فهرست مطالب

تحقیقات کلامی - پیاپی 27 (زمستان 1398)

فصلنامه تحقیقات کلامی
پیاپی 27 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا باذلی*، حسن ترکاشوند، رضا جلیلی صفحات 7-26

    ولایت ایمه اطهارعلیهم السلام از جمله باورهای اساسی شیعیان است. «ولایت» اقسامی دارد که یکی از اقسام آن «ولایت تکوینی» است. مراد از ولایت تکوینی، قدرت تصرف در کاینات و هستی است که ولی در اثر وصول به قرب الهی و به اذن و اراده الهی واجد آن می شود. نوشتار حاضر ضمن اثبات ولایت تکوینی ایمهعلیهم السلام، در صدد نقد شبهات ناصر القفاری در این باره است. روش گردآوری، کتاب خانه ای و روش پژوهش و اندیشه ورزی نیز تحلیلی و انتقادی است. با بررسی آیات و روایات اثبات شد که ولایت تکوینی ایمه اطهارعلیهم السلام امری مسلم و برحق است و با توجه به این که چنین ولایتی به اذن و اراده خداست و بالاستقلال نیست، با توحید و ولایت خداوند ناسازگاری ندارد. بیشتر شبهات القفاری نیز ناشی از عدم توجه به این نکته بوده است.

    کلیدواژگان: توحید و شرک، مقامات ائمهعلیهم السلام، ولایت تکوینی، شبهات وهابیت، القفاری
  • مهدی فرمانیان*، سعید سلمانی صفحات 27-44

    تقسیم توحید از دیدگاه سلفیه با تقسیم دیگر فرق اسلامی متفاوت است. طبق نظر سلفیه «توحید در اسماء و صفات»، «توحید در ربوبیت» و «توحید در الوهیت یا عبادت» اقسام توحید هستند. از آن جا که هیچ آیه یا روایتی از پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم یا نقلی از صحابه در تایید این تقسیم وجود ندارد، این جریان تنها از استقراء آیات قرآن و استشهاد به کلمات عده ای از دانشمندان قرون اولیه اسلامی استفاده کرده است. آنان معتقدند هر آیه ای که در قرآن از توحید سخن گفته است، به یکی از این سه قسم اشاره می کند؛ در حالی که این استقراء دارای اشکال است، زیرا آیات دیگری از قرآن وجود دارد که قسم دیگری مانند «توحید در حاکمیت» یا «توحید در شفاعت» را ثابت می کند؛ علاوه بر این، تقسیم های دیگری از توحید با استناد به آیات دیگر قرآن توسط دانشمندان مسلمان، حتی توسط برخی از سلفیه ارایه شده است که استقراء آنان را نقض می کند. دلیل دوم شواهدی است که از آثار سلف ارایه شده است. این شواهد یا متعلق به دوران سلف نیستند و بر مبنای سلفیه فاقد حجیتند، یا مبتلا به تحریف لفظی شده اند و یا استشهاد به مواضعی است که قوانین منطقی تقسیم در آن رعایت نشده است.

    کلیدواژگان: توحید در الوهیت، توحید در ربوبیت، توحید در اسماء و صفات، استقراء آیات و روایات
  • محمد عزتی بخشایش*، سید محمدعلی ایازی صفحات 45-64

    از چالش های مهم در صفات الهی، صفاتی است که به «صفات خبری» نام بردار شده است. آلودگی به غبار تشبیه در صفات خبریه، مهم ترین نکته تمایز و چالش این صفات با صفات دیگر است. هدف ما در این مقاله بازخوانی و تحلیل نظریات مهم پیرامون تفسیر صفات خبریه است. در طول تاریخ نظریات گوناگونی پیرامون این صفات، مطرح بوده است. غبار تشبیه در صفات خبریه، برخی از فرق اسلامی را به تجسیم و برخی را به تفویض کشانده است. اما باور بیشتر مسلمانان بر این سامان یافته است که نظریه تاویل فارغ از برداشت های مختلف در محدوده کاربرد آن، راحت ترین راه برون رفت از معضل تصور انسان‎ انگارانه خداوند سبحان است. با وجود این، دیدگاه های دقیق تر دیگری نیز وجود دارد که مشکل را بدون دست یازیدن به تاویل حل می کند. در این مقاله بعد از بررسی شش نظریه، نظریه هفتم به اسم نظریه «تجرید معنا»، به عنوان بهترین نظریه در بین نظریات موجود مطرح شده است. در این نظریه الفاظ در ابتدا بر معانی مادی وضع شده اند، اما به تدریج در معانی معنوی با تجرید از خصوصیات جسمانی، به صورت حقیقی استعمال شده اند.

    کلیدواژگان: صفات خدا، صفات خبریه، تشبیه، تجسیم، علم کلام، تفسیر
  • محمدجواد اصغری صفحات 65-84

    «استنتاج بر پایه بهترین تبیین» یکی از روش های استدلال در علم است. بر اساس این روش، دانشمند در صدد است با توجه به داده هایی که از یک حادثه در اختیار دارد و مجموعه فرضیات محتمل، «بهترین تبیین» را انتخاب کند. سویین برن فیلسوف دین معاصر تلاش کرده است از این روش بر اثبات وجود خداوند استدلال کند. وی در مواجهه با رخدادهای مختلفی همچون «وجود عالم»، «نظم عالم»، «معجزات انبیا»، «تجارب دینی» و مانند آن، بهترین تبیین را برای این امور، «وجود خداوند» می داند و تلاش می کند این مطلب را به اثبات برساند. از آن جا که این روش از دیدگاه این فیلسوف یکی از مهم ترین روش های تبیین معقول بودن اعتقاد و باور به گزاره وجود خداوند است، در این پژوهش در صدد آن هستیم تا در ابتدا به روش توصیفی تحلیلی استدلال مزبور را تقریر کنیم و پس از آن بر اساس مبانی فلسفه اسلامی، ارزیابی مناسبی را از این روش استدلالی ارایه دهیم.

    کلیدواژگان: وجود خدا، استنتاج بر پایه بهترین تبیین، اصل سادگی، تبیین، سوئین برن
  • حسین زارع*، هادی صادقی، وحید پاشایی صفحات 85-102

    اخلاق از مبانی نظری متعددی شکل گرفته است که نقش آن ها در تدوین دستورهای اخلاقی لازم و ضروری است. مبانی معرفت شناختی از مهم ترین مبانی مطرح در حوزه فلسفه اخلاق است که به تبیین مفاهیم و گزاره های اخلاقی و توجیه آن ها پرداخته ، به واکاوی منابع و راه های معرفت و ارزش گذاری آن ها حکم می کند. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی در صدد است که با واکاوی اندیشه های کلامی شیخ طوسی ره ، مبانی معرفت شناختی اخلاق را روشن و میزان اثرگذاری آن را در معرفت اخلاقی بیان کند. عقل ، وحی ، حس و شهود ،  از ارکان مبانی معرفت شناختی شیخ طوسی است و عقل، مهم ترین منبع معرفتی در اخلاق به شمار می آید، چراکه اعتبار سایر منابع معرفتی اخلاق از عقل گرفته می شود.

    کلیدواژگان: مبانی معرفت شناختی، حسن و قبح عقلی، عقل در معرفت اخلاقی، شیخ طوسی ره
  • رسول چگینی صفحات 103-124

    برخلاف اجماع علمای مسلمان که اداء «لا اله الا الله» را برای ورود به اسلام کافی می دانند، وهابیت اما با وضع «شروط لا اله الا الله»، بایسته هایی را برای «مسلمان شدن» لحاظ کرده اند که نتیجه آن تضییق دروازه ورود به اسلام و پذیرفته نبودن اسلام ظاهری مسلمانان است. امروزه این مسئله به یکی از دلایل اصلی گروه های تکفیری برای قتل و کشتار مسلمانان به جرم ثابت نبودن اسلام آنان تبدیل شده است؛ در حالی که دستورات اسلام بر بسنده بودن اقرار زبانی برای ورود به اسلام و پذیرش اسلام اعراب جاهلی، منافقان و کسانی که از ترس شمشیر مسلمان شده اند، تاکید می کند. هم چنین حکم بر اساس ظاهر حال افراد و پذیرش نشانه های اسلام و نهی از تفتیش عقاید باطنی و دیدگاه علمای مذاهب اربعه اهل سنت، از دیگر دلایلی هستند که دیدگاه وهابیت در مسئله شروط لا اله الا الله را به چالش می کشند.

    کلیدواژگان: وهابیت، شروط لا اله الا الله، کلمه توحید، اسلام، تکفیر، تفتیش عقاید
  • حیدر مسجدی صفحات 125-130
|
  • Reza Bazeli*, Hasan Turkashvand, Reza Jalili Pages 7-26

    The wilāyah (guardianship) of the Pure Imams is amongst the basic Shi’a beliefs. Wilayah has some types that one type is the “exixtential” (takwīnī) wilayah. It means the ability to act and conquest in the universe and world which, by nearness to the Divine and with the divine will and permission, wallī (the saint) will receive it. Proving the “exixtential” wilāyah for Imams, the present writing tries to criticize Naser al-Ḳefārī’s misgiving in this regard. The data collected in library and the method of research and thinking is analytic-critical. By the examination of the Qur’anic verses and narrations it has been proved that “exixtential” wilāyah of the Imams is right and presumed and, considering that such guardianship is divinely allowed and willed and it is not as an autonomous, it is not incoherent with monotheism and divine Guardianship. Most of al-Ḳefārī’s misgivings are also raised of ignoring this point.

    Keywords: monotheism, polytheism, the Imams stations, “exixtential” (takwīnī) wilāyah, Wahhabiyyah misgivings, al-Ḳefārī
  • Mehdi Farmanian*, Saeid Soleimani Pages 27-44

    The division of monotheism from the viewpoint of Salafism is different of that of other Islamic sects. According to the Salafis, “monotheism in the Names and Attributes”, “monotheism in Lordship (al-rubūbiyyah)” and “monotheism in Divinity or Worship” are the types of Monotheism. Since neither Qur’anic verses or narrations of the Prophet (SAWA) nor narrations of the companions confirm this division, this group used this division through induction of the Qur’anic verse or finding some evidences of the speeches of some of the Muslim scholars in the early Islamic centuries. They believe that every verse in the Qur’an which spoke of monotheism, it will refer to one of the three. But this induction is faulty; because there are some other verses in the Qur’an that prove other types like “monotheism in Government” or “monotheism in Intercession (Shafā’ah)”. Additionally, some other divisions of monotheism referring to the Qur’an are offered by the Muslim scholars even by some of the Salafis that contradict their induction. The second argument is the evidences of the Salaf (predecessors) works. These evidences are not belonged to the Salaf or are not authentic on the basis of the Salafism or are literally distorted or it has been documented to places that the logical rules of division are not observed.

    Keywords: monotheism in Lordship (al-rubūbiyyah), monotheism in Divinity, monotheism in the Names, Attributes, induction to the Qur’anic verses, narrations
  • Mohammad Ezzati Bakhshayesh, Sayed MommadAli Ayazi Pages 45-64

    Amongst the important challenges in the divine attributes are the attributes known as the “khabariyyah attributes” (narrated attributes). Implication of resemblance is the most important point of distinction and challenge in these attributes in comparison to the other attributes. Our goal in this article is a review and analysis of the important views in interpreting the khabariyyah attributes. There had been various views about these attributes during history. The implication of resemblance in the khabariyyah attributes led some Islamic sects to “tashbīh” (anthropomorphism) and some other to “tafwīḍ” (leaving the meaning to God). But most of the Muslims believe that, regardless of various understandings around its application, the theory of ta’wīl (allegorical interpretation) is the easiest way to exit the dilemma of an anthropomorphic understanding of God. Nevertheless, there are other more exact views that can solve the problem without ta’wil. After examination of six theories in this article, a seventh theory named “tajride Ma’na” (making the meaning bare) is offered as the best theory among the existent theories. According to this theory, the words primarily allocated to material meanings, but gradually, by putting aside the material specifics, applied in the spiritual and immaterial meanings in a real way.

    Keywords: God’s attributes, the Khabariyyah attributes, anthropomorphism, Kalām knowledge, exegesis
  • MohammadJawad Asghari Pages 65-84

    “Inference to the best explanation” is one way for argumentation in science. On this way, regarding the date available of an event and the collection of possible suppositions, the scientist tries to choose “the best explanation”. Swinburne, the contemporary philosopher, tried to use this way to prove the existence of God. In encounter to different events such as “the universe existence”, the order of the world”, “the prophets’ miracles”, “religious experiences” and the like, he sees “the existence of God” as the best explanation for them, and tries to prove it. Because, from the viewpoint of this philosopher, this way is one of the most important ways to explain the reasonability of belief in the proposition of “God exists”. in this research we attempt to firstly explain this argument in a descriptive-analytic way and then give a proper evaluation of this argument way on the bases of Islamic philosophy.

    Keywords: the existence of God, inference to the best explanation, the principle of simplicity, explanation, Swinburne
  • Hossein Zare’*, Hadi Sadeghi, Wahid Pashaei Pages 85-102

    Morality has been formed on numerous theoretical bases that their role is essential in writing the moral commandments. The epistemological bases are amongst the most important bases in the realm of ethics that explain the moral concepts and propositions and justify them and necessitate the exploration of the sources and the ways of knowledge and evaluating them. With a descriptive-analytic method, this research tries to clarify, by exploring the Kalāmi thoughts of Sheikh Ṭūsī, the epistemological bases of morality and explain their impression in ethical knowledge. Reason, revelation and intuition are among the pillar of Sheikh Ṭūsī’s epistemological bases and reason is the most important epistemic source in morality; because the validity of other epistemic sources of morality is taken of reason.

    Keywords: epistemological bases, rational good, bad, reason in moral knowledge, Sheikh Ṭūsī
  • Rasul Chegini Pages 103-124

    In contradiction to the consensus of the Muslim scholars that consider the saying of “there is no god but God” as sufficient for entering in Islam, Wahhabiyyah, however, by putting “the conditions for there is no god but God”, considered necessities for “becoming Muslim” that its result is restricting the door of entrance in Islam and rejection of the apparent Islam of the Muslims. Nowadays, this issue became a main reason for the Takfiri groups to kill and murder the Muslims for not being proved their Islam. While the Islamic commandments emphasis the sufficiency of verbal confession for entering Islam and being accepted the Islam of the Arabs, the hypocrites and those who accepted Islam by the fear of sword. Also sentence according to the appearance of individuals, accepting the signs of Islam, prohibition of inquisition of the inner beliefs and the views of the scholars of the four Sunni sects are among other arguments that challenge the Wahhabi point of view in the issue of “the conditions of there is no god but God”.

    Keywords: Wahhabism, “the conditions of there is no god but God”, the word of monotheism, Islam, takfir, inquisition