فهرست مطالب

دانشور پزشکی - پیاپی 146 (اردیبهشت 1399)

نشریه دانشور پزشکی
پیاپی 146 (اردیبهشت 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پرویز واحدی*، مسعود مددی، احد فردوسی خسروشاهی صفحات 1-11
    مقدمه و هدف

    سلولهای بنیادی از منابع مختلفی به دست می آیند و به دلیل نقش آنها در درمان و بهبود بافت های آسیب دیده شناسایی منابع سلولهای بنیادی و بررسی آنها از نظر پژوهشگران بسیار با اهمیت می باشد، لذا هدف از این مطالعه شناسایی منابع بافتی ایده آل و به دست آوردن سلولهای بنیادی با پتانسیل تکثیری و تمایزی مناسب می باشد.

    مواد و روش ها

    نمونه بافت در کشتارگاه از ناحیه دنبه، زیر جلدی و اینفراپاتلای گوسفند نر با سن 2 ساله برداشته شد و نمونه ها در آزمایشگاه تکه تکه شدند و تحت تاثیر آنزیم کلاژناز قرار گرفتند؛ و سلولها با لام نیوبار زیر میکروسکوپ اینورت شمارش شدند و به تعداد 105 سلول به هر فلاسک کشت داده شدند و برای تعیین مدت دو برابر شدن سلولها از فرمول پترسون (Td=Tlg2/lg(Nt/N0 استفاده شد. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس تحلیل شدند (0/05>P).

    نتایج

    یافته ها نشان دادند که سلولهای بنیادی به دست آمده از هر سه ناحیه در پاساژهای اولیه توان تکثیری و مورفولوژی مشابه به هم داشتند ولی در پاساژهای بالاتر، سلولهای به دست آمده از بافت چربی ناحیه اینفراپاتلا در مقایسه با سلولهای زیرپوستی و دنبه در مدت زمان کمتری به ظرفیت تکثیری 80%(confluenc) رسیدند.

    نتیجه گیری

    نتیجه گیری می شود که سلولهای بنیادی ناحیه ایفرا پاتلا در مقایسه با سلولهای بافت چربی سایر نواحی، برای مدت طولانی پتانسیل تکثیری خودشان را حفظ می کنند لذا بافت چربی ناحیه اینفرا پاتلا یک منبع ایده ال برای تهیه سلولهای بنیادی می تواند باشد.

    کلیدواژگان: سلولهای بنیادی، سلولهای بنیادی بافت چربی زیر پوستی، توان تکثیری سلولهای بنیادی، سلولهای بنیادی بافت چربی اینفراپاتلا
  • جلیل مرادی*، تورج سپهوند صفحات 12-23
    مقدمه و هدف

    مطالعات نشان داده است که سطح فعالیت بدنی و شایستگی حرکتی با متغیرهای روان   شناختی مانند اضطراب ارتباط دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط تعهد به فعالیت بدنی، شایستگی حرکتی ادراک شده و اختلال اضطراب فراگیر در نوجوانان بود.

    مواد و روش ها

    روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه  آماری آن شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع راهنمایی استان مرکزی بود. نمونه آماری شامل 150 نفر از دانش   آموزان دختر مقطع راهنمایی شهر اراک بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه شایستگی حرکتی نوجوانان، مقیاس تعهد به فعالیت بدنی نوجوانان و پرسشنامه اضطراب فراگیر را تکمیل نمودند. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره انجام شد.

    نتایج

    نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که بین تعهد به فعالیت بدنی و شایستگی حرکتی ادراک   شده ارتباط مستقیم و معناداری وجود دارد (0/05>P)؛ اما بین این متغیرها و اختلال اضطراب فراگیر در نوجوانان همبستگی معکوس و معناداری وجود دارد (0/05>P). هم چنین نتایج رگرسیون چندمتغیره نشان داد که می توان بر اساس متغیرهای تعهد به فعالیت بدنی و شایستگی حرکتی ادراک   شده به صورت معناداری اختلال اضطراب فراگیر را در نوجوانان پیش بینی نمود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که افزایش در تعهد به فعالیت بدنی و شایستگی حرکتی با کاهش اختلال اضطراب فراگیر در نوجوانان همراه است. بنابراین برای پیشگیری از اختلال اضطراب فراگیر تشویق و برنامه   ریزی جهت انجام و تداوم فعالیت   های بدنی و افزایش شایستگی حرکتی ضروری است.

    کلیدواژگان: اختلال اضطراب فراگیر، تعهد به فعالیت بدنی، شایستگی حرکتی ادراک شده، نوجوانان
  • شهناز شهرجردی* صفحات 24-37
    مقدمه و هدف

    پرفشاری خون حوادث قلبی عروقی را حدود 2 تا 3 برابر در فرد افزایش می دهد. هدف این پژوهش تاثیر پیلاتس و ماساژ حرارتی- مکانیکی بر علایم حیاتی، شاخص التهابی و کیفیت زندگی و سلامت روان زنان مبتلا به پرفشاری خون است.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق نیمه تجربی، از بین زنان مبتلا به پر فشاری خون مراجعه کننده به کلینیک های داخلی شهرستان اراک، تعداد 45 نفر انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه پیلاتس، ماساژ حرارتی-مکانیکی و کنترل قرار گرفتند. گروه پیلاتس و ماساژ به مدت 8 هفته (3 جلسه در هفته و هر جلسه 45-40 دقیقه) انجام دادند؛ اما گروه کنترل در طول این دوره فعالیت ورزشی منظمی نداشتند. سطح سرمی پروتئین واکنشگر C، ضربان قلب و میزان فشارخون اندازه گیری شدند و همچنین پرسشنامه های کیفیت زندگی و سلامت روان تکمیل شدند. تحلیل داده ها به کمک نرم افزار نسخه  25 با استفاده از آزمون های t زوجی شده و تحلیل واریانس یک طرفه و در سطح معنی داری 05/0 انجام شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد میزان فشارخون سیستولیک و دیاستولیک (02/0=p) و فاکتور التهابی (02/0=p) در هر دو گروه کاهش معناداری داشتند. همچنین بین گروه های پیلاتس و ماساژ حرارتی-مکانیکی و کنترل تفاوت معنادار بود؛ اما اثرات معناداری در تعداد ضربان قلب وجود نداشت (34/0=p). بهبود کیفیت زندگی و سلامت روان در گروه های تجربی نسبت به گروه کنترل وجود داشت.

    نتیجه گیری

    هشت هفته پیلاتس تاثیر بیشتری بر میزان فشارخون و شاخص التهابی گذاشته اما تاثیر بهبود کیفیت زندگی و سلامت روان با ماساژ حرارتی-مکانیکی بیشتر از پیلاتس بوده است.

    کلیدواژگان: پر فشاری خون، پیلاتس، ماساژ حرارتی-مکانیکی، پروتئین واکنشگر C، کیفیت زندگی و سلامت روان
  • نسرین عظیمی*، اکرم دهقانی چم پیری صفحات 38-48
    مقدمه و هدف

    بیماران مبتلا به سرطان یکی از گروه های آسیب پذیر در برابر مشکلات طاقت فرسای بیماری و شیوع بالای آن در جامعه امروزی هستند تحقیقات نشان داده است که درمان های روانشناختی می تواند بر بهبود بیماری و روند طول درمان موثر واقع گردد. لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر رضایت زناشویی زنان متاهل مبتلا به سرطان خون که مشغول به درمان در بیمارستان سیدالشهدا اصفهان سال های 1396_1397 بستری بودند است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به روش نیمه آزمایشی و با استفاده از طرح پیش آزمون –پس آزمون با گروه کنترل انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش، کلیه بیماران سرطان خونی که مشغول به درمان در بیمارستان سیدالشهدا اصفهان سال 1396_1397 بستری بودند نمونه پژوهش شامل 24 نفر از بیماران مبتلا به سرطان خون بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و در دو گروه 12 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند و پرسشنامه رضایت زناشویی (اینریچ_اولسون 1998، فرم کوتاه) را تکمیل نمودند و به افراد گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 60 دقیقه ای درمان مبتنی بر پذیرش و متعهد برای زنان متاهل مبتلا به سرطان خون ارایه گردید اما گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از واریانس چند متغیره و تک متغیره و نرم افزار spss-20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج حاکی از این بود که نمرات آزمون اینریچ در گروه آزمایش در مرحله پس آزمون کاهش قابل توجهی.(p<0/05) نسبت به شرکت کنندگان کنترل داشته که این نشان دهنده اثربخشی درمان بوده است

    نتیجه گیری

    بنا بر یافته های این پژوهش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد درمان موثری بر رضایت زناشویی زنان دارای سرطان خون می باشد. لذا انجام مداخلات بر اساس این رویکرد می تواند برای زنان مبتلا به سرطان خون مفید باشد.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، زنان متأهل مبتلا به سرطان خون، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • خدیجه مرادی، علی طراوتی*، فاطمه توحیدی صفحات 49-61
    مقدمه و هدف

    آلفا آمیلاز از آنزیم های هیدرولازی در تجزیه نشاسته است و کاربردهای وسیعی در زیست فناوری و صنایع مختلف دارد اما همانند سایر آنزیم ها حساسیت و پایداری پایین، باعث محدودیت استفاده از آن می شود. تثبیت آنزیم، بهترین روش برای افزایش پایداری آن ها است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش برای اولین بار، تثبیت آلفا آمیلاز درون نانوکپسول های ساخته شده از پلیمرهای کیتوزان و دکستران سولفات انجام شد. نانوکپسول دیگری نیز پس از عامل دار کردن کیتوزان با گروه کربوکسیل ساخته شد و بازده تثبیت و حساسیت به pH آنها در نانوکپسول های سنتز شده با نسبت های مختلف دکستران سولفات مورد ارزیابی قرار گرفت.

    نتایج

    بازده تثبیت آلفا آمیلاز در نانوکپسول معمولی و نانوکپسول با کیتوزان عامل دار به ترتیب برابر با 70 و 80 درصد بود. میزان کپسوله شدن در نانوکپسول های کربوکسیل دار همواره بیشتر از نانوکپسول های معمولی بوده و این روند در مورد تمام نسبت های مختلف دکستران سولفات مشاهده شد. به علاوه این نانوکپسول رفتار حساس به pH را به خوبی از خود نشان داد. از سوی دیگر میزان تورم و سرعت رهاسازی آنزیم در pHهای 1.2، 5 و 7.4 در نانوکپسول کربوکسیله کاهش یافت و در نتیجه نانوکپسولی پایدارتر و با سرعت رهایش آهسته تر به دست آمد (001/0 p<). به علاوه این نانو کپسول در محافظت از فعالیت آنزیم در برابر شرایط محیطی نیز موفق بود.

    نتیجه گیری

    با کربوکسیله کردن، خواص سطحی کیتوزان بهبود یافت و نانوذره پایدارتری نسبت به کیتوزان معمولی حاصل شد؛ بنابراین از این نوع نانوکپسول می توان برای تحویل خوراکی بسیاری از داروها به خصوص مولکول های پروتیینی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: نانوذره، آلفا آمیلاز، دکستران سولفات، کپسول دار کردن، کیتوزان
  • سعید بشارتی، پرویز اولیا* صفحات 62-72
    مقدمه و هدف

    یکی از موضوعات مهم در بهداشت و ایمنی مواد غذایی ظهور باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک است. در این میان عوامل بیماری زا و همچنین تشکیل بیوفیلم می توانند در افزایش مقاومت باکتری ها نقش داشته باشند. در این مطالعه، شکل گیری بیوفیلم در نمونه های سالمونلا جدا شده از مرغ، مقاومت دارویی و الگوی مقاومت دارویی در آنها مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه 75 نمونه گوشت مرغ آلوده به باکتری سالمونلا مورد بررسی قرار گرفت. میزان تشکیل بیوفیلم در آنها با روش میکرتیترپلیت بررسی شد. مقاومت دارویی و بررسی الگوی مقاومت دارویی در آنها نیز ارزیابی شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که در 92٪ (75/69) از نمونه های سالمونلا بیوفیلم تشکیل شد که در میان آن بیوفیلم متوسط با 65.2% بیشترین میزان تولید بیوفیلم را داشت. مقاومت همزمان به 2 کلاس آنتی بیوتیک ها (2DR) با 31.8% (69/22) شایع ترین نوع مقاومت چند دارویی (MDR) در بین جدایه های تشکیل دهنده بیوفیلم بود. مقاومت به ایمی پنم، سفتریاکسون و سفوتاکسیم تنها در 1 نمونه تشکیل دهنده بیوفیلم مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه میزان بالایی از تشکیل بیوفیلم در نمونه های گوشت مرغ آلوده به سالمونلا مشاهده شد. میزان بالای مقاومت آنتی بیوتیکی در نمونه های تشکیل دهنده بیوفیلم رعایت هر چه بیشتر موارد بهداشتی در عدم انتقال آلودگی مواد غذایی به انسان را مورد توجه قرار می دهد.

    کلیدواژگان: سالمونلا، بیوفیلم، مقاومت آنتی‌بیوتیکی، گوشت مرغ
|
  • Parviz Vahedi*, Masood Madadi, Ahad Ferdoosi Khosroshahi Pages 1-11
    Background and Objective

    The stem cells are obtained from different sources and due to the role of them in the treatment and recovery of damaged tissues, characterizing and identifying of the sources of stem cells and investigating them is particularly interesting for researchers. Thus, the purpose of this study was to identify ideal tissue sources and capture stem cells with appropriate differentiation and proliferation potential.

    Materials and Methods

    The adipose tissue sample were harvested from the tail adipose tissue, subcutaneous and infrapatellar in the slaughterhouse from male sheep about 2 years old and were rinsed to small pieces in the laboratory and were treated by the collagenase enzyme and the cells were counted by Neubauer chamber with inverted microscope and then about 105 cells were cultured in T25 flask and was calculated the doubling time by deleted the Peterson formula Td=Tlg2/lg(Nt/N0). Data were analyzed using analysis of variance (P< 0/02).

    Results

    Our findings showed that the stem cells of the three areas in the early passages are similar to each other in regarding proliferation and morphological potentials, but in higher passages as compared to the subcutaneous and tail fat, the cells of the infrapatellar region received confluence 80% in shorter time than the others.

    Conclusion

    The results of this study showed that infrapatellar adipose tissue stem cells maintain their proliferation potential and differentiation for long time as compared to adipose tissue of other areas. So infrapatellar fat pad can be an ideal source for obtaining stem cells.

    Keywords: Stem cells, Subcutaneous adipose tissue stem cells, Cell proliferation, Infrapatellar fat pad stem cells
  • Jalil Moradi*, Tooraj Sepahvand Pages 12-23
    Background and Objective

    Studies have shown that physical activity levels and motor competency are associated with psychological variables such as anxiety. The purpose of this study was to investigate the relationship between commitments to physical activity, perceived motor competence and generalized anxiety disorder in adolescents.

    Materials and Methods

    The method of this study was descriptive-correlational and the statistical population consisted of all female students of guidance school in Markazi province. The statistical sample consisted of 150 female students of guidance schools in Arak who were selected by the convenience sampling method. Participants completed the adolescent motor competence questionnaire, commitment to physical activity scale, and generalized anxiety disorder questionnaire. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multivariate regression.

    Results

    Pearson correlation results showed that there was a direct and significant relationship between commitment to physical activity and perceived motor competence (P <0.05). However, there was a significant negative correlation between these variables and generalized anxiety disorder in adolescents (P <0.05). Also, the results of the multivariate regression showed that based on the variables of commitment to physical activity and perceived motor competency, anxiety disorder in adolescents can be significantly predicted.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be concluded that an increase in commitment to physical activity and motor competence is associated with a decrease in generalized anxiety disorder in adolescents. Therefore, encouraging and planning for performing and maintaining physical activity and increasing motor competency is necessary to prevent generalized anxiety disorder.

    Keywords: Generalized anxiety disorder, Commitment to physical pctivity, Perceived motor competence, Adolescents
  • Shahnaz Shahrjerdi* Pages 24-37
    Background and Objective

    High blood pressure increases various cardiovascular events about 2 to 3 times in a person. The purpose of this study was to recognize the effect of Pilates and thermomechanical massage on vital sign, inflammatory markers and quality of life and mental health in women with hypertension.

    Materials and Methods

    : In this quasi-experimental study, 45 women with hypertension referred to internal clinics of Arak city were selected and randomly divided into three groups of Pilates, thermomechanical massage and control. Pilates and massage group performed 8 weeks (3 sessions per week and 40-45 minutes each session), but the control group did not exercise regularly during this period. Serum C-reactive protein levels, heart rate and blood pressure were measured, and quality of life and mental health questionnaires were completed. Data were analyzed using paired t-test and one-way ANOVA at a significant level of 0.05.

    Results

    Results showed a significant decrease in systolic and diastolic blood pressure (p = 0.02) and inflammatory factor (p = 0.02) in both groups. There was also a significant difference between the Pilates and the thermo-mechanical massage and control groups. But there were no significant effects on heart rate (p=0.34). There was a significant improvement in quality of life and mental health in the experimental group compared to the control group.

    Conclusion

    Eight weeks of Pilates had a greater effect on blood pressure and inflammatory markers, but the effect of improving quality of life and mental health with thermomechanical massage was greater than Pilates.

    Keywords: Hypertension, Pilates, Thermomechanical massage, C-reactive protein, Quality of life, mental health
  • Nasrin Azimi*, Akram Dehghani Cham Piri Pages 38-48
    Background and Objective

    Patients with cancer are one of the most vulnerable groups to the overwhelming burden of the disease and its high prevalence in today's society. Research has shown that psychological treatments can be effective in improving the disease and the length of treatment. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of acceptance-based therapy and commitment on marital satisfaction of married women with leukemia who were hospitalized in Seyed al-Shohada Hospital in Esfahan, Iran, 2017-2018.

    Materials and Methods

    This research was a quasi-experimental study using a pre-test and post-test design with control group. Samples were selected and assigned to a 12-person trial and control group and completed a Marital Satisfaction Questionnaire (Enrich, Olson 1998, short form). The control received no intervention. Multivariate and univariate analysis of variance were analyzed using SPSS-20 software.

    Results

    The results showed that the Enrich test scores in the experimental group in the post-test phase were significantly reduced (p <0.05). There was some control over the participants, which indicated the effectiveness of the treatment

    Conclusion

    According to the findings of this study, acceptance and commitment therapy is effective treatment of marital risk in women with leukemia. Therefore, interventions based on this approach can be useful for women with leukemia.

    Keywords: Marital satisfaction, Married women with leukemia, Acceptance, commitment treatment
  • Kadijeh Moradi, Ali Taravati*, Fatemeh Tohidi Pages 49-61
    Background and Objective

    Alpha-amylase is a hydrolytic enzyme in starch degradation and has many applications in biotechnology and various industries but, like other enzymes, sensitivity and low stability limit its use. Enzyme immobilization is the best way to increase their stability.

    Materials and Methods

    In this study, for the first time, the immobilization of alpha-amylase was done in nanocapsules synthesized by chitosan and dextran sulfate polymers. Another nanocapsule was made after functionalization of chitosan with carboxyl group. The immobilization efficiency and pH-sensitivity of nanocapsules synthesized with different ratio of dextran sulfate and of the nanocapsules were also investigated.

    Results

    The immobilization efficiency of conventional nanocapsules and functionalized chitosan nanocapsules were 70% and 80%, respectively. The encapsulation efficiency in carboxylated chitosan was always higher than that of conventional chitosan, and this trend were seen for all different ratios of dextran sulfate. Also this nanocapsule exhibited good pH-sensitive behavior. The rate of swelling and release of the enzyme were decreased at pH 1.2, 5 and 7.4 in functionalized nanocapsules, and therefore nanocapsule with higher immobilization efficiency and sustained release was obtained. Also, this nanocapsule was also successful in protecting the enzyme from environmental conditions.

    Conclusion

    The surface properties of chitosan improved by carboxylating and the more stable nanoparticles were produced compared with conventional chitosan. Therefore, this nanocapsule can be used for oral delivery of many drugs, especially protein molecules.

    Keywords: Alpha Amylase, Dextran Sulfate, Encapsulation, Chitosan
  • Saeid Besharati, Parviz Owlia* Pages 62-72
    Background and Objective

    One of the major issues in food hygiene and safety is the emergence of antibiotic-resistant bacteria. Pathogens as well as biofilm formation can play a role in increasing bacterial resistance. In this study, biofilm formation in Salmonella isolates from chicken, drug resistance and drug resistance pattern were investigated.

    Materials and Methods

    In this study, 75 samples of chicken infected with Salmonella bacteria were studied. The rate of biofilm formation was assessed by microtiter plate method. Drug resistance and evaluation of drug resistance pattern were also evaluated.

    Results

    The results showed that in 92% (69/75) of the samples Salmonella biofilm were formed, among which the moderate biofilm with 65.2% had the highest biofilm production. Concurrent resistance to 2 classes of antibiotics (2DR) with 31.8% (22/69) was the most common type of multidrug resistance (MDR) among the biofilm-forming isolates. Resistance to imipenem, ceftriaxone and cefotaxime was observed in only 1 biofilm formation sample.

    Conclusion

    In this study, high biofilm formation was observed in Salmonella contaminated chicken meat samples. The high rate of antibiotic resistance in biofilm constituents is due to the increasing attention to hygienic aspects of non-transmission of food contamination to humans.

    Keywords: Salmonella, Biofilm, Antibiotic resistance, Chicken meat