فهرست مطالب

نشریه روان شناسی فرهنگی زن
پیاپی 10 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین دامغانیان، فرناز روزبان* صفحات 9-20

    دورکاری بخشی از دنیای جدید کاری است. این سبک کار که در سال های گذشته طرفداران بسیار زیادی بدست آورده، وابسته به استفاده موثر از تکنولوژی اطلاعات است. تکنولوژی اطلاعات ابزار کمکی برای پیاده سازی این سبک کاری است اما برای موفقیت آن باید به عامل های دیگری نیز توجه کرد مانند سازمان، ماهیت شغل، شخصیت کارمندان، سبک زندگی، جنسیت و... علاوه بر مزایایی که این شیوه کاری به همراه دارد پیامد هایی برای سازمان ، افراد و خانواده ها در پی دارد که باید به آنها توجه شود. در مطالعه حاضر وضعیت کاری زنان ، بکارگیری دورکاری، پیامدهای مثبت و منفی را که این شیوه کاری برای زنان و خانواده های آنها به دنبال دارد مورد بررسی قرار داده شده است. دورکاری به زنان این فرصت را می دهد که با وجود بودن در کنار خانواده و پرداختن به وظایف خانه داری و بچه داری همزمان به وظایف شغلی خود نیز رسیدگی کنند، اما این امر می تواند مشکلاتی را نیز برای آنان و نیز خانواده هایشان به همراه آورد.

    کلیدواژگان: دورکاری، زنان، خانواده، تکنولوژی اطلاعات
  • سید محمدعلی ایازی، سید حسام الدین حسینی* صفحات 21-37

    با توجه به اینکه در طول تاریخ نگاه به زن تا حد الهه و فرشته شمردن آن و از طرفی تا حد زنده به گور کردن او پیش رفته است و از اینرو قرآن به عنوان آخرین کتاب آسمانی الهی، به مبارزه با این اعتقادات انحرافی و از جمله آنها دختران خدا دانستن فرشتگان ، پرداخته است و زن و مرد را مکمل یکدیگر معرفی نموده و به تعریف جایگاه فرشتگان در تدبیر جهان پرداخته است ،لذا برای پیراستن دین از بدعت و ارایه تعریف و جایگاه صحیح وحقیقی زن در فرهنگ و نظام بشری باید به پیراستن مقام او از عقاید و سنتهای انحرافی پرداخت.

    کلیدواژگان: فرشتگان، زن، تدبیر
  • سارا ساعدی*، شهنام ابوالقاسمی صفحات 39-52

    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر آموزش تجسم هدایت یافته و تنش زدایی تدریجی بر سردرد و میزان ناتوانی ناشی از آن در زنان مبتلا به میگرن شهر اهواز بود. نمونه ای این پژوهش را 30 نفر از بیماران مبتلا به میگرن تشکیل میدادند که از بین جامعه مورد نظر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش عبارت بودند از: تاریخچه میگرن بلانچارد، سنجش علایم سردرد میگرن نجاریان و مقیاس سنجش ناتوانی ناشی از سردرد سجادی نژاد و همکاران. طرح پژوهش، تجربی و از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری بود. پس از انتخاب تصادفی گروه های آزمایشی و کنترل، ابتدا برای هر سه گروه، پیش آزمون اجرا گردید، سپس مداخله آزمایشی1) آموزش تجسم هدایت یافته) و مداخله آزمایشی2) آموزش تنش زدایی تدریجی) به گروه های آزمایش ارایه گردید و پس از اتمام برنامه آموزشی و همچنین در یک دوره پیگیری کوتاه مدت یک ماهه پس از آزمون گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده ها به روش کواریانس چند متغیره (مانکوا) نشان داد آموزش تجسم هدایت یافته و تنش زدایی تدریجی در کاهش سردرد میگرن و همچنین کاهش ناتوانی ناشی از آن موثر و کارآمد است و این برتری در دوره پیگیری کوتاه مدت نیز باقی می ماند.

    کلیدواژگان: تجسم هدایت یافته، تنش زدایی تدریجی، سردرد، ناتوانی، میگرن
  • یدالله بهمنی مطلق*، علی شربتی صفحات 53-69

    زن به عنوان نیمی از جامعه ی انسانی در پژوهش های نوین، جایگاهی ویژه دارد. نظر به دگرگونی عمده ای که در نگرش به این عنصر برجسته ی اجتماعی در عصر حاضر به وجود آمده، مطالعه ی دیدگاه های طبقات گوناگون جامعه در خصوص زن برای  شناخت جامع و دقیق تر او امری ضروری است. صوفیه (عرفا) به دلیل جایگاهی والا و مثبت که در میان طبقات جامعه دارند، دیدگاهشان از اهمیتی ویژه برخوردار است. در این مقاله تلاش می شود جایگاه زن از نظر سه تن از صوفیه (سنایی، عطار و جامی) تحلیل و بررسی شود. آنچه در نمود نخست دریافت می شود، این است که آنان بیشتر اندیشه های خود را از آموزه های متعالی قرآن و احادیث نبوی دریافت نموده اند. در وهله ی دوم از حاصل این پژوهش درمی یابیم که نگاه مثبت و احیانا منفی آنان نسبت زنان امری احساسی یا شخصی نیست، بلکه آنچنان که -گاه در قرآن کریم و کلام بزرگان دین هم با نمونه هایی از آنها روبرو می شویم، اغلب واکنشی است در برابر رفتار منفی و ناشایست فردی و نقش هایی که برخی از زنان ایفا نموده اند. انتقاد از رفتار نادرست انسان ها، نه خود آنها امروزه از دیدگاه روانشناسی نیز مورد تایید است. برخورد منفی با رفتارهای ناپسند و شخصیت منفی افراد، امری است که اختصاص به جنس زن ندارد؛ مردان بسیاری از جمله ابوجهل ها و ابولهب ها در قرآن کم نیستند که از آنها به بدی یاد شده است. عرفای بزرگ ما به اقتضای حال و مقام سخن، گاه زنانی را به عنوان اسوه و الگو معرفی کرده اند که مردان باید درس مردانگی، توکل، فداکاری از آنها بیاموزند. چنانکه می دانیم حسن بصری بی حضور رابعه مجلس نمی گفت.

    کلیدواژگان: زن، اشعار صوفیه، سنایی، عطار، جامی
  • سعید پوربختیار، شهلا علی پور خدادادی*، عیرضا حیدرئی صفحات 71-85

    هدف از انجام این پژوهش بررسی ارتباط میان سوگیری توجه و خودکارآمدی عمومی با اضطراب اجتماعی در دانشجویان زن دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز می باشد. نمونه تحقیق شامل 145 دانشجوی زن می باشد که به بطور تصادفی چندمرحله ای از بین دانشجویان زن انتخاب گردیدند. در این پژوهش از 3 پرسشنامه شامل اضطراب اجتماعی FNE-SAD ، کانون توجه FAQ و خودکارآمدی عمومی GSE-10 جهت جمع آوری داده ها استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی ساده و رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که سوگیری توجه (کانون توجه متمرکز بر خود) رابطه مثبت معنادار، خودکارآمدی عمومی رابطه منفی معنادار با اضطراب اجتماعی دارند و سوگیری توجه (کانون توجه بیرونی) با اضطراب اجتماعی رابطه معناداری ندارد. همچنین نتایج رگرسیون چندگانه نشان از رابطه معنادار چندگانه بین متغیرهای پژوهش دارد و از میان متغیرهای پیش بین خودکارآمدی عمومی و سوگیری توجه (کانون توجه متمرکز بر خود) به ترتیب پیش بینی کننده برای اضطراب اجتماعی می باشند.

    کلیدواژگان: واژگان:سوگیری توجه، خودکارآمدی عمومی و اضطراب اجتماعی
  • لنا عبدالخانی*، محمد نصرآبادی صفحات 87-96
    بررسی رابطه فرهنگ، ارزش ، اخلاق و هنر که از دل زندگی روزمره برخاسته است در عصر زندگی مدرن با چالش جدی مواجه شده است . سینما به عنوان ابزاری منحصر به فرد برای بیان و سامان بخشی مسایل زندگی علاقه رهایی بخش و انتقادی خود را در راستای کشف قواعد اخلاقی ایجاد نموده و بر آنست که از  زندگی ابهام زدایی و با انتقاد به زبانی هنری آنها را بازنمایی کند . با مقایسه فیلم های سینمایی قبل و بعد از انقلاب اسلامی درمی یابیم که مضامین و محتوای اصلی بیشتر فیلم های بعد از این تاریخ در ارتباط با موضوعات زنان متفاوت گردیده است. سوالی که این پژوهش درصدد پاسخ دادن به آن است این است که با توجه به تضاد در سیاستگذاری ها و برنامه ریزی های فرهنگی در دو دوره قبل و بعد از انقلاب اسلامی حضور زن ، در سینمای این دو دوره دارای چه تفاوت هایی در مضامین و محتوا بوده است . چهارچوب نظری مورد استفاده در این مقاله نظریه انتقادی در جامعه شناسی هنر است.  این نظریه مبتنی بر فرضیه بازتاب است که هنر را آیینه جامعه و منعکس کننده ویژگی های آن می داند. روش تحقیق اسنادی و توصیفی است . فرضیه پژوهش این است که "تفاوت معناداری بین بازنمایی زن در سینمای قبل و بعد از انقلاب اسلامی در مضامین و محتواوجود دارد". مطالعات نشان داده که بازنمایی زن در دو دوره مورد بررسی تغییرات و تحولات چشمگیری داشته است. و این تغییرات در موارد مختلفی چون: میزان حضور زنان در فیلم ها، کیفیت مشاغل، نوع پوشش، مهارت های فردی، مضامین دیالوگ ها، میزان تحصیلات، اعتقادات، زبان، مکانیسم حل مشکلات شخصی و خانوادگی و غیره بوده است. نتیجه کلی اینکه تغییر در سیاست گذاری های فرهنگی در سینمای ایران باعث شکل گیری گونه متفاوتی از بازنمایی زن در فیلم های پس از انقلاب اسلامی شده است .
    کلیدواژگان: سیاستگذاری های فرهنگی، تحولات سیاسی- اجتماعی، سینما، زن
  • مریم بخنوه*، سهیلا زرین جوی الوار صفحات 97-110

    هر چند در هر موضوعی نقش و تاثیر زن بی اهمیت نبوده است اما از آن جهت که رویکرد اسطوره ها و حماسه ها نشان بر یکسویه بودن نقش و تاثیر مرد در رویدادها بوده است؛ از این سوی می بایست با نگاهی ژرفکاوانه به این موضوع پرداخت. در ساختار هر اسطوره ای زن دارای موجودیتی خاص و گاه بعنوان ایزدبانو مورد احترام وستایش قرار می گرفته است؛  که اطاعت از این نوع زن الزامی بوده است.تا آنجا که گاه موجب رخدادهای  مهم و تاثیر گذار در ملت ها و حکو مت ها شده است.در این مقاله به بررسی نقش زن در اسطوره های حماسی  و تطبیق زنان اسطوره ای و حماسی ایران با یونان پرداخته  شد و میزان تاثیر پذیری زن درحماسه ها مورد کاوش قرار گرفت. و این نتیجه گرفته شد : زن ، در حماسه های ایرانی بر خلاف آنچه در حما سه های اروپایی  مورد ارزیابی قرار گرفته است ، دارای ارزشمندی و وفادار به اصالت نژادی خود بوده است.

    کلیدواژگان: اسطوره، حماسه، زن، ایران، یونان
  • مهدی غیاثی زاده* صفحات 111-122
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سلامت روانی وعملکرد تحصیلی بارشدقضاوت اخلاقی دانش آموزان  دختر دوره راهنمایی شهرستان ملکشاهی است. بدین منظور از میان کلیه دانش آموزان دخترمقطع تحصیلی سوم راهنمایی شهرستان ملکشاهی که در سال تحصیلی 90-89 مشغول به تحصیل بوده، تعداد140نفر به شیوه نمونه گیری  خوشه ای انتخاب گردید.جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه سلامت روانی(SCL25) ، پرسشنامه فرم کوتاه رشد قضاوت اخلاقی(DIT) و معدل نیمسال اول تحصیلی به عنوان سنجش عملکرد تحصیلی استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چند متغیری نشان داد که حدود 20% واریانس متغیر رشد قضاوت اخلاقی توسط متغیرهای پیش بین سلامت روان  و عملکرد تحصیلی قابل پیش بینی می باشد.
    کلیدواژگان: رشد قضاوت اخلاقی، سلامت روان، عملکرد تحصیلی
|
  • M. A. Ayazi, H. Hoseini* Pages 21-37

    Respecting the attitude toward the woman that lasted all over the human history; considering her as goddess and angle from one hand and burying her alive to other hand; The Holly Quaran challenged and confronted such deviated believes, a believe that reputing the woman as “ the daughter of god”. While the Holly Quaran respecting the man and the woman serving each others as complement; defined the angle position toward the world acumens. To purify the religion (Islam) from any Innovation and to give a true clear definition of the woman position in culture and the humanity; it is necessary to clarify the woman position from any deviated believes and traditions. The author attempted to analyze the Quaran and Hadith and the history to give a clear image on the issue.

    Keywords: Angles, Woman
  • S. Saedi *, Sh. Abolghasemy Pages 39-52

    The target of this study was to determine the effectiveness of guided imagery and relaxation therapy on allaying the headache and improving the headache-caused disability in women with migraine in Ahwaz. The subjects were 30 female patients with migraine that were selected by simple random sampling among the clients referred to neurology clinics in Ahwaz. The participants were allocated in to three equal groups; two experimental (guided imagery group and relaxation therapy group) and one control group; giving equal chance to each subjects to be included in any ones. The research was designed as experimental type of pre-test and post test with one control group and follow-up test. Najarian Migraine Headache Symptoms Assessment Scale, Galvanic Skin Response Biofeedback (GSR) and Temperature Biofeedback were implemented as data source. Pre-test was performed for all the groups. Then the experimental groups were exposed to guided imagery and relaxation therapy. Post test implied after intervention for both the experimental and control groups. After a period of one month, once again a follow up test was taken from all the participants. Multivariate Covariance Analysis (MANCOVA) was applied as statistical procedure. Results indicated that guided imagery and relaxation therapy were effective on migraine headache symptoms allaying and improving the headache-caused disability.

    Keywords: Guided Imagery, Relaxation Therapy, Headache, Disability, Migraine
  • Y. Bahmani Motlagh*, A. Sharbati Pages 53-69

    The woman as a half of the human society has a special place in the new studies. Viewing the great development in attitudes to the main social elements that exist in present time, it is necessary to study the views of different classes of society about woman for knowing her more generally and accurately. Sufis (mystics) for the high and positive position that they have among the various classes of society, their views has a special importance. In this essay it is tried to analyze the face of woman from the view of greets Sufis like sanaie, attar and Jami. What is understood from the first view is that they receive most of their thoughts from the high education of Quran and the prophet's tradition. In the second stage, we understand from the result of this essay that their positive and probably negative view about women is not personal and emotional. But as we see some examples of them in Quran and the speech of the greats of religion, is often reaction against negative and in appropriate individual behavior and the roles that some women have played. The criticism of in correct human behavior, not themselves, is confirmed today from the psychological view. The negative impact with inappropriate behavior and negative character of individuals is something that does not allocate to woman kind. There are many people that we had a bad memory of them in Quran like Abojahl and Abolahab. Our great mystics, according to the conditions of time and the speech position, sometimes introduce women as a model and pattern that men should learn from them the lesson of manliness, reliance and devotion.

    Keywords: Woman, Sufis, Poem, Sanaie, Attar, Jami
  • S. Bakhtiarpoor, A. Heidarie, Sh. Alipoor Khodadadi* Pages 71-85

    The aim of this study was to examine the relationship among attention biases and generalized self-efficacy with social anxiety in female students of Ahwaz Islamic Azad University. The research sample was 145 female students which were randomly selected through cluster sampling procedure. To collect data Social Anxiety Scale (FNE.SAD), Focus of Attention (FAQ) and Generalized Self-Efficacy (GSE-10) Questionnaire were used. The results by using Pearson correlation showed that attention biases (self-focused attention) had a significant positive correlation with social anxiety and generalized self-efficacy had a significant negative correlation with social anxiety. But attention biases (external-focused attention) hadn't a significant correlation with social anxiety. Also multiple regressions showed a multiple significant correlation between research variables and the independent variables. Generalized self-efficacy and attention biases (self-focused attention) were best predictor of social anxiety.

    Keywords: Attention Biases, Generalized Self-Efficacy, Social Anxiety
  • M. Bekhnaveh*, S. Zarinjoi alvar Pages 97-110

    Even though women play significant role on affairs, but due to unilateral role and effect presumed and assigned by the myths and epics approach to men on the events; it is necessary to deeply look on the issue. The woman has particular position in the myth and whom to be admired and prayed as goddess in many cases. Obedience of such women was an obligatory; where in some occasions caused significant and influential event on the rules and nations. The paper reviewed the role of woman in myths and epics and Iranian and Greek mythical and epic women were compared. While the influence of woman in myths was studied it was concluded that the woman in Iranian epics in contrary to the assessment done in the western epics were highly esteemed and was faithful to the ethno-nobility.

    Keywords: Myth, Epics, Women, Iran, Greece