فهرست مطالب

پژوهش های اجتماعی اسلامی - سال بیست و پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

فصلنامه پژوهش های اجتماعی اسلامی
سال بیست و پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن محمد میرزایی*، ابوالفضل ذوالفقاری، فاروق حفیظی نافچی صفحات 3-28

    علم دینی و تولید علوم انسانی اسلامی یکی از مهم ترین و در عین حال بحث برانگیزترین مسایل علمی و گاها سیاسی کشور، در سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی (بالاخص در یکی دو دهه اخیر) بوده و دیدگاه های متفاوتی در این باب طرح و ارایه گردیده است که یکی از مهم ترین و جدی ترین این دیدگاه ها متعلق به مهدی گلشنی می باشد. پژوهش حاضر در پی آن است که با استفاده از روش تحلیل گفتمان لاکلاو و موفه به شناسایی عناصر گفتمانی و مفصل بندی دال های گفتمانی آراء ایشان در زمینه تولید علم دینی بپردازد.
    طبق پژوهش صورت گرفته، دال برتر این گفتمان که ناظر به امکان تولید علم دینی است؛ «ابتناء بر جهان بینی دینی (اسلامی) است. «جهت گیری و کاربرد الهی»، «مطلوبیت علم دینی»، «تاثیر جهان بینی در حوزه داوری»، «شمولیت تمام علوم از حیث گستره»، «بهره گیری از روش های دیگر در کنار روش تجربه»، «وحدت علم و دین» و «ابتناء بر نگرش کل نگرانه و وحدانی» نیز به عنوان دال های فرعی گفتمان ایشان شناسایی و مورد بررسی قرار گرفته اند و در نهایت مجموعه دال های مزبور در یک نظام ارتباطی مفصل بندی گردیده اند

    کلیدواژگان: علوم انسانی، علم دینی، تحلیل گفتمان، مهدی گلشنی، رویکرد اصلاحی
  • سهراب مروتی، الهام تقی نیا*، سادات حسینی صفحات 29-48

    یکی از مفاهیم واصطلاحاتی که در عصر حاضر موردتوجه و تمرکز صاحب نظران ومتخصصان امر، قرار گرفته است مفهوم رفاه اجتماعی است که در قرآن کریم و احادیث معصومین‰ یکی از شاخص های بارز جامعه اسلامی، تامین رفاه اجتماعی مردمان جامعه به شمار می آید، بنابراین در حکومت اسلامی که هدف اصلی آن نیل جامعه و آحاد مردم به تعالی و کمال است، تامین رفاه و آسایش در اولویت قرار می گیرد؛ زیرا با تامین رفاه و آسایش مسیر تعالی انسان ها هموار خواهد شد. این پژوهش در پی آن است که با واکاوی رفاه اجتماعی در ثقلین و همچنین با نگاهی ژرف اندیشانه بارزترین موانع سیاسی تامین رفاه اجتماعی را تبیین نماید، طبیعی است که شناخت این موانع، گام موثر و ارزشمندی در راستای تحقق ایده فرخنده پیدایش رفاه اجتماعی مطلوب از منظر اسلامی باشد، در این پژوهش از روش کتابخانه ای و توصیفی استفاده شده است

    کلیدواژگان: رفاه، رفاه اجتماعی، رفاه مطلوب
  • فر زانه علیزاده*، سیدرمضان عقیلی، جمیله علم الهدی صفحات 49-66

    مفهوم ارتباطات انسانی هرچند به لحاظ عرفی، عیان و بدیهی می نماید ولی در تحلیل فلسفی، حدود و ثغور آن به سادگی ترسیم نشده است. در این نوشتارتلاش شد، مفهوم ارتباطات انسانی از منظر فلسفی و اصول حکمت متعالیه مورد بررسی قرار گیرد و از آنجا که فلسفه ارتباطات به عنوان یک فلسفه مضاف به صورت مستقیم در دستگاه فلسفی صدرا تشریح نشده است، اصول اساسی توجیه کننده ارتباطات انسانی شامل؛ اضافه اشراقی، حرکت جوهری، تکوین هویت، امکان فقری، آزادی انسان، وجود رابط و مستقل، علیت و ارتباط ایجادی، قایده بسیط الحقیقه شناسایی و تبیین گردید، نتایج حاصل نشان می دهد که انسان دارای وجودی مستقل نیست، بلکه در ربط مستقیم با واجب الوجود، هم در مرحله حدوث و هم در مرحله بقاء قرار دارد و نسبت آدمی با وجود واجب، نسبت و ربط وجودی است این نسبت و ربط وجودی که دال بر فقر ذاتی انسان دارد، شبکه ای از روابط و نسبت ها را شکل می دهد که تا حد زیادی زمینه ساز تکوین هویت و رشد وجودی انسان هاست.

    کلیدواژگان: ارتباطات انسانی، مبانی فلسفی، حکمت متعالیه
  • الهه مرندی*، خدیجه مظفری، سیده لطیفه حسینی صفحات 67-98

    امروزه توسعه در تمام ابعاد خود از جمله مهم ترین موضوعات هر جامعه ای می باشد، ازآنجایی که در تمام جوامع تقریبا نیمی از جمعیت را زنان تشکیل می دهند، در توسعه عاملی بنیادی محسوب می شوند و همین امر موجب گردیده است در تدوین برنامه های توسعه ملی نقش ویژه ای برای آنان درنظر گرفته شود، با توجه به اینکه گفتمان عدالت و پیشرفت به عنوان گفتمان غالب در دهه چهارم انقلاب تعیین گردیده است و از آنجایی که توجه به عدالت جنسیتی از جمله مهم ترین مقوله های عدالت می باشد ضرورت انجام پژوهشی درخصوص اینکه جایگاه زنان در برنامه ششم توسعه که در دهه مزبور تدوین گردیده است چیست و چه وضعیتی در مقایسه با برنامه های توسعه قبل از آن دارد ایجاد گردید، در پاسخ به این پرسش طی یک پژوهش اکتشافی- توصیفی تلاش شده است تا با بررسی اسناد توسعه ای کشور به روش کتابخانه ای و با ابزار تحلیل محتوای کیفی، مشخص گردد برنامه ششم چه رویکردی به نقش زنان در فرآیند توسعه دارد؟ چنانچه یافته های تحقیق نشان می دهد با توجه به اختصاص یک بخش از برنامه به موضوع زنان و خانواده و توجه به شاخص های مختلف توسعه انسانی و تاکید بر نقش زنان در فرایند توسعه پایدار، جایگاه زنان در برنامه ششم پیشرفت قابل توجهی داشته است ولیکن علیرغم نگرانی های رهبری نظام در خصوص رشد منفی جمعیت توجهی به صورت جدی به این مساله نشده است.

    کلیدواژگان: برنامه ششم توسعه، رشد منفی جمعیت، زنان در برنامه های توسعه، عدالت جنسیتی
  • محسن موسوی فر، کاظم خسروی* صفحات 99-128

    اتانازی که در زبان فارسی به بیمارکشی با ترحم، بیمارکشی طبی، تسریع در مرگ محتضر و قتل از روی ترحم ترجمه شده است، در معنای خاص خود به سلب عمدی حیات از یک بیمار صعب العلاج بنا به درخواست وی، توسط پزشک متخصص تعریف می شود.
    اتانازی را می توان بر مبنای نوع رفتار و هم چنین درخواست کننده آن تقیسم بندی نمود، بدین صورت که اگر برمبنای عمل انجام شده باشد، به فعال و انفعالی و اگر به درخواست کننده آن نظر بیفکنیم، به داوطلبانه و غیرداوطلبانه تقسیم می شود، در رابطه با اتانازی بحث های اخلاقی و اجتماعی فراوانی صورت گرفته است که بالطبع برخی آن را خلاف اخلاقیات و شان و جایگاه والای انسانی می دانند و در مقابل، برخی دیگر آن راحاصل احترام به انتخاب فردی وامری مشروع واخلاقی می دانند.
    درهرحال فارغ ازمباحث فقهی و کیفری مساله، مهم ترین دلایل مخالفین را از منظر اصول اخلاقی و اجتماعی می توان شیب لغزنده، کاهش کیفیت مراقبت های ‍‍‍‍‍پزشکی وازبین رفتن اخلاق پزشکی، جلوگیری از پیشرفت پزشکی، تاثیرنقش خانواده و اطرافیان، اصل تقدس حیات، و مخالفت با مشیت الهی برشمرد، درمقابل طرفداران قانونی شدن اتانازی به دلایلی همچون احترام به انتخاب فردی و اراده شخصی و آزادی انسان، نظریه اصالت فایده، حق مرگ باعزت، نظریه رافت وترحم، اصل تاثیردوگانه، نظریه فشار وقانون طلایی استناد می کنند.

    کلیدواژگان: اتانازی، قتل ترحم آمیز، رضایت، بیمار، پزشک
  • محمود واعظی، نجمه ناصری طاهری* صفحات 129-164

    یکی از مهم ترین مشکلات جامعه امروز، مساله فقر و فاصله طبقاتی زیاد است و با توجه به تهاجم فرهنگی و ترویج فرهنگ فردگرایی و تجمل پرستی، پرداختن به بحث انفاق یکی از مهم ترین راه کارهای برون رفت از این مسایل است که با آگاهی دادن و فرهنگ سازی می توان از این مقوله بسیار مهم قرآنی استفاده کرد . گسترش فرهنگ انفاق و آشنایی با آثار فردی و اجتماعی آن می تواند از سویی ویران کننده بخل و اسراف باشد و از سویی دیگر شکاف طبقاتی اجتماعی را از بین برده و ارزش های اسلامی را در جامعه حاکم گرداند... انفاق علاوه بر اینکه یک فضیلت اخلاقی محسوب می شود، باعث تعادل اجتماع و پر کردن شکافهای اجتماعی است وعلاوه بر آثار مثبت در زندگی دنیوی و اخروی فرد ، در زندگی اجتماعی نیز تاثیر شگرفی دارد به گونه ای که حتی در ادیان دیگر نیز به این امر بسیار تاکید و توصیه شده است ، ارزش و اهمیت این موضوع به اندازه ای است که قرآن مجید درآیات متعددی به آن پرداخته و آن را توضیح و تبیین کرده است، لذا قرآن وقتی سیمای پرهیزکاران را معرفی می کند، یکی از اوصاف نیک آنان را انفاق کردن ذکر نموده تا آنجا که در اولین آیات قرآن، خداوند انفاق را از صفات بارز متقین بیان می کند: ﴿الذین یومنون بالغیب ویقیمون الصلاه ومما رزقناهم ینفقون﴾ (بقره/3)، و حضور آن در کنار ایمان به غیب و اقامه نماز ، نشان از اهمیت بسیار والای این فریضه الهی است که باعث نزدیکی و تقرب به خدای متعال است . البته باید در نظر داشت که آنچه در انفاق مورد توجه است منحصر به جنبه های مادی و اقتصادی آن نمی شود، بلکه جنبه های اخلاقی و معنوی آن نیز مدنظر است. تحقیق پیش رو، با روش تحلیلی - توصیفی به تتبع در آیات و روایات پرداخته وبعد از بیان آثار اجتماعی مترتب بر انفاق، راهکارهایی برای گسترش انفاق در جامعه در دو دسته کلی ارایه نموده است، راهکارهای نظری که بیشتر مربوط به مسایل فرهنگی و باورهاست و شامل راهکارهای شناختی - بینشی و راهکارهای انگیزشی است. در راهکارهای شناختی بیشتر تصحیح نگرش افراد نسبت به انفاق و دنیا مدنظر است؛ همچنین تقویت باورهای دینی از جمله راهکارهای شناختی در تحقق و ترویج انفاق است، تشویق، تحذیر، الگوسازی و بیان سیره اهل بیت‰ به عنوان راهکارهای انگیزشی و اهتمام نقش رسانه ها و سازمان های مردم نهاد و قدردانی از خیرین و اختصاص ایام خاصی از سال برای انفاق عمومی از راهکارهای عملی بر شمرده شده است.

    کلیدواژگان: گسترش انفاق، جامعه، راه کار، قرآن کریم، روایات
  • محمد سلطانیه* صفحات 165-186

    انسان در نظام هستی، ارتباطات گوناگونی دارد که می توان آن را درسه دسته قرار داد: ارتباط با خدا، ارتباط با جامعه (همنوعان خود) و ارتباط با طبیعت. نویسنده با روش توصیفی تحلیلی وبا هدف کشف وتبیین نوع این ارتباطات بر اساس آیات اجتماعی سوره انفال پرداخته است. در ارتباط با خداوند باید نسبت به او شناخت و معرفت پیدا کند و با معرفت به او، به آورنده پیام او اعتقاد و از اوامرش تبعیت و از مخالفت با او بپرهیزد. در ارتباط با انسانهای دیگر باید بداند که انسان موجودی اجتماعی است که منشا حقوق وتکالیف معینی است. این مساله با توجه به آیات سوره انفال، شامل فتنه بودن فرزند، اصلاح ذات البین، انفاق به مردم، تالیف قلوب، هجرت وصلح میشود که انسان در زندگی اجتماعی با توجه به کرامت ومسوولیت خویش، با مراعات این امور، زمینه ساز تحقق عدالت اجتماعی شود. در رابطه با طبیعت باید چگونگی رابطه جهان هستی رابا خداوند دریابد وبفهمد که خود او نسبت به جهان هستی و طبیعت چه رفتاری باید داشته باشد تا برخورداری متقابل حاصل شود. آگاهی از امکان آثار اعمال انسان بر طبیعت و واکنش های احتمالی و متقابل جهان هستی از اموری است که از این سوره بدست می‏آید.

    کلیدواژگان: انسان، ارتباط انسان با جامعه، ارتباط انسان با طبیعت، انفال
|
  • Hassan Mohammad Mirzaei, Abolfazl Zolfaqari, Faruq Hafizi Naafchi Pages 3-28

    Religious science and the production of Islamic humanities is one of the most important and at the same time the most controversial scientific and sometimes political issues in the country, in the years after the victory of the Islamic Revolution (especially in the last one or two decades) and different views were suggested in this field that one of the most important and serious of these views belongs to Mehdi Golshani. Using the method of Laclau and Mouffe discourse, the present study seeksto identify the discourse elements and articulate their views in the field of religious science production. According to the research, the best sign of this discourse, which is observing the possibility of producing religious science, is "being based upon religion (Islamic) worldview". "Divine orientation and application", "Desirability of religious science", "The impact of worldview in the field of arbitration", "Inclusion of all sciences in terms of scope", "Using other methods along with experience", "Unity of science and religion" and "Relying on a holistic and unified attitude" have also been identified and examined as sub-signs of their discourse, and finally the set of these signs has been detailed in a communication system.

    Keywords: Humanities, Religious Science, Analysis of Discourse, Mahdi Gokshani, Reforming approach
  • Sohrab Morovvati, Elham Taqinia, Sadat Hosseini Pages 29-48

    One of the concepts and terms that has been considered and focused by experts and specialists in the present era is the concept of social welfare which in the Holy Quran and the hadiths of the Infallibles (PBUH), one of the prominent ndicators of the Islamic society is to ensure the social welfare of the people of the society; Provision of welfare and comfort is a priority; Because by providing welfare and comfort, the path of human excellence will be paved. This research seeks to analyze social welfare in the hadith of Thaqalayn and also explain, with an in-depth look, the most obvious political obstacles to the provision of social welfare. It is natural that recognizing these obstacles is an effective and valuable step towards the realization of the auspicious idea of the emergence of desirable social welfare from an Islamic perspective. In this research, library and descriptive methods have been used.

    Keywords: Welfare, Social Welfare, Desirable Welfare
  • Farzaneh Alizadeh, Jamileh Alamolhoda, Sayed Ramezan Aqili Pages 49-66

    Although the concept of human communication, is traditionally obvious and clear, but in the philosophical analysis, its limits and boundaries have not been drawn simply. In this paper, the concept of human communication from a philosophical point of view and the principles of transcendent wisdom is tried to be examined, and since the philosophy of communications, as an added philosophy, is not directly explained in Sadra philosophy system, the basic justifying principles of human communications including; Illumination, intrinsic motion, identity development, need possibility, human freedom, the existence of an independent interface, causality and communication and the simple rule of truth were identified and explained. The results show that human beings do not have an independent existence, but are directly related to the Wajib al-Wojood, both in the stage of occurrence and in the stage of survival, and the relation of man to the existence of the Wajib al-Wojood in relation to the obligatory existence. This relation of existence, which indicates the inherent need of man, forms a network of relations and relations which, to a large extent, pave the way for the development of human identity and existential growth.

    Keywords: Human Connections, Philosophical Principles, Transcendent
  • Elahe Marandi, Khadijeh Mozaffari Sibani, Sayedeh Latifeh Hosseini Pages 67-98

    factor in development, and this has led to a special role for them in codification of the national development programs. Given that the discourse of justice and progress has been defined as the dominant discourse in the fourth decade of the revolution, and since attention to gender justice is one of the most important categories of justice, it is necessary to conduct research on what is the position of women in the Sixth Development Plan which is codified in the mentioned decade and what's its status compared to the previous development plans. In response to this question, during a exploratory-descriptive study, an attempt has been made to examine the country's development documents in a library method and with the help of qualitative content analysis tools to determine what approach the Sixth Plan has to women's role in the development process. The research findings show that due to the allocation of a part of the program to the issue of women and family and attention to various indicators of human development and emphasis on the role of women in the process of sustainable development, the position of women in the Sixth Plan has made significant progress. However, despite the Leader's concerns about the negative growth of the population, this issue has not been taken seriousely.

    Keywords: The Sixth Development Plan, Negative Population Growth, Women in The Development Plans, Gender Justice
  • Sayed Mohsen Mosavifar, Kazem Khosrav Pages 99-128

    Euthanasia, which has been translated into Farsi as "patient-killing with pity, medical patient-killing, hastening the death of the moribund, and murder out of pity," in its specific meaning it is defined as the intentional deprivation of life of an incurable patient at his request by a specialist physician. Euthanasia can be classified based on the type of behavior as well as the applicant. In such a way that if it's based on the action performed, it is classified into active and passive, and if we consider the demandant, it's divided into voluntary and involuntary. There have been many ethical and social debates regarding euthanasia, some of which, of course, consider it against morality, dignity, and high human status, while others see it as respect for individual choice and a legitimate and moral matter. However, regardless of jurisprudential and criminal issues, the most important reasons for the opposition from the perspective of moral and social principles are slippery slope, reduced quality of medical care and loss of medical ethics, Today, development, in all its dimensions, is one of the most important issues in any society. Since women make up almost half of the population in all societies, they are a fundamental prevention of medical progress, the role of family and others, the sanctity of life, and opposition with the divine providence. In return, the advocates of legalizing euthanasia refer to such reasons as respect for individual choice and personal will and human freedom, the theory of the originality of benefit, the right to die with dignity, the theory of compassion, the principle of influence, the theory of pressure and golden law.

    Keywords: Euthanasia, Murder out of Pity, Consent, Patient, Physician
  • Mahmood Vaezi, Najmeh Naseri Taheri Pages 129-164

    One of the most important problems of today's society is the issue of poverty and high class distance, and considering the cultural invasion and promoting the culture of individualism and luxury, discussing charity is one of the most important ways to get out of these issues, that through awareness and Culture building, this important Quranic subject can be utilized. The spread of the culture of charity and familiarity with its individual and social effects can, on the one hand, be destructive of stinginess and extravagance, and on the other hand, it can eliminate the social class divide and dominate Islamic values in society. In addition to being a moral virtue, almsgiving balances society and fills social gaps, and in addition to its positive effects on one's worldly and hereafter life, it also has a profound effect on social life, even in other religions it's emphasized and recommended. The value and importance of this issue is such that the Holy Qur'an has dealt with it in several verses and explained it, so when the Qur'an introduces the attributes of the pious, point outs almsgiving as one of their good attributes to the point which in the first verses of Qur'an, God the exalted count almsgiving as one of clear attributes of the pious (2:3). And its presence, in the Ayah, along with faith in the unseen and the performance of prayers, shows the great importance of this divine duty, which brings us closer to God the exalted. Of course, it should be borne in mind that what is considered in charity is not limited to its material and economic aspects, but also its moral and spiritual aspects. The following research, with an analytical-descriptive method, has followed in verses and hadiths, and after expressing the social effects of charity, has provided solutions for the development of charity in society in two general categories. Theoretical solutions, which are mostly related to cultural issues and beliefs, and include cognitive-visual and motivational solutions. In cognitive strategies, it is more important to consider the correction of people's attitudes towards charity and the world; Also, strengthening religious beliefs is one of the cognitive strategies in realizing and promoting charity. Encouraging, warning, modeling and expressing the behavior of the Ahlulbayt (a.s) as motivational solutions; and the effort of the media and non-governmental organizations and appreciating the donors and allocating certain days of the year for public charity are among the practical solutions.

    Keywords: Almsgiving Development, Society, Solution, The Noble Quran, Narrations
  • Mohammad Soltaniyeh Pages 165-186

    In this article, the interrelationship between man, society and nature from the perspective of the Qur'an is examined. Man is, in a sense, a part of society and nature, and has a multifaceted relationship with it. The author has used analytical descriptive method with the aim of discovering and explaining the relationship between man, society and nature based on the social verses of Surah Anfal. Now, the process of effective communication between the individual and the society requires a serious study and research, which the author's effort has been to focus on the Surah Anfal, to understand the teachings of the Qur'an for it. In general, the findings of this article emphasize that human beings have various connections and relationships in the system of existence, which can be divided into three categories: communication with God, communication with society (fellow human beings) and communication with nature and the universe. In connection with God, first of all, he must know him, and by knowing him, he must believe in the Prophet and the bearer of his message, and follow his commands and avoid opposing him. In relation to other human beings and their fellow human beings, one should also know that human beings are social beings and social life is the source of certain rights and duties. According to the verses of Surah Anfal, this includes the child trial, the reconciliation of two parties, giving alms to the people, intimacy of the hearts, migration and peace that human beings in social life, according to their dignity and responsibility, must observe the above in order to pave the way for the realization of social justice. In relation to nature, he must understand how the universe relates to God and also understand what he must do with the universe and nature in order to achieve reciprocity. Awareness of the possible effects of human actions on this world and possible and reciprocal reactions of the universe and nature is one of the things that can be obtained from this surah.

    Keywords: Humankind, The Connection of Humankind with Society, The Connection of Humankind with Universe, Anfal