فهرست مطالب

نشریه روانشناسی شناختی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 20، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهمن کرد*، کبری افشار، فرهاد کهرازئی صفحات 1-17

    پژوهش حاضر با هدف اصلی بررسی رابطه ی  تیوری ذهن با هیجانات منفی(اضطراب، افسردگی، استرس) با میانجیگری راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان انجام شد. جامعه  آماری کلیه والدین کودکان استثنایی مراکز روزانه ی توانبخشی جسمی، حرکتی، ذهنی، شهر مشهد در سال 97-1396 بود. نمونه ای با حجم 196 نفر براساس جدول کرجسی و مورگان با روش دردسترس انتخاب شد. پرسشنامه های پژوهش، نظم جویی شناختی هیجان، آزمون ذهن خوانی از طریق تصویرچشم و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس بود. داده ها با ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل مسیر تحلیل شد. نتایج همبستگی نشان داد که تیوری ذهن با اضطراب و افسردگی همبستگی منفی معنادار دارد ولی رابطه معنادار با استرس تاییدنشد. و با راهبرد ناسازگارانه نظم جویی شناختی هیجان(ملامت دیگران) همبستگی منفی معنادار دارد و با سایر راهبردهای ناسازگارانه رابطه تایید نشد. و با راهبردهای سازگارانه نظم جویی شناختی هیجان (تمرکزمجددمثبت، دیدگاه گیری) رابطه مثبت معناداردارد. با سایر راهبردها رابطه تاییدنشد. راهبردهای ناسازگارانه (ملامت خویش، ملامت دیگران، نشخوارفکر، فاجعه سازی) با اضطراب، افسردگی، استرس رابطه مثبت معناداردارند و راهبردهای سازگارانه (تمرکزمجددمثبت، دیدگاه گیری) با اضطراب، افسردگی، استرس رابطه منفی معناداردارند و راهبردهای ارزیابی مجدد با استرس و پذیرش با افسردگی، همبستگی منفی معنادار دارند. نتایج تحلیل مسیر نشان دادکه الگوی پیشنهادی نقش واسطه ای نظم جویی شناختی هیجان در ارتباط تیوری ذهن باهیجانات منفی از برازش خوبی برخورداراست و راهبردهای ملامت دیگران، دیدگاه گیری، تمرکزمجددمثبت علاوه بر رابطه ی مستقیم، ارتباط غیرمستقیم و میانجی گر بین تیوری ذهن با هیجانات منفی (اضطراب، افسردگی) دارند. باتوجه به یافته های پژوهش، نتیجه گیری می شود بین تیوری ذهن و هیجانات منفی (اضطراب، افسردگی) رابطه ی منفی معناداروجوددارد. علاوه براین راهبردهای تنظیم شناختی هیجان (ملامت دیگران، دیدگاه گیری، تمرکزمجددمثبت) نقش واسطه ای دارند. و این گامی نو درراستای تدوین مدلهای نظری پیش بین هیجانات منفی(اضطراب، افسردگی) والدین کودکان استثنایی محسوب می شود.

    کلیدواژگان: هیجانات منفی، ذهنخوانی، تئوری ذهن، نظم جویی شناختی هیجان
  • اصغر نوروزی*، علیرضا مرادی، کریم زمانی، جعفر حسنی صفحات 33-50

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی معنادرمانی مبتنی بر اندیشه های مولانا و درمان پذیرش و تعهد بر حافظه سرگذشتی سالمندان انجام شد. روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری بود. از میان سالمندان مراجعه کننده به مراکز توانبخشی سالمندان روزانه بهزیستی شهرستان ساری، 66 نفر (46 زن و 20 مرد) نمونه پژوهش با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل جایگزین شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختار یافته حافظه سرگذشتی استفاده شد. برای گروه آزمایشی اول، معنادرمانی مبتنی بر اندیشه های مولانا و برای گروه آزمایشی دوم، درمان پذیرش و تعهد، هرکدام به مدت 8 جلسه 75 دقیقه ای ارایه گردید و در این مدت گروه کنترل، هیچگونه مداخله ای دریافت نکردند. نتایج آزمون تحلیل واریانس مکرر نشان دادند که معنادرمانی مبتنی بر اندیشه های مولانا و درمان پذیرش و تعهد، موجب بهبود حافظه سرگذشتی و مولفه های آن در سالمندان شده است؛ همچنین، یافته ها نشان دادند بین اثربخشی دو گروه معنادرمانی و درمان پذیرش و تعهد بر حافظه سرگذشتی سالمندان، تفاوت معناداری وجود داشته به طوریکه معنادرمانی مبتنی بر اندیشه های مولانا توانسته بر حافظه سرگذشتی سالمندان موثرتر واقع شود.

    کلیدواژگان: معنادرمانی مبتنی بر اندیشه های مولانا، درمان پذیرش و تعهد، حافظه سرگذشتی، سالمندان، فرهنگ
  • لیلا شاملی*، مریم داودی، شکوفه متقی دستنایی صفحات 51-62

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر حافظه منطقی و مهارت حل مسئله در مبتلایان به مالتیپل اسکولوروزیس (ام اس) بود. طرح پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد مبتلا به مالتیپل اسکولوروزیس شهر اهواز در بهار 1397 بود که 30  نفر از آنان که به نشانگان خستگی مزمن مبتلا بودند با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل گمارده شدند و به وسیله پرسش نامه خستگی (جهت سنجش نشانگان خستگی مزمن)، آزمون حافظه وکسلر- نسخه سوم و پرسش نامه حل مسئله هپنر و پترسون مورد آزمون قرار گرفتند. شرکت کنندگان در گروه آزمایش، درمان اکت را در 6 جلسه 120 دقیقه ای دریافت کردند. داده ها با روش آماری تحلیل کوواریانس چند متغیری (مانکوا) و نسخه 21 نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش گویای اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در جهت بهبود حافظه منطقی و مهارت حل مسئله در بیماران گروه آزمایش بود. از این رو، متخصصان بالینی دست اندرکار در مراکز درمانی می توانند از این درمان جهت ارتقای حافظه منطقی و مهارت حل مساله در مبتلایان به بیماری ام اس استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، حافظه منطقی، مهارت حل مسئله، مالتیپل اسکولوروزیس
  • زبیر صمیمی، ابوالفضل فرید*، رامین حبیبی کلیبر، جواد مصرآبادی صفحات 63-80

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی آموزش حافظه کاری هیجانی و آموزش حافظه کاری خنثی بر کارکردهای شناختی و علایم اضطراب امتحان دانشجویان بود. تعداد 60 دانشجو با اضطراب امتحان بالا با استفاده از پرسشنامه اضطراب امتحان اسپیلبرگر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. آزمودنی ها در سه گروه آموزش حافظه کاری هیجانی، آموزش حافظه کاری خنثی و گواه جای دهی شدند. آزمودنی های گروه های آزمایش به مدت 15 جلسه 45 دقیقه ای تحت آموزش حافظه کاری هیجانی و خنثی قرار گرفتند، درحالی که افراد گروه گواه، هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند . همه افراد قبل و پس از آموزش با استفاده از پرسشنامه اضطراب امتحان اسپیلبرگر، پاره تست فراخنای ارقام هوش وکسلر و آزمون عملکرد پیوسته مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری تحلیل شدند. نتایج نشان داد که آزمودنی های گروه حافظه کاری هیجانی و حافظه کاری خنثی بهبود معناداری در علایم اضطراب، فراخنای ارقام مستقیم و معکوس، خطای حذف، خطای ارایه و زمان واکنش در مقایسه با گروه گواه داشتند. همچنین نتایج نشان داد که آزمودنی های گروه حافظه کاری هیجانی در مقایسه با گروه حافظه کاری خنثی، بهبود بالاتری در هیجان پذیری (مولفه هیجانی اضطراب امتحان) و خطای ارایه به دست آوردند. براساس نتایج پژوهش حاضر، استفاده از آموزش های کامپیوتری مبتنی بر حافظه کاری خصوصا حافظه کاری هیجانی می تواند به عنوان یک مداخله موثر برای کاهش علایم اضطراب امتحان و بهبود حافظه کاری و توجه پایدار پیشنهاد شود.

    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، حافظه کاری، توجه پایدار، آموزش حافظه کاری هیجانی
  • مرضیه غلامی*، علی دلاور، حسن پاشا شریفی صفحات 81-100

    آزمون محقق ساخته از نوزده عامل تشکیل شده است و دارای دو بخش شنیداری و دیداری می باشد؛ و اعتبار محتوایی آن توسط اساتید روانشناسی تایید و سپس روی یک نمونه 206 نفری از دانش آموزان پیش دبستانی اجرا گردید. بر اساس محاسبات انجام شده  ضریب همبستگی پیرسون بین دونیمه پرسشنامه در بخش ادراک شنیداری 81/0=r و در بخش ادراک دیداری 79/0=r بود. این ضریب اعتبار نشان می دهد که بین دونیمه این پرسشنامه همبستگی زیادی وجود دارد.برای تعیین اعتبار سازه و مولفه های تشکیل دهنده پرسشنامه از روش تحلیل مولفه های اصلی با چرخش به شیوه نرمال شده واریماکس استفاده شد. مهمترین عامل در بخش ادراک دیداری-فضایی، نمادیابی و در بخش شنوایی، حافظه می باشد. جهت بررسی اهتبار افتراقی از آزمون t مستقل استفاده شد نتایج نشان داد که بین میانگین نمرات دانش آموزان دارای نارسایی یادگیری و عادی در آزمون نارسایی یادگیری تفاوت معنی دار وجود دارد. برای بررسی اعتبار همزمان، از چک لیست نارسایی یادگیری که هم زمان توسط مادران تکمیل شد استفاده شد. نتایج نشان داد که رابطه معنی دار بین دو آزمون وجود دارد.: با توجه به میزان پایایی و اعتبار به دست آمده، آزمون نارسایی یادگیری ابزاری است که می تواند مورداستفاده مراکز اختلالات یادگیری و مراکز مشاوره قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ساخت، هنجاریابی، نارسایی یادگیری، پیش دبستانی، کودکان
  • شهروز نعمتی*، حمید علیزاده، مرضیه بااطمینان صفحات 101-120

     پژوهش حاضر فراخنای ارقام را در بین کودکان اختلال یادگیری غیرکلامی و عادی مورد بررسی قرار داده است.  طرح پژوهش از نوع علی-مقایسه ای بود و جامعه پژوهش را دانش آموزان مقطع ابتدایی پایه چهارم و پنجم تشکیل می دادند. برای این منظور، 60 دانش آموز مقطع ابتدایی با میانگین سنی بین 83/10 که تعداد  30 نفر دارای اختلال یادگیری غیرکلامی که از طریق مقیاس گلدستین غربال شدند به صورت نمونه گیری هدفمند دردسترس از مراکز اختلال یادگیری و 30 نفر دانش آموز عادی به صورت نمونه گیری تصادفی ساده در سال 1395 در شهر تهران  انتخاب شدند و خرده مقیاس فراخنای ارقام  وکسلر کودکان بر روی آن ها انجام شد. نتایج حاصل از آزمون من ویتنی یو نشان داد که بین دو گروه کودکان اختلال یادگیری غیرکلامی و کودکان عادی تفاوت معناداری از لحاظ حافظه عددی مستقیم و حافظه عددی معکوس وجود دارد، بدین ترتیب که کودکان گروه عادی از لحاظ فراخنای حافظه عملکرد بهتری نسبت به کودکان گروه اختلال یادگیری غیرکلامی دارند . هم چنین نتایج آزمون t مستقل نشان داد که کودکان عادی نسبت به کودکان دارای اختلال یادگیری غیرکلامی در سطح بالاتری از نظر نمره فراخنای ارقام  قرار دارند. معنی دار بودن تفاوت بین دو گروه کودکان اختلال یادگیری غیرکلامی و کودکان عادی از لحاظ  فراخنای ارقام هم در حافظه عددی مستقیم و هم در حافظه عددی معکوس  شواهد روان شناختی خوبی را در تایید یافته های پژوهشی مربوط به نارسایی های حافظه کاری در حوزه نارسایی های تحولی از جمله اختلا ل های یادگیری غیرکلامی فراهم کند.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: اختلال های یادگیری غیرکلامی، فراخنای ارقام، دانش آموزان
  • حسین سامانی، علیرضا مرادی*، مریم مقدسین صفحات 121-139

    موضوع این پژوهش، مقایسه آستانه مطلق خوانایی ده فونت پرکاربرد فارسی در تکلیف سریع خوانی فارسی به شیوه RSVP و در سه سرعت صد، سیصد و پانصد کلمه در دقیقه است. RSVP یا ارایه سریع و متوالی محرک دیداری، یک روش طراحی تکلیف های شناختی است که به عنوان یک فن سریع خوانی نیز کاربرد دارد. هدف این پژوهش، تعیین فونت بهینه فارسی از دیدگاه دانش ارگونومی دیداری و بررسی اثر متغیر های دموگرافیک(سن، جنسیت و تحصیلات) و بعضی توانایی های شناختی (حافظهکاری و سرعت پردازش) بر خطای خواندن در تکلیف تشخیص کلمه است. در این پژوهش برای نخستین بار مفهوم آستانه مطلق خوانایی به عنوان یک شاخص عینی در مقایسه فونت ها مطرح شد. تحلیل نتیجه های به دست آمده از بیست آزمودنی با سن های 11 تا 79 سال و مدارک تحصیلی از باسواد زیردیپلم تا دکترا، برتری فونت Iran Sans 5.5 و سپس b Titr را نسبت به سایر فونت ها نشان داد. همچنین مشخص شد سن در میان متغیرهای دموگرافیک و حافظه کوتاه مدت در متغیرهای شناختی با مجموع خطای خواندن آزمودنی ها دارای همبستگی هستند.

    کلیدواژگان: ارگونومی دیداری، آستانه مطلق خوانایی، بازنمایی سریع و متوالی دیداری، سریع خوانی، فونت فارسی، حافظه کوتاه مدت، خواندن
|
  • Bahman Kord Tamini*, Kobra Afshar, Farhad Kahrazei Pages 1-17

    Present research was performed to investigate the relationship between theory of mind with negative emotions (anxiety, depression, stress) with the mediating of cognitive emotion regulation strategies. The statistical population was all parents of exceptional children in Mashhad daily physical, dynamic, mental rehabilitation centers in 1396-97 year. A sample of 196 people was selected based on the Krejcie and Morgan table.The research questionnaires included Cognitive Emotion Regulation, Mind-Reading test through eye image and Depression, Anxiety and Stress Scale. Data were path analysis using Pearson correlation coefficient. Correlation results showed that theory of mind had a significant negative correlation with anxiety and depression but no significant relationship with stress was confirmed. And there was a significant negative correlation with cognitive emotion regulation maladaptive strategy (blaming others) and no relationship with other maladaptive strategies was confirmed. And it has a significant positive relationship with cognitive-emotional regulation adaptive strategies (positive re-focusing, viewpoint-taking). Relationship with other strategies not confirmed.Maladaptive strategies (blaming self, blaming others, rumination, catastrophical) have a significant positive relationship with anxiety , depresion stress.Adaptive strategies (positive re-focus, taking viewpoint) have a significant negative relationship with anxiety, depression, and stress. Reappraisal strategies with stress and acceptance with depression have a significant negative correlation.The results of the path analysis showed that the proposed model has a good fit the mediating role of cognitive emotion regulation in relation to the theory of mind with negative emotions and Others' blaming strategies, taking-viewpoint, positive refocus, in addition to the direct relationship, have an indirect and mediating relationship between theory of mind with negative emotions (anxiety, depression).According to the research findings, it is concluded that there is a significant negative relationship between theory of mind and negative emotions (anxiety, depression).In addition, cognitive emotion regulation strategies (blaming others, taking viewpoint, positive re-focusing) play a mediating role. And this is a new step toward formulating theoretical models for predicting negative emotions (anxiety, depression) of parents of exceptional children.

    Keywords: Negative Emotions, Theory of Mind, Cognitive Emotional Regulation Strategies
  • Asghar Noruzi*, Alireza Moradi, Karim Zamani, Jafar Hasani Pages 33-50

    The purpose of the present study was to compare the effectiveness of logotherapy based on Rumi's thoughts and acceptance and commitment therapy on the elderly's autobiographical memory. The research method was semi-experimental with pre-test and post-test design and the follow-up period. The sample consisted of 66 older people (46 females and 20 males) referred to daily rehabilitation centers of Sari city, who were selected by available sampling method and were randomly divided into two experimental and one control group.  The semi-structured autobiographical memory interview was used to collect data. For the first experimental group, logotherapy based on Rumi's thoughts and for the second experimental group, Acceptance and Commitment Therapy, each was provided for 8 sessions of 75 minutes, during which the control group received no intervention. The results of the repeated measures analysis of variance showed that logotherapy based on Rumi's thoughts and acceptance and commitment therapy improved autobiographical memory and its components in the elderly. The results also showed that there was a significant difference between the effectiveness of the two groups of logotherapy based on Rumi's thoughts and Acceptance and Commitment Therapy, so that logotherapy based on Rumi's thoughts was more effective on the autobiographical memory of elderly.

    Keywords: logotherapy based on Rumi's thoughts, acceptance, commitment therapy, autobiographical memory, elderly, culture
  • Leila Shameli*, Maryam Davodi, Shekoofe Mottaghi Dastenaee Pages 51-62

    The purpose of this study was the effectiveness of acceptance and commitment therapy on logical memory and problem solving skill in people with multiple sclerosis. The research design was a quasi-experimental type with pretest-posttest and control group. The statistical population included all the individuals with multiple sclerosis of Ahvaz in 2018. Thirty of the patients were selected through purposive sampling and randomly divided into experimental and control groups, each congaing 15 subjects.  They were then tested using the Wechsler Memory Scale –III and The Problem-Solving Inventory. Participants in the experimental group received ACT protocol in 6 sessions at 120-minute. The data were analyzed using multivariate analysis of covariance and SPSS-21 software. The results showed the effectiveness of acceptance and commitment therapy to improve logical memory and problem solving skills in the experimental group. Therefore, clinical MS specialists can use this treatment to enhance logical memory and problem solving skills in patients with MS.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Logical Memory, Problem Solving Skill, Multiple Sclerosis
  • Zobair Samimi, Abolfazl Farid*, Ramin Habibikaleybar, Javad Mesrabadi Pages 63-80

    The purpose of the this study was to compare the effectiveness of emotional working memory training and neutral working memory training on improving cognitive functions and decreasing test anxiety symptoms in a group of university students. 60 students with high test anxiety were selected with Spielberger test anxiety inventory. Subjects were divided into three groups: emotional working memory training, neutral working memory training and control. Subjects in the experimental groups received 15 minutes of 45 sessions of emotional and neutral working memory training, while the control group received no intervention. All participants were assessed before and after training using spielberger test anxiety inventory, Wechsler Digit Span Test, and continuous performance test. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance in SPSS-22. Result showed that the subjects in the emotional working memory and he neutral working memory group had a significant improvement in the symptoms of anxiety, direct and inverse Digit Span Test, ommission error, commission error and reaction time compared to the control group. The results also showed that the subjects in the emotional working memory group had higher improvement in Emotionality (emotional component of test anxiety) and presentation error compared to the neutral working memory group. Based on the results of the present study, the use of working memory-based computer training, especially emotional working memory, can be suggested as an effective intervention to reduce test anxiety symptoms and improve working memory and sustained attention.

    Keywords: Test anxiety, Working memory, Sustained attention, Emotional working memory training
  • Marzieh Gholami*, Ali Delavar, Hassan Sharifi Pages 81-100

    The researcher's test consists of nineteen factors and has two parts: audio and visual; its content validity was confirmed by psychology professors and then a sample of 206 pre-school students was performedAccording to the calculations, Pearson correlation coefficient between the two-part questionnaire was r = 0.81 in the auditory comprehension section and r = 0.79 in the visual comprehension section.. In order to determine the validity of the structure and the components of the questionnaire, the main components analysis method was used with varimax normalized rotation. The most important factor in the visual-spatial perception area is the symbolization, and in the auditory part it is memory. Independent t-test was used to assess discriminant validity. Results showed that there is a significant difference between the mean scores of students with learning disabilities and normal in the learning disability test. In order to check the validity of this study, a checklist of learning disability that was completed at the same time by the mothers was used. The results showed that there is a significant relationship between the two tests. According to the validity and reliability, the learning disability test is a tool that can be used by learning and counseling centers.

    Keywords: construct, normalization, learning disability, preschool, children
  • Shahrooz Nemati*, Marzyeh Baetminan Pages 101-120

    The aim of current research was to study digit span in students with and without nonverbal learning disorders. Methods In this ex post facto research, the sample included the students with and without nonverbal learning disorders. For this purpose, sixty preschool children ageing 10/83 years included 30 students with nonverbal learning disorders who screened by the Goldstein Nonverbal Learning Disabilities Scale by means To fulfill the stated goal sampling and 30 typical male students by simple random sampling who live in the city of Tehran in the years 2014 and 2015 were selected and the digit span subtest in working memory index in WISC-IV were used to gather Downloaded from jcp.khu.ac.ir at 12:13 IRDT on Saturday June 13th 2020 the data. The Mann-Whitney U test revealed that there is a significant difference between two groups in forward and backward digit span, thus the typical children have an outstanding performance rather than nonverbal learning disorders .In comparison of two groups, a t-test’s statistical significance revealed that the typical children have an outstanding performance in digit span as well. The training of short-term and working memory strategy are needed to children with nonverbal learning disorders. the significant difference between the two groups of children with nonverbal learning disabilities and normal children in digit span in both in forward and backward digit span memory provided sufficient psychological evidence in support of research findings related to working memory deficits toward developmental disabilities and nonverbal learning disorders as well.

    Keywords: Digit span, Nonverbal learning disorders, children
  • Hussein Samani, Ali-Reza Moradi*, Maryam Moghadasin Pages 121-139

    The topic of this study is to compare the absolute threshold of readability among ten commonly used Persian fonts in a rapid serial visual presentation (RSVP) reading techniques task at three reading speed (100, 300 and 500 words per minute). RSVP is a cognitive task design method that is also used in fast reading technologies. This research had two goals: First, determine the optimal Persian font from a visual ergonomic perspective and others investigate the effect of demographic variables (age, gender and education degree) and some cognitive abilities (memory and processing speed) on total numbers of reading errors. In this study, for the first time, the concept of absolute threshold of readability was introduced as an objective indicator in comparing fonts. Twenty subjects participated in this study with ages ranging from 11-79 years and degrees from undergraduate to PhD. The results shown that Iran Sans 5.5 is the optimal font from visual ergonomic perspective. It was also found that age (demographic) and short-term memory (cognitive ability) are correlated with total numbers of reading errors.

    Keywords: Visual Ergonomics, Absolute Threshold of Readability, Speed Reading, RSVP, Short Term Memory, Persian Font, Reading