رو به رشدی می پیماید، به نحوی که اگر برای علاج آن فکری نشود، تبدیل به عرف جاری شده و مواجهه حقوقی با آن دشوارتر خواهد شد.

    روش

    مطالعه حاضر به روش توصیفی تحلیلی، مبانی و ابعاد مسوولیت حقوقی ناشی از سزارین نابهنگام را مورد بررسی قرار می دهد.

    یافته ها

     سزارین نابهنگام به لحاظ اختلال در روند طبیعی تولد کودک و قراردادن او در معرض عوارض و مخاطرات، نقض حقوق اساسی و بنیادین کودک از جمله حق بر حیات و حق بر سلامت و به طور خاص حق برخورداری از دوران کامل جنینی، محسوب می شود. متناظرا ملاحظات فقهی، اخلاقی و حقوقی این پدیده حاکی از امکان طرح مسوولیت حرفه ای، مدنی و کیفری حسب مورد برای پزشکان خاطی است، ضمن این که باید در نظر داشت والدین نیز در انجام این امر شریک تخلف پزشک خواهند بود.

    بحث و نتیجه گیری

     به علت فقدان قدرت بزه دیده بر طرح دعوا و اتفاق والدین و پزشک نسبت به دستکاری در تاریخ زایمان، پیگیری حقوقی عمل سزارین نابهنگام با مانع مواجه است. بر این اساس، بایسته است در چارچوب سازواره نظام حقوق سلامت، با تاکید بر جنبه عمومی تخلف سزارین نابهنگام، ضمن استمداد از قوانین جاری و همچنین تدوین مقررات و آیین نامه های اجرایی، در کنار برخورد با متخلفین، نسبت به ممانعت مراکز درمانی از این امر، اقدامات لازم صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: تولد تقویمی، سزارین نابهنگام، حقوق بنیادین، کودک، جنین
  • کورش دلپسند*، زهرا فیروزآبادی، احمد مشکوری، افسانه قنبری، محمد نوریان صفحات 171-193
    زمینه و هدف

    حرفه مندان سلامت، وظیفه اخلاقی و قانونی دستیابی به بالاترین سطح حفاظت از ایمنی و سلامتی کودکان در مداخلات درمانی را بر عهده دارند. کودکان برحسب سن، نوع بیماری و توانخواهی از ظرفیت های ذهنی و جسمی متفاوتی برخوردارند، اما نکته مهم، بررسی سن کودک از دیدگاه فقه، قانون و اخلاق است. از این رو چگونگی چارچوب قوانین ایران در خصوص اخذ رضایت از کودکان در انواع مداخلات غیر تهاجمی و تهاجمی و تعیین معیارهای قانونی موافقت و رضایت از کودک و اولیای قانونی وی در این نوشتار مورد بررسی قرار می گیرند.

    روش

     این تحقیق بر اساس روش تحلیلی توصیفی و بر پایه اسناد و منابع معتبر کتابخانه ای است.

    یافته ها

     در شرایطی که ولی کودک مصالح وی را رعایت می کند، بهترین تصمیم گیرنده در خصوص فرآیندهای درمانی می باشد، ولی در مواردی که ولی قهری دارای رفتار پرخطر نسبت به طفل است و اجازه انجام اقدامات درمانی مورد نیاز کودک را نمی دهد، حرفه مندان سلامت برای کسب اذن و اجازه شروع مداخلات درمانی باید از طریق دادستانی کسب تکلیف کرده و درخواست مجوز نمایند.

    بحث و نتیجه گیری

     رضایت و موافقت در کودکان، فرآیندی پیوسته و در موقعیت های درمانی، وابسته به توان و درک کودک از موقعیت مزبور است. در بسیاری از امور درمانی، سهیم کردن کودکان در تصمیم گیری، سبب همکاری آنان در فرآیند درمان می گردد. نظام نامه پیشنهادی در اخذ رضایت درمان کودکان در انواع مداخلات غیر تهاجمی و غیر جراحی و مداخلات تهاجمی و جراحی ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: رضایت، موافقت، درمان، کودکان، فقه، قانون مدنی، اخالق پزشکی، حقوق کودک
|
  • Shima Tabatabai* Pages 11-22
    Background and aim

    Despite the increasing global attention on the societal need to respect the principles of children's participatory rights in which children are involved, surprisingly, the relationship between children's rights and research ethics is not clear and research ethics for children’s rights have been neglected in the social sciences literature. The aim of this study is to determine the relation of the ethical guidelines with children’s right.

    Method

    This analytic study conducted to analyze the ethical research considerations from human rights and child right perspective.

    Results

    Our analysis revealed that although the human right principles referred to in the social research ethical guidelines, the definition of “right” and especially children rights are ignored. Within the social sciences research ethical guidelines, including those related to children, there is often a lack of direct referral to the human rights principles emphasized by the UN Convention on the Rights of the Child (UNCRC).

    Conclusion

    Linking the human rights principles within research ethics guidelines will promote and encourage a rights-based approach to child research. These specific Research ethics guidelines need to be drawn upon the UNCRC.

    Keywords: Human Rights, Children Rights, Ethical Principles, ResearchEthics Guidelines, UNCRC
  • Mehdi Khaghani Esfahani*, Ghasem Mohamadi Pages 23-43

    Labor childeren, whether street and active in closed environments, works with customary practices (such as street peddler), semicustomary (such as garbage) and unconventional (such as prostitution). Several criminological theories, including Social Strain theory, Criminal Ecology theory and Cultural Conflict theory, have provided important cognitive explanations of the phenomenon of child labor, but other criminological theories, such as the theory of Opportunity and the theory of Everyday Activities, can be used to model the type of conventional, semi-conventional and unconventional activities of children used the offenders who often fall victim to them. Inconsistencies in the habitat, inaccuracies in the perilous environment, inability/ignorance of counseling institutions in crisis intervention, perceptual and behavioral disorders and lack of citizenship rehabilitation skills provide the opportunity to commit certain crimes against child labor in turbulent metropolitan furniture. Awareness of what kind of activities by types of child labor, the context of victimization in which crimes increases, enables intelligent child labor victimization strategies to be given to custodial policemen in the field of child protection. Adopting a prevention strategy without a specific knowledge about the status of environmental conditions harmful to children, the sustained failure of these strategies persists. This article, after applying the criminological theories on the factors and the process of child victimization, explains the meaningful relationship between the crimes committed against these children by their type of work (conventional, semi-conventional and unconventional) and strategies for increasing the crime of committing crimes against these children and enhancing immunity.

    Keywords: Child Labor, Harmful Environment, Criminal Ecology, UrbanGeometry Prone to Crime, Access to Justice
  • Amin Jafari, Maryam Shajirat* Pages 45-69

    This study was conducted by reviewing the laws and regulations of Iran and Egypt concerning children and adolescents, and also international standards such as the Convention on the Rights of the Child and the Beijing Rules as well to compare and analyze issues including children and adolescents protection rules in Iran and Egypt, the minimum and maximum age of criminal responsibility, type and extent of criminal responsibility in different age groups in both Iran and Egypt. Then, the extent of compliance of two countries rules with international rules was assessed. Our results revealed that Iran has not complied with the principles of legislation in drafting the protection laws for children and adolescents. The adoption of numerous and dispersed laws in the pre and post revolution has undermined the principle of accessibility of the law, then these circumstances make it difficult to protect children and adolescents with It is a problem and finally prevent the realization of access to justice. In Egypt, the minimum and maximum age for criminal responsibility is 12 and 18 years, respectively, also the minimum age of civilian custody is 21 years, while in Iran’s law, there is not the same approach regarding minimum and maximum age of criminal responsibility due to punishments of crimes are classified into discretionary, retaliate. This result has controversy with international regulations.

    Keywords: Criminal Responsibility, Children, Adolescents, Iran, Egypt, International Documents
  • Hossein Gholami*, Hassan Ali Moazenzadegan, Nafiseh Zaeri Pages 71-98

    Models of response to children unlawful behaviors are grouped into five categories, penal justice, welfare, restorative, minimum intervention, and risk management. Each of these models attempts to correct delinquent children in a different way and with varying degrees of impact, and non-punishment or mild punishment may lead to further correction of delinquent children in certain offenses. This study aimed to compare the extent and manner of application of the Minimum Intervention Model with other models in Shahid Fahmideh Judicial Complex of Tehran. It was performed through the explanatory content analysis method and the statistical population consisted of 100 cases selected from two branches of this complex using the purposive non-probability sampling method. After the data were collected, they were analyzed in SPSS, and the percentages of frequency were as follows: 20% of the cases were not responded due to order for suspension of prosecution and 76% of the cases had at least one of the intervention indicators in addition to other response models. Findings indicated that the judges of this complex used the Minimum Intervention Model more than other models. Although the use of this model in the area of criminal justice for children and adolescents is a positive action, it must be adjusted in some offenses.

    Keywords: Response, Children, Shahid Fahmidah Judiciary Complex, Minimum Intervention Model
  • Mohamad Mahdi Meghdadi*, Mohamad Mahdi Badami Pages 99-131

    Education as a fundamental right of children's human rights represents the development of human societies and the growth and excellence of children in today's societies. Undoubtedly educational environments in order to realize such a right should have a safe and desirable space to increase the mental health of children in learning the knowledge and realization of their education and upbringing. Hence, the phenomenon of violence in such environments has become increasingly evolving in spite of educational and corrective approaches to child behavior and discipline in the prevailing educational environment. in this study, by studying and explaining violence against children in educational settings based on the documents of the International Human Rights Law, as well as the Iranian legal system's standards regarding the right of children and their support, they are working to prevent and prevent the occurrence of such a phenomenon. Provided in educational environments.

    Keywords: Children, Violence, Support, Educational Environment, HumanRights
  • Mehrnoosh Abouzari* Pages 133-154

    Juvenile delinquency is a form of declaration of incompatibility with the community and a sign of danger in the possibility of their survival in a criminal abduction. The main purpose of applying the guarantees of execution and punishment in dealing with juvenile delinquency is to reform, educate and reconcile them and, above all, seek criminal justice measures to rehabilitate and prepare the person for returning to society. Therefore, it seems that the imprisonment and punishment of liberation cannot be effective in achieving these goals and that violent and violent attacks can lead to a proper and incorrect bias in their behavioral system. As a result, alternative prison sentences for juvenile offenses, influenced by the teachings of restorative justice, will be more than anything else. Penalties that are imposed by the court, with the participation of the public and civil society in the community, with regard to the offense of commission, the personality and criminal record of the offender, the frequency of committing the crime, the situation of the victim and the effects of the commission of the crime. Measures such as periods of care, residence, maintenance at the end of the week, electronic surveillance, free public services and advocacy institutions such as postponement of the sentence, quash, suspension of prosecution, file archiving, exemption from punishment, criminal mediation, suspension Penalties, the semiliberation system and probation freedoms allow the offender to compensate for the mistake of committing and harming the community and feeling responsible and efficient in society. Although it should be noted that excessive punishment for substitute imprisonment, regardless of the family context, environment of the life and economic conditions of an adolescent, is a kind of abandonment of his insecure circumstances in his life that led him to delinquency and now again It is in this environment that may result in serious and persistent criminal offenses; in such cases, the calm and discipline of keeping in the center of reform and education and training institutions are preferable to such actions. This paper examines the bases and types of alternatives to juvenile delinquency penalties and then explains the critical attitude of some enforcement instances and possible objections to the imposition of alternative prison sentences.

    Keywords: Punishment for Imprisonment, Delinquency, Juvenile Crime, Correction, Rehabilitation
  • Mahmoud Abbasi*, Meysam Kalhornia Golkar Pages 155-169
    Background and aim

    Malapropos Cesarean is an intervention in the delivery process aimed at giving birth to a favorite date without medical necessities. This behavioral anomaly has challenged society more than ever in recent years and so is increasing in a way that, if left unaddressed, will become a moral norm and difficult to deal with legally.

    Method

    This study conducted to a descriptive - analytic study that examines the basics and dimensions of legal liability arising from Malapropos Cesarean.

    Results

    Malapropos Cesarean Because of the disruption to the child's natural birth process and putting him at risk can be regarded as a violation of the basic and fundamental rights of the child including the right to life and the right to health and in particular fetal right to spend a full period in the womb. Accordingly, jurisprudential, ethical and legal considerations of this social phenomenon indicate the possibility of professional, civil and criminal liability for physicians. In addition, parents should be involved in the practice of physicians’ violation.

    Conclusion

    Due to the lack of victim power for the action and the consent of the parents and the physician to intervention in the delivery process, the legal prosecution of Malapropos Cesarean faces obstacles. Accordingly, it is necessary, within the framework of the health law system, emphasizing on the public aspect of Malapropos Cesarean, while applying current laws, as well as regulatory, along with dealing with offenders, would be considered necessary measures to avoid health centers from performing this surgery.

    Keywords: Selected Birthday, Malapropos Cesarean, Fundamental Rights, Child, Fetus
  • Kourosh Delpasand*, Zahra Firouzabadi, Ahmad Mashkoori, Afsaneh Ghanbari, Mohamad Nourian Pages 171-193
    Background and aim

    Health professionals have the ethical and legal duty to achieve the highest level of protection for the safety and health of children in medical interventions. Children have different mental and physical capacities depending on age, type of illness and disability. But the important point is to examine the age of the child from the perspective of jurisprudence, law and ethics. Therefore, the present article examines how the framework of Iranian law on obtaining consent from children in a variety of non-surgical and surgical interventions and determining the legal criteria for consent of the child and his or her legal guardians.

    Method

    This research is based on descriptive-analytical method and based on valid library documents and resources.

    Results

    When the parent of the child cares for his or her interests, he or she is the best decision-maker in the therapeutic process. When parents are concerned about the child's best interests, they are the best decision maker in the therapeutic process. However, in cases where the forced parent has a high risk behavior for the child and does not allow the child to take the necessary medical treatment, health professionals must apply for a permit through the Prosecutor's Office to obtain treatment.

    Conclusion

    Consent and agreement in children is a continuous process and in therapeutic situations depends on the child's ability and understanding of the situation. In many therapies, involving children in decision-making helps them to participate in the treatment process. It is recommended to set consent rules for the treatment of children in a variety of non-invasive and non-surgical interventions and invasive and surgical interventions.

    Keywords: Consent, Assent, Treatment, Children, Jurisprudence, Civil Law, Medical Ethics, Child Rights