فهرست مطالب

مجله آموزش و سلامت جامعه
سال هفتم شماره 1 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علیرضا جعفری، نوشین پیمان* صفحات 1-3
  • سیده زهرا معصومی، نرگس علوی پور*، پریسا پارسا، فریده کاظمی صفحات 5-12
    اهداف

    اختلال عملکرد جنسی، یکی از مشکلات شایع در دوران یایسگی است که ممکن است تحت تاثیر عوامل دموگرافیک قرار گیرد. هدف این مطالعه، بررسی عوامل دموگرافیک موثر بر اختلال عملکرد جنسی زنان یایسه بود.

    ابزار و روش ها

     این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی-تحلیلی در سال 1397 روی 315 نفر از زنان یایسه مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت شهرستان همدان انجام شد که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه مشخصات دموگرافیک و شاخص عملکرد جنسی زنان (FSFI) بود. برای بررسی ارتباط عوامل مختلف با عملکرد جنسی، از رگرسیون خطی تک متغیره و چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان در پژوهش 4.24±54.15 سال بود. میانگین نمره عملکرد جنسی آنها نیز 4.25±18.92 بود که نشان دهنده عملکرد جنسی نامطلوب است. با افزایش دفعات ازدواج همسر، نمره عملکرد جنسی 2.45 نمره کاهش می یافت (0.006=p). همچنین نمره عملکرد جنسی در افرادی که رضایتمندی از ازدواج نداشتند نسبت به افرادی که از وضعیت ازدواج خود راضی بودند 5.85 نمره کمتر بود (P<0.001).

    نتیجه گیری

     عملکرد جنسی زنان یایسه مورد مطالعه، نامطلوب است و آنها در تمامی حیطه ها غیر از حیطه درد جنسی دارای اختلال هستند. همچنین دو عامل تعداد دفعات ازدواج همسر و رضایت زنان از ازدواج با اختلال عملکرد جنسی زنان یایسه ارتباط دارند.

    کلیدواژگان: اختلال عملکرد جنسی، بعد از یائسگی، عوامل دموگرافیک
  • علی خانی جیحونی، محبوبه رضوی، منصور کشفی، مهدی انصاری، طاهره غلامی* صفحات 13-21
    اهداف

    مصرف قلیان خصوصا در جوانان روند رو به رشدی را طی کرده و افزایش شیوع مصرف دخانیات در میان دانش آموزان نگران کننده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده در پیشگیری از مصرف قلیان در بین دانش آموزان دبیرستانی انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر به صورت نیمه تجربی روی 400 نفر از دانش آموزان پسر مقطع دبیرستان (دوم و سوم) شهرستان فسا در سال 98-1397 انجام شد. نمونه ها با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و در دو گروه کنترل (200 نفر) و آزمون (200 نفر) قرار گرفتند. مداخله آموزشی مبتنی بر مدل نظریه رفتار برنامه ریزی شده برای گروه آزمون در قالب 7 جلسه آموزشی 55-50 دقیقه ای اجرا شد. پرسش نامه ای مشتمل بر اطلاعات دموگرافیک، سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده و رفتارهای پیشگیری کننده از مصرف قلیان در قبل و سه ماه پس از مداخله آموزشی توسط دو گروه تکمیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 22 و آزمون های آماری T زوجی، T مستقل و مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

     قبل از مداخله آموزشی، بین دو گروه آزمون و کنترل از نظر آگاهی، نگرش، هنجارهای انتزاعی، کنترل رفتاری درک شده، قصد و رفتارهای پیشگیری کننده از مصرف قلیان اختلاف معنی داری وجود نداشت (P>0.05)، اما سه ماه پس از مداخله آموزشی، گروه آزمون افزایش معنی داری در خصوص هر کدام از این متغیرها نشان داد (0.001=p)، در حالی که در گروه کنترل اختلاف معنی داری مشاهده نشد (P>0.05).

    نتیجه گیری

    مداخله آموزشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده در پیشگیری از مصرف قلیان در دانش آموزان دبیرستانی موثر است.

    کلیدواژگان: آموزش، دانش آموزان، مصرف قلیان، نظریه رفتار برنامه ریزی شده
  • فرخنده سادات سجادی، حانیه سادات سجادی، رحمن پناهی* صفحات 23-28
    اهداف

    سواد سلامت نقش محوری در تعیین نابرابری های سلامتی در جامعه دارد. با توجه به نقش مهم دانشجویان در تدوین و اجرای سیاست ها و برنامه های آینده کشور، این مطالعه با هدف تعیین سطح سواد سلامت دانشجویان و شناسایی عوامل موثر بر آن انجام شد.

    ابزار و روش ها

     این مطالعه توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی انجام شد. جامعه آماری، 380 نفر از دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاه اصفهان در نیم سال دوم سال تحصیلی 98-1397 بودند که به روش نمونه گیری طبقه بندی و در دسترس وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه سنجش سواد سلامت بزرگسالان ایرانی (HELIA) بود. داده های جمع آوری شده، با استفاده از نرم افزار SPSS 23 و آمارهای توصیفی و آزمون رگرسیون لجستیک تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین نمره سواد سلامت 16.96±77.96 از 100 بود. 2.4% دانشجویان سواد سلامت ناکافی، 23.3% سواد سلامت نه چندان کافی، 46.4% سواد سلامت کافی و 18.9% سواد سلامت عالی داشتند. سواد سلامت با متغیرهای مقطع تحصیلی و دانشکده محل تحصیل دانشجویان ارتباط معنی دار داشت (P<0.05).

    نتیجه گیری

    سواد سلامت دانشجویان شرکت کننده در مطالعه در سطح مطلوبی قرار دارد. همچنین سواد سلامت با متغیرهای مقطع تحصیلی و دانشکده محل تحصیل دانشجویان ارتباط دارد و دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی و دانشجویان رشته های علوم پایه از سواد سلامت بالاتری برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، دانشگاه، دانشجو، ارتقای سلامت
  • سارا جعفری گیو، نوشین پیمان*، حبیب الله اسماعیلی، محمد تاجفرد صفحات 29-36
    اهداف

    یایسگی یکی از بحرانی ترین دوران زندگی زنان است که اگر چه رویدادی فیزیولوژیک به شمار می رود، اما همراه با عوارض و مشکلاتی است که کیفیت زندگی زنان را تحت تاثیر قرار می دهد. این مطالعه با هدف پیش بینی کیفیت زندگی زنان یایسه براساس سواد سلامت و خودکارآمدی انجام شد.

    ابزار و روش ها

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی در سال 1397 در بین 400 زن یایسه مراجعه کننده به مراکز جامع خدمات سلامت شهر مشهد که به روش تصادفی خوشه ای انتخاب شدند، انجام شد. ابزار پژوهش پرسش نامه چهاربخشی شامل مشخصات دموگرافیک، سواد سلامت بالغین (TOFHLA)، خودکارآمدی عمومی شرر و کیفیت زندگی یایسگی بود. داده ها توسط نرم افزار SPSS 22 و با استفاده از آزمون های آماری کروسکال والیس، من ویتنی، همبستگی اسپیرمن و مدل رگرسیون خطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

     بین سواد سلامت (0.352-=r) و خودکارآمدی (0.338-=r) با کیفیت زندگی همبستگی معنی داری وجود داشت (P<0.001). خودکارآمدی، سواد سلامت، سن ازدواج، نوع زایمان و مصرف ویتامین D، لبنیات و میوه، متغیرهای پیشگویی کننده کیفیت زندگی زنان یایسه بودند (P<0.05)، به طوری که خودکارآمدی و سواد سلامت 18% و بقیه متغیرهای مذکور 31% واریانس کیفیت زندگی را پیش بینی کردند.

    نتیجه گیری

     سواد سلامت و خودکارآمدی دو عامل موثر بر سطح کیفیت زندگی زنان یایسه محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: یائسگی، کیفیت زندگی، سواد سلامت، خودکارآمدی
  • زهرا باجی، قدرت الله شاکری نژاد*، معصومه تهرانی، فرزانه جاروندی، سعیده حاجی نجف صفحات 37-43
    اهداف

    تغذیه ناسالم عامل 35% مرگ به علت سرطان است. اصلاح الگوهای غذایی از دوران بچگی و اوایل بزرگسالی و داشتن رفتارهای تغذیه ای صحیح، موضوع مهمی برای پیشگیری از بیماری هاست. این پژوهش با هدف پیش بینی عوامل تعیین کننده رفتارهای تغذیه ای دانش آموزان دختر دبیرستانی با استفاده از نظریه عمل منطقی توسعه یافته انجام شد.

    ابزار و روش ها

    در این پژوهش توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی، 173 دانش آموز دختر دبیرستانی به روش نمونه گیری تصادفی ساده از دو مدرسه دخترانه دولتی ناحیه یک شهر اهواز در سال تحصیلی 98-1397 انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک، نظریه عمل منطقی توسعه یافته و رفتارهای تغذیه ای گردآوری شد. تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری و آزمون های آماری مجذور کای، T مستقل و ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزارهای SPSS 23 و AMOS 22 صورت گرفت.

    یافته ها

    میزان تبیین واریانس قصد رفتاری برای سازه نگرش 28%، هنجارهای انتزاعی 15% و خودکارآمدی 49% بود و خودکارآمدی قوی ترین و هنجارهای انتزاعی ضعیف ترین پیش بینی کننده قصد رفتاری بودند. همچنین 56% تغییرات قصد رفتاری و 24% تغییرات رفتار تغذیه ای دانش آموزان توسط این مدل توسعه یافته قابل پیش بینی بود. شاخص های برازش مدل نیز نشانگر مناسب بودن مدل بودند.

    نتیجه گیری

    نظریه عمل منطقی توسعه یافته با سازه خودکارآمدی نظریه مناسبی برای پیش بینی رفتارهای تغذیه ای دانش آموزان دختر است.

    کلیدواژگان: نظریه عمل منطقی، خودکارآمدی، رفتارهای تغذیه ای، دانش آموزان، دختر
  • امین میرزایی، زینب سلیمان پور، محسن جلیلیان، محمدصادق عابدزاده زواره* صفحات 45-49
    اهداف

    خشم یکی از هیجانات انسان است که در صورت خارج شدن از سطح متعادل و تبدیل شدن به رفتار پرخاشگرانه عوارض منفی متعددی بر همه ابعاد سلامت افراد می گذارد. آگاهی از وضعیت خشم در دانش آموزان نوجوان و عوامل موثر بر آن می تواند نخستین قدم برای برنامه ریزی و اجرای مداخلات روان شناختی به منظور کنترل و مدیریت خشم در دانش آموزان نیازمند مداخله باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت خشم در دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول شهر ایلام انجام شد.

    ابزار و روش ها

    این مطالعه توصیفی از نوع مقطعی در سال 1396 در بین 313 دانش آموز دختر مقطع متوسطه اول شهر ایلام انجام شد که به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه خشم اسپیلبرگر و به صورت خودگزارشی گردآوری شد و توسط نرم افزار SPSS 19 و با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و همبستگی کندال، T مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمرات صفت خشم و حالت خشم در دانش آموزان پایه اول به طور معنی داری کمتر از دو پایه دیگر بود (0.001=p). همچنین بیان کلی خشم در دانش آموزان با والدین کارگر یا بیکار به طور معنی داری بالاتر از سایر دانش آموزان بود (0.032=p). شاخص کلی بیان خشم همبستگی مثبت و معنی داری با شاخص های صفت خشم و حالت خشم داشت (P<0.01).

    نتیجه گیری

     بیان کلی خشم و صفت خشم در دانش آموزان مورد مطالعه در سطح متوسط است و پایه تحصیلی و شغل والدین از عوامل تاثیرگذار بر میزان خشم این دانش آموزان است.

    کلیدواژگان: خشم، پرخاشگری، مدیریت خشم، دانش آموزان، دختر
  • محمدتقی تقوی فرد، پیام حنفی زاده، جهانیار بامداد صوفی، اکبر یوسف وند* صفحات 51-58
    اهداف

    بررسی و شناخت عواملی که زمینه پذیرش استفاده از سیستم ها و خدمات الکترونیک جدید بهداشت و درمان را فراهم می کنند، از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل پذیرش خدمات الکترونیک سلامت توسط بیماران انجام شد.

    ابزار و روش ها

    این پژوهش توصیفی- همبستگی در سال 98-1397 بین 357 نفر از بیماران بیمارستان های شهر تهران انجام شد. نمونه ها با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسش نامه ای مشتمل بر اطلاعات جمعیت شناختی و سازه های اصلی مدل شامل مخاطب، پردازش فکری و کانال را تکمیل کردند. به منظور تجزیه و تحلیل توصیفی داده ها از نرم افزار آماری SPSS 22 و برای آزمون مدل مفهومی از روش حداقل مربعات جزیی و نرم افزار Smart PLS 3.2.8 استفاده شد.

    یافته ها

     تاثیر عوامل مربوط به گیرنده خدمات سلامت یا مخاطب (9.955=t)، عوامل مربوط به خدمت سلامت یا پردازش فکری (5.206=t) و همچنین عوامل مربوط به کانال های خدمت سلامت (3.350=t) بر پذیرش خدمات سلامت الکترونیک معنی دار بود (P<0.05). لذا همه روابط بین متغیرهای مدل تایید شد.

    نتیجه گیری

    مدل پذیرش خدمات الکترونیک سلامت ارایه شده، مورد تایید است و براساس آن می توان عوامل موثر در تعیین پذیرش خدمات الکترونیک سلامت را پیش بینی نمود.

    کلیدواژگان: پذیرش، سلامت الکترونیک، خدمات سلامت
  • ثریا سهیلی، یعقوب پیردهقان، رقیه حسینی* صفحات 59-64
    اهداف

    پرفشاری خون یکی از مشکلات شایع و مهم افراد مبتلا به دیابت است که افزایش آن باعث افزایش عوارض قلبی- عروقی و مرگ ومیر در این افراد می شود. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی سبک زندگی بر میزان فشار خون افراد دیابتیک مبتلا به پرفشاری خون انجام شد.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه تجربی، 74 بیمار مبتلا به دیابت پرفشاری خون مراجعه کننده به انجمن دیابت ارومیه در سال 1396 به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده و در دو گروه مداخله (37 بیمار) و کنترل (37 بیمار) قرار گرفتند. مداخله آموزشی تغییر در سبک زندگی افراد با در اختیارگذاشتن جزوه های آموزشی و برگزاری کلاس های آموزشی در قالب 4 جلسه طی 2 هفته برای گروه مداخله اجرا شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS 16 و با استفاده از آزمون های آماری مجذور کای، T مستقل و T زوجی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

     میانگین فشار خون سیستولیک و دیاستولیک بین دو گروه قبل از مداخله تفاوت معنی داری نداشت (P>0.05)، ولی بعد از مداخله فشار خون سیستولیک و دیاستولیک در گروه مداخله به طور چشمگیری کاهش یافت (P<0.001).

    نتیجه گیری

    مداخلات سبک زندگی می تواند به طور چشمگیری باعث تعدیل پرفشاری خون در افراد دیابتیک با فشار خون بالا شود.

    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس، پرفشاری خون، سبک زندگی
|
  • Alireza Jafari, Nooshin Peyman* Pages 1-3
  • Seyedeh Zahra Masoumi, Narges Alavipour*, Parisa Parsa, Farideh Kazemi Pages 5-12
    Aims

    Sexual dysfunction is the common problem in menopause, which can be affected by demographic factors. The aim of this study was to investigate the demographic factors affecting sexual dysfunction in postmenopausal women.

    Instrument & Methods

    This cross sectional descriptive-analytic study was performed on 315 postmenopausal women referred to health care centers in Hamadan in 2018 who were selected by purposive sampling method. The research tools were demographic questionnaire and the female sexual function index (FSFI). To investigate the relationship between different factors and sexual function, univariate and multivariate linear regression were used.

    Findings

    The mean age of participants was 54.15±4.24 years old. The mean score of sexual function was 18.92±4.25, which indicates an undesirable sexual function in postmenopausal women. By increasing the frequency of spouse's marriage, the sexual function score decreased by 2.45 scores (p=0.006). Also, the sexual function score in those who did not have a marriage satisfaction was 5.58 scores less than those who were satisfied with their marital status (p<0.001).

    Conclusion

    The sexual function in studied postmenopausal women is undesirable and they have abnormalities in all areas except sexual pain. There are also relationship between the frequency of spouse's marriage and the satisfaction of marriage with sexual function in postmenopausal women.

    Keywords: Sexual Dysfunction, Post menopause, Demographic Factor
  • Ali Khani Jeihooni, Mahboobeh Razavi, Mansour Kashfi, Mehdi Ansari, Tahereh Gholami* Pages 13-21
    Aims

    Water pipe smoking, especially among young people, has been on the rise and the increasing prevalence of tobacco use among students is worrying. The aim of this study was to investigate the effect of educational intervention based on the theory of planned behavior on preventing water pipe smoking in secondary school students.

    Materials & Methods

    This semi-experimental study was performed on 400 students from high school boy students (2nd and 3rd) of Fasa city in 2018-2019. The subjects were selected by cluster random sampling method and divided into control (n=200) and experimental (n=200) groups. The intervention was based on planned behavior theory model for the experimental group in 7 sessions of 50-55 minutes. A questionnaire including demographic information, theory of planned behavior constructs and preventive behaviors of water pipe smoking in high school students were completed before and three months after intervention by both groups. Data were analyzed by SPSS 22 software using Chi-square, independent and paired t-tests.

    Findings

    There was no significant difference between the two groups in terms of knowledge, attitude, subjective norms, perceived behavioral control, intent and preventive behaviors of water pipe smoking pre intervention (p>0.05). However, in the three months after intervention, the experimental group showed a significant increase in any of these variables (p=0.001), while there was no significant difference in the control group (p>0.05).

    Conclusion

    The educational intervention based on the theory of planned behavior is effective on preventing water pipe smoking in secondary school students.

    Keywords: Education, Students, Water Pipes Smoking, Theory of Planned Behavior
  • Farkhondeh Alsadat Sajadi, Haniye Sadat Sajadi, Rahman Panahi* Pages 23-28
    Aims

    Health literacy plays a central role in determining health inequalities in society. Considering the important role of university students in the formulation and implementation of future policies and plans of the country, this study aimed to determine the level of health literacy of university students and identify the factors affecting it.

    Instrument & Methods

    This was a cross-sectional descriptive-analytic study. The study population included 380 university students who were studying at Isfahan University in the second semester of the academic year 2018-2019. They were entered into the study by stratified and available sampling method. The data gathering tool was the health literacy for Iranian adult’s questionnaire (HELIA). Collected data were analyzed using SPSS 23 software and descriptive statistics and logistic regression.

    Findings

    The mean score of health literacy was 77.96±16.96 of 100. 2.4% of students had inadequate health literacy, 32.3% had not so adequate health literacy, 46.4% had adequate health literacy and 18.9% had excellent health literacy. Health literacy was significantly associated with the variables of the educational level and the faculty of studying the students (p<0.05).

    Conclusion

    The health literacy of the students participating in the study is at a desirable level. Also, health literacy is associated with the variables of the educational level and the faculty of studying the students and graduate students and Basic science students have higher levels of health literacy.

    Keywords: Health Literacy, University, Students, Health Promotion
  • Sara Jafarigiv, Nooshin Peyman*, Habibollah Esmaily, Mohammad Tajfard Pages 29-36
    Aims

    Menopause is one of the most critical periods in women's lives that although it is a physiological event, but it is accompanied by complications that affect women's quality of life. The aim of this study was to determine the prediction of the quality of life of menopausal women based on health literacy and self-efficacy.

    Instrument & Methods

    This cross-sectional descriptive-analytical study was conducted on 400 postmenopausal women referred to comprehensive health centers in Mashhad in 2018 who were selected by random cluster sampling method. The research tool was a 4-part questionnaire including demographic characteristics, test of functional health literacy in adults (TOFLA), Sherer general self-efficacy and quality of life in menopause. Data were analyzed by SPSS 22 software using Kruskal-Wallis, Mann-Whitney, Spearman’s correlation, and linear regression model.

    Findings

    There was a significant correlation between health literacy (r=-0.352) and self-efficacy (r=-0.338) with quality of life (p<0.001). Self-efficacy, health literacy, marriage age, type of delivery, vitamin D consumption, dairy consumption, and fruit were predictors of quality of life in menopausal women (p<0.05). Self-efficacy and health literacy predicted 18% and the other variables predicted 31% of variance in quality of life.

    Conclusion

    Health literacy and self-efficacy are two factors affecting the quality of life of postmenopausal women.

    Keywords: Menopause, Quality of Life, Health Literacy, Self-Efficacy
  • Zahra Baji, Ghodratollah Shakerinejad*, Masoumeh Tehrani ‎, Farzaneh Jarvandi, Saeedeh Hajinajaf Pages 37-43
    Aims

    Unhealthy nutrition is the cause of 35% of death due to cancer. Modification of dietary patterns from childhood and beginning adulthood and having good nutritional behaviors is very important to prevent diseases. The aim of this study was to determine the predictive factors of nutritional behaviors based on the extended theory of reasoned action among high school female students.

    Instrument &  Methods

    In this cross-sectional descriptive-analytical study, 173 high school female students were selected by simple random sampling method from two girls' government schools in Ahvaz city in academic year 2018-2019. Data were collected using a questionnaire including demographic characteristics, extended theory of reasoned action and nutritional behaviors questions. Data analysis was performed using structural equation modeling and independent t-test, chi square test and Pearson correlation coefficient in SPSS 23 and AMOS 22 softwares.

    Findings

    The amount of expression of behavioral intention variance was 28% for attitude, 15% for subjective norms, and 49% for self-efficacy and self-efficacy and subjective norms were the most powerful and weakest predictor of behavioral intention respectively. Also 56% of behavioral intention changes and 24% of nutritional behavior changes of students were predicted by this extended model. The fitting indexes of the model showed that the model is goodness.

    Conclusion

    The extended theory of reasoned action with the self-efficacy construct is a suitable theory for predicting nutritional behaviors of female students.

    Keywords: Theory of Reasoned Action, Self-Efficacy, Eating Behavior, Female, Students
  • Amin Mirzaei, Zeinab Soleimapour, Mohsen Jalilian, MohammadSadegh Abedzadeh Zavareh* Pages 45-49
    Aims

    Anger is one of the excitements of human, which, if left out of a balanced level and transformed into aggressive behavior, has many negative effects on all aspects of the health of individuals. Awareness of anger status in adolescent students and its effective factors can be the first step in planning and implementing psychological interventions to control and management of students’ anger. The aim of the present study was to determine the status of anger in high school girl students in Ilam.

    Instrument & Methods

    This cross-sectional descriptive study was conducted on 313 high school girl students in Ilam in 2017 who were selected by multi stage random sampling method. Data were collected using Spielberger's Anger Scale (STAXI-2) in the form of self-reported, and were analyzed by SPSS 19 software using Pearson correlation and Kendall correlation tests, independent t-test and one-way ANOVA.

    Findings

    The mean scores of anger state and anger trait in first-grade students was significantly lower than the other two grades (p=0.001). Also, the general anger expression in students with laborer or unemployed parents was significantly higher than other students (p=0.032). There was a positive significant correlation between general anger expression index with anger state and anger trait indexes (p<0.01).

    Conclusion

    The general anger expression and anger trait in the studied students is moderate and their grade of students’ education and their parents' occupation are effective factors on the anger of these students.

    Keywords: Anger, Aggression, Anger Management, Female, Students
  • MohammadTaghi Taghavifard, Payam Hanafizadeh, Jahanyar Bamdad Soofi, Akbar Yoosefvand* Pages 51-58
    Aims

    Understanding the factors that underpin the adoption of new healthcare electronic systems and services is of great importance. Therefore, the aim of the present study was to provide the model of acceptance of electronic health services by patients.

    Instruments & Methods

    This descriptive-correlational study was conducted on 357 patients in Tehran hospitals during 2018-2019. The subjects were selected by convenience sampling method and completed a questionnaire including demographic information and the main model structural components (audience, cerebral process, and conduit). SPSS 22 software was used for descriptive analysis of data and partial least squares method and Smart PLS 3.2.8 software were used to verify the conceptual model.

    Findings

    The influence of factors related to receiver of health services or audience (t=9.955), factors related to cerebral process (t=5.206) and also, factors related to conduit (t=3.350) were significant on acceptance of e-health services (p<0.05). Therefore, all relationships between model variables were confirmed.

    Conclusion

    The provided model of acceptance of e-health services is confirmed and based on this, one can predict the effective factors in determining the acceptance of e-health services.

    Keywords: Acceptance, E-Health, Health Services
  • Soraya Soheili, Yaghoub Pirdehghan, Seyede Roghayeh Hosseini* Pages 59-64
    Aims

    Hypertension is one of the most common and important problems of people with diabetes that its increase causes cardiovascular complications and mortality in these people. The aim of this study was to determine the effect of lifestyle educational intervention on blood pressure in diabetic patients with hypertension.

    Materials & Methods

    In this experimental study, 74 patients with diabetes and hypertension referred to Urmia Diabetes Association in 2017 were selected by simple random sampling method and randomly divided into experimental (37 patients) and control (37 patients) groups. Educational intervention of lifestyle change was done for intervention group by providing educational pamphlets and holding educational classes in 4 sessions during 2 weeks. Data were analyzed by SPSS 16 software using chi-square test, paired t-test and independent t-test.

    Findings

    Before intervention, the mean of systolic and diastolic blood pressure had no significant difference between two groups (p>0.05), but after intervention the mean of systolic and diastolic blood pressure in intervention group decreased significantly (p<0.001).

    Conclusion

    Lifestyle educational intervention can significantly modulate hypertension in diabetic patients with hypertension.

    Keywords: Diabetes Mellitus, Hypertension, Lifestyle